Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Tweakers Koophulp voor laptops

22-11-2016 • 16:48

0 Linkedin

Tweakers Koophulp voor laptops

Wie een laptop wil aanschaffen komt er al gauw achter dat er zeer veel verschillende modellen zijn, met veelal verschillende eigenschappen. Het gevaar bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet en zo niet de juiste keuze zult maken. Om je op weg te helpen, noemen we in dit Tweakers Koophulp enkele belangrijke zaken waarmee je als consument rekening kunt houden. Wil je liever direct zien wat wij bestempelen als beste koop, lees dan onze buy guide voor laptops.


Welk besturingssysteem?

Een laptop doet uit zichzelf niet zo veel; je zult er programma's op willen draaien en hiervoor is een besturingssysteem of OS nodig. Vrijwel altijd wordt een laptop geleverd met het besturingssysteem voorgeïnstalleerd. De prijs van het besturingssysteem is dan bij die van de laptop inbegrepen.

We kunnen wel zeggen dat de kans groot is dat de laptop die je gaat kiezen Windows van Microsoft draait. Dit is al sinds jaar en dag het meest gebruikte besturingssysteem op pc's en er is dan ook een ontelbare hoeveelheid programma's voor beschikbaar. Op dit moment is Windows 10 de jongste versie van dit besturingssysteem. Microsoft werkt al enkele generaties van Windows aan betere ondersteuning voor touchscreens en je ziet dan ook steeds meer laptops met aanraakgevoelige schermen. Of je dit nodig hebt, moet ieder voor zich bepalen, maar je kunt er bij Windows 10 steeds meer mee, zoals tekenen en spelletjes.

Naast Windows is macOS, voorheen OS X, het bekendste besturingssysteem. Dit is het softwareplatform waar de laptops van Apple, de MacBooks, op draaien. MacOS kan niet op elke computer draaien; alleen Apples laptops worden ermee uitgerust. Windows-applicaties draaien ook niet op Apples OS en vice versa.

Een ander besturingssysteem is Linux. Van dit opensourcebesturingssysteem bestaan veel distributies, waarbij Ubuntu voor consumenten de bekendste is. De meeste Linux-distributies zijn gratis te downloaden en te installeren. Een nadeel is dat er een drempel voor beginnende gebruikers is en dat er wat voorkennis nodig is om ermee aan de slag te kunnen. Zeer weinig laptops worden standaard met Linux uitgerust.

Ten slotte heeft Google een besturingssysteem dat voor laptops ingezet wordt. Zo is er Chrome OS. Laptops met dit besturingssysteem worden Chromebooks genoemd en die zijn vrij goedkoop, al verschijnen er ook steeds vaker luxere modellen. Chrome OS is feitelijk gewoon de Chrome-webbrowser. Applicaties draaien in de browser en opslag gebeurt voornamelijk online. Geïnteresseerden moeten daarom eerst goed kijken wat ze met Chromebooks precies kunnen. Ook Android kun je in sporadische gevallen op laptops tegenkomen. Dit besturingssysteem is eigenlijk voor tablets bedoeld. Voor Android zijn er zeer veel apps ontwikkeld en om deze reden integreert Google een deel van Android in Chrome OS, zodat die programma's ook op Chromebooks draaien.

Terug naar boven


 

Keuze op basis van prijs en type

De prijzen van laptops beginnen bij ongeveer 300 euro en lopen op tot meer dan 3000 euro. De gemiddelde prijs van een laptop ligt tussen de 600 en 700 euro.

Voor 300 tot 400 euro heb je een budgetlaptop, die je voor de basale computertaken kunt gebruiken. Je kunt ermee internetten, kantoortoepassingen draaien voor eenvoudige administratieve taken, filmpjes kijken, muziek luisteren enzovoorts. Een beetje veeleisende gebruiker zal al snel aanlopen tegen beperkingen op het gebied van snelheid, opslag en beeldkwaliteit, maar voor eenvoudig gebruik voldoet het.

De prijsklasse van 400 tot 600 euro is voor basislaptops. De basislaptop is, zoals de naam aangeeft, een systeem dat de basistaken op computergebied zonder problemen moet kunnen afhandelen. Alles loopt net wat soepeler dan bij de budgetlaptops en de basislaptop kan wat zwaardere software zoals uitgebreide fotobewerkingsprogramma's aan. Ook is er in de regel meer opslagcapaciteit aanwezig.

Met een budget van 600 tot 900 euro komt de allroundlaptop in het vizier. Dit is een alleskunner waarvan we meer mogen verwachten dan van de basislaptop. Niet alleen de basistaken kunnen vloeiend gedraaid worden, maar ook veeleisender werk als video bewerken. Bovendien moet je er een niet te veeleisende game op kunnen spelen. Daarnaast mag je in deze prijsklasse meer verwachten van de kwaliteit van het beeldscherm.

Boven de 900 euro kom je in het high-end segment. Dit zijn laptops die specifiek ergens in uitblinken. Ze hebben de krachtigste hardware of de beste verhouding tussen draagbaarheid, accuduur en stevigheid, het beste scherm, enzovoort.

Lenovo IdeaPad Y700Een multimedialaptop kost vaak meer dan 900 euro, al zijn ze ook goedkoper te vinden. Deze laptop kenmerkt zich door eigenschappen die het systeem optimaliseren voor multimediatoepassingen. Zo zal de laptop over goede speakers beschikken, zal hij vaak blu-ray-films kunnen afspelen, moeten games geen probleem zijn, zijn de hardwareonderdelen krachtig genoeg voor videobewerking en is het scherm bovengemiddeld goed.

Dell XPS 13Een ultraportable, thin&light of ultrabook is een laptop die vooral op mobiel gebruik gericht is. Deze laptops zijn dan ook erg dun en licht, en hebben een lange accuduur. Meestal hebben ze een schermdiagonaal van 12,1 of 13,3 inch. De term ultrabook is door Intel geïntroduceerd en als een laptop deze aanduiding draagt, garanderen Intel en de fabrikant dat het systeem aan bepaalde eisen op gebied van prestaties, dikte, stevigheid en functionaliteit voldoet. De prijzen van ultraportables beginnen bij 500 euro, maar lopen op tot meer dan 1500 euro. Hoe duurder de ultraportable, hoe dunner en steviger, en hoe meer extra's als touchscreens en toetsenbord-achtergrondverlichting. Bekende ultraportables van Apple zijn de MacBook en de MacBook Air.

Asus EeeBook E202SAEen speciale ultraportable is de minilaptop. Dit is ook een dunne en lichte notebook, maar is daarnaast klein en goedkoop. De schermdiagonaal zit tussen 10 en 12 inch. Een minilaptop is niet zo krachtig en vooral gericht op eenvoudig en mobiel gebruik. Enkele hiervoor genoemde Chromebooks vallen onder de minilaptops, maar er zijn ook Windows 10-laptopjes, met bijvoorbeeld maar 32GB flashopslag.

DellHet tegenovergestelde van de ultraportable is de desktopvervanger. Dit zijn de laptops met een 17,3"-scherm. Draagbaarheid en accuduur zijn hier niet van belang; de laptops worden thuis gebruikt en verlaten hun plek meestal niet. Desktopvervangers kunnen krachtig zijn, maar dat hoeft niet. Er zijn ook goedkopere 17,3"-modellen en je kunt ze dan ook vinden onder de budget-, basis-, mainstream-, multimedia- en gamelaptops.

Alienware 17Voor de gamefanaten brengen fabrikanten gamelaptops uit. Dit zijn laptops waar de grootte en het gewicht er nauwelijks toe doen. Ze moeten vooral krachtig genoeg zijn om de laatste 3d-games te kunnen draaien. De laptops zijn vaak dik en zwaar, ze kunnen warm worden en hebben een beperkte accuduur. Wat prestaties betreft doen ze echter niet onder voor veel desktops en door krachtige AMD Radeon- of Nvidia GeForce-videokaarten en audio-opties zijn ze ideaal voor gamen. De prijzen beginnen bij ongeveer 1000 euro.

Terug naar boven


Op welke eigenschappen moet je letten?

Als je weet wat je wilt uitgeven en welke soort laptop je ongeveer zoekt, is het zaak erachter te komen waar je op moet letten bij het vinden van de laptop die het beste bij je wensen aansluit. Hoewel je compleet op uiterlijk kunt afgaan, is het raadzaam inzicht te krijgen in de specificaties van laptops. Fabrikanten en prijsvergelijkers, zoals de Tweakers Pricewatch, tonen deze specificaties vaak in lange lijsten, die je weinig zullen zeggen als je de termen niet kent.

Ten eerste is het van belang te letten op de grootte en het gewicht. Dit hangt nauw samen met het scherm. De grootte van laptops is snel te zien aan de vermelde schermdiagonaal, die in inches wordt uitgedrukt. Een scherm kan tegenwoordig aanraakgevoelig zijn of niet. Een touchscreen maakt de laptop duurder, maar het biedt ook een extra manier om hem te bedienen. Daarnaast is de resolutie van het scherm een factor van betekenis. De resolutie geeft de hoeveelheid beeldpunten of pixels in de breedte en hoogte weer: hoe hoger die aantallen, hoe scherper het beeld. Een veelgebruikte resolutie is 1366x768 beeldpunten. Hogere resoluties zijn echter in opkomst; bij mainstreamlaptops kun je tegenwoordig 1920x1080 pixels verwachten, terwijl voor duurdere laptops hogere resoluties tot zelfs 4k-schermen geen uitzonderingem meer zijn.

Het centrale onderdeel van de laptop is de processor. Dit is de belangrijkste rekeneenheid. Grofweg kun je zeggen: hoe sneller en krachtiger de processor, hoe sneller alle programma's draaien. Tegenwoordig is de gpu, het rekenonderdeel dat de grafische rekentaken afhandelt, een onderdeel van de processor.

Intel en AMD fpaIntel is de grootste processorfabrikant. Goedkope, minder krachtige processors van Intel zijn de Celerons en Pentiums, de Core i3's zijn wat krachtiger, de Core i5's zijn voor mainstreamlaptops en de Core i7 's zijn de krachtigste processors van Intel. Ook concurrent AMD heeft processors voor laptops, die het bedrijf apu's noemt. Deze chips beschikken over het algemeen over krachtigere gpu's, waardoor sommige grafische software, zoals games, soepeler draaien. AMD hanteert namen als A4, A6, A8 en A10 voor zijn apu's, in oplopende volgorde van kracht.

Wie meer grafische rekencapaciteit wil, voor het spelen van games of het draaien van grafische software, zal op de videokaart of gpu moeten letten. AMD brengt gpu's in zijn Radeon-lijn uit; Nvidia doet dat met zijn GeForce-serie. Hoe hoger de getallen in de naamgeving van de Radeons of GeForce-kaarten, hoe krachtiger de gpu, al sjoemelen de fabrikanten ook wel met dit principe.

De hoeveelheid werk- of ram-geheugen geeft aan hoeveel geheugen programma's in beslag kunnen nemen om soepel te werken. De hoeveelheid wordt uitgedrukt in GB of gigabyte. Vandaag de dag is 2GB weinig, 4GB standaard en zie je 6GB of meer steeds vaker. Hoe meer geheugen, hoe soepeler de software draait, ook als met grote bestanden wordt gewerkt.

Western Digital WD5000AVCSDe opslaghoeveelheid geeft aan hoeveel je op de laptop kunt opslaan. Verantwoordelijk voor de opslaghoeveelheid is een harde schijf, oftewel harddisk of hdd. Een andere opslagmogelijkheid is een solid state disk, oftewel ssd, maar ook een hybride schijf is mogelijk. Een harde schijf biedt meer opslagcapaciteit, tot meer dan 1TB of terabyte. Een ssd is opgebouwd uit flashgeheugen en biedt meestal 128GB of 256GB opslaggeheugen, hoewel in dure laptops ook 512GB- of 1TB-ssd's te vinden zijn. Het grote voordeel van ssd's is dat ze betrouwbaarder, stiller, energiezuiniger en vooral veel sneller zijn. Hybride schrijven zijn hdd's met een kleine hoeveelheid flashgeheugen, die snelheid en opslagcapaciteit proberen te combineren: programma's kunnen sneller opstarten dankzij het aanwezige flashgeheugen maar ze bieden niet de algehele snelheidswinst van ssd's.

Een belangrijke eigenschap die maar moeilijk te duiden is, is de accucapaciteit. Als die capaciteit wordt vermeld, is dat vaak in mAh, oftewel milliampère-uur, of Wh, wat voor watt-uur staat. Vaak noemen fabrikanten zelf een accuduur, maar deze accutijd is in de praktijk vrijwel nooit te halen.

Ook de hoeveelheid aansluitmogelijkheden is van belang. Onder andere gaat het hierbij om de hoeveelheid usb-poorten. De trend bij fabrikanten is om laptops van steeds minder fysieke poorten te voorzien. In de praktijk wordt de usb 3.1 gen 2 type c-poort het belangrijkste. Usb type c is de omkeerbare usb-poort waarmee accessoires aan de pc verbonden kunnen worden, usb 3.1 generatie 2 biedt een doorvoersnelheid van 10Gbit/s. Ook kan de poort stroom leveren en zijn er alternate modes waarmee usb voor displayport- en hdmi-signaal ingezet kan worden. Ondersteunt de usb-c-poort Intel Thunderbolt, dan biedt deze hogere snelheden, sneller laden en bijvoorbeeld ook pci-e-signaal. Je kunt de usb type-c poort herkennen aan zijn omkeerbaarheid en ook is de poort kleiner dan de traditionele usb type a-poort. Usb 3.0 is te herkennen aan de blauwe kleur. Usb 3.1 heeft geen specifieke kleur. Overigens kunnen fabrikanten de usb type c-aansluiting ook combineren met langzamere usb-varianten dan usb 3.1 gen 2. Usb 3.1 gen 1 biedt bijvoorbeeld de usb 3.0-sneheid van 5Gbit/s, terwijl zelfs usb 2.0 met usb type c gecombineerd kunnen worden.

Links de usb type c-aansluiting, rechts usb 3.0 type a

Naast de belangrijke usb-poorten kan het zijn dat je ethernetkabels voor internet op je laptop kunt aansluiten of niet en zo ja, of dat het snelle gigabitethernet is. Het uitsturen van een videosignaal verloopt traditioneel via de oude vga-aansluiting, via hdmi of via displayport. In de meeste laptops kun je geheugenkaarten steken. Meestal is er ondersteuning voor bluetooth aanwezig, voor een draadloze verbinding met bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Alle laptops ondersteunen wifi en daarbij gaat het om 802.11n oftewel wifi-n of het snellere 802.11ac of wifi-ac.

Het is handig om te weten welke extra's de laptop van je keuze heeft, zoals achtergrondverlichting voor het toetsenbord, mobiel internet of een goede webcam.

Een niet te onderschatten eigenschap is het uiterlijk. Het is nu eenmaal niet fijn werken op een laptop die je eigenlijk foeilelijk vindt. Veel fabrikanten proberen zich dan ook te onderscheiden met het design.

Terug naar boven


 

Merkvoorkeur, oriëntatie en garantie

Er is een groot aantal laptopfabrikanten en het is lastig voor de consument om hieruit een keuze te maken. Op de vraag welke fabrikant de beste is, is namelijk geen antwoord mogelijk. Sommige fabrikanten richten zich duidelijk op een bepaalde groep gebruikers. Zo maakt Medion vooral goedkopere laptops, richt Apple zich vooral op het duurdere segment en brengt een bedrijf als Panasonic in Nederland alleen heel stevige, zakelijke Toughbooks uit.

Ook kun je onderscheid maken in de manier van verkopen. Dell verkoopt zijn laptops voornamelijk via zijn eigen site en biedt daarbij configuratiemogelijkheden. De Nederlandse systeembouwer BTO doet hetzelfde en biedt ook de mogelijkheid het systeem naar wens in te richten. De meeste fabrikanten hebben echter veel verschillende soorten laptops die ze via winkels en webshops verkopen, zoals Acer, Asus, HP, MSI, Lenovo en Toshiba.

De meeste fabrikanten hebben echter laptops voor veel verschillende gebruikers, die via verscheidene winkels en webshops verkocht worden. Wie zich oriënteert op een aanschaf, kan het beste een beperkte voorselectie van een aantal modellen maken via prijsvergelijkers en dan zoveel mogelijk informatie over die laptops proberen te vinden. Een forum als Gathering of Tweakers kan daarbij helpen, al is de kans aanwezig dat gebruikers met een bepaalde merkvoorkeur de keuze proberen te beïnvloeden.

Beter is het om tests van de gekozen laptops door te nemen, om een zo objectief mogelijk beeld van de prestaties en accuduur te krijgen. Om een goed idee te krijgen van het uiterlijk en de bouwkwaliteit, is het nog altijd het beste om de laptop vast te houden en daarvoor zul je naar de winkel moeten. Bij het kiezen van een bepaald model en winkel of webshop is het niet onbelangrijk te letten op service en garantie. Onthoud goed dat je voor garantie bij de verkoper moet zijn. Een goede prijsvergelijking op het internet, kan tientallen, soms wel honderden euro's schelen, maar het advies is om te kopen bij een partij die je betrouwbaar genoeg vindt. Een indicatie hiervoor zijn de beoordelingen van webshops op prijsvergelijkers.

Terug naar boven


 

Samenvatting

Wie op zoek is naar een laptop zal zichzelf eerst de basale vraag moeten stellen of een laptop het apparaat is dat het beste op zijn computergebruik aansluit. Als dat het geval is, kan er gekozen worden uit een enorm aantal Windows-modellen, maar afhankelijk van het budget en de voorkeur, kan ook voor een Apple MacBook gekozen worden, terwijl daarnaast een laptop met Chrome OS, Android of Linux een optie is die meer uitzoekwerk zal kosten.

Je zult voor jezelf een budget moeten vaststellen en goed kijken wat je als gebruiker denkt te gaan doen met de laptop. Er zijn veel verschillende soorten laptops in uiteenlopende prijsklassen en bovendien zijn er veel verschillende merken. Het is raadzaam enige kennis van de hardwareonderdelen en andere eigenschappen te krijgen, om hieruit een juiste keuze te kunnen maken.

Nu je alles weet over laptops en wat voor jou belangrijk is of juist niet, ben je klaar om laptops te vergelijken in de Pricewatch. Hier kan met de filters een voorselectie gemaakt worden op basis van prijs, specificaties en prestatieverhoudingen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties

Wijzig sortering

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee