Door Willem de Moor

Redacteur

Cooler Master Silencio 650: zwijgen is goud

Conclusie: pittig geprijsde stilte

De bouw van de 650 is, zoals we van Cooler Master gewend zijn, dik in orde. De kwaliteit van de gebruikte materialen is goed, al wordt er voor sommigen wellicht iets te veel plastic gebruikt. De metalen onderdelen zijn met een licht reliëf gecoat, wat krassen moet tegengaan. De coating is echter wel vrij gevoelig voor vingerafdrukken.

Nog een minpuntje is de bekleding van de panelen. Het schuim is geluiddempend, maar houdt ook warmte vast. Bovendien is het materiaal vrij eenvoudig te beschadigen. De koeling met drie ventilators is echter goed tegen de isolatie opgewassen en desgewenst kunnen er nog een aantal fans worden bijgeplaatst.

De extraatjes, zoals de hotswapbay voor harde schijven, de fancontroller, de sd-kaartlezer en de vier usb-poorten, leveren eveneens allemaal bonuspunten op. De Boot Control-schakelaar om tussen bootdrives te wisselen is aardig verzonnen, maar we vragen ons af hoeveel gebruikers die werkelijk zullen benutten.

De koelprestaties van de 650 zijn redelijk: de componenten blijven binnen beschaafde marges, ook als de ventilators langzaam draaien. Op het gebied van geluid blinkt de 650 pas echt uit: zelfs met de fancontroller op de maximale stand en de cpu-koeler op 1600rpm blijft de behuizing ruim onder de veertig decibel. De kast is zelfs zo goed als onhoorbaar als de fans, en dan met name de cpu-fan, iets langzamer draaien.

Het inbouwen van de onderdelen werkt soms wat onhandig omdat er niet veel ruimte in deze midtower is. Door de moederbordtray iets te verplaatsen is er ten opzichte van de Silencio 550 meer ruimte voor de cpu-koeler, maar dat gaat ten koste van de ruimte voor kabels. Het dunnere isolatiemateriaal op het rechterpaneel compenseert dit slechts ten dele.

Voor de prestaties hoef je de 650 dus niet boven de veel goedkopere 550 te verkiezen, maar de 650 biedt veel meer features en uitbreidingsmogelijkheden - al is het nut van die bootdisk-schakelaar dubieus. Wie een stille behuizing zoekt, zal niet makkelijk een betere kast vinden. De koeling is beslist op zijn taak berekend en kan nog flink uitgebreid worden. Het belangrijkste minpunt is eigenlijk de prijs, die met zo'n 120 euro behoorlijk pittig is.

Reacties (43)

Wijzig sortering
Alles goed en wel maar met een prijs die bijna 2 keer zo hoog is als zijn voorganger vindt ik dat ze bij Cooler Master nog best wat punten hebben laten liggen. Leuk dat de CPU koeler meer ruimte heeft, jammer dat het ten koste moet gaan van de ruimte voor kabels.

Die bootselectorswitchomatic is leuk, maar net als in de review vraag ik me af hoevaak je zoiets gaat gebruiken. Dualboot kan op één schijf en ik zie geen reden om ineens te willen booten van een andere schijf dan mijn standaard bootschijf. Tot slot denk ik dat de onderste drivecage ook best verwijderbaar had mogen zijn. Levert tenslotte meer ruimte op voor grafishe kaarten als dat nodig is (SLI/CFX)
Dualboot kan op één schijf en ik zie geen reden om ineens te willen booten van een andere schijf dan mijn standaard bootschijf.
En al zou je dat willen, mensen die zich daarmee bezig houden kunnen ook prima op F12 (of andere knop) drukken bij het booten en een ander bootdevice kiezen, zoals op ieder modern moederbord tegenwoordig wel mogelijk is.
Voordeel met deze opstelling is dat je nu niet perse afhankelijk bent van de bootsec, dit vind ik persoonlijk wel een voordeel omdat ik hier wel eens nare ervaringen mee heb gehad. Daarnaast kun je nu je pc aanzetten en weglopen en dan start automatisch het goede besturingssysteem. Natuurlijk kan het softwarematig en zijn de voordelen nihil, maar voor iemand die echt 2 besturingssystemen actief gebruikt kan het volgens mij wel echt een voorbeeld zijn.
Jammer dat de power-button ook onder de schuifklep zit. Voor mij is die schuifklep over je usb poorten e.d. juist ideaal om stof te voorkomen in je poorten en ze weg te werken als je ze niet gebruikt, maar nu moet je toch telkens die schuifklep open zetten om je PC op te starten en af te sluiten. Ik vraag me nu ook direct af hoe lang die schuifklep goed blijft waren als je dit dagelijks zou doen.
Vroeger had ik als case de Antec Sonata II en bij deze case moest je iedere keer het deurtje openen om bij de power knop te geraken. Deurtje heeft het 3 jaar uitgehouden en toen brak het plotseling af bij het openen zonder meer of minder force te gebruiken dan de vorige 500keer ...

Sindsdien wil ik die knop gewoon ergens binnen berkeik zien en niet weggestopt!
Bij mijn HAF X heb ik ook een schuifje voor de bootknop en dat vind ik zelf wel prettig. Ik zit niet in een omgeving waar de kans groot is dat hij per abuis geraakt wordt maar het helpt er wel goed tegen. Het schuiven voor het opstarten is in mijn optiek totaal geen probleem. Ik ben al gewend om altijd de stekkerdoos aan/uit te zetten dus het gaat in 1 beweging door.
Ik zit niet in een omgeving waar de kans groot is dat hij per abuis geraakt wordt maar het helpt er wel goed tegen.

Ik gebruik al 25 jaar PC's met een uitwendige start (aan/uit) knop en nog nooit in die duizenden keren dat ik een pc heb gebruikt is deze daardoor per ongeluk aan of uit gegaan.

Jouw redenatie is als:

Bert: Ernie waarom heb je bananen in je oren ?
Ernie: Dat is tegen de krokodillen Bert.
Bert: Maar er zijn hier helemaal geen krokodillen.
Ernie: Zie je wel dat het helpt !

_/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
Mooie review, wel jammer dat de kast niet gemeten is tegen de fractal designs define R3 Zelfde prijsklasse, ongeveer zelfde uiterlijk en ook gefocussed op stilte. Ben wel benieuwd hoe die zich verhoudt tegen deze kast.
Ik denk sowieso beter qua koelingsmogelijkheden. En qua prijs zitten ze in verschillende klasses. Zit een eurootje of 45 tussen :)
Nou ja, de kasten die als "Concurrenten" bestempeld worden zitten ook redelijk onder de prijsklasse van de Silencio 650, maar het zal wel zakken als de kast leverbaar word.

En anders kan altijd nog de Define XL als maatstaaf gebruikt worden, die heb ik zelf ook :)

[Reactie gewijzigd door Blue_Entharion op 5 juni 2012 11:59]

Helemaal mee eens, ik snap niet dat de define R3 niet op de concurrent lijst staat ..
Even een vragen over die boot-drive schakelaar zet hij de ene harde schijf gewoon uit waardoor je op de de goede hardschijf boot of blijft hij wel ingeschakeld.
Zijn dit soort boot-drive regelaars ook los te koop vind het wel interessant.
Voor IDE kon ik er wel een vinden:
http://hothardware.com/viewarticle.aspx?articleid=281

voor SATA zo snel niet, maar die zullen er vast ook wel zijn.
Volgens mij wordt de stroom inderdaad uitgeschakeld op de HDD waarvan niet geboot wordt.
Handig systeem in mijn ogen. Zo heb je dus geen GRUB nodig(?) en kun je sneller booten.

edit: lekker tweaken:
http://www.extremetech.co...-sata-hard-drive-switch/2

[Reactie gewijzigd door Batiatus op 5 juni 2012 13:16]

Zou dit hieronder ook werken?.

Misschien een beetje simpel gedacht.
Maar als je bij de sata power kabel de twee zwarte draden doorknipt van de laatste connector en doorverbind naar een schakelaar en terug verbind naar de sata kabel heb je het zelfde princiepen volgens mij.
Ja, in principe wel. Volgens mij (heb t globaal overgekeken) wordt ongeveer dezelfde manier gebruikt op de pagina van de SATA switch.


OT: Wel een mooie kast trouwens. Je moet het er echter wel voor over hebben. 120 Euro voor een kast met goede koelmogelijkheden en zeer goede inbouwmogelijkheden zou het wel een goede kast moeten zijn.
Ja ik heb de Silencio 550 ben er erg tevreden mee maar mis wel wat dingen.
Zoals de koelmogelijkheden zijn miniemaal en voor de kabel mangement heb je maar weinig ruimte. Hij had van mij breder mogen zijn zodat je ook meer ruimte had voor de koeler dit past maar net aan.

Ik ben wel van plan dit idee uit te voeren met een boot voor windows 7 of mackintosh.

[Reactie gewijzigd door youken1 op 5 juni 2012 22:08]

Ligt het aan mij of lijkt de binnenkant van deze kast vrijwel exact op de binnenkant van de Corsair 650D?

Ziet er verder wel netjes uit, en ik vind 121€ nou ook weer niet zo'n overkill voor een nette zwarte strakke kast met prima opties :)
Ik dacht precies hetzelfde. Al is de Silencio volgens mij net een fractie groter dan de Corsair. Zelfs de gaten voor waterkoeling aan de achterkant zitten op dezelfde plek :)
mis ook wel de Antec Performance P series als concurent
daarbij vind ik het uiterlijk niet echt bepaald strak de schuif voor de top fan bijv, zet er dan een mesh grill in die +- gelijk zit met de behuizing...

prijs is wel te hoog voor deze kast vind ik zo persoonlijk
Ik d8 exact hetzelfde, antec P series missen hier, maar een Solo staat er wel in!?
De conclusie is denk ik: Neem een 550 en investeer die anders 60euro in een grotere ssd ;)
Ik vind het wel een nette kast, er zitten voldoende stoffilters in (iig op de belangrijkste plekken waar je de fans normaal gesproken lucht naar binnen laat blazen). Het design vind ik op zich strak en netjes (niet helemaal mijn ding maar dat komt omdat ik niet van deurtjes houd). Qua ruimte vind ik het nog wel meevallen, het is een beetje vergelijkbaar met mijn Fractal Design Arc Midi en daar kan ik alles prima in kwijt (heb redelijk snelle PC).

Het klepje van de power knop en aansluitingen vind ik zich wel een mooie toevoeging, in mijn geval betekend het dat hij altijd open zou staan maar ik kan me voorstellen dat voor mensen die van strak houden (en de computer in de woonkamer hebben staan) het prettig is als je niet altijd alle aansluitingen ziet zitten. Het klepje voor de airflow lijkt me dan weer een beetje overbodig, het lijkt me juist dat de fan meer lawaai gaat maken als je hem lucht door een kleinere opening laat blazen.

De prijs vind ik wel een beetje aan de hoge kant liggen. Nou moet ik wel zeggen dat je niet vaak behuizingen met hotswapbays ziet in deze prijsklasse dus wat dat betreft zou het misschien wel gerechtvaardigd kunnen zijn. Als ik ff in de pricewatch kijk zie ik dat een hotswap bay zon 14 tot 30 euro kost (van een beetje fatsoenlijk merk).

Leuk kastje, prijs had misschien iets minder gekund maar je krijgt in mijn ogen een mooie strakke kast met voldoende koelingsopties en leuke extras zoals 2 usb 3.0 poorten aan de voorkant en een hotswapbay (dat laatste zou voor mij al een reden zijn om deze kast te kopen).
Naar mijn idee zijn er inmiddels genoeg hot-swaps voor veel interessantere prijzen.
Neem bv. CM´s eigen 690 advanced (USB3) behuizing ..... alle gemakken, ruimte en interessante prijs. Nee, niet extra gericht op stilte, maar wel met alle eigen mogelijkheden daartoe.

Jammer van deze 650.
De kast spreekt me erg aan, maar de prijs laat me interessantere alternatieven.

[Reactie gewijzigd door ZND-Photo op 5 juni 2012 10:12]

De Corsair Obsidian 550D had er ook wel bij gemogen als vergelijking.
Ik zou sowieso wel eens een Tweakers review van die kast willen zien.
Heb er al genoeg over gelezen om het de behuizing voor mijn nieuwe stille systeem te laten worden :)
Ik vind het vooral geruststellend dat er blijkbaar naar veel klanten wordt geluisterd. De I/O aan de voorkant van de kast is mooi achter een klepje weggewerkt (ik hoef dat niet de hele tijd te zien), en er zijn 'maar' drie optische drive bays (ok, genoeg voor een DVD brander en een dual 5,25" fan controller/reservoir etc.). Ik vind persoonlijk dat vijf 5.25" drive bays en een hele batterij aansluitingen op de voorkant overbodig en ouderwets is. Let op: mening.
Inderdaad nogal prijzig vergeleken met de voorganger. Voor de reviewer: lijn grafiekje is niet de beste keuze als x-as een willekeurige volgorde is (cpu, gpu, systeem).

[Reactie gewijzigd door Vliedel op 5 juni 2012 09:08]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee