/i/1339489279.png?f=thumbsmall)
Apples MacBook Air is natuurlijk een ultrabook avant la lettre. De nieuwste editie van deze ultraportable is net als de UX31A gebaseerd op Intels Ivy Bridge-platform, maar Apple gebruikt de iets tragere Core i5-chips.
De behuizingen hebben veel gemeen: beide zijn van aluminium, wegen ongeveer 1,3kg en hebben aan weerszijden een usb 3.0-poort. Ook bij Apple is het mogelijk om via een usb-verloopstukje een ethernetkabel aan te sluiten, maar deze moet los aangeschaft worden.
De Air heeft als extraatje een Thunderbolt-aansluiting, maar de UX31A heeft het betere scherm, met een hogere resolutie en betere kleurreproductie.
Wie tussen deze twee modellen twijfelt zal zijn keuze waarschijnlijk laten afhangen van het besturingssysteem. Als je echter van plan bent om een Air te kopen en daar met behulp van Bootcamp Windows op te installeren, dan is de UX31A wellicht toch de betere optie.
/i/1339153762.png?f=thumbsmall)
Samsungs Series 9 is even duur als de UX31A. Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar wij vinden hem nog mooier dan Asus' ultrabook. Daarnaast is hij met 1,19kg ook een tikkeltje lichter. Net als bij de Macbook Air krijg je bij de Series 9 wat minder snelle hardware voor je geld.
Samsung gebruikt een mat gecoat schermpaneel van het nieuwe pls-type, dat zelfs nog iets beter zou moeten zijn dan ips-schermen. Ook op het gebied van kijkhoeken ontlopen de twee notebooks elkaar dus nauwelijks. De kleurweergave van het scherm in de UX31A is net wat realistischer; de resolutie van de Series 9 is met 1600x900 pixels een tandje lager, maar nog steeds acceptabel. De connectiviteit van beide modellen ontloopt elkaar ook niet veel; beide hebben twee usb 3.0-poorten, een micro-hdmi-uitgang, een sd-kaartlezer en, via verloopjes, vga- en ethernet-aansluitingen.