Door Dimitri Reijerman

Redacteur

De vele gezichten van XBMC

17-06-2013 • 08:00

176

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Tussen de duizenden opensourceprojecten die op het internet zijn te vinden, zitten tal van pareltjes. Een daarvan is XBMC. Deze opensource-mediaspelersoftware bestaat al ruim tien jaar en is inmiddels beschikbaar op tal van platforms. De software is bijvoorbeeld inzetbaar op een Raspberry Pi, een computer die minder dan dertig euro kost, of een Android-budgettablet van een kleine honderd euro. XBMC is echter ook geschikt om te draaien op een krachtige htpc. Ook kan XBMC gemakkelijk uitgebreid worden, bijvoorbeeld met add-ons of met een nieuw uiterlijk door middel van skins.

Mede dankzij deze veelzijdigheid en flexibiliteit kent XBMC veel fans, evenals een actieve ontwikkelcommunity. Developers zijn al meer dan tien jaar bezig om de functionaliteit uit te breiden. In dit achtergrondartikel bekijken we de ontstaansgeschiedenis van XBMC en de huidige mogelijkheden van de software op verschillende platforms, en we doorlopen een aantal van de beste add-ons die beschikbaar zijn.

XBMC logo

De ontstaansgeschiedenis

De eerste Xbox van Microsoft, die in 2001 werd uitgebracht, was gebaseerd op x86-hardware en was daarmee in feite een pc. Het apparaat, dat een 733MHz-Intel Pentium III had, bleek niet alleen geschikt voor het spelen van games, maar ook voor multimediatoepassingen. Zo speelde de console verdienstelijk dvd's af. Aangezien de Xbox echter primair op gaming was gericht, had Microsoft hem voorzien van een aantal beveiligingen van het Palladium-platform van het bedrijf, zodat bezitters geen eigen code konden draaien. Zo moest software voorzien zijn van de juiste digitale handtekening om gestart te kunnen worden.

Microsofts beveiligingen wekten wrevel bij de opensource- en Linux-gemeenschap. In potentie was de Xbox een console die ook prima voor pc-gebruik ingezet zou kunnen worden, maar daar gaf de softwaregigant geen mogelijkheden voor. De jacht om de Xbox te hacken was dan ook geopend en er werden zelfs geldprijzen uitgeloofd voor degene die als eerste Linux aan de praat kreeg. Via onder andere reverse engineering lukte het een slimme hacker om eigen code te laten draaien.

Zoals met vrijwel alle consoles is gebeurd, kregen hackers het voor elkaar om de beveiligingsbarrières te omzeilen. Vervolgens begonnen developers eigen software te ontwikkelen voor de Microsoft-console, ook bekend als homebrew. Een van die softwarepakketten was Xbox Media Player, een programma waarmee mediabestanden afgespeeld konden worden op de XBox. De software was opensource en gebaseerd op Mplayer als afspeelsoftware. Bovendien kon het niet alleen mediabestanden afspelen vanaf dvd of de interne harde schijf, maar ook van netwerkshares.

Een ander pakket, Yamp, poogde ook een mediaspeler te leveren voor de Xbox, maar na enkele releases besloten de twee ontwikkelteams te gaan samenwerken. Al snel werd het project XBMC genoemd, een afkorting voor Xbox Media Center. Versie 1.0 verscheen in december 2003. XBMC was al bij zijn eerste release voorzien van onderscheidende functionaliteit, zoals het kunnen afspelen van iso-images en rar-archieven, het aanleggen van een mediabibliotheek en upnp-streamingmogelijkheden. De XBMC-developers brachten in september 2006 versie 2.0 van de mediacentersoftware uit. De software was nu onder andere in staat om verschillende soorten afspeelsoftware te gebruiken, terwijl ook het uiterlijk flink was opgepoetst.

In 2007 was de Xbox aardig op leeftijd gekomen. De console was bovendien al opgevolgd door de Xbox 360. De hardware van de 'oude' Xbox bleek niet krachtig genoeg voor het afspelen van hd-materiaal. Een aantal developers, actief in Team XBMC, was al bezig met een port van XBMC naar Linux. De ontwikkelaars besloten om de Xbox niet langer te ondersteunen en alle pijlen op recentere x86-hardware te gaan richten. Een losstaand project, XBMC4Xbox, zou de oude Microsoft-console nog wel blijven ondersteunen.

Het porten van XBMC naar andere platforms ging aanvankelijk wat stroef, omdat veel code gebaseerd was op Microsofts DirectX. Deze moest worden omgezet naar open standaarden, zoals OpenGL en SDL. Na enige tijd was de 'overstap' gemaakt, terwijl de populariteit van de software sterk was gegroeid. Bovendien was veel hardware inmiddels voldoende krachtig geworden om hd-content af te spelen.

XBMC op Xbox

Flexibiliteit

De redenen waarom XBMC veel populariteit geniet zijn divers. Een daarvan is zonder twijfel de flexibiliteit van de software. Die 'kneedbaarheid' is mede te danken aan het feit dat de broncode opensource is en daardoor aanpassingen en verbeteringen vrij snel zijn te maken. Bovendien wordt het schrijven van nieuwe code goed begeleid door Team XBMC en de achterliggende community, waardoor er met enige regelmaat nieuwe releases uitkomen.

Doordat XBMC steeds verder wordt ontwikkeld, draait het inmiddels op tal van platforms, waaronder het mobiele ARM-platform, en diverse besturingssystemen. Hierdoor komen we opnieuw op een enorm pluspunt van XBMC; het draait inmiddels op vrijwel alle hardware, van een 25 euro kostende Raspberry Pi tot een htpc van duizenden euro's, en kan dus in allerlei vormen ingezet worden als mediacentersoftware.

XBMC

Het open karakter wordt ook goed zichtbaar binnen XBMC zelf. De functionaliteit kan sterk worden vergroot door middel van add-ons, waarover later meer. Ook eenvoudige programma's zijn mogelijk, met behulp van scripting, terwijl er tal van koppelingen gelegd kunnen worden met externe software. Het uiterlijk is aanpasbaar door middel van uitgebreide ondersteuning voor skinning.

Een van de sterkste kwaliteiten van XBMC is zonder twijfel de mediabibliotheek, waarin tv-series, films, muziek en afbeeldingen uitgebreid zijn te catalogiseren. Veel metadata, bijvoorbeeld achtergrondinformatie over een film, kan met behulp van zogeheten scrapers van het internet worden gehaald, waarbij de gebruiker eventueel zelf kan bepalen welke bron de voorkeur krijgt. De achterliggende database van de mediabibliotheek kan gedeeld worden met andere XBMC-clients en is ook via bijvoorbeeld een webbrowser te benaderen.

XBMC is op tal van manieren te bedienen. Zo kan een draadloos toetsenbord worden gebruikt, maar ook diverse afstandsbedieningen zijn inzetbaar om door de interface te wandelen. Ook heeft Team XBMC mobiele apps voor iOS en Android ontwikkeld onder de naam Official XBMC Remote. Deze laat de gebruiker door zijn mediabibliotheek struinen door middel van zijn tablet of smartphone.

Het afspelen van mediabestanden levert volgens onze ervaringen bij XBMC vrijwel nooit problemen op. De software slikt vrijwel alle bestandsformaten en hardwarematige versnelling is op alle platforms beschikbaar. Ook kan XBMC overweg met 5.1- en 7.1-geluidssporen en de ondertitelfunctionaliteit, belangrijk voor Nederlanders, is solide.

De flexibiliteit van XBMC en het feit dat de code openbaar is, hebben logischerwijs de nodige spin-offs opgeleverd. Enkele bekende voorbeelden die gebaseerd zijn op code van XBMC zijn Plex, mediacentersoftware die vooral bij OS X-gebruikers populair is, en Boxee, dat tegelijk software voor de mediaspeler is. De totale lijst is indrukwekkend en we verwachten dan ook dat nog menig project delen van de XBMC-code zal gaan gebruiken.

OpenELEC en XBMCbuntu

Dankzij de flexibiliteit van XBMC kan de opensource-mediacentersoftware niet alleen op allerhande chipsets draaien, maar is de code ook op elk niveau aanpasbaar. Dit schept allerhande mogelijkheden voor de ontwikkelcommunity. Vooral de combinatie XBMC en Linux is populair, zoals OpenELEC en XBMCbuntu laten zien.

OpenELEC logoXBMC kan op bijvoorbeeld een htpc als primaire applicatie gezien worden. De keuze om hiervoor een besturingssysteem aan te passen en te optimaliseren ligt dus voor de hand. OpenELEC, een afkorting voor Open Embedded Linux Entertainment Center, heeft dit concept vergaand geïmplementeerd. Het Linux-besturingssysteem is door de developers geheel gestript tot het hoogst noodzakelijke om XBMC te laten draaien.

OpenELEC is ook onder tweakers een populaire keuze, vooral omdat het besturingssysteem door alle overbodige ballast weg te laten zeer snel start. Als OpenELEC bijvoorbeeld op een ssd wordt geïnstalleerd, is het besturingssysteem in enkele seconden gebruiksklaar door direct het openingsscherm van XBMC te tonen. De benodigde bestanden nemen met tussen de 80 en 120MB weinig ruimte in en de software kan geboot worden vanaf diverse media, zoals usb-sticks, harde schijven, ssd's en sd-kaartjes.

In de praktijk kan OpenELEC een genot zijn om mee te werken dankzij de snelheid van XBMC. Ook het configureren van de mediacentersoftware inclusief onderliggende instellingen, zoals het ip-adres, en het updaten ervan verlopen eenvoudig en kunnen allemaal binnen XBMC worden uitgevoerd. Verder verloopt het toegang krijgen tot netwerkshares veelal zonder al te veel moeite. Wie een computer primair naast zijn televisie heeft staan voor htpc-doeleinden, zal met OpenELEC in veel gevallen een tevreden mens zijn.

Ondanks de diverse pluspunten van OpenELEC zijn er ook enkele nadelen. Zo zijn er verschillende versies van de software beschikbaar om diverse hardwareplatforms te kunnen bedienen, bijvoorbeeld een ION-versie voor systemen met een Intel-chip en een Nvidia ION-gpu. De gebruiker moet dus weten welke versie noodzakelijk is. Daarnaast kan OpenELEC hoofdbrekens opleveren als bepaalde hardware niet out-of-the-box wordt ondersteund of herkend door het onderliggende Linux-besturingssystemen. De kans hierop is vrij klein, maar de gebruiker moet in dergelijke gevallen veelal complexe configuratiecommando's invoeren in een terminalvenster. Dat is uiteraard niet voor iedereen weggelegd.

Een ander nadeel van OpenELEC is dat, eenmaal geboot naar deze omgeving, er weinig mogelijkheden zijn voor het installeren van extra software. Er is weliswaar een aantal add-ons beschikbaar om extra functionaliteit aan OpenELEC toe te voegen, zoals SABnzbd voor het leeghalen van nieuwsgroepen en een nanomodule voor het editen van configuratiebestanden, maar het embedded besturingssysteem geeft de gebruiker niet de flexibiliteit van een normaal besturingssysteem.

XBMCbuntuWie geen Windows kan of wil draaien of geen mediaspeler heeft waarop XBMC geïnstalleerd kan worden, kan terecht bij bijvoorbeeld XBMCbuntu. Deze Linux-distributie draait op basis van Ubuntu en is net als OpenELEC primair ontworpen om snel naar XBMC te kunnen booten. XBMCbuntu heeft als groot voordeel dat er een volledige Ubuntu-omgeving beschikbaar is. De gebruiker kan dus naar hartelust het besturingssysteem inrichten zoals hij dat wil. Door het grote softwareaanbod voor Ubuntu is bovendien voor vrijwel elke toepassing wel een pakket te vinden.

XBMCbuntu presteert in de praktijk prima, al boot het logischerwijs niet zo snel als OpenELEC. Desondanks is de software gebaseerd op een gestripte Ubuntu-stack, waardoor veel min of meer overbodige onderdelen zijn weggelaten. Verder werken diverse afstandsbedieningen standaard in XBMCbuntu, zoals remotes die zijn ontworpen voor Microsofts Windows Media Center.

XBMC op Android en ARM

XBMC for AndroidGoogles Android kan, net als XBMC, gezien worden als een uiterst succesvol opensourceproject. Het besturingssysteem draait inmiddels niet alleen op smartphones, maar ook fabrikanten van tablets maken dankbaar gebruik van Android. Daarnaast verschijnt het besturingssysteem, dat momenteel marktleider is op smartphones, inmiddels ook in minder voor de hand liggende apparaten, zoals digitale fotocamera's, nas'en en mediaspelers.

We hebben de XBMC-versie voor Android zelf getest op een Asus Nexus 7-tablet, maar er zijn allerhande Android-apparaten die gekoppeld kunnen worden aan een televisie. De voordelen van dergelijke ARM-hardware zijn evident: eenvoudig, veelal lekker compact, energiezuinig en vooral goedkoop. Omdat deze apparaten gebruikmaken van niet al te krachtige ARM-processors, presteren ze logischerwijs minder en loopt software als XBMC minder soepel dan bijvoorbeeld een x86-versie die op een htpc draait. Vooral de starttijd van de mediacentersoftware is vrij lang.

XBMC op Nexus 7

Om XBMC ook soepel video's te laten draaien door middel van hardwarematige versnelling op de gpu, moeten er soms nog extra pakketten geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld MX Player. Deze speler zet de benodigde codecs op het Android-systeem. Een goede Android-implementatie is de niet-officiële XAF Custom Build van XBMC for Android.

Dankzij ARM-support voor XBMC is het nu ook mogelijk om de mediacentersoftware te draaien op de Raspberry Pi, die via zijn hdmi-uitgang eenvoudig aan een hd-televisie is te koppelen. Een goede keuze voor deze budgetcomputer, die bovendien passief gekoeld wordt en dus geen lawaaiige fans heeft, is Raspbmc. Deze op Debian gebaseerde software biedt een voor de Raspberry Pi geoptimaliseerde build van XBMC en draait vanaf een sd-kaartje.

Ouya en XBMCDe makers claimen voor Raspbmc een eenvoudige installatie en dankzij de aanwezigheid van Debian is de software oneindig uit te breiden. Ook brengen de developers met regelmaat updates uit, die bij een reboot van de Raspberry Pi automatisch opgehaald worden.

Een potentieel interessante console voor XBMC is de Ouya-spelcomputer. Team XBMC kondigde vorig jaar al aan dat de mediacentersoftware ook op de goedkope Android-spelcomputer gaat draaien en dat de developers gaan samenwerken. Nu de console eind deze maand op de markt wordt gebracht en een lage prijs zal hebben, is de kans aanwezig dat het compacte kastje mede door zijn XBMC-compatibiliteit een hit wordt.

Tv op XBMC

Zenderoverzicht in XBMCOndanks de eerder besproken flexibiliteit van XBMC heeft de software jarenlang een grote tekortkoming gekend: het ontbreken van goede ondersteuning voor het afspelen van televisieprogramma's binnen de mediacenteromgeving. Daar waren diverse redenen voor, zoals een groot aantal uiteenlopende chipsets, die een goede driverondersteuning bemoeilijkten. Ook het feit dat XBMC op diverse platforms draait, leidde tot extra complexiteit.

In versie 12 van XBMC, met codenaam Frodo, is gekozen voor een gebruiksvriendelijke en toekomstvaste ondersteuning voor het bekijken en opnemen van tv-programma's. Dit doet Frodo door gebruik te maken van twee onderdelen. Een is een live-tv-server, al dan niet met opnamemogelijkheden, in de back-end; deze software is veelal afkomstig van een derde partij. Het tweede onderdeel is bedoeld voor het aansturen van de gekozen back-end. Dit kan via een compatibele pvr-client. Deze client kan als een add-on in XBMC worden geïnstalleerd.

De keuze voor een back-end is afhankelijk van het platform waarop XBMC zal draaien en de gebruikte hardware. Zo kan onder Linux gekozen worden voor Tvheadend of MythTV, terwijl in Windows MediaPortal of NextPVR ingezet kan worden. Ook kunnen koppelingen worden gelegd met bijvoorbeeld DVBLink op een Synology-nas. Vervolgens moet de gebruiker in de XBMC-client de benodigde add-on installeren om de pvr-functionaliteit te activeren.

Tv-kijken op XBMC Tv-kijken op XBMC

Zoals gezegd zijn er tal van combinaties van hardware en software mogelijk, met uiteenlopende complexiteit. TIjdens een test kozen wij voor de Anysee N7, een dvb-c-tuner die als losse tuner in een lokaal netwerk geplaatst kan worden. De configuratie van de N7 verloopt via de webbrowser en er kan binnen het lokale netwerk op tal van apparaten naar digitale tv worden gekeken. Ook software als VLC kan de streams in hd-kwaliteit openen.

Wij kregen de N7 snel aan de praat in combinatie met een smartcard van Ziggo. Na installatie van de benodigde pvr-add-on, die standaard beschikbaar is in de repositories van XBMC, konden we probleemloos televisie kijken in versie 12 van XBMC. Wel misten we nog de mogelijkheid om de programmagids, beter bekend als epg, te kunnen openen, bijvoorbeeld voor het inplannen van opnames.

Los van de eenvoud van de installatie van de N7 toont de modulaire opbouw van de televisiecomponenten in XBMC aan dat er goed is nagedacht over hoe de mediaplayersoftware met een brede selectie aan tv-hardware overweg kan. Ook dvb-t, beter bekend als Digitenne, en dvb-s, televisie via de satelliet, zullen met de juiste hardware werken. In theorie is het ook mogelijk om iptv te bekijken, maar wij hebben daarvan tot nu toe geen implementaties gezien.

De beste add-ons 1/2

Een van de charmes van XBMC is de mogelijkheid om allerhande add-ons te installeren. Deze kunnen de functionaliteit op tal van gebieden vergroten. Zo zijn er add-ons die onlinevideo- en muziekbronnen ontsluiten, maar er zijn ook add-ons die bijvoorbeeld songteksten kunnen opvragen. Add-ons worden aangeboden in zogeheten repositories. Een aanzienlijk aantal populaire add-ons is in de officiële 'repo' te vinden, maar er zijn ook tientallen niet-officiële repositories, met honderden uitbreidingen.

Omdat het toevoegen van elke repository het nodige handwerk vereist, is het handig dat de Nederlander Bart Otten de Superrepo-site in de lucht heeft gebracht. Hier zijn vrijwel alle add-ons op één plek terug te vinden, terwijl er ook duidelijke categorieën zijn.

Een add-on als YouTube durven we rustig een verplichte installatie te noemen. Wie wil er op zijn htpc immers geen toegang tot de gigantische bibliotheek aan videomateriaal op Googles videodienst. De gebruiker kan inloggen via de YouTube-add-on, waardoor ook zijn subscriptions beschikbaar zijn. De add-on is standaard beschikbaar in de XBMC-repo.

YouTube-addon voor XBMC

Filmkijkers en verslinders van tv-series kunnen haast niet zonder de subtitles-add-on. Deze kan in diverse bronnen zoeken naar geschikte subtitels, bijvoorbeeld op Opensubtitles.org of het Nederlandse Bierdopje.com. De tool kan aangeven of een beschikbaar subtitelbestand dezelfde lengte heeft als de getoonde video, waardoor de kans groot is dat de ondertiteling synchroon loopt met de beelden. De add-on is standaard beschikbaar in de XBMC-repo.

Het enorme aanbod van streaming content op het gebied van films en tv-series wordt met add-ons als Navi-X, een verzamelplaats voor allerhande streaminglinks, genadeloos blootgelegd. Ook IceFilms is een hit onder veel XBMC-gebruikers.

Wie eens wat anders wil of liefhebber is van kwalitatief hoogwaardige documentaires, kan terecht bij de add-on van Documentary.net. Deze add-on biedt tal van geheel legaal te bekijken docu's en dankzij een goede catalogisering zijn er over veel onderwerpen video's te vinden. De add-on XOT-Uzg.v3 zal door veel Nederlandse en Belgische XBMC'ers als een nuttige uitbreiding worden gezien. Deze tool ontsluit onder andere het aanbod van Uitzending Gemist en het vod-aanbod van de commerciële zenders.

Digitally Imported is een leuke add-on voor wie elektronische muziek kan waarderen. De beschikbare streamingradiokanalen bestrijken een breed aantal subgenres. Ook is de audiokwaliteit prima te noemen, al krijgen betalende premiumleden meer kanalen, een nog hogere audiokwaliteit en geen reclame.

Digitally Imported in XBMC

De beste add-ons 2/2

De officiële XBMC Remote Control, beschikbaar voor iOS en Android, is een prima applicatie en zorgt ervoor dat je eigen mediacenter via een tablet of smartphone is aan te sturen. De applicatie kan met diverse XBMC-machines overweg door middel van profielen en uiteraard is de mediabibliotheek te raadplegen.

Een andere, uitgebreidere optie is Yatse, een complete en geavanceerde afstandsbediening die onder andere widgets biedt. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een YouTube-video vanaf een Android-smartphone naar XBMC te sturen, waardoor een video op een groot scherm te bekijken is. Yatse kan met diverse toevoegingen worden uitgebreid.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Hoewel strikt genomen geen add-on, is de Aeon Nox-skin voor veel XBMC'ers een must-have. De skin heeft een fraaie vormgeving en is tot in detail aan te passen. Alleen op machines met weinig rekenkracht kan de skin wat te zwaar zijn. Aeon Nox is beschikbaar in de officiële repository van XBMC.

Aeon Nox

Conclusie

Zoals gezegd is XBMC een softwareproject met vele gezichten; het mediacenterpakket draait op de belangrijkste platforms en heeft de stap gezet naar mobiele apparaten als smartphones en tablets. En dankzij implementaties als OpenELEC en XBMCbuntu heeft de eindgebruiker een brede keuze.

Deze diversiteit in XBMC-implementaties is vooral te danken aan de open structuur, een kenmerk van de homebrew die XBMC op de allereerste Xbox ooit was. Mede dankzij een grote community die Team XBMC helpt bij het verbeteren van de software, wordt er bij elke release flink geïnnoveerd. Zo is er veel te zeggen voor de gekozen implementatie om tv te kijken en weet de huidige Frodo-release de gebruiker een solide interface voor te schotelen.

Een van de sterkste punten van XBMC blijft de mediabibliotheek. Deze is gebruiksvriendelijk en kan op tal van manieren worden geraadpleegd, inclusief opnieuw tablets en smartphones. Dankzij de mogelijkheid om ontbrekende functionaliteit en content te ontsluiten via add-ons, kunnen developers deze vrij eenvoudig toevoegen.

In onze ogen is XBMC een van de beste opensourceprojecten voor multimediatoepassingen. Geen enkel programma is perfect. Zo zal een beginnende gebruiker nogal eens verdwalen in XBMC, maar een grote groep developers sleutelt continu aan dergelijke minpunten. Nu we in een tijd leven waarin gratis beschikbare en kwalitatief hoogwaardige software als XBMC al kan draaien op een spotgoedkoop platform als de Raspberry Pi, kunnen we niet anders dan hopen dat deze mediacentersoftware er nog minimaal tien jaar achteraan plakt.

Met dank aan MediaCenterWorld voor het testexemplaar van de AnySee N7.

Reacties (176)

176
172
94
13
1
58
Wijzig sortering
Beetje jammer dat je de N7 hebt gebruikt voor de live TV en PVR test. Voor de N7 is de minste PVR functionaliteit beschikbaar (geen EPG, geen opnamemogelijkheden, geen timeshift, zappen is traag, etc.) Voor de ontwikkeling van de PVR functionaliteit in XBMC heb ik vooral gebruik gemaakt van Tvheadend, en dit zou een veel betere kandidaat zijn geweest hiervoor, omdat je hierin (vrijwel) alle functionaliteit terugvindt, en het vele malen sneller werkt.

Ik zie hier in de comments een aantal keer Plex terug: daar zou ik heel erg ver bij wegblijven, en al zeker geen PlexPass aanschaffen. Ze lokken je met gratis software (XBMC based), laten je vervolgens betalen voor basisfunctionaliteit, je betaalt om voor een commercieel bedrijf een beta test uit te voeren, etc. Op ons forum zijn genoeg voorbeelden te vinden hiervan, zoals: http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=166618 . Dus als Team XBMC lid, die (een deel van) de software gratis ontwikkelt waarvoor Plex je laat betalen, ben ik geen fan van Plex

Overigens is het na het contact dat we hebben gehad met Ouya voordat de announcement werd geplaatst op onze homepage oorverdovend stil gebleven. Voor zover ik weet is geen enkel Team XBMC lid met Ouya bezig, en de hardware hebben we ook allemaal nog niet gezien. Het lijkt er dus op dat Ouya XBMC gewoon gebruikt heeft om reclame te maken voor het platform, en dat het daarbij blijft.

Laatste opmerking: de Raspberry Pi kan XBMC maar net aan, en persoonlijk vind ik het niet echt lekker werken. Alles waarvoor CPU kracht nodig is is traag, en naar mijn mening te traag voor XBMC. Pivos Group heeft samen met twee Team XBMC ontwikkelaars gewerkt aan de XIOS DS, en deze biedt een betere ervaring, en is ongeveer tweemaal zo duur (en tweemaal zo groot :)) als een Raspberry Pi.

Verder een goede review :)
Ik hoor vaak XBMC ontwikkelaars afgeven op Plex, maar ik draai hier toch volledig gratis de Plex server en een uitstekende client op mijn Samsung TV. Volgens mij is de scheiding tussen server en client juist de weg te gaan. Natuurlijk zijn er ook betaalde clients (voor IOS e.d.) maar daarvoor heeft XBMC natuurlijk helemaal geen oplossing.

Dus probeer PLEX gerust een keer, en trek je eigen conclusies.
Klopt, daarom heb ik het ook duidelijk gemaakt dat ik een van de ontwikkelaars van XBMC ben, zodat je mijn opmerking hierover in de juiste context kan plaatsen :)

Plex is gestart als fork van XBMC, en is nu inderdaad veel meer dan alleen de client applicatie waarvoor XBMC's source wordt gebruikt. Wat mij echter vooral stoort aan Plex is dat het steeds meer basis features die eerst gratis beschikbaar waren, nu betaald zijn, en dat nieuwe features alleen voor betalende gebruikers beschikbaar zijn, nadat er eerst een (gedeeltelijke) vendor lock-in gecreëerd is; zonder de betaalde applicatie is Plex vrij zinloos.

Plex gebruikt XBMC alleen maar om geld mee te verdienen, en heeft voor zover ik weet, nog nooit iets substantieels terug gegeven aan XBMC. Dit is allemaal toegestaan volgens de GPL, maar staat loodrecht op de "spirit" van het XBMC project.

De mentaliteit "betaal of hou je kop en gebruik XBMC" die door medewerkers wordt getoond is voor mij persoonlijk de druppel geweest.

edit: komma erbij voor de leesbaarheid

[Reactie gewijzigd door DusHmaniac op 23 juli 2024 06:53]

gratis versie werkt prefect en met 3 servers en +-6 clients (ATV, portable computers, iPhone en iPad) in huis is het gedistribueerd zijn een groot pluspunt!

En die mentaliteit die je aanhaalt is, volgens mij, niet de mentaliteit van de ontwikkelaars, maar eerder van enkele forum bezoekers die een pas gekocht hebben...
Zie hier: http://elan.plexapp.com/2...t-which-thinks-different/

Forum gebruiker (en geen Plex dev) zegt het volgende "No. You basic users don’t need nor deserve sync. How about you support the developers for a system you rely on. Christ! If you want free sh*t, use XBMC."

Vervolgens zegt Elan (oud Team XBMC lid die met Plex gestart is): "I’m not sure I would have phrased it quite like James did, but PlexSync will remain a premium feature, so that we can put food on our kid’s/dog’s tables and continue our quest for World Domination"

Tenzij je me iets (substantieels) kan tonen in onze source tree dat door Plex aan het XBMC project is teruggegeven, lijkt me de mentaliteit wel vrij duidelijk hier.
Ik zie hier in de comments een aantal keer Plex terug: daar zou ik heel erg ver bij wegblijven, en al zeker geen PlexPass aanschaffen. Ze lokken je met gratis software (XBMC based), laten je vervolgens betalen voor basisfunctionaliteit, je betaalt om voor een commercieel bedrijf een beta test uit te voeren, etc. Op ons forum zijn genoeg voorbeelden te vinden hiervan, zoals: http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=166618 . Dus als Team XBMC lid, die (een deel van) de software gratis ontwikkelt waarvoor Plex je laat betalen, ben ik geen fan van Plex
Plex is in feite een fork van XBMC, qua licentie moet Plex dus gratis zijn voor de onderdelen die Plex gebruikt van XBMC (en dat is nog wel veel zover ik weet).

Plex is dan ook gratis te downloaden, de basis is gewoon gratis te gebruiken.
Wil je echter meer, dan zul je moeten betalen, software die ze zélf from scratch ontwikkeld hebben, wat niet geforked is van XBMC. Aangezien achter Plex een commercieel bedrijf zit, is het hun goed recht (want bedrijf = winstoogmerk) dat er kosten in rekening gebracht worden voor die extra dingen, als je die zou willen.

Je bent duidelijk niet goed ingelicht over Plex, je doet alsof Plex == Evil.

ook krijgt de gratis variant van Plex gewoon updates, echter minder regelmatig dan voor PlexPass users. De beta toegangen die je krijgt vanuit PlexPass zijn dan ook meer als dank vanuit de ontwikkelaar. Maar Hollanders zijn nu eenmaal gierig en willen áltijd voor een duppie op de eerste rang.

Zelf gebruik ik geen XBMC, omdat ik server en client gescheiden wil hebben, ipv moeilijk te moeten doen met zelf een library server op te zetten waar XBMC naar connect. In Plex werkt dat out of the box.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 06:53]

Zie mijn reactie hierboven: DusHmaniac in 'reviews: De vele gezichten van XBMC', die gaat ook in op jouw opmerkingen, voordat je ze geplaatst had ;-)

En ik ben heel goed ingelicht, en inderdaad is Plex == Evil volgens mij :) Zie de link hierboven waarom ik dat denk en dat heeft niks te maken met voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Voor de duidelijkheid: ik heb er geen enkel probleem mee dat iemand geld verdient met XBMC.

edit: -1 ongewenst omdat ik reageer op iemand die me aanspreekt?

[Reactie gewijzigd door DusHmaniac op 23 juli 2024 06:53]

Uhh ik weet niet wat je bedoeld maar ik draai hier toch al een ruime tijd Plex media server icm een aantal clients en het enige waar ik eenmalig voor heb betaald is de Plex app op iOS.. Die paar euro heb ik er wel voor over.. ;)
Review - De vele gezichten van XBMC
Ik zie weinig aan review afgezien van het feit dat er een inhoudelijke beschrijving wordt gegeven van XBMC en een paar kleine functies die, al naar gelang de doelgroep, erg interessant of erg niche zijn.

Qua benchmarks wordt er niks getest en juist in de tekst wordt er enkele keren gesproken over het feit dat dit of dat langzaam/traag kan gaan op systeem A of B. Zonder meetgegevens, is langzaam natuurlijk "in the eye of the beholder" en volledig een non-argument.

Ook de add-ons, waar misschien wel honderdduizenden posts aan gewijd zijn op de forums van XBMC maar ook op forums zoals GoT, worden erg kort belicht en lijken voornamelijk een overzicht van wat handg is zonder enige inhoudelijke onderbouwing van de daadwerkelijke langdurige functionaliteit.

Als dan ook nog eens de Conclusie-pagina niet voorzien is van een cijfer, is het dus geen review maar een subjectief geschreven stuk tekst wat mij (als fervent XBMC gebruiker) niet zou aansporen tot het gebruik van dit stuk software.

/edit@8:55 - voor degenen die mijn post niet snappen, de redactie heeft de titel gewijzigd nadat ik mijn post geplaatst heb.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 23 juli 2024 06:53]

Wat ik zelf mis bij het TV deel is een overzicht van de functionaliteit (niet hardware, want daarvoor heb je backends) die XBMC biedt voor TV kijken. Het team achter XBMC is er al heel lang mee bezig, maar XBMC is nog steeds geen volwaardige PVR-client als je het vergelijkt met de mogelijkheden van de concurrentie (zoals MediaPortal).
Mijn ervaring met de PVR plugin voor TVHeadend:

Goed
- EPG werkt fijn. Bij het zappen krijg je te zien wat er nu speelt en wat het volgende programma is. Met een druk op de knop kun je een beschrijving van het programma krijgen. Ook is met een druk op de knop de gids van de hele dag in te zien.
- Programma's opnemen, zowel direct als ingepland, kan vanuit XBMC.
- Ondersteuning voor zowel DVB als Teletekst ondertitels.
- Pauzeren van LiveTV inclusief timeshifting is mogelijk.
- Zapsnelheid is net zo goed of zelfs beter als van de IPTV box van Glashart. (zou nog versneld kunnen worden door de volgende en vorige stream uit de lijst alvast te bufferen...)

Slecht
1) De TVHeadend PVR plugin kiest automatisch Dolby Digital 5.1 indien beschikbaar. Dit is prima voor de woonkamer waar ik een receiver heb staan. In de slaapkamer wil ik echter de 2.0 stream. Hiervoor moet ik alle kanalen met een 5.1 stream individueel instellen dat ik stereo geluid wil.
2) De TVHeadend plugin zet ondertitels automatisch aan. Dit is ongewenst omdat je dan voor alle Nederlandse zenders individueel de ondertitels voor slechthorenden moet gaan uitschakelen.
3) De PVR plugin kan alle kanalen synchroniseren met de backend. Dat werkt op zich goed, behalve dat alle instellingen per zender die je op een specifieke client had gemaakt dan weer zijn gereset. Er wordt dus niet gesynchroniseerd maar gewoon gewist en opnieuw toegevoegd. Dit betekent dat indien de zenderlijst in de backend wijzigt alle instellingen genoemd in 1 en 2 weer opnieuw ingesteld moeten worden op iedere XBMC client. Een zeer tijdrovend en saai karwei.
4. Ondersteuning voor TVHeadend in de Raspberry Pi build is al ruim zes maanden stuk. Vaak krijg je bij het afspelen van een TVHeadend stream een zwart scherm. Soms werkt het, maar dan is vrijwel altijd de beeldverhouding verkeerd.
5. Radio afspelen is ook een onderdeel van LiveTV. Het streamen werkt, maar je kunt niet navigeren zoals met TV. Je kunt niet zappen met channel up en down. Je kunt ook niet direct een zendernummer intoetsen. Je moet eerst stop drukken en dan een andere zender uit de lijst kiezen. Kortom, functioneel niet bruikbaar.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 23 juli 2024 06:53]

ik reageer even op slecht:
1) dit is een instelling binnen XBMC. druk op M in fullscreen mode, ga naar audio settings, selecteer de mpeg stream, click op set as default.
2) alweer een instelling binnen XBMC, zelfde menu. ook kan je via system de standaard taal voor ondertiteling instellen op "same as GUI"
3) dit is niet te synchroniseren, omdat elke client anders is (andere hardware, wel of geen versterker, etc). je kan het beste de defaults per client correct instellen. zie 1)
4) ik heb al verschillende keren de oorzaak uitgelegd, maar ik heb geen tijd op dit moment om iets met de Pi te doen, en geen enkele andere dev heeft interesse getoond om het te fixen. Zie mijn reactie hier: http://forum.xbmc.org/sho...46&pid=1445007#pid1445007
5) allemaal in te stellen via keymaps. zie onze wiki
Ik weet dat er standaard instellingen zijn, maar deze gelden dus ook voor alles wat afgespeeld wordt onder Video. Als ik ondertitels standaard uit zet dan heb ik het voor LiveTV welliswaar opgelost, maar dan moet ik ze voor iedere film weer handmatig aanzetten.

Wellicht is het een idee om defaults te implementeren in het menu voor de PVR client? Ik zie hiervoor een voorziening in de PVR structuur onder "Client specific settings". Dit menuonderdeel is voor de TVHeadend plugin momenteel altijd leeg.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 23 juli 2024 06:53]

Klopt.

Ik had de Dreambox + Popcorn combo en dacht na de release van V12 (Frodo ) dat het handig zou zijn om een media box te hebben die gewoon alles kan ( Media player en TV/Radio ontvangst )
Dit is ook voor een groot deel waar, XBMC's interface is prachtig, loopt op mijn HTPC als een speer, en speelt al mijn media goed af.
Toch mis ik funkties die ik veel gebruik en gewoon weg niet goed zijn uit gevoerd.

Zo is er het Dual audio verhaal, Audio over HDMI en tos link werkt niet, je kan het wel omzetten maar die funktie zit diep in een menu structuur dat je niet even snel overschakelt.
En ook al zit er een pass-through funktie in XBMC, deze werkt gewoon weg niet.

En de selling point van Frodo, TV kijken is standaard in XBMC, dat wat mij over de streep trok is alleen dat, je kan TV kijken maar gebruikers gemak is heel ver te zoeken.
Iets simpels als een goede kanaal editor is een verhaal van kastje <-> muur tussen XBMC en de front-ends.

XBMC heeft nog een lange weg te gaan qua Gebruiks vriendelijkheid en misschien is V15 of V16 volwassen genoeg om het nog eens te proberen. Ik ben weer terug bij de Dreambox en XBMC is niet meer dan een Media box voor films en series.

EGP is wel mogelijk via mijn sateliet kaart, al heb ik deze heel snel uit gezet want dit zorgt voor een hoge HDD activity wat storingen en stilstaand beeld veroorzaakt.

/add:
Voor een Android remote kijk eens naar Yatse, in alle opzichten een betere remote app dan de standaard XBMC versie. Echt een aanrader.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 18453 op 23 juli 2024 06:53]

Er is inderdaad weinig Tweakers-waardig aan dit artikel. We goed om het onder de aandacht te brengen voor mensen die het niet kennen, want het is top software!
Tof overzichtje.

Ik vind het raar dat in het stukje over XBMC op de Raspberry niet wordt verwezen naar de verschillende mogelijkheden (naast Raspbmc en Openelec ook het geweldige Xbian, waarvan de meeste devs gewoon in het [Mediaplayer] Raspberry Pi met XBMC topic rondhangen, en wat voor mij de meest "complete" oplossing is).
Vind het ook een echt mooi systeem, heb het draaien op een Xtreamer Ultra 2. Airplay zou een verplichting moeten zijn op alle mediaplayers!

Wel jammer dat het afspelen van muziek zelden probleemloos gaat, met name DTS tracks verlopen erg buggy. Wat ik ook jammer vind, maar dat is denk ik een hardware probleem, is dat ik in de meeste 1080p films op 24p af en toe een schokje in de video zie. Dropped frames storen me direct terwijl anderen het totaal niet opmerken. Leuk detail is dat de meeste framedrops zijn te voorkomen door de ondertiteling uit te schakelen.

Subtitle plugin mag van mij dus nog wat aan geschaafd worden.

[Reactie gewijzigd door Pixal op 23 juli 2024 06:53]

Wat ik ook jammer vind, maar dat is denk ik een hardware probleem, is dat ik in de meeste 1080p films op 24p af en toe een schokje in de video zie. Dropped frames storen me direct terwijl anderen het totaal niet opmerken. Leuk detail is dat de meeste framedrops zijn te voorkomen door de ondertiteling uit te schakelen.
Dat schokje heb ik ook heel lang gehad. Ik heb er lang naar moeten zoeken, maar uiteindelijk heb ik de oplossing gevonden en spelen alle video's bij mij vloeiend af.

Ik gok zomaar dat je linux gebruikt? Volg de instructies van onderstaand artikel, en geniet voortaan van 100% vloeiende video :)

http://www.xbmcfreak.nl/x...bmc-en-auto-refresh-rate/
Ik heb dat schokje ook maar dat is bij content die 23.97 fps is. Ik heb het opgelost door (ook ergens in XBMC) aan te vinken dat hij de video moet decoderen op 24fps en de audio iets moet upsamplen. Mijn tv kan native wel 24 fps aan en dan is het opgelost hoewel de film dan dus wel 0.1% sneller afspeelt :).
Ik heb het 100% vloeiend afspelen uiteindelijk verkregen met SVP welke dmv frameinterpolatie alles oprekt naar 59.94 of 60 fps. De frameinterpolatie kan heel soft of heel agressief worden ingesteld. Naast het feit dat je geen gestotter meer tegenkomt, loopt het beeld veel vloeiender dan de gangbare 23.976 fps. Supervloeiend levert weer teveel artifacts op, maar een gulden middenweg heb ik wel gevonden na een tijdje prutsen. Ik zou niet meer zonder SVP willen. Nadeel is dat je een flinke pc nodig hebt, want SVP vergt veel van CPU en GPU.

Voor wie meer wil weten of eea wil uitproberen: http://www.svp-team.com/
Ik ben het wel met je eens over de ondertitling, maar wel om een andere reden.
zelf ben ik namelijk verbaasd over het aanraden van de ondertitels plugin, het enige wat ik namelijk van die plugin merk is het totaal niet kunnen verbinden met welke ondertitel bron dan ook. ik heb het werkelijk waar bij geen enkele film of serie in werking gezien.
Als je dan op internet gaat zoeken hoe het moet kom je alleen uitleg tegen dat je het kunt installeren... ja dat kan ik ook wel, dat werkt alleen niet. beetje jammer.
XBMC heeftt ook schrijfrechten nodig in de filmmap. Daar slaat hij standaard de ondertitels op. Als dat niet lukt zie je de ondertitels niet en krijg je ook geen foutmelding oid.
Je kan via system -> video ook een andere default map kiezen, voor het geval je film map read only moet blijven. En dat we geen mooie foutmelding tonen is niet fraai :)
Al eens de addon verwijderd, (alles opschonen if needed) en dan weer geinstalleerd?
Bij mij draait hij prima op een Windows 7 XBMC en op mijn Raspberry Pi (mbv RaspBMC).
Dat heb ik nog niet geprobeerd, mede omdat ik nog geen 2 maanden geleden een verse (voor het eerst ooit) install van XBMC heb gedaan en dus de subtitles plugin toch al volledig clean was.
betreft windows7 met XBMC als applicatie die ik zelf opstart wanneer ik het nodig heb.

maar hoe dan ook kan ik het eens proberen. moet ik alleen wel even zoeken wat ik allemaal op kan schonen. ik heb immers nog nooit rond zitten snuffelen in de XBMC installatie of de plugins.
Ik had dit ook. Had toen eens iets gevonden dat je in de settings niet alles open moet zetten. dus alle http toegang etc blokkeren. Ik weet zo even niet uit m'n hoofd welke het is, maar 1 van deze toepassingen uitschakelen was voor mij de oplossing. Even trial&error
Als je d.m.v. video -> files een filmbestand opent dan gaat het goed en zie je ook de bestandsnaam in je ondertitel add-on.

Als je de films laat indexeren in je library gaat het wel vaak mis. Je ziet sowieso de bestandsnaam niet bovenaan de ondertitel add-on en tevens zie je veel minder results dan buiten je library.

Kortom, zit er geen ondertitel in je mkv? Open de film via videos -> files en download de srt. Vervolgens kun je weer via de library film kijken met ondertitel. Een vermoeiende workaround maar het is niet anders :)
In de addon settings is er een optie dat hij de bestandsnaam van de video boven in het venster toont. Hiermee kan ik dan zien welke release het is en welke sub er bij past (of niet :P).
Dit is de oplossing. Hier heb ik ook een tijd mee gezeten. Maar alle netwerk instellingen nakijken en er voor zorgen dat niks open staat en dat hij geen proxy gebruikt helpt.
heeft je xbmc wel toegang tot schrijven op je pc? had ik eerst ook last van... in windows toegang geven op lezen & schrijven bij het delen en hij moet werken.
Dit verbaast mij dan weer, want ik maak er dagelijks gebruik van (4 subtitle bronnen) en bij mij werkt het nagenoeg feilloos op 2 systemen, een ION en een Raspberry PI.
Voor de raspberry pi heb ik nooit wat in hoeven stellen behalve even een extra sub locatie toevoegen. De addon werkt altijd perfect (wel jammer dat niet alle subs altijd even goed zijn maar daar kan de addon ook niks aan doen)
Je moet wel via de xmbc waar je op kijkt de bron starten als je een niet lokale stream kiest. Als je via je officiele xbmc remote op je phone scrolt naar een bron dan stuurt hij een vreemde url naar je xbmc player. Hierdoor kan hij geen subtitles vinden. je kan wel kiezen in subtitles om handmatig een subtitle in te voeren. dan typ je dus in game.of.thrones.s01e04 bijvoorbeeld.
ik denk dat je dns instellingen dan niet goed staan, werkt perfect die subtitle scraper! mbv bierdopje heb je alle serie ondertitels met 1 druk van de knop, met opensubs of ondertitel.com heb je dan de andere met 1 druk van de knop :)
Ondertitel.com die je kan selecteren voor films is enkele maanden geleden offline gegaan. Misschien heb je daar accountgegevens voor nodig ofzo want hij staat er nog steeds tussen. Probeer voor films opensubtitles. Voor series gebruik ik bierdopje, doet het goed.

De ondertitels voor series zijn overigens wel nog dramatischer dan wat ik bij films gewend ben. Ik snap werkelijk niet hoe sommige zinnen tot stand komen, spelling is soms ook zo slecht dat het weer brilliant is. Ik heb subs zelf niet nodig maar download ze meestal omdat mensen waarmee ik kijk het graag willen. Als subs aanstaan lees ik toch automatisch mee maar de tranen schieten dan in mn broek bij het D en T gebruik. Echt beschament. ;)

Ik neem aan dat je wel weet hoe je per aflevering of film opdracht geeft om te zoeken naar subs?

[Reactie gewijzigd door Pixal op 23 juli 2024 06:53]

Voor commentaar op de nl subs moet je volgende reclame bij Tokke & Suurtje weesten ;) .

Opensubtitles is nog weleens in de war met welke aflevering nu "sync" is. Dan worden bijvoorbeeld 6 subs aangemerkt als sync. Vervolgens moet je dan de originele bestandsnaam gaan terugzoeken (ivm automatisch downloaden). Betere tips zijn welkom!

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 06:53]

Je kan in de add-on settings aangeven dat je de bestandsnaam van de film te zien krijgt, dit maakt de selectie uit de verschillende subtitles een stuk makkelijker.

Zelf heb ik ook het automatisch downloaden uitgezet omdat deze inderdaad nog wel eens de verkeerde "sync" versie pakt.
Heerlijk van die mensen die een grap niet begrijpen... Waarom denk je dat ik die ;) erachter plaatste.
Dropped frames kunnen meerdere oorzaken hebben. Enerzijds moet de aangesloten TV wel in staat zijn om de exact juiste framerate weer te geven. Niet alle (oudere) TV's kunnen dit.

Bovendien is er nog de synchronisatie tussen video en audio. Ook daar zijn opties en instellingen om dit beter op elkaar te laten aansluiten.

Needless to say, er zijn ook nog verschillen tussen de diverse gpu's van vandaag: AMD, Nvidia, Intel. Vooralsnog kan het dus nog eventjes puzzelen zijn om de juiste afstemming te krijgen. Maar mogelijk is het wel.
Ik ben er ook heel erg blij mee. Het enige waar ik deze software op mis is de Playstation 3 (vanwege de belabberde multimedia functionaliteiten van dit platform. Had eigenlijk gehoopt dat Sony deze software (desnoods gemodificeerd) had opgenomen in de firmware.

Maar goed, die verkopen liever films op BD-ROM dan MKV toe te laten op deze hardware :/
Omdat je gpu niet foutloos 23.976 content kan afspelen... daardoor zie je dat schokje. Ik ben er vroeger zeer veel mee bezig geweest, en uiteindelijk een Dune HD speler gekocht. Wat een verademing voor het afspelen van HD content.

Het zou kunnen dat er nu gpu's zijn die 23.976 content wel foutloos afspelen, maar ik moet de eerste nog tegen komen. Meeste mensen zien de fouten niet van hun 'htpc'.
Je doelt op de Intel 23.976 bug, elke Intel IGP van sandy en ivy bridge heeft daar last van. Met een AMD platform heb je daar geen last van. Zo ver ik weet gaat het met elke Nvidia/AMD gpu ook goed.

http://www.anandtech.com/...00k-core-i3-2100-tested/7

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 06:53]

Nee, ook Nvidia en Ati kunnen (konden?) 23.976 niet foutloos afspelen. Intel spandde idd de kroon.
Misschien moet jij eerst maar eens wat research doen? Nvidia en Ati zijn verre van foutloos voor 23.976 playback.
Het hangt ook erg van je televisie af hoe merkbaar de pulldown problemen zijn, heel veel TV's uit het midden- en budget-segment ondersteunen geen 24p modes, waardoor het probleem met 23.976 nog veel groter wordt omdat de TV op 25, 50 of 60 Hz gaat lopen. Met een TV die 24 Hz ondersteunt maakt het eigenlijk niet bijster veel uit wat voor chipset je gebruikt, omdat er maar eens in de zoveel duizend frames geskipped hoeft te worden. Met wat tweaken in de XBMC settings (video clock, resample audio en uiteraard adjust screen refresh rate to match video aan) zijn dan amper pulldown artefacts te zien. Ik heb zelf ION-based hardware op een Panasonic plasma met 24p ondersteuning, en dat is echt bij elke film praktisch foutloos (met uitzondering van sommige rot getranscode DVD's trouwens, die ook op bijv. Sigma gebaseerde standalone spelers extreem schokkerig zijn).
Ik heb geen schrik van tweaken of andere zaken, maar een HTPC moet foutloos content afspelen zonder schokjes, artefacts of wat dan ook. En dat is echt heel moeilijk te verwezenlijken op een HTPC voor HD content.

Ik ben zeer gevoeilig voor fouten en schokjes tijdens het afspelen, daarom dat mijn Dune zo'n verademing is.
Dat is niet zo, 23.976 blijk nog steeds een hele opgave voor videokaarten. Je kunt dit enigszins oplossen met 3:2 pulldown in je videokaartinstellingen, dan veranderd het van 23.976 naar 29.97. Maar zelfs dan nog is mijn ervaring dat je last hebt van mini schokjes. Dat jij het wellicht niet ziet betekent niet dat het foutloos is.

Ik werd er zo gek van dat ik weer terug ben gegaan naar een Dune speler. Alhoewel ik moet zeggen dat ik XBMC qua uiterlijk en film- en seriehoezen wel mis.


Dat verschijnsel van mini schokjes had ik trouwens alleen bij MPC-HC; met de ingebouwde speler van XBMC had ik er vrijwel geen last van. Alleen is de videokwaliteit van de ingebouwde speler dan weer om te huilen...

[Reactie gewijzigd door Mick1990 op 23 juli 2024 06:53]

Hij doelt niet op 23,9 fps halen in games...

Hij doelt op het correct afspelen van films/series in de rare 23,976 framerate ipv een heel getal, zoals 24fps. Doordat je elke seconde een klein stukje te snel gaat, krijg je dus om de zoveel minuten een echt "schokje".
Correct. Maar vaker gaat het meer om de paar sekonden (5 tot 10) uit mijn ervaring bij verschillende systemen. Het schokje is wel zo gering dat (wanneer je er niet constant op let) je het op een gegeven moment niet meer ziet.
Niet bij mij, ik word gek van die schokjes... Zeker omdat ze om de x aantal seconden voorvallen.. je kan er je klok mee gelijk zetten. :-)
Ik ben erg tevreden met mijn XBMC 11.0 op mijn ZOTAC Zbox Nano Plus met Ubuntu. In het begin even moeite gehad om alle hardware confifs goed te krijgen, maar sindsdien loopt het als een tierelier.

Een enkele keer heeft de Youtube add-on wat kuren ghehad, maar die gingen vanzelf over.
Ik gebruik het voor speelfilms (met een HDD direcyt aan de Zotac gekoppeld), streaming audio vanaf mijn QNAP en voor Youtube.

Ik overweeg nu the upgraden naar XBMC 12, maar ben een beetje huiverig omdat het nu zo goed loopt.

Laatst heb ik ook de Android remote aan de praat gekregen maar vind dat niet lekker werken. Zo zit er toch een vertraging in, en je mist de fysieke knoppen zodat je de remote blindelings kunt gebruiken.

my two cents
Maurice
De standaard android build is eigenlijk niet werkbaar. Als je de custom hardware build met hardware versnelling gebruikt dan draait het als een tierelier.

Zelf gebruik ik zelf de libstagefright build:
libstagefright is hopefully the answer that many of you have been waiting for: universal support for hardware video decoding in XBMC.
http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=152005

Wel alpha/beta software en meestal gebaseerd op (stabiele) nightly builds.

Mijn favoriete platform blijft overigens gewoon windows 7. Dan heb je namelijk out of the box toegang tot DXVA 2.0 hardware acceleartie.

Hoe belangrijk hardware acceleratie is kun je in mijn e350 review bekijken (cpu usage bij afspelen van 720p): productreview: Asus AMD CPU on Board E35M1-M review door sdk1985

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 06:53]

Anoniem: 18453 @mrmvergeer17 juni 2013 09:47
Maurice,
Als je niet van plan bent om TV te kijken via XBMC is V11 goed genoeg.
( of maak een image van de partition en test V12 , zo kan je altijd terug naar je oude setup )

Qua remote, als je IR gebruikt pak dan een el-chepo MCE AB, ik heb het getest met de Logitech ONE en die was erg traag met het schakelen terwijl het met een standaard MCE ABtje super snel ging ( geen lag ).
en nu gebruik ik Yatse via wifi en deze reageerd ook meteen ( al heeft deze ook af en toe last van hickups als je door een grote zender lijst zwemt ), maar dat ligt meer aan de hard disk AKA hoe de zenderlijsten gebruikt worden binnen XBMC.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 18453 op 23 juli 2024 06:53]

Een briljant stuk software, ik gebruik, helaas, nog een oude versie op mijn oude XBox omdat hiervoor geen update meer komt, en dat is best jammer aangezien die oude XBox nog steeds prima in staat is om als mediacenter te fungeren.
Heb je al eens naar http://www.xbmc4xbox.org.uk/ gekeken ?

Nadat Team XBMC officieel had besloten de oude XBOX niet meer te ondersteunen omdat de vraag naar 1080p spelende apparaten steeds groter werd, hebben ze het stokje overgedragen aan de engelse ontwikkelgroep xbmc4xbox.

Het xbmc4xbox team heeft de laatste beta uitgebracht op 23 maart 2013 - er wordt dus binnen de beperkte hardware mogelijkheden van het apparaat nog steeds aan ontwikkeld !
De XBMC remote is soort van EOL, ik raad iedereen met klem aan om voor Yatse te kiezen.
XBMC remote is zeker niet EOL. De developer ervan is echter op dit moment bezig met andere toffe features te ontwikkelen voor XBMC, en heeft gezegd dat hij daarna weer aan de slag zou gaan met de remote.
Anoniem: 426269 17 juni 2013 15:31
Hmmm. De afgelopen jaren heb ik XMBC een stuk of 5 keer serieus geprobeerd, maar heb het er steeds weer afgegooid. Ik vind de interface erg gebruiksonvriendelijk. Alles zit erg verstopt, en sommige dingen die met elkaar samenhangen zitten allemaal verborgen onder verschillende submenu's, en sommigen lijken er ook dubbel in te zitten, er lijkt dan totaal geen systeem in te zitten. Ook de subtitels vind ik niet goed werken. Bij bijvoorbeeld GOM-player is het veel meer recht toe recht aan, veel gebruiksvriendelijker als je het mij vraagt. De beeldkwaliteit is bij GOM ook beter en dingen zoals ondertitels wat verkleinen en wat naar beneden zetten is ook zo gepiept. Helaas is GOM alleen voor Windows, dat dan weer wel. XMBC mogen ze van mij wel wat simplificeren.
Hier wordt aan gewerkt. De settings die voorheen in de code zaten ingebakken worden daar uitgehaald en worden straks ingedeeld in verschillende niveaus (Basic, Normaal, Geavanceerd)

De reden voor deze enorme klus is omdat verschillende projecten er in de toekomst direct van gaan profiteren, zoals de JOSN-RPC api waardoor het mogelijk wordt om externe applicaties alle XBMC instellingen te laten beheren. Dit is op zijn beurt weer een van de vele stapjes die nodig zijn om XBMC ooit in een headless versie aan te bieden, waarbij 1 XBMC installatie dus puur als metadata verzamel- en synchronisatieserver dienst doet.

Een van de andere bijkomstige redenen haakt direct in op je opmerking:
voor beginners kunnen de vele opties overweldigend aankomen. Bovendien is er geen beschrijvende tekst bij de opties die hun samenhang en best practices uitlegt.

Op dit moment is de afsplitsing van settings dat al grotendeels ingebakken in de laatste nightly builds, maar omdat de indeling in niveaus nog niet is bekeken is het op dit moment een nog veel grotere rommel geworden :)

Je snapt dat daar nog verandering in gaat komen voordat XBMC Gotham uitkomt.

[Reactie gewijzigd door kibje op 23 juli 2024 06:53]

Stap voor stap Nederlandstalige installatie handleiding voor Raspbmc op de Raspberry Pi.
http://tonizwart.blogspot.nl/
En voor XBian op de Pi: http://xbian.org/getting-started/

Overigens komen zij volgens mij bijna uit met Beta 1 (de naam Beta is meer 'like Google') en daar zit SuperRepo ingebouwd :)
Ik gebruik zelf Plex en vind het een fantastisch stukje software met XBMC basis. Ik ben er zo enthousiast over dat ik een lifetime Plex Pass heb gekocht waardoor ik een aantal premium opties krijg zoals het lokaal opslaan van content op mijn ipad en iphone. Veel handiger dan zelf lopen te pielen met converten van filmmateriaal.
Wat ik zelf weer vind tegenvallen van plex is een client voor me tv zelf. De samsung tv app vind ik ronduit bagger en ik kan voor plex nog niet een simpel apparaatje kopen om aan me tv te koppelen. (Ze zijn bezig met plex pi, maar die zit nog in de alpha fase). Ik probeer dus nu xmbc aan plex te koppelen. Het werkt nog niet optimaal, dus ik twijfel of dit me huidige setup (1 download server + netwerk shares) gaat vervangen. Zeker omdat plex zo bagger overweg kan met DVDs. En er nog geen play list optie is.

XBMC als speler lijkt een stuk beter. Je kan ook heerlijk veel aanpassen en de speler interface is gewoon vet. Je ziet dat ze hier al langer mee bezig zijn. Het nadeel van XMBC is weer dat ik op elke machine opnieuw een library moeten opzetten, daar heb ik absoluut geen zin.

[Reactie gewijzigd door BlackHawkDesign op 23 juli 2024 06:53]

Maar de Samsung Plex app in de store is toch prima? Of werkt die niet met oudere modellen?
Hij reageert op mijn tv (model van een jaar gelden) erg traag en schokkerig. Ook ondersteund het nog geen muziek.
Van 't weekend is er een update uitgekomen, ik moet zeggen.. Wat een verademing!

Jaren XBMC gebruikt, maar ben nu over op Plex.. Meer omdat ik inderdaad overal kan kijken, zonder ingewikkelde MySql shares.. (Binnenshuis prima, maar buiten de deur lastig te beveiligen, door mij)
De update van een paar dagen geleden ondersteund nu wel muziek en heeft verbeteringen wat betreft animaties en buffering. Is in ieder geval beschikbaar voor modellen vanaf 2011, en volgens mij zelfs 2010!

Ik heb net een 2012 model gekocht, en vond 't ook jammer dat hij geen muziek kon afspelen, maar dat is dus verleden tijd. Overigens ligt het probleem met de trage updates voor de oudere modellen bij Samsung. Zij moeten nieuwe Plex-versies 'certificeren' voor de modellen/jaargangen, en doen dit liever alleen voor de nieuwere modellen.
Ik heb hetzelfde met de plex app op mijn Panasonic TV (2012 model). Vandaar dat ik bij XBMC ben gebleven.
Wat ik zelf weer vind tegenvallen van plex is een client voor me tv zelf. De samsung tv app vind ik ronduit bagger en ik kan voor plex nog niet een simpel apparaatje kopen om aan me tv te koppelen. (Ze zijn bezig met plex pi, maar die zit nog in de alpha fase). Ik probeer dus nu xmbc aan plex te koppelen. Het werkt nog niet optimaal, dus ik twijfel of dit me huidige setup (1 download server + netwerk shares) gaat vervangen. Zeker omdat plex zo bagger overweg kan met DVDs. En er nog geen play list optie is.

XBMC als speler lijkt een stuk beter. Je kan ook heerlijk veel aanpassen en de speler interface is gewoon vet. Je ziet dat ze hier al langer mee bezig zijn. Het nadeel van XMBC is weer dat ik op elke machine opnieuw een library moeten opzetten, daar heb ik absoluut geen zin.
Plex heeft ook een DLNA server, heb je al eens geprobeerd op die manier te werken? :)
Jep, maar dat heeft dan bijna geen meerwaarde tegenover een normale file share. Immers kan je met die DLNA inderdaad door je films heen scrollen, echter zie je geen meta data over die film en lijkt het net een file share.
Wanneer je de library op een MySQL server zet (heb de mijne op een NAS staan) kan je prima op alle clients dezelfde library gebruiken. Er zijn voldoende handleidingen te vinden hoe je dat opzet. het is mij als SQLnoob ook gelukt dus moeilijk kan het niet zijn.
Interessant, dat wist ik niet. Ga ik naar kijken! Thnx :)
Ookk Vaak XBMC geprobeert en ja het is supper modable , maar daar heb ik niet altijd tijd en zin in. Zolang XBMC geen server app heeft en je dat moet liggen klooien met SQL , blijf ik rustig bij plex, werkt gewoon. Tablet app , phone app/remote, samsungTV app en windows app vervangt MWC sind een jaartje. Live TV kijk ik al jaren niet meer en DVD's zijn sinds kort allemaal omgezet naar mp4 of mkv met softsubs. Ook de plugins voor plex zijn zeer fijn aangezien ze toegan geven tot tal van websites met video content , rechtsreeks in plex. Enige kleine dingetjes waar ik op wacht is de optie om als service te draaien op de server, een update voor de vrt plugin en een link om steam op te starten in bigpicture mode.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.