Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 7

Gebruikers

- Reviews

Specificaties 5" display, 4G-support, met geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Sony Xperia Z1 Zwart Review

+3
T.StruikTestpanel 23 oktober 2013, laatste update op 12 november 2013, 8.110 views

Sony Xperia Z1 Zwart (Testpanel)

Pluspunten

  • Snel
  • Bouwkwaliteit
  • IP58 certificering
  • Fotokwaliteit
  • Zeer goede afwerking

Minpunten

  • Volumerocker en powerknop te dicht op elkaar
  • Display mag beter
  • Gesprekswaliteit matig
  • Te veel crapware

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Design Score: 3
Scherm Score: 3
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 4
Changelog:
-06-11-13: publicatie
-07-11-13: displayprestaties toegevoegd
-08-11-13: camera onderdeel toegevoegd
-10-11-13: gedeeltelijk kopje prestaties toegevoegd
-11-11-13: Onderdeel prestaties & connectiviteit aangevuld
-13-11-13: Laatste onderdelen toegevoegd en aangevuld


http://img690.imageshack.us/img690/3662/a80v.png
http://img812.imageshack.us/img812/7166/b495.png

Blij was ik toen ik vorige week bericht kreeg dat ik ingeloot was om via Tweakers de Sony Xperia Z1 te testen. Gedurende twee weken kreeg ik de kans om het toestel aan de tand te voelen, om er vervolgens op Tweakers een review over te publiceren. Omdat ik al langer en met veel plezier reviews schrijf op Tweakers nam ik deze kans uiteraard met beide handen aan!

Sinds maart 2012 had ik geen reviews meer geschreven over Sony telefoons. De laatste was die van de Sony Xperia S in maart dus. Iets minder dan een jaar daarvoor schreef ik een review over de Sony (jaja, toen nog wel) Ericsson Xperia Arc, hier was ik zeer blij mee en heb ik nog steeds goede herinneringen aan. Mijn Sony review reeks startte echter met de X10, de eerste serie consumenten Android smartphones van toen der tijd Sony Ericsson in Nederland. Kortom al eventjes geen Sony toestellen meer nader bekeken in een review en blij om de Z1 te recenseren.

Ter informatie voor jou als lezer wil ik voorafgaand aan deze review enkele punten toelichten. Deze review is geschreven op basis van één exemplaar van de Sony Xperia Z1. Hoewel je er vanuit mag gaan dat (net als wanneer je een telefoon koopt) de telefoon naar behoren werkt kan het zijn dat het exemplaar op enkele punten minder of niet naar behoren werkt. Kortom wanneer iets door mij beschreven wordt als minpunt hoeft het niet perse voor alle exemplaren te gelden, tenzij overduidelijk is dat het functioneren, welke door mij als minpunt worden bestempeld, als zodanig bedoeld zijn door de bouwer van de smartphone. Hoewel ik tracht zo objectief mogelijk te zijn, kan het soms zo zijn dat iets gebaseerd is op een mening, bijvoorbeeld een oordeel over uiterlijke kenmerken. Bij deze review zijn meerdere foto’s en videofragmenten gevoegd ter ondersteuning van de tekst. Handig om te weten is dat ik geen professioneel fotograaf ben ik zo goed als het kan beeldmateriaal probeer vast te leggen, maar verwacht geen hoogstandjes. Overigens is de Z1 die ik heb ontvangen een echt demo exemplaar, er zitten dus al wat krasjes en beschadigingen op van vorige gebruikers.
Ook in deze review houd ik een aantal onderdelen aan, in een vaste volgorde. Gelukkig komen deze punten naadloos overeen met de vereisten vanuit Sony/Tweakers voor deze testsessie:
  • Keyfeatures
  • Inhoud verkooppakket
  • Ontwerp
  • Display
  • Camera
  • Prestaties
  • Slot
Onder deze kopjes vallen verwante onderwerpen die ook nader zijn uitgewerkt. Zoals altijd probeer ik deze review met zo groot mogelijke zorg samen te stellen. Desondanks bestaat de mogelijkheid dat er soms een fout(je) in sluipt, schroom niet om deze in een PM of een comment hieronder te benoemen. Ook als er nog andere vragen zijn naar aanleiding van deze review lees ik die graag terug onderaan deze review zodat ik erop kan antwoorden. Tot slot resteert me niets dan veel leesplezier te wensen en te hopen dat deze review bijdraagt aan je beeldvorming over de Sony Xperia Z1.

http://img19.imageshack.us/img19/7342/1d38.png
Hieronder staan keyfeatures van de Sony Xperia Z1. Uiteraard heeft de Z1 nog veel meer features, maar ik pak de meest unieke/kenmerkende er uit. De Z1 is een high-end toestel wat betreft markt positionering. Dit is mede af te lezen, maar ook van de prijs. Als high-end toestel is de ZXperia Z1 bepakt met de onderstaande rits aan features. Hoewel deze smartphone een eenzame is op de markt wat betreft IP58 certificering is de telefoon op de andere fronten concurrerend met HTC One, Samsung Galaxy S IV en de LG G2.
  • Quad-core 2.2 GHz Krait 400
  • 2 GB RAM
  • 4G/LTE compatible
  • 5.0 inch TFT scherm, 1080 x 1920 pixels, 441 ppi
  • IP58 & IP5 certificering
  • 20.7 Megapixel camera, met 1/2,3 inch beeldsensor
  • 16 GB intern geheugen, circa 10,5 GB beschikbaar
  • Android 4.2.2
  • Li-Ion 3000 mAh accu
De bovengenoemde specs lijken mij voor de meeste Tweakers wel duidelijk. Eén ding van deze specs wil ik nog even toelichten. De Xperia Z1 is volgens Sony ‘waterdicht en stofbestendig’. Een redelijk unieke feature voor een dergelijk kaliber smartphone, maar wat houdt dat nu in? Op dergelijke features is een certificering mogelijk wanneer zij voldoen aan zekere eisen. De relevante certificering bij de Z1 zijn de hierboven genoemde IP58 en IP5, deze zal ik nader toelichten. De IP code vertegenwoordigd een specifieke capabiliteit, welke aangeduid wordt middels het cijfer volgend op ‘IP’. Deze IP staat voor: ‘Ingress Protection Rating’. Deze IP-rating is opgesteld door het ‘International Electrotechnical Commission’. Met deze certificering wordt theoretisch controleerbaar wat ‘waterdicht’ of ‘stootbestendig’ nu precies is. Want wat is bijvoorbeeld waterdicht? Een meter, twee of tien? En voor hoelang een uur, twee of zeven? De IP codering bestaat vandaag de dag uit maximaal twee cijfers en optioneel uit één letter. Bijvoorbeeld ‘IP58’. De cijfers zijn een combinatie en niet vast. Het eerste cijfer van de IP code geeft aan in welke mate het elektronische apparaat voldoende afgesloten is en bestand is tegen bijvoorbeeld stof is. Hiervan zijn 6 gradaties:

http://imageshack.com/a/img822/1856/yz5j.png
Document: IEC 60529

Het tweede cijfer geeft aan in hoeverre het apparaat bestendig is tegen een vloeibare stof. Hierin zijn acht gradaties, hoe hoger het level, hoe beter bestand tegen water. Hieronder een schema met daarin welk level garant staat voor welke prestatie ten aanzien van waterdichtheid:

http://imageshack.us/a/img822/9644/47mo.png
Document: IEC 60529

De Z1 heeft een IP55 en een IP58 certificering, kortom het één na hoogst gekwalificeerd op het gebied van stofbestendigheid en het hoogst gekwalificeerd wat betreft waterdichtheid. Overigens os hoger in de IP normering niet altijd beter, de verschillende typering zijn in een aantal gevallen gericht op verschillende omstandigheden. Enigszins opmerkelijk is de onderste normering ( 8 ) wat betreft waterdichtheid. Hieruit valt af te lezen dat een fabrikant de mate van waterdichtheid nader kan omschrijven ondanks dat er een standaard is. Dit is ook iets wat Sony heeft gedaan, namelijk:

’De Xperia™ Z1 is stofbestendig en spuitwaterdicht conform de classificaties IP55 en IP58. Als alle poorten en de behuizing goed afgesloten zijn, (i) is de telefoon beschermd tegen waterstralen bij lage druk van alle mogelijke richtingen in overeenstemming met IP55 en/of (ii) kan de telefoon tot 30 minuten op 1,50 meter diepte in zoetwater ondergedompeld worden in overeenstemming met IP58.’

Kortom de Z1 is waterdicht conform IP58, mits… Overigens was de Xperia Z IP55 en IP57 gecertificeerd,

http://img809.imageshack.us/img809/8229/qiq3.png

Zoals altijd wordt ook deze Xperia Z1 in een vierkante platte verpakking met enkele accessoires geleverd. Hoewel de verpakking niet van zulk stevig materiaal is, als die van de LG Optimus G, wel voldoende stevig om een telefoon in te transporteren. Een minor puntje dat opvalt, of beter gezegd juist niet, is dat in een tijd waarin milieu, hergebruik, recycling, etc. erg hot zijn er nergens vermelding wordt gemaakt op de verpakking in welke mate deze milieuvriendelijk is in de zin van de gebruikte verpakkingsmaterialen. Maar dat verder ter zijde. Hieronder een afbeelding met de inhoud van het retailpakket, met daaronder een korte beschrijving ervan.

http://imageshack.us/a/img20/9185/tcld.png

Van links naar rechts, van boven naar onder is te zien:
  • Stroomadapter (1500 mA output)
  • Sony Xperia Z1 (incl. ingebouwde accu van Li-Ion 3000 mAh)
  • 3.5 mm headset
  • (Quick) starterguides
  • Usb-datakabel (samen met stroomadapter de lader)
  • Siliconen opzetstukjes voor de headset
De inhoud van de Xperia Z1 biedt eigenlijk de accessoires zoals standaard bij de meeste telefoons geleverd worden. De stroomadapter is, zoals vaker tegenwoordig, vrij compact. De datakabel die je daarmee in combinatie gebruikt om te laden is recht toe recht aan, geen 90 graden bochtje in de connector of iets dergelijks, no-nonsense. Bij de Sony Ericsson Xperia Arc, was deze 90 graden knik wel aanwezig in de datakabel. Niet altijd prettig. De headset is van gemiddelde kwaliteit, geen achterblijver, geen topper, had beter gekund wat mij betreft. De Quickstarterguides zijn voor de minder kundigen mogelijk een welkome aanvulling. Als Tweakers, maar dat geldt ook steeds meer voor de minder kundigen zijn dergelijke guides steeds misbaarder. Meer anno 2013 lijkt mij het installeren van een startersguide uitsluitend een op de telefoon. Een juridische verplichting voor het leveren van deze guides bij telefoons heb ik zo even niet kunnen achterhalen. Tot slot altijd handig, deze extra opzetstukjes voor de headset. Ze zijn makkelijk te verwisselen en comfortabel.

Accessoire (niet meegeleverd)

Op de website van Sony wordt een scala aan accessoires genoemd bij de productgroep Xperia Z1, maar deze zijn uiteraard niet (allemaal) specifiek voor de Z1 ontworpen. Wellicht hebben meerdere van jullie meegekregen dat Sony lenzen levert om te gebruiken in combinatie met smartphones. Eén van deze lenzen is de Sony QX-100:

http://sp.sony-europe.com/da/3620/c1b527916c09ffcbd20f56dcb993c785.jpeg

Deze lens is in principe niet zozeer bedoeld voor de Z1, maar meer voor telefoons met, eenvoudig gezegd, een mindere camera. Voor deze telefoons is een dergelijke lens een opwaardering, voor de Z1 niet echt, hoewel het wel 3,6 x optische zoom toevoegt. Desondanks heb ik een dergelijke lens deze week tot mijn beschikking, als het lukt zal ik hier nog wat ervaringen i.c.m. met de Z1 posten.
Ik heb kort kunnen testen met de Z1 in combinatie met de Sony QX-100 lens. Voor degenen die de Z1 niet kennen, het is geen ‘verleng’ stuk van je telefooncamera. Het is totaal iets anders dan die ‘el-cheapo’ lensjes die je voor wat dollars uit Taiwan of China kan lasten over komen. De QX-100 is een lens die met twee klemmetjes aan je telefoon bevestigd kan worden, of is het de telefoon aan de lens bevestigen ;-). Je plaatst de lens zo dat de klemmetjes geen knoppen van de telefoon blokkeren of indrukken, maar niet (per se) voor de lens. De installatie van de lens is eenvoudig, hiervoor heb je een app van Sony nodig. Dit kan op drie manieren, 1. handmatig zeken in de store, 2. een qr-code scannen op de handleiding, 3. de telefoon via NFC verbinden met de lens. De laatste mogelijkheid is het handigste, een how-to vind je onder ‘NFC’. Na het installeren van de app wordt er via wifi verbinding gelegd met de camera. Hierdoor wordt het zoekbeeld van de lens weergegeven op de telefoon en is een complete camera interface zichtbaar. Zo kun je zowel op het beeldscherm zoomen als met de zoom-knop, het zelfde voor het vastleggen van de foto. als je een foto vastlegt gebeurt dit op de geheugenkaart (micro-SD kaart of Memory Stick micro M2) die in de lens zit (niet meegeleverd). Met de Z1 ziet het geheel er zo uit:

http://imageshack.us/a/img703/9451/apqz.png

http://imageshack.us/a/img834/7710/wqhz.png

Ik ga proberen een volledige review over de QX-100 te schrijven, vandaar dat ik er nu verder niet al te veel over ga uitweiden. Tot slot een vlug kiekje met de QX-100:

http://img23.imageshack.us/img23/315/geq3.jpg

http://imageshack.us/a/img834/7596/04qj.png

Deze Sony Xperia Z1 die ik tot mijn beschikking heb, is zwart gekleurd. Naast zwart zijn de randen van het toestel grijs van kleur. Het frame van de Z1 is gemaakt van aluminium, uitstekend afgewerkt over de hele linie. Door dit materiaal zijn de randen van het toestel wel erg glad, zelf vind ik dat Z1 voor het comfort te weinig grip biedt. Door de aluminium body voelt de telefoon stevig aan. Echter gaat deze stevigheid kennelijk ten koste van het gewicht, want aan overgewicht lijdt de Z1 wel enigszins, met zijn 170 gram. Hoewel 170 gram fors is, is het gewicht niet gek. De Z1 biedt immers ook features die andere ‘lichtgewichten’ niet bieden: stevige bouw, bestand tegen stof en tegen water*. Verder meet de Xperia Z1 144 mm in de lengte, is het apparaat 74 en blijft hij met 8,5 mm beneden de 1 cm dikte. Sony noemt de Z1 robuust, en dit mag recht gezegd worden, als je het mij vraagt het robuuste toestel in zijn klasse. Hieronder zijn alle zijden van het toestel afgebeeld, per zijkant zal ik de functies kort toelichten.

Aan de voorkant zie je (v.b.n.o. & v.l.n.r.):
http://imageshack.us/a/img51/562/ufny.png
  • Speaker
  • Notificatielampje
  • Lichtsensor en nabijheidsensor (ca. 7 mm links van het Sony logo)
  • Camera voorzijde, 2 Megapixel en 30 fps op 1080p
  • Display, 5.0 inch TFT, 1920 x 1080, 441 ppi
  • Sneltoetsen vorige, home en multitasking
Over de gehele voorzijde van de Xperia Z1 zit een plastic laagje die zeer snel krast. En nee dit is geen screenprotector maar een anti-reflectie laag. Op zich een goede aanvulling, maar wanneer deze folie zo snel krast doet dat ook weer een beetje afbreuk aan het idee. Het is overigens niet voor het eerst dat Sony dat doet, mijn weten was dit bij de Xperia Arc of de Xperia S ook al zo.
Midden bovenaan is de speaker te vinden deze levert een gemiddelde belkwaliteit om normaal verstaanbaar mee te kunnen telefoneren. In de speaker zit ook het notificatielampje verborgen. Deze brandt bij meldingen als berichten en telefoontjes (wit), maar hij geeft ook heel duidelijk aan wanneer een laag batterijniveau heeft (rood), de telefoon laadt (oranje):

http://img405.imageshack.us/img405/8541/ond2.png

en wanneer de accu vol is (groen). Althans het lampje kleurt bij 90% al groen, eigenlijk praktischer als dat gewoon bij 100% is. Links van de speaker zit overigens een kleine beschadiging, die bij ontvangst van het toestel al aanwezig was. Links van het Sony logo is een iets lichter zwart vlakje te zien waaronder de licht en de nabijheidssensoren zich bevinden. De nabijheidssensor werkt consequent naar behoren. Echter de lichtsensor geeft geen kik, ondanks dat hij ingesteld staat op ‘aanpassen aan lichtomstandigheden’. Dit falen heb ik overigens al veel vaker gezien bij telefoons.
Verder is bovenaan aan de voorzijde de camera om te beeldbellen te vinden van 2 Megapixel. In theorie is dit een prima resolutie en is de 1080p zeker fatsoenlijk. Op de kwaliteit van de camera ga ik onder het kopje ‘camera’ verder in. Het belangrijkste aan de telefoon is het 5.0 inch TFT display met een resolutie van 1920 bij 1080p, met op het eerste oog een intensieve kleurweergave. Dit aantal inch en deze resolutie bewerkstelligt een ppi van 441, prima voor een scherpe weergave. Bij andere Sony toestellen heb ik, en velen met mij, matige kijkhoeken ervaren. Op dit punt en het display an sich ga ik verder in bij het kopje ‘display. De sneltoetsen zijn niet meer zoals bij de Xperia S los onder het scherm als touch sensetive knop, maar juist in het scherm onderaan het display, eigenlijk geen aparte toets meer die zichtbaar is wanneer het toestel in stand-by of uit staat.

Aan de bovenkant van de telefoon zie je de volgende functies (v.l.n.r):
http://imageshack.us/a/img43/3772/ljhu.png
  • 3.5mm audiojack
Het enige dat aan de bovenkant te vinden is, is de audiojack. Geluidskwaliteit is aan meerdere factoren toe te wijzen. Ik heb de audiojack met een Sony headset (niet de meegeleverde) en een HTC headset geprobeerd. Nu ben ik geen expert op het gebied van geluid, maar de muziek klonk bij beide headsets fantastisch!

Aan de onderzijde bevinden zich (v.l.n.r.):
http://imageshack.us/a/img545/2127/rpd6.png
  • Speakergrill
  • Microfoon
  • Eyelet
Overduidelijk is de grote speakergrill zichtbaar aan de onderkant die daar een dominante plek inneemt. Deze levert zeker goede geluidskwaliteit, maar (zoals bij veel telefoons) stort de geluidskwaliteit in bij een hoger volume/hoogste volume. Het geluid wordt dan schel en blikkerig.
De microfoon zit net als de speaker onder de grill aan de onderkant, waar exact heb ik niet precies kunnen achterhalen. Over de microfoon kan ik het volgende zeggen dat het onderdeel matige gesprekskwaliteit levert. Ik heb naar diverse telefoons gebeld, maar de verstaanbaarheid blijft matig. Mogelijk komt dit doordat er concessies zijn gedaan ten opzichte van de waterdichtheid. Bij steeds minder telefoons zijn ze te vinden, maar de Z1 heeft hem gewoon nog! De eyelet, een oogje waar je bijvoorbeeld een polsbandje aan kan bevestigen. Vroeger vaak gebruikt om allerlei versierselen aan te knopen. Voor een deel van de doelgroep van de Xperia Z1 is deze eyelet zeker praktisch veronderstel ik zo.

Aan de linkerzijde (v.l.n.r.):
http://imageshack.us/a/img845/2677/l3bo.png
  • Micro-SD slot
  • Micro-usb connector
  • Contactpunten
Uiterst links is het micro-SD slot te vinden achter een afsluitklepje in verband met de waterdichtheid van het toestel. Dit slot slikt kaartjes van maximaal 64GB. Direct daarnaast is de micro-usb aansluiting te vinden voor o.a. dataoverdracht en laden. Het is ook mogelijk om usb-on-the-go te gebruiken, erg prettig! De klepjes op de hiervoor genoemde aansluitingen sluiten zeer vast en solide, echt top. In het midden van deze zijde zijn twee contactpunten te zien die dienen voor het laden in een oplaadstation, iets vergelijksbaars is te zien bij de HTC One X+ aan de achterkant.

Je vindt aan de rechterzijde (v.l.n.r.):
http://imageshack.us/a/img12/6179/i81c.png
  • Eyelet
  • Camera shutterkey
  • Volumerocker
  • Aan/uit-knop
  • SIM-kaartslot
Al eerste is het eyelet te zien, deze steekt, zoals hiervoor te zien, door naar de onderzijde van het toestel om bijvoorbeeld een polsbandje aan te hangen. Daarnaast is de cameratoets te vinden. Zelf vind ik een cameratoets altijd erg prettig. Hierdoor kun je de camera enkelhandig bedienen, echter kan dit niet bij de Z1 omdat het toestel daar simpelweg te zwaar voor is. Ondanks dat blijft het een welkome toets. De toets zorgt voor een focus als hij zacht/half wordt ingedrukt om vervolgens bij volledig indrukken een foto te schieten. Wanneer het toestel vergrendeld is en je drukt de cameratoets in start de camera direct op, handig voor een actie momentje. Het opstarten duurt een ruime seconde. Verderop zit de volumeknop en daarnaast de aan/uit-knop. De plaatsing van deze twee toetsen vind ik uiterst ongelukkig. Dit zal ik laten zien door middel van een afbeelding:

http://imageshack.us/a/img404/4173/h0i0.png

Wanneer je, voornamelijk, de aan/uit-knop indrukt, druk je ook meteen de volumerocker in. Hierbij ben ik van mening dat veel gebruikers van een Z1 het apparaat zo in handen houden en dat het niet alleen aan mij ligt. De aan/uit-knop zit op zich nog redelijk goed gepositioneerd. Echter is de plaatsing van devolumerocker verre van ergonomisch en onhandig. Bedenk daarbij dat het maken van een screenshot de combinatie is van aan/uitknop + volume down. Sowieso enkelhandig al bijna een onmogelijke opgave, waardeloos. Overigens is de werking van deze 2(/3) knoppen prima, je moet alleen (heel) precies je vinger er op drukken. Het SIM-kaart slot zit verborgen onder een afdekklepje. Onder dat ziet het er zo uit:

http://imageshack.us/a/img197/3500/e6im.png

In het SIM-kaart slot zit een rood resetknopje, dit resetknopje is bruikbaar wanneer de telefoon bijvoorbeeld bevroren is. Kan op zich best handig zijn. In het SIM-kaart slot zit een adaptertje om de SIM-kaart in te leggen en in het toestel te doen. Dit adaptertje ziet er zo uit:

http://img10.imageshack.us/img10/1230/k7sf.png

Het is op zich een functioneel onderdeeltjes. Ik vind het plastic alleen wat aan de slappe kant, had wat mij betreft wat steviger gemogen, maar dit is een minor puntje.

Aan de achterkant zie je (v.b.n.o.):
http://imageshack.us/a/img690/6019/d27n.png
  • Tweede microfoon
  • 20.7 Megapixel camera
  • Led-flitser
  • NFC-antenne
Midden bovenaan bevindt zich een tweede microfoon. Daar links onder is de camera te zien met daar direct onder een led-flitser. Op de camera ga ik later verder in. De flitser is leuk voor een close-up fotootje in het donker, maar meer ook niet. (Echt) goede foto’s zul je in de avond toch niet kunnen schieten. Zelf zie ik een dergelijke flitser meer als een handige zaklamp. Op de achterkant is het NFC logo te zien. Onder dit logo zit de NFC-antenne. Voor het scannen van een NFC-tag moet je de tag daar ongeveer houden om hem met de telefoon te kunnen lezen. Over de achterkant lijkt ook een soort folie te zitten, aan de randen te zien. Ook de achterkant krast relatief snel heb ik het idee.

Alles bij elkaar is de Xperia Z1 een stevige en robuuste telefoon. Echter maakt dit de telefoon ook zwaar, wat bijvoorbeeld bij enkelhandig fotograferen minder handig is. Verder zijn de aan/uit-knop en volumerocker gewoonweg ongelukkig dicht op elkaar geplaatst, niet handig en niet ergonomisch. Ondanks deze minpuntjes is de Z1 natuurlijk bepakt met de IP58 certificering, wat het gewicht als het ware ‘goedpraat’. Gezien de features, schermformaat en de hardware behoort de Z1 op dit terrein tot de één van de beste in zijn klasse. Het vergelijken van bijvoorbeeld het gewicht zou naar mijn idee niet realistisch zijn met andere high-end telefoons van dit moment, gezien zij bijvoorbeeld geen IP certificering hebben. Kortom zover een vrij goed staaltje werk van Sony.

http://img571.imageshack.us/img571/9267/dc55.png

Het display van de Sony is een 5.0 TFT display met 1080p resolutie, dit creëert een ppi van 441. Dit is gelijk aan dat van de Samsung Galaxy S IV, maar lager dan de HTC One (4.7 inch). Het display zal ik naast het display van twee andere telefoons leggen om de vergelijking te kunnen maken. Hierbij probeer ik doorgaans twee toestellen te vinden die wat betreft positionering en concurrentie ‘strijden’ met het toestel dat ik review. Deze keer is dat niet zeer goed gelukt en leg ik de Z1 naast twee toestellen die ik momenteel ‘toevallig’ tot mijn beschikking heb. dit zijn de LG Optimus G pro en de HTC One mini. Hieronder volgt een tabelletje met daarin de typen displays van de toestellen. Alle toestellen geven op maximale helderheid exact dezelfde afbeelding weer.

http://img208.imageshack.us/img208/24/iatc.png

Hierna zal ik foto’s laten zien waarbij de toestellen naast elkaar liggen in een vaste volgorde: links de HTC One mini, in het midden de Sony Xperia Z1 en rechts de LG Optimus G pro. Op de displays van de toestellen laat ik drie kleuren(schema’s) zien: wit, zwart en gekleurd. Dit op een zo klein mogelijke kijkhoek en vervolgens ook met een scherpe kijkhoek. Zo probeer ik zo goed mogelijk vast te leggen hoe display zich tot elkaar verhouden. Zijdelings maak ik wat opmerkingen, maar trek vooral ook je eigen conclusies.

[i]Witvergelijking:[i]
http://imageshack.us/a/img202/9141/ntuh.png

Bij deze eerste vergelijking keek ik wel even op. Het is bekend dat TFT schermen, vooral onder kijkhoeken wat donkere kleurtinten weergeven, maar dit is recht. Ik heb nog zelfs even getwijfeld of het scherm ondertussen was gedimd was door een x aantal tijd inactiviteit op het toestel, maar dit was zeker niet het geval. De HTC links presteert wat mij betreft het beste, de LG toont een minimaal tikkeltje blauwig-wit, terwijl de Xperia Z1 gewoon grijzig-wit toont.

Kijkhoek:
http://imageshack.us/a/img5/671/d0zy.png

Onder een kijkhoek ziet het er voor de Z1 niet beter uit, het lijkt nu of het scherm werkelijk grijs weergeeft. De andere twee toestellen, met LCD scherm, tonen ook een verminderde prestatie van de witte weergave onder een kijkhoek. De score zou ongeveer hetzelfde zijn als hierboven genoemd zonder kijkhoek.

Zwartvergelijking:
http://imageshack.us/a/img28/1847/tvmw.png

Op zwart scoort de Xperia Z1 weer verassend goed. Dat de Z1 wel degelijk aanstaat is te zien aan de disfunctionerende pixellijn links in beeld. Het zwart bij de Z1 toont vrij goede zwartwaarden, waar de One mini wat blauw-zwart toont en de LG Optimus G pro neigt naar zwart-grijs.

Kijkhoek:
http://imageshack.us/a/img191/9550/xndn.png

Ook onder een kijkhoek houdt de Z1 redelijk stand, waar de HTC en de LG de bekende lichtere effecten vanuit de hoeken laat zien. Wat zwart betreft scoort de Z1 hier naar mijn idee als beste.

Kleurvergelijking:
http://imageshack.us/a/img440/2407/dg3.png

Op het gebied van kleur laat de Z1 een steekje vallen. De kleurweergave is behoorlijk donker, zeker in vergelijking tot de andere twee toestellen. Waar de Z1 een donkere laag over de kleuren heeft zijn de kleuren bij de LG wat warmer en intensiever en bij de One mini juist wat minder warm.

Kijkhoek:
http://imageshack.us/a/img13/3959/hzfh.png

Ook onder een kijkhoek scoort de Xperia Z1 het minste van de drie. Hier hout de One mini van HTC betrekkelijk goed stand waarna de LG volgt.

Zoals bekend van eerdere Sony’s scoren ze niet erg goed op het gebied van displays, en dan vooral onder kijkhoeken. Hoewel zwartweergaves in orde lijken lijkt dit voor de Z1 niet veel anders. Hoewel ik het niet heb kunnen testen zou het display van de Z1 al beter scoren dan die van de Z. Bij mij blijkt dan ook niet het door Sony genoemde resultaat van het TRILUMINOS™-display. Het is goed om te zien hoe een display scoort, en vooral onder een kijkhoek. Echter is het niet onbelangrijk te realiseren dat het voornaamste gebruik van een telefoon onder een kleine kijkhoek gebeurt. Het belang van een goede kijkhoek zou je dus af kunnen wegen.

http://img189.imageshack.us/img189/1109/snw0.png

De Sony Xperia Z1 is uitgerust met een 20.7 Megapixel camera. Deze camera is ook in staat om op 1080p video’s vast te leggen. Dit met behulp van de Sony G lens (27 mm, F2.0) en de relatief grote CMOS sensor (1/2.3) met Exmor RS®. Deze relatief grote sensor en het Exmor RS® zorgt onder meer voor een betere lichtopbrengst, ook onder minder goede licht condities. De camera wordt ondersteund door een led-flitser, maar zoals eerder gezegd is een dergelijke flitser weinig betekenis voor de kwaliteit van de foto. Interface waarmee je kan fotograferen ziet er bij de Z1 als volgt uit:

http://img585.imageshack.us/img585/8079/t2tc.png

Een korte uitleg van wat je ziet, links midden in beeld is de koppeling om de flitser in te stellen. Dit kan
  • Automatisch (huidig),
  • Opvulflits
  • Rode-ogenreductie
  • Uit
  • Zaklantaarn
Daaronder is de mogelijkheid om te wisselen tussen de hoofdcamera en de camera aan de voorzijde. Na up-date enige tijd terug van mijn HTC One X+ was deze koppeling op mijn HTC verdwenen, daar moet ik steeds het menu in om te switchen tussen de twee camera, onhandig. Dat de koppeling hier wel direct in de camerainterface te vinden is, is erg prettig. Onder deze koppeling is de instellingenknop te vinden. Onder deze knop is een menu te vinden ingedeeld met tabbladen, handig!

http://img12.imageshack.us/img12/7813/vnrw.pnghttp://imageshack.us/a/img820/9053/7lo0.pnghttp://imageshack.us/a/img209/8661/lyrc.png

Rechts in beeld is bovenin de galerij te benaderen daaronder is de on-screen shutterkey te vinden voor het maken van foto’s, met daar direct beneden de recordtoets om filmopnames te maken. Het maken van video’s en foto’s te gelijk is hiermee mogelijk en werkt prima. Helemaal rechts onderin is een koppeling te vinden naar meer modi en camera toepassingen, dat ziet er als volgt uit:

http://img10.imageshack.us/img10/2469/w8l5.png

De modus links boven wekt het idee dat automatisch instellingen worden gekozen voor een goede/beste beeldkwaliteit. Waar deze ‘geoptimaliseerde’ instellingen precies uit bestaan wordt mij niet volledig duidelijk. Bij de handmatige modus verschijnt er links in beeld een ‘mengpaneeltje’ waar extra instellingen zijn te benaderen:
http://img203.imageshack.us/img203/2438/pwtq.png

Met info-eye kun je onder andere informatie opzoeken over het vastgelegde object. Ik heb dit even uitgeprobeerd door een foto van een bekend object van m’n monitor te nemen, dit werkte bij de Eifeltoren (zoals ook bij info-eye als voorbeeld wordt getoond), maar niet bij de Empire State Building en het Statue of Liberty, daarnaast crashte deze modus een keer. Als het werkte een grappige aanvulling. Met Social Live zijn opnames (live) te delen met social media vrienden. Tijdsprongopname geeft je de mogelijkheid om de beste foto te zoeken uit een burstreeks. Dit werkte prima. Na de opname worden de afbeeldingen als een waaier in beeld getoond en zie je voor en na de opname ook afbeeldingen:

http://img36.imageshack.us/img36/7637/d1qd.png

Verder kun je met het AR-effect wat grappige objecten en personages in een foto voegen, funny, maar niet echt bruikbaar. Foto-effect biedt de mogelijkheid om kleuren en effecten toe te voegen aan een foto. En de laatste optie zorgt voor panorama fotografie. De optie helemaal rechtsboven verwijst naar Sony select om daar extra camera apps te downloaden.

Hieronder volgen enkele beelden die gemaakt zijn met de Xperia Z1. Deze keer zal ik ze niet vergelijken met foto’s van dezelfde objecten, maar met een andere telefoon gemaakt. De foto’s zijn op de hoogste resolutie (5248 x 3936) gemaakt, met verder standaard automatische instellingen.
Ik zal een korte beschrijving geven, maar vel ook je eigen oordeel van de plaatjes.

http://imageshack.us/a/img594/7641/s6hx.jpghttp://imageshack.us/a/img191/9467/75zh.jpghttp://imageshack.us/a/img189/2480/xmwi.jpghttp://imageshack.us/a/img845/7809/1zcd.jpghttp://imageshack.us/a/img34/1133/rg28.jpghttp://imageshack.us/a/img14/4066/72mp.jpghttp://imageshack.us/a/img208/4422/7qkt.jpghttp://img11.imageshack.us/img11/8843/b0ss.jpg
http://imageshack.us/a/img20/6821/64bk.jpghttp://imageshack.us/a/img401/8728/s8wq.jpghttp://imageshack.us/a/img820/7981/mn9r.jpghttp://imageshack.us/a/img266/4365/eu8z.jpghttp://imageshack.us/a/img196/6456/y547.jpg

Uiteraard is het ook mogelijk om filmopnames te maken met de Xperia Z1 op 1080p. Hieronder een videosample. Het beeld vertoont wat ruis en ziet er enigszins korrelig uit. Zelf vind ik het geen hoogstandje, maar de kwaliteit is oké.

Wijzig naar 1080p

Ook heeft de Z1 een camera aan de voorzijde. Omdat dergelijke camera’s tegenwoordig steeds vaker gebruikt worden voor de befaamde ‘selfies’ hier een voorbeeld. Het is een foto bewust binnen genomen, omdat naar mijn idee een camera hier het meest gebruikt wordt:

http://imageshack.us/a/img208/3526/wkvd.jpg

Kwalitatief gezien is de foto, ook voor een camera aan de voorzijde van een toestel, geen hoogstandje. Echter lijkt mij deze kwaliteit voldoende voor het doel waarvoor hij hoofdzakelijk dient.

http://img703.imageshack.us/img703/9256/e016.png

Bij dit onderdeel zal ik nader kijken naar de prestaties van de Xperia Z1. Dit zal ik doen door meerdere benchmarks te tonen die met het toestel gedraaid zijn, maar ook door te tonen hoe snel de telefoon opstart. Zoals in het begin al getoond, wordt de Xperia Z1 aangedreven door een Quad-core 2.2 GHz Krait 400 processor en een Snapdragon 800 chipset. Samen met de 2 GB aan werkgeheugen bepalen zij voor een deel de snelheid van het toestel. In gebruik draait de Xperia Z1 behoorlijk snel en zijn er nergens zichtbare vertragingen. Tijd voor wat testjes dus. Om te beginnen dus de opstartsnelheid van de Xperia Z1.

http://img854.imageshack.us/img854/3365/1u2e.png

Uit deze meting blijkt dat de Z1 geen rappe opstarter is. Niet heel gek, is de Z1 niet opgewassen tegen bijvoorbeeld de HTC’s met fastboot. Zelfs de Xperia S is enkele seconden sneller dan de Z1.
Hieronder volgen enkele benchmarks gemaakt op/met de Z1.

Antutu (34626)
http://img109.imageshack.us/img109/9448/nyyc.png

Vellamo:1142
http://img440.imageshack.us/img440/2314/anwl.png

3DMark
http://img689.imageshack.us/img689/2821/rs5f.png

De drie bovenstaande benchmark resultaten laten zien dat de hardware van de Z1 in staat is om andere high-end modellen/concurrenten goed bij te houden, vooral de vergelijkingen van Antutu en Vellamo tonen dat aan. Bij uitkomst van de Xperia Z was deze telefoon bepakt met een processor die al ietwat verouderd was, bij de Z1 is hier geen sprake van een up-to-date processor die sterke concurrentie vormt met high-end modellen van andere merken. Kortom een goede score voor de Z1!

http://img571.imageshack.us/img571/4258/80hc.png

De Sony Xperia Z1 is voorzien van diverse draadloze onderdelen waarvan ik er, zoals altijd, enkele uitlicht. Zo beschikt de Z1 over 4G, wifi (b/g/n) en NFC. Deze draadloze technieken zal ik hieronder toelichten met de nodige comments. Bijvoorbeeld met wifi en mobiel internet heb ik wat snelheidstesten gedaan.

Mobiel internet
Bij de snelheidstesten met mobiel internet heb ik kunnen testen op zowel 3(.75)G als op 4G. Bij deze testen moest ik naar een specifieke locatie, omdat ik zelf nog geen 4G heb in mijn abonnement. Hierdoor was ik op die plek dichtbij een 3(.75)G zendmast en (geschat) circa 2 kilometer van een 4G mast. De internetsnelheid die gehaald wordt mede bepaald door factoren als obstakels tussen de zender en de ontvanger, afstand. Aan deze snelheidstesten is dus niet een eenduidig en statisch beeld te ontlenen, immers kan de snelheid op iedere locatie variëren. De onderstaande test vlakbij een 3G mast gaf het volgende resultaat:
http://img194.imageshack.us/img194/1488/oh6x.png

De test is nog niet afgerond, dit heb ik bewust gedaan omdat er anders een score komt te staan met een snelheidsmeter die naar beneden staat. De meting is bijna afgerond en haalt op 3(.75)G een snelheid van 15,55 Mbps, dat is een behoorlijk goede score!
Via 4G wordt het onderstaande resultaat gehaald:

http://img834.imageshack.us/img834/8539/4mi4.png

Ook dit is een mooie score. Met de HTC One mini haalde ik een vergelijkbare score. Ik weet zeker dat er een beter resultaat gehaald kan worden vanaf een andere geografische positie. Echter deze score toont het potentieel aan.

Wifi
Ook wifi mag niet achter blijven. Deze test is uitgevoerd op een verbinding die geknepen wordt op 60 Mbit/s up en 6 Mbit/s down. De verbinding wordt verzorgd door een standaard Ziggo Ubee modem-router, de EVW 3210. Bedraad haal ik 63 Mbit/s download en 6,5 Mbit/s upload. Draadloos haal ik met de Sony Xperia Z1 de volgende snelheden:

http://img689.imageshack.us/img689/694/8c5s.png

De Xperia Z1 haalt een score van 31,41 Mbit/s de helft minder dan een utp connectie, maar een vergelijkbare score die ik direct daarna deed met de HTC One X+. Geen slechte score! Overigens deed ik de meting een verdieping hoger dan de router.

GPS
In de tijd van de N95 waren de GPS-modules van andere kwaliteit dan ze nu zijn. Velen zullen zich nog wel kunnen heugen dat een fix een kwestie van vele minuten was en de nauwkeurigheid van de locatie niet altijd even geweldig was. De modules die tegenwoordig in veel toestellen zitten zijn beter evenals de software. Ondanks dat er vandaag de dag niet echt meer ‘slechte’ GPS ontvanger zijn gooi ik er toch even een meting tegenaan om de nauwkeurigheid uit te proberen evenals de verbindingstijd. Dit doe ik met de app GPS Test. Deze app schetst het volgende beeld van de nauwkeurigheid en het aantal gevonden satellieten:

http://img189.imageshack.us/img189/6825/ih0g.png

Binnen drie was mijn positie bepaald, sneller dan dit heb ik denk ik nog niet eerder gezien. Volgens GPS Test had de Z1 alleen wel 20 seconden nodig om echt tot een nauwkeurige positiebepaling te komen. Uiteindelijk is de nauwkeurigheid door GPS Test bepaald op circa 3 meter. Als ik mijn positie aflees op bijvoorbeeld Google Maps is deze 1 tot 2 meter.

NFC
Ook de Z1 is bepakt met NFC, dit was overduidelijk te zien bij het onderdeel ‘ontwerp’. Op de achterzijde van het toestel was namelijk het NFC logo zichtbaar. Sony heeft echter een zeer coole gadget waar NFC toegepast wordt, dit is namelijk de Sony QX-100 lens . Deze lens is ontwerpen als upgrade voor huidige camera’s in telefoons. Met name van die telefoons/smartphones met een wat mindere camera. Wat dat betreft is de Xperia Z1 gebruiker niet volledig de doelgroep van dit product, immers heeft de Z1 al een prima camera. Hieronder zal ik de toepasbaarheid van NFC in combinatie met deze lens laten zien:



http://imageshack.us/a/img600/5908/ju4m.png

Bouwkwaliteit & afwerking
Over de bouwkwaliteit en de afwerking vallen eigenlijk alleen maar positieve woorden te zeggen. Het aluminium frame maakt de telefoon relatief zwaar, maar ook uiterst stevig. Als je de telefoon in de hand hebt voelt het apparaat aan als één ‘blok’ en uiterst stevig object, maar ook weer solide. De afwerking is echt perfect! Ik denk dat ik nog niet eerder een telefoon heb gereviewd die zo goed is afgewerkt, totaal geen oneffenheden in de materialen, geen naden of zelfs kieren, geen scherpe randen door de afronding, gewoon top. Enige puntje is dat de telefoon wel ietwat glad is, maar dit is echt een minor issue. De afsluitdeksel op de diverse poorten openen eenvoudig, maar zijn ook zonder problemen weer te sluiten. Dusdanig dat het ook gelijk aanvoelt of de deksel weer echt goed afgesloten zijn. Op dit vlak scoort Sony echt punten!

Gebruiksduur accu
De Xperia Z1 heeft onder de behuizing een niet verwijderbare accu van 3.000 mAh. Dit is wat betreft grootte een redelijke accu voor een telefoon van dit kaliber. Dat een telefoon tegenwoordig dagelijks moet worden opgeladen is niet nieuw meer voor veel smartphone gebruikers. Bij intensief gebruik is dat voor de Z1 niet anders, dan haal je net aan een dag. Bij gemiddeld gebruik is dat anderhalve dag ongeveer. Voor de doorsnee consument is deze anderhalve dag een score die in orde is. Om een langere batterijduur te halen dan de standaard kun je de STAMINA-modus gebruiken. Met deze optie kun je applicaties selecteren die tijdens het actief zijn van de STAMINA-modus afgesloten worden en blijven. Hiermee kun je een langere batterijduur bewerkstelligen. De STAMINA-modus heb ik niet actieg uitgeprobeerd voor deze review. Sony heeft een instructiefilmpje gemaakt voor deze modus op de Xperia Z. De telefoon is anders maar de essentie van de modus hetzelfde:



Gebruiksgemak & betrouwbaarheid
Wat gebruiksgemak betreft zijn er twee eerder beschreven zaken die hierin een rol spelen. Allereerst wordt het gebruiksgemak belemmert door de volumerocker en de aan/uit-knop die dicht op elkaar zitten. Dit vermindert het bedieningsgemak. Daarnaast is het ietwat lastig dat de behuizing, vooral aan de randen, enigszins glad is. Op het gebied van het gebruikersgemak zie ik de features als waterdicht en stofbestendig als gemak. Immers is de telefoon te gebruiken in omstandigheden waar heel veel andere smartphones niet tegen zouden kunnen.
Wat betreft betrouwbaarheid is het denk ik voor iedereen lastig om je telefoon (Z1) bloot te stellen aan bijvoorbeeld water, hoe lastig dit ook was heb ik de waterdichtheid even uitgeprobeerd in een gootsteen. Helaas faalde het exemplaar dat ik had deels. Ik heb geen idee of het komt door de aluminium gootstoon (geleiding) of een (klein) defect aan het toestel zelf, maar wanneer de telefoon onder water gaat vallen de verbindingen weg, shoot me, maar geen idee of dat hoort of niet. Daarnaast reageerde het touchscreen eventjes niet meer en onder water ging de Z1 luttele momenten een eigen leven leiden. Zo ging de telefooncamera zoomen terwijl ik de hardware of softwaretoets om te zoomen niet gebruikte:



Op alle andere vlakken acht ik de Z1 als een betrouwbaar apparaat. Deze betrouwbaarheid wordt onder meer versterkt door bouw en de certificering van het toestel.

Prijs
Op het moment van schrijven (midden November ’13) is de Sony Xperia Z1 verkrijgbaar voor ¤545,-. Dit is een fors bedrag. Echter als ik kijk naar andere high-end modellen is zichtbaar dat deze op het moment van schrijven (half november 2013) tientallen euro’s goedkoper zijn. Denk hierbij aan de HTC One ¤459,- , LG G2 ¤449,- en de Samsung Galaxy S4 ¤435. Deze toestellen hebben echter een wezenlijk verschil ten opzichte van Z1. De veelvuldig genoemde water- en stofbestendigheid. In wezen zijn de hierboven genoemde concurrenten van de Z1 ook gecertificeerd, echter IP00 ;-). Hoewel ik niet op de hoogte ben van de exacte meerprijs aan materialen die ten behoeve van de water en stofbestendigheid hangt, kan ik mij voorstellen dat dit wel degelijk een meerprijs heeft. Alles bij elkaar vind ik de prijs van de Z1 aan de hoge kant, maar op dit moment redelijk acceptabel.

Conclusie
Alles overwegend vind ik de Xperia Z1 een toestel van een goede bouwkwaliteit. De gebruikte materialen (aluminium frame) zorgen voor een toestel dat heel degelijk en stevig aanvoelt. De randen voelen ietwat glad, maar dat is slechts een klein opmerking. Wat ik mij wel afvraag, en uiteraard niet heb uitgeprobeerd heb, is hoe kwetsbaar voor en achterzijde zijn en hoe deze kanten stand houden bij een val. De IP-certificering stelt de gebruiker in staat om het toestel te gebruiken in omstandigheden waar andere toestellen defect zouden raken. Verder is de afwerking van het toestel echt uitstekend, nergens scherpe randen of naden, etc. De camerakwaliteit in zowel foto en video vind ik op zich goed, maar ik kan het niet bestempelen als ‘met kop en schouders boven andere’. Ergonomie van het toestel is in orde. De grootte van het display maakt enkelhandig bediening wat lastig, maar dat is logisch. Echter de aan/uit-knop en de volumerocker vind ik ongelukkig dicht op elkaar zitten. Wat betreft software zijn er wat pre-installed apps waar ik an sich niet erg van gecharmeerd ben. Ook bijvoorbeeld het icoontje voor het (foto) album is in Sony style veranderd en passen niet echt meer bij de stijl van Android, dat is jammer. Op softwaregebied en het bedieningsgemak zelf valt weinig te klagen het toestel werkt bloed snel zonder vertragingen.
Kortom een prima telefoon en uniek in zijn klasse!

Gebruikt in combinatie met:

  • Microsoft Windows 7 Home Premium (NL OEM 64bit)
  • Nokia CA-157
  • Ziggo Ubee modem-router
  • Sony DSC-QX100

Heb jij ook een Sony Xperia Z1 Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Vraag & aanbod

Reacties (11)

Wijzig sortering
Wat een super uitgebriede review weer Tim, klasse! _/-\o_
Mag ik vragen welke crapware jij bedoeld? Ben ik namelijk niet tegengekomen.

En betreft de aan knop, die zit super, alleen deel je mening met de volumeknop, klein stukje groter en boven de aanknop en het zat goed, maar de aanknop zit daar met een doordachte reden, bovenop was namelijk onpraktisch geweest met deze grote, nu kan je hem aanzetten met je telefoon in 1 hand en met je vinger het patroon of code invoeren.

Ik zit nu op 35% accu, met een onscreen tijd van 4 uur. De accu wordt met de dag beter, want de eerste week had ik rond deze tijd nog iets van 15%

Heb even de schermen van de one x, iphone 5 en deze erbij gepakt, maar jouw scherm staat erg laag qua contrast, lijkt niet op jouw 3 vergelijking. Let wel, als automatisch aanstaat, kies je daar ook weer gradaties in, de slider op automatisch is een soort basis, vanuit dit punt past ie het aan. De slider zelf zie je dan niet meer bewegen.

Verder een mooie review :)
Hi Thanetrunner,

Met crapware bedoel ik items als XperiaLounge, Sony Select, etc. Dingen die 'ik' niet zal gebruiken en hinderlijk vind. Het is alsof ik een computer gekocht heb en hem eerst moet formatteren om al die, voor mij onwenselijke, pre-installed programma's er af moet halen.

De aan/uit-knop zelf is niks mis mee, die is prima. Echter de combinatie met de volumerocker is gewoon waardeloos, vooral wanneer je de volumerocker wilt gebruiken. Dat over de aan/uit-knop is nagedacht geloof ik direct, maar des te minder kennelijk over de volumerocker en de combinatie met de aan/uit-knop. Ik begrijp dat het allemaal moet passen in de behuizing en dat Sony probeert het ook nog compact te houden. De volumerocker plaatsen op de plek van de contactpunten aan de linkerzijde van het toestel was een optie geweest, immers hoe vaak worden deze contactpunten gebruikt, en hoe vaak een volumerocker. Juist! Kortom het blijft naar mijn inzien een onverstandige keuze om deze 2 (/3) knoppen zo te plaatsen, los hoe ze an sich functioneren.

Accu is iets waar ik de Z1 nog steeds geen ster in vind, maar waar ik u na langere tijd gebruik, geen vermelding meer waard vind in de minpunten lijst. Tnx voor de reminder.

Wat betreft het het diplay, in de vergelijkingen staat alleen de helderheid op het hoogste niveau, verder staat alles op automisch en/of standaard.
Prima review, heb zelf ook het toestel en deel de ervaringen. :) !

Wel een klein puntje bij de screenprotector, deze is niet tegen reflecties, maar is speciaal er op gezet (aan beiden kanten) zodat als het scherm breekt door een val/stoot etc. het glas bij elkaar blijft maar ook je niet je handen openhaalt aan deze scherven. Dat het inderdaad krast is bekend, maar jammer genoeg haal je zowel het Sony logo EN de 'anti-vette-vingers'-laag weg op het moment dat je de protector verwijderd.


Ook nog een reactie voor de reactie van T.Struik hierboven; die contactpunten zijn voor het opladen via een speciale adapter, hoef je niet meer te klooien met dat usb klepje. Als ik de adapterheb binnengekregen zal ik hem dagelijks gebruiken dus gelukkig heeft sony daar aan gedacht. Waar ze dan niet aan gedacht hebben is het ding (gratis) mee te leveren 8)7

[Reactie gewijzigd door MusicAddict op 11 november 2013 18:53]

Tnx voor je reactie!
De vermelding dat het hier om een antireflectiefolie gaat, is een antwoord dat Sony zelf tegen iemand anders heeft verklaard, ik heb het daar uit over genomen, lijkt mij dat sony het zelf toch wel weet :x.

Wat betreft die contactpunten, ik weet waarvoor ze zijn. Uit jarenlange ervaring met consumenten weet ik dat zulke extra accessoires door vrij weinig personen worden aangeschaft. Op basis daarvan zou ik andere keuzes hebben gemaakt wat betreft de volumerocker. Immers als je deze contactpunten weg zou laten snijd je relatief weinig gebruikers in de vingers. Hiervoor in de plaats komt dan een goed geplaatste volumerocker, waar verhoudingsgewijs veel meer gebruikers bij gebaat zijn. Vandaar :).
In elke review die ik heb gezien hebben ze het over een 'shatterproof' protector, maar misschien is het wel beide :P De reflecties zijn inderdaad best prima, dus zou net zo goed door die laag kunnen komen.

Op de Z zat die aansluiting niet (meende ik) en daar klaagden mensen juist dat ze een andere oplossing wilde hebben voor het opladen, dit hetzelfde met de 3.5mm jack die toen nog achter een klepje zat en waar die dingen ook afbraken of iets dergelijks als je elke dag je koptelefoon gebruikte. Klepje is bij de Z1 weg en de magnetische aansluiting is als extra toegevoegd dus ze kunnen nooit iedereen tevreden stellen lijkt me :)

Gewoon marketing technisch niet slim van Sony dat ze niet even een verloopje meeleveren voor micro-usb -> magnetische adapter, waren ze meteen af van het geklaag over die klepjes. *die nog steeds best vervelend zijn imho*

De plaatsing van de buttons is naar mijn mening niet al te slecht, al had ik alle knopjes toch nét wat groter gezien. Bij mn vorige telefoon zat de volume rocker aan de andere kant waar je zelf op doelt en dat werkte ook prima inderdaad.

[Reactie gewijzigd door MusicAddict op 11 november 2013 20:03]

Op de Z zaten de laadconnectors ook al ;-), het blijf inderdaad persoonlijk hoe iemand iets ervaart, de één vind iets goed en de ander vindt dat juist weer niet goed. Blijft lastig daarom doelde ik ook op het tevreden stellen van een grote groep in plaats van een kleine, door de volumerocker te verplaatsen naar de plek waar de laadconnectors zitten, immers zijn meer mensen naar mijn idee gebaat bij een goed geplaatste volumrocker dan bij een dergelijke lader, deze wordt door veel minder mensen gebruikt.
Maar goed ieder zo zijn wensen :).
Veel plezier nog met je Z1!
Waarom heb je het beeldscherm niet bij minpunten gezet?

Toch triest dat die kleine HTC de Sony volledig afslacht, qua zowel kleur als helderheid..
"zou het display van de Z1 al beter scoren dan die van de Z1"
Moet het niet zijn dat de Z1 al beter scoort dan de Z?
Verder een top review zoals gewoonlijk! _/-\o_


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*