Een middagje bouwen
In een tijd waarin slachtparijen en vuurgevechten de boventoon voeren in games is het fijn om af en toe eens de pacifistische kant van het leven op te zoeken en iets op te bouwen in plaats van te vernietigen. En in welke game kun je dat nu beter doen dan in SimCity? Begin maart blazen Electronic Arts en EA Maxis nieuw leven in 'de moeder aller simulatiespellen'. Voor de ontwikkeling van de nieuwe game heeft de studio veel oude bekenden gerekruteerd.
Maanden, zo niet jaren was de in Emeryville, Californië gevestigde studio bezig met het uitdenken van deze gloednieuwe SimCity. Alle objecten, alle individuele gebouwen en alle uitbreidingen daarop werden ergens op een muur gehangen en later, in de ontwikkelingsfase, met elkaar verbonden middels de Glassbox-engine. Toen we vorig jaar op bezoek waren bij EA Maxis begon dat geheel al aardig vorm te krijgen en inmiddels is de release van het spel niet ver meer. Vlak voor de bèta startte ging Tweakers.net vast een middag aan de slag met een van de eerste 'langverwachte toppers' van 2013.
Dat klinkt leuk, 'een middag aan de slag', maar daar hangt wel een probleempje aan: SimCity laat zich niet testen in een middag. Wie de volledige diepgang en alle haken en ogen van SimCity wil ervaren, mag daar rustig een paar dagen, een week of veel langer voor uittrekken. Om die reden gidste SimCity-producer Jason Haber ons in hoog tempo door het spel, zodat we in de korte tijd die we hadden toch zoveel mogelijk van het spel zouden zien. Daarbij stond met name het multiplayer-gedeelte, waarin je samen met andere spelers en hun steden een regio deelt, in de spotlights.
We hadden de stille hoop dat we na de speelsessie, als de bètatest begon, een en ander wat dieper zouden kunnen bekijken, maar die hoop blijkt ijdel; de bèta limiteert spelers tot een uur speeltijd per nieuwe stad. Dat is ruim voldoende om een leuk voorproefje te krijgen, maar een al te diepgaande spelervaring levert het niet op.
Leercurve
Hoewel we langer mochten spelen dan een uurtje, werden we - terwijl de plaats van handeling, Breda, samen met de rest van Nederland insneeuwde - behoorlijk in het diepe gegooid. Dat hebben we geweten. Haber waarschuwde vooraf dat de leercurve die dag steiler zou zijn dan de curve in het uitendelijk spel, en hij had gelijk. Niet gehinderd door enige kennis van de interface en de werking van diverse facetten van het spel stortten we ons op onze eerste stad, en dat kwam de bewoners niet ten goede.
Alles tegelijk
Gedurende het eerste half uur is SimCity prima te managen, ook als je eigenlijk geen idee hebt wat je aan het doen bent. Via tooltips vertelt het spel je wat er nodig is en de alarmeringen zijn sporadisch genoeg om ze per stuk te lijf te kunnen gaan. Net op het moment dat je denkt 'dit loopt best lekker' gaat het echter mis. Ineens krijg je niet één alarm per vijf minuten, maar vijf per minuut. De tooltips stapelen zich op en je weet al snel niet meer wat je nu het eerst moet aanpakken. Terwijl je halve stad in lichterlaaie staat en er ongeveer dertig mensen per dag sterven op een bevolking van nog geen tienduizend man, neem je je voor om het een volgende keer beter te doen.
/i/1359043929.png?f=imagenormal)
Het goede nieuws is dat dat sowieso lukt. Voor onervaren spelers, of spelers die gewoon even moeten wennen aan de nieuwe interface, ontpopt het spel zich tot een 'trial & error'-spel. De fouten die je al een keer hebt gemaakt, hoef je niet nogmaals te maken. Zolang het gebied waar je bouwt vergelijkbaar is met de grond waarop je al eens eerder bezig bent geweest, zal elke volgende stad een stuk soepeler lopen. Je houdt ineens bij de aanleg al rekening met de locaties van de brandweerkazerne en het ziekenhuis, en plaatst het waterpompstation dit keer niet direct naast je industriegebied, zodat er weer een gevaar voor de volksgezondheid is voorkomen. Want ja, Stad A had zulk verontreinigd drinkwater, daar viel niet meer tegen op te ziekenhuizen...
Ingrijpen
Zolang het allemaal goed gaat, beperkt het micromanagen zich in SimCity tot een minimum. Alles gebeurt immers automatisch. Sims zoeken zelf werk, geven hun geld uit in de commerciële sector en alle hulpdiensten doen precies wat ze moeten doen. Pas als het even niet meer zo goed gaat wordt van de speler verwacht dat hij zich er veelvuldig mee bemoeit. Zo kan het zijn dat een wijk buiten het dekkingsgebied van een van de hulpdiensten valt, of dat er door een nieuw bouwwerk ineens te weinig water of stroom in de stad is.
Hoe planmatiger je te werk gaat, hoe gemakkelijker het is om je stad te ontwikkelen. Het was grappig om te zien hoe sommige journalisten al flinke appartementencomplexen hadden staan terwijl anderen in dezelfde tijd nog geen hoogbouw hadden gerealiseerd. Ook leuk om te zien was dat er flinke variatie zat in het uiterlijk van de steden. Sommigen hielden vast aan de ouderwetse rechte lijnen, anderen gebruikten de mogelijkheid om ronde straten aan te leggen. Zo zagen we zelfs een stad verschijnen die qua indeling leek op de vijf Olympische ringen.
Verzorgde, eigen look
De indeling is dus een belangrijk onderdeel van je stad, en hij wordt naar mate je verder komt steeds belangrijker. Je indeling bepaalt voor een deel ook welke specialisatie het beste bij je past. Stel bijvoorbeeld dat je weinig ruimte hebt gemaakt voor parken. Parken zijn echter een vereiste om welgestelde Sims aan te trekken. Zonder groenvoorzieningen kun je weliswaar een immense stad opbouwen, maar die is dan wel voornamelijk gevuld met de meer simpele en dus arme Sims. Als je vervolgens een specialist in groene energie wilt worden, komen de wetenschappers die je daar voor nodig hebt in elk geval niet uit jouw stad. Wellicht is het in dat geval dus slimmer je op olie of casino's te richten.
Specialisatie
De specialisatie is eigenlijk de 'endgame' van je stad. Het is je meest uiteindelijke bestemmingsplan, hij betreft het beeld van wat je stad moet worden. Dat gaat per keuze gepaard met diverse unieke gebouwen en natuurlijk ook met allerlei verschillende geldstromen. Een willekeurge oppervlakte zou bijvoorbeeld doorontwikkeld kunnen worden tot een festijn van gokpaleizen, maar kan net zo goed de thuisbasis worden van een gigantisch kolenbedrijf. Het is maar net hoe jij denkt de beste resultaten te kunnen boeken en welke keuzes je daarvoor maakt.
/i/1359043933.png?f=imagenormal)
Natuurlijk zitten er veel meer stapjes tussen je eerste huisjes en een specialisatie dan we nu hebben beschreven, maar zoals gezegd: we werden een beetje door het spel heen gejaagd omdat de tijd beperkt was. Toch nam Haber even de tijd om ons met de look van het spel te laten spelen. Vorig jaar schreven we al dat SimCity een eigen look krijgt, gebaseerd op 'tilt-shift'. Dat is nog steeds zichtbaar, maar nu heeft EA Maxis wat variaties aangebracht. In de opties kunnen spelers zelf diverse filters instellen, waardoor de look van het spel licht wordt aangepast. Wat dacht je bijvoorbeeld van een 'bruinfilter' waardoor het ineens lijkt alsof je hele stad zich ineens in de jaren '70 bevindt?
Unieke look
Het staat vast dat je op die manier een unieke look voor je stad kunt vinden. Wij kozen zelf echter voor de normale look, want daarmee zag alles er ook prima uit. Toch blies SimCity ons op het gebied van de graphics niet weg. Het spel ziet er verzorgd uit, maar blinkt niet uit met een extreem hoge resolutie. Ergens is dat ook wel logisch. Er gebeurt zoveel tegelijk in de stad dat het waarschijnlijk onmogelijk is om dat allemaal in hoog detail op het scherm te krijgen.
/i/1359043931.png?f=imagenormal)
Mede daarom heeft EA Maxis er ook voor gekozen de maps niet groter te maken dan een vierkante mijl, en dat is flink kleiner dan wat SimCity-spelers gewend zijn. Volgens Haber gebeurt er simpelweg teveel in deze nieuwe game, waardoor een grotere map al snel een nachtmerrie zou worden om te managen, en daarnaast zou het gevolgen hebben voor de minimale systeemeisen.
Simlish
Iets anders dat opvalt in de audiovisuele presentatie is het geluid. Over de geluidseffecten en de achtergrondmuziek hebben we geen kwaad woord te melden, maar het aanhoren van Simlish-gebabbel is soms even slikken. De combinatie van die taal en de look maakt dat deze SimCity veel meer 'The Sims'- uitstraalt dan eerdere delen. Doorgewinterde fans zullen daar even aan moeten wennen. Begrijp ons goed: dit is zeker geen Sims-game en we hebben het hier zeker wel over een uitdagende, diepgaande simulatiegame. Maar aan de presentatie zul je waarschijnlijk even moeten wennen.
Multiplayer
Voor het slotstuk van vandaag keren we terug bij de gameplay, want zoals gezegd speelt multiplayer een grote, optionele rol in SimCity. Een van de grotere vernieuwingen is dat steden zich in regio's bevinden. Binnen die regio's is een aantal vlakken aangemerkt waarin steden kunnen worden gebouwd. Je kunt op elk moment zo'n vlak aanklikken en er een nieuwe stad beginnen. Zodra er twee steden binnen een regio staan, profiteren die steden deels automatisch en deels door jouw toedoen van elkaar.
Profiteren van elkaar
De stromen van Sims, goederen en geld kunnen op allerlei verschillende manieren tot stand komen. Een simpel voorbeeld is de werkgelegenheid. Als jij een dichtbevolkte stad hebt met relatief weinig industrie en commercie, zullen je inwoners van jouw stad gaan forensen naar een andere stad, als die optie er is. Zo profiteren beide steden: de inwoners van de ene stad hebben werk en zijn meer tevreden, de andere stad houdt winkels of fabrieken draaiend doordat er genoeg personeel is te vinden.
/i/1359043932.png?f=imagenormal)
Dat is een voorbeeld van samenwerking die automatisch ontstaat. Je kunt er zelf echter ook een hand in hebben. Heb je bijvoorbeeld een surplus aan politiewagens, dan kun je een aantal auto's ter beschikking stellen van een andere stad. Neem je een kijkje in die stad, dan zul je je eigen dienders daadwerklijk zien patrouilleren. Ook kun je gebruikmaken van water- en energievoorraden. Als je last hebt van verontreinigd water omdat je een gigantische fabrieksstad hebt gebouwd, is het bijvoorbeeld een idee om je eigen watervoorzieningen te sluiten en water in te kopen bij een van je buren, waar het water waarschijnlijk een stuk schoner is. Slecht voor je portemonnee, ja, maar goed voor de volgsgezondheid. En daardoor op langere termijn juist weer goed voor de groei van je stad en je inkomsten.
Veel economie
Hoewel we niet zo diep in het spel zelf zijn gekomen, viel ons wel op dat er in deze fase heel veel economie om de hoek komt kijken. Zo kun je je bijvoorbeeld ook storten op de wereldmarkt. Op basis van wat gamers produceren in hun game stijgen of dalen de internationale prijzen van goederen. Volgens Haber zijn er zelfs testers die winst weten te maken door alleen maar slim te handelen. Laag inkopen, hoog verkopen, dat werk. De gemaakte winst is soms zelfs zo groot dat die spelers een negatief dagresultaat - SimCity houdt bij hoeveel je stad per dag verdient of verliest - voor lief nemen omdat ze weten dat ze er uiteindelijk veel meer uithalen.
Er is dus handel op wereldbasis en er zijn diverse stromingen op regiobasis. Die regio's kun je, als je dat wilt, helemaal zelf invullen. In een regio met plek voor acht steden kun je er dus voor kiezen om die acht steden allemaal zelf te bouwen. Als je bezig bent met een stad staan de andere steden min of meer op pauze. Je zult dus niet worden verrast door negatieve ontwikkelen in stad A als je besluit wat tijd te besteden aan het opbouwen van stad B.
/i/1359043930.png?f=imagenormal)
Dat gaat natuurlijk langzaam in vergelijking met de opbouw van een stad in een online omgeving. In dat geval kunnen andere mensen bij jou in de regio komen, en aangezien die tegelijk met jou bouwen zal het spel een stuk sneller verlopen. Spelers kunnen elkaar niet heel erg dwarsbomen, maar er zijn wel wat nadelige gevolgen die je van elkaar kunt merken. Zo zul je af en toe wat criminelen over de vloer krijgen als een van je buursteden verandert in een ghetto. Ook heb je last van verontreiniging als een van de steden om je heen flink vervuilt. Een beetje coördinatie binnen de regio is dus geen overbodige luxe.
Altijd online drm
Online spelen vindt niet iedereen leuk, maar toch is iedereen in SimCity altijd online. De meeste mensen zijn waarschijnlijk wel op de hoogte van de drm-eisen die EA Maxis aan het spel heeft verbonden. Je hebt een Origin-account nodig en je dient continu verbinding te hebben met de servers van EA Maxis. De reden daarvoor is dat het spel aan de serverzijde wordt opgeslagen. Voordeel? Je kunt je savegames altijd en overal gebruiken, zolang je maar internet hebt. Het nadeel is natuurlijk dat je niet kunt spelen als de verbinding met de servers wegvalt, of dat nu komt door een probleem aan jouw kant of aan die van de server.
Voorlopige Conclusie
Met de gameplay van SimCity zit het wel goed. Het spel is verslavend en je kunt zoveel doen dat we ons goed kunnen voorstellen dat je al snel rond de tien gebouwde steden zult zitten en dan nog lang niet klaar bent. Daar hoeven we het verder eigenlijk niet over te hebben. Er is echter wel een ´maar´, en dat is een flinke: dat drm-systeem blijft een heikel punt. Tijdens onze sessie vlogen de servers er twee keer uit. Dat kan tijdens de ontwikkeling gebeuren, maar als de game ´eruit ligt´ betekent zo'n voorval dat hij niet speelbaar is. Wij zijn toch wat huiverig voor de eerste dagen na de release. Hopelijk krijgen die servers een flinke stresstest...
Titel |
SimCity |
 |
Platform |
PC/Mac |
Ontwikkelaar |
EA Maxis |
Uitgever |
Electronic Arts |
Releasedatum |
7 maart 2013 |