NEX-7 min 1
Sony kondigde op 12 september, naast drie fullframe-camera's, ook een nieuwe NEX-camera aan. De NEX-6 moet met zijn aps-c-beeldsensor met 16 megapixels een betaalbaar alternatief bieden voor de NEX-7, die vorig jaar werd aangekondigd.
De NEX-6 bezit de meeste kenmerken van de NEX-7, zoals een oled-zoeker en een ingebouwde flitser. Ook de behuizing is in grote lijnen hetzelfde gebleven. Nieuw voor de NEX-serie zijn de fysieke modusknop en de universele flitsschoen.
Samen met de NEX-6 werd ook een nieuwe kitlens aangekondigd: de SEL-P1650. Deze platte 16-50mm-lens is een alternatief voor de behoorlijk uit de kluiten gewassen 18-55mm-lens en is ook los verkrijgbaar.
Tweakers.net kon de NEX-6 en de nieuwe pancake-kitlens onlangs uitproberen tijdens een persevenement dat Sony in IJsland had georganiseerd.

Body: grote kleine veranderingen
De NEX-6 is even groot en vrijwel even zwaar als de NEX-7. De NEX-F3 is bijna even groot maar wel een stuk lichter; de in september gepresenteerde NEX-5R is echter met grote afstand het kleinste en het lichtste model.
Feature | NEX-F3 | NEX-5R | NEX-6 | NEX-7 |
Afmetingen |
b: 117mm h: 67mm d: 42mm |
b: 111mm h: 59mm d: 39mm |
b: 120mm h: 67mm d: 43mm |
b: 120mm h: 67mm d: 43mm |
Gewicht (incl. accu) |
? (314g) |
218g (276g) |
287g (345g) |
291g (353g) |
De NEX-6 en de NEX-7 zijn ook uiterlijk sterk gelijkend. Toch wijkt de NEX-6 op een aantal punten af en het belangrijkste verschil vinden we aan de bovenzijde van de stevige magnesium behuizing: daar zit bij de NEX-6 een fysieke programmakeuzeknop. Bij eerdere modellen ontbrak die nog omdat Sony duidelijk wilde maken dat zijn NEX-serie ook voor beginners geschikt was. Dat bleef echter behelpen, zelfs bij de dure NEX-7 met zijn uitgebreide knoppenrepertoire.
:fill(white)/i/1348572653.jpeg?f=thumb)
Op de draaiknop staan de pasm-modes, twee automatische standen, een stand voor de sceneselectie en een panorama-modus. De modusknop zit behoorlijk ver naar rechts, waardoor het draaien ervan met duim en wijsvinger moet gebeuren. De modusknop draait vrij stroef, zodat het ontbreken van een vergrendeling geen problemen zal opleveren.
Onder de modusknop zit nog een zilverkleurige draaiknop, die eveneens vrij stroef draait. Deze knop is bedoeld om in samenwerking met de d-pad gebruikt te worden.

Universele flitsschoen
De nieuwe Multi Interface Shoe is een universele flitsschoen waar Sony nog een reeks extra contactjes aan heeft toegevoegd. Ook de high-end Alpha A99 beschikt over deze flitsschoen, waarmee onder meer extra - en gebalanceerde - audio-ingangen kunnen worden aangesloten. Of die adapter ook op de NEX-6 werkt, is nog niet bekend. In tegenstelling tot bij de A99 wordt er bij de NEX-6 geen adapter voor oudere flitsers van Sony en Minolta meegeleverd.

Videoknop
Bij de NEX-7 kan de rode videoknop achterop te gemakkelijk ingedrukt worden en daar zijn heel wat zelfbouw-oplossingen voor bedacht. Bij de NEX-6 heeft Sony geprobeerd om dit probleem te verhelpen door de knop meer schuin aan de zijkant te plaatsen. Zo is de knop in elk geval beter beveiligd tegen abusievelijk indrukken - misschien zelfs iets te goed, want we vonden het indrukken met handschoenen aan eigenlijk al te lastig.

Rode videoknop NEX-7 versus NEX-6
De functieknop rechts van de zilverkleurige sluiterknop is bij de NEX-6 voorzien van de opdruk 'Fn' en de rechterpositie op de d-pad is voortaan gereserveerd voor de iso-instellingen.
Ingebouwde flitser
De NEX-6 heeft net als de NEX-7 en de NEX-F3 een ingebouwd flitsertje. Het richtgetal hiervan is volgens Sony 'vergelijkbaar met andere ingebouwde flitsers van compacte systeemcamera's'. Dat klinkt niet heel krachtig, terwijl Sony het nut van een flitser toch duidelijk inziet: bij de introductie van de NEX-systeemcamera's was er geen enkel model met ingebouwde flitser, maar in de actuele line-up is de NEX-5R de enige camera die het nog zonder deze feature moet stellen.

Intern: sensor en oled-zoeker
De beeldsensor in de NEX-6 kennen we eigenlijk al, want die zit ook in de NEX-5R. De cmos-beeldsensor in aps-c-formaat heeft 16,1 megapixels en is voorzien van 99 fasedetectie-autofocuspunten. Deze af-punten zitten redelijk op een kluitje in het midden van de sensor.
Er wordt niet alleen fasedetectie gebruikt: het Fast Hybrid AF-systeem van Sony stelt eerst snel maar relatief onnauwkeurig scherp met behulp van de af-punten op de sensor, waarna contrastdetectie wordt gebruikt om de nauwkeurigheid van de scherpstelling te optimaliseren. Dit betekent dat de lens minder aan het zoeken is naar het juiste bereik, het zogeheten 'hunten' van de lens.

In de praktijk werkt het af-systeem vlotter dan dat van eerdere modellen, terwijl vooral ook de trefzekerheid vergroot is. Toch kost de contrastdetectie nog steeds duidelijk tijd en moeite: Fast Hybrid AF moet het nog afleggen tegen de af-methode van het Nikon 1-systeem, dat bij voldoende licht alleen fasedetectie gebruikt. Het is mogelijk om ook de NEX-6 alleen fasedetectie te laten gebruiken, maar deze 'speed priority'-modus hebben we niet getest.
Net als de NEX-5R kan de NEX-6 in de burstmodus 10 beelden per seconde schieten, al is ons niet bekend welke functies daarbij allemaal vergrendeld zijn.
Kantelbaar scherm
Net als de NEX-7 heeft de NEX-6 geen touchscreen. Wel zijn de lcd's van beide toestellen kantelbaar: ze kunnen bijna negentig graden naar boven en ongeveer 35 graden naar beneden worden geklapt. De schermen van de NEX-5R en de NEX-F3 kunnen 180 graden naar boven kantelen, maar bij de NEX-6 is dat niet mogelijk - ook al omdat de zoeker aan de achterkant iets uitsteekt.
De vga-lcd heeft goede zwartwaarden en is voldoende helder om buiten te gebruiken. Het is echter geen MagicWhite-variant met rgbw-pixels, zoals de A99 die wel heeft, zodat in direct zonlicht toch beter de elektronische zoeker gebruikt kan worden.
:fill(white)/i/1348620906.jpeg?f=thumb)
Oled-zoeker
De evf van de NEX-6 is dezelfde die ook in de NEX-7 zit. Deze is aan de linkerkant van de body geplaatst, zodat er ook genoeg ruimte voor de bediening is als je met je linkeroog door de zoeker kijkt. De evf heeft een oled-paneel met 2,36 miljoen subpixels, oftewel 1024 bij 768 pixels. Een forse oogkap wordt meegeleverd.
We vinden de zoeker van de Alpha A99, die over hetzelfde oled-paneel beschikt, wat prettiger werken. Waarschijnlijk komt dat door de grotere oogafstand. Bij de A99 kan je op een afstand van 27mm tot de oculairlens nog het hele zoekerbeeld zien, terwijl deze afstand bij de NEX-6 slechts 23mm bedraagt. Een brildrager zal dus meer moeite moeten doen om de uithoeken van het zoekerbeeld te zien.
De NEX-6-zoeker heeft een hoge refreshrate en kan bewegingen dus redelijk goed in beeld brengen. Lcd's hebben daar doorgaans meer problemen mee.
Bediening: gemiste kans
De tweede draairing van de NEX-6 heeft momenteel eigenlijk weinig extra nut. Net als bij de NEX-5R, die ook een tweede wieltje heeft, heeft Sony de functionaliteit niet over beide wieltjes verdeeld. Zo worden ze bijvoorbeeld allebei gebruikt om verticaal door het snelmenu te scrollen, terwijl voor de horizontale keuzes het d-pad nodig is. Verder was het bij het testexemplaar nog niet mogelijk om bij ingezoomde foto's naar de vorige of volgende foto te springen.
Het snelmenu, dat met de Fn-knop naast de sluiterknop is op te roepen, is zelf in te delen. Helemaal goed werkt het nog niet: als de gebruiker bijvoorbeeld een andere methode voor de belichtingsmeting kiest, blijft het bijbehorende icoontje stug de defaultwaarde tonen. Hopelijk wordt dit probleem met een firmware-update opgelost, want nu kan het snelmenu nog domweg de verkeerde informatie geven.
De auto-iso-functie is bij de NEX-6 instelbaar tot een maximum van iso 3200, waar de NEX-7 nog niet verder dan iso 1600 gaat. Dat geeft net wat meer speling bij het nemen van foto's, zonder dat je op een cruciaal moment de iso nog handmatig moet verhogen.
De rest van het menu is amper veranderd, op enkele toevoegingen na zoals de weergave van de af-punten op de sensor. Al met al blinkt het NEX-menu niet uit in duidelijkheid.
PlayMemories Camera Apps
Net als de NEX-5R beschikt de NEX-6 over wifi-ondersteuning en kunnen er zogeheten PlayMemories Camera-apps op geïnstalleerd worden. Deze apps zijn te benaderen via de 'Applications'-optie in het hoofdmenu. Met de apps kan de camerafunctionaliteit worden uitgebreid.
Met Bracket Pro kunnen bijvoorbeeld de mogelijkheden voor 'bracketing' worden verruimd en met Multi-Frame NR-app kan ruis bij hoge iso-waarden worden verminderd: er worden dan een aantal foto's direct na elkaar genomen, aan de hand waarvan de app de ruis wegfiltert. Ook is een Picture Effect+-app met verschillende beeldeffecten en kan met Photo Retouch kunnen foto's worden nabewerken. Uiteraard kan je wifi ook gebruiken om foto's te uploaden.
Hoewel Sony's PlayMemories Camera-systeem potentie heeft, starten de apps nog traag op en gaat het steevast om functionaliteit die voorheen, weliswaar minder uitgebreid, standaard op camera's aanwezig was. Het systeem staat of valt bovendien met de inspanningen van Sony om dergelijke apps te ontwikkelen.

Drie centimeter: 16-50mm-pancake
Als het NEX-systeem iets echt nodig had, was het wel een kleinere kitlens voor de E-mount. Sony heeft daarom de SEL-P1650 geïntroduceerd: een intrekbare lens met een zoombereik van 16-50mm. De lens beschikt dus over iets meer groothoek- en iets minder telebereik dan de 18-55mm-kitlens, en dat is wat ons betreft geen verkeerde keus. De lens heeft zeven diafragmabladen, een filtermaat van 40,5mm en ingebouwde beeldstabilisatie.
De opgevouwen 16-50mm-lens is slechts 3cm lang en dat is de helft van de lengte van de 18-55mm-lens. Ook het gewicht van 116g is bijzonder laag voor een objectief dat een aps-c-beeldsensor moet bestrijken. De 14-42mm-lens die Olympus voor de kleinere m4/3-sensors ontwierp, weegt bijvoorbeeld vrijwel evenveel en is 2cm langer dan de nieuwe Sony-lens.
:fill(white)/i/1348563240.jpeg?f=thumb)

Powered zoom
De 16-50mm-lens is voorzien van powered zoom. Vooral voor video is het elektronisch in- en uitzoomen handig omdat de constante zoomsnelheid rustiger oogt. Het zoomen gebeurt met een langwerpig schuifje, dat links onder de lens is geplaatst.
Het zoomen werkt erg vloeiend. De pancake-zoomlens van Panasonic, die ook van powered zoom is voorzien, moet met een palletje worden bediend. Dat zit wat ons betreft te hoog op de lensbehuizing om zonder verkrampte vingers te kunnen bedienen. De lengte van het schuifje bij de Sony-lens zorgt dat je er altijd vat op hebt.
De draairing die voor op de Sony-lens zit, heeft een dubbele functie. In de autofocus-stand kan er handmatig mee in- en uitgezoomd worden, waarbij de zoomsnelheid afhankelijk is van hoe snel de ring wordt rondgedraaid. In video's is dan helaas wel enig gekraak te horen. In de manual focus-stand kan de ring gebruikt worden om handmatig scherp te stellen. Dat werkt wederom erg vloeiend en in combinatie met een uitvergroot beeld is het scherpstellen kinderspel.
Bij het opstarten van de camera wordt de lens zeer snel uitgeschoven; het weer inklappen duurt wat langer. De bouwkwaliteit is goed; de lensvatting is van metaal en de behuizing is van kunststof, maar doet ook aan metaal denken. De draairing is van gegroefd hard plastic en is veel beter dan de metalen zoomring van de 18-55mm, die ons kippenvel bezorgde.
Andere nieuwe lenzen
Sony heeft nog twee andere lenzen aangekondigd. Het gaat om een ultra-groothoekzoomlens met een bereik van 10 tot 18mm en een 35mm f/1,8-prime. Beide zijn zeer welkom in het vooralsnog erg beperkte assortiment NEX-lenzen. We hebben dit tweetal helaas nog niet mogen uitproberen.
Fotogalerij
Tot slot
Sony heeft bij de ontwikkeling van de NEX-6 zwaar geleund op het ontwerp van de NEX-7. Je zou de toestellen op het eerste gezicht zelfs uitwisselbaar kunnen noemen, ware het niet dat er een fysieke modusknop op de NEX-6 zit. Het is voor het eerst dat Sony de pasm-modes op een NEX-camera zo toegankelijk maakt; wij vinden het een uitstekende verandering.
De introductie van de NEX-6 roept wel vragen op over het bestaansrecht van de NEX-7. Al bij introductie van dat toestel klonk de roep om een variant met minder megapixels en betere ruisprestaties, en Sony heeft daar met zijn nieuwste NEX-toestel gehoor aan gegeven. De NEX-6 is even stevig als de NEX-7, gebruikt dezelfde fijne oled-evf en de grip is een van de beste van alle compacte systeemcamera's.
De NEX-6 heeft als extraatjes wifi en ondersteuning voor downloadable apps, en is ook nog eens goedkoper. De adviesprijzen voor de NEX-6-body en de 16-50mm-lens bedragen respectievelijk 800 en 350 euro, terwijl de combinatie volgens Sony 950 euro gaat kosten. De winkelprijzen zullen echter lager liggen, en de NEX-7-body, die momenteel voor rond de 1000 euro in de winkels ligt, zal het dus behoorlijk moeilijk krijgen.