Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus Zenbook UX302 Review

Ultrabook met meer mogelijkheden

Conclusie

Wie op het punt staat om een Asus Zenbook te kopen doet er goed aan om in overweging te nemen of dat een UX301 of een UX302 moet worden. De goedkoopste UX301 kost 1250 euro en dat levert een Core i5-processor, een 128GB-ssd en een full-hd-scherm op. De duurste UX302, de variant die we hebben getest, kost 1200 euro en heeft dezelfde processor en hetzelfde scherm, terwijl de ssd twee keer zo groot is.

Betere specificaties dus, maar toch zul je ergens op moeten inleveren bij de goedkopere variant. De UX302 blijkt inderdaad bijna twee millimeter dikker te zijn en vijftig gram meer te wegen dan de UX301. Dat zijn geen schrikbarende getallen en door de extra ruimte krijg je er zelfs een extra usb- en hdmi-aansluiting voor terug.

Die extra ruimte lijkt echter ook verantwoordelijk voor het meeverende toetsenbord, dat vooral in het midden te makkelijk meegeeft. De touchpad lijkt van datzelfde probleem last te hebben, waardoor de muistoetsen een nogal onduidelijke klik geven.

Opgeteld zijn er weinig redenen om de UX301 boven de UX302 te verkiezen, al overlappen de twee series elkaar niet helemaal. Wie een Core i7-processor nodig heeft of liever een 1440p-scherm wil, zit vast aan een UX301. Wie genoeg heeft aan een i5-processor, koopt met de UX302 een ultrabook met het kenmerkende uiterlijk van de Zenbook-serie voor minder geld.

Niet alleen ten opzichte van zijn grote broer is de UX302 een interessante optie. Het aantal Haswell-ultrabooks van minder dan 1200 euro met een 256GB-ssd is dun gezaaid en ook achteraf upgraden zit er bij de meeste ultrabooks niet in. Daarmee is de UX302 uiterlijk een typische ultrabook, maar met meer mogelijkheden en een nette prijs.

Pluspunten

  • Stevige behuizing
  • Goede prijs ten opzichte van UX301
  • Upgradebare ultrabook

Minpunten

  • Toetsenbord veert mee
  • Touchpad geeft onduidelijke feedback

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden.

.

Reacties (55)

Wijzig sortering
Mooie review, alleen raar dat het sterrenschema weg is zoals Sandert98 ook al was opgevallen.

Verder vind ik het opvallend dat er nergens iets vermeld wordt over de echte "Tweakers" versie: de UX302LG. Deze is op alle vlakken hetzelfde als de UX302LA maar heeft ook een GT 730M van Nvidia erin zitten, wat voor aardig wat game en videobewerkings prestaties zorgt. De top-uitvoering (1600 euro, nauwelijks tot niet te krijgen in Nederland) hiervan heeft een i7-4500U en 8 GB RAM, wat tot 12 GB uit te breiden is. De uitvoering waar standaard 4 GB in zit is "maar" uit te breiden tot 10 GB RAM. Hiernaast is er ook een caching mSata SSD (half-size!) die vervangen kan worden door max een 128 GB half-size mSata SSD. De HDD/SSD kan natuurlijk ook vervangen worden, maar hiervoor moet ook de batterij verwijderd worden.

Wat ook wel handig is voor mensen om te weten is dat er een aantal problemen zijn met de normale ux302 waar men op moet letten als je er eentje koopt. Dit heeft vooral te maken met de quality control van Asus, die niet echt heel top is. 1. sommige toetsen borden hebben last van "warping", hierbij liggen niet alle toetsen recht in de behuizing. 2. er is erg veel backlight bleed, vooral onderin het scherm. Maar sommige modellen hebben dit echt heel erg. 3.de backlight van het toetsenbord wil op sommige modellen niet meer werken nadat de laptop terugkomt uit sleep.

Ik heb dit zelf getikt op de "goedkoopste" (1100 euro zonder btw) uitvoering van de ux302LG en ik moet zeggen dat ik extreem tevreden ben met deze laptop. Hij doet alles wat ik moet doen en zelfs wat desktop werk terwijl hij gewoon erg portable blijft. Daarnaast vind ik hem er ook fantastisch uitzien, maar smaken kunnen uiteraard verschillen ;)

Tenslotte wil ik nog even aangeven dat van het meeveren van het toetsenbord geen geval is op mijn UX302LG, kan zijn dat dit komt omdat de behuizing voller zit :P

-edit- sterrenschema is gefixed door Tweakers :)

[Reactie gewijzigd door cheezzzowner op 22 april 2014 08:34]

Ik kan deze reactie helemaal beamen. Ik ben zeer tevreden over mijn UX302LG-C4002H met de i5-4200 en 730M GPU (die volgens Notebookcheck 50% hoger scoort op de grafische benchmarks). De 302 is vrij eenvoudig te upgraden (inderdaad wel even voorzichtig met een mesje de rubber voetjes van de lijm afwrikken). De 500 Gb HD met 16GB Sandisk cache (helaas inderdaad half size, dus niet te vervangen door een gewone msata ssd) heb ik er dan ook onmiddellijk uitgegooid in ruil voor een Samsung 840 EVO (die ook lekker zuinig is). De accu laat zich met 4 schroeven eenvoudig verwijderen; geen lijm komt hier aan te pas zodat IFixit vast erg tevreden zou zijn ;)
De afwerking en materiaalkeuze is verder dik in orde. In tegenstelling tot de voorgaande Zenbook Prime is de deksel van Gorilla glass in plaats van aluminium met een coating. Die laatste oogt wel een stuk luxer, maar is in de praktijk erg gevoelig voor krasjes en beschadigingen. Mijn Transformer Prime kan daar over meepraten :'(
Het enige waar ik wat minder enthousiast over ben zijn de behoorlijk verzadigde kleuren van het display, en - het is al genoemd - de back light bleeding aan de onderkant. Niet heel hinderlijk maar wel zichtbaar wat soms wat afbreuk doet aan het luxe gevoel dat je met deze laptop beleeft.

[Reactie gewijzigd door julus op 22 april 2014 10:27]

Voor diegene die een SSD of extra RAM wil plaatsen:
https://www.youtube.com/watch?v=LOsv-BJBjDw

De behuizing gaat lastig open, daarbij is dit filmpje wel erg handig ;)
Er is dus 1 geheugenslot aanwezig? Geen dual channel dus. En door dat 4GB-reepje te vervangen kun je er ook 8GB van maken. Zelfs 16 wellicht?

Jammer dat het niet nog iets makkelijker geopend kan worden dan. 4GB is wel weinig voor een ultrabook van 1200 euro. Verder lijkt het me erg goed systeem. Iets meer dikte/gewicht zijn mij die extra poorten en lagere prijs makkelijk waard.
Er is inderdaad één geheugenslot aanwezig. Ik dacht ik vervang de 4GB voor 8GB, maar er bleek 2GB op het moderbord vast te zitten en nog een losse module van 2GB.
Helaas bleek 10GB niet ondersteund te worden. (Max 8GB).
Hmmm ik heb veel reports gezien van mensen die gewoon 10 GB werkend hebben (in zowel LA als LG versie), kan te maken hebben met dat je laptop misschien de andere RAM module deactiveert ivm compatibiliteits problemen?

Heb je wel een stick van 1.35V met een CL van 11?

Hier is een heel nuttige bron voor alle info over zowel de LG als LA versie

De bron voor de LG-versie

Ik ga binnenkort mijn RAM upgrade doen, zal dit goed documenteren en hierna hoogst waarschijnlijk een userreview maken :)
Lijkt me wel een aardige ding maar na mijn laatste aanvaring met de service desc over mijn Asus laptop dat een normal in warranty product ineens out warrenty werd gemaakt. Voor mij nooit meer een asus.

Voor de rest lijkt mij 4gb ook wat weinig.
Mijn ervaring met ASUS en Zenbook is dat je kwalitatief gezien er beter één van ASUS van rond de € 5 á € 600,00 kan kopen dan een Zenbook van ASUS van rond de € 1100,00.. In de Zenbooks zijn misschien degelijke materialen gebruikt, maar zoals hier beneden al wordt aangegeven is de afwerking slecht en hebben ze technisch ook nog wel eens mankementen mede dankzij de slechte kwaliteitscontrole, terwijl de laptops van ASUS van plastic in de lagere prijsklassen gewoon een goede afwerking hebben en meestal zonder mankementen.

Nee, voor mij geen Zenbook. :)

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 22 april 2014 11:00]

Elke pagina doorgekeken, maar ik kan geen sterrenschema vinden. Waar is 'ie gebleven? Hoeveel sterren heeft deze Zenbook?
Gefixt! De scorekaart stond nog onder embargo, waardoor we 'm hier op de redactie wel konden zien, maar voor jullie was 'ie verborgen :)
Hij staat erbij, thanks!
Op pagina 1 en op pagina 4. Veel duidelijker kan niet denk ik: http://easycaptures.com/fs/uploaded/712/8295293636.png

Edit: ahum, het bleek aan ons te liggen. Fixed.

[Reactie gewijzigd door Wilbert de Vries op 22 april 2014 08:27]

Thanks :) . Alleen... Hij staat er bij mij niet op pagina 1... Als je wil wil ik wel screen pics maken haha. Maar hier staat niets.
Ik heb de eerste versie van de Zenbook Infinity gekocht. Een gehandicapt ding is het. Slechte SSD en veel te weinig geheugen waardoor de anders snelle machine niet tot zijn recht komt. Vervolgens allerlei hardware problemen waaruit bleek dat de service van Asus om te janken is. Helaas voor mij dus nooit meer Asus.
Heb je een link naar welke je het precies over hebt? Ben wel benieuwd.
Waarom staat de accukoning de Vaio Pro niet in de grafiek bij de videotest??
Omdat we de 'nieuwe' videotest (waarbij we een 1080p-fragment gebruiken) nog niet hadden uitgerold tijdens de review van de Vaio Pro, maar de nieuwe browsetest al wel. In de oude videotest (720p) haalden we bijna 7,5 uur met de i7-variant.
Ik vind het vooral verbazend om te zien dat de voorganger, de UX31A, wel voorzien was van een 256GB SSD (wat ik toch wel het minimum vind voor een laptop, zeker in die prijsklasse) en rond dezelfde prijs zat. Ook was die voorzien van een i7 ULV CPU. Het enige wat deze UX302 meer heeft, is Haswell ipv Ivy en een extra USB aansluiting... En upgradeability, maar dan kom je natuurlijk weer direct duurder uit.
Dit is inderdaad verbazingwekkend. Ik heb bijna 2 jaar geleden de UX31A gekocht, en wil later dit jaar iets nieuws (met minimaal 8 GB RAM, liefst een grotere SSD). Tot nu toe heb ik nog geen vervanger gevonden die echt een sprong vooruit is. Het lijkt erop dat fabrikanten zich op de goedkopere laptops en tablets concentreren, zeker nu Sony is gestopt met de Vaio.
Zelf ook 7 zenbooks (2x voor mijzelf en 5 voor klanten)
Spijtig is de asus service in België & Nederland crap.

Ooit een herstelling opgestuurd.
Dit terug gekregen:
http://1drv.ms/1f11qoT

Je denkt geen probleem, asus zal dit wel oplossen. Asus wou alleen de laptop zelf herstellen. Niet de accessoires. Trouwens de windows licentie zat op de adapter die niet langer in de doos zat.

Op het vorige model had je verschillende SSD's. De ene was 25-50% sneller dan de andere. Je kon het onmogelijk weten welke dat je kreeg tot je de bios kon uitlezen.

Voor de "Premium" prijs verwachtte ik betere service.
Al zijn de laptops wel mooi en handig.
Is lekker gegaan bij DHL zo te zien.. Zijn ze er met een heftruck overheen gereden ofzo :/

Hier overigens alleen maar goede ervaring met meerdere Asus producten (notebooks, mobo's,pda's,barebones, netwerk spul, vga kaarten) en tot nu toe 2 kleine mankementen gehad en netjes alles hersteld door ze.. Dit heb ik zelf (gelukkig) nog nooit meegemaakt

[Reactie gewijzigd door DannyL op 23 april 2014 07:35]

1200 voor deze specificaties vind ik wel veel, ik heb zelf een MacBook Air met i7 & 8GB ram. Koste me 1379, vind ik die prijs wel waard. Moet ik wel zeggen dat ik een lagere resolutie scherm heb, 1440x900. Daarvoor terug heb ik een pci-e SSD wellicht 128gb maar hij leest met +/- 650 mb/s. Ten Tweedde, zit er bij mij de HD5000 igp in en bij deze de HD4400. Dat scheelt ook weer redelijk in specs
Ik heb echt het gevoel dat vergeleken met andere ultrabooks, de MacBook Air helemaal niet zo overpriced is.

[Reactie gewijzigd door jctjepkema op 22 april 2014 08:41]

Dat is maar net wat je belangrijk vindt. Ik wilde perse een 1080P scherm, i7 processor en WIN8. Dan kun je eigenlijk niet om de Asus (heb de UX301 C4006H gekocht) heen, ondanks dat het geen koopje is.
Het hangt inderdaad af van je eisen. Macbooks zijn eigenlijk niet eens zoveel duurder dan de high end ultrabooks.

Ik wou zelf bijvoorbeeld minimaal een i5, 256GB SSD en 8GB RAM. Dat was in November 2013 en toen kwam ik uit bij de Asus Zenbook UX301 en de Lenovo Yoga Pro 2.

De Zenbook uitgerust met een 256GB SSD en 8GB RAM kwam uit op 1500€ en de Lenovo Yoga Pro 2 op 1400€. De derde optie was een Macbook Pro Retina Late 2013 die net beschikbaar was. Met studenten korting 1440€ voor de 8GB RAM 256GB SSD versie.

In de toekomst leek het me wel wat om ook voor iOS te ontwikkelen en een Macbook houdt zijn waarde vaak ook beter vast. De keuze was voor mij snel gemaakt toen ik erachter kwam dat de programma's die ik nodig had ook gewoon onder OS X werkten.
Ik heb laatst voor mijn vriendin precies dezelfde overweging gemaakt. Zodra de eisen 8GB / 256GB SSD worden is de vijver waarin je kan vissen niet zo heel groot meer en liggen de prijzen van MBP's erg dicht tegen de prijzen van Windows ultrabooks aan.

In het geval van mijn vriendin was de keuze ook snel gemaakt: afgezien van OS voorkeur won de MBP het zowel op specs als (niet onbelangrijk voor m'n vriendin) uiterlijk/behuizing. En de onderwijskorting helpt dan inderdaad wel mee ;)
Voor mij was het vooral de keuze omdat mijn neef bij de Apple Store werkt, krijg je toch 17% korting en dat tikt snel aan. Maar zelfs met de originele prijzen van Apple ben je bij een Ultrabook bijna net zo of soms maar een klein beetje duurder uit. Telefoons duur maken zijn ze wel goed in. Maar das een ander onderwerp.
Duidelijk, ik denk dat het in dit geval met name een keuze is voor het OS. De Apple is nauwelijks of niet duurder en ik geloof ook wel dat die meer waardevast is. Aangezien ik weinig kennis heb van OS X en vertrouwd ben met WIN, was de Asus voor mij de meest logische keus.
Ik heb bij mijn keuze (zie boven) de MacBook 13 retina meegenomen. Deze was net in de aanbieding voor 1188 euro en is even zwaar en groot. De doorslag om die niet te kopen was de propietaire 128Gb SSD die alleen met veel moeite is up te graden. Omdat ik bootcamp wil draaien zou ik nog maar voor elk OS zo'n 30 Gb effectief overhouden, en dat is gewoon te weinig. Toch pleit voor de Macbook Retina het geweldige scherm, de onovertroffen bouwkwaliteit en het uitgekiende accumanagement met (onder IOS) een belachelijke lange werkduur. _/-\o_
Toch pleit voor de Macbook Retina het geweldige scherm, de onovertroffen bouwkwaliteit en het uitgekiende accumanagement met (onder IOS) een belachelijke lange werkduur. _/-\o_
iOS op een MacBook? Bedoel je de simulator via xcode?

[Reactie gewijzigd door Benno de Bruin op 22 april 2014 10:46]

Hij bedoeld natuurlijk OSX
Ik heb een 15 inch HP ultrabook met i5, de 3337U, 6GB en een fullhd ips-scherm. Heeft ook een SSD van 128GB. Kostte me €999 :)

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 22 april 2014 17:07]

Spijtig dat jullie hem niet open gedaan hebben. Het is altijd leuk voor ons, tweakers, om de onderdelen binnenin eens te kunnen bekijken. :'(

[Reactie gewijzigd door beOnt op 22 april 2014 08:18]

Wie op het punt staat om een Asus Zenbook te kopen doet er goed aan om in overweging te nemen of dat een UX301 of een UX302 moet worden. De goedkoopste UX301 kost 1250 euro en dat levert een Core i5-processor, een 128GB-ssd en een full-hd-scherm op. De duurste UX302, de variant die we hebben getest, kost 1200 euro en heeft dezelfde processor en hetzelfde scherm, terwijl de ssd twee keer zo groot is.
Beetje vreemde conclusie dit. Er wordt continu de vergelijking met de UX301 gemaakt, maar de meeste consumenten kennen die laptop ook niet. Daarnaast is het een model die een stuk hoger in de markt staat. Het zou beter zijn om ook met andere laptops te vergelijken.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee