Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

BlackBerry Q10: unieke smartphone, maar te duur

08-07-2013 • 08:00

144

Multipage-opmaak

Inleiding: als de legende van de feniks

Inleiding: als de legende van de feniks

Dit jaar moet de grootse comeback van BlackBerry in de mobiele markt een aanvang nemen. Het verhaal is bekend: BlackBerry kende een eerste hoogtepunt met verkopen aan zakenlieden rond 2006 en een tweede hoogtepunt door pingende tieners rond 2009, maar daarna stortte het imago en later de verkopen in. Daar komt bij dat BlackBerry niet verder kon met het ontwikkelen van zijn op Java gebaseerde BlackBerry OS, omdat Oracle Sun had overgenomen en niet wilde meewerken.

BlackBerry begon op tijd met maatregelen nemen. In het voorjaar van 2010, inmiddels dus meer dan drie jaar geleden, kocht de Canadese smartphonemaker het bedrijf QNX, dat het besturingssysteem Neutrino OS maakte voor onder meer industriële toepassingen. Ook TAT, het bedrijf dat de interface van Android 1.0 en HTC Sense maakte, werd overgenomen. De eerste vrucht daarvan kwam al binnen een halfjaar: de tablet PlayBook.

Vanaf dat moment maakte BlackBerry duidelijk dat er een nieuw besturingssysteem zou komen zonder een echte datum te noemen. Dat duurde uiteindelijk veel te lang; pas een paar maanden geleden kwam de eerste telefoon met BlackBerry 10 uit, de Z10. De Z10 is echter geen toestel voor mensen die houden van fysieke toetsenborden, een voorliefde van veel BlackBerry-gebruikers; voor hen is de Q10 gemaakt.

BlackBerry 10 moet de Canadese fabrikant helpen als een feniks uit de as te herrijzen en opnieuw een grote rol te laten spelen op de mobiele markt. Na de Z10 moet deze Q10 de tweede stap vormen bij deze comeback. Maar hoe verhoudt hij zich tot de concurrentie, hoe is de accuduur en tikt hij een beetje lekker?

Het toetsenbord: voor de liefhebber

De Q10 is een 'soort van' opvolger voor de Bold 9900: een brede BlackBerry met fysiek toetsenbord onder het scherm. Het toetsenbord vertoont dan ook veel overeenkomsten met dat van de Bold 9900, maar verschilt op diverse punten.

BB Q10

Om te beginnen wat hetzelfde is gebleven: de opbouw van de knoppen. Ze hebben nog steeds een specifieke vorm, waarbij de knoppen een soort hobbeltje hebben om ze blind van elkaar te kunnen onderscheiden. Dat werkt prima; als je eenmaal de juiste knop te pakken hebt, glijdt je vinger er niet vanaf. De knoppen zijn gemaakt van een soort zwart kunststof en voelen aangenaam aan. Er is enige druk nodig om ze in te drukken, maar dat is juist prettig en voorkomt dat je ze al indrukt als je er alleen met je vinger overheen gaat.

Een ander element dat nog steeds niet gefikst is, is de invoer van cijfers en symbolen. Dat gebeurt nog altijd via de Alt-toets, terwijl het lang indrukken van een letter alleen een hoofdletter geeft. En voor welk symbool denk je dat BlackBerry plaats op het toetsenbord heeft ingeruimd? Geen punt, komma, apenstaartje, vraagteken of uitroepteken: de enige speciale toets tussen de letters is het dollarteken, een onbegrijpelijke keuze, want vrijwel niemand zal die vaker gebruiken dan een punt of komma. Pluspunt is weer dat een punt gemaakt kan worden door de spatiebalk twee keer in te drukken.

Waar de toetsen van de Bold 9900 in gebogen rijen staan, is het toetsenbord van de Q10 kaarsrecht. De rijen kennen geen krommingen meer. Dat lijkt in eerste instantie een nadeel, omdat het zo misschien lastiger is om met je duimen alle letters te bereiken, maar in de praktijk is het geen enkele belemmering. De Q10 heeft zelfs een voordeeltje boven de Bold 9900; in de software kun je tekstvoorspelling aanzetten, waardoor kleine typo's zonder veel moeite kunnen worden gefikst door op het juiste woord op het scherm te tikken. Het typen gaat ook na enige weken oefening vooralsnog niet sneller dan op virtuele toetsenborden, waaronder BlackBerry's eigen, prima onscreen-toetsenbord.

Accuduur: lang niet slecht

Wij meten de accuduur aan de hand van vier tests: browsen, naar video kijken, bellen en de telefoon in stand-by laten staan. Daarbij staat wifi aan, en bij telefonie en in stand-by is 3g ingeschakeld. De omstandigheden zijn voor alle telefoons identiek. Uitleg over onze testmethode en wat we verstaan onder zwaar, gemiddeld en licht gebruik, vind je in het achtergrondverhaal over onze accutests. In de praktijk hangt de accuduur natuurlijk ook af van zaken als het gebruikte netwerk en de geïnstalleerde apps. Bovendien kan het verbruik van exemplaar tot exemplaar verschillen.

Complicerende factor van BlackBerry 10-toestellen is de automatische helderheidsfunctie, die niet kan worden uitgeschakeld. Daarom hebben we de helderheid in gecontroleerde omstandigheden moeten meten om de accutests uit te voeren. In het geval van de Q10 is dat de maximale helderheid, omdat het scherm tot 240 nits gaat.

De accu gaat vooral bij zwaarder gebruik een stuk langer mee dan die van de Z10. We vinden de verbeteringen over de hele linie terug; in alle tests is hij iets zuiniger, maar het verbruik in stand-by is, zeker met zo'n zuinige processor, nog altijd onacceptabel hoog.

Accutest - Zwaar gebruik
Telefoon / tabletAccucapaciteitUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Apple iPhone 5 1430 mAh
*******
19
HTC One 2300 mAh
******
16
BlackBerry Q10 2100 mAh
******
16
Samsung Galaxy S4 2600 mAh
******
15
Nokia Lumia 920 2000 mAh
******
15
BlackBerry Z10 1800 mAh
****
11

Dit was een prettige verrassing. Na de tegenvallende accuduur van de Z10, ook na de update naar 10.1, hadden we geen hoge verwachtingen van de Q10. Dat bleek onterecht, want bij zwaar gebruik gaat hij 16 uur mee en dat is prima, ook ten opzichte van de concurrentie. Wellicht dat hij het dankzij het kleinere scherm van het amoled-type beter doet dan de Z10. Met de Q10 komen veel gebruikers over het algemeen dus de dag wel door.

Accutest - Gemiddeld gebruik
Telefoon / tabletAccucapaciteitUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Apple iPhone 5 1430 mAh
*******
49
HTC One 2300 mAh
******
43
BlackBerry Q10 2100 mAh
******
39
Samsung Galaxy S4 2600 mAh
******
39
Nokia Lumia 920 2000 mAh
*****
38
BlackBerry Z10 1800 mAh
****
27

Ook bij gemiddeld gebruik doet de Q10 het prima. Hij komt tot 39 uur, evenveel als bijvoorbeeld een Galaxy S4 van Samsung en nog iets meer dan de Nokia Lumia 920. Dat is opnieuw een prima score en bij gemiddeld gebruik kom je dus bijna tot het einde van de tweede dag.

Accutest - Licht gebruik
Telefoon / tabletAccucapaciteitUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
HTC One 2300 mAh
*******
141
Apple iPhone 5 1430 mAh
******
120
Nokia Lumia 920 2000 mAh
*****
108
Samsung Galaxy S4 2600 mAh
*****
107
BlackBerry Q10 2100 mAh
****
90
BlackBerry Z10 1800 mAh
***
62

Het geslurp van de accu in stand-by doet de Q10 geen goed; bij licht gebruik gaat hij bijna vier dagen mee en dat valt tegen ten opzichte van de concurrentie. Het is niet zo dramatisch als bij de Z10, die het geen drie dagen volhoudt, maar ook deze BlackBerry 10-telefoon heeft daamee niet de accuduur die je bij de concurrentie wel vindt.

Scherm: klein maar fijn

Een scherm als dat van de BlackBerry Q10 hebben we nog nooit gezien. Het is met een diagonaal van 3,1" relatief klein, maar compleet vierkant, ongeveer 5,5cm breed en hoog, en voorzien van een hoge resolutie. Daarmee is het een unieke telefoon; de meeste toestellen met vierkante schermen hebben namelijk een veel lagere resolutie.

BB Q10

Het is een Super Amoled-scherm. Amoled-schermen hebben geen backlight, maar de pixels zelf vormen de lichtbron. De term Super in de naam verwijst naar het samengaan van de touchlaag en het scherm, waardoor de pixels dichter bij de oppervlakte kunnen liggen. Het is een PenTile-scherm, met twee subpixels per pixel. Het scherm heeft een dichtheid van 328 pixels per inch, maar de scherpte komt overeen met 218 pixels per inch, zo ongeveer de scherpte van de Galaxy S II van Samsung bijvoorbeeld.

Helderheid
Telefoon / tabletSchermtypeIn nits, hoger is beter
BlackBerry Z10 IPS lcd
*******
730
Apple iPhone 5 IPS lcd
*****
561
HTC One IPS lcd
*****
489
Nokia Lumia 920 IPS lcd
****
388
Samsung Galaxy S4 Super Amoled
***
303
BlackBerry Q10 Super Amoled
**
239

De helderheid van het scherm is maximaal 239 nits en dat is laag. Dat komt uiteraard doordat het een amoled-scherm is; als een dergelijk scherm op een te hoge helderheid brandt, gaat het niet lang genoeg mee. De helderheid van 239 nits komt in deze tabel niet voor, maar is precies even hoog als die van de Galaxy S III. Het gevolg is dat het scherm niet altijd even goed buiten af te lezen is. Op dat gebied is het een behoorlijke stap terug ten opzichte van het uitstekende scherm van de Z10, dat juist heel goed afleesbaar is in zonlicht.

Contrast
Telefoon / tabletSchermtypeIn punten, hoger is beter
BlackBerry Q10 Super Amoled
*******
Samsung Galaxy S4 Super Amoled
*******
BlackBerry Z10 IPS lcd
*
1327
Apple iPhone 5 IPS lcd
*
1305
HTC One IPS lcd
*
1159
Nokia Lumia 920 IPS lcd
*
790

Het grootste voordeel van amoled-schermen is het onmeetbaar hoge contrast. Omdat pixels simpelweg uitstaan als ze zwart moeten weergeven, is zwart heel diep. Het gevolg is dat het contrast met andere kleuren heel groot is. Dat maakt dat kleuren echt van het scherm spatten. Ook het scherm van de Q10 ziet er daardoor mooi uit.

Kleurtemperatuur
Telefoon / tabletSchermtypeIn kelvin, 6500 is ideaal
BlackBerry Z10 IPS lcd
******
6509
Nokia Lumia 920 IPS lcd
******
6769
BlackBerry Q10 Super Amoled
******
6935
Apple iPhone 5 IPS lcd
******
7241
Samsung Galaxy S4 Super Amoled
******
7369
HTC One IPS lcd
*******
8166

Het is vrijwel onmogelijk om de kleurtemperatuur beter te krijgen dan die van de Z10. Die is namelijk nagenoeg perfect, maar de Q10 komt voor een amoled-scherm wel dichtbij. Het scherm geeft grijswaarden dan ook prima weer, zonder blauwige of rode waas en dat is prettig. De kleurtemperatuur is niet perfect, maar het verschil met de Z10 zal weinigen opvallen.

Gemiddelde kleurfout
Telefoon / tabletSchermtypeIn Delta E 1994, lager is beter
Apple iPhone 5 IPS lcd
*
1,6900
HTC One IPS lcd
**
3,6900
Nokia Lumia 920 IPS lcd
**
3,7400
BlackBerry Z10 IPS lcd
**
4,0500
Samsung Galaxy S4 Super Amoled
*****
9,0500
BlackBerry Q10 Super Amoled
*******
11,6100

Voor de kleurweergave is het scherm van de Q10 niet juist gekalibreerd of BlackBerry heeft er bewust voor gekozen om kleuren meer verzadigd weer te geven. In elk geval is de kleurfout gemiddeld 11,6 en bij veel kleuren zelfs nog hoger. Dat is ook duidelijk merkbaar; kleuren kloppen op sommige momenten van geen kanten. Dat is jammer, want de Z10 doet het op dit punt juist heel goed.

Uit de metingen blijkt dat sommige kleuren behoorlijk afwijken. Alleen blauw is redelijk en wit is nog aanvaardbaar, maar bijvoorbeeld cyaan en groen zitten behoorlijk ver bij de werkelijke kleuren vandaan.

Gamut BlackBerry Q10

Design en hardware

De Q10 is geen kleine telefoon, maar hij is ook niet bijzonder groot. Het valt vooral op dat hij minder lang is dan veel telefoons in zijn prijsklasse, maar in de breedte en dikte is het verschil klein. Sterker nog: hij is iets breder dan de Z10, ondanks het veel kleinere scherm. Hij is ook iets breder dan de Bold 9900, maar de verschillen zijn miniem.

ToestelQ10Z10Bold 9900Galaxy S4iPhone 5Lumia 920
Lengte 120mm 130mm 115mm 137mm 124mm 130mm
Breedte 67mm 66mm 66mm 70mm 59mm 71mm
Dikte 10,3mm 9mm 10,5mm 7,9mm 7,6mm 10,7mm
Gewicht 139g 125g 130g 130g 112g 187g
Scherm 3,1" 4,2" 2,8" 5" 4" 4,5"

De Q10 heeft mooi afgeronde hoeken, waardoor hij nog kleiner aanvoelt dan hij is. Boven het toetsenbord zit het scherm en door de zwarte behuizing gaan beide volledig in elkaar over. Boven het scherm zitten het BlackBerry-logo, de luidsprekergrille en de frontcamera.

Aan de rechterzijkant zitten de volumeknoppen, die ook dienstdoen als mediacontrols. Ze zijn gemaakt van metaal en steken een beetje uit. Ze voelen redelijk, al heb je soms meer druk nodig om de knop in te drukken dan je zou verwachten.

Aan de linkerzijkant zitten de aansluitingen voor micro-usb en micro-hdmi. Aan de onderkant zitten de luidspreker en een microfoon. De bovenkant is gereserveerd voor de tweede microfoon, de 3,5mm-jack voor headsets en de aan-uitknop. Die knop is een klein drama, niet vanwege de knop zelf, hij klikt prima, maar vanwege de plaatsing. De knop zit gecentreerd bovenop en daardoor kom je er met geen van beide handen comfortabel bij. Veel fabrikanten plaatsen de knop op de zijkant en dat is eigenlijk veel logischer met zo'n brede telefoon; BlackBerry had dat beter ook kunnen doen. Overigens is de knop niet altijd nodig; een veeg van onder het scherm naar boven is genoeg om de telefoon wakker te maken, iets wat maakt dat je de knop minder nodig hebt dan bij veel andere telefoons.

De achterkant lijkt op alle afbeeldingen een reliëf te hebben, maar dat is een optische illusie. Het is een patroontje dat op een vlakke ondergrond is aangebracht. De achterkant heeft twee delen, gemaakt van hetzelfde materiaal en uitgevoerd in dezelfde kleur, gescheiden door een metalen strip. In het bovenste gedeelte zit de camera met de led-flitser. Het gedeelte onder de strip is de accuklep, met alleen een BlackBerry-logo.

Het materiaal is een stroef soort kunststof en voelt goed, maar ook een beetje vettig aan. Het geeft genoeg grip, waardoor de telefoon stevig in de hand ligt. De gebruikte materialen, het gewicht en de dikte maken dat de telefoon solide en stevig aanvoelt, al zit er wel wat ruimte tussen de metalen strips en de rest van de behuizing.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10 BlackBerry Q10

Hardware

De processor in de Q10 is dezelfde als die in de Z10: een Qualcomm Snapdragon S4 Plus, een dualcore-processor met twee Krait-processorkernen op 1,5GHz en een Adreno 225-gpu, vermoedelijk rond 300MHz of 400MHz. De processor is van enkele generaties geleden en verscheen ongeveer een jaar geleden voor het eerst in telefoons. Daarmee loopt BlackBerry niet voorop, maar zeker ook niet hopeloos achter. We hebben helaas nog geen goede native benchmarks voor BlackBerry 10 op het gebied van cpu, gpu of geheugen.

Het werkgeheugen in de Q10 is een ruime 2GB. Het dram is afkomstig van het Zuid-Koreaanse SK Hynix. Het flash-geheugen voor de opslag heeft een grootte van 16GB en is van Samsung. Hoewel het om hetzelfde geheugen lijkt te gaan, is er bij het overzetten van bestanden een groot verschil te zien met de Z10.

Bestandsoverdracht (sequentieel)
Telefoon / tabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Apple iPhone 5
*******
21,55
Samsung Galaxy S4
*****
16,43
HTC One
*****
15,63
BlackBerry Z10
***
9,37
Nokia Lumia 920
**
7,54
BlackBerry Q10
**
5,80

De Q10 kan bestanden overzetten met een gemiddelde snelheid van 5,8MB/s en dat is erg, erg laag in zijn prijsklasse. Het maakt dat het overzetten van grote bestanden geen pretje is, al zullen weinig gebruikers gezien de diagonaal en verhouding van het scherm veel films overzetten.

Een oorzaak zou kunnen zijn dat de verbinding tussen pc en telefoon een vpn is. Dat is prima voor mensen die deze beveilging willen, maar wie dat niet wil, zit wel met de nadelen zonder de voordelen te zien: deze feature is namelijk niet uit te zetten.

Bestandsoverdracht (kleine files)
Telefoon / tabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Samsung Galaxy S4
*******
12,67
HTC One
******
10,68
Nokia Lumia 920
****
7,68
Apple iPhone 5
****
7,18
BlackBerry Z10
****
6,70
BlackBerry Q10
***
5,16

BIj het overzetten van kleine bestanden, zoals mp3's, is hetzelfde beeld te zien. De Q10 komt hier net boven de 5MB/s uit en dat is veel minder dan de concurrentie. Het is ook te merken als je muziek overzet; je moet daarvoor het nodige geduld opbrengen.

Software en camera

Software: vierkante BlackBerry 10

De BlackBerry Q10 draait sinds de release BlackBerry 10.1 en daarvoor verschijnt in de loop van dit jaar een update, in de vorm van 10.2. Die is echter nog niet klaar en het is nog niet duidelijk wanneer die precies komt.

BlackBerry 10 is een heel nieuw besturingssysteem en heeft maar weinig overeenkomsten met het oude BlackBerry OS. De kernel is totaal anders, maar ook de interface verschilt flink, al is de erfenis van BlackBerry OS 7 in sommige interface-elementen en steunkleuren nog terug te zien. Vermoedelijk is dat ook gedaan om de overgang voor oude BlackBerry-gebruikers soepeler te maken.

De interface van BlackBerry 10 bestaat uit drie hoofdonderdelen: de Hub, de app-switcher en het hoofdmenu met alle apps. Het navigeren tussen en in apps gebeurt in alle gevallen met veegbewegingen.

Het grootste probleem van de Q10 zit in de geringe ruimte tussen scherm en toetsenbord. In die ruimte van ongeveer 7mm moet de veegbeweging beginnen om een applicatie te minimaliseren, misschien wel de meest gebruikte veegbeweging in BlackBerry 10. Terwijl de Z10 daarvoor veel ruimte heeft, is de ruimte van de Q10 simpelweg te klein. Het is lastig om je vinger precies daar neer te zetten. BlackBerry heeft er een oplossing voor; de vingerbeweging hoeft niet onder het scherm te beginnen, maar dat kan ook op het scherm. Daardoor is het in veel apps makkelijker om ze te minimaliseren, aangenomen dat die veegbeweging geen ander commando is. Wie dat slecht vindt werken, kan ook nog met zijn vinger op het toetsenbord beginnen en dan naar boven gaan.

BlackBerry 10.1 is nog altijd niet consistent in de bediening. De veegbeweging van beneden naar boven om de applicatie te minimaliseren werkt altijd, maar andere manieren van navigatie zijn willekeurig. Sommige apps werken met een 'hamburger-menu', een verborgen balk aan de zijkant. Andere hebben een 'driepunts'-menu rechts onderin en weer andere hebben de balk bovenin. Dat is niet alleen zo in apps van derden, dat verschil zit ook in native apps. Overigens is dat issue in Android al jaren te vinden, maar desondanks gebruiken mensen het met veel plezier.

De Hub zit links en is de 'universal inbox' voor niet alleen mails en sms'jes, maar ook Facebook-meldingen, Twitter-meldingen en notificaties van apps. Curieus genoeg belanden notificaties van Android-apps, die kunnen worden afgespeeld, ook in de Hub. Ook het systeem zelf plaatst daar geregeld meldingen.

Helemaal nieuw is de Hub natuurlijk niet; diverse meldingen kwamen al bijeen in de gezamenlijke inbox op eerdere BlackBerry-toestellen. Het is een prima manier om van allerlei zaken snel op de hoogte te blijven. De Hub is wel meer dan een plek waar meldingen samenkomen; bij tweets en Facebook-meldingen kun je die lezen en eventueel reacties zien. Je kunt minstens drie lagen diep in de Hub. Daarna onthoudt hij bovendien waar je was gebleven, ook als je vervolgens een nieuwe melding wil oproepen. Je moet dus altijd weer drie keer op Vorige drukken of drie keer naar rechts vegen.

Screenshot BlackBerry Q10 Screenshot BlackBerry Q10 Screenshot BlackBerry Q10 Screenshot BlackBerry Q10 Screenshot BlackBerry Q10

De Hub werkt in de praktijk heerlijk. De combinatie van universele inbox en notificatiebalk maakt de Hub zowel nuttig als snel bereikbaar en daardoor kun je meldingen van veel accounts op een makkelijke manier zien. Nadeel is dat er geen meldingen per account uitgeschakeld kunnen worden, waardoor mails bijvoorbeeld worden ondergesneeuwd door Twitter-meldingen of omgekeerd.

De apps-switcher is voor verbetering vatbaar. Ten eerste is het aantal van acht apps naast elkaar volstrekt willekeurig en gezien het werkgeheugen van 2GB niet echt nodig. Bovendien staan ze altijd in chronologische volgorde en kun je apps niet 'vastpinnen'. Verder is het niet zo handig dat je tekstueel moet navigeren. Iconen zijn altijd hetzelfde en daardoor makkelijk te herkennen, maar thumbnails verschillen steeds, waardoor je niet altijd weet waar de juiste thumbnail zit. Daarvoor moet je de titel lezen.

De browser op de Q10 is gebaseerd op Webkit, de render-engine die ook bij de browsers voor iOS en Android wordt gebruikt. Daardoor worden veel sites goed weergegeven en dat is een hele verbetering ten opzichte van eerdere BlackBerry's. Dat betekent niet dat alles goed gaat; veel sites hebben de Q10 nog niet op de lijst van mobiele user agents staan, waardoor je desktopsites voorgeschoteld krijgt.

Een ander probleem zit in de weergave van pagina's op het kleine scherm. Je moet de hele tijd inzoomen en het lezen van webpagina's op een dergelijk klein scherm is simpelweg niet zo fijn als op een groter scherm, zoals dat van de Z10. De browser van BB10 blinkt uit in de ondersteuning voor html5-elementen; die is beter dan bij veel andere telefoons.

De Z10 doet een fractie langer over het laden van de statische frontpage van Tweakers. Met 0,63 seconden behoort hij op dit gebied tot de langzaamste dure telefoons en dat blijkt ook wel in het dagelijks gebruik; de browser is net niet zo snappy als die op veel andere telefoons.

Peacekeeper
Telefoon / tabletOSIn punten, hoger is beter
Apple iPhone 5 iOS 6.1
*******
899,00
HTC One Android 4.1
*****
660,00
Samsung Galaxy S4 Android 4.2.2
****
558,00
BlackBerry Q10 BlackBerry 10.1
***
406,00
BlackBerry Z10 BlackBerry 10.1
***
372,00
Nokia Lumia 920 Windows Phone 8
***
334,00

De Q10 scoort aardig op Futuremarks browserbenchmark Peacekeeper. Met 406 punten komt hij iets boven de Z20 en een stuk boven de Lumia 920 van Nokia, voorzien van dezelfde soc, maar een ander besturingssysteem. De browser doet het aardig, maar niet meer dan dat.

Kraken 1.1
Telefoon / tabletOSIn milliseconden, lager is beter
Samsung Galaxy S4 Android 4.2.2
**
13185
HTC One Android 4.1
**
13278
Apple iPhone 5 iOS 6.1
***
20747
BlackBerry Z10 BlackBerry 10.1
******
38715
BlackBerry Q10 BlackBerry 10.1
******
39872
Nokia Lumia 920 Windows Phone 8
*******
43104

Op Mozilla's benchmark Kraken scoort de Q10 matig. Hij doet er veel langer over dan iPhones en Androids, al is hij opnieuw iets sneller dan de Lumia 920. Dat duidt erop dat hij bij zwaardere taken, ondanks de uitgebreide ondersteuning voor html5, toch enige steekjes laat vallen.

Camera

De camera van de Q10 is dezelfde als die van de Z10: een door Omnivision gemaakte 8-megapixelcamera met de mogelijkheid om video's op te nemen in 1080p op 30fps.

Een foto maken werkt door op het scherm te tikken; er is dus geen duidelijke sluiterknop. De knop die onderaan zit en lijkt op een sluiterknop, is in feite een manier om van modus te wisselen. De opties zijn foto, video en timeshift. Bij die laatste optie maakt de camera veel foto's in een paar seconden en kun je de beste uitkiezen. Het is een leuke toevoeging.

De opties zijn beperkt; je kunt opnemen in burst-modus, hdr of met stabilisatie en er kan een scene ingesteld worden, evenals de beeldverhouding. Standaard staat hij op 1:1. Dat is leuk voor op het scherm van de telefoon zelf en misschien voor Instagram, maar daar blijft het bij.

Foto maken
Telefoon / tabletMpIn seconden, lager is beter
Apple iPhone 5 8
****
1,92
HTC One 4,1
****
1,97
BlackBerry Z10 8
*****
2,33
BlackBerry Q10 8
*****
2,37
Samsung Galaxy S4 13
*******
3,21

Foto's maken op de Q10 kan rap. Hij doet er gemiddeld een fractie langer over om een foto te maken dan de Z10, maar dat verschil is verwaarloosbaar. Hij is in elk geval snel genoeg om veel momnenten vast te leggen.

De foto's zelf zijn ongeveer hetzelfde als die van de Z10. Soms zijn de resultaten mooi, maar op andere momenten bevatten de foto's meer ruis dan je zou verwachten. Over het algemeen zijn de foto's prima van kwaliteit, al bieden veel high-end smartphones een betere camera. Voor de video's geldt hetzelfde: het is allemaal acceptabel, maar zeker niet superieur.

Alternatieven: weinig

Echte alternatieven voor de BlackBerry Q10 zijn er maar weinig. Tot dusver waren er immers nog maar twee toestellen verschenen met BlackBerry 10 als besturingssysteem, waarvan slechts een met een fysiek toetsenbord. Android-telefoons met fysieke qwerty-toetsenborden zijn er haast niet meer en als ze er zijn, zijn ze goedkoop. Elke vergelijking met telefoons in zijn prijsklasse, zoals de Galaxy S4, gaat mank op schermgrootte en uiteraard het fysieke toetsenbord.

5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons BlackBerry Q5 Zwart
BlackBerry Q5 Zwart

Dit is het enige echte alternatief voor de BlackBerry Q10: de Q5. Deze BlackBerry 10-telefoon heeft ook een fysiek toetsenbord en een 3,1"-scherm. Hij is goedkoper, maar biedt ook iets minder. Het opslaggeheugen is de helft minder, de processor is lager geklokt en vooral: de toetsen staan apart. De Q5 is de nieuwe Curve, waar de Q10 de nieuwe Bold is.

4 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons BlackBerry Z10 Zwart
BlackBerry Z10 Zwart

De Z10 is de andere BlackBerry 10-telefoon. Hij heeft geen fysiek toetsenbord, maar wel een goed uitgewerkt onscreen-toetsenbord. Daardoor is het scherm met 4,2" een stuk groter en bovendien feller, omdat het een lcd is. Het scherm is zelfs een van de beste ooit in een telefoon. Ook is de Z10 momenteel iets goedkoper dan de Q10, al zal dat prijsverschil minder worden.

Specs

Merk en uitvoering
Product BlackBerry Q10
Afbeeldingen
Toestel
Gsm-besturingssysteem BlackBerry OS
Versie besturingssysteem BlackBerry OS 10
Beeldscherm
Schermdiagonaal 3,1"
Schermresolutie 720x720 pixels
Invoermethode Qwerty-toetsenbord, touchscreen
Schermtype Super Amoled
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Camera
Cameraresolutie 8Mp
Cameraresolutie (voor) 2Mp
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Resolutie video-opname 1920x1080 (full hd 1080p)
Stabilisatie Digitale stabilisatie
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Mp3-ringtone Ja
Audioformaten Aac, aac+, flac, midi, mka, mp3, ogg, qcelp, wma
Videoformaten 3gp, h.263, h.264, mkv, Mpeg 4, wmv
Gps Ja
Gsm-functies A2dp (bluetooth stereo), bewegingssensor, dlna, handsfree, kompas, tril, voicerecorder, wifi direct
Verbindingen
Mobiele netwerken Edge, gprs, hspa+, lte, umts
Frequentiebereik (mobiel) 800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz , 2600MHz
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0
Overige draadloze verbindingen Near field communication (nfc)
Gsm-connector 3,5mm headset, micro-hdmi
Technische kenmerken
Gsm-chipset Qualcomm Snapdragon S4 Plus (MSM8960)
Processorsnelheid 1,5GHz
Cpu-core Dualcore
Werkgeheugen 2GB
Opslaggeheugen 16GB
Geheugenkaart (mobiel) micro-sd
Accu
Gesprekstijd 13,5u
Stand-by-tijd 336u
Accucapaciteit (mAh) 2.100mAh
Accutype Li-ion
Uiterlijke kenmerken
Kleuren Zwart
Gewicht (gram) 139g
Lengte 119mm
Breedte 66mm
Hoogte / diepte 10mm

Conclusie

De BlackBerry Q10 is de beste duurdere telefoon met toetsenbord. Dat is ook niet zo moeilijk; het is immers de enige telefoon met toetsenbord in zijn prijsklasse. Hij doet het prima; het toetsenbord typt goed, al blijven we ons verbazen over de keuze om de komma en punt te verstoppen achter een Alt-functie, terwijl het dollarteken een aparte toets krijgt.

Het grootste breekpunt is echter de prijs. Hij kost op het moment van schrijven bijna 560 euro en dat is buitensporig voor wat hij biedt. Immers, het scherm is klein, de processor is aan de oude kant en ook de andere hardware rechtvaardigt die prijs bij lange na niet. Een prijs van dik onder 400 euro zou deze telefoon voor veel meer mensen aantrekkelijk maken.

BlackBerry 10 ontwikkelt zich prima en kan binnen een paar jaar een volwassen besturingssysteem worden, maar voorlopig moeten gebruikers het doen met de 10.1-versie die er ligt, waarin plooien nog niet gladgestreken zijn en waarvoor de keuze aan apps nog niet overhoudt. Je kunt er echter prima mee uit de voeten als je op veel punten niet te veel eisen hebt. Veel apps zijn er al, al zijn de kwaliteit en snelheid lager dan op andere platforms.

Hopelijk gaat deze Q10 andere fabrikanten aansporen om ook weer telefoons met fysieke toetsenborden in hogere prijsklassen te maken. Het zou een welkome keuze in de winkel zijn voor wie niet wil typen op een touchscreen. Voor de rest is de Q10 vooral geschikt voor wie per se een BlackBerry wil en verslaafd is aan het toetsenbord. Ten opzichte van de Bold 9900 en de software die daarop staat, is het een grote stap vooruit.

Pluspunten

  • Toetsenbord werkt prima en tikt lekker
  • Accuduur is redelijk
  • BlackBerry 10 werkt fijn

Minpunten

  • Scherm is buiten slecht afleesbaar
  • BlackBerry 10 is nog onvolwassen, mist verfijning en apps
  • De prijs is veel te hoog voor wat deze telefoon biedt

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Reacties (144)

144
126
87
20
5
6
Wijzig sortering
Je typt een punt op een BB door 2x op de spatiebalk te duwen nadat je een woord hebt ingetypt.
Accounts in de Hub kunnen wel degelijk uitgeschakeld worden. Daarnaast is het mogelijk om per account een overzicht te krijgen van de meldingen. De webbrowser heeft een "lezer" modus, waarmee grote stukken tekst op een webpagina beter leesbaar wordt weergegeven. Plaatjes worden eruitgehaald, en de tekst netjes onder elkaar gezet. Door middel van een sneltoets (spatie als ik me niet vergis) is het bovendien mogelijk te scrollen tijdens het lezen. Dit, en meer van deze handigheidjes mis ik in deze review. Jammer.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @It_was_me8 juli 2013 10:01
Accounts in de Hub kunnen wel degelijk uitgeschakeld worden. Daarnaast is het mogelijk om per account een overzicht te krijgen van de meldingen.
Ja, maar dat is het dan ook: aan of uit. Juist omdat het een lijst is van alles, zou het zaak moeten zijn om te filteren op bepaalde zaken, bijvoorbeeld bij twitter wel dm's en geen mentions (terwijl je in het tabje zelf wel dm's kan zien) enz enz.
De webbrowser heeft een "lezer" modus, waarmee grote stukken tekst op een webpagina beter leesbaar wordt weergegeven. Plaatjes worden eruitgehaald, en de tekst netjes onder elkaar gezet.
Dat hebben vrij veel telefoons. De iPhone om te beginnen, veel Androids etc.
Door middel van een sneltoets (spatie als ik me niet vergis) is het bovendien mogelijk te scrollen tijdens het lezen.
Dat heb ik een enkele keer gebruikt, maar vond ik niet handiger dan gewoon scrollen, vooral omdat je dan niet zelf de beweging maakt (en dat is een van de grote voordelen van een touchscreen, dat je exact kan bepalen wat je scrollt en hoe snel).
Dit, en meer van deze handigheidjes mis ik in deze review. Jammer.
Dat snap ik, maar je moet een keuze maken tussen veel elementen om te bespreken. Bij alle telefoons laat ik veel zaken weg, simpelweg om de review behapbaar te houden qua lengte :)
Ja, maar dat is het dan ook: aan of uit. Juist omdat het een lijst is van alles, zou het zaak moeten zijn om te filteren op bepaalde zaken, bijvoorbeeld bij twitter wel dm's en geen mentions (terwijl je in het tabje zelf wel dm's kan zien) enz enz.

Hiervoor heb je toch de applicatie zelf? De hub geeft meldingen weer, waar je eventueel op kunt reageren. Als je vind dat een applicatie teveel meldingen geeft kun je deze uitzetten. Nog altijd handiger dan melding krijgen, applicatie openen, melding bekijken/beantwoorden, applicatie sluiten, en door naar de volgende melding... Sterker nog, vanuit iedere applicatie is de hub te openen door een veeg van onder af. Hierdoor hoef je niet eens een app te sluiten om te spieken welke melding er binnenkomt en of deze interessant genoeg is om je huidige app te minimaliseren.

De webbrowser heeft een "lezer" modus, waarmee grote stukken tekst op een webpagina beter leesbaar wordt weergegeven. Plaatjes worden eruitgehaald, en de tekst netjes onder elkaar gezet.

Dat hebben vrij veel telefoons. De iPhone om te beginnen, veel Androids etc.


Dat zou kunnen, dat weet ik niet. Maar je geeft als minpunt dat webpagina's lastig te lezen zijn, terwijl deze optie het al een stuk beter maakt, en je die voor het gemak maar niet noemt.

Dat snap ik, maar je moet een keuze maken tussen veel elementen om te bespreken. Bij alle telefoons laat ik veel zaken weg, simpelweg om de review behapbaar te houden qua lengte

Dus vergelijk je de elementen die op andere telefoons ook aanwezig zijn, al dan niet in een andere vorm. Juist de sterke punten van BlackBerry laat je hierbij weg. Kijk bijvoorbeeld nog eens goed naar de Timeshift functie van de camera. "De beste foto uit kunnen kiezen"... Nee, je kunt een GEDEELTE van de foto selecteren, (een gezicht bijvoorbeeld) en deze aanpassen. Hierdoor kun je probleemloos een gezicht op de foto vervangen voor een gezicht waarbij net niet geknipperd wordt. Kijk naar Remember, Balance, Storymaker, Protect. De accu die zonder problemen te verwisselen is. BlackBerry Messenger met Voice/Video en Screenshare opties (Deze zomer is BBM ook beschikbaar voor iOS en Android, dus niet alleen voor andere Blackberry gebruikers interessant) Je geeft aan dat er weinig apps beschikbaar zijn, terwijl de appstore net zo goed gevuld is als de Windows store, welke al wat langer meegaat. Daarbij is het mogelijk om Android apps te installeren (al dan niet legaal) waardoor het aantal beschikbare apps nog groter wordt.

Je maakt/leest een review ook mede om te kijken wat een product bied wat anderen niet hebben.

Dat het toestel minpunten heeft is nu eenmaal waar, de camera is niet de allerbeste, en het OS kan hier en daar nog wel verbeterd worden. Maar het nieuwe OS heeft ook zeer zeker zijn sterke kanten, en die mis ik. Niet alleen op Tweakers, maar ook op andere sites. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit geen geheel onbevooroordeelde review is.

[Reactie gewijzigd door It_was_me op 22 juli 2024 19:48]

Dit, en meer van deze handigheidjes mis ik in deze review. Jammer.

Dat snap ik, maar je moet een keuze maken tussen veel elementen om te bespreken. Bij alle telefoons laat ik veel zaken weg, simpelweg om de review behapbaar te houden qua lengte :)


-->> bij review van de zoveelste Android begrijp ik die stelling maar ik denk toch dat BB10 nog te onbekend en onbemind is om al te gaan hoeken afsnijden. Een paar KB meer webreview kost toch niks?


"Q10 nog niet op de lijst van mobiele user agents staan, waardoor je desktopsites voorgeschoteld krijgt."

Niet echt een nadeel. Ik hoop dat Mobiel en Dekstop snel terug 1 worden.
fysiek toetsenbord + virtuele muiscursor werkt veel productiever dan Fisher price touch versie van websites.
Accounts in de Hub kunnen wel degelijk uitgeschakeld worden. Daarnaast is het mogelijk om per account een overzicht te krijgen van de meldingen. De webbrowser heeft een "lezer" modus, waarmee grote stukken tekst op een webpagina beter leesbaar wordt weergegeven. Plaatjes worden eruitgehaald, en de tekst netjes onder elkaar gezet. Door middel van een sneltoets (spatie als ik me niet vergis) is het bovendien mogelijk te scrollen tijdens het lezen. Dit, en meer van deze handigheidjes mis ik in deze review. Jammer.
Als je een ervaren BB user bent om dat te weten, dan doen ze iets nt goed bij de marketing & PR afdeling van BB....
Dat zal lekker typen als je op de spatiebalk moet duwen :+
De reden waarom ik van de Q10 weer naar de Z10 terug ben gegaan:
- Amoled van de Q10 veel slechter zichtbaar in zonlicht dan de LCD van de Z10

Ik ben geen native Blackberry gebruiker, dus met dit type toetsenborden ben ik (nog) niet bekend (genoeg andere mobiele toetsenbordens bekend mee)
Ik loop tegen wat ongemakkelijkheden aan van de layout, dit zal ik waarschijnlijk snel toeëigenen, maar snap bepaalde logica niet:
- geen punt (.) en @ teken als native toets, dit zou voor mij vervangen moeten worden met de nul (0) toets en $ teken die wel native zijn. Alle andere cijfers staan wel onder een andere toets (middels alt-key bereikbaar), waarom de 0 niet.
Ik heb dit al toegeëigend door de alt-toets te gebruiken, maar vind het zeer inefficiënt, wie gebruikt alleen de 0 en dollar teken meer dan de punt en @. ( punt is trouwens beschikbaar door spatie te dubbelclicken, maar toch weer een click extra)
- alt-toets en shift-toets moet je even ingedrukt houden en loslaten om deze toets constant te activeren. Ik hou niet van het inhouden van toetsen als de noodzaak er niet van is, 2 keer klicken om te activeren is veel efficienter (sneller), de volgende opmerking sluit hierop aan.
- nummerieke toetsen geklustered (zoals op oude numerieke mobieltjes).
Ook hier snap ik dit niet, waarom niet in 1 rij bovenaan (als sub). Je moet de alt- toets ingedrukt houden om te activeren, en vervolgens met je rechter hand naar het numerieke gedeelte omdat deze geklusterd zijn aan de linkerzijde waar de alt-toets zit. Waarom niet rechts zodat je je hand niet hoeft te verplaatsen?
Je kunt de alt-toets geactiveerd houden door even in te drukken en los te laten en dan met je linkerhand de nummers in typen, maar een alt-toets aan weerszijden net als de shift was veel praktischer geweest.
Of dubbel klick implementeren, dan kan ik ermee leven.

De schuine toetsen bleek ook onhandig voor mij. Met 1 hand typen is erg onwennig door de schuine toetsen, want die zijn geplaatst voor 2 handig gebruik.

De ruimte tussen toetsenbord en scherm vind ik ook te weinig, swipen reageert soms niet. bij de Q5 is de ruimte groter net als bij de Z10.

Vind de Q10 persoonlijk ook aan de prijs, en helaas de Q5 ook.

Ben blij met de z10 trouwens

[Reactie gewijzigd door intricate op 22 juli 2024 19:48]

Ik vraag me nu echt af wat nu makkelijker is:

A: Een punt typen, en vervolgens een spatie om een nieuwe zin te beginnen,
of
B: 2 maal op spatie drukken (waar je duim dan toch al is...) en dan een nieuwe zin beginnen...

Als je 2 maal de ALT toets indrukt (op de oudere toestellen, van de Q10 weet ik dit niet) dan houdt hij zelf de ALT-functie vast. Daar komt bij, dat als een app of webpagina correct geschreven is, het toestel zelf weet wanneer er cijfers of letters ingevoert moeten worden.
Nadeel is dat er geen meldingen per account uitgeschakeld kunnen worden, waardoor mails bijvoorbeeld worden ondergesneeuwd door Twitter-meldingen of omgekeerd.
Ik kan in de HUB gewoon aangeven welke meldingen ik wel en niet wil zien...
Open HUB -> Tik rechtsonderin op de 3 puntjes -> Settings -> Hub Management

Dubbel op de spatie drukken om een punt te zetten werkt prima. Daar heb ik geen extra knop voor nodig. Alhoewel ik het eens ben dat de keuze voor een dollar-teken niet heel logisch is.

Opzich een redelijke review en kan me in veel dingen wel vinden (als Blackberry Z10 gebruiker). Ik vind het wel jammer dat de reviewer veel van de snufjes van BB10 (het OS) niet kent, of naar voren laat komen.

[Reactie gewijzigd door Sjnieboon op 22 juli 2024 19:48]

Ach, geen logische keuze, ze hebben gewoon de layout van de Bold toestellen overgenomen. en kennelijk zijn er nooit genoeg klachten over binnengekomen om iets te veranderen.
Accuduur is redelijk? Ik vind redelijk niet echt een pluspunt, meer gewoon een mention waard.
Ik weet dat het een redelijk late reactie is, maar eigenlijk stoor ik me ook mateloos aan het feit dat specifieke selling points zoals de Blackberry Link functionaliteit niet word belicht. Arnoud neemt niet mee dat er een VPN verbinding wordt gelegd als je files overzet, maar er wordt ook geen woord gerept over het feit dat je mede door die VPN via allerlei remote mogelijkheden contact kan hebben met desktop(s) waar je je blackberry aan gelinkt hebt. Via een dropbox achtig systeem kan je zo altijd de muziek en bestanden op je telefoon gesynced hebben.
Het is echt een heerlijke en fijne manier om alles bij je te hebben. Syncen verloopt snel genoeg en soepel. Ik snap niet waarom dit soort kleine maar toch belangrijke punten niet meer wordt uitgelicht.
Werkt het net zo makkelijk als bijvoorbeeld iCloud? Zo nee, dan is het geen usp imo.
Ik weet dat de gemiddelde tweaker kickt op de telefoon met de hoogste HD resoluties en snelste grafische kaarten maar daar probeert dit toestel niet naar te streven.

De Blackberry Q10 is een telefoon voor mensen die WERKEN, niet SPELEN.

Een telefoon dient om te communiceren en niet voor andere onzin.

Niet de beste camera?
Tegenwoordig vind je vrijwel geen telefoons meer met slechte camera's ed... Wil je echte topfoto's, sorry maar dan moet je gewoon een echt fototoestel nemen. De resoluties zijn tegenwoordig bij elke deftige telefoon meer dan hoog genoeg.

Niet de laatste hardware?
Who cares dat je de laatste angry birds 2 seconden sneller opstart of laat staan, kan spelen. Deze telefoon wil geen multimedia monster zijn maar een goed communicatiemiddel. 'Matige blackberry telefoon en goede review" ... sorry maar lijkt me vooral dat je nog nooit een BB gebruikt hebt of enige kennis van zaken hebt, anders zou je de review op vele punten op zijn minst nuanceren.

Weinig apps?
Persoonlijk vind ik het missen van apps zo'n nutteloos argument.
Ten eerste is BB OS10 GLOEDNIEUW en zijn er toch echt wel al een redelijke hoeveelheid apps en vooral, de meeste apps die ik mensen op hun telefoons zie gebruiken zijn goodies en nutteloze gadgets. Any app that matters will get a release. Whatsapp, skype, ... Of geeft de doorslag voor een aankoop bij jou welke telefoon de meest grafisch mooie zaklamp app heeft? Wat een onzin man.

Beveiliging blijft BB gewoon onklopbaar en dat alleen is in deze tijden al HET verkoopsargument. Iedereen moord en brand blijven schreeuwen over spionagepraktijken ed maar toch de meest vage apps gaan installeren op android en ios telefoons die veel meer inzage toelaten door overheden, zelfs in hun OS. (ik zou zelfs zeggen achterpoortjes hebben ingebouwd en gewoon transparant werken terwijl RIM altijd er een punt van gemaakt heeft dit niet te willen doen, vandaar ook het verkoopsverbod in bepaalde 'censuurlanden')

Hier komt echt wel een BB OS10 telefoon, zeker nadat ik er zelf even heb van kunnen proeven. Ik ruil met veel plezier mijn iphone 5 terug in voor een BB. Ik ben trouwens heus geen fanboy, ik werk op desktop vlak eveneens met Mac als Windows daar ik beiden intensief gebruik voor specifieke beroepsactiviteiten. Ik gebruik gewoon voor bepaalde toepassingen het medium dat het meest efficiënt werkt, in het geval van mobiel communiceren is dit nog altijd met kop en schouders een BB met toetsenbord, zeker met BB OS10 en de bezel movements die ik aanbid sinds ik een playbook heb.

Tools > Gadgets

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 22 juli 2024 19:48]

Als je kijkt naar wat er in de review had moeten staan, en wat er uiteindelijk in staat, klopt het op een aantal punten gewoon niet. De manier waarop de reviewer op veel vlakken tot conclusies komt is gewoonweg niet goed. Veel features worden weggelaten, en er worden opmerkingen gemaakt waaruit blijkt dat de reviewer geen tot weinig kennis van het nieuwe BlackBerry10 heeft.
Het grootste breekpunt is echter de prijs. Hij kost op het moment van schrijven bijna 560 euro en dat is buitensporig voor wat hij biedt. Immers, het scherm is klein, de processor is aan de oude kant en ook de andere hardware rechtvaardigt die prijs bij lange na niet. Een prijs van dik onder 400 euro zou deze telefoon voor veel meer mensen aantrekkelijk maken.
En als ze ze gratis weggeven dan wil iedereen er 1! Lekker makkelijk. Wie zegt dat je moet betalen voor een groter scherm? Wat maakt het uit dat de processor aan de oude kant is als het hele systeem vloeiend loopt? Het ding kan alles aan wat je er tegenaan gooit, waarom zou er dan nog meer in moeten? De foto's die gemaakt worden, indien van dezelfde kwaliteit als de Z10, evenaren of zijn zelfs beter dan die van een vergelijkbare iPhone (referenties: google maar).
BlackBerry 10 ontwikkelt zich prima en kan binnen een paar jaar een volwassen besturingssysteem worden, maar voorlopig moeten gebruikers het doen met de 10.1-versie die er ligt, waarin plooien nog niet gladgestreken zijn en waarvoor de keuze aan apps nog niet overhoudt.
Hoeveel meer gladgestreken moet een OS zijn? En gezien de verbeteringen die in een krap half jaar al zijn doorgevoerd, hoe extrapoleer je dat naar nog jaren nodig hebben voor het besturingssysteem volwassen is? Hier mist vind ik nog enige (feitelijke) onderbouwing.
Ik ben het eigenlijk ook wel met deze review eens. Een prijs van 550 euro voor dit product is gewoon te hoog. Ik krijg eerder het idee dat ze de welbekende ''monopolykaart'' spelen. Het is slim maar of het veel klanten zal trekken. Het Amoled scherm is netjes, hoge resolutie en mooie kleuren, maar dat had de samsung galaxy S3 ook en die is 170 euro goedkoper.

Dat de processor niet snel hoeft te zijn en alleen maar voor mailen en kleine apps gebruikt hoeft te worden is prima, de Blackberries zijn eigenlijk altijd al een zakelijk product geweest. Maar die Snapdragon stoppen ze ook in telefoons die 200 tot 250 euro goedkoper zijn en dan begin ik toch te denken waar zit al dat geld dan in? Niet in de accuduur, niet in de materialen waarvan de telefoon zijn gemaakt?

Het is zonde dat Blackberrie zoveel aan de kant wordt geschoven op de mobiele markt maar met dit product komen ze niet snel weer in de race.
BB richt zich blijkbaar vooral op de zakelijke markt. En dan kost zo'n toestel zonder btw, en na afschrijving en investeringsaftrek nog maar minder dan de helft. Het toestel 200 euro goedkoper maken, levert echt niet 2x zo veel verkopen op.

De doelgroep die dit toestel koopt, kijkt ook echt niet naar de hardware onder de motorkap. Het unieke sellingpoint is gewoon het toetsenbord, en BB hangt er een flink prijskaartje aan.

Met goed zoeken kun je echter al een Z10 gratis krijgen bij een abonnement wat met 24 maanden nauwelijks duurder is dan de prijs van het toestel. Via de achterdeur kan het dus wel veel goedkoper. Als je niet heel veel haast hebt, zou ik een half jaar wachten.
Kan niet zeggen dat de mobiel eigenlijk duur is misschien in NL wel maar in Hong Kong heb ik recentelijk een S4 LTE gekocht voor 560 euro en de Q10 voor iets meer dan 400 euro. Beiden prachtphones en sterk in hetgeen waar ze voor gemaakt zijn. Keer op keer schiet tweakers hier dan ook in tekort. Ik gebruik beiden en vind beiden prettig mede omdat ik zeker voor de BB al jaren ermee werk. Android is voor mij relatief nieuw. Betekent niet dat de een beduidend beter is dan de ander. De Blackberry blijft mijn werk mobieltje om te mailen, te bellen en files te verzenden. Het is veilig en ik hoef me geen zorgen te maken mocht ik deze verliezen. Alles is encrypted. De S4, leuk, snel en het scherm gewoon geweldig echter het is voor mij een leuk mobieltje. Ik lees mijn nieuws, ik wechat er wat mee het is goed om wat mee aan te "kloten".
Tweakers zou (overigens meermaals aangehaald) er goed aan doen om iemand een review te laten schrijven waar hij verstand van heeft. Mij komt dit over als een fanatieke Android gebruiker die een iPhone in zijn handen krijgt. Of misschien nog mooier een Windows gebruiker die achter een Ubuntu systeem wordt gezet en dan staan we raar te kijken dat de reviews matig zijn.
Anoniem: 463321 @pegagus8 juli 2013 14:06
BB richt zich blijkbaar vooral op de zakelijke markt. En dan kost zo'n toestel zonder btw, en na afschrijving en investeringsaftrek nog maar minder dan de helft. Het toestel 200 euro goedkoper maken, levert echt niet 2x zo veel verkopen op.
Dat geldt ook voor alle andere merken en typen smartphones. Dus relatief gezien blijft het een prijzig ding.
BB richt zich als enige op de zakelijke markt: De mogelijkheden zijn niet altijd standaard, maar wel mogelijk.

- BlackBerry Enterprise Server (mail, calender..)
- Enterprise-grade encryption and security features, pin to pin encryption key's
- BlackBerry Balance-technologie (Privé en werk gescheiden houden)
- divice and software monitoring

Zeker in deze 'snowden-tijdperk' zullen bedrijven 2x nadenken alvorens over te schakelen. sowieso hebben vele bedrijven nog servers draaien om files te synces etc, alles is beveiligd.

De Q10 is duidelijk een pro-tool. Vergelijk het met een bosh-blauw boormachine vs een bosh groen. Beter service en specifieke noden voor de professionals, maar de harware is niet persé performater, het is kwalitatiever op een hoger niveau.

BB is zelf verantwoordelijk vor hardware en software en je weet nu al dat de support over tijd op een veel hoger niveau zal liggen dan neem nu een samsung galaxy.
ik ken zat mensen die een fysiek toetsenbord verkiezen en die niets kennen van de laatste nieuwigheden in IT-land
mensen in hogere functies kijken trouwens niet op 100€ als ze een nieuwe gsm kiezen, de gsm moet gewoon aan hun eisen voldoen
aangezien dit de enige in z'n klasse is...
Wie neemt er geen mobiel aan die gratis gegeven wordt? :P Ze bedoelen overigens dat de telefoon gewoon te duur is vanwege de verouderde hardware.

Vergelijken met iOS en Android is BB10 (en WP8) nog niet volwassen en kunnen nog grootte stappen worden gemaakt om het OS te verbeteren (en dat is alleen maar goed).
Ik snap wat ze proberen te zeggen, maar het komt er knullig uit. Daarbij ben ik het met de redenering gewoon oneens. Gaat het uiteindelijk om de processor, het ram of wat dan ook of gaat het om de gebruikservaring? Als er iets is wat Apple al die jaren geleden heeft laten zien dan is het dat gebruikservaring verkoopt, ook op price premium niveau. De laatste jaren zie je het stagneren (meest gehoorde commentaar was dat iOS verouderd aan begon te voelen) en daar gingen de verkopen onderuit. Telefoons, evenals desktops en laptops, komen op een punt waar zoveel kracht aanwezig is dat men van gekkigheid niet meer weet wat ermee te doen. Het enige onderscheidende is dan de perceptie van het product door mensen. Daar wordt naar mijn mening veel te weinig rekening mee gehouden in deze reviews. Maar goed, dat is ook een hele andere discipline.
Tsja... Je moet óf kijken naar de hardware (nieuwe hardware = hogere kosten = duurder toestel. De hardware in dit toestel is veroudert en is dus geen reden voor de hoge prijs), óf naar de gebruikers ervaring (BB10 is net nieuw, niet gladgestreken en feature-arm, dus ook geen reden voor de hoge prijs).

Ofwel: Hoe je het ook wendt of keert, het ding is zijn geld niet waard. Noch op gebied van harde kosten, noch op het gebied van geboden functionaliteit.
Dan rest de vraag: heb je al een BB 10 toestel gebruikt? De reviewer die hier een oordeel velt over de gebruikservaring weet de helft van de opties nog niet eens te vinden. Hij weet nog niet eens hoe je moet typen met het toestel. Hoe kan je van hem nou een weloverwogen review verwachten op het gebied van deze ervaring als hij compleet onervaren is met het platform? Ik hoef maar te wijzen naar de reacties hieronder waar hij op een groot aantal fronten gecorrigeerd wordt en er komen vast nog wel wat punten bij. Wat hij bijvoorbeeld schreef over de schermhelderheid en dat BB 10 alleen over automatisch aanpassen beschikt wat niet uitgezet kan worden klopt ook niet.
Ik kan me deels in je kritiek vinden: het commentaar wat Arnoud geeft over de manier van het invoeren van de punt en komma symbolen is mijns inziens onterecht en niet zo'n klein beetje ook.

De geoefende gebruiker, dat wil zeggen diegene die een tijdje met de Q10 getypt heeft, kan zonder problemen de punt en komma invoeren: met de linkerduim drukt men de alt toets in om met de rechterduim naar men belieft de punt (n-toets) of de komma (m-toets) in te drukken.

Deze handeling duurt, juist omdat hij met twee vingers wordt uitgevoerd, echt niet heel veel langer als het typen van een letter of symbool dat zonder alt-toets te gebruiken is.

Arnoud verwoordt dit in de review als: "een ander element dat nog steeds niet gefikst is", hij suggereert hiermee dat dit een tekortkoming van het toestel is. Echter, gelet op het beperkte aantal toetsen dat je op zo'n toestel kan plaatsen zonder de ergonomie negatief te beïnvloeden, vraag ik mij af hoe dit volgens Arnoud 'gefikst' zou moeten worden.

De keuze om de punt en komma toetsen door middel van de alt-toets in te kunnen voeren is niet meer dan logisch en doet aan het gebruik absoluut niet af. Dit element hoeft dan ook helemaal niet gefikst te worden.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je door tweemaal achter elkaar de spatiebalk in te drukken ook een punt in de tekst kunt zetten.

Een ander punt waarmee Arnoud de telefoon in mijn opinie de telefoon tekort doet is de bestandsoverdrachtssnelheid; die ligt inderdaad een stuk lager dan bij vergelijkbare telefoons maar het zou mijns inziens, volledigheidshalve, wel zo eerlijk zijn geweest om ook te vermelden waarom deze dan lager ligt.

De reden dat de telefoon bij bestandsoverdracht van en naar de computer relatief langzaam is, is het feit dat er, wanneer de BlackBerry gekoppeld wordt aan de computer, tussen de beide apparaten, door middel van de BlackBerry Desktop Manager een VPN-verbinding wordt opgezet; de verbinding is dus beveiligd om te voorkomen dat de telefoon ten prooi valt aan (bijvoorbeeld) hackers of anderen die de veiligheid van de telefoon zouden willen compromitteren door er kwaadaardige software op te plaatsen.

Voorts deelt Arnoud mede dat Tweakers nog niet beschikt over "goede native benchmarks voor BlackBerry 10 op het gebied van cpu, gpu of geheugen". Evenwel is, (en hier heb ik Arnoud reeds op geattendeerd) sinds 16 april 2012, de Geekbench 2 benchmark in BlackBerry world beschikbaar voor BB10. Deze cross-platform benchmark is native.

Dat de resultaten van de Geekbench benchmark niet (meer) in de review zijn meegenomen is erg jammer.
Zeker ook gezien het feit dat de Q10 alleraardigst scoort. Zo haal ik met de Q10, die draait op de laatst-gelekte software-build (10.1.0.4543), een totaalscore van 1805 punten. Dit resultaat is vergelijkbaar is met de Galaxy S3, Galaxy Note II, en Ipad 4 Bovendien overtreft de Q10 met deze score de Iphone 5.

Deze score toont mijns inziens ook de potentie van het QNX Neutrino besturingssysteem aan; de overhead van dit platform, een real-time operating system, is zo goed als nihil en dit had ik best wel terug willen zien in de review.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 22 juli 2024 19:48]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Rubén898 juli 2013 16:18
De geoefende gebruiker, dat wil zeggen diegene die een tijdje met de Q10 getypt heeft, kan zonder problemen de punt en komma invoeren: met de linkerduim drukt men de alt toets in om met de rechterduim naar men belieft de punt (n-toets) of de komma (m-toets) in te drukken.
Ik gebruik de Q10 nu bijna vier weken non-stop als (mede-) primary phone. Maar die toetsen wennen bij mij niet. En als het bij mij niet went, dan zal ik vast niet de enige zijn. En hoe je het ook verdedigt, er was echt plek voor geweest voor leestekens op het toetsenbord. Kwestie van prioriteiten.
Een ander punt waarmee Arnoud de telefoon in mijn opinie de telefoon tekort doet is de bestandsoverdrachtssnelheid; die ligt inderdaad een stuk lager dan bij vergelijkbare telefoons maar het zou mijns inziens, volledigheidshalve, wel zo eerlijk zijn geweest om ook te vermelden waarom deze dan lager ligt.

De reden dat de telefoon bij bestandsoverdracht van en naar de computer relatief langzaam is, is het feit dat er, wanneer de BlackBerry gekoppeld wordt aan de computer, tussen de beide apparaten, door middel van de BlackBerry Desktop Manager een VPN-verbinding wordt opgezet; de verbinding is dus beveiligd om te voorkomen dat de telefoon ten prooi valt aan (bijvoorbeeld) hackers of anderen die de veiligheid van de telefoon zouden willen compromitteren door er kwaadaardige software op te plaatsen.
Waarom zou beveiliging van de verbinding veel invloed hebben op de snelheid? En wat heb je eraan als je je muziekcollectie of set foto's wil overzetten? Er is namelijk geen mogelijkheid om het uit te zetten, dus per saldo heb je als gebruiker een minder snelle verbinding met je computer.
Voorts deelt Arnoud mede dat Tweakers nog niet beschikt over "goede native benchmarks voor BlackBerry 10 op het gebied van cpu, gpu of geheugen". Evenwel is, (en hier heb ik Arnoud reeds op geattendeerd) sinds 16 april 2012, de Geekbench 2 benchmark in BlackBerry world beschikbaar voor BB10. Deze cross-platform benchmark is native.
Als er meerdere generaties BB10-telefoons zijn, is het leuk om te vergelijken. Nu is dat echter nutteloos: Geekbench is cross platform, maar is ons inziens niet cross-platform vergelijkbaar. Dat is ook de reden dat we hem op Android niet gebruiken; de resultaten zijn lastig te rijmen met de theorie of de praktijk. Don't take my word for it: bijvoorbeeld Anandtech is ook afgestapt van Geekbench voor vergelijkingen tussen platformen (bron)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 19:48]

Ik gebruik de Q10 nu bijna vier weken non-stop als (mede-) primary phone. Maar die toetsen wennen bij mij niet. En als het bij mij niet went, dan zal ik vast niet de enige zijn. En hoe je het ook verdedigt, er was echt plek voor geweest voor leestekens op het toetsenbord. Kwestie van prioriteiten.
Het kan zijn dat het bij jou niet went; ik ben er wel degelijk aan en gewend en geloof mij maar: wat fijne-motoriek betreft ben ik écht achterlijk, dus als ik de beide toetsencombinaties snel kan gebruiken, dan kan 80% van de mensen het in iedergeval leren.
Bovendien is er écht geen plek voor de beide leestekens: de beide Shift toetsen zijn onmisbaar evenals de symbol toets. De enige optie zou zijn om de "0" toets te vervangen door danwel de "." danwel de "," toets maar dan zit je nog met één van de twee die onder een alt toets komt te staan. Bovendien staan alle symbolen rechts en de cijfers aan de linkerzijde van het toetsenbord, behalve dan de "#" en de "*" maar die gebruik je nog wel eens tijdens het bellen.

Belangrijker nog:
BlackBerry heeft met dit QWERTY keyboard, zoveel als bij een telefoon mogelijk is, geprobeerd ook daadwerkelijk de QWERTY-indeling aan te houden. Bij het QWERTY-toetsenbord zitten de punt en de komma óók rechtsonder.
De meeste mensen zijn gewend aan de QWERTY-indeling en daardoor went het toetsenbord sneller.
Waarom zou beveiliging van de verbinding veel invloed hebben op de snelheid?
Moet ik nu echt uitleggen hoe een VPN-verbinding werkt?
Er wordt een beveiligde "tunnel" opgezet, een verbinding tussen Blackberry Desktop Manager en de BlackBerry Q10. De informatie die tussen die twee wordt uitgewisseld wordt door de zender Blackberry Desktop Manager versleuteld en door de Q10 weer onsleutelt . Dit zorgt ervoor dat de USB-verbinding niet misbruikt wordt voor andere doeleinden dan het overzetten van je muziek. BlackBerry zou BlackBerry niet zijn als ze hier niet een stevige encryptiestandaard voor gebruiken en dit kost rekenkracht, daardoor vertraagt de verbinding.
En wat heb je eraan als je je muziekcollectie of set foto's wil overzetten?
Wat heb ik aan een virusscanner als ik toch alleen maar op www.nu.nl zit te kijken; helemaal niks, tot die ene keer dat ik hem wel nodig.
Hierbij moet je je beseffen dat BlackBerry op het gebied van beveiliging ook niets aan het toeval kan overlaten, een onbeveiligde USB-verbinding zou de telefoon kwetsbaar maken op het moment dat deze is aangesloten op een PC. Door middel van de VPN-verbinding, opgezet via Blackberry Desktop Software, is het enige wat er op je telefoon geladen wordt je muziek en niets anders. Dus ook geen spionagesoftware waarmee ze je gevoelige bedrijfsgeheimen of privédata kunnen ontfutselen.
Er is namelijk geen mogelijkheid om het uit te zetten, dus per saldo heb je als gebruiker een minder snelle verbinding met je computer.
Klopt, ik heb ook helemaal niet ontkend dat de USB-verbinding minder snel werkt.
Waar het mij om gaat is dat je de constatering doet en het erbij laat, terwijl er wel degelijk een legitieme reden is waarom de telefoon minder snel is als zijn concurrenten, de nuance mist hier.

Dat is hetzelfde als dat in de review van de MacBook Air wordt vermeld dat het scherm geen IPS-paneel is en dat de resolutie, gelet op de concurrentie aan de lage kant is, maar er tegelijkertijd vermeldt wordt dat dit waarschijnlijk is gedaan om de MacBook Air betaalbaar te houden.
Dat is ook de reden dat we hem op Android niet gebruiken; de resultaten zijn lastig te rijmen met de theorie of de praktijk. Don't take my word for it: bijvoorbeeld Anandtech is ook afgestapt van Geekbench voor vergelijkingen tussen platformen (bron)
Doe je dan ook de CPU benchmarks voor Android de deur uit? Want volgens Anandtech zijn de enige betrouwbare CPU-tests die voor Android beschikbaar zijn de browser-gebaseerde benchmarks zoals Sunpider of Octane. (bron)

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 22 juli 2024 19:48]

Waarom zou beveiliging van de verbinding veel invloed hebben op de snelheid?

Moet ik nu echt uitleggen hoe een VPN-verbinding werkt?
Er wordt een beveiligde "tunnel" opgezet, een verbinding tussen Blackberry Desktop Manager en de BlackBerry Q10. De informatie die tussen die twee wordt uitgewisseld wordt door de zender Blackberry Desktop Manager versleuteld en door de Q10 weer onsleutelt . Dit zorgt ervoor dat de USB-verbinding niet misbruikt wordt voor andere doeleinden dan het overzetten van je muziek. BlackBerry zou BlackBerry niet zijn als ze hier niet een stevige encryptiestandaard voor gebruiken en dit kost rekenkracht, daardoor vertraagt de verbinding.
Hoe kom je erbij dat dit een vpn tunnel is die word opgezet als ik vragen mag?
De BB10 en Playbook devices werken met een virtuele netwerk adapter, dat is juist. Maar er word geen vpn opgezet. (test dit maar als volgt: sluit je q10 aan, open de windows device manager, disable the BB vpn adapter en probeer je gemounte volume te benaderen)
punt 2. de Q10 werkt niet met de desktop software maar met BlackBerry Link
punt 3. BlackBerry Link is niet nodig om bestanden over te zetten naar je Z10 of Q10. Dit kan gewoon door je apparaat aan te sluiten en de drivers (BB Device manager) te installeren. Vervolgens zal je toestel als een external disk verschijnen (tenzij je vuurmuur in de weg zit) waardoor de hele theorie van VPN niet opgaat aangezien je alles naar het toestel kan kopieeren. als een grootte usb stik ongeacht BB link versleuteld of niet. Daarnaast. daarnaast gebruikt het apperaat smb sharing. (check voor de gein in de settings je ip van het toestel als deze is aangesloten via usb en ram dit als volgt in je RUN balk: \\xxx.xxx.xxx.xxx\ en je indien je een device password hebt ingesteld zul je hierom gevraagd worden, anders zal hij gewoon de share openen. de VPN is dus GEEN reden voor een trage benadering van de interne storage.
Hoe kom je erbij dat dit een vpn tunnel is die word opgezet als ik vragen mag?
De BB10 en Playbook devices werken met een virtuele netwerk adapter, dat is juist. Maar er word geen vpn opgezet.
Op het moment dat jij je BlackBerry via USB aansluit wordt er gevraagd om software te installeren: BlackBerry Link en de Device Manager.

De BlackBerry Device Manager zorgt voor de verbinding met je computer, zonder BlackBerry Device Manager kun je ook géén verbinding maken met Blackberry Link.

Op dat moment, na de software installatie, is er een VPN-verbinding opgezet (kijk maar)

Deze VPN-tunnel wordt gebruikt voor het beveiligen van de verbinding tussen de smartphone en BlackBerry Link zie hier

Er wordt dus wel degelijk een VPN -tunnel opgezet; en zonder deze verbinding is het onmogelijk om contact te maken met BlackBerry Link...

Sterker nog ik heb eerder het Blackberry Virtueel Particuliere Netwerk verwijderd en het krijgen van verbinding via USB was onmogelijk.
punt 2. de Q10 werkt niet met de desktop software maar met BlackBerry Link
Klopt, waar Desktop Software staat bedoelde ik in feite ook de Device Manager, voorheen was de Blackberry Device manager onderdeel van de Blackberry Desktop software (thans BlackBerry Link).

De Device Manager is nodig om de opslagstations op je toestel te benaderen.
Zonder de Device Manager kun je alleen een stukje opslag benaderen waarop een setup voor BlackBerry Link en een executable file waarmee je de BlackBerry Device Software apart kunt installeren, zoals hier te zien is.
punt 3. BlackBerry Link is niet nodig om bestanden over te zetten naar je Z10 of Q10. Dit kan gewoon door je apparaat aan te sluiten en de drivers (BB Device manager) te installeren.
Klopt, je hebt inderdaad de Device Manager nodig die zorgdraagt voor de verbinding.
Daarnaast. daarnaast gebruikt het apperaat smb sharing. (check voor de gein in de settings je ip van het toestel als deze is aangesloten via usb en ram dit als volgt in je RUN balk: \\xxx.xxx.xxx.xxx\ en je indien je een device password hebt ingesteld zul je hierom gevraagd worden, anders zal hij gewoon de share openen.
Maar die Samba bestaat pas op het moment dat je de BlackBerry Device Manager hebt geïnstalleerd, daarvoor gebeurt er helemaal niets.
Daarbij kan een Samba share prima door een VPN-tunnel lopen.

Daarnaast kun je inderdaad ook WIFI toegang vanaf je toestel inschakelen maar daarvoor dien je eerst een wachtwoord in te stellen en dit staat los van het hele USB gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 22 juli 2024 19:48]

[...]

Er wordt wel degelijk een VPN Tunnel opgezet; zonder deze verbinding is het onmogelijk om contact te maken met Blackberry Link...

Op het moment dat jij het BlackBerry via USB aansluit wordt er gevraagd om software te installeren Blackberry link en de Device Manager de Blackberry Device Manager zorgt voor de verbinding met je computer een BlackBerry Link.

Sterker nog heb zojuist het Blackberry Virtueel particuliere Netwerk verwijderen en kan geen contact meer krijgen een moment aub...;
Voordat ik het typte heb ik het natuurlijk getest.In de windows device manager de vpn uitgezet dus disabled en de z10 aangesloten. Device manager mounte gewoon nog mijn drive. zelfs zonder dat deze gemount word kun je bij je bestanden door de smb share te openen. BlackBerry Link gebruikt alleen vpn verbinding alleen om via wifi te kunnen syncen. Dit is ook de enige logische reden waarom je een vpn zou willen opzetten. Wat zou de logische reden zijn om een vpn op te zetten als je lokaal toegang hebt tot het apparaat? Ik kan mijn bronnen niet onthullen, maar ik heb hieronder een 2tal KB artikelen gevonden die extern te benaderen zijn.

z10: http://www.blackberry.com/btsc/KB33832
PlayBook: http://www.blackberry.com/btsc/KB26745
[...]


Klopt, waar Desktop Software staat bedoelde ik in feite ook de Device Manager, voorheen was de Blackberry Device manager onderdeel van de Blackberry Desktop software (thans BlackBerry Link).

De Device Manager is nodig om de opslagstations op je toestel te benaderen zonder de Device Manager kun je alleen
De devicemanager is het bare minimum wat nodig is, maar zelfs als je daarin je drives unmount kun je er nog steeds bij op ip adres

ge edit: belangrijk is om verbinding en adapter uit elkaar te houden dat zijn 2 verschillende dingen

[Reactie gewijzigd door Meulugar op 22 juli 2024 19:48]

Voordat ik het typte heb ik het natuurlijk getest.In de windows device manager de vpn uitgezet dus disabled en de z10 aangesloten. Device manager mounte gewoon nog mijn drive. zelfs zonder dat deze gemount word kun je bij je bestanden door de smb share te openen. BlackBerry Link gebruikt de vpn alleen om via wifi te kunnen syncen. Dit is ook de enige logische reden waarom je een vpn zou willen opzetten. Wat zou de logische reden zijn om een vpn op te zetten als je lokaal toegang hebt tot het apparaat? Ik kan mijn bronnen niet onthullen, maar ik heb hieronder een 2tal KB artikelen gevonden die extern te benaderen zijn.

z10: http://www.blackberry.com/btsc/KB33832
PlayBook: http://www.blackberry.com/btsc/KB26745
[...]
Heb je ook getest wat er gebeurt als je de BlackBerry Device Manager uitzet en de verbinding opnieuw initialiseert.
Ik heb dat wel gedaan en dan valt de verbinding dus gewoon weg....
Zonder de BlackBerry Device manager is het onmogelijk om via USB de bestanden op je BlackBerry te benaderen tenzij er al een verbinding was opgezet.

De twee bronnen die je aanvoert geven alleen aan wat je moet doen als de telefoons geen verbinding kunnen krijgen met BlackBerry Link. Er wordt in deze twee artikelen niets gezegd over het al dan niet gebruiken van een VPN-verbinding.

Ik heb even gekeken maar het blijkt niet mogelijk om met de Device Manager een volume te unmounten.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 22 juli 2024 19:48]

Even gedubbelcheckt. Het is belangrijk om bepaalde dingen niet door elkaar te halen. In zekere zin heb je gelijk. De devicemanager zet een VPN ADAPTER op. Maar doet niets anders dan IP adresje toewijzen aan je pc en aan je z10 of playbook. Ik heb door de eigenschappen van de adapter heen gebladerd en zie nergens de eigenschappen die je van een vpn netwerk verwacht. Er is geen encryptie type, geen certificaat, geen authenticatiemethode. (de reden waarom ik er bij kon na het uitschakelen van de adapter was omdat ik er 2 had en de verkeerde adapter had uitgeschakeld :P)

we kunnen anders via DM verder ouwehoeren. Maar het enige wat je nodig hebt is de devicemanager. Link is nodig als je backups wilt maken, je contacten wilt syncen en via WiFi wilt syncen met je device. Wil je alleen drag en droppen dan heb je dat hele Link niet nodig.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Rubén899 juli 2013 09:29
Om te beginnen: kudos voor de manier waarop je reageert en het werk dat je erin steekt. Dat vind ik een waardevolle aanvulling op de discussie :)

Inhoudelijk:
Bovendien is er écht geen plek voor de beide leestekens: de beide Shift toetsen zijn onmisbaar evenals de symbol toets. De enige optie zou zijn om de "0" toets te vervangen door danwel de "." danwel de "," toets maar dan zit je nog met één van de twee die onder een alt toets komt te staan. Bovendien staan alle symbolen rechts en de cijfers aan de linkerzijde van het toetsenbord, behalve dan de "#" en de "*" maar die gebruik je nog wel eens tijdens het bellen.
Dat is gek, want Nokia legde zijn prioriteiten met de E6 anders en zette er wel toetsen voor punt en komma op (en ook daar kun je twee keer op de spatiebalk tikken voor een punt, als ik het wel heb - maar ik heb even geen manier om dat te checken). Plaatje ter bewijs.

Op gebied van wennen: ik heb het ruim drie weken de tijd gegeven voor ik het opschreef en in die tijd heb ik hele mails getikt op de Q10. Het wende bij mij echt niet. Daaruit kan ik wellicht concluderen dat mijn fijne motoriek nog minder is ontwikkeld dan die van mij, maar ik kan in elk geval de claim falsifiëren dat het bij iedereen snel went. En ik zou in theorie de enige uitzondering kunnen zijn, maar ik ben bang van niet: zelfs als 20 procent van de kopers daar grote problemen mee heeft, zoals jij stelt (ik vermoed dat het er meer kunnen zijn), dan is dat een groot minpunt voor die 20 procent en iets wat dus in deze review thuis hoort. Deze telefoon is immers gemaakt om te typen en dat gaat voor een deel van de kopers lang niet zo goed als had gekund.
Moet ik nu echt uitleggen hoe een VPN-verbinding werkt?
Nee. En het is niet het feit dat BlackBerry dit biedt, maar dat er geen keuze is. Ik heb overigens wel een alinea toegevoegd, want je hebt gelijk dat het feit dat de beveiliging er is, is wel relevante informatie.
Doe je dan ook de CPU benchmarks voor Android de deur uit? Want volgens Anandtech zijn de enige betrouwbare CPU-tests die voor Android beschikbaar zijn de browser-gebaseerde benchmarks zoals Sunpider of Octane
Haha, schitterend staaltje argumentatie van je, maar het leunt op een valse veronderstelling: dat Anandtech de enige juiste bron van info is op dit gebied.
Wat ik probeerde te zeggen is dat wij niet alleen staan in onze constatering dat het link is om Geekbench cross-platform te vergelijken.

Op dit gebied ben ik het echter oneens met Anandtech en wel hierom:
1. Met CFBench en Andebench zijn er prima tools om dit onderling te vergelijken; de resultaten zijn reproduceerbaar, verklaarbaar en hebben een weerslag op de praktijk.
2. Met browserbenches meet je - uiteraard - niet alleen de de hardware, maar ook de browser. Daarbij kan de browser verschillen, net als de browserversie en implementatie van de fabrikant. Wat je juist wil doen met een benchmark is alle andere factoren zoveel mogelijk uitsluiten, niet toevoegen. Daarom gebruiken we browserbenches precies waarvoor ze bedoeld zijn: kijken hoe goed de browser standaard presteert :)

Overigens zie ik ook bij AnandTech op dit gebied ook beweging: ik kan me herinneren dat ook zij Andebench gebruiken (om verschillen op microarchitectuur te meten vooral).

Het is waar dat benchmarken op mobiele apparaten vooralsnog sowieso zwaar achterloopt bij desktop - en hoe nieuwer het OS, hoe lastiger het is. Het is niet meer dan een indicatie en daarom wegen we het ook nooit zwaar mee in de beoordeling van een toestel. Zo zul je nooit als pluspunt 'scoort goed in benchmarks' tegenkomen. Het is slechts een ondersteuning van andere ervaringen, geen doel op zich :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 19:48]

Als aanvulling: usb mass storage mode, je kan het gewoon uitzetten en je microsd aanspreken.
Waarom zou je dan wel het dollarteken een aparte knop geven? Je stelt dat met twee vingers en met "alt" betrekkelijk makkelijk een punt of komma kan worden getikt; ik zou toch echt de punt en komma vaker gebruiken dan een dollarteken. Twee keer op spatiebalk voor een punt is mijns inziens goed bedacht.

Geef de punt een eigen toets, haal één shift toets weg (links en rechtsonder zit er een) en je hebt beide leestekens te pakken. Twee keer op spatiebalk dan ook shift maken?

Nu snap ik wel dat het toetsenbord aan persoonlijke voorkeur is onderheven en het is jammer dat er aangaande de spatiebalk geen melding is gemaakt.

Ik zie eigenlijk niet waarom ik als tweaker zijnde (of als reguliere consument) een blackberry zou moeten aanschaffen.
Gaat het hier met name niet om ecosysteem en de diensten (beheer toestellen) die blackberry interessant maken?
Blackberry als OS is leuk, maar als hardware is het toestel voor het geld niet erg indrukwekkend.

Pak een willekeurige platte highend smartphone en neem een hoesje met een bluetooth toetsenbordje. Lijkt mij fijner tikken en je hebt meer schermoppervlak.
Waarom zou je dan wel het dollarteken een aparte knop geven?
Waarschijnlijk heeft BB dat gedaan omdat het een zakelijk toestel is.
In Engeland hebben klanten al geklaagd dat er geen Pond-teken op zat. De functie van deze toets zou je in de software aan kunnen passen.
Ik kan me voorstellen dat iemand die nog nooit met een BB heeft gewerkt de locatie van de punt en komma wat vreemd vindt. Tijdens het tikken is het (voor mij in elk geval) vrij intuitief.

Het tikken op de Q10 vind ik erg fijn. Ik kan er vrij snel een flink bericht op tikken en het voelt als een verademing na diverse full-touch toestellen. Mijn handen zijn niet bepaald klein (ik kan een Note II met 1 hand bedienen) en op mijn vorige BB, een Bold 9790, voelde het vaak wat krapjes aan. De Q10 heeft hetzelfde formaat keyboard als de Bold 9900 maar dan met een, naar mijn mening, fijnere toetsaanslag.

BB10 voelt voor mij ook erg intuitief aan. Het vegen vanaf de randen voor het menu of om tussen apps te switchen voelt zo normaal aan dat ik dit regelmatig probeer te doen bij een Android telefoon/tablet :)
Volledig mee eens. Ben al 6 jaar zeer tevreden Blackberry gebruiker en weet niet beter dan het op deze manier te doen.

Tweakers zou er goed aan doen om Blackberry reviews te laten doen door mensen met ervaring met Blackberry dan krijg je wellicht de minder negatieve bias die er altijd heerst in Tweakers reviews.
Gebruik al enige jaren BB en het komma en punt verhaal is mijns inziens inderdaad krom. Hij is ook nog altijd enkel in het zwart te krijgen én het ledje zit ook nog op dezelfde plaats (duh).

In ons bedrijf hebben ze de Z10 reeds uitvoerig getest maar is er niet door gekomen. Meest gehoorde commentaar : te groot, te kwetsbaar én typen op de touchscreen loopt niet lekker. Nu loopt de test met de Q10 en heb tot hiertoe enkel lovende woorden gehoord.

Begrijp de bias tegen BB wel (zelfs als die hard BB-gebruiker). Als ik zelf een feun voor mezelf zou kopen, zou ik twee keer nadenken... maar als business phone die je op kosten van het bedrijf krijgt, vind ik BB nog steeds de goede keuze.
[...]
Arnoud verwoordt dit in de review als: "een ander element dat nog steeds niet gefikst is", hij suggereert hiermee dat dit een tekortkoming van het toestel is. Echter, gelet op het beperkte aantal toetsen dat je op zo'n toestel kan plaatsen zonder de ergonomie negatief te beïnvloeden, vraag ik mij af hoe dit volgens Arnoud 'gefikst' zou moeten worden.
Nou door je dollar toets te vervangen met een komma die met alt om te zetten is tot punt wellicht? En met twee handen is leuk, maar de meeste mensen bedienen hun telefoon met 1 hand ( at least I do)...
Een ander punt waarmee Arnoud de telefoon in mijn opinie de telefoon tekort doet is de bestandsoverdrachtssnelheid; die ligt inderdaad een stuk lager dan bij vergelijkbare telefoons maar het zou mijns inziens, volledigheidshalve, wel zo eerlijk zijn geweest om ook te vermelden waarom deze dan lager ligt.

De reden dat de telefoon bij bestandsoverdracht van en naar de computer relatief langzaam is, is het feit dat er, wanneer de BlackBerry gekoppeld wordt aan de computer, tussen de beide apparaten, door middel van de BlackBerry Desktop Manager een VPN-verbinding wordt opgezet; de verbinding is dus beveiligd om te voorkomen dat de telefoon ten prooi valt aan (bijvoorbeeld) hackers of anderen die de veiligheid van de telefoon zouden willen compromitteren door er kwaadaardige software op te plaatsen.
Hetgeen niet weg neemt dat als ik mijn huidige 32 GB kaart vol zou willen plempen, ik daar dik 2 uur mee bezig ben. Security is leuk, maar redundant voor de gemiddelde consument als het dermate de performance killt. Toegegeven, de genomen insteek voor deze review is ws. niet de jusite geweest voor een zakelijketelefoon: men is namelijk uitgegaan van mainstream feature die op dit toestel mist of beperkt(er) aanwezig is. Ja dan kom je idd te kort, maar eerder omdat je maatstaf te lang is :P
Anoniem: 457607 @Nefiorim8 juli 2013 16:32
Je hebt helemaal gelijk dat gebruikservaring leidend is, maar ook dat gebied kan de Q10 niet mee met de concurrentie. Dat in combinatie met de high-end prijs maakt het een zeer zwak aanbod.
Hier een Android gebruiker sinds Android 1.5. Ondertussen in al die jaren ook toestellen van BlackBerry gehad alsmede iphones.

Onlangs heb ik de Galaxy S4 gehad bij mijn abbonnement, maar naa een dikke maand heb ik hem verkocht en een HTC One gekocht. De reden is namelijk heel simpel, ik ben altijd tevreden geweest van Android enkel niet op dr Galaxy S toestellen. Ik heb de Galaxy S2, S3 en S4 gehad maar de lag op de standaard software is ondraagrlijk.

Waarom haal ik dit nu aan zou je kunnen zeggen ? Wel het is nu eenmaal zo dat deze lijn de meest verkochte smartphones zijn van het moment. En de gebruikerservaring door de lag en de half ingebakken functies is na de eerste paar weken gewoon hinderend.

Ik gebruik mijn Playbook ook meer dan mijn iPad of Galaxy Tab omdat het gewoon beter werkt, alhoewel de iPad niet slecht is en op veel vlakken beter is.

Er is niets zo storend als dat je aan het typen bent en je je typsnelheid moet vertragen omdat het toestel je niet kan bijhouden of omdat de autocorrectie werkelijk op de zak trekt (ik ben er zeer afhankelijk van, en typ niet graag met swiftkey)
De iPhone 5 is de bestverkochte iPhone tot dusver (vergeleken met de andere iPhones op hetzelfde aantal dagen na release), dus ik snap niet zo goed hoe je erbij komt dat de verkopen "onderuit" gingen.
Ik heb daar mijn woorden onzorgvuldig gekozen. De hellinglijn van verkopen vlakte af wat dus een mindere toename in aantal verkochte iPhones betekend. Een en ander werd met de iPhone 5 goedgemaakt ook, mede dankzij verwachtingen van iOS 7. Dat was dan ook de refresh waarmee alles 'minder oud' aanvoelde. Daar zie je meteen welk effect gebruikservaring heeft.

Een andere component van deze afvlakking is trouwens de verzadiging van de smartphone markt. Zowel Apple, Samsung, HTC, Blackberry als ongetwijfeld ook anderen rapporteren minder dan verwachte verkopen.
Gratis is nooit gratis. Ik zie het eerlijk gezegd niet zitten om 2 jaar lang aan een duur abonnement vast te zitten met een middelmatige telefoon die ik "gratis" krijg. Je zult in die tijd veel eerder tegen de technische beperkingen aanlopen dan bijvoorbeeld met een Galaxy S4 / HTC One / Sony Xperia Z(U) / iPhone 5.

Mensen verkijken zich daarop; 2 jaar is een behoorlijk lange tijd. Smartphones veranderen erg snel en velen willen nu eenmaal graag over de laatste technologische snufjes beschikken. Ik zou daarom nooit een contract voor zo'n lange periode afsluiten.

Als ik al een abonnement mét toestel afsluit zal het voor 1 jaar zijn, alwaar ik dan een bepaald bedrag moet bijbetalen voor het toestel.

Ik heb zojuist even mijn gegevens ingevuld in de Pricewatch om abonnementen te vergelijken. Met 500MB data (7,2Mbit), onbeperkt SMS en 150 belminuten ben ik het "voordeligste" uit bij Vodafone. Kosten per maand € 44 (x12 = € 528) plus € 226 voor de Blackberry Q10.

Dat is niet alleen twee maal zo duur dan het Smart Plus 150 (SIM only) abonnement dat ik nu bij T-Mobile heb, maar moet ook nog eens zo'n gigantisch bedrag bijbetalen voor een (op zijn best) middelmatige Blackberry Q10. Er zijn beduidend betere toestellen voor lagere maandlasten en kleinere bijbetalingen te krijgen.

Waarom je in hemelsnaam voor een Q10 / Z10 zou kiezen snap ik daarom ook niet, tenzij je merktrouw bent aan Blackberry, geld te veel hebt of niet over kennis van smartphones beschikt.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 19:48]

Mijn Z10 heb ik blind gekocht zonder ervaring met dit platform, puur op wat getoond werd en de overeenkomsten met WebOS. Het was een gok, maar wel 1 die in mijn geval goed uitbetaalde. Mijn geschiedenis (qua smartphones) gaat van Nokia N95 naar iPhone 3GS naar Palm/HP Pre 2 naar HTC Sensation naar Z10. Dat WebOS verdween vond ik zo zonde want het werkte gewoon heerlijk intuïtief en datzelfde gevoel heb ik nu weer bij BB 10 op de Z10. Dit zelfs tot op het punt dat als ik nou een android telefoon in mijn handen geduwd krijg dat ik weer moet gaan zoeken naar hoe het ook alweer zat (ohja, knopjes moeten gebruiken.. blah).

Verder snap ik je kostenverhaal niet. Ik zeg toch duidelijk gratis weggeven om een punt te maken? Hoezo kom je dan met abbo kosten? Daar had ik het helemaal niet over.
Een toestel is nooit echt gratis. Je betaalt er altijd op de een of andere manier voor.

Veel mensen staren zich blind op die "gratis" smartphone, terwijl ze dan vervolgens aan hoge maandlasten of een lang contract vast zitten (vaak zelfs beiden).
hy·po·the·tisch (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1
op veronderstelling berustend

http://vandale.nl/opzoeken?pattern=hypothetisch&lang=nn
Onder "gratis" versta ik het volgende : Iets onvoorwaardelijk cadeau krijgen.

En bij smartphones is dat niet het geval. In feite los je een smartphone die je "gratis" krijgt gewoon maandelijks af met een bedrag dat in het abonnement is verrekend.
"En bij smartphones is dat niet het geval."

Bij jou misschien niet..
Ik ken genoeg mensen die een gratis smartphone krijgen van hun werk of connecties bij een bedrijf.

En dan nog, bij een abonnement is het ook maar hoe je het bekijkt. Een gratis Blackberry bij een abonnement van 500 mb, onbeperkt bellen en onbeperkt smsen voor 40 euro blijft een gratis Blackberry. Dan betaal je gewoon 40 euro voor die 500 mb, bellen en smsen. Als jij dat dan wilt opsplitsen in 20 per maand voor die Blackberry en 20 voor je bundel moet je dat lekker zelf weten..
Gratis is nooit gratis. Ik zie het eerlijk gezegd niet zitten om 2 jaar lang aan een duur abonnement vast te zitten met een middelmatige telefoon die ik "gratis" krijg. Je zult in die tijd veel eerder tegen de technische beperkingen aanlopen dan bijvoorbeeld met een Galaxy S4 / HTC One / Sony Xperia Z(U) / iPhone 5.

Mensen verkijken zich daarop; 2 jaar is een behoorlijk lange tijd. Smartphones veranderen erg snel en velen willen nu eenmaal graag over de laatste technologische snufjes beschikken. Ik zou daarom nooit een contract voor zo'n lange periode afsluiten.

Als ik al een abonnement mét toestel afsluit zal het voor 1 jaar zijn, alwaar ik dan een bepaald bedrag moet bijbetalen voor het toestel.

Ik heb zojuist even mijn gegevens ingevuld in de Pricewatch om abonnementen te vergelijken. Met 500MB data (7,2Mbit), onbeperkt SMS en 150 belminuten ben ik het "voordeligste" uit bij Vodafone. Kosten per maand € 44 (x12 = € 528) plus € 226 voor de Blackberry Q10.

Dat is niet alleen twee maal zo duur dan het Smart Plus 150 (SIM only) abonnement dat ik nu bij T-Mobile heb, maar moet ook nog eens zo'n gigantisch bedrag bijbetalen voor een (op zijn best) middelmatige Blackberry Q10. Er zijn beduidend betere toestellen voor lagere maandlasten en kleinere bijbetalingen te krijgen.

Waarom je in hemelsnaam voor een Q10 / Z10 zou kiezen snap ik daarom ook niet, tenzij je merktrouw bent aan Blackberry, geld te veel hebt of niet over kennis van smartphones beschikt.
Uiteraard is gratis nooit gratis, ik ben twee weken aan het rekenen geweest alleer ik de goedkoopste combi met mijn eisen had, uiteraard neem dan dan de aboo kosten mee in de berekening. 2 jaar is best lang, maar met een destijds high-end toestel kom ik nu nog aardig mee in t mainstream-segment. (al krijgt ie wel kuren na anderhalf jaar :+)
[...]

En als ze ze gratis weggeven dan wil iedereen er 1! Lekker makkelijk. Wie zegt dat je moet betalen voor een groter scherm? Wat maakt het uit dat de processor aan de oude kant is als het hele systeem vloeiend loopt? Het ding kan alles aan wat je er tegenaan gooit, waarom zou er dan nog meer in moeten? De foto's die gemaakt worden, indien van dezelfde kwaliteit als de Z10, evenaren of zijn zelfs beter dan die van een vergelijkbare iPhone (referenties: google maar).


[...]

Hoeveel meer gladgestreken moet een OS zijn? En gezien de verbeteringen die in een krap half jaar al zijn doorgevoerd, hoe extrapoleer je dat naar nog jaren nodig hebben voor het besturingssysteem volwassen is? Hier mist vind ik nog enige (feitelijke) onderbouwing.
Je leest niet, 't toestel is niet te duur, 560 euro voor een telefoon is imho zelfs peanuts ( Galaxy Note 1 owner here :+ ): het is te duur.... voor wat hij kan.

Je betaald voor duurdere ocmponenten, een groter scherm is nu eenmaal duurder om te maken, dus je betaald als consument ook meer voor een groter scherm. Idem met snellere/nieuwere processoren, accus, geheugen and whatnot.

En als de reviewer op merkt dat niet alles even soepel loopt ( al is dat dat wellicht niet altijd de schuld van de oudere soc an sich), grenst 't imo ietst e aan rucksichlos iets verdedigen dat niet per sé aangevallen wordt, enkel vanuit een ander standpunt bekeken wordt: namelijk die van de gemiddelde mainstream consument.

En die kijkt wel graag filmpjes op zijn telefoon, speelt muziek af, surft weleens, maakt soms foto's en/of gebruikt zijn telefoon ook bij daglicht...als je toestel dan op juist die punten slightly te kort schiet, kan ik me voorstellen dat het toestel voor de mainstream markt te duur is voor wattie kan.
Het is inzake de prijsstelling ook een gegeven dat BB hun toestellen wil verkopen met hun diensten. Feitelijk dezelfde reden als waarom telefoons bij providers los een stuk duurder zijn dan in shops die zich richten op de losse verkoop.

Derhalve is het logisch dat de toestellen duurder zijn.

[Reactie gewijzigd door Kenju op 22 juli 2024 19:48]

Leuke review. Ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe andere platformen dan de mainstream het doen. Het is wel jammer om te zien dat BB een jaar of wat geleden de boot miste met hun interface. Nog niet zo heel lang geleden was het DE telefoon als je een zakelijk toestel wilde met email en co. Kleine opmerking mbt de prijs: toen BB nog hip was, werd die prijs probleemloos betaald voor een soortgelijk toestel.

Als ik zo kijk naar de markt en de huidige (Google, Apple, MS) en nieuwe (Firefox, Ubuntu, etc) spelers, dan vrees ik dat wanneer BB niet snel aan de slag gaat om hun OS fijn te slijpen, dit wel eens het einde kon worden van de BB-era. Misschien niet eindigend in een faillissement, maar gedoemd om een niche rol te spelen zoals Nokia dat momenteel doet. De realiteit zal waarschijnlijk zijn dat dat fijnslijpen niet gaat gebeuren totdat de fondsen binnenkomen om dat te realiseren, waarmee een soort vicueuze cirkel ontstaat: geen omzet is geen innovatie is geen verkoop is geen omzet is geen innovatie enzovoort.

Uiteraard heb je de evangelisten die aan hun platform blijven hangen want het is zo goed, Apple is toch hardstikke overpriced en Google is alleen maar uit op je persoonlijke informatie en Android is zo lek als een zeef en MS met z'n tegeltjes is ook al geen succes.. natuurlijk :)

Feit is dat Blackberry de zoveelste is die in de marktleidervergeetteinnoveren-val trapt, zoals zovelen voor hen dat deden. Ik noem een Novell als typisch voorbeeld. Overigens, Apple's IOS stevende eveneens die kant op en IOS7 moet zich ook nog maar bewijzen.

Ik vrees dat de Q10 en z'n touch-only broertje niet de redding gaan worden waar BB op zit te hopen en die zo nodig zijn om de fondsen te verwerven om het OS verder uit te bouwen. Dat zou min of meer betekenen dat een van de eerste aandrijvers van de 'smartphone'-beweging een slachtoffer wordt van de razendsnelle vooruitgang in die branche. Jammer maar wel een beetje verdiend.

[Reactie gewijzigd door Froos op 22 juli 2024 19:48]

Misschien niet eindigend in een faillissement, maar gedoemd om een niche rol te spelen zoals Nokia dat momenteel doet.
Ik zou me toch een beetje inlezen in de telecom wereld. Blackberry heeft een royale financiele positie en kan nog zo'n twintig jaar op deze voet verder te gaan, en Nokia is na Apple en Samsung de derde grootste smartphonefabrikant ter wereld. Als dat al een "niche rol" is, hoe noem je dan LG, Sony, HTC, Huawei, Blackberry, Alcatel, ZTE, Acer, Oppo, Lenovo, etc?
Zie bijvoorbeeld dit plaatje (niet helemaal actueel maar niet dramatisch veel veranderd)

Nokia speelt in 2 categorieen mee: met hun eigen Symbian OS zitten ze in de 5% 'Others" en met Windows Phone zitten ze in de 2%. Dat durf ik met een gerust hart niche te noemen. Al weet ik dat het aandeel Windows Phone wel in de lift zit en dat is ook goed, want het is een gebruikersvriendelijk OS.

Blackberry zit in deze statistiek op 7%, dat durf ik eveneens met een gerust hart niche te noemen. En al die anderen die jij noemt zijn geen OS producenten maar telefoonbakkers die Android gebruiken als OS.

Als je 't dan op merk gaat sorteren komt 't nog anders uit, zoals hier ook te lezen is. Als je deze statistieken mag geloven, bestaat het gros van de mobile market uit Samsung, Apple en HTC. Ik moet zeggen dat ik dat wel herken wanneer ik om me heen kijk.

Opmerkelijk is ook de statistieken omtrent merktevredenheid en rebuy. Blackberry valt hier bijzonder negatief op met de laagste klanttevredenheid en meer dan 60% die nu een BB bezitten en 'm niet opnieuw zouden aanschaffen. Dat zijn wel tekenen aan de wand die je niet kunt negeren.

Uiteraard is iedere statistiek voor interpretatie vatbaar. Wanneer je echter naar de beurskoers kijkt van RIM en Blackberry dan valt op dat de waarde per aandeel behoorlijk is teruggelopen, van meer dan $120/aandeel naar nog geen $10/aandeel met een over het algemeen neergaande trend. Dat noem ik nou niet bepaald een rooskleurig vooruitzicht. Met een dergelijke koers is BB een mooie overnamekandidaat voor, bijvoorbeeld, Samsung of HTC.

Uiteraard gaan we 't beleven :)

[Reactie gewijzigd door Froos op 22 juli 2024 19:48]

Anoniem: 264566 8 juli 2013 12:13
Wacht al een tijdje op een toestel die me echt aanspreekt, en dat was het geval bij de blackberry q5. De aesthetics vind ik erg mooi, en hij heeft een fysiek toetsenbord.

Nu hij bijna uit is schrok ik toch wel van de prijs (400 EU), dacht dat het een low-mid end toestel was. Heb er het geld wel voor maar weet niet of dit toestel het waard is. Ook twijfel ik nog een beetje over het blackberry OS.

Verder kijken of de q5 kopen?
Zoveel moet de Q5 niet onderdoen aan de Q10 als je de specs bekijkt.

http://www.phonearena.com...erry-Q10/phones/7853,7693
Als je je twijfels over BB10 uit kunnen mensen je beter helpen om een keuze maken.
Anoniem: 103465 8 juli 2013 09:56
In een vorige test gaf men de bold 9900 4 sterren. De bold 9900 wordt nog steeds verkocht en is inderdaad nog steeds een goed toestel met leuke multimedia extra.

De Q10 is qua ervaring iets beter wordt er aangegeven met een betere OS en dan ook nog een
3.5 sterren geven verbaast me. Aansporting voor andere fabrikanten wordt er gemeld en dan vraag ik me af of die sterren dan gebaseerd zijn op de prijs?

Het is toch een toestel review want ik vindt een iphone van 700-800 euro ook te duur tov een Z10 van 500 euro terwijl de specs van de Z10 en mijn ervaring beter is dan met een iphone en vooral in connectiviteit, camere en bediening en apps zijn toch niet het toverwoord, mis zelf geen apps
voor de Z10 waarmee ik opeens niet met het toestel kan werken?

Ik denk de vergelijkingen met de sterren klopt niet tov hoe jullie de bold 9900 hebben getest,
Wil je nu eigenlijk echt zeggen dat een telefoon van 2 jaar geleden die 4 sterren haalde, volgens jou vandaag ook die score moet halen? Dan zou het aantal sterren dat Tweakers uitdeelt exponentieel moeten stijgen, want de bedoeling van nieuwe toestellen is toch dat ze beter zijn dan de oude... Kom je al gauw met 5 sterren niet meer toe. Moest de Bold 9900 nu getest worden, zou die nog geen 3 sterren krijgen denk ik. Ik vond 4 sterren bij die Bold 9900 eigenlijk al teveel, BB7 was al zo goed als dood toen die verscheen.

Al kan ik je ook wel vinden in de commentaar dat er over het OS weinig gezegd wordt en dat er op de vele handigheidjes niet wordt ingegaan. Maar in de conclusie kan ik me ook wel vinden. Zakelijk gezien is dit een goede telefoon, maar de gewone consument die deze telefoon koopt, zal dat toch vooral voor het toetsenbord doen en dan vind ik dat toch een hoge prijs. En daarnaast vraag ik me ook het nut af van 4G in een telefoon die hoogstwaarschijnlijk niet als mediatelefoon gebruikt gaat worden. Voor een telefoon die vooral bedoeld is om te communiceren, kan het toch allemaal veel goedkoper. Moest het aan mij zijn om als bedrijf te beslissen over de aankoop, werd het de Q5 (ook al heb ik zelf een afkeer van qwerty-toetsenborden).

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 22 juli 2024 19:48]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Anoniem: 1034658 juli 2013 10:03
In een vorige test gaf men de bold 9900 4 sterren. De bold 9900 wordt nog steeds verkocht en is inderdaad nog steeds een goed toestel met leuke multimedia extra.
Je kunt de score niet los zien van de periode waarin hij uitkwam. Toen was hij tegenover de concurrentie van toen vier sterren waard, dat zou nu anders zijn.
Anoniem: 103465 @arnoudwokke8 juli 2013 11:00
Ik heb niks met qwerty maar dit is wel een unieke eend en je geeft zelf al aan dat het het beste qwerty is en dat wellicht andere fabrikanten dit ook wel eens zouden kunnen volgen
waar alles touchscreen is.

Maar ik weet ook arnoud dat je BB10 niet ziet zitten als OS want deze discussie hebben we
eerder gehad. Je vindt het namelijk ook niks en als oud android gebruiker (4 jaar) kan ik zeggen dat er niks mis is met BB10 behalve dat mensen het steeds hebben over APPS terwijl de connectiviteit, bediening en vooral toetsenbord erg goed is bij de Z10 . Ook in je reviewtje met de Z10 heb je wat steken laten vallen die niks te maken hadden met het toestel en die ik ook tegenkwam in een andere review.

Ik zou zeggen ga eens met een z10 spelen en ga lekker mp3 afspelen direct op je surround set en maak eens mooi foto's want het toestel doet het zelfde als een iphone of een android toestel maar heeft een paar mooi pluspunten zoals de HUB, virtueel keyboard en zeer fijne camera met software.

edit

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 22 juli 2024 19:48]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.