Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus Zenbook UX301: de snelste en duurste

Conclusie

Hij is duur, hij is snel, maar kunnen we ook zo enthousiast zijn over de UX301 als we destijds over de Zenbook Prime waren? Dat is een moeilijke vraag, omdat bij dat oordeel nogal wat factoren meespelen, zoals het scherm. Wat dat betreft is de UX301 een achteruitgang ten opzichte van de vorige Zenbook. De kijkhoeken zijn slechter, het scherm spiegelt en de kleurtemperatuur is veel hoger dan wat we graag zouden zien.

Kunnen de hogere schermresolutie en de hoge contrastverhouding dat dan niet goedmaken? Dat hangt af van het gebruik. Als er geen direct licht op het scherm valt, is het dankzij de hoge helderheid en de contrastverhouding prettig werken op het scherm, zolang je recht voor de laptop zit, met een optimale kijkhoek. Als er ook geen andere beeldschermen in de buurt zijn, zal de te hoge kleurtemperatuur niet snel opvallen en kan er prima met de UX301 gewerkt worden. In een laptop van 1800 euro hadden we echter wel een scherm verwacht dat in iedere situatie en bij iedere kijkhoek zijn mannetje kan staan.

De rest van de laptop voldoet dan weer wél aan de verwachtingen. De behuizing is ondanks de overgang van metaal naar plastic stevig gebleven en ook over het toetsenbord en de touchpad hebben we geen klachten. Alle aansluitingen die we van een ultrabook mogen verwachten zitten erop en daarbij worden ook nog verloopkabeltjes naar d-sub en ethernet geleverd, plus een etui om de Zenbook in mee te nemen: een bijzonder complete uitrusting dus.

Behalve compleet uitgerust is de laptop ook erg snel. In alle vergelijkende tests met andere ultrabooks eindigde de Zenbook boven aan het lijstje. De processor en de ingebouwde gpu zijn snel, de twee ssd's in raid 0 zijn snel en de combinatie met 8GB geheugen maakt van de UX301 de krachtigste ultrabook die we tot nu toe getest hebben.

Daar staat wel een prijs tegenover. Voor 1800 euro op het moment van schrijven moet je als koper van deze UX301 wel heel graag een ultrabook willen hebben. Een 15,6"-laptop met een minder zuinige quadcore-i7-processor is namelijk weer sneller dan deze UX301, voor de helft van de prijs. En als er dan toch een UX301 moet komen, dan is er al een variant met i5-processor en een lagere schermresolutie voor 550 euro minder. De Zenbook van 1800 euro zal daarom vooral een laptop zijn voor mensen die de allersnelste ultrabook willen, ongeacht de prijs. En ongeacht het scherm.

Pluspunten

  • Snelle cpu, gpu en ssd
  • Hoge schermresolutie
  • Meegeleverde accessoires

Minpunten

  • Slechte kijkhoeken
  • Slechte kleurweergave
  • Hoge prijs

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (93)

Wijzig sortering
Niet helemaal correct, Jelle. Ik heb hem hier naast me staan en er zijn een aantal verschillen:

De klep bestaat uit een laag Gorrila Glass 3, een laag blauw geborsteld aluminium, het scherm zelf en weer een laag Gorrila Glass 3.

De behuizing bestaat uit keramiek rond het toetsenbord, plastic rond de toetsen zelf, glas met een coating voor het touchpad en aluminium voor de zijkanten en onderkant.

Kleurtemperatuur:
Deze is aan te passen met ASUS Splendid.

Prima review verder! Bedankt voor je uitgebreide tests, ik was stiekem sinds juni al benieuwd naar de resultaten.

Als eigenaar van de C4006H (i7-4500, 8GB, 256GB, 1080p) ben ik het voor het grootste gedeelte eens met de conclusies.

Het scherm van de Full HD modellen hebben de problemen van de 1440p variant niet: kijkhoeken zijn prima en de kleuren zien er accuraat uit.

Een vraagje voor Jelle: drukte je ook wel eens de Power knop in als je 'Delete' wilde gebruiken?

[Reactie gewijzigd door 737freak op 4 december 2013 12:47]

Nja, binnen 1 week wen je aan de uitknop: die tik je ook niet in, maar moet je inhouden om de laptop uit te schakelen. :9~
Duurde een klein weekje inderdaad, maar ik moet me er soms nog wel even bewust aan herinneren :9
Tnx voor de veruidelijking, die Power-button zit inderdaad op de plek waar je de delete-toets verwacht, ik ben het ondertussen gewend van Asus ;)
De Powerknop zit overigens op exact dezelfde plek waar Apple hem ook heeft zitten sinds de MacBook Airs (2010). Net zoals de poorten links en rechts ook vrijwel op exact dezelfde plekken zitten. Puur toeval natuurlijk.
ik denk niet dat het puur toeval is, er is namelijk niet veel keuze. de laptop is zo dun dat je aan de voorkant niets kan plaatsen, aan de achterkant zit het scherm dus ook geen plek voor kabels.
dan houd je alleen de zijkant over op de plek waar het het dikst is, ofwel bij het scherm. de dikste poorten achteraan (waar het het dikst is) de dunnere er voor.
je kan hooguit wat poorten omdraaien maar meer mogelijkheden heb je niet.
Wel jammer dat het filmpje niet wordt aangegrepen om te laten zien wat de voordelen van zo'n hoge resolutie zijn. In plaats daarvan wordt er lijkt het de hele tijd op 100% DPI gewerkt.
Komt er ook nog een review van het €1200 model? Lijkt me voor veel mensen een interessantere laptop qua prijs. Full-hd is op 13" in de meeste gevallen voldoende (hoger is mooier, maar levert je niet meer real-estate op omdat je gaat scalen). Waar ik benieuwd naar ben is het volgende:
  • Is het 1080p scherm beter qua kleur?
  • Gaat de accu langer mee?*
  • Merk je prestatieverschil tussen 1 ssd en 2 in raid?
*Minder pixels aan te sturen en minder felle backlight nodig.
Een stap terug van Asus, wat mij betreft. De Zenbooks waren juist interessant vanwege de hoge kwaliteit van de display in combinatie met een zeer strakke behuizing van metaal. Jammer dat daar nu plastic voor is ingezet. Hoe stevig dat ook mag zijn, wat mij betreft voelt het minder strak dan metaal. En de kleur moet je ook maar net liggen...

Ik vraag me wel af of Asus nu consistent is met de gebruikte SSD. In oudere modellen maakte Asus gebruik van twee verschillende merken, Adata en Sandisk, waardoor er behoorlijk wat verschil in prestaties kon zitten. Benieuwd of ze daarvan geleerd hebben.
Zie: http://www.pcper.com/news...ASUS-Zenbook-SSD-you-pick

[Reactie gewijzigd door Ed_L op 4 december 2013 08:16]

Daar ben ik het niet mee eens. Plastic betekent niet altijd iets heel slechts. Dat heeft Nokia wel met haar Lumia producten getoond. Je ziet wel dat grote fabrikanten weinig expertise hebben met Plastic en daar het beste uit kunnen halen.

Of dit ook het geval is met deze laptop weet ik niet, maar ik zou wel eens een laptop willen zien met een unibody PC behuizing a la Lumia.
De Lumia's zijn niet van "gewoon" plastic (maar polycarbonate), dus vergelijken met de ux301 is niet helemaal eerlijk.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 4 december 2013 12:47]

en wat is "gewoon" plastic dan volgens jou?
er zijn zo reusachtig veel soorten kunststof dat "de behuizing is van plastic" eigenlijk niet veel zegt.
en buiten het grote aanbod in verschillende soorten kunststof, heeft het fabrikageproces ook nog invloeden op de eindsterkte, kun je ook nog allerlei zaken toevoegen (zoals bijvoorbeeld "glasgevuld" kunststof wat veel sterker is, of een schuim toevoegen waardoor de kosten afnemen, maar ook de eindsterkte afneemt). en zelfs de kleur is van invloed op de sterkte.
nou verwacht ik niet dat het complete fabrikageproces bij de specificaties staat, maar "gewoon plastic" bestaat niet in mijn wereld.
Ultrabooks koop je niet alleen vanwege de mobiliteit, maar ook vanwege de exclusiviteit. Dus dat mag je voor 1800 euro ook wel verwachten.Voor de meeste mensen blijft plastic dan ook 'gewoon plastic'. Je wilt niet aan iedereen uitleggen dat het 'eigenlijk speciaal plastic is'.
Jij schijnt de essentie te missen. De plasticen die sterker zijn dan metaal, voelen ook degelijker. Net als metaal.


En even op Bosmonster, ik ken niet veel plastic soorten die niet uit polycarbonaat bestaan. Polycarbonaat zegt natuurlijk niks en is echt een beetje synoniem met het woord ''marketingterm''. Polycarbonaat = ''gewoon*'' plastic.

*in hoeverre je de duizenden verschillende soorten flexibele, harde, glasachtige, of juist temperatuur vaste plasticen überhaupt gewoon durft te noemen.
Je hebt gelijk, maar daan.o heeft ook gelijk. In de volksmond blijft het plastic en men kijkt dan weinig verder naar het soort.
Dat jij het er niet mee eens bent dat kan, maar de overgrote meerderheid zal metaal de voorkeur geven boven kunststof, daarom is het gerechtvaardigd om dit als minpunt te zien t.o.v. de vorige Asus Zenbook.
Oneens: Ik kan me tientallen metalen bedenken die ik compleet ongeschikt acht om de behuizing van een laptop mee te maken en waarvan ik zeker weet dat elke willekeurige gebruiker direct zal zeggen dat het onbruikbaar is. Daartegenover staan natuurlijk ook bepaalde kunststoffen (PA, PU :) ) die ongeschikt zijn maar er zijn ook een paar (ABS mn) die naar mijn mening uiteindelijk op de lange termijn een beter resultaat geven dan aluminium.
Van PolyUrethaan zou ik niet meteen zeggen dat het ongeschikt is. Sterker nog, ik denk dat het zelfs een nog veel mooiere en sterkere behuizing zal geven dan ABS. PU lijkt erg op de kunstoffen die bestaan uit een ABS/polycarbonaat mix. PU wordt niet voor niets zo veel gebruikt in lakken ed. veel mensen denken bij PolyUrethaan aan isolatie schuim, dat is maar een fractie van de mogelijkheden dat het materiaal bezit.
Ik zou het dan ook juist een mooie insteek vinden van fabrikanten als ze eens verder zouden kijken dan aluminium of ABS. Er bestaan meer materialen dan dat en de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Ik heb bijvoorbeeld nog maar 2 laptops ooit gezien waar hout in was verwerkt.
(voorbeeldje http://www.columbusmagazi...d/76426/450x349/76426.jpg)
Dell XPS 15 9530 van 2000,- voelt voor mij onverwoestbaar aan, maar met plastic heb ik het gevoel dat ik het gewoon kan breken.
Ik ben soms nogal onhandig omdat mijn haar dan ineens in de weg zit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 523575 op 7 december 2013 01:46]

Hoe was de krasvastheid van het metaal? Sowieso heb ik met metalen apparaten altijd pech. Rare krassen op de onderkant van mijn Macbook, deukje in de hoek, krasjes door metalen knoopjes, een klein momentje van lompheid waardoor ik een deukje heb... Allemaal zaken waarvan ik het idee had dat dit met een plastic notebook niet het geval zou zijn.

Kortom, de motivering van het waarom je dit een stap terug vind, ben ik het niet mee eens. Ik zou het dan eerder over de kleuren en inkijkhoeken van het scherm hebben.
Zoals ik al zei: het gaat om het gevoel van kwaliteit. Ik heb de UX31A nu een jaar. Ik gebruik hem dagelijks (werk) en sleep hem elke dag mee naar huis. Ding ziet er werkleijk nog perfect uit. Het geborstelde alu krast niet en ziet er nog uit alsof ik hem net uit de doos heb.

Natuurlijk kan plastic ook erg netjes zijn. Mijn MS Surface is van kunsstof en ook dat apparaat ziet er kwalitatief mooi uit. Toch vindt ik het een stuk minder dan een metalen body, zoals mijn iPad wel heeft. Hoe mooi het ook is, qua uitstraling is het minder luxe.

En daarbij heb ik het mindere scherm juist als eerste in mijn reactie genoemd ;)

[Reactie gewijzigd door Ed_L op 4 december 2013 14:12]

Mijn Asus Transformer Prime (tablet met dock) kraste juist heel erg snel. Ik had hem altijd in een hoesje, maar als je hem één keer op tafel legde met broodkruimels kwamen er al krasjes op. Geef mij dan maar plastic, dan kun je je apparaat lekker gebruiken i.p.v. dat je heel de tijd het gevoel hebt dat je hem moet beschermen.
Het voordeel van de laptop is natuurlijk dat hij op rubberen voetjes staat. Zet je hem (open of dicht) op tafel, dan raakt de behuizing de tafel niet. Een tablet heft dat niet.
De ms surface is zeker niet van kunststof, maar van het zogenaamde vapormg, wat magnesium is.
Ik schudde ooit eens mijn deken op, terwijl de afstandsbediening van mijn TV er nog op lag. Dit wist ik niet, dus de afstandsbediening vloog met een mooie boog van het bed af, pats, op het metaal links van het touchpad op m'n Macbook. Deukje. Erg zuur natuurlijk!

Echter, als die laptop van plastic was, was het geen deukje, maar een barst geweest en daar zou ik toch een heel stuk chagrijniger over zijn!

Ondanks dat aluminium misschien wat krasgevoeliger is, is het ook gewoon een heel stuk steviger dan plastic. Aluminium zal niet barsten, plastic wel.
Ik zou die conclusie niet zo snel trekken, wie weet had je helemaal geen kras of deuk gehad als het stevig plastic was geweest.
Ze mogen ook erbij voegen dat de 15" versie wederom mist. Het onderstaande model van vorig jaar was binnen 1 maand compleet uitverkocht en nooit meer wederom verkrijgbaar geworden bij mijn lokale PC boer:

pricewatch: Asus Zenbook U500VZ-CN046H

In mijn opinie is deze laptop nog steeds het beste model van de hele zenbook series

[Reactie gewijzigd door Phoenix_the_II op 4 december 2013 11:36]

Een maandje geleden heb ik die nog in handen gehad bij de MediaMarkt en een paar maand daarvoor ook een keer. Ze hebben hem nog steeds, al is het niet 100% dezelfde, CN046H vs. CM083H. Echter zie ik geen verschil in de specificatie.

[Reactie gewijzigd door Beanie op 4 december 2013 21:18]

Ik had toen een laptop nodig dus ik heb nu een mpbr 15, maar wel goed dat ze dat model weer (in elk geval op een paar plekken) voeren. Dat leek en lijkt me een toplaptopje.

Het verschil is overigens dat de CM083H een touchscreen heeft.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 5 december 2013 13:33]

Die had ik destijds ook graag gekocht, maar ze waren nergens te verkrijgen. Doodzonde, want dat was echt (helemaal voor toen) een prachtig ding.
Helemaal mee eens. De stap van aluminium naar plastic is alleen al om de looks een jammere. De kijkhoeken zouden me nog niet zo storen (ik zit toch recht achter mijn laptop en het scherm is te kantelen), maar dat de kleurtemperatuur zo blauw is afgesteld, vind ik echt raar. Dat zal vast bij te regelen zijn, maar een fabrikant moet dat "out of the box" gewoon voor elkaar hebben.

Nee, het vorige model is wat mij betreft een mooiere ultrabook :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 4 december 2013 08:14]

Mooi apparaat. Jammer dat er een touchscreen in zit. Dat maakt het weer totaal onwerkbaar buiten, in ruimtes met tl verlichting boven je hoofd (school, kantoor). Dus laat maar weer zitten. Die toevoeging van touchscreens is echt de meest dramatische "upgrade" in laptops van de laatste jaren.
Helemaal mee eens. Als ik iets met touch wil, dan koop ik wel een tablet. Om te werken gebruik je een laptop met fysiek toetsenbord en daarvoor is touch compleet overbodig. Waarom toch die drang naar hybride apparaten. De hogere resolutie vind ik echter wel prettig, als je dus maar geen last hebt van reflecties. Ander minpunt van tegenwoordige laptops vind ik trouwens dat accu's niet verwisselbaar zijn, wat ik dus gebruik om hem er juist uit te halen omdat ik toch vaak aan het stopcontact zit. Maar deze ultrabook komt dus toch wel op m'n shortlist te staan, omdat ik graag in het donker werk.
Of je spreekt voor jezelf?

Ik vind een touchscreen heerlijk, op mijn werk gebruik ik mijn laptop anders (muis, toetsenbord, monitor) dus daar mis ik het niet nee. Maar voor gebruik op schoot hoef ik niet meer zonder als ik de keuze heb.

Als ik dan met een andere laptop werk heb ik alsnog de neiging op het scherm te gaan tikken. In veel gevallen werkt een touchscreen voor mij fijner dan een touchpad bijvoorbeeld.

Weet ook niet in hoeverre het werken met TL verlichting dan opeens een probleem zou zijn, heb daar zefl totaal geen last van...
Ik had hetzelfde standpunt, totdat ik dit apparaat ging gebruiken:

Touch voegt wel degelijk iets toe aan de gebruikerservaring. Reflecties zijn verwaarloosbaar, de helderheid is hoog genoeg om deze teniet te doen. Enige nadeel zouden de vingerafdrukken kunnen zijn, maar die houdt je altijd met een touchscreen...
Wat ik niet snap: Zowel bij de vaio pro als deze Asus zijn de kijkhoeken het grootste nadeel. De andere voor en nadelen strepen ook redelijk ten opzichte van elkaar weg. Waarom krijgt deze dan een goed, en de vaio een bovengemiddeld? Het prijsverschi in acht genomen had ik eigenlijk dezelfde score verwacht.
De kijkhoeken van de Vaio waren écht slecht, en ook zodanig dat je regelmatig het scherm tijdens het werken zat bij te stellen. De kijkhoeken van de Zenbook zijn nog steeds niet om over naar huis te schrijven, maar minder slecht dan die van de Vaio Pro, vooral omdat het scherm geleidelijker de kleurverzadiging verliest bij veranderende kijkhoeken. Dat praat de kijkhoeken niet goed, maar het is in gebruik een stuk minder hinderlijk.
Dat van de Vaio Pro kwam zeer hoogstwaarschijnlijk omdat ze de modellen met touchscreen hebben getest. Als kersverse eigenaar van een non-touch Vaio Pro kan ik zeggen dat de kijkhoeken uitstekend zijn. Ik kan het scherm onder grote hoek bekijken, zonder dat ik verschuivingen in de kleuren zie. Dit werd ook in de comments van de Vaio Pro review aangegeven.
De kijkhoek en de kleurweergave zijn gelijk voor het geteste model en de full hd versie van het scherm / de laptop?
Voor veel mensen is denk ik de full hd versie genoeg op een scherm van dit formaat. Als dit dan samen gaat met een verbetering van die twee punten en de accuduur valt er natuurlijk veel voor te zeggen om voor de full hd versie te gaan.

Daarnaast vraag ik me echt af of je deze hardware nodig hebt en dan wilt hebben icm dit scherm.
Volgens mij kan je dan beter gaan voor een goede balans tussen scherm en hardware (of je moet natuurlijk een extern scherm gebruiken)
Of die kijkhoeken en kleurweergave gelijk zijn durf ik niet te zeggen, we hebben alleen de wqhd-versie getest :)
Een 15,6"-laptop met een minder zuinige quadcore-i7-processor is namelijk weer sneller dan deze UX301, voor de helft van de prijs.
Dat vind ik een beetje een scheve vergelijking, een normale laptop heeft niet de compacte behuizing en de afmetingen van een ultrabook wat bij de Zenbook de beperkende factor is. Daarom is hij ook zo duur.
Klopt, het is dan ook meer om te illustreren dat je echt graag de snelste ultrabook moet willen hebben als je deze UX301 koopt. Neem je genoegen met een wat grotere formfactor, dan heb je voor minder geld betere prestaties.
Ik vind de accuduur een groot minpunt. Bij een aankoop van 1800 euro wil ik toch wel wat langer dan 6 uurtjes kunnen internetten/werken.
De acuuduur van de 15W varianten is beter, zeker bij licht gebruik (Word, internet, Metro apps). Als je dan ook nog eens de 'Power Saver' goed insteld (80% brightness, etc) dan haal je makkelijk een normale werkdag.
Anoniem: 523575
@Euro887 december 2013 01:37
Koop voor 2000,- een Dell XPS 15 9530, verlaag zijn 5K resolutie naar FHD en stel zijn powersave zo goed mogelijk in.
Ik haal er bijna 18 uur mee in idle en rond de 12 uur met films bekijken.
Anoniem: 380342
4 december 2013 08:29
Prima review van een mooie notebook. ik vind de presentatie ook prima uitgevoerd.

Mooi apparaat maar inderdaad wel duur. Ben benieuwd of de prijs snel daalt als hij uitkomt.
Ook een belangrijk punt is dat er wordt gezegd dat de notebook te warm wordt om op schoot te houden bij full load. (3e alinea onder warmteproductie) Dit mis ik in de conclusie.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee