Dankzij de flexibiliteit van XBMC kan de opensource-mediacentersoftware niet alleen op allerhande chipsets draaien, maar is de code ook op elk niveau aanpasbaar. Dit schept allerhande mogelijkheden voor de ontwikkelcommunity. Vooral de combinatie XBMC en Linux is populair, zoals OpenELEC en XBMCbuntu laten zien.
XBMC kan op bijvoorbeeld een htpc als primaire applicatie gezien worden. De keuze om hiervoor een besturingssysteem aan te passen en te optimaliseren ligt dus voor de hand. OpenELEC, een afkorting voor Open Embedded Linux Entertainment Center, heeft dit concept vergaand geïmplementeerd. Het Linux-besturingssysteem is door de developers geheel gestript tot het hoogst noodzakelijke om XBMC te laten draaien.
OpenELEC is ook onder tweakers een populaire keuze, vooral omdat het besturingssysteem door alle overbodige ballast weg te laten zeer snel start. Als OpenELEC bijvoorbeeld op een ssd wordt geïnstalleerd, is het besturingssysteem in enkele seconden gebruiksklaar door direct het openingsscherm van XBMC te tonen. De benodigde bestanden nemen met tussen de 80 en 120MB weinig ruimte in en de software kan geboot worden vanaf diverse media, zoals usb-sticks, harde schijven, ssd's en sd-kaartjes.
In de praktijk kan OpenELEC een genot zijn om mee te werken dankzij de snelheid van XBMC. Ook het configureren van de mediacentersoftware inclusief onderliggende instellingen, zoals het ip-adres, en het updaten ervan verlopen eenvoudig en kunnen allemaal binnen XBMC worden uitgevoerd. Verder verloopt het toegang krijgen tot netwerkshares veelal zonder al te veel moeite. Wie een computer primair naast zijn televisie heeft staan voor htpc-doeleinden, zal met OpenELEC in veel gevallen een tevreden mens zijn.
Ondanks de diverse pluspunten van OpenELEC zijn er ook enkele nadelen. Zo zijn er verschillende versies van de software beschikbaar om diverse hardwareplatforms te kunnen bedienen, bijvoorbeeld een ION-versie voor systemen met een Intel-chip en een Nvidia ION-gpu. De gebruiker moet dus weten welke versie noodzakelijk is. Daarnaast kan OpenELEC hoofdbrekens opleveren als bepaalde hardware niet out-of-the-box wordt ondersteund of herkend door het onderliggende Linux-besturingssystemen. De kans hierop is vrij klein, maar de gebruiker moet in dergelijke gevallen veelal complexe configuratiecommando's invoeren in een terminalvenster. Dat is uiteraard niet voor iedereen weggelegd.
Een ander nadeel van OpenELEC is dat, eenmaal geboot naar deze omgeving, er weinig mogelijkheden zijn voor het installeren van extra software. Er is weliswaar een aantal add-ons beschikbaar om extra functionaliteit aan OpenELEC toe te voegen, zoals SABnzbd voor het leeghalen van nieuwsgroepen en een nanomodule voor het editen van configuratiebestanden, maar het embedded besturingssysteem geeft de gebruiker niet de flexibiliteit van een normaal besturingssysteem.
Wie geen Windows kan of wil draaien of geen mediaspeler heeft waarop XBMC geïnstalleerd kan worden, kan terecht bij bijvoorbeeld XBMCbuntu. Deze Linux-distributie draait op basis van Ubuntu en is net als OpenELEC primair ontworpen om snel naar XBMC te kunnen booten. XBMCbuntu heeft als groot voordeel dat er een volledige Ubuntu-omgeving beschikbaar is. De gebruiker kan dus naar hartelust het besturingssysteem inrichten zoals hij dat wil. Door het grote softwareaanbod voor Ubuntu is bovendien voor vrijwel elke toepassing wel een pakket te vinden.
XBMCbuntu presteert in de praktijk prima, al boot het logischerwijs niet zo snel als OpenELEC. Desondanks is de software gebaseerd op een gestripte Ubuntu-stack, waardoor veel min of meer overbodige onderdelen zijn weggelaten. Verder werken diverse afstandsbedieningen standaard in XBMCbuntu, zoals remotes die zijn ontworpen voor Microsofts Windows Media Center.