Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony Xperia Z1: snelle refresh

04-09-2013 • 16:45

86

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Vroeger deden mensen nog drie jaar of langer met een telefoon, maar tegenwoordig is het normaal om elke twee jaar te wisselen. Sommige mensen wisselen zelfs jaarlijks en Vodafone besloot in deze zomer nog om daarop in te springen. Voor telefoonfabrikanten is het dus belangrijk dat ze elk jaar met een nieuw model komen: Apple doet dat, Samsung doet het en bijvoorbeeld HTC doet het ook.

Sony komt dit jaar met twee topmodellen, net als het in 2012 deed met de Xperia S en de Xperia T. In het eerste kwartaal van dit jaar bracht het bedrijf de Xperia Z uit, de eerste van een nieuwe generatie 5"-smartphones met een schermresolutie van 1920x1080 pixels. Later deze maand ligt de Xperia Z1 in de winkelschappen. Deze kan gezien worden als een soort refresh van de Z: geen drastische wijzingen, maar wel vernieuwde hardware en enkele verbeteringen die ertoe moeten leiden dat Sony nog een tijdje mee kan komen op de markt voor high-end smartphones.

Voorafgaand aan de IFA-beurs in Berlijn, waar het toestel werd aangekondigd, konden we al een bezoekje aan Sony brengen om de Z1 voor het eerst te proberen. In deze hands-on lees je wat er allemaal nieuw is en of dat genoeg is om weer even vooruit te kunnen.

Behuizing en camera

Als je de Xperia Z1 vluchtig bekijkt, zou je bijna denken met een normale Xperia Z te maken te hebben. Het design, de lijnen, de details: het komt grotendeels overeen. Toch zijn er ook kleine wijzigingen aangebracht. Allereerst zijn de randen van de Z1 wat meer afgerond dan die van de Z en daarnaast valt op dat er aan de zijkant twee kleine contactpuntjes zitten. Die hebben alles te maken met de waterdichtheid van de telefoon.

Sony Xperia Z1

Een veelgehoord kritiekpunt van de Xperia Z is namelijk dat het in de praktijk niet handig is dat alle aansluitingen achter klepjes zitten, hoewel dat vanwege de bestandheid tegen water en stof wel te begrijpen is. De audioaansluiting is bijvoorbeeld met een klepje afgedekt en als je de micro-usb-poort zoekt om je telefoon op te laden, moet je ook eerst een klepje losfriemelen. Dat er een klepje voor de micro-usb-poort zit, daar kan Sony in verband met de waterdichtheid weinig aan doen, maar bij de Z1 is ook een tweede laadaansluiting gemaakt in de vorm van de twee contactjes aan de zijkant.

Sony Xperia Z1

Die kan gebruikt worden om een optionele laadaccessoire op aan te sluiten, vergelijkbaar met de laders van Apples Macbooks en Microsofts Surface-tablets. Deze lader wordt magnetisch bevestigd aan de zijkant van de Z1 en laadt de accu via de contactpunten. Dat moet een deel van de frustratie met de klepjes wegnemen. De aansluiting is echter alleen voor laden, als je je telefoon met een computer wil verbinden, moet je toch echt bij de micro-usb-poort zijn. Een andere verbetering is dat de koptelefooningang nu niet meer afgesloten is met een klepje.

Update, 6 september: De optionele lader blijkt onderdeel uit te maken van een dock, net als bij de Xperia Z. Het gaat dus niet om een losse lader met een kabeltje; die indruk was er tijdens het schrijven van deze hands-on nog wel.

Nog een uiterlijke wijziging is de lengte van de telefoon; hij is langer dan de Xperia Z, omdat dat behuizing aan de bovenkant van het scherm langer doorloopt. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door de nieuwe camera. Deze heeft een grotere sensor en neemt daardoor fysiek meer ruimte in. Omdat het scherm gewoon nog steeds 5" is, merk je van de extra paar millimeter lengte nauwelijks wat als je de telefoon gebruikt.

Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1

De nieuwe camera met 20 megapixels

Sony Xperia Z1 - cameraDe camera heeft een resolutie van maar liefst 20 megapixels en in onze ogen is dat voor een smartphone echt overkill, of het moet gaan om een sensor zoals in Nokia's Lumia 1020, die aan oversampling doet. Er zullen maar heel weinig mensen zijn die foto's op groot formaat afdrukken en we zien liever dat fabrikanten zich richten op de beeldkwaliteit dan op extra resolutie. Gelukkig is de sensor in de Z1 ook wat groter dan in de Z, waardoor de pixels ten opzichte van de Xperia Z niet drastisch gekrompen zijn.

We hebben een paar kiekjes kunnen nemen, maar voor een goede beoordeling hebben we meer tijd nodig. Het model dat we in handen hadden was overigens nog een testsample, waardoor ook niet duidelijk is of de beeldkwaliteit representatief is voor de uiteindelijke versie. Wel kunnen we zeggen dat de camera-interface vlot werkt en dat het dankzij de cameraknop aan de zijkant makkelijk is om een foto te nemen. Druk je hem half in, dan wordt scherpgesteld en om een foto te maken moet je doordrukken. Net als bij een echte camera.

Hardware, scherm en software

Toen de Xperia Z dit voorjaar uitkwam was het op specificatievlak een topper met zijn krachtige Snapdragon S4 Pro-soc. Al snel werd hij van de troon gestoten door de HTC One en Galaxy S4, die met hun Snapdragon 600 een chip hebben die net even een tandje beter is, al maakte dat nog geen traag toestel van de Xperia Z.

Voor de Z1 heeft Sony opnieuw bij chipbedrijf Qualcomm aangeklopt en ditmaal is gekozen voor de Snapdragon 800-soc. Ten opzichte van de chip uit de Xperia Z is hij flink hoger geklokt: op 2,2GHz in plaats van 1,5GHz. Daarnaast heeft hij meer geheugenbandbreedte en een snellere gpu. In gebruik voelde de Z1 dan ook heel snel aan. Het verzekert Sony er in ieder geval van dat ze de komende tijd wat processorkracht betreft mee kunnen komen met de top.

Wie bang is dat de Z1 door die extra rekenkracht minder lang meegaat op een acculading, kan waarschijnlijk opgelucht ademhalen. Sony heeft de accucapaciteit ten opzichte van de Z vergroot met bijna dertig procent en we vermoeden dat een iets minder zuinige soc daarmee wel gecompenseerd wordt.

Scherm

Sony Xperia Z1Het scherm is op het eerste gezicht ongewijzigd ten opzichte van dat van de Xperia Z. De beelddiagonaal is nog steeds 5" en de resolutie bedraagt 1920x1080 pixels. Volgens Sony gaat het technisch gezien wel om een nieuw paneel, dat aangeduid wordt als een Triluminous display. Volgens de fabrikant betekent het dat er een groter kleurenpalet weergegeven kan worden. Op het oog viel dat eerlijk gezegd niet op, maar wellicht kunnen we het verschil meten als we een reviewsample in handen krijgen.

Wat in ieder geval niet anders is, zijn de kijkhoeken. Net als bij de Xperia Z zijn die simpelweg niet zo goed als we gewend zijn van andere high-end smartphones. Als je het scherm onder een hoek bekijkt, dan zie je een enigszins flets beeld met een laag contrast. Dat is tijdens het gebruik van de telefoon vaak geen probleem, je bekijkt het scherm immers bijna altijd van voren, maar het doet wel een beetje afbreuk aan het high-end karakter van het toestel.

Software

Het preproductie-sample dat wij in handen hadden, was voorzien van Android 4.2.2. Opvallend is dat Sony ervoor gekozen heeft om het in Android 4.2 geïntroduceerde scherm met snelkoppelingen, dat zich in het notificatiescherm bevindt, niet over te nemen. Concurrenten als Samsung en HTC hebben dat wel gedaan. In plaats daarvan zitten er wat kleinere snelkoppelingknopjes boven het normale notificatiescherm. Wij geven de voorkeur aan de implementatie van Google. Verder leek de skin functioneel op wat we gewend zijn van de Xperia Z en Tablet Z, al is de achtergrondkleur van het instellingenmenu nu zwart in plaats van wit en worden enkele nieuwe apps meegeleverd.

Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1

Tot slot

De Z1 lijkt een kleine update van de Xperia Z te worden, die een aantal interessante verbeteringen met zich meebrengt. Dat je nu geen klepje meer hoeft los te halen als je muziek wilt beluisteren en de mogelijkheid hebt om de telefoon, via een accessoire, eenvoudiger op te laden, zijn welkome veranderingen. Ook zijn we blij met de terugkeer van de fysieke cameraknop.

Of de nieuwe 20-megapixelcamera in de praktijk significant mooiere plaatjes oplevert, weten we nog niet. De ervaring leert dat als je met conventionele technologie extra pixels op een kleine sensor stopt, dat niet per se mooiere beelden oplevert. We zullen dat voor de uitgebreide review in ieder geval uitzoeken. Dat de behuizing een beetje langer is geworden vinden we niet zo'n probleem, omdat je er bij de bediening van het scherm geen erg in hebt.

Dankzij de Snapdragon 800-soc kan de Z1 op prestatiegebied opboksen tegen de toestellen die in de komende tijd door de concurrentie worden uitgebracht, zoals LG's G2. Voor het volledige plaatje hadden we het liefst ook verbeteringen aan het scherm gezien, maar desalniettemin is het scherm van de Z1 geen straf om naar te kijken.

Revolutionair is de Z1 niet, maar Sony heeft wel genoeg zaken verbeterd om in de komende maanden weer mee te draaien in het absolute high-end segment.

Reacties (86)

86
84
55
5
0
19
Wijzig sortering
Wat, nog steeds nagenoeg dezelfde kijkhoeken als bij de Z en ZL...
Waarom kan Sony dan wel goede kijkhoeken en contrast implementeren in de Z Ultra?
Dacht door de Triluminos technologie icm X-Reality wel op een machtig goed scherm eigenlijk.

Tevens vind ik de kleurstelling van de witte weer lelijk gekozen, vergelijkbaar als bij de Z...
Witte acherkant en zijkanten, maar wel weer een zwarte voorkant, kan niet begrijpen waarom.

Behuizing lijkt me mooi, maar is voor een 5" gewoon erg groot aan het worden imho.
Sony Xperia Z1: 144.0 x 74.0 x 8.5 mm en 170 gram
Sony Xperia Z: 139.0 x 71.0 x 7.9 mm en 146 gram
Sony Xperia ZL: 131.6 x 69.3 x 9.8 mm en 151 gram

Die grootte icm waterdichtheid en daarom nog steeds wat klepjes
en een adviesprijs van om en nabij €699,00? blijf ik voorlopig nog wel even bij m'n Xperia ZL! :)
Je krijgt er wel de Smartwatch 2 gratis bij. (In belgie dan toch).
Ik ben erg benieuwd naar de volledige review van de Xperia Z1. Zelf heb ik een Xperia Z en ben hier zeer tevreden mee. De punten die ze bij de Z1 verbeterd hebben zijn inderdaad fijn, maar zoals in de videoreview al aangeduid wordt, is het voor mij geen reden om te upgraden.

Wat betreft het scherm, waar gesteld wordt dat deze dezelfde matige kijkhoeken heeft als bij de Z, vraag ik me dan af of er net als bij de Z schermen van verschillende types zijn. De Xperia Z kan namelijk een van 2 verschillende schermen hebben, waar de een het net wat beter doet qua kijkhoeken.
In het dagelijks gebruik stoor ik me er eerlijk gezegd niet aan; een telefoon gebruik je in de meeste gevallen vanuit de hand en dan richt je hem sowieso recht op je gezicht. Ook wanneer ik de Xperia Z een stukje voor mij op tafel leg is het verre van dramatisch, hooguit zijn de kleuren iets minder "vibrant".

Recentelijk heb ik, naar aanleiding van berichten over de Xperia Z1, eens gekeken naar de prestaties van de Snapdragon 800. Ik stond echt te kijken van hoeveel power die chip biedt, zie bijvoorbeeld deze review van Anandtech. Met name op grafisch gebied is het een monster, met een verdubbeling van de performance t.o.v. Snapdragon 600 uit de HTC One en Galaxy S4. Vooral de pagina met de vergelijking Snapdragon 800 vs desktop GPU's stond ik van te kijken. Een Geforce 7900GTX mag dan alweer wat jaartjes oud zijn, maar het was in zijn tijd zowat het beste wat je kon krijgen op een desktop. Tegenwoordig presteert de SoC in je telefoon al beter.

Nu blijft de vraag: hebben we die performance wel nodig? Wat mij betreft hoeven die chips voorlopig niet sneller te worden, alles wat ik met een telefoon doe loopt prima vloeiend. In dat geval heb ik liever dat ze zuiniger en minder warm worden. Gelukkig zit er in de Xperia Z1 een 3000mAh accu (bijna 30% meer dan de Xperia Z), dus ik neem aan dat het qua standby en gebruikstijden wel snor zit. De reviews zullen dit echter moeten uitwijzen.

Tenslotte, wat betreft de prijs: de Xperia Z had bij introductie ook een adviesprijs van 629 euro, maar die prijs daalde al snel. Daarbij is de huidige prijsindicatie maar gebaseerd op 1 webshop, gegarandeerd dat enkelen er een paar tientjes onder gaan zitten. Wil je echter vanaf dag 1 het snelste van het snelste hebben, ja dan betaal je daar meer voor.
Al met al lijkt het me een heel mooi apparaat. Hopelijk dat Tweakers snel een exemplaar te pakken kan krijgen en ze een volledige review plaatsen.
Wat in ieder geval niet anders is, zijn de kijkhoeken. Net als bij de Xperia Z zijn die simpelweg niet zo goed als we gewend zijn van andere high-end smartphones. Als je het scherm onder een hoek bekijkt, dan zie je een enigszins flets beeld met een laag contrast.
Dat is nou jammer. Dit, en de verouderde SoC, zorgde er destijds voor dat ik de Xperia Z heb laten liggen. :/

De camerasoftware is wel weer dik voor elkaar bij Sony, daar kan HTC heel veel van leren (onoverzichtelijke boel bij de One als je het mij vraagt).

[Reactie gewijzigd door S_Chief op 23 juli 2024 18:53]

Ik verbaas me erover dat velen zoveel waarde hechten aan een grote kijkhoek voor dit soort apparaten, terwijl je vrijwel altijd de enige zult zijn die er naar hoeft te kijken. Bij een televisie is een grote kijkhoek inderdaad prettig, maar de meeste mensen vinden het (lijkt me) helemaal niet fijn als anderen naast je in de trein etc. nog precies zien wat je doet/kijkt.
Ik verbaas me er ook over dat er zoveel mensen specgeilen over een net wat hogere score in bepaalde benchmarks. Het verschil tussen de Z en bijvoorbeeld een S4 is niet iets wat praktisch waarneembaar is. Andere factoren spelen een veel grotere rol zoals camera kwaliteit, geluidsopname kwaliteit en speakerkwaliteit.

Ergo: Wel de snelste chip willen, maar vervolgens alleen maar whatsappen en websites openen! 8)7 Dat is hetzelfde als die duurdere i5 nemen ipv een AMD A6, terwijl je indien je dat geld investeert in een SSD je in de praktijk veel meer snelheid zult ervaren!
Andere factoren spelen een veel grotere rol zoals camera kwaliteit, geluidsopname kwaliteit en speakerkwaliteit.
Dat is perceptueel, voor mij gelden accuduur, resolutie, waterdicht/stofdicht en dergelijke.

Ben het met je eens dat specgeilen nergens voor nodig is :)
Ik heb de Xperia Z en een Find 5 en de F5 heeft zo'n veel beter scherm. Je hebt een punt dat je niet vaak schuin op het scherm kijkt, maar het valt gewoon op... ik denk dat, dat meer het probleem is. Ik hoef de XZ maar even schuin te houden en het ziet er flets uit, bij de F5 heb ik dat probleem niet.
Op gsmarena wordt wel degelijk gezegd dat het scherm vele male beter is dan de Z...
The display is tack sharp and has great colors too. A weak point for Sony displays used to be poor viewing angles but starting with the Xperia Z Ultra and now the Xperia Z1 Sony has resolved the issue.
Dus misschien defect/oud demo toestel...? hopelijk komt er bij de review een beter resultaat aan het licht, want ik had deze wel op het oog.
Zo'n groot verschil tegenover andere toestellen is het trouwens niet. Ze zouden eigenlijk blij moeten zijn dat niemand anders je berichten zomaar kan meelezen.

Wacht als de vrouw des huizes eens een verkeerd SMSje kan meelezen, dan hebben ze binnen de week een Sony op het salontafel liggen.
Anoniem: 525028 @Ettepet5 september 2013 20:54
Dat vind ik nou dus ook. Je houdt de telefoon automatisch al onder een bepaalde kijkhoek vast zodat je zelf alles optimaal ziet, dus waarom mensen tegenwoordig zoveel waarde hechten aan een beeldschermpje waarbij de mensen naast je mee kunnen kijken begrijp ik niet echt.
Het hele smartphone gebeuren komt me een beetje de strot uit eerlijk gezegd.. tijd voor een flinke downgrade, want dit voelt gewoon als een verslaving.
Bij een televisie is een grote kijkhoek inderdaad prettig, maar de meeste mensen vinden het (lijkt me) helemaal niet fijn als anderen naast je in de trein etc. nog precies zien wat je doet/kijkt.
ja helemaal mee eens, ik heb zowaar een paradigm shift. Je kunt toch ook als je in de trein zit, de helderheid van je smartphone naar beneden bijstellen.. :P
[...]

Dat is nou jammer. Dit, en de verouderde SoC, zorgde er destijds voor dat ik de Xperia Z heb laten liggen. :/

De camerasoftware is wel weer dik voor elkaar bij Sony, daar kan HTC heel veel van leren (onoverzichtelijke boel bij de One als je het mij vraagt).
Het verschil tussen de S4 Pro en de S600 is weinig.... En met de laatste updates, draait de Z net zo goed als een One, en geeft geen lags in de interface zoals het nog steeds gebeurt bij de SGS4

Het scherm, ja, hoe vaak kijk je je telefoon vanuit een extreme hoek?

De enige min punt van de Xperia Z is de scherm in de zonlicht, dat doet de Lumia 920 beter, maar verder ik vind een prima scherm en een prima telefoon.
en ik zou hem juist wel nemen met ''slechte'' kijkhoeken.. ik vind het prettiger als ik weet dat niet iedereen mee kan kijken (vooral dagelijks in het ov / op school)

edit ik hoef alleen geen nieuw toestel maar dat terzijde :P

[Reactie gewijzigd door erik91 op 23 juli 2024 18:53]

Er zijn al diverse plaatjes en videos gelekt waar de honami duidelijk WEL betere kijkhoeken heeft. Lijkt me sterk dat dat weer terug gedraaid is.

correctie, in de war met de Z Ultra!!!

[Reactie gewijzigd door chimnino op 23 juli 2024 18:53]

Ik verheugde me erg op dit toestel aangezien ik deze maand een nieuw toestel kan gaan halen, als het scherm echt zo slecht is dan weet ik het nog niet. Ik vind het niet erg als het geen oled is oid, maar het scherm van de xperia Z ziet er simpelweg niet uit.
Ik wacht een uitgebreide review af.
Het scherm is niet zo slecht hoor. Want ik denk niet dat je een video gaat kijken wanneer je telefoon op een hoek van 45 graden hebt
Alleen de kijk hoeken zijn slecht bij het scherm van oa de Z. Maar even serieus en realistisch blijven, kijk jij naar je smartphone onder een hoek van oa 45< graden?

Ik dus niet, en als je met een groepje wilt kijken leg je hem iets verder van je af, met 5 inch en 1080p moet dat wel te doen zijn.
Je zegt al, "leg". Als je een telefoon neerlegt en je gaat er dan naar kijken is de kijkhoek vrij extreem.
Zonder klepje op de 3.5mm aansluiting, hoe is het dan nog waterdicht? Ik bedoel, dan krijg je toch kortsluiting als je na het zwemmen/douchen/waterpolo spelen met je mobiel muziek gaan luisteren ofzo?
De S4 active heeft het ook, maar daar hebben ze blijkbaar iets op gevonden :D misschien wel iets a la Liquipel?
Ik weet niet wat ze daarvoor gebruiken, wel heb ik gelezen uit een review van pocketnow dat soms met de S4 Active, als de plug nat is werkt de oordopje niet goed.

Ik vind een mooie toevoeging, nu met de Z zit ik altijd met die klepje, (die heb ik al een keer moeten vervangen), die gaat niet kapot door het open en sluiten, maar als ik die klepje open heb en mijn telefoon is in mijn broekzak na een tijdje gaat die kapot.
De S4 active heeft het ook, maar daar hebben ze blijkbaar iets op gevonden :D
Inderdaad,Samsung sluit gewoon waterschade uit van garantie voor de Active. Problem solved:-)

Maar zo een hoofdtelefoon aansluiting is toch makkelijk waterdicht te maken. Je moet alleen de contacten goed tegen corrosie beschermen.
De techniek erachter is mij niet bekend, maar een waterdichte 3,5 mm aansluiting is wel mogelijk.
Dat komt omdat de weerstand van water tussen de contactpunten zo hoog. Je kan niet echt spreken van kortsluiting.

Daarnaast wordt er alleen signaal op de 3.5mm uitgang uitgestuurd als er 3.5 plug is gedetecteerd.
Hoezo? staat bijna geen stroom op..
USB kan je ook gewoon onderwater houden
De Z Ultra heeft dat ook zo.
Een grote verbetering is dat de 3,5mm-jack voor headsets geen klepje heeft: hij is gewoon open. Dat de telefoon waterdicht is, komt door de coating binnenin
reviews: Hands-on Sony Xperia Z Ultra: smartphone met grootste scherm
Ik vind de kijkhoeken wel redelijk van belang bij een smartphone. Als een toestel slechte kijkhoeken heeft dan lijkt het in mijn ogen al snel op een budgetphone. Goede kijkhoeken straalt gewoon kwaliteit uit. Daarnaast is het ook nog eens nuttig, ik gebruik mijn smartphone lang niet altijd recht van voren, soms ligt ie voor me op tafel bijvoorbeeld. Dan is het best handig dat je alles nog gewoon kunt zien.
Wil je nu echt zeggen dat het scherm van de Xperia Z je een budgetgevoel geeft? Dat is echt zwaar overdreven en volgens mij ook aantoonbaar niet het geval. Natuurlijk is het mooier als het scherm bij een extreme kijkhoek nog even mooi is als van voren, maar om nou te zeggen dat je niets meer kunt zien op de Xperia Z als hij op tafel ligt?
Gelijk heb je, dat slaat nergens op. Nog sterker ik kan prima kijken vanaf de zijkant , behalve als je compleet scheef houd maar dat is bij bijna alle telefoons... en sowieso hoeft voor mij niet iedereen die naast me zit mee te kijken wat ik aant doen ben op mijn telefoon.
Kijkhoek bij de telefoons in deze prijsklasse is ruim genoeg. Sterker nog, ik hoef helemaal geen grote kijkhoek. Als de kleurweergave als je er recht voor zit maar goed is. Een klein voordeel van een niet al te grote kijkhoek die mensen vaak over het hoofd zien, is het feit dat mensen naast je wat minder gemakkelijk zullen meelezen. En zeg nou eerlijk: als je iets op je telefoon doet of typt is dat vaak persoonlijk. ;)
Waarom wordt in dit artikel de mogelijkheid om op te laden via de contactpuntjes als een grote verbetering gezien ten opzichte van de Z?
De Z heeft soortgelijke contactpunten voor het opladen via een dock of ander accessoire, alleen werkt dit zonder magneet.
omdat je dan je telefoon ook kan op laden met een kabeltje ala surface en niet perse in een dock hoeft te doen.

http://images.anandtech.com/doci/6385/SurfacePA_575px.jpg

Soms is een kabeltje fijner dan een dock. En misschien krijg je er wel een kabletje bij.
Paar weken geleden mijn Xperia Z verkocht vanwege het scherm (contrast)

Erg jammer dat ze het bij de Z1 niet hebben aangepast :( Dit kon wel mijn volgende toestel worden maar het scherm houdt me toch tegen om er een te halen als hij uit is... :'(
Anoniem: 223288 @Knamix4 september 2013 17:23
Afwachten op uitgebreidere reviews van het eindmodel denk ik, Gsmarena en Allaboutphones zijn bijvoorbeeld wel redelijk te spreken over het scherm en zien het zeker als een verbetering t.o.v. de Xperia Z
Sony had beter de Xperia Z Ultra als tweede high-end smartphone uit kunnen brengen. De Xperia Z is eigenlijk nog gewoon een prima toestel dat nu outdated raakt door Sony zelf. Alleen echte geek zal de Xperia Z links laten liggen omdat er geen Snapdragon 600 processor inzit.

Nu is het een beetje 'to much' wat mij betreft. Ik ben niet zo'n fan van fabrikanten die onnodig veel toestellen op de markt brengen, support is i.m.o. veel belangrijker. Daar mag je als Xperia Z bezitter nu alleen nog maar op hopen.
Dingen als "te snel" of "too much" zie ik vaker terugkomen verschillende elektronica producten, zo ook bij Sony. Echter, als je er even bij stilstaat: wat is hier nu het probleem van? Als je iemand bent die koste wat kost altijd het beste van het beste direct moet hebben, ja.. dan is een dergelijk plan van aanpak frustrerend.
Bekijk het echter eens globaler. Lang niet iedereen doet (b.v.) eind december/begin januari zijn contract bij zijn/haar provider verlengen, het gebeurt het hele jaar door. Stel jij wilt alleen van smartphone fabrikant X een telefoon en zij besluiten om slechts 1 maal per jaar een nieuwe lichting telefoons uit te brengen, dan moet je wanneer jouw contract verlengd wordt in juni of a) genoeg nemen met een inmiddels ruim (voor smartphone begrippen) verouderd toestel of b) nog een half jaar wachten.

Wat Sony doet is voor haar klanten in mijn optiek alleen maar gunstig. Aangezien ze meerdere malen per jaar nieuwe telefoons presenteren, heb je de keuze uit een toestel wat of nog pas net uit is, of er komt binnenkort een nieuwere versie uit.
Is dit verstandig voor Sony zelf vanuit een business perspectief? Misschien niet, misschien wel. Niet in die zin dat ze min of meer (in dit geval) de Xperia Z overbodig maken, of de prijzen ervan zo drukken dat de winst erop hard krimpt. Anderzijds, zoals ik eerder beschreef, is het mijn inziens een goede service richting de klant om hen gedurende het jaar nieuwe versies aan te bieden die net weer wat beter zijn.

Het enige wat men bij Sony niet moet vergeten bij een dergelijk model is om, ondanks dat modellen snel "vervangen" worden, toch support te blijven bieden voor de "oudere" modellen. Nu heb ik hier bij Sony wel vertrouwen in, aangezien zij het laatste jaar zeer frequent en snel software updates uitbrengen (zowel Android versies als firmware en Sony-app updates).
Ik snap die kritiek zowiezo ook niet. Je koopt een telefoon die water/stofdicht is. Dan ontkom je niet aan klepjes. Die kritiek slaat in dat opzicht dus nergens op en is zwaar onterecht.

Verder lees ik dat deze upgrade een koptelefoon aansluiting heeft zonder klepje. Ik dacht dat deze ook waterdicht was? Dat issie dan dus duidelijk niet.

Grote wijzigingen kan je in mijn ogen dus ook niet verwachten en dit is dus ook geen opvolger maar een upgrade van de xperia z.

Zo slecht als ze zeggen dat t scherm is (iig vanuit hier te zien) ben ik t niet mee eens want t scherm an sich ziet er best goed uit. Niet perfect maar zeker niet slecht. In mijn opinie hadden ze de kijkhoeken moeten verbeteren en verder was t dan een toestel geweest die redelijk goed mee zou kunnen met de Note 3/One Max.

Leuk toestel maar ik wacht op de aankondiging van een toestel dat de perfectie toch echt benaderd en nee ik heb t dus niet over de Note 3...

Maar als ik de ervaring van HTC niet had gehad had ik zeker voor deze Sony gegaan! Ben benieuwd offie ook goed door de reviews gaat komen tegen de tijd dat testers hun toestel ontvangen voor reviews....

Oh ja ik dacht dat deze ook 4K kon filmen. Vooralsnog zie ik in deze hands on daarover nog niks terug. Maar dat zal ermee te maken hebben dat ze er maar even mee hebben kunnen spelen en vlug een eerste indruk willen geven. Das ook t doel van n hands on natuurlijk. Maar toch ben ik daarnaar wel benieuwd...

[Reactie gewijzigd door Nokian95dude op 23 juli 2024 18:53]

Verder lees ik dat deze upgrade een koptelefoon aansluiting heeft zonder klepje. Ik dacht dat deze ook waterdicht was? Dat issie dan dus duidelijk niet.
Wel dus.. net zoals de S4 active
Heb een xperia z, ik vind de speaker tegenvallen. Klopt mijn vermoeden dat ik in deze Z1 een grotere speaker over de hele onderkant van het toestel zie, ipv alleen een klein hoekje bij de Z. Zou ook in ieder geval een noemenswaardige verbetering zijn!
Yep, speaker is compleet verbetert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.