Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus Zenbook Infinity: beter, maar niet oneindig veel

Voorlopige conclusie

Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant blijkt Asus grondig gesleuteld te hebben om uiteindelijk weer een betere versie van de Zenbook neer te zetten. Het gaat dus om nieuwe wijn in nieuwe zakken. Helaas zijn niet alle verbeteringen even goed gelukt. Aan het nieuwe uiterlijk van de UX301 houden we namelijk een gemengd gevoel over. De opvallende glasplaat aan de buitenkant is in ieder geval knap geconstrueerd en daarmee laat de UX301 zich door niemand verwarren met een goedkopere laptop. Jammer genoeg is die uiterlijke praal bij de witte variant wat doorgeschoten; daarbij levert het glimmende plastic rondom het toetsenbord juist weer een goedkoop gevoel op.

Ook glimt het nieuwe scherm en heeft het minder goede kijkhoeken dan het scherm van de vorige Zenbook. Het beeld is weliswaar scherper, maar de kijkhoeken en zeker de spiegelingen vallen tegen. Als wij het voor het zeggen hadden, zouden we de lagere resolutie voor lief nemen en het oude scherm van de Zenbook Prime in de blauwe UX301 zetten, om zo de ideale Zenbook te creëren.

Met de rest van de Zenbook is namelijk helemaal niets mis. Onder de motorkap van de UX301 heeft Asus een flinke vooruitgang geboekt. Dankzij de i7-processor met Iris-gpu kun je rekenen op de prestaties van een gewone laptop met losse videokaart, in het formaat van een ultrabook. Het prettige toetsenbord is behouden en de nieuwe touchpad van de UX301 klikt nog wat beter dan de vorige.

Vanaf november zal in Nederland iedereen met een flinke bom duiten de blauwe UX301 zelf kunnen aanschaffen. De witte variant en de UX302 volgen op een nog onbekend tijdstip. Wat ons betreft bevalt de nieuwe wijn in ieder geval; de zak waar deze inzit heeft echter nog wel een paar missers.

Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301 Asus Zenbook UX301

Reacties (49)

Wijzig sortering
Ik was helemaal niet op de hoogte dat touchscreens nu verplicht zijn om de term "ultrabook" te mogen bezigen van Intel zoals in dit bericht staat. Is dit een recente ontwikkeling?
Hier een mooi overzicht wat de eisen van het huidige platform (Shark Bay, Haswell) en de voorgaande platforms (Chief River, Ivy Bridge en Huron River, Sandy Bridge) zijn.

Hele mooie laptop! Zeker goed als vervanger voor mijn oude HP, aangezien ik veel van plan ben te reizen en toch wil dat een laptop ook nog een beetje goed presteert.

[Reactie gewijzigd door Tacy op 8 september 2013 12:18]

Ja, sinds de Haswell ultrabooks.
Zie de tabel hier:
http://www.anandtech.com/...eview-core-i74500u-tested

Touchscreen is verplicht, minimaal X uur accuduur onder bepaalde condities, minimaal 2x2n, dual microphone, storage minimaal zoveel punten in benchmark X en nog wat kleine dingen.
Ik vind de voordelen van een touchscreen totaal niet opwegen tegen de nadelen die het hoge spiegel gehalte met zich meebrengt. Zolang ze dat niet kunnen fixen zou ik toch graag zien dat er ook varianten zonder touchscreen uitgebracht worden. Helaas doet bijna geen enkele fabrikant dat.
Ach, sommige merken hebben al een spiegelscherm met nog zonder touch. Of een spiegelscherm fijn of niet fijn is, ligt met name in welke omgeving deze gebruikt wordt.
Er komen ook screencovers uit voor dit soort ultrabooks die spiegelingen tegenhouden, of tenminste, wat minder maken, misschien het bekijken is waard als je deze laptop zo mooi vind.
Dus wat rechtvaardigt nou eigenlijk de (ontzettend) hoge prijs?!
2560x1440, i7 met iris, ssd, premium design, 1.3kg
Maar met zo'n tegenvallend scherm ;)
Hoe tegenvallend is het? Ga je binnen zitten, recht voor de laptop, zonder dat er reflecties kunnen optreden: super. Doe je dat niet, minder super.

Ik zou als ik in Asus' schoenen stond de naam ultrabook links laten liggen en de juiste keuzes maken: geen glimmend reflecterend scherm, geen touchscreen, maar wel betere kijkhoeken, een vingervrij scherm en geen/minder hinderlijke reflecties.

De term ultrabook is uiteindelijk ook vrij hol (zie het aantal USB-poorten op de gemiddelde "ultra"book: 2), het gaat er om wat er in zit.
Ik vermoed dat er wel wat financiële voordelen zijn te behalen voor ASUS en de rest van de fabrikanten wanneer ze "Ultrabooks" produceren. Het is een parade paardje van Intel dus die zullen het wel financiëel stimuleren. Er is geen andere echt goede reden om zo mee te gaan met de "Ultrabook" trein. De eis voor een Touch scherm vind ik ook een waardeloze toevoeging, want ik denk dat veel mensen juist bij een laptop zoals deze de voorkeur geven aan een mat scherm.

Verder vind ik de blauwe variant wel erg mooi. De laptop krijgt er wat meer herkenbaarheid door en een eigen uitstraling
Fabrikanten zetten er puur touchscreens in om de term 'Ultrabook' te mogen gebruiken. Ze denken namelijk dat ze door die naam veel betere verkopen gaan krijgen, ik denk nu met de touchscreens juist het tegenovergestelde. Wie boeit het nou of de laptop een 'Ultrabook' sticker heeft of niet, het gaat uiteindelijk om het product.

Tevens, de 4558U mag geen Ultrabook sticker krijgen omdat er maximaal 15W cpu's in ultrabooks mogen zitten. Waarom ze dan alsnog een touchscreen erin zetten? Geen idee, maar ik hoop dat de verkopen tegen gaan vallen zodat er toch non-touch versies komen.
Ik deel je mening voor wat betreft de reflecterende touch-screens. Echter, de stikker ultrabook is een generieke naam voor een lichte, snelle, compacte laptop. Tevens heeft het een psychosociale waarde waardoor een consument denkt meer te krijgen voor hetzelfde geld. En het is natuurlijk een patsfactor. Dat maakt voor een consument dus wél uit of er wel of geen ultrabook-stikker op zit.

Voor een consument maakt zo'n glimmend scherm weinig uit, voor de zakelijke gebruiker wel. Jammer dat intel weer hun achterlijke spelletje speelt, goed voor ons tweakers is dat niet.
Anoniem: 449164
@Guusrr9 september 2013 00:00
Touch en mat kan ook, alleen bijna geen enkele fabrikant maakt er gebruik van wat weer een stuk minder is. Toch maakt het niet uit bij dit soort laptops, deze zijn voor zakelijk gebruik en je maakt er makkelijk documentjes mee en hebt de beschik baarheid over betrouwbare hard en software.

Dat de kijkhoeken slecht zijn, ja, ga er dan recht voor zitten, dat is niet zo'n enorm probleem denk ik. Andere mensen hoeven bij mij nooit mee te kijken.
Touch en mat kan niet, je zult de vingerafdrukken blijven zien. Bij glossy schermen zie je ze nauwelijks.
Hoe tegenvallend is het? Ga je binnen zitten, recht voor de laptop, zonder dat er reflecties kunnen optreden: super. Doe je dat niet, minder super.
Hmm, toch denk ik niet dat je vaak recht voor je laptop zit. Ik merk het aan mijn eigen laptop gebruik namelijk al dat ik meer op de bank lig, of ergens op een klein plekje neerzet. En wat nou als je tegenover een raam zit? Dan moet je wel een bodybuilder zijn om alle reflecties tegen te houden.

Anyway, Ik vind het een ontzettend mooie ultrabook, maar mijn god, waarom dat glanzende touchscreen. Het zou zooo super zjn als er een 1440p variant komt zonder touchscreen, maar met mat scherm. Misschien scheelt dat ook wel een beetje in de prijs...
Touch is een vereiste geworden voor een ultrabook. Als je aan alle ultrabook eisen van Intel voldoet sponsoren ze je, doe je dat niet dan wordt je niet meer gesponsord dus het zal dan zeker niet goedkoper zijn.
Het blijft me toch enigzins verbazen hoe er altijd iets aan praktisch elke "voorvoegsel"-book van welk bedrijf dan ook, toch weer nèt de snaar niet weet te raken. Gaat een product op zo goed als alle fronten vooruit met het volgende model, is er toch weer een ander punt waar het op achteruit gaat, waardoor het eigenlijk niet echt meer gezien kan worden als vernieuwend, de volgende stap, de volgende generatie, maar gewoon simpelweg de ontwikkeling/verbetering van het fabricage proces =\
vind het mooie ultrabooks maar als de x302 nou met een snellere cpu uitgeven is het voor mij heel aantrekkelijk.
vind de interne gpu toch wel een must ipv de interne gpu in de cpu zelf.
iets meer stroomverbruik maar wel veel meer power.

ik ben benieuwd naar de benchmarks laat maar komen in vergelijking tot de vorige generatie en de zeg 4 grote concurrenten met soortgelijke machines.
Dat is dus altijd games spelen op de niet native resolutie aangezien die iris chip die resolutie nooit gaat trekken in 3D games. En zoals al opgemerkt: In desktop mode heb je er eigenlijk bijna alleen maar nadeel van omdat alles enorm klein is. Ik snap die hele resolutie hype ineens niet zo goed maar dat zal aan mij liggen.
Verder ziet het er wel erg strak uit, sowieso de zenbooks maar vond de grafische prestaties nooit zo denderend tot dusver, wellicht dat het nu beter wordt met die nieuwe GPU.

Dat touchscreen en vooral het spiegelende scherm mag wat mij betreft direct de prullenbak in. geef mij maar een mat scherm!

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 8 september 2013 11:12]

De resolutie hype op dit soort laptops zou nu wel even stoppen denk ik, 3200 bij 1800 is echt het huidige maximum, ik ben dan ook benieuwd wat er nog meer gaat komen, accuduur die fantastisch is, zuinigere schermen?
Met als directe concurrent de Acer S7. Waarvan Asus de glass cover van afgekeken heeft.
http://www.theverge.com/2...cer-aspire-s7-review-2013
Met een dikke 8.4. Met als spoiler: volgens theverge met betere bouw kwaliteit als een andere merk waarvan sommigen denken dat die een goede bouwkwaliteit heeft.
Acer overtreft hiermee zichzelf en menigeen zou dit inderdaad niet van Acer verwachten. De S7 was al goed, maar deze haswell versie is weer een stap beter.
Komt van de S7 Haswell versie ook een review tweakers.net?
Als Acer een goede, stabiele, betrouwbare laptop maakt, overtreft dat inderaad mijn verwachting.
Wauw, dit lijkt me echt een heel mooi apparaat, maar hoe kunnen ze nou ik godsnaam zo een prijs verantwoorden?!?

tussen de 1000 en 1500 euro is naar mijn mening al erg veel hoewel ik het er nog voor over zou hebben maar alles boven de 2k is toch echt buitensporig onproportioneel
Jammer, ik had mijn zinnen gezet op een model van onder de 1000 euro. Als je kijkt naar de serie van vorig jaar had dat best moeten lukken. Een i5, 4GB ram en 128GB SSD is voor mij voldoende voor licht simulatie- en programmeerwerk op de faculteit. Voor zware taken gebruik ik mijn workstation thuis wel.
Als touchsceen verplicht wordt, hoe doet Apple dat dan met de Macbook Airs? Of zijn gelden daar weer andere regels voor? Net zoals dat Apple micro-usb-standaard hanteert ;)
Hoezo verplicht? Wie verplicht dat? De overheid?
Intel verplicht bedrijven die een ultrabook willen uitbrengen tot een bepaald niveau specswise, waaronder een touch screen, nieuwste generatie Intel chips en nog wat Intel spul, een goede accuduur enzovoort.
Apple hanteert niet de Ultrabook standaard dus ze hebben er geen last van. De touchpad van Macbooks is gewoon superieur ten opzichte van de gemiddelde Ultrabook. OS X is ook totaal anders ingericht dan Windows 8. Een touch screen is overbodig voor Macbooks. Voor Ultrabooks is het wel leuk maar ik weet niet of het opweegt tegen de voordelen van een mat scherm dat je mist.

Persoonlijk denk ik dat ik liever een dunne laptop heb met vier USB 3.0 poorten, een mat scherm en andere voordelen dan een Ultrabook, waar je dit mist. Ik ben vooral blij met m'n matte scherm wanneer ik in de trein zit en de zon flink schijnt. Dan kan ik gewoon doorwerken zonder enkele problemen.

De i7 met Iris graphics lijkt me zeker een interessante uitvoering maar de prijs is mij wat te extreem. Je zit in hetzelfde segment als de Retina Macbook Pro 13". Binnenkort komt de upgrade naar Haswell daarvoor en dan zit je waarschijnlijk net als de Macbook Air op 10+ uur accuduur. Een ander voordeel is dat Macbooks hun waarde beter behouden en ik zou een Macbook dan ook zeker overwegen als ik 1500€+ zou uitgeven. Maar ik ben tevreden met mijn Asus N56VZ de komende tijd.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee