Door Jurian Ubachs

Redacteur

Need for Speed: Rivals - De racers tegen de politie

28-08-2013 • 14:00

56

Multipage-opmaak

Belangrijke pijlers behouden

Belangrijke pijlers behouden

Met Need for Speed: Most Wanted leverde Criterion Games vorig jaar een sterk vervolg in de Need for Speed-serie. De Britse ontwikkelstudio maakte een Need for Speed: Most Wanted zoals zij die game voor zich zagen en oogstten daarmee redelijk wat succes. In het kader van EA's strategie om de Need for Speed-franchise bij minimaal twee studio's onder te brengen, wordt de titel voor dit jaar, Need for Speed: Rivals, niet door Criterion gemaakt. Het Zweedse Ghost Games leidt het project, al vervult Criterion wel een ondersteunende rol.

Het gevaar van zo'n verdeling is dat beide studio's er een eigen koers op nahouden. Dat zie je nu bijvoorbeeld een beetje gebeuren bij Call of Duty. Een deel van de features voor e-sports die vorig jaar door Treyarch werden geïntroduceerd, ontbreekt dit jaar. Kennelijk denkt Infinity Ward anders over de koers die Call of Duty als franchise moet varen: verwarrend voor gamers die de serie jaarlijks in huis halen. Je weet eigenlijk nooit welke features er een jaar later nog steeds zullen zijn en welke weer verdwijnen.

Wie luttele minuten naar Need for Speed: Rivals kijkt, ziet dat een dergelijk probleem tussen Ghost Games en Criterion niet speelt. Rivals oogt en voelt in alles als een doorontwikkeling van Most Wanted. Hoewel de opzet van het spel anders is, bleef een aantal van de fundamenten van Most Wanted behouden. Zo biedt Need for Speed: Rivals de speler een open, vrij begaanbare spelwereld, waar races gewoon op straat 'gevonden' kunnen worden. Daarnaast speelt Need for Speed-netwerk Autolog weer een rol en bleef het Easydrive-systeem behouden.

Easydrive was wat ons betreft een van de succesvolste toevoegingen die Criterion Need for Speed heeft gebracht. Het menu, dat je kunt bedienen terwijl de gameplay gewoon verdergaat, laat je snel races starten of auto's upgraden. Het had in Most Wanted tot gevolg dat gamers die geen zin hadden om ellenlange stukken vrij te rijden, zich snel in de raceactie konden storten. Rivals belooft hetzelfde gebruiksgemak.

All-Drive: brug tussen offline en online

Toch is de opzet niet hetzelfde. In Most Wanted was het uiteindelijke doel de 'meest gezochte' coureur van de stad te worden. Hoe berucht je was in de ogen van de politie, bepaalde je status in de stad. Het bereiken van de eerste plaats leverde een constant zichtbaar einddoel op. Dat doel kon je overigens online en offline bereiken, omdat de Speedpoints die je verdiende, zich vertaalden in dezelfde in-game-ranking.

Onlinespelwereld

Dat laatste is nog steeds het geval, maar werkt in Rivals net even anders. In Most Wanted reed je namelijk nog wel rond in offlineomgevingen. Je kon op elk moment overstappen naar onlinespelmodi. Hoewel dat zonder tussenstop in het hoofdmenu ging, maakte je nog wel zichtbaar een overstap naar een andere spelmodus. Dat is in Need for Speed: Rivals niet meer het geval. Je speelt het spel altijd in een onlinewereld. In die wereld zul je andere racers dan jij zien rijden, die toevallig in dezelfde wereld zitten op basis van waar ze wonen of omdat ze in je vriendenlijst staan. Dit is overigens geen verplichting; het is ook mogelijk volledig offline te spelen, al gebruik je dan de All-Drive-functies niet.

Need for Speed Rivals

Je kunt natuurlijk nog steeds handmatig een race starten met deze andere racers, maar Need for Speed: Rivals beschikt ook over een feature die dat automatisch doet. All-Drive koppelt racers namelijk op een dynamische manier aan elkaar. Ben jij bijvoorbeeld bezig aan een race en rijdt een andere speler toevallig als politieagent in de buurt, dan kan hij aan jouw spel gekoppeld worden als een van de politiewagens die de achtervolging op een illegale straatrace hebben ingezet. Je bent als racer dan niet meer alleen bezig om je race te winnen, maar moet, eventueel daarna, ook nog die andere gamer zien af te schudden.

Speedlists

De gameplay in Need for Speed: Rivals zal dan ook een mix worden tussen races en events die je zelf hebt gestart en dingen die je gaandeweg overkomen. Eén element blijft echter continu aanwezig. In de pauzemenu's van Need for Speed: Rivals kun je steeds bepaalde Speedlists selecteren. Dat zijn lijstjes met secundaire doelen die je kunt halen terwijl je rondrijdt of racet. Denk daarbij aan opdrachten als 'drift drieduizend meter' of 'rijd vijf seconden harder dan 180mph'. Deze opdrachten leveren ook weer speedpoints op en een volledig afgevinkte Speedlist maakt dat je stijgt in level.

Het afronden van races en voldoen aan Speedlist-taken levert Speedpoints op. Die kun je als racer uitgeven aan upgrades voor je auto's, aan wapens als spijkerstrips en aan nieuwe auto's. Die punten krijg je echter niet altijd automatisch. Als je na afloop van een race namelijk nog achtervolgd wordt door de politie, kun je er voor kiezen om je Speedpoints te 'banken'. Doe je dat niet, dan zet je al vergaarde punten in voor een fikse bonus, maar als de politie je te pakken krijgt, verlies je alle punten die je nog niet had veiliggesteld.

Politie of racer?

Nu was het in Most Wanted zo dat alle punten uiteindelijk bijdroegen aan dezelfde voortgang. Dat is in Rivals niet zo. Het spel kent een nieuwe manier van progressie in je carrière, die begint bij een tweedeling tussen racers en politie. Prima natuurlijk: voor veel gamers zijn duels tussen racers en politie hét kenmerkende punt van een Need for Speed-game. Als racer groei je door te stijgen in level via races en Speedlists, en door Speedpoints te verzamelen; dat deel spreekt voor zich.

Drie rollen

Voor de politie lijkt het spel iets meer diepgang te bieden. In de eerste plaats zijn er drie verschillende carrièrepaden te bewandelen aan de kant van de sterke arm der wet. Als politie kies je voor Patrol, Enforcer of Undercover Cop. Op basis van de door jouw gekozen rol krijg je andere soorten uitdagingen voorgeschoteld. De precieze inhoud van die uitdagingen blijven we je nog even schuldig, want dat hebben we zelf nog niet gezien in het spel. Ook is ons nog niet geheel duidelijk of die drie rollen daadwerkelijk een eigen voortgang hebben of dat ze bijdragen aan een algemene voortgang aan de politiezijde van het spel.

Need for Speed Rivals

Behalve de inhoud van de races en missies is er nog een aantal andere verschillen tussen spelen als racer en spelen als politie. Zo kunnen racers hun auto's upgraden en customizen. Rivals brengt dat laatste aspect terug. Het was jarenlang heel gebruikelijk dat je auto's kon voorzien met allerlei kleurtjes en stickers, en dat kan nu dus ook weer.

Handige gadgets

Voor beide kampen geldt dat de auto's voorzien kunnen worden van bepaalde 'wapens'. Denk daarbij aan een EMP aan de kant van de politie en spijkerstrips aan de kant van de racers. Globaal kun je zeggen dat racers over snufjes beschikken die auto's achter hen afremmen, terwijl de gadgets van de politie juist gericht zijn op het afremmen van racers die voor hen rijden. Een vrij logische verdeling natuurlijk.

Voorlopige conclusie

Need for Speed: Rivals biedt een totaalpakket dat dik in orde lijkt. Doordat je kunt spelen als racer of als politie biedt het spel verschillende soorten gameplay. Dankzij All-Drive gaan offline- en onlinegameplay hand in hand, en af en toe naadloos in elkaar over. De open spelwereld zit boordevol actie, die ook nog eens in beeld wordt gebracht in prima graphics, mede mogelijk gemaakt door de Frostbite 3-engine.

Toch hebben we nog een flinke kanttekening bij de game. We zijn er nog niet in geslaagd een rode lijn te ontdekken die leidt naar een bepaald einddoel. Natuurlijk: uiteindelijk zul je snellere auto's te pakken krijgen, maar is dat voldoende drijfveer om door te spelen? Daarnaast is er nog de vraag wat All-Drive in de praktijk oplevert, helemaal bezien in het licht van wat het kost. Ontwikkelstudio Ghost Games heeft al toegegeven dat Need for Speed: Rivals op 30 frames per seconde draait, omdat All-Drive veel rekenkracht opeist, terwijl in het verleden vaker is gebleken dat 60 frames per seconde in een racegame meer dan wenselijk is.

Titel Need for Speed: Rivals Need for Speed Rivals
Platform Pc, Xbox 360, PS3
PS4, Xbox One
Ontwikkelaar Ghost Games
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum 19 november 2013
PS4: 29 november 2013
Xbox One: nog niet bekend
Need for Speed RivalsNeed for Speed RivalsNeed for Speed RivalsNeed for Speed RivalsNeed for Speed RivalsNeed for Speed RivalsNeed for Speed Rivals

Reacties (56)

56
55
47
6
0
3
Wijzig sortering
Ik ben van mening dat de hele NFS franchise behoorlijk uitgemolken begin te raken. Zoals de comment hierboven weergeeft; het lijkt spreken op NFS Hot Pursuit 2010.

Niet dat dat een slechte game was; maar waar blijft de innovatie in de NFS serie? De laatste Most Wanted was - de graphics terzijde - een bij mekaar geraapt zooitje. De open wereld werkt voor mij voor geen meter, want zoals Jurjen het ook aangeeft; je bent maar wat doelloos naar missies aan het zoeken.

Open wereld - sandbox - werkt naar mijn mening het beste, als er tijdens het zoeken naar je daadwerkelijke 'quests' of 'side-quests' ook iets te doen is. In de laatste Most Wanted, en blijkbaar, ook hier, is er dus absoluut niets te doen daartussenin.

Dat is in mijn ogen saaie opvul-gameplay. De eerste Most Wanted (wat, uit 2007, denk ik?) was voor mij wel de laatste NFS game die voor wat vernieuwing zorgde. De combinatie van de toendertijd goede graphics en het verhaal (deze was expres super cheesy - maar leuk) zorgden voor velen ervoor dat je tenminste geinteresseerd bleef.

Ook werd daarin daadwerkelijk wat gedaan tussen de 'quest' en 'side-quests' door, doordat je tijdens die opvul momenten nog zelf challenges kon doen (zoveel mogelijk de politie irriteren b.v. en het lang uithouden voor cash)

Als laatste was daar ook de sterke OST. Zeg wat je wilt; maar de laatste twee NFS games hadden in mijn ogen, een zeer matige OST. Alles was gevuld met Dance en HipHop. Most Wanted had een grote variatie aan muziekstijlen die iedereen aansprak (denkt terug aan de NFS series op de PSX met Chemical Brothers..)

Ik zeg; de volgende studio die de NFS serie gaat maken moet eens goed nadenken wat zij willen bereiken met hun game. Wellicht terugkijken naar wel succesvolle uitgaves?
Weetje, je hebt gelijk... De nfs's die nog voornamelijk hiphop muziek bevatten waren stukken beter.
Ben zelf "opgegroeid" met de eerste most wanted. Hmm wat was ik toen? 8 of 7 ofzo? Na carbon heb ik nog undercover gekocht. Vanaf die titel werd nfs in mijn ogen een game die zichezelf weer moet bewijzen, en dat heeft het tot nu toe niet gedaan.
"Een NFS game zoals een NFS game moet zijn"
Hmm, wat ik zie in de filmpjes...
Veel te arcade, ja NFS is een arcade racer, maar daarin zijn ook gradaties. De originele NFS most wanted was veel realistischer dan de remake er van en dit lijkt weer op dezelfde voet door te gaan.
Ik zie weer allemaal stomme wapens als EMP, ik zie dat een auto rammen weer bijna geen schade doet aan die auto, waarschijnlijk kun je ook weer niet zo lekker tegen de achterkant van een auto rammen om deze te laten crashen zoals in de originele MW kon maar wat in de nieuwe heel erg niet efficient was...

We zullen het zien, maar ik verwacht weer een game die vooral professionele reviewers aanspreekt en misschien wat hele casual racers. Net zoals de NFS MW van criterion dus, kijk maar naar het verschil in critic rating en user rating:
http://www.metacritic.com...wanted---a-criterion-game
Die game was naar mijn idee gewoon saai, ik heb er met pijn en moeite 4 uur in zitten volgens steam, en dat is met al een keer terug komen om het nog eens te proberen omdat ik de game echt graag leuk wou vinden...

Eeuwig zonde hoe EA NFS de nek omgedraaid heeft :(
Ik had de studio achter Shift wel eens een volwaardige NFS willen zien maken. Een echt vervolg op deeltje 3,4 en 5 (beste delen in mijn ogen). (Semi-)realistisch rijgedrag, normale supercars (dus niet de modellen die speciaal voor de racebaan gemaakt zijn) en racen op normale wegen en geen circuits. Dat had best vet kunnen zijn.
"Een echte Need for Speed game zoals je het wil hebben". Ben vlak na dit zinnetje en het zien van een politieauto met Nitro afgehaakt. Weer een bagger NFS editie.

Wanneer kunnen ze het niveau tippen van NFS Porsche unleashed en de top delen daarvoor
Ik ben vanaf dag 1 een groot fan geweest van Need for Speed. De eerste versie voelde een beetje als de eerste echte 3d versie van het voor sommige misschien iets te nostalgische Test Drive. De grondlegger van de politieachtervolging op de pc ;)
Maar wat een geweldige game was dat toen. Vele avonden plezier van gehad door te racen en herhalingen van crashes op een diskette opslaan en uitwisselen met vrienden. Wat waren die toen voor het gevoel realistisch en heftig :9~

De opvolger was leuk, innovatief maar wel meer een arcade-racer geworden. De toevoeging van 3DFX aan de SE versie was wel weer een enorme sprong voorwaarts.

Hot Pursuit was ook weer geweldig, de politieachtervolging daarin waren ongekend en zorgden ook weer voor uren speelplezier.

High Stakes was een naar mijn idee iets mindere variant, is me ook minder bijgebleven en dat zegt genoeg.

Porsche unleashed was geweldig, goeie realistische handling en een goeie moeilijkheidsgraad waardoor niet alles zomaar met drie vingers in de neus te halen was

Hot Pursuit 2 was ook leuk maar niet bijzonder, teveel arcade naar mijn idee.

Underground 1 en 2 waren weer erg leuk, een nieuwe opzet met nieuwe soorten races, mogelijkheden om te upgraden. De handling was OK maar niet heel bijzonder in 1, in 2 was deze beter en vooral het geluid van de auto's in underground 2 staat me bij. Gewoon even door de straten heen scheuren met de stereo voluit en de achtergrondmuziek weg was om van te genieten!

Most Wanted en Carbon waren allebei ook erg goed, fijne handling weer en bij de canyon races in Carbon zat ik op het puntje van m'n stoel!

Prostreet heb ik bijna niet gespeeld, het feit dat het ineens van de straat afgehaald werd en alleen nog maar uit circuitraces bestond nam voor mij de lol weg. Het hele idee van NFS was juist met exotische wagens over de openbare weg racen.

Undercover is de laatste NFS game geweest die ik intensief gespeeld heb. Een versie met een goeie mix tussen vrij rijden en verhaallijn volgen. Fijne handling en mooi geluid van de auto wat een lekker gevoel geeft tijdens het rijden.

Daarna ben ik een beetje afgehaakt door andere prioriteiten maar wat voor mij een beetje het maken of kraken was van alle verschillende versies is voornamelijk de handling en het gevoel wat je krijgt als je de auto bestuurt. Ook het geluid van de auto speelt hierbij een belangrijke rol.
De graphics zijn naar mijn idee niet eens zo superbelangrijk. Dus ik ben erg benieuwd naar hoe de besturing zal gaan aanvoelen en of dit het bloed zal doen stromen. Een framerate van 30 fps belooft in dat opzicht niet heel veel goeds.

Voor de liefhebbers nog een leuke historielijst van alle releases :
http://gamerant.com/need-...tive-timeline-hold-51314/
jammer weer geen echte NFS. NFS moet namelijk zijn zoals underground 2 of carbon. auto's tunen en races winnen, soms een beetje cops achter je aan maar niet dat het daar alleen maar om draait
Ik ben het met je eens met dat het geen echte NFS is. Maar niet door de setting of de opzet van de game,maar door de gameplay die critereon levert. Deze feel past totaal niet bij NFS. Maar dat NFS als underground 2 of carbon moet zijn qua setting is gewoon onzin. NFS is van origine een arcade racer waarbij je met supercars raced. Pas daarna is het hele cops&robbers idee toegevoegd. En dan wat simulatie. Vervolgens pas tuning. Hedendaags wisselen ze de serie hier en daar wat af en hebben helaas niet zo'n sterke synergy tussen de originele feel van NFS en de developers.

De reden waarom je Carbon als de laatste fatsoenlijke NFS betiteld, is waarschijnlijk omdat NFS daarna een andere richting op is gegaan qua developers. Ja het is inderdaad jammer, NFS was altijd meesterlijk goed dankzij het gevoel van zwaartekracht en frictie van de banden op de weg. De development teams van tegenwoordig weten dit gevoel niet half zo goed terug te brengen waardoor het voelt alsof je met een boot aan het rijden bent. Eeuwig zonde want het plezier zat echt in de feeling van de game.

Maar NFS is geen titel waar EA tijd en energie in stopt, dit is inmiddels gewoon een cashcow die coast op een naam welke vroeger nog inhoud had.

[Reactie gewijzigd door Akujiproxy op 28 juli 2024 06:58]

Ik ben het met je eens met dat het geen echte NFS is. Maar niet door de setting of de opzet van de game,maar door de gameplay die critereon levert. Deze feel past totaal niet bij NFS. Maar dat NFS als underground 2 of carbon moet zijn qua setting is gewoon onzin. NFS is van origine een arcade racer waarbij je met supercars raced. Pas daarna is het hele cops&robbers idee toegevoegd
Tja wat is nfs. In 1998 kwamen ze al met de eerste Hot pursuit. Met de politie kwamen ze dus al 15 jaar geleden! In 2002 kwam het vervolg hier op.

Na hot pursuit 2 kwam het hele underground verhaal (zou licentie met fast &furious worden maar dat ging niet door); underground (2003), underground 2 (2004). Bij most wanted (2005) kwam de politie er weer bij.

Wat mij betreft zit de laatste hot pursuit (2010) veel dichter bij de originele nfs gameplay dan prostreet (2007), shift (2009) en shift 2 (2011).

Als ik terug denk aan welke nfs ik als leuk/goed betitel dan kom ik zo 1 2 3 op het volgende lijstje:
NFS Hot pursuit
NFS Porsche Unleashed
NFS Hot pursuit 2
NFS Underground
NFS Underground 2
NFS Most wanted
NFS Hot purstuit (2010)

Wat mij betreft is de sim reeks (shift 1/2) altijd slechter geweest dan de concurrentie (dtm race driver, grid, enz). Carbon was ook niet al te best. Veel te grauw, te weinig vernieuwing. Het werd gewoon saai.

Underground was overigens destijds een grote stap vooruit. Zowel graphics als gameplay als het verhalende aspect. Om mezlef te quoten uit 2003:
Graphics zien er zeker mooi uit, zal waarschijnlijk aan je eigen pc liggen (je hebt die anti aliasing niet voor niks op je dure 3d kaart ). Ken nog geen verglijkbaar spel wat er beter uit ziet. (Midnight GP2 komt er niet eens bij in de buurt, Microsoft Rally is de (grafisch) beste rallygame (niks colline mcrea speel eerst microsoft maar eens) maar dat is eerder een eigen genre. Als ik screenshotje vind zal ik hem wel posten.
Opvallend genoeg staat de game van criterion ook in het lijstje. Ik heb die game voor €5 in een steamsale gekocht maar hij is best leuk.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 28 juli 2024 06:58]

Quote
... het voelt alsof je met een boot aan het rijden bent ...
Zo vernaggel je de kern van een racegame inderdaad. Grid 2 is een mooie mix van sim en arcade. Iets minder sim dan dat is wat mij betreft ook geen probleem maar op deze manier is de handling FUBAR.
Je zegt het goed inderdaad, alle gevoel is er uit. Most wanted (de eerste dus, niet dat gedrocht van criterion) speelde ik met een driving force pro stuurtje en daarbij kon je gewoon aan het stuur voelen wanneer je grip begon te verliezen, geweldig! Het hoeft zeker geen racesimulatie te zijn, voor mij gaan dingen als gran turismo eigenlijk al veel te ver naar realisme, maar er is een groot verschil tussen iets versimpelde handling om het leuk te houden voor de niet diehard racefan, of basically de physics van outrun gaan recyclen...

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 28 juli 2024 06:58]

wat is dit nou voor onzin
TNFS (1994) was een vrij realistische racegame (voor die tijd) en toen was er ook al politie (je kon gearresteerd worden, je kon niet zelf met de politie rijden)

met NFS2 ging men de arcade tour op, je kon zelf kiezen tussen simulation en arcade
het is pas met NFS3 en 4 dat men meer arcade ging, maar NFS5 was duidelijk weer meer richting simulatie

daarna is het nooit meer echt goedgekomen naar mijn mening, met uitzondering van een paar
graadmeter: als je kan "competitief" racen zonder de rem aan te raken is er iets goed fout
Underground 2 was een van de eerste racegames die ik heb gespeeld, helemaal gek van geweest en tientallen uren achter versleten. Heerlijke game!
Porsche 2000 vond ik ook goed. Heerlijke gameplay. Ik heb die ook vele malen opnieuw gespeeld. Die testparcours die je kon afleggen vond ik de max. Je moest binnen een bepaalde tijd een 180 of 360 doen, doorrijden, dan nog een slalom ertussen. Allemaal met een fantastische car handling. Of die missie dat je kegeltjes moest omrijden. Most wanted was natuurlijk ook goed.

Ik vind dat ze bij de laatste Most Wanted weer meer op de goede weg zitten. Besturing was redelijk goed(maar het kan wel beter natuurlijk).Alleen was er veel te weinig variatie in parcours, sommige parcours kwamen meerdere malen terug. Ze zouden ook weer de mogelijkheid moeten bieden om je wagen up te graden met betere onderdelen. Het begint toch wel serieus te vervelen dat EA er niet in slaagt nog eens een deftige NFS te maken. Rivals lijkt mij weer meer van hetzelfde. Ik laat hem aan mij voorbijgaan.
De verscheidene delen die de naam Hot Pursuit dragen en al vanaf het begin der tijden bestaan betekenen da de politie in de serie wel degelijk soms een grote rol kan spelen. Ook kan ik me in oudere delen juist niet het tunen van auto's herinneren. Volgens mij is dat juist nieuw, als is het lang geleden dat ik de eerste paar delen heb gespeeld.
Dat het arcade is snap ik, maar ze kunnen beter meer de realistische richting op gaan (ala Forza), dan de onrealistische richting, zoals dat nitro gebeuren en tjoening.
Ben ik met je eens. Zelf ben ik al afgehaakt op deze serie na porsche unleashed (2000?). Ik heb het al vanaf deel 1 gespeeld op de 486, maar deze serie blijven ze helaas maar uitmelken.

Sinds je niet meer gewoon elke beschikbare auto kan kiezen maar eerst moet vrijspelen en dergelijke ben ik afgehaakt. Ik wil gewoon gelijk alles kunnen rijden, geen gezeur. En inderdaad geen geneuzel als tunen en nitro.

Laatst nog op mn oude K6-II+ deel twee met 3dfx weer eens geinstalleerd, blijft toch een van de beste delen. Gewoon wagen en circuit kiezen en gaan met die banaan. Niet teveel kunnen aanpassen maar gewoon rijden, daar gaat het mij om. Wat mij betreft maken ze een good-old remake van de eerste delen, goede graphics, recente wagens en circuits en zonder die extra onzin die er tegenwoordig in zit.
Porsch Unleashed is wat mij betreft de beste en leukste NFS. Daarna is het bergafwaarts gegaan. Althans voor mijn rijstijl en wat ik leuk vind.

Maar dat is bij meer racegames gebeurd. Grid was super. Grid2 was frustrerend slecht.

Op de Xbox speel ik nog geregeld Race Pro. Oudje maar nog steeds een van de fijnere. En Formule1 wordt toch ook elke keer iets beter.
Opzich vond ik het tuning gedeelte in NFS Underground wel geinig, maar realisme is heel ver te zoeken. Ik lees hierboven ook van iemand dat hij juist een niet te moeilijk racespel zoekt waarin hij meteen hard kan rijden.

Ik snap wel dat niet alle spellen als een racesimulator moeten zijn, dit is gewoon mijn (ons?) spel niet (meer)...
Het is wel overduidelijk dat ze VFX artists van Battlefield 3 losgelaten hebben op deze game. Heel de colorgrading is hetzelfde. :P
Dat is toch iedere keer als er een nieuwe console uit komt, next gen heet dat :P
Reality is brown

Opvallend trouwens, want Criterion had juist de zonnige kleuren schema's.
Criterion is meestal kleurrijk... spreek mij ook meer aan dan dat grauwe
De allereerste Need For Speed, op de 3DO, was helemaal geen arcade racer en had voor die tijd behoorlijk realistische physics. Er was in elk geval duidelijk moeite gedaan om de auto's allemaal zo authentiek mogelijk te laten rijden.

Tegenwoordig gaat de serie alle kanten op, maar vooral richting een arcade racer (met Shift en Shift 2 misschien als enige uitzondering, die leken al meer op simulaties hoewel daar ook nog wel wat op aan te merken is).

Door die arcade insteek, wordt de hele game al snel zo over de top dat je binnen de kortste keren niks te gek meer vindt. Daardoor wordt de gameplay al snel erg vlak en de echte "achievements" die je in de normale racerij hebt (snelle rondes rijden, goede wagenbeheersing, de perfecte bocht maken) stellen niks meer voor. Het zou voor mij veel leuker zijn als de nadruk daar weer meer op zou komen te liggen, gecombineerd met de open wereld die natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden biedt. De flipperkast die ze nu gemaakt hebben, kan me halverwege het promo filmpje al niet meer boeien, laat staan dat ik de moeite zou willen doen om achter het virtuele stuur van zo'n auto te kruipen.
TNFS was (in z'n tijd) dan ook super!
NFS2 was ook wel goed
NFS3 en 4 waren meer arcade, maar wel leuk
NFS5 is overduidelijk de beste in de reeks
daarna werd het een stuk minder

die nood aan een "rode draad" snap ik trouwens niet.... NFS = racen, dat IS de rode draad
track times vergelijken met vrienden, dat was waar het om ging
Easydrive was wat ons betreft een van de succesvolste toevoegingen die Criterion Need for Speed heeft gebracht. Het menu, dat je kunt bedienen terwijl de gameplay gewoon verdergaat, laat je snel races starten of auto's upgraden.
Easy drive was wat mij betreft goed in het aantonen dat je niet kunt auto rijden en andere dingen doen tegenlijk. Vooral op de Vita was het echt onmogelijk om je auto onder het rijden aan te passen en niet ergens tegen aan te rijden.
Vooral ook irritant dat het menu onder sommige omstandigheden vanzelf sloot (als je stil stond en de motor sloeg af bijvoorbeeld. En je stond stil omdat je in het menu aan het klooien was).

Was toch een zeer vermakelijke game, dus als dit een mooie hot pursuit/most wanted combi word dan zie ik dat wel zitten.

Alleen 30fps, dat is wel wat zwakjes om aftegeven op een van je features. Optimaliseren!
Djeez, dat ziet er goed uit hoor, vond de laatste 'wanted' wat saai. Ik hoop dat er wat aan het verhaal gesleuteld word. Wanted 1 was brilliant iig

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.