Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Acer Iconia Tab W510: belofte met bugs

Conclusie

Acer heeft sinds de W500 grote stappen gezet en de W510 is op vrijwel alle vlakken een verbetering. De behuizing is mooier en de tablet houdt, omdat hij een stuk lichter is, veel fijner vast. Er zijn genoeg aansluitingen aanwezig en een usb-verloopje wordt meegeleverd. De kijkhoeken en kleurreproductie zijn goed, maar de schermhelderheid valt tegen in vergelijking met de concurrentie.

Intels Clover Trail Atom presteert in de praktijk een stuk beter dan we gedacht hadden; de nieuwe Windows 8 interface is vloeiend in de bediening en omdat het een x86-cpu is, kun je ook oude Windows-software draaien. Van de snelheid moet echter niet al te veel verwacht worden; de Z2760 is nog steeds op de verouderde Bonnell-architectuur gebaseerd en daardoor zijn de prestaties vergelijkbaar met die van een netbook.

De dock zit goed in elkaar en is vooral erg veelzijdig; niet alleen kun je hem gebruiken om van de tablet een netbookje te maken, maar omdat het scharnier volledig kan draaien is het ook mogelijk om het toetsenbord te laten fungeren als standaard. Daarnaast is de ingebouwde accu welkom, al vinden we het jammer dat we onze videotest niet goed konden draaien. Zonder dock is de accuduur van de tablet in de browsetest redelijk te noemen, maar in de filmtest blijft hij achter.

Er zijn echter genoeg smetten op het blazoen van de W510 te vinden. We zijn niet erg onder de indruk van de bouwkwaliteit, de tablet wordt relatief warm en de lage schermhelderheid maakt dat hij in felle lichtomstandigheden niet heel goed af te lezen is. Daarnaast is het gedrag van de touchpad zo onvoorspelbaar dat bij het gebruik van de W510 als netbookje frustratie al snel de kop opsteekt.

Als laatste blijkt een van zijn grootste voordelen ook een flink nadeel; Windows 8. Het is fijn dat je als gebruiker een volwaardig besturingssysteem krijgt, maar bij de W510 gaat dat ten koste van de stabiliteit, in ons geval in de vorm van problemen met de wifi-verbinding. Bij een iPad of Android-tablet is het dan een kwestie van een factory reset uitvoeren, maar dat bleek bij de W510 geen simpele taak en uiteindelijk is het ons ook niet gelukt.

De W510 is echter geen slecht product en aanvankelijk waren we ook best positief, maar door de kleine bugs, problemen met de wifi-verbinding en de touchpad, en vanwege de manke recoveryoplossing hebben we een ongemakkelijk gevoel aan de tablet overgehouden. Met een software-update kan Acer echter een boel van deze problemen aanpakken en we hopen dat dit ook snel gebeurt.

We hebben lang getwijfeld tussen twee of drie sterren, maar een dikke onvoldoende verdient de W510 ook weer niet. Een aantal van onze problemen zal immers exemplarisch zijn en niet iedereen zal in de situatie komen dat hij of zij een recovery moet uitvoeren. De W510 krijgt dus met de hakken over de sloot drie sterren, een mager zesje, met de aantekening dat we hopen dat Acer snel een update uitbrengt die de bugs verhelpt.

Pluspunten

+ Volwaardige Windows, dus goede ondersteuning voor applicaties en drivers
+ Scherp geprijsd
+ Usb-verloopje meegeleverd
+ Veelzijdige dock

Minpunten

- Lage schermhelderheid
- Wordt redelijk warm
- Brakke touchpad
- Buggy
- Weinig opslagruimte

Reacties (97)

Wijzig sortering
Is dit nou hetgene waarom meneer Wang vindt dat Microsoft eigenlijk geen eigen hardware zou moeten uitbrengen?

Van een bedrijf waar de CEO van zegt dat ze het beter kunnen mag je ook wel verwachten dat ze dan in staat zijn om een goede ervaring neer te zetten - maar alles uit deze poging ademt uit dat Microsoft wel degelijk een goed 'reference design' heeft weten neer te zetten met hun Surface RT en Pro.
Anoniem: 449164
@alt-9214 december 2012 19:28
Dan maar wachten op de W700, de grote broer met i5 van de W510.
Deze code conclusies bevestigt mijn korte ervaring met het apparaat. Die was zo frustrerend dat ik hem terug heb gebracht. Veel zou met een update te fixen moeten zijn, maar dat geldt niet voor de bouwkwaliteit en de warmteproductie. Die zijn pas met een nieuw design echt te verbeteren. Ik denk dat 3,5 sterren het maximaal haalbare is met een goede update en dat is prima gezien de prijs ivm andere Atom modellen.

Mijn review staat hier:
productreview: Acer Iconia Tab W510 32GB WiFi keyboard/docking review door bilgy_no1
Vreemd, Ik heb onlangs van een mede tweaker een Acer W500 overgenomen, met toetsenbord dock inc een schone win 8 installatie. Het koste mij een half uurtje prutsen voor dat ik de scherm rotatie aan de praat had, maar verder ben ik geen enkele bug tegengekomen.
Hij was eigenlijk bedoelt als vervanger voor de netbook van mijn vrouw, die hopeloos traag is met zijn Atom processor, maar ik merk dat ik hem nu vaker gebruik dan mijn 15.1" Dell laptop. Mijn vrouw schijnt niet te kunnen wennen aan werken met een touchscreen en vind hem te zwaar (wat hij ook wel is).
Goede review,

ik heb de W500 met windows 8 pro en ben er behoorlijk tevreden mee. voordeel vd 510 is o.a. de hogere resolutie, de betere/stillere koeling en de verbeterde dock.

Ik heb de W500 met een AMD C50. Ik weet niet hoe dat zit met de intel chip i/d w510, maar een voordeel v/d amc chip is dat je vrij gemakkelijk full-hd video's kan kijken. Ik gebruik geregeld XBMC op m'n W500, en dan eventueel aansluiten op extern scherm via HDMI, werkt uitstekend kan ik jullie melden.

Even wat tips voor windows 8 pro (misschien ook voor RT) om het gebruiksvriendelijker te maken voor touchscreens:

1) in de desktop modus heb ik weergave modus van Explorer verandert naar "Inhoud" de juiste map/bestand selecteren is hierdoor vrij gemakkelijk en een misklik ligt dan meestal aan jezelf.

2) Je zou de dpi-instellingen kunnen veranderen (lees verhogen) om de rechtermuisknop menu's wat groter te maken, echter heeft dat een dusdanige invloed dat ik dit niet meer doe (soms vallen menu's buiten het bereik hierdoor)

3) Stel in dat mappen/bestanden/programma's openen met een enkele klik erop. Het is voor mij een stuk makkelijker om ook in de desktop modus met 1 klik alles te kunnen openen. Gebruik je later een muis dan is dit even wennen, maar ik heb er tegenwoorden vrijwel geen moeite meer mee als ik een muis gebruik.
Wat ik een beetje raar vind, is wat Acer nou precies allemaal op die SSD zet. Windows 8 Enterprise (de meest uitgebreide versie) neemt maar 8.5 GB in, waarom is dat bij dit apparaat ineens 22 GB geworden? Tis duidelijk dat het eerste wat je als koper gaat doen, is de boel wissen en een verse Win8 install erop zetten.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 december 2012 11:10]

Hier even de opsomming voor je waar alle ruimte blijft

Verder een opsomming:
- van 32 gb ziet windows er ongeveer 29.7
- windows neemt 8.5
- hibernate reserveerd 2 gb
- Volgens mij in de review van bilgy_no1 werd vermeld dat na de eerste opstart 14.4 gb vrij was. Dit betekend dat de bootware van acer het volgende inneemt. schijfgroote - (overgebleven ruimte+windows+hibernate) =29.7-(14,4+8,5+2) =4.86 gb
- van 32 gb ziet windows er ongeveer 29.7
Is de rest een recovery partitie?
Nee dat is hoe windows de bits naar bytes omzet. (excuus als ik dit verkeerd formuleer maar heb even niet de tijd om het op te zoeken en goed uit te leggen).
Als je bijvoorbeeld een hardeschijf koopt van 500 gb dan zie je effectief maar 465. het verschil ontstaat in de wijze dat windows de harde schijf leest. Of nog beter gezegt de partitie NTFS.
Dat heeft niets met windows te maken. Het is de HDD scene die bepaalt heeft dat 1 mB = 1000 kB = 1000B in plaats van de voorheen gebruikte, 1024. Met andere woorden, de schijf is uiteindelijk kleiner dan men adverteert.
Nee, het is een verkooppraatje dat beter klinkt.
1 MB is altijd 1024 KB, voor de verkoop wordt met een decimaal stelsel gerekend dat dus uitgaat van 1MB= 1000 KB, vandaar dat de werkelijke grootte altijd kleiner is na formatteren dan opgegeven.

(off topic en gaat verder nergens over maar 1mB bestaat niet= 1 millibyte, je hebt 1 MB= 1 megabyte = 1024 kilobytes en 1 Mb = 1 megabit = 128 kilobits= 0,128 MB)(1 byte =8 bits)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 14 december 2012 21:59]

Dat zegt DrVic toch ook. Heeft niets met het OS te maken maar met bits en bytes.
@ Dreamvoid;
Een volledige W8 installatie vraagt 20 GB, net als W7, je bent in de war met een RTversie die maar 10 GB vraagt.

Staat gewoon ook in je eigen link. ;)
quote;
The official Microsoft Windows 8 (64 bit) disk space requirements are the same as Windows 7: 20 GB.
end quote.

Hier staat het allemaal wat duidelijker in het nederlands.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 14 december 2012 22:41]

Je verwacht toch heel erg dat Acer er alles aan doet om van dat 'net niet' imago af te komen. Dan snap ik niet dat ze niet voor een paar tientjes extra er voor zorgen dat de maximale helderheid op 300/400 nits uit komt. Ook hadden ze net wat meer dingen toe mogen voegen die ze onderscheiden van die andere 100 tablets op de markt, want zo krijgen ze nooit het gewenste marktaandeel.
@davino88

Acer is en blijft een merk wat zich onderscheidt op voornamelijk de prijs. Om dat te doen, zullen nou eenmaal concessies gedaan moeten worden. Ik ben het eens met eerdere opmerkingen dat warmteproductie en bouwkwaliteit de zaken zijn waar je niet op moet besparen, maar het scherm iets minder fel maken om de prijs met 'een paar tientjes' te drukken is een prima overweging. Niet iedereen hoeft het meest maximaal heldere scherm dat er is.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 14 december 2012 09:22]

Sterker, met mijn tablet* gebruik ik zelden een hogere helderheid dan het minimale. Buiten, in de zomer, dan zet ik hem hoger of wellicht op maximaal, maar dat is zeer zelden. Normaal, binnen, staat hij op de laagste helderheid. Gezien de scherpe prijs van dit apparaat, is het wel jammer, maar niet iets dat buiten het verwachtingspatroon ligt.

Voor de softwarematige problemen is dat anders. Relatief goedkoop of niet, het blijft een hoop geld, waarvoor je mag verwachten dat het goed draait. Een keertje aan/uit zetten om wat kleine dingen even 'op te schudden', dan kan gebeuren, maar dat het ding vastloopt en niet of heel moeilijk weer normaal op gang te krijgen is, maakt het een deal breaker.

Jammer, want hardwarematig spreekt hij zeker aan.


Edit:
* HTC Flyer

[Reactie gewijzigd door Edddd op 14 december 2012 09:40]

Voor €50 extra zouden ze beter het geheugen verdubbelen en een bootable usb stick toevoegen dan de helderheid van het scherm te verhogen. Na installatie van een paar apps en het Office pakket is er amper 3GB over. Je kunt een micro SD kaart toevoegen, maar het is niet mogelijk om alle user files en libraries daarop te zetten. Ruimtegebrek op de C-schijf is dus een permanent aandachtspunt vanaf week 1. Dat is veel storender dan een niet zo helder scherm. Dat heb ik niet als problematisch ervaren bij de W510.
Dat is wel mogelijk! Je kunt met junctions werken en al je userdata of zelfs de Program Files map op een SD kaart zetten zonder dat het OS daar hinder van ondervindt. Je zult dus alleen een mogelijkheid moeten vinden om vanaf een ander OS een Windows-OS te booten om dit te regelen.
@LollieStick : Sorry dat ik het zeg, maar wat een ge-eikel zeg. Ik weet wel dat je voor veel problemen een workaround kunt bedenken maar dit soort zaken zouden gewoon niet nodig moeten zijn.
Precies! Het OS zou gewoon een wizard moeten hebben die bij het installeren van een micro SD kaart aanbiedt om al je user data inclusief de apps die je installeert naar de SD kaart te verplaatsen.

Het is net als met de recovery dvd's: gewoon heel slecht uitgedacht, zonder de gebruiker (= de klant) voorop te stellen.
@bilgy_no1 : Natuurlijk heeft Microsoft de klant niet voorop gesteld bij het maken van Windows 8. Kijk maar naar die spuuglelijke interface. Klanten hebben duidelijk aangegeven dat ze standaard naar de klassieke desktop willen kunnen opstarten, maar in plaats daar gehoor aan te geven heeft Microsoft de betreffende legacy code gewoon verwijderd.

Ik zal dus nóóóóóit kiezen voor een ARM tablet met Windows 8. Als ik al voor een tablet zou gaan dan pak ik er wel eentje met een x86/x64 architectuur. Zo blijft mijn keuze open voor besturingssystemen.
Ik heb het al gezegt maar zakelijk wel interessant, voor 400 Euro (zonder belasting). Toch wel zonde als je ernaast houdt dat ze Packard Bell als low end willen gebruiken en Acer high-end. Zet dan de lijn voott met de S7 en zorg dat deze de goedkopere W700 wordt die ook heel erg goed is.
Ik krijg het gevoel dat het veel van die Windows tablets net niet het zijn. Voor de release van Windows 8 was ik serieus geïnteresseerd, maar tot op heden ben ik nog steeds niet overtuigd.
Nou... ik gebruik (bijna) dagelijkt een Asus Vivo Tab RT (met 3G) en kan je melden dat dat wel heeeel prettig werkt. Zeker als je hem met een paar verschillende mensen gebruikt.
Android 4.2 heeft ook User Accounts. En idd dat is zeer handig als je hem met het gezin gebruikt en dergelijke. Alles is gescheiden. Zelfs het flash geheugen als je hem aansluit op je PC.
Anoniem: 449164
@peterh14 december 2012 19:27
maar het gaat hier om Windows 8, de hee versie. En als de 'echte' windows applicaties niet goed werken en minder snel zijn dan de RT versie zie ik het nut niet. een game als Shadowgun werkt prima op mijn Asus eee Pc maar een pc versie zal er wss minder goed uit zien door de extra toepassingen.
@da Burp : http://webwereld.nl/nieuw...-schuld-fabrikanten-.html

Overigens spreekt het artikel zich wel tegen :

"De introductie van Windows 8 komt bovendien op een slecht moment. Vanwege de slechte economische voorspellingen stellen consumenten de aanschaf van een nieuwe pc uit. Door de crisis krijgen fabrikanten het steeds moeilijker. De pc-verkopen daalden in West-Europa in het derde kwartaal volgens cijfers van Gartner met 15,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar."

en dit :

"Intussen overweegt een groeiend deel van de Amerikaanse Windows-gebruikers de overstap naar een Apple-product, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van de krant USA Today deze week. Een derde van de Windows-gebruikers in de VS zou in plaats van een nieuwe Windows-pc kiezen voor een Mac of iPad. Zo'n 60 procent van de consumenten is van Windows 8 op de hoogte, maar slechts 9 procent wil vanwege het nieuwe systeem eerder een pc gaan kopen. De grote meerderheid blijft voorlopig gewoon op XP, Vista of Windows 7 werken."

Ik bedoel; aan de ene kant geven ze de crisis de schuld maar aan de andere kant stappen mensen in deze zelfde crisis wel over op een Apple-product ? Nou ben ik niet naar een of andere dure economische school gegaan, maar volgens mij klopt hier iets niet.
Uit hoofdstuk 2:
Net als bij de VivoTab RT van Asus is de softwarematige integratie een beetje slordig. Als je een tekstveld selecteert, verschijnt eerst het onscreen-toetsenbord, ook al is het fysieke toetsenbord aangesloten.
Is dat bij deze combi niet juist wenselijk? Wanneer de dock als stand dient, zoals op de laatste afbeelding, lijkt me dit juist wenselijk. Of er had een detectie voor de hoek in moeten zitten, was nog wat netter geweest.

Jammer dat de prestaties zo teleurstellen, anders was het t overwegen waard geweest.
Sterker nog, het is zo in Windows 8 dat, wanneer ik mijn Wacom tablet heb aangesloten, ik bij het inlogscherm eerst een onscreen keyboard te zien krijg, terwijl ik natuurlijk ook een gewoon toetsenbord heb wat ik kan gebruiken. Dit blijft wel beperkt tot het inlogscherm. Misschien dat dit dus niet zozeer de "fout" (groot woord) is van de fabrikanten, maar dat dit puur in Windows zit?
Dit is niet te wijten aan Windows 8, want ik heb hier geen last van met mijn surface rt.
Volgens mij heeft Acer de afgelopen jaren wel de nodig stappen vooruit gemaakt qua kwaliteit. Heb het zelfs aangedurft om een laptop van ze te kopen. Maar als ik deze review lees, moet ik eerlijk gezegd weer denken aan het oude imago van het merk. De bouwkwaliteit is weer matig en er zijn toch nogal wat kanttekeningen te maken bij dit apparaat. Ik denk dat dit geen verkoopsucces zal worden...
Anoniem: 449164
@D vd V14 december 2012 19:20
Ik denk ook niet dat het een succes gaat worden maar zakelijk wel een goedkoop alternatief, slechts 500 Euro voor een zakelijke tablet is niet veel.
Persoonlijk zie ik het nut niet van een tablet. Ik heb een laptop en een Galaxy S3 smartphone. Waarom zou ik een tablet met keyboard-dock aanschaffen terwijl ik voor hetzelfde geld een notebook krijg die betere prestaties en flexibiliteit levert ?
Uitstekende review. Ik denk dat Windows RT beter bij dit apparaat had gepast. Best wel raar trouwens, de grotere broer (de Iconia W700) wordt overal redelijk positief beoordeeld. Je zou denken dat ze eindelijk van hun 'cheap' imago af zijn en dan komen ze weer met zo een misser.
Ik denk dat een deel van het budget is opgegaan aan Megan Fox. Op zich natuurlijk geen slechte keuze.

Bugs zijn te verhelpen en ik ga er van uit dat Acer dat ook wel zal doen. Die bugs hebben naar mijn mening niets met Windows 8 te maken, maar meer met de hardware.
Het is natuurlijk een persoonlijke ervaring met Acer producten. De mijne zijn positief. Ik heb hier nog een Acer laptop uit 2009 die nog als een zonnetje draait. Die heeft altijd op Windows 7 gedraaid en is in ruim 2 jaar maar 1 keer opnieuw geinstalleerd. Nu, in zijn 3e jaar, is hij geinstalleerd met Windows 8 en draait nog steeds als een zonnetje. Nooit een problem mee gehad. Mocht dat nu gebeuren, dan heb ik daar vrede mee. Het ding is flink aan het werk gezet.

Ik heb geen ervaring met Acer tablets, maar voor zover ik ze in de winkels gezien heb kan ik me niet goed voorstellen dat ze echt zo brak zijn.
Zelf heb ik een Asus Vivo Tab RT en die bevalt me zo goed dat de iPad en Samsung Tab nagenoeg werkloos op de plank liggen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee