Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Sony Xperia S: geduld is een schone zaak

Inleiding: afscheid van Ericsson

De Xperia S is de eerste Sony-smartphone die we reviewen. Dat wil zeggen: het is onze eerste review van een Sony-smartphone sinds Sony Ericsson half februari overging in Sony Mobile en de eerste smartphone waar de naam Ericsson niet meer op de behuizing te vinden is.

Om een telefoon als deze te ontwikkelen is echter minimaal een jaar nodig, als het er geen twee zijn. De Xperia S is dus volledig gemaakt toen Sony en Ericsson nog samenwerkten. Pas in 2013 zullen de eerste échte Sony-toestellen verschijnen.

Bovendien werken Sony en Ericsson nog altijd samen. Hoewel de processor in de Xperia S van Qualcomm is, zijn de twee andere nieuwe Sony-toestellen voorzien van processors van ST-Ericsson - en dat is inderdaad een joint venture van de voormalige partner van Sony.

Voor de buitenwacht is de Xperia S natuurlijk wel volledig van Sony, maar de naam van de fabrikant is voorlopig het enige dat is veranderd. De toestellen heten nog altijd 'Xperia' en de software is exact hetzelfde als onder Sony Ericsson. Sterker nog, het oude logo van Sony Ericsson staat nog op de behuizing.

Sony wil de Xperia S vooral laten opvallen door het design, de camera en de integratie met Sony-diensten als Music Unlimited en, later dit jaar, de PlayStation Store.

Design en uiterlijk: vernuftige balk

Balk

Net boven de onderkant zit een doorzichtig segment in de telefoon. Deze balk zit er niet alleen voor de sier, maar werkt ook als antenne. Bij nadere beschouwing blijkt dat dit segment uit drie onderdelen bestaat: de rechte voorkant, de bolle achterkant, en een tussenstrip waar iconen in gefreesd zijn.

De iconen worden verlicht door ledjes die boven de balk in de behuizing zijn verstopt. De uitgefreesde figuurtjes verstrooien dat licht, waardoor het lijkt alsof ze zelf oplichten. Op uitvergrote foto's zagen we op de middelste strip bovendien een raster van kleine draadjes met daartussen transparante lijntjes.

Transparante balk Xperia S

Onze beste gok tot nu toe is dat die lijntjes in feite onzichtbare geleiders zijn, die onder andere worden gebruikt voor de verbinding met de microfoon aan de onderkant. Het raster is denkelijk de antenne - en omdat die geheel door plastic wordt omgeven, kan je hem niet aanraken; je hoeft dus niet bang te zijn voor een 'death grip'.

Transparante balk Sony Xperia S Transparante balk Sony Xperia S

Hoe het ook werkt, Sony laat hier een vernuftig staaltje ontwerptechniek zien. Toch zal er vooral vanwege esthetische redenen voor de doorzichtige balk zijn gekozen: vanwege de beperkte capaciteit van raster en geleiders zullen er niet veel onderdelen onder de balk kunnen worden geplaatst, waardoor dat deel van de Xperia S bijna geheel loze ruimte is.

Rest van het design

De Xperia S is dikker dan zijn 'voorganger', de Xperia Arc. Hij voelt ook groter door zijn vierkante uiterlijk. Het minimalistische design ziet er strak uit, maar vergde wel enkele concessies op andere gebieden.

Het hinderlijkst zijn de knoppen onder het scherm. Anders dan bij de Xperia P is de doorzichtige balk niet aanraakgevoelig: de iconen staan wel in de balk, maar de daadwerkelijke knoppen zitten er iets boven. De knoppen werken echter niet feilloos: soms moet je een tweede keer drukken om ze tot actie te bewegen. Bovendien zitten ze dichter op het scherm dan prettig is.

De achterkant is van mat kunststof en dat heeft als voordeel dat het niet gevoelig is voor vingerafdrukken. Het materiaal is bovendien stroever dan de achterkant van de Xperia Arc, waardoor hij minder makkelijk uit je handen of van de bank glijdt. Van ons had het overigens nog wel wat stroever gemogen.

Het scherm is veel zwarter dan vorige lcd's van Sony en dat maakt een groot verschil voor de voorkant. Daardoor ziet de telefoon er beter uit als hij uitstaat.

Uiterlijk

Toestel
Xperia S
Galaxy SII
Galaxy Nexus
Razr
Xperia Arc
Lengte 128mm 125mm 135mm 130mm 125mm
Breedte 64mm 66mm 68mm 68mm 63mm
Dunst 8,8mm 8,5mm 8,9mm 7,1mm 8,7mm
Dikst 10,6mm 9,9mm 9,4mm 10,6mm 9,5mm
Gewicht 144g 116g 135g 127g 117g

De Xperia S is groter dan nodig was geweest. Dankzij de knoppen, de balk en de vrijwel loze ruimte onder de doozichtige balk oogt de Xperia S op een haar na even groot als de Galaxy Nexus, die een veel groter scherm heeft. Hij is echter volgens alle tabellen een stuk kleiner dan de Nexus.

Met de dunne zijkanten en de bolle achterkant oogt de Xperia S vrij dik, maar hij ligt goed in de hand. Door zijn grootte en dikte is hij met één hand wel wat lastig te bedienen. Met een 4,3" groot 16:9-scherm had het toestel kleiner kunnen zijn en het is jammer dat Sony daar niet voor heeft gezorgd.

Links boven het scherm zit een notificatieled, terwijl rechts de frontcamera voor videochats zichtbaar is. Onder het scherm zitten drie zilveren puntjes die de aanraakgevoelige knoppen markeren. De naam Sony staat helemaal bovenaan, terwijl onder de doorzichtige balk het Xperia-logo is gedrukt.

Aan de onderkant zitten een oogje voor accessoires en een microfoon-ingang, terwijl aan de bovenkant de aan-uitknop en de 3,5mm-ingang voor de hoofdtelefoon te vinden zijn. Aan de linkerkant zit de micro-usb-poort, terwijl aan de rechterkant een hdmi-uitgang zit. Deze twee zijn afgesloten met stevige klepjes, een pluspuntje.

Een ander pluspuntje is de cameraknop, waarmee je kunt focussen door hem half in te drukken. Elke smartphonemaker die fotografie serieus neemt, zet een cameraknop op het toestel om goed en makkelijk foto's te kunnen maken. De volumeknoppen zitten daar vlak boven.

Op de achterkant zitten de camera, de led-flits, de speaker en een microfoon. Opvallend genoeg vinden we daar ook een Sony Ericsson-logo, met reliëf. Dat is een duidelijk teken het ontwerp al helemaal af was toen Ericsson uit de joint venture stapte.

Hoewel schoonheid subjectief is, kunnen we niet anders dan stellen dat de Xperia S fraai is vormgegeven. Het is een van de mooiste toestellen in de Xperia-lijn. Nadelen zijn echter wel de grootte en de onorthodoxe locatie van de aan-uitknop, die je ook gebruikt om het scherm aan en uit te zetten. De Xperia S zal daardoor wel enige gewenning vergen.

Sony Xperia S Sony Xperia S Sony Xperia S Sony Xperia S Sony Xperia S Sony Xperia S Sony Xperia S

Scherm en hardware: scherp

Scherm

Het scherm van de Xperia S is op papier het scherpste display dat momenteel in een smartphone te krijgen is. Met een resolutie van 1280x720 pixels en een schermdiagonaal van 4,3" biedt het toestel 341 pixels per inch, meer dan de 326ppi van de iPhone 4 en de 4S. De pixeldichtheid lijkt ook iets groter dan de 317ppi van de Galaxy Nexus, maar met dat toestel is het verschil in feite groter: dat toestel heeft een PenTile-scherm, waarbij niet alle pixels drie subpixels hebben.

Toestel
Xperia S
Xperia P
Galaxy Nexus
HTC One X
iPhone
Diagonaal 4,3" 4" 4,65" 4,7" 3,5"
Resolutie 1280x720 960x540 1280x720 1280x720 960x640
PPI 341 275 316 312 326
Techniek ips-lcd

WhiteMagic

Super Amoled HD
slcd2
ips-lcd
Layout rgb

rgbw

rgbg rgb rgb

Volgens Sony's marketingafdeling heeft de Xperia S een Reality-display met een Mobile Bravia-engine voor het weergeven van multimedia. Dat betekent dat softwarematig geprobeerd wordt om kleuren en scherpte van foto's en video's wat op te krikken en dat lukt over het algemeen heel behoorlijk: afbeeldingen en video's zien er goed en scherp uit.

Wat helaas ontbreekt is het WhiteMagic-scherm, dat bijvoorbeeld wel in de Xperia P zit. Bij dit schermtype wordt een extra witte subpixel gebruikt om de helderheid stevig op te krikken en om de accu te sparen bij een normale helderheid. De techniek werkt goed, maar was kennelijk nog niet op tijd klaar om in de Xperia S te worden ingebouwd. De Xperia S heeft dus een 'gewone' lcd.

Helderheid
Telefoon / TabletSchermtype Helderheid in nits, hoger is beter
SE Xperia Ray ips-lcd
*******
575
Apple iPhone 4S ips-lcd
*******
537
Sony Xperia S (2.3) ips-lcd
******
457
HTC Sensation XE lcd
****
357
Samsung Galaxy S II Super Amoled Plus
****
320
Galaxy Nexus Super Amoled HD
***
206
SE Xperia Mini Pro lcd
**
159

De helderheid van het scherm van de Xperia Sligt met 457 nits hoger dan die van veel concurrenten, maar lager dan dat van de Xperia Ray van vorig jaar. Het WhiteMagic-scherm van de Xperia P haalt volgens Sony maar liefst 935 nits.

Hardware

De Xperia S wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon S3-processor in de vorm van de dualcore MSM8260. Dezelfde processor troffen we in het voorjaar van vorig jaar al aan in de HTC Sensation. De processorkernen zijn op 1,5GHz geklokt. De gpu is een Adreno 220, ook van Qualcomm, die zich in benchmarks al een van de mindere grafische processors heeft getoond.

De keuze voor deze hardware in het topmodel voor de eerste helft van 2012 toont aan dat Sony zich niet op dit gebied wil onderscheiden. Nog voor de release van het toestel was al duidelijk dat vrijwel alle concurrenten snellere processors gebruiken.

De Xperia S heeft geen slot voor een micro-sdhc-kaart, maar grappig genoeg is de optie nog wel in het instellingenmenu te vinden. Het opslaggeheugen is verdeeld in 2GB voor apps en data, en 26GB voor opslag; dat onderscheid vervalt vermoedelijk in Android 4.0. Het toestel is verder voorzien van 1GB werkgeheugen, wat momenteel zo ongeveer de standaard op dit gebied is.

Software en camera: snel klaar

Software

De Xperia S draait de komende maanden nog op Android 2.3. Sony heeft beloofd dat de update voor de zomer verschijnt, maar tot die tijd moet je het met die belofte doen. Dat is jammer: elk toestel dat nu nog met Android 2.3 uitkomt, loopt achter de feiten aan. Je mist daardoor nieuwe features als het verbeterde menu om tussen taken te wisselen, het verbeterde notificatiemenu, de nieuwe en veel betere Gmail-client en nog veel meer zaken.

Gelukkig is Sony wat terughoudender geworden met het meeleveren van apps. Waar vorig jaar bij de Xperia Mini Pro nog 54 apps in het hoofdmenu stonden na de eerste keer opstarten, zijn dat er nu nog 'maar' 44. Bovendien zijn de nutteloze apps over bijvoorbeeld tennissers eruit gehaald ten faveure van apps voor het gebruik van nfc of om de accu langer te laten meegaan.

Een van de nieuwe apps is Music Unlimited. Met deze Spotify-concurrent, die binnenkort ook in Nederland beschikbaar komt, kun je voor een vast maandbedrag miljoenen liedjes streamen. Ook vinden we nog altijd crapware zoals een trial voor navigatieprogramma Wisepilot en een app Aanbevolen, met tips voor andere apps.

Sony verdient ook credits voor de wijze waarop het omgaat met mensen die root willen. Alle Xperia's zijn te rooten via een tool van de fabrikant zelf. Bovendien is Sony goed geworden met updates: alle Xperia's uit 2011 krijgen een update naar ICS en dat is iets wat geen enkele fabrikant Sony nadoet .

Sony Xperia S screenshot (Android 2.3) Sony Xperia S screenshot (Android 2.3) Sony Xperia S screenshot (Android 2.3)

Dankzij de dualcore-processor en optimalisaties in de software loopt de Xperia S prima. Het wisselen tussen taken gaat snel en het toestel stottert maar weinig. De standaard live wallpaper heeft echter kennelijk prioriteit boven het tonen van widgets, waardoor je soms moet wachten om de inhoud van je widgets te kunnen zien. Een statische achtergrond instellen werkt dan beter. Ten slotte start de Xperia S opvallend snel op: binnen 23 seconden is hij klaar voor gebruik.

Sony Xperia S screenshot (Android 2.3) Sony Xperia S screenshot (Android 2.3) Sony Xperia S screenshot (Android 2.3) Sony Xperia S screenshot (Android 2.3) Sony Xperia S screenshot (Android 2.3)

Camera

De camera van de Xperia S heeft een resolutie van twaalf megapixels, terwijl Sony's Exmor R-sensor moet zorgen voor betere foto's bij weinig licht. Daarnaast is er natuurlijk een led-flitser aanwezig. Het toestel kan 1080p-video met 30fps en met stereogeluid vastleggen.

De camera is een van de betere die we tot nu toe in smartphones zagen. Tegen de Nokia N8 - dit in 2010 uitgebrachte toestel is nog altijd koning onder de cameratelefoons - verliest de Xperia S het op punten, maar het toestel gaat zeker niet knock-out.

Als het toestel in standby staat, kan een foto worden gemaakt door de cameraknop ingedrukt te houden. De camera stelt dan scherp en neemt een foto, zonder dat het scherm zelfs maar aan hoeft te staan. In anderhalve seconde is de foto gemaakt. Dat werkt geweldig handig en we hopen dat andere fabrikanten deze feature snel kopiëren. Bovendien kan iedereen - zelfs mensen die totaal niet met een smartphone overweg kunnen - even een foto met de Xperia S maken.

De feature van Sony is superieur aan andere implementaties. Bij iPhones moet je eerst het scherm activeren, op het camera-icoon drukken - of, in iOS 5.1, het lockscreen wegvegen - en op de onscreen cameraknop drukken. Bij Windows Phones kun je in standby de cameraknop ingedrukt houden om de camerasoftware te activeren, maar dan moet er nog een foto worden gemaakt. De standaardimplementatie in Android 4.0 is het bewerkelijkst: het werkt ongeveer hetzelfde als op iPhones, maar als er beveiliging op het toestel staat - een code of Face Unlock - werkt deze functie in het geheel niet.

De Xperia S is de snelste cameratelefoon die we hebben getest: in 1,57 seconden staat de foto op het scherm. Andere courante telefoons zijn overigens niet veel langzamer, zoals de oudere Xperia's dat wel zijn. Met de goedkopere Mini Pro mis je vermoedelijk het moment dat je wilde vastleggen.

Foto maken
Telefoon / TabletMPTijd in seconden, lager is beter
Sony Xperia S 12
*
1,57
Apple iPhone 4S 8
**
2,03
Galaxy Nexus 5
**
2,42
HTC Sensation XE 8
***
3,77
Samsung Galaxy S II 8
***
3,97
SE Xperia Arc 8,1
****
4,48
SE Xperia Mini Pro 5
*******
8,17

In vergelijking met veel concurrenten worden details goed weergegeven, hoewel de kleuren er hier en daar een beetje naast zitten. In vergelijking met een high-end compactcamera van Sony zelf blijkt wel het verschil; de Xperia S satureert de foto's te veel en toont minder detail.

Foto gemaakt met Sony Xperia S voor review Xperia S Foto gemaakt met Nokia N8 voor review Xperia S Foto gemaakt met Sony HX20v voor review Xperia S

Uitsnede foto Xperia S

Uitsnede foto Nokia N8

Uitsnede foto Sony HX20v

Accu en Smart Tags: gebruiksvriendelijk

Accu

De Xperia S is de eerste Xperia-smartphone met een ingebouwde accu. Dat was volgens Sony nodig om de capaciteit groter te maken en om hem sneller te kunnen opladen. De fabrikant beweert dat het toestel binnen anderhalf uur volledig opgeladen is en dat je na tien minuten laden al een uur kan bellen. De eerste claim kunnen we bevestigen en ook de tweede lijkt accuraat: een uur bellen kost je ongeveer zes procent van je acculading - en het opladen tot zes procent kost hooguit zeven minuten.

Het snelle laden wordt volgens Sony mogelijk gemaakt door een combinatie van de gebruikte lader en de software in het toestel. Over de software kunnen we niets zeggen, maar de lader bij het reviewexemplaar heeft een output van 0,85A bij 5V. We hebben de Xperia S ook getest met een HTC-lader, die 1A bij 5V produceert. Daarnaast hebben we er nog een LG-lader bijgepakt, die 0,7A bij 5,1V levert.

Tien minuten laden
Sony-lader
HTC-lader
LG-lader
Output 0,85A 5V
1A 5V
0,7A 5,1V
Acculading 8%
12% 5%

De HTC-lader, die bij de HTC Sensation XE uit 2011 werd meegeleverd, laadt de Xperia S anderhalf keer zo snel op als de standaardlader. De LG-lader, een iets ouder model uit 2010, is wat trager dan het exemplaar van Sony. Dat de accu ook snel wordt opgeladen met andere laders dan de meegeleverde, is natuurlijk goed nieuws. De lader van het reviewexemplaar was overigens geen snellader, die wel met de retailversie wordt meegeleverd. Ook zonder die snellader is de telefoon dus best snel opgeladen.

De accu heeft een uithoudingsvermogen van 1750mAh en dat is gemiddeld voor een hedendaagse high-end smartphone. Vooral als hij op standby staat, verbruikt het reviewexemplaar echter opvallend veel energie. Zelfs na een reset is hij zonder simkaart en met alleen wifi aan binnen 25 uur leeg - en dan doe je dus niets met je toestel. Dat is ontstellend slecht.

Uit de statistieken bleek al snel dat het toestel zichzelf aan de lopende band uit standby haalde. Het is ons een raadsel waarom dat gebeurde, dus hebben we het probleem aan Sony voorgelegd. Volgens de fabrikant gaat het om een bug in de software.

Accutest: een uur bellen
Telefoon / TabletAfname acculading in % / geëxtrapoleerde beltijd in uren, lager is beter
Sony Xperia S
****
6 / 16,6 uur
Galaxy Nexus
******
10 / 10 uur
Samsung Galaxy S II
******
10 / 10 uur
Apple iPhone 4S
*******
11 / 9,1 uur

Op de beltest scoort de Xperia S weer waanzinnig goed. De telefoon verbruikt slechts zes procent van zijn acculading voor een uurtje bellen, en daarmee is het de best presterende telefoon tot nu toe. Sony heeft duidelijk aandacht besteed aan dit aspect en dat betaalt zich uit.

Accuduur - browsen
Telefoon / TabletSchermtypeTijd in minuten, hoger is beter
Apple iPhone 4S IPS lcd
*********
365
Sony Xperia S (2.3) IPS lcd
********
345
SE Xperia Mini Pro TN lcd
*******
301
Galaxy Nexus Super Amoled HD
*****
202
Samsung Galaxy S II Super Amoled Plus
*****
196

In onze browsetest doet de Xperia S het lang niet slecht, maar een topper is het niet. Bij de Android-telefoons moet het toestel onder meer de LG Prada voor laten gaan, die het iets meer dan 400 minuten volhield. Ook diverse BlackBerry's presteerden beter. Vanwege het vele wit op websites scoren telefoons met amoled-schermen slechter in deze test: zulke schermen verbruiken meer energie bij het weergeven van wit, en het scherm is de grootste energievreter van een telefoon.

Sony Xperia S screenshot (Android 2.3) Sony Xperia S screenshot (Android 2.3)

Smart Tags

Zoals zoveel moderne smartphones heeft de Xperia S ondersteuning voor near field communication, de techniek die onder meer bekend is uit de ov-chipkaart. Waar de meeste telefoons alleen tags kunnen uitlezen en beschrijven, heeft Sony een andere toepassing bedacht: de Smart Tags. Dit zijn kleine schijfjes met een nfc-chip, en als de telefoon een van deze tags waarneemt, kan hij een aantal voorgeprogrammeerde handelingen uitvoeren.

Er zijn vier verschillende Smart Tags, elk met een eigen kleur. Sony levert er twee met de Xperia S mee, en voor vijftien euro kunnen er vier worden bijgekocht. Omdat er maar vier verschillende zijn, heb je er dan twee dubbel.

Voor elke kleur Smart Tag kan een profiel worden ingesteld. Zo zou je de zwarte bijvoorbeeld naast je bed kunnen leggen, en instellen dat de telefoon na het waarnemen van de zwarte Smart Tag het geluid uitzet, wifi en 3g uitschakelt en de alarm-app activeert zodat je de wekker kan zetten.

De setup van een Smart Tag is eenvoudig: zodra je een nieuwe kleur Smart Tag voor het eerst aanraakt, vraagt de telefoon wat je wilt activeren of deactiveren op de telefoon. Wat wel opvalt, is de trage reactie van de telefoon. Het uitvoeren van de voorgeprogrammeerde acties gebeurt achter elkaar in plaats van tegelijkertijd. Daardoor kan het makkelijk tot een halve minuut duren voor de Xperia S klaar is, maar dat zou met een update versneld kunnen worden.

De Smart Tags zijn een slimme, toegankelijke toepassing van nfc. Er zijn wel enkele obstakels: de kleine Smart Tags kunnen gemakkelijk kwijtraken en je moet natuurlijk ook onthouden wat ze precies doen. Als je daar mee uit de voeten kan, kunnen ze je heel wat tijd besparen.

Sony Xperia S screenshot (Android 2.3)

Tekstinvoer

Voor tekstinvoer is maar één toetsenbord beschikbaar: het standaardtoetsenbord van Sony. Dat is niet heel beroerd, maar loopt op het gebied van gebruiksgemak, tekstvoorspelling en instellingen wat achter op de rest van de markt.

Het hinderlijkste is het invoeren van punten en komma's. Die zitten vreemd genoeg achter een modifier-knop, zodat de invoer twee toetsaanslagen vergt. In de browser kun je wel '.com' en een slash op het hoofdtoetsenbord laten weergeven, maar dan is de spatiebalk weer aan de kleine kant.

Sony Xperia S screenshot (Android 2.3) Sony Xperia S screenshot (Android 2.3)

Benchmarks: goed geoptimaliseerd

Een van de eerste dingen die we doen als een nieuwe smartphone op de redactie arriveert, is het uitvoeren van benchmarks om te kijken hoe het toestel zich verhoudt tot de concurrentie.

De Xperia S overtreft meteen onze stoutste verwachtingen. De prestatiewinst ten opzichte van bijvoorbeeld de HTC Sensation XE, die grotendeels dezelfde hardware heeft, is enorm. Dat zal deels komen door het ingebouwde flashgeheugen en deels door optimalisaties in de software. Ook op papier krachtigere toestellen, zoals de Galaxy Nexus en de Galaxy S II, worden ruim verslagen en dat is een prestatie van formaat.

De resolutie-onafhankelijke offscreen-versie van GL Benchmark konden we niet uitvoeren. We moeten het dus doen met de 'gewone' versie, waarbij de refreshrate van het scherm de maximumscore bepaalt.

De score is hier sterk afhankelijk van de schermresolutie en omdat de Xperia S een hoge resolutie heeft, valt de lage score van 34,6fps eigenlijk best mee. De Galaxy Nexus, de enige andere 720p-telefoon in het rijtje, scoort echter wel een stuk beter. Dat maakt duidelijk dat de Adreno 220-gpu van de Xperia S minder krachtig is dan de PowerVR-gpu uit de Nexus.

De score op de Egypt-test, die zwaarder is dan de Pro-test, doet de Xperia S het opvallend goed. Met 22,2fps komt hij verrassend dicht in de buurt van de Sensation XE, die met dezelfde gpu minder pixels aanstuurt. Ook hier blijkt weer dat Sony de hardware in de Xperia S prima benut.

CaffeineMark meet de snelheid van het uitvoeren van Java-code. Omdat Java de basis is van de Dalvik VM, waarin veel Android-apps draaien, zegt deze benchmark veel over dagelijks gebruik van de telefoon.

De softwarematige tweaks blijken ook in deze test weer vruchten af te werpen. De Xperia S hoeft alleen de Galaxy Nexus voor te laten gaan, en is beduidend sneller dan de Galaxy S II en oudere Xperia-toestellen.

Het snelle flashgeheugen zorgt voor uitstekende resultaten in de lees- en schrijftests van AnTuTu. De bizarre leessnelheid van de Galaxy S II wordt niet gehaald, maar met ruim 34Mbps is de Xperia S wel degelijk razendsnel.

Bij het wegschrijven van data is de Xperia S tot onze verbazing zelfs sneller dan alle andere door ons geteste toestellen. In de praktijk levert dat voordeel op bij onder meer het maken van foto's - en we hadden inderdaad al vastgesteld dat de Sony daar sneller mee is dan andere toestellen.

Browsertests: brons

Zoals altijd hebben we twee tests uitgevoerd om de snelheid van de browser te meten.

Tijdens de Frontpage-laadtest wordt een statische Tweakers.net-Frontpage 35 keer geladen, waarna de hoogste en laagste scores worden weggestreept. Van de rest wordt een gemiddelde genomen. De test is in alle gevallen uitgevoerd met dezelfde internetverbinding.

De Xperia S pakt hier een bronzen plak en dat is meer dan voldoende, al is de Galaxy Nexus nog altijd sneller. Het is zonder meer knap dat de Xperia S, ondanks zijn hogere resolutie, de Sensation XE opnieuw ruim verslaat.

Op Browsermark is hetzelfde beeld te zien. De Xperia S presteert net iets beter dan vergelijkbare toestellen en dat is, gegeven de hardwarespecificaties, een knappe prestatie.

Specificaties

Specificaties

Merk en Type
Merk Sony
Productserie Xperia
Type S (LT26i)
Toestel
Telefoonmodel Bar
Invoermethode Touchscreen
Gsm-besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 2.3
Beeldscherm
Schermresolutie 1280x720 (HD Ready 720p)
Schermdiagonaal 4.3"
Schermtype LCD
Multitouch touchscreen Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Camera
Cameraresolutie 12.1MP
Camera autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Resolutie video-opname 1920x1080 (Full HD 1080p)
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Audioformaten aac, aac+, amr-nb, amr-wb, eaac+, midi, mp3, ogg, wav
Videoformaten h.263, h.264, Mpeg 4
GPS Ja
Gsm-functies A2DP (Bluetooth stereo), Bewegingssensor, DLNA, FM-radio (headset), Handsfree, Kompas, RDS, Swype-tekstinvoer, T9-tekstinvoer, Tril, Voicerecorder, WiFi Direct
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs, hsdpa, hspa, umts
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie (GSM) Bluetooth 2.1 + EDR
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC)
GSM-Connector 3.5mm headset, Micro-HDMI, Micro-usb
Technische kenmerken
GSM-Chipset Qualcomm MSM8260
Processorsnelheid 1.5GHz
CPU Core Dual
Werkgeheugen 1GB
Opslaggeheugen 32GB
Accu
Gesprekstijd 7u
Stand-by-tijd 450u
Accucapaciteit 1750mAh
Accutype Li-Ion
Uiterlijk
Kleuren Zwart
Gewicht (gram) 144g
Lengte 128mm
Breedte 64mm
Hoogte / Diepte 10mm
Overige specificaties
Meegeleverde gsm accessoires Datakabel, Headset bedraad, Oplader, Screenprotector
Bijzonderheden GLONASS, Front camera van 1,3MP (met 720p video), PlayStation-certified, geen SD-slot, niet-verwijderbare batterij.

Conclusie: de top van vorig jaar

Met de Xperia S doet Sony veel goed en een paar dingen minder goed. Daardoor is het niet de spectaculaire smartphone die het met een beetje meer moeite had kunnen zijn.

De Xperia S valt op en veel mensen vinden hem mooi. De doorzichtige balk is een vernuftig stukje techniek, maar hij werkt ondanks de iconen niet als knoppenbalk. Dat is gek, want op de kleinere Xperia P is de doorzichtige balk wel aanraakgevoelig. Bovendien zorgt de loze ruimte onder de balk dat de telefoon groter is dan nodig was geweest.

De ips-lcd van Sony is verdraaid mooi en het ziet er scherp uit. Het is een van de beste schermen op een smartphone ooit. Maar Sony heeft een beter scherm in ontwikkeling: de helderheid van de Xperia P met zijn WhiteMagic-paneeltje is echter veel hoger. Die extra helderheid en vooral de langere accuduur bij gelijke helderheid waren echter heel welkom geweest.

De software werkt snel en goed en is voor de hardware geoptimaliseerd. Daardoor verslaat het toestel andere telefoons met dezelfde hardware en gooit het in onze benchmarks hoge ogen. Dat is knap van Sony.

Het is echter wel hardware van vorig jaar en software van de vorige generatie. De update naar Android 4.0 zou binnen afzienbare tijd klaar zijn, dus de vraag is waarom Sony niet even heeft gewacht.

Als je het toestel normaal gebruikt, is de accuduur goed en het snelle laadproces is een uitkomst. In standby echter verstookt de Xperia S om onbekende redenen veel te veel energie. We hopen maar dat dat een bug is die snel wordt geplet.

De Xperia S is hiermee een toptoestel dat vorig jaar zomer van de Samsung Galaxy S II en de HTC Sensation had kunnen winnen. Het toestel moet het in de komende maanden echter opnemen tegen modernere toestellen als de HTC One X en de Samsung Galaxy S III. Als Sony wat meer tijd had genomen, had het Android 4.0, een nieuwere processor, aanraakgevoeligheid van de transparante balk en minder verbruik in standby kunnen toevoegen. Wellicht verschijnen al deze features alsnog in een nieuwe versie van dit toestel, met een nieuwere processor en wat andere upgrades.

Voor liefhebbers van fotografie en Android is de Xperia S echter toch het overwegen waard: er zijn weinig Android-toestellen die zulke mooie plaatjes schieten. Wie daarentegen de snelste hardware en de nieuwste software in zijn telefoon wil hebben, kan beter even wachten tot andere Android-fabrikanten als Samsung, HTC en LG met hun voorjaars-line-up komen. De Xperia S is namelijk veruit de beste Xperia tot nu toe en ook in het algemeen een prima telefoon - maar als Sony wat meer geduld had gehad, had het toestel nog veel beter kunnen zijn.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (143)

Wijzig sortering
Vage review:
De Xperia S heeft geen slot voor een micro-sdhc-kaart, maar grappig genoeg is de optie nog wel in het instellingenmenu te vinden. Het opslaggeheugen is verdeeld in 2GB voor apps en data, en 26GB voor opslag; dat onderscheid vervalt vermoedelijk in Android 4.0.
  • Is standaard op elke android telefoon zo... met of zonder uitbreidbaar geheugen en nee dat verdwijnt niet in Android 4.0.
  • Benchmarks, waar is de Note (Snelste android toestel & 720p) & Updates?
  • Scorekaart klopt geen ene bal van, prijs 430 Euro => 3 sterren, Beeldkwaliteit, hoogste PPI => 4 sterren, beeldopname 12MP camera + snelste opname => 4 sterren?
  • Accuduur... Jullie hadden duidelijk last van de "Android OS bug" probeer WIFI eens uit te zetten... Of te verbinden!
Is standaard op elke android telefoon zo... met of zonder uitbreidbaar geheugen en nee dat verdwijnt niet in Android 4.0.
Nope, op Android 4.0 is er afaik een universeel geheugen voor alles - data, apps, foto's enz. Daarom worden er ook veel telefoons zonder microsdhc-kaart gelanceerd; in alle toepassingen dezelfde geheugensnelheid.
Benchmarks, waar is de Note (Snelste android toestel & 720p) & Updates?
De S II (Exynos, wvga) en de Galaxy Nexus (Omap4, 720p) staan er wel gewoon bij. Je kan de Xperia S en Note uiteraard zelf vergelijken in onze benchmarkdatabase. De Note is overigens geen 720p, maar 1280x800. Over het algemeen is de Note grafisch krachtiger dan de Xperia S vanwege de betere gpu, maar de Xperia S presteert beter op cpu- en softwarebenchmarks.

We testen telefoons in de reviewperiode. Veelal gaan ze daarna terug, waardoor we van updates geen benchmarks kunnen draaien. Prive-telefoons van redacteuren zijn vaak voorzien van custom roms, omdat ze niet willen wachten op officiele updates (en dat is hun goed recht). Wij doen soms benchmarks op updates, maar we kunnen het niet consequent doen.
Scorekaart klopt geen ene bal van, prijs 430 Euro => 3 sterren, Beeldkwaliteit, hoogste PPI => 4 sterren, beeldopname 12MP camera + snelste opname => 4 sterren?
Waarom klopt er 'geen bal' van? De prijs is niet bijzonder hoog in vergelijking met de concurrentie, maar ook niet laag. Gewoon een voldoende dus. Het beeldscherm is goed tot zeer goed (maar halve sterren hebben we nog niet; ik heb besloten naar beneden af te ronden). Voor de camera geldt hetzelfde: het is niet de top van de markt, maar krijgt wel vier dikverdiende sterren omdat hij goed en snel is.

Ik snap dat er bij veel sites sprake is van erosie van cijfers en sterren. Daar doe ik niet aan mee. Vijf sterren is echt een enorme prestatie die de Xperia S krijgt voor de uitgebreide featureset. Over het algemeen krijgt de Xperia S vier sterren en dat vind ik al een enorme prestatie en enorm compliment dat ik uitdeel aan Sony. Veel telefoons hebben afgelopen tijd drie sterren of minder gekregen, zoals de LG Prada, de Acer Allegro, de HTC Sensation XE en de Motorola Razr. Kortom: vier sterren betekent dat het echt een goede telefoon is en tot de top behoort van wat je in de winkel voor die prijs kan kopen.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 15 maart 2012 11:00]

Nope, op Android 4.0 is er afaik een universeel geheugen voor alles - data, apps, foto's enz. Daarom worden er ook veel telefoons zonder microsdhc-kaart gelanceerd; in alle toepassingen dezelfde geheugensnelheid.
Dat zou dan niet zo mooi zijn, want dat zou betekenen dat ieder 2.3.x toestel niet geupgrade kan worden, zonder wipe van al het geheugen. (Ik denk dat een nieuwe PIT file flashen iets te ver gaat voor de normale gebruiker.)

Daarnaast zijn er nog steeds de normale mountpoints /data /system /sdcard etc. Ook wordt in ICS nog steeds onderscheid gemaakt tussen internal storage en sd card, alleen de naamgeving is wat anders en er is een mooi overzicht van wat wat gebruikt.
(Ext) SD card snelheid heeft voor de rest niks te maken met de snelheid van apps in de laatste generatie toestellen. Waar een snelle SD card een verschil inmaakt is bij het scannen en afspelen van media.
De S II (Exynos, wvga) en de Galaxy Nexus (Omap4, 720p) staan er wel gewoon bij. Je kan de Xperia S en Note uiteraard zelf vergelijken in onze benchmarkdatabase. De Note is overigens geen 720p, maar 1280x800. Over het algemeen is de Note grafisch krachtiger dan de Xperia S vanwege de betere gpu, maar de Xperia S presteert beter op cpu- en softwarebenchmarks.

We testen telefoons in de reviewperiode. Veelal gaan ze daarna terug, waardoor we van updates geen benchmarks kunnen draaien. Prive-telefoons van redacteuren zijn vaak voorzien van custom roms, omdat ze niet willen wachten op officiele updates (en dat is hun goed recht). Wij doen soms benchmarks op updates, maar we kunnen het niet consequent doen.
Bij benchmarks gaat het er om een accuraat beeld te scheppen van de huidige snelheden dacht ik. Als ik puur naar de benchmarks kijk dan is mijn conclusie dat de Experia S een vrij snel toestel is, qua softwareoptimalisatie en specs. Naar huidige maatstaven is dat echter niet zo. Een Note of een SII is zowel sneller mbt CPU als GPU. (10k Caffeïnemark, 6,5k Antutu en in GL benchmarks rennen ze er al rondjes om heen.) Dit komt voornamelijk door alle updates. Ik snap dat het moeilijk is om alle tests steeds opnieuw te doen, maar om een goed beeld te scheppen is het wel noodzakelijk.
Waarom klopt er 'geen bal' van? De prijs is niet bijzonder hoog in vergelijking met de concurrentie, maar ook niet laag. Gewoon een voldoende dus. Het beeldscherm is goed tot zeer goed (maar halve sterren hebben we nog niet; ik heb besloten naar beneden af te ronden). Voor de camera geldt hetzelfde: het is niet de top van de markt, maar krijgt wel vier dikverdiende sterren omdat hij goed en snel is.

Ik snap dat er bij veel sites sprake is van erosie van cijfers en sterren. Daar doe ik niet aan mee. Vijf sterren is echt een enorme prestatie die de Xperia S krijgt voor de uitgebreide featureset. Over het algemeen krijgt de Xperia S vier sterren en dat vind ik al een enorme prestatie en enorm compliment dat ik uitdeel aan Sony. Veel telefoons hebben afgelopen tijd drie sterren of minder gekregen, zoals de LG Prada, de Acer Allegro, de HTC Sensation XE en de Motorola Razr. Kortom: vier sterren betekent dat het echt een goede telefoon is en tot de top behoort van wat je in de winkel voor die prijs kan kopen.
Ik ben het met je eens dat de conclusie van 4 sterren in totaal een goede score is voor dit toestel, de deelscores laten echter niet zien, waarin het toestel uitblinkt. De camera is Top of the line op moment. Beste videoweergave, van alle telefooncamera's toch in top 3 van beste fotoweergave en de snelste van allemaal. Daar mag je toch wel 5 sterren voor geven.

Qua prijs, je geeft alle toestellen niet veel sterren qua prijs... Er is daarom bijna geen onderscheid meer te maken wat een goed toestel geprijsd moet zijn. Ik zou zeggen voor het topsegment is een prijs van 400 Euro prima, 4~4,5 ster. 600 Euro 2 ster.

Beeldkwaliteit kan ik het ook niet met je eens zijn. Je klaagt erover dat er geen Whitemagic aanwezig is, maar de helderheid is prima. Of je er nou een mooi naampje op plakt of niet. Daarnaast heeft het scherm een vrij hoge contrastwaarde en de hoogste PPI op de markt. Dit is in je eigen worden een enorme prestatie.

Wat betreft andere toestellen kan ik het met je eens zijn qua scores, maar naar mijn mening neem je er teveel in mee wat er nog aan gaat komen, in plaats van wat nu op de markt is.
Dat zou dan niet zo mooi zijn, want dat zou betekenen dat ieder 2.3.x toestel niet geupgrade kan worden, zonder wipe van al het geheugen. (Ik denk dat een nieuwe PIT file flashen iets te ver gaat voor de normale gebruiker.)

Daarnaast zijn er nog steeds de normale mountpoints /data /system /sdcard etc. Ook wordt in ICS nog steeds onderscheid gemaakt tussen internal storage en sd card, alleen de naamgeving is wat anders en er is een mooi overzicht van wat wat gebruikt.
(Ext) SD card snelheid heeft voor de rest niks te maken met de snelheid van apps in de laatste generatie toestellen. Waar een snelle SD card een verschil inmaakt is bij het scannen en afspelen van media.
De snelheid van de sd-kaart is wel belangrijk, omdat vanwege beperkt intern geheugen veel mensen apps op extern geheugen plaatsen.
Dit komt voornamelijk door alle updates. Ik snap dat het moeilijk is om alle tests steeds opnieuw te doen, maar om een goed beeld te scheppen is het wel noodzakelijk.
We doen wat we kunnen. De S II hebben we in huis (permanente bruikleen van Samsung) en zodra de officiele update tot ons komt kunnen we die dus in elk geval hertesten. Helaas is dat geen regel, maar uitzondering. We werken met allerlei partijen om te zorgen dat als een toestel de normale reviewcyclus door is gegaan (dus niet meer ter review wordt uitgestuurd), standaard naar ons wordt gestuurd als er een grote update is. Dat is lastiger dan je denkt.
Tot die tijd moet je het hiermee doen. Komt bij dat reviewexemplaren vaak op proto-firmware draaien, waardoor ze niet upgradeable zijn via officiele wegen. En anders zitten we custom roms te benchmarken, dat is ook weinig nuttig. We werken er echt aan, maar er zijn hobbels te nemen. Fabrikanten zien het nut niet in van het opnieuw sturen van toestellen, zeker als ze een nieuwer toestel willen verkopen.
Qua prijs, je geeft alle toestellen niet veel sterren qua prijs... Er is daarom bijna geen onderscheid meer te maken wat een goed toestel geprijsd moet zijn. Ik zou zeggen voor het topsegment is een prijs van 400 Euro prima, 4~4,5 ster. 600 Euro 2 ster.
De Xperia S krijgt een voldoende. Ik denk dat een prijs van onder 400 euro al snel vier sterren was geweest, onder 350 euro vijf sterren. Het gaat erom wat je krijgt tov van concurrentie. Bied je evenveel als de concurrentie voor dezelfde prijs? Tja, dan is drie sterren gewoon een goede voldoende.
De scorekaart is sowieso een work-in-progress. We hopen snel versie 2.0 te kunnen laten zien met veel verbeteringen. De omschrijvingen zullen beter zijn, we kunnen dan halve sterren geven enz. Ik vind het bijvoorbeeld een verkeerde keuze dat een voldoende geel/oranje is: psychologisch staat die kleur voor matig, maar het is gewoon in rapportcijfers tussen 5,5 en 7,5. Dat strookt niet en daardoor zie je misschien alsof de prijs een matige beoordeling krijgt, terwijl het in feite een dikke voldoende is.
Wat betreft andere toestellen kan ik het met je eens zijn qua scores, maar naar mijn mening neem je er teveel in mee wat er nog aan gaat komen, in plaats van wat nu op de markt is.
Daar heb ik over nagedacht, maar de bewuste toestellen zijn al aangekondigd en ik heb ze uitgeprobeerd. Dat geldt ook voor de Xperia P en U (en ik heb kunnen vaststellen dat WhiteMagic ondanks de marketinachtige naam significant helderder is dan de Xperia S - en het verschil in ppi kon ik niet echt zien) Een concurrent als de HTC One X komt uit over iets meer dan twee weken. De meeste mensen zullen die dus tegelijkertijd in de winkel vinden en zich afvragen hoe ze zich tot elkaar verhouden. Vandaar dat ik ook alvast daar een vergelijking mee trek.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 15 maart 2012 13:36]

In bijna alle high end android toestellen, zit tegenwoordig wel 16gb of meer geheugen. 2 gb daarvan is gereserveerd voor apps. Op deze 2gb kan niks anders geplaatst worden. Daarbuiten is een gedeelte gereserveerd voor de rom, meestal 800x mb. De ruimte daaarbuiten is vrijelijk te gebruiken, meestal 11,7 gb of iets dergelijks. Mocht de gebruiker een app verzamelaar zijn en 400 apps verzameld hebben die zijn 2gb vol gooien dan zal android (al vanaf 2.3.x overigens) deze automatisch verplaatsen naar die 11,7gb. Let wel, dit is intern geheugen.

Daarnaast kan nog een kaartje geplaatst worden. Via apps2sd kunnen hier inderdaad apps op geplaatst worden. Android zal eerst echter het interne geheugen gebruiken.
De meeste mensen, zoniet allen zijn dus voor apps afhankelijk van het interne geheugen.
Voor de camera geldt hetzelfde: het is niet de top van de markt, maar krijgt wel vier dikverdiende sterren omdat hij goed en snel is.
Wat ik dan wel vreemd vind, wanneer ik bij de iPhone 4S review kijk zie ik dit:
De camera maakt vooral betere foto's dan de iPhone 4. De kleuren zijn goed en de foto's zijn behoorlijk scherp. De top van de markt is het niet: de Nokia N8 doet het vooral bij goed licht nog wat beter.
Echter de iPhone 4S krijgt toch 5 sterren. Toen was de N8 de betere, nu is de N8 de betere. De Xperia S verslaat de iPhone 4S, maar niet de N8, en krijgt 4 sterren, omdat hij niet de beste is. De iPhone 4S verslaat niet de N8 (is dus niet de beste), maar krijgt toch 5 sterren. Niet heel consequent.

<edit>typo</edit>

[Reactie gewijzigd door KoekjevanLU op 15 maart 2012 13:03]

Je slaat de spijker op z'n kop.

De reviewer probeert het nog goed te praten door te zeggen: "Waarom klopt er 'geen bal' van? De prijs is niet bijzonder hoog in vergelijking met de concurrentie, maar ook niet laag. Gewoon een voldoende dus."

Waarom in vredesnaam kreeg de iphone dan 4s dan vijf sterren voor de camera terwijl het niet de beste was, en ook nog eens de duurste smartphone was ten tijde van die review. Iets klopt hier gewoon niet. Als je de iphone 4s vijf sterren geeft voor camera (die overigens uit de sony fabrieken komt ;) ) impliceer je daarmee dat het de beste iphone camera phone is. De xperia S is een android toestel, en vergeleken met de andere android toestellen is de camera gewoon koning. Dat is ook in de tekst te lezen, alleen de conclusie is ineens zo anders, alsof het door iemand anders geschreven is welhaast...

Ook is mij niet helemaal duidelijk hoe goed of slecht het bereik van de telefoon nu is. De scorekaart impliceert iets anders namelijk, getuige de drie sterren. Ik ben het er zeker mee eens dat deze telefoon overall geen vijf sterren verdient, maar om dan de subscores aan te pakken (lees: scores afronden naar beneden, zoals reviewer zegt) getuigt van een niet zo consistent scoresysteem voor reviews. Dit verklaart dan ook waarom de iphone 4s ineens vijf sterren krijgt voor beeldopname: http://tweakers.net/revie...langer-alleenheerser.html In die review is te zien hoe een iphone, met twee sterren voor prijs, toch vijf sterren overall weet te halen....

Reviews zijn in basis subjectief, waarbij getracht wordt zo objectief mogelijk te kijken naar het product. Kijk naar deze review en het is duidelijk dat de conclusie gekleurd is.

[Reactie gewijzigd door Trishul op 15 maart 2012 12:56]

sony vecht met wind tegen... En dat doen ze nog best wel goed op de mobiele telefoon markt, maar het is en verloren gevecht die ze aangaan, marketing is wat een product tegenwoordig tot een succes maakt, niet meer innovatie en originaliteit...

Tegenwoordig helpt het bij reviews ook heel erg als je een popie jopie status hebt, (Apple, Samsung)

Ook heel logisch natuurlijk, want als je apple een negatieve review durft te geven (realistischere review) heb je gelijk ook een enorme aanhang tegen je, en zijn de kansen groter dat je als reviewer eruit ligt bij tweakers.net... Dus ik blame Arnoud nergens voor.
Oef, ik ctrl-f op 'compliment' en kom dat maar 1 keer tegen, notabene in een verdedigende context. Ik vond dit weer een heerlijk leesbaar stuk, sterk, goed doordacht, degelijk, en met name het filmpje viel me positief op; het bespaarde me tijd en liet me goed zien wat nu anders of opvallend was. Dus: top, dank!
Wacht ff:
- het scherm is het scherptse out there
- het maakt binnen 1,5 sec een foto
- het is sneller als vele topmodellen
- het maakt één van de beste foto's van alle smartfhones
- is niet overdreven duur en oogt heel bijzonder

En nog weten ze overal vandaan vergelijkingkjes te halen waarom het beter kan en moet om uiteindelijk een niet al te positieve uitslag te geven?

Telkens ook het gehamer op ICS terwijl het er aankomt en eigenlijk erg weinig meer bied tov 2.3.4.

Toch knap hoe tweakers steeds alle producten van Sony weet neer te sabelen, door te hameren op details. Terwijl de algemene presaties beter zijn dan concurrenten.
Ik geef je helemaal gelijk zoals ik al eerder verteld heb. Bij tweakers telt het ook gewoon mee als je de "hopie jopie" status mee hebt als bedrijf (Zoals Apple en Samsung). Deze telefoon verdient naar mijn idee gewoon een betere beoordeling en vele zaken die wij als TWEAKERS belangrijk vinden zijn ook genegeerd. En dan praat ik ook over de echt TWEAKERS waardige zaken zoals: De houding naar de devs, Root toegang en de betrouwbaarheid en kwaliteit van de updates die sony uitbrengt.

Hier de vorige reviews van de ray en active en lees de comments gelijk maar ook: reviews: Preview Sony Ericsson Xperia Ray en Active

Nog steeds bizar en belachelijk hoe de Xperia Acitve op bouwkwaliteit en betrouwbaarheid maar 4 sterren scoort... Dat was wel een groots faal moment van tweakers in de review history, zeker als je vervolgens kijkt na de iphone 4s review die daarvoor uitgekomen was.

[Reactie gewijzigd door Vinand op 15 maart 2012 14:25]

Ik geef je helemaal gelijk zoals ik al eerder verteld heb. Bij tweakers telt het ook gewoon mee als je de "hopie jopie" status mee hebt als bedrijf (Zoals Apple en Samsung).
Nee. Telt niets mee. Lees de hands-on van de iPad van vorige week nog maar eens na, bijvoorbeeld.
En dan praat ik ook over de echt TWEAKERS waardige zaken zoals: De houding naar de devs, Root toegang en de betrouwbaarheid en kwaliteit van de updates die sony uitbrengt.
Zinvolle toevoegingen. Ik ga er altijd vanuit dat geinteresseerden dat weten, maar wellicht onterecht. Ik zal het toevoegen aan de review, want de root-toegang op verzoek en zekerheid van updates verdienen een aparte vermelding.
Toch knap hoe tweakers steeds alle producten van Sony weet neer te sabelen, door te hameren op details. Terwijl de algemene presaties beter zijn dan concurrenten.
Neersabelen? Deze telefoon krijgt de hoogste beoordeling voor een telefoon sinds maanden en jij noemt dat neersabelen? Ik heb het elders ook al gezegd: wij zijn kritischer dan veel andere sites, vermoedelijk doordat wij niet per se afhankelijk zijn van adverteerders. Veel andere sites zijn voor hun inkomsten direct afhankelijk van de fabrikanten van wie zijn de toestellen krijgen. Kritisch en onafhankelijk reviewen is dan soms niet de meest handige methode om je inkomstenstroom op peil te houden.

Ik beproef in sommige reacties dat ik bevooroordeeld zou zijn ten opzichte van Sony (Ericsson). Dat klopt: ik vind dat ze met hun afwijkende designs en innovatieve concepten zich onderscheiden van wat normaal is op de markt. Op mijn advies heeft T.net nu Sony Ericssons als bedrijfstelefoons (omdat het imho simpelweg de beste prijs/kwaliteitsverhouding heeft in de line-up van 2011) :)
Arnoud,

In veel van je commentaren ben ik het helemaal met je eens. Maar tweakers mag ook gerust eens toegeven dat er wel degelijk subjectief sterren uitgedeeld worden.

Iphone 4s: beeldopname kwaliteit: 5 sterren
Sony S: beeldopname kwaliteit: 4 sterren

Er wordt zelf geschreven dat deze camera er 1 van de beste op de markt is, het snelst met een foto maken, 12MP heeft, en een hoop features. Hij is dus gewoon beter als de iphone, daar zijn we het volgens mij wel over eens. Hoe moeilijk kan het dan zijn om toe te geven dat of de iphone teveel sterren heeft gekregen of deze Sony te weinig.....

Edit: denk dat dit een hoop van zulke postings zou schelen, waarbij het absoluut niet mijn intentie is om flames of trolls te starten. Maar dit soort dingen vallen mij (en blijkbaar een hele hoop andere) gewoon negatief op de laatste tijd.

Edit2: offtopic: Arnoud, bedankt voor je toelichting, ook al blijven de meningen wellicht wat verschillend verklaart dit een hoop! Keep on going met reviewen!

[Reactie gewijzigd door Rene op 16 maart 2012 08:08]

In veel van je commentaren ben ik het helemaal met je eens. Maar tweakers mag ook gerust eens toegeven dat er wel degelijk subjectief sterren uitgedeeld worden.
Absoluut. Sterren zijn subjectief. Maar er is iets anders aan de hand met die sterren. We hebben vijf keuzes:
- 1 ster: slecht
- 2 sterren: onvoldoende
- 3 sterren: voldoende
- 4 sterren: goed tot zeer goed
- 5 sterren: uitstekend

Als iets niet significant beter of slechter is dan bij de concurrentie, krijgt het 3 sterren: gewoon een dikke voldoende dus (vergelijk het maar met een 7 als rapportcijfers). Maar dat wordt weergegeven als sterren in een geel/oranje-kleur - een kleur die mensen associeren met op zijn hoogst net aan voldoende. Er prijken een aantal voldoendes op de kaart. Als dit mijn schoolrapport zou zijn, zou ik dik en dik tevreden zijn. Als ik net een Xperia S had gekocht, gold hetzelfde.

De camera heeft van mij net een sterretje minder gekregen, omdat volgens onze fotoredacteur de Xperia S-foto's meer ruis vertonen; het lijkt erop dat de bump naar 12MP dus juist betere prestaties in de weg staan. Het was een close call, met halve sterren op de kaart was het 4,5 ster geweest. Het verschil met de camera van de 4S is kleiner dan de sterren nu uitdrukken, maar onze huidige scorekaart is gespeend van elke nuance en daarom zijn we er ook zo ontevreden over. Jij ziet alleen een verschil in ster, maar ik kan de nuances niet uitleggen (of alleen zo), terwijl het verschil minder groot is (maar wel aanwezig is) dan ik kan aangeven.

Ik kan niet wachten op scorekaart 2.0, die veel van de ergernissen (en ontevreden reacties hopelijk) zal wegnemen.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 16 maart 2012 07:47]

Ik ben wel benieuwd naar de scorekaart 2.0.

Zoals je nu beoordelingen/cijfers vertaalt naar sterren wekt in ieder geval erg veel verwarring. Men is over het algemeen gewend lineair te denken, ook met sterren.
Om de sterren om te zetten naar rapportcijfers zal men over het algemeen het volgend doen:
- 1 ster = cijfer 1 en 2 -> erg slecht
- 2 ster = cijfer 3 en 4 -> onvoldoende
- 3 ster = cijfer 5 en 6 -> middelmatig
- 4 ster = cijfer 7 en 8 -> voldoende
- 5 ster = cijfer 9 en 10 -> uitstekend.

3 sterren wordt dus niet geassocieerd met een 7 maar met een 5. Dit wordt nog eens versterkt door de geel/oranje kleur, wat je zelf ook al aangeeft.

Hopelijk werkt scorekaart 2.0 met cijfers of worden de sterren gewoon lineair ingedeeld van 1 t/m 10 (halve ster t/m 5 sterren).
Dan zou je van mij part zeker nog wat kritischer kunnen zijn namens Apple. Want daar werd de beoordeling heel wat soepeler berekend voor het verhaal en uitleg die daar werd geschreven in verhouding met het verhaal wat hier geschreven werd.

De 4s review en beoordelingskaart vergeleken met de xperia s review en beoordelingskaart brengt namelijk een heel ander beeld met zich mee. Dus vandaar dat je er kritiek op krijgt. Het staat namelijk allemaal niet zo goed in balans met elkaar. En datzelfde mag gewoon ook gezegd worden over bijvoorbeeld de xperia active en ray review. (4 sterren voor bouwkwaliteit van de active waar iphone4s er 5 kreeg }:O ).

De review voor de rest was trouwens in mijn mening gewoon uitstekend, alleen de laatste pagina klopte niet helemaal, en ik vind dat je tevens ook wel een beetje erg veel kritiek erover krijgt :)

Misschien is het wel handig om voor de eerlijkheid gewoon het scorekaart in balans te brengen met hoe de scorekaart berekent werd voor de Iphone. Deze telefoon verdient dat zeker, en dan zullen we logischer wijs ook ophouden met ons gezeur :P

[Reactie gewijzigd door Vinand op 15 maart 2012 21:03]

Tweakers vind altijd dat de telefoons van Samsung en Apple de benchmark geven, en dat telefoons die daar van afwijken dus ''niet meer kunnen''. Over Apple is dat deels waar, maar dat de Galaxy S2 onhandelbaar dun is geworden wil niet zeggen dat dat een industrie standaard moet worden. Beetje jammer die redeneringen.
Je slaat de spijker op zijn kop! Sony kan het gewoon niet goed doen bij Tweakers.
Dat deden ze al eens eerder door een belachelijke preview te schrijven over sony toestellen die al maanden verkrijgbaar waren. Ik heb zelf de Xperia Ray waar iedereen, behalve tweakers, lovend over waren. Ik vertrouw Tweakers hier helaas niet meer.
Tja... ff een voorbeeldje voor de grap:

Iphone4s bouwkwaliteit 5 sterren!
http://www.youtube.com/watch?v=elKxgsrJFhw

(Daarnaast ook de n9 en de nokia lumia 800, 5 sterren)

Xperia Active bouwkwaliteit 4 sterren!
http://www.youtube.com/watch?v=F92CvRflk18

http://www.youtube.com/watch?v=AXx6azfG4W8

http://www.youtube.com/watch?v=GXB9k9vfPV8

8)7

[Reactie gewijzigd door Vinand op 15 maart 2012 15:38]

De reviewer moet echt eens een echte video review geven dan alleen klagen en wat goede dingen zeggen, leg ook uit en onderbouw het eens meer want dat jij amper.

Omdat het 2012 is moeten alle telefoons super dun zijn, spreek dit graag voor je zelf vriend en niet voor een ander graag en dat hoort niet in jou review voor een persoonlijke mening.

De reviewer zegt " voor een Sony smartphone is het top, maar voor een Android smartphone is het eigenlijk een middelmatig" Ik hoor verder helemaal niks wat zo middelmatig is? Wat is volgens de reviewer middelmatig? Wat een onderbouwing zeg |:(

CPU/GPU en Sony worden hier vast zeker ermee bedoeld, dat weet ik zeker.
De reviewer is zeer selectief (zal wel geen Samsung of een Iphone zijn wat hem teleur stelt), want een CPU en GPU van een jaar oud wil niet zeggen dat de smartphone zelf ook jaar oud is.

Ik hoor de reviewer niet eens zeggen dat het scherm het best van de rest is?
Ik hoor de reviewer niet eens zeggen dat het best DLNA heeft als het gaat om verbindingen techniek.

Ik hoor de reviewer niet zeggen dat het geluid of ontvangst goed in elkaar zit.
Hij is erg selectief.

Ik hoor hem niet zeggen dat het van goede bouwkwaliteit heeft, waarom zegt hij dat niet in dat video review?

Dan zeurt hij over de touch knopjes of hoe men het noemt, bij mij werkt het echt prima geen probleem ermee alleen in het begin moest ik even wennen.

Het is 1 uur laden tot het toestel vol is beste reviewer.

Dat knop boven de toestel gebruik ik alleen als ik de toestel uit zet of aanzet en uit slaap halen, heb daar echt geen probleem mee wat een zeur is die gast zeg.

Dan klaag de reviewer over de OS 3.4.7 kom op zeg, dat je dit erbij neemt is echt zielig het krijgt een update over enkele Weken.

En laats zegt de reviewer al in al is het een goed gimmick phone maar net niet van 2012, nogmaals wie bepaald wat een smartphone van 2012 is, het gaat ook om de ervaring van het toestel daar hoor ik nauwelijks over.

De reviewer zat gewoon de Xperia S af te zeiken omdat het een Sony is en dat het een jaar oude CPU en GPU gebruikt, triest is het met de reviewer.

beste reviewer, de een jaar oude CPU en GPU knal wel alle regerende en huidige CPU en GPU's de grond in omdat het goed is geoptimaliseerd.

Mijn advies aan jou is, wees niet selectief.

[Reactie gewijzigd door killer1000 op 18 maart 2012 23:40]

Het onderbouwd kritiek geven op de review vind ik prima en zie ik graag, maar zodra het persoonlijk wordt gemaakt (wat niet nodig is), vind ik het toch minder comfortabel. Laten we elkaar vooral met respect bejegenen, want dat is de basis voor elke goede discussie. Input van gebruikers zoals jij hebben reviews op Tweakers.net al in veel opzichten beter gemaakt afgelopen jaren en met goed onderbouwde, respectvol opgeschreven kritiek kom je het verst.
Omdat het 2012 is moeten alle telefoons super dun zijn, spreek dit graag voor je zelf vriend en niet voor een ander graag en dat hoort niet in jou review voor een persoonlijke mening.
Er staat een vergelijkende tabel in de review. Sony is de enige die in 2012 een toptoestel heeft aangekondigd dikker dan 10mm. Dat is dus een punt wat je zeker kunt noemen, want het valt op. En mijn mening hoort juist thuis in een review, dat is het hele punt van een review.
De reviewer is zeer selectief (zal wel geen Samsung of een Iphone zijn wat hem teleur stelt), want een CPU en GPU van een jaar oud wil niet zeggen dat de smartphone zelf ook jaar oud is.
Nee, en ook dat staat goed uitgelegd in de review. De hardware is van de vorige generatie en de software ook: Android 2.3. Het is goed geoptimaliseerd, maar mist de nieuwe features die de concurrentie wel heeft. Van welk merk het is, interesseert me niets. Hands-on van de nieuwe iPad gelezen paar weken geleden? Daar was ik in de reacties ineens Apple-hater.
Ik hoor de reviewer niet eens zeggen dat het scherm het best van de rest is?
Ik hoor de reviewer niet eens zeggen dat het best DLNA heeft als het gaat om verbindingen techniek.
Over het scherm? Staat gewoon in de review. Over dlna? Elke telefoon met wifi heeft ook dlna, het is geen speciale technologie en vereist geen speciale hardware. Een appje uit Android Market is genoeg. Niets bijzonders dus, dat heeft de goedkoopste Android-telefoon van 60 euro ook.
Dan klaag de reviewer over de OS 3.4.7 kom op zeg, dat je dit erbij neemt is echt zielig het krijgt een update over enkele Weken.
De update komt volgens Sony voor of rond de zomer; dat kan dus nog een paar maanden duren - of langer. Volgens mij worden eerst de 2011-toestellen van een update voorzien. De kudos voor het goede updatebeleid van Sony staan overigens ook in de review.
Mijn advies aan jou is, wees niet selectief.
Selectief zijn is mijn werk. Je kunt niet elk aspect van een telefoon behandelen. We hebben ooit reviews gedaan van 15 pagina's of meer, maar mensen haakten af en lazen het niet meer. Daarom zijn we teruggegaan naar toegankelijkere reviews waarin we ons richten op hoofdpunten en bijzondere punten van een toestel.

Mijn advies aan jou is: lees de review. Het kost even tijd, maar veel van de vragen die jij hebt worden daarin beantwoord.
_/-\o_

Ik sluit me hierbij aan.

Ik snap niet wat Tweakers zo heeft tegen Sony

[Reactie gewijzigd door Vinand op 19 maart 2012 16:34]

Ik moet uitkijken hiero, heb al twee waarschuwing van tweakers gehad omdat ik mijn mening uit sprak over Samsung, ze zijn hier echt Samsung fanaten. :)
Als je geen discussie kunt voeren kun je je maar beter inhouden.
Beetje raar, ik had toch een veel hogere sterren verdeling verwacht op basis van de review, beetje anti climax :p...

Maarja, dat krijg je als je niet de popie jopie status van apple en samsung hebt.

Anyway, hoe komt het eigenlijk dat glaswerkjes iphone altijd direct 5 sterren krijgt voor bouwkwaliteit?.. En dat sony wederom (net zoals de xperia active welke een rugged phone was) het altijd moet doen met 4 sterren of minder. Is daar een goede reden voor want naar mijn idee is juist de xperia line up met name de S erg strak en stevig afgewerkt. En gelukkig niet van het brakke harde alumium en glas gemaakt. (Wat dus barst en breekt na een enkele val en daarnaast wat ook heel snel indeukt.)

En waarom heeft beeldkwaliteit opname maar 4 sterren.. Als ik de resultaten/voorbeelding zie en de conclusie nalees is het volgens toch echt 100x maal beter dan wat er tot nu toe aangeboden word met uitzondering de 41mp nokia phone. (Ben de naam ff kwijt).

Ik heb het gevoel dat het logo tegenwoordig helemaal meetelt... Zoals de apple logo.. Anyway, echt een mooi geschreven review. Jammer dat Sony veel te laat met zo een telefoon is gekomen... Dat was wel onnodig geweest... Moch trouwens wel meegenomen worden in de review hoe de houding van Sony ten opzicht van de concurrentie is namens dev teams, root en updates... Vind ik zelf persoonlijk een hele belangrijke reden om juist voor een xperia te kiezen op basis van het merk. En dat zou elke echte tweaker moeten vinden. We heten toch niets voor niets tweakers. :D

[Reactie gewijzigd door Vinand op 15 maart 2012 09:33]

Er staat duidelijk uitgelegd waar Sony de plank heeft misgeslagen. Meer dan 'goed' heeft deze telefoon niet verdiend.
Waarom heeft het snelste toestel van Sony niet de beste specs? Waarom een loze transparante balk als er ook gewoon knoppen van gemaakt hadden kunnen worden? Waarom niet dat schitterende scherm wat ze in een goedkopere telefoon stoppen?
de iphone heeft toch ook lang niet het beste hardware, daar gaat het ook niet om: Het gaat om de user experience en dat is waar sony door optimalisatie de vloer aanveegt met de concurrentie.
Waarom voelt de 1ghz single core arc net zo snel aan als de galaxy s2 en waarom is de dual core htc en lg zoveel "haperiger" dan een "zielige single core" telefoon.

Dit is tevens ook iets wat apple heeeeeel goed begrepen heeft. Alsnog voelt de iphone 4 "singlecore phone" sneller en vloeiender aan dan welke android telefoon ook.


En het scherm is alsnog beter dan wat de gehele concurrentie aanbied, hoogste ppi en van het ips type met een bizar hoge helderheid. Beter vind je bij de concurrent niet... Alleen de xperia p van hunzelf.

[Reactie gewijzigd door Vinand op 15 maart 2012 10:20]

Maar dat is waar 90% van de mensen bij Android niet om geeft. Het gaat om de specs OF de prijs.

Mijn HTC Desire is ook 10x vloeiender dan de stock ROM. Dat Sony zelf de software optimaliseert vind ik een goede zaak, echter, bij andere telefoons is er vaak een community die de software optimaliseert.

Wat Apple goed voor elkaar heeft, is dat zij software voor specifieke hardware schrijven, waar Android hardware voor specifieke software maakt. Als Apple een betere processor had, dan zouden ze die gebruiken. Sony heeft een beter scherm, maar gebruikt deze niet in hun flagship. Dat is waarom ik vind dat Sony de plank heeft misgeslagen.
Ik vraag me af of ze hetzelfde scherm als van de P met een veel hogere ppi hadden kunnen maken. Ik denk eerder dat het de keuze was tussen 720p of white magic, of en nog groter scherm.
Het is gewoon niet waar dat de Arc even snel aanvoelt als de s2, zeker niet bij dagelijks gebruik. Je loopt bij de Arc al snel tegen de matige hoeveelheid RAM aan als je wat geinstalleerd en draaiende hebt, redraws en wachten op schermen is het gevolg na het openen en sluiten van apps. Dat RAM had gewoon minimaal 768 MB moeten zijn. In alles is de S2 gewoon sneller. Benchmarks bevestigen dat ook.

Ik heb een Arc en ik heb heel veel met de S2 gespeeld, maar de S2 verdient qua performance de punten.

Verder vind ik dit een mooi toestel, maar er zit teveel ruimte om het scherm heen. Dat had mooier afgewerkt kunnen worden. Daarnaast vind ik de aan/uit knop op de zijkant ook beter. Daar kan je gewoon beter bij en je kan dan de telefoon met één hand bedienen.

[Reactie gewijzigd door Nollekeuh op 15 maart 2012 10:50]

Ik vind de SGS II soepeler aanvoelen dan de iPhone 4. Tevens nu me iPhone een gebrek heeft en ik daarom de SGS "1" weer gebruik ( met ICS ) Voelt deze ook erg soepel aan.

Open een Whatsapp groepsgesprek zorg dat er 500 / 1000+ berichten in staan, pak een iPhone 4S en een SGS "1" open het groepsgesprek en je zult je verbazen dat de S1 er direct in zit en de 4S er 5+ seconde over doet om uberhaupt het gesprek te openen. De "normale" 4 doet er nog iets langer over.

Ik vind een iPhone opzich soepel maar hij is zeker niet beter dan een high end android telefoon. Al helemaal niet als er ICS opstaat. ( vooral een ''kale'' rom )
Dat heeft meer te maken met whatsapp dan de iPhone of SGS. De processor kan nooit zo'n verschil maken en aangenomen dat beide dezelfde snelle connectie naar het netwerk hebben is de enige verklaring dat Whatsapp op de iPhone het laden van een conversatie anders aanpakt.
Hahaha,

Dit is tevens ook iets wat apple heeeeeel goed begrepen heeft. Alsnog voelt de iphone 4 "singlecore phone" sneller en vloeiender aan dan welke android telefoon ook.

Volgens mij heb jij nooit een andere telefoon in je handen gehad, want dit is dus echt pure onzin..
Ik vind de iphone4 van mijn zusje ''traag'' vergeleken mijn sgs2, de iphone4 is niet traag, maar zo voelt die wel aan.
Jammer dat jij iphone zo de lucht in praat, want je weet helemaal niet waar je over praat, ik vind het beeldkwaliteit slecht, zowel van geuploade foto's als foto's wat je met de telefoon zelf maakt.. Toevallig gister een kleine test gedaan met een vriend, hij bezit de 4s, en ik lees overal meningen over wat beter is en wat niet, nou ik wilde het zelf zien.

Punt 1 viel op: de android sgs2 dat beeld springt eruit, overdreven fel en mooi.
Toch leek de iphone4s een duidelijker beeld te scheppen. Nadat ik de beeld instellingen verandert heb naar minder flets viel me op dat de sgs2 uiteindelijk ook nog stukke duidelijker beeld schept.
Punt 2 viel op: We hielden de telefoon naast elkaar en maakte op dezelfde plek / tijd een foto, eerst dacht ik van kijk ik maak nog mooiere foto's ook.. toen zei hij (iphone4s) van ja laten we het op de computer zetten, dus wij dat gedaan, en ja hoor mijn sgs2 maakt duidelijk betere foto's.
Punt 3 viel op: Het opstarten van een spelletje, in dit geval iets simpels: Coin Dozer, rara welke sneller opgestart was, al ging het niet om minuten verschil, de sgs2 was sneller.

Jammer dat sommige mensen zo hoog in de bol hebben van dat appel logo maar totaal niet weten waar ze over praten, ik vind het allemaal mooie toestellen.

Maar moet ik mijn buurman uitlachen omdat hij een citroën heeft en wij een audi a8? Dacht het niet, slaat nergens op.. Is hun citroen beter dan de onze? Weet ik niet, wij gaan harder en hebben inmiddels al 3x een lege accu gehad terwijl hij elke ochtend vrolijk vertrekt...

Waarom mensen deze telefoon gelijk vergelijken met een appel dat begrijp ik dus niet, deze sony is geen peer, het is een tropische vrucht.

Edit: zojuist zat ik na te denken over de reacties hierboven, iedereen heeft zijn punt, of het baseert is op feiten is een tweede.. Wat ik nog wil toevoegen aan mijn 3 punten, toen mijn zusje net der iphone4 kreeg was ze helemaal blij, ze belt me op en vraagt of ik what's app erop wil zetten. Ik met volle overtuiging JA natuurlijk. (immers zelf vroeger de iphone3g gehad, dus ik dacht het wel even te doen) Download what's app, voer je creditcard in.. HU creditcard? Toen dacht ik van hmm op mijn 3g wist ik dat nog te omzeilen (zonder jailbreak of wat dan ook) maar nee hoor ik kreeg what's app niet geïnstalleerd zonder een creditcard ffs.
Geluk dat ze had kon ze het apple id van mijn oudere nicht gebruiken wat what's app wel heeft via creditcard, anders had ze mooi pech gehad, op het moment dat het mij niet lukte zakte der moed echt in der schoenen...
Dan denk ik van ja, je betaald al zo tyfus veel voor een abbo of toestel en nog moet je voor elke shitzooi een creditcard hebben.. Natuurlijk voor de oudere mensen is dat meestal geen probleem aangezien ze er 1 hebben. Bij android kan iedereen ermee uit te voeten zonder verplicht een creditcard te hebben, hoe dat zit met betaalde apps i dont know, ik heb er geen 1 aangezien alles wat ik wil gratis is . Dat is toch wel een zeer groot struikelblok denk ik zo..
En dan zat ik ook eraan te denken 1 jaar garantie................................ Mijn neefje zijn iphone4 is ong 1-2 weken na de garantie ''stuk'' geraakt, aangezien zijn tril functie ineens niks meer doet.... Nu hij die wilt verkopen is het hoogst geboden 250..... (ik google en ja hoor een veel voorkomend probleem :( )
Oja mijn iphone3g had ook een probleem met de schakelaar van de trilfunctie / trilfunctie..

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 15 maart 2012 20:01]

Dat een iphone 4 sneller zou zijn dan welke android telefoon ook is gewoon pertinent onwaar en zet jou direkt weg in de fanboy hoek.
Ik heb zelf een maand de iphone 4 gehad en dat hij soepeler is dat ben ik wel met je eens. Hij is echter zeker niet sneller, ik ergerde me er juist aan dat dingen vaak best even duurde. Je kreeg wel een mooi stuiterend icoontje dus het ging niet haperen, maar ik trapte er niet in en merkte dat het stiekem gewoon langer duurde dan ik gewend was van android! Van de iphone 4 ben ik naar de desire z gegaan wat een verademing was. Dat ding is echter een slak in vergelijking met de galaxy S II die ik daarna gebruikte, laat staan met de toestellen die nu uitkomen.
Ik een apple fanboy... laat me niet lachen dude... Lees mijn andere post hierzo (waar ik het onder andere ook over apple heb) in de comments eens voordat je zo een rare opmerking maakt.

Je vergelijking is heel erg krom.

Maar goed, het gaat om relatieve soepelheid en snelheid. Waar de Iphone 4 nog een 1 GHz ARM Cortex A8-gebaseerde chip heeft (Die daarnaast in de realiteit ook nog eens op 800mhz draait i.p.v. 1ghz) is dat ongeveer hetzelfde chip als wat er in een samsung Wave s8500 zit. En die draait gtevens op 1ghz.. Vergelijke deze telefoons eens met elkaar... Dan piep je denk ik wel anders.

Oke, je wil niks horen over apple: Dan maar vergelijking nummer 2.
Xperia Arc vs. Samsung galaxy wave... Wie o wie is soepeler en sneller?

Dus: Hoe komt het nou dat de user xperience van de iphone en de xperia arc zoveel malen sneller aanvoelt dan de samsung?
Hetzelfde met LG en HTC vs. Apple Sony

Softwareoptimalisatie maakt de telefoon tot de uiteindelijke user xperience. Niet je quad core dit, quad core dat... Je gaat gewoon mee met die nutteloze specs hype..

[Reactie gewijzigd door Vinand op 15 maart 2012 13:58]

Arc vergelijken met de Wave? (Galaxy Wave bestaat niet)
Arc = Android
Wave = Bada

Arc = uit 2011
Wave = bijna 1,5 jaar ouder.

Daarnaast is die spec hype niet nutteloos. Zoals finraziel al aangeeft, Apple maakt er een mooi stuiterend icoontje van, Samsung zorgt ervoor dat een app sneller is gestart. Dat is een feit, en dat bereik je door betere specs.

Ook geeft finraziel nergens aan dat hij niets over Apple wil horen. Hij geeft wel aan dat de Desire Z sneller is dan de iPhone 4. Wat betreft lanceerdata ontwijken die toestellen elkaar niet eens zoveel.

Android ziet er misschien net wat minder snappy uit. Bij een app moet je misschien 2 seconde wachten tot die opent. Er gebeurt verder niets, dus je perceptie is dat je telefoon niets doet. De iPhone doet er 4 seconde over met een stuiterend icoontje. Je perceptie is dan dat je telefoon druk voor je bezig is. Onder aan de streep wint die Android, omdat de app sneller is geopend, maar in de perceptie van veel mensen is de iPhone beter, doordat men ziet dat de telefoon bezig is.
Onder aan de streep wint die Android, omdat de app sneller is geopend, maar in de perceptie van veel mensen is de iPhone beter, doordat men ziet dat de telefoon bezig is.
Dat verkondig ik hier al jaren (letterlijk), maar dat lijken mensen niet te snappen. Geeft niet verder maar ik blijf het roepen tot het niet meer zo is...

Maargoed het is net wat je voorkeur is, 2x zo lang wachten met 'vermaak' of de helft van de tijd wachten en geen 'vermaak' ;)
Onder aan de streep wint die Android, omdat de app sneller is geopend, maar in de perceptie van veel mensen is de iPhone beter, doordat men ziet dat de telefoon bezig is.
hahah dat meen je niet.. als mensen echt zo denken zijn het IMO echte halvezolen
Waarom denk je anders dat ze bij een abbo van 40 euro per maand ook nog eens 120 euro bijleggen voor een iPhone? ;)
Je legt allemaal woorden in mijn mond. Ik zeg niet dat jij een fanboy bent (misschien verwoord ik het boven een beetje ongelukkig), maar zeggen dat een iphone 4 sneller is, daar ben ik het gewoon echt niet mee eens (en het klinkt mij in de oren als iets wat een fanboy zou zeggen). Mijn ervaring is dat hij helemaal niet sneller is en dat het opstarten van apps best wel eens lang op zich kan laten wachten. Het voelt voor veel mensen wel sneller omdat je het niet ziet hakkelen, maar dat is iets anders.
Verder zeg ik ook niks over sonyericsson, want de laatste sonyericsson die ik gebruikt heb was een K800i. Het zou dus best kunnen dat zij de software briljant optimaliseren, daar had ik het helemaal niet over dus waarom je me daar van probeert te overtuigen is me niet helemaal duidelijk.
Een telefoon met een quad core zou wel degelijk bijdragen aan de user experience aangezien deze minder software optimalisatie nodig heeft, aangezien deze veel meer kracht heeft.

Edit: moet mezelf wel even corrigeren, zelf heb ik nu een htc hd2 met costum android rom,
NexusHD2-ICS-CM9 v1.4.
Ik moet zeggen dat deze gewoon vloeiend werkt geen haperingen en dergelijken dus inderdaad software optimalisatie kan de user experience positief beïnvloeden.

[Reactie gewijzigd door TunefulDJ_Mike op 17 maart 2012 14:03]

Er staat duidelijk uitgelegd waar Sony de plank heeft misgeslagen. Meer dan 'goed' heeft deze telefoon niet verdiend.
Waarom heeft het snelste toestel van Sony niet de beste specs? Waarom een loze transparante balk als er ook gewoon knoppen van gemaakt hadden kunnen worden? Waarom niet dat schitterende scherm wat ze in een goedkopere telefoon stoppen?
Misschien omdat dit toestel voor een andere doelgroep bedoeld is? Volgens Sony is de Xperia S vooral gericht op multimedia, de Xperia P met zijn strakke design op de zakelijke gebruiker, en de Xperia U op de stijlvolle consument.

Ik blijf het een vreemde keuze vinden, want hun toptoestel heeft nu niet het mooiste scherm en het beste design, maar dat soort verschillen zie je bij andere fabrikanten als HTC ook.
en de balk onderin, het spijt me, maar qua design vind ik dat echt tegen vallen. (en ja ik heb een iphone, maar vind veel android telefoons ook prachtig, deze niet...)
Waartom de plank misgeslagen? Alsof een paar benchmarks bepalend is? Ik zie het ook om mij heen, als je geen Galaxy SII of een iPhone hebt hoor je er niet bij en is je telefoon per definitie een onding of retro. Iedereen heeft zo zijn behoefte, een revieuwer zou ook anders moeten kunnen denken om dingen ook anders te zien.

Dan de opmerking over het toetsenbord over de punt en de komma. Kijk naar de gemiddelde jeugd en je ziet dat deze mensen al niet meer met leestekens om gaan dus ook al zouden ze er zitten worden door een bep. doelgroep toch niet gebruikt.

Wat ik mis, wat altijd wel een belangrijke eigenschap is van Sony is de "walkman" ofwel de bedieningsgemak en beeld/geluidskwaliteit van de player.
Mee eens en waar ik mij altijd aan irriteer is dat Apple producten alleen meegenomen worden in benchmarks waar ze goed in scoren!

Bijvoorbeeld: Waar is de Doorvoersnelheid in MB/s van de iPhone 4S?
http://androidadvices.com...ass-concept-phone-xperia/
Ik vind dit concept trouwens nog veel mooier dan de Xperia S... (Die al een verschrikkelijk mooi en uniek design heeft.) Dat wou ik eventjes delen met jullie :)


@Darf, Ik ben het inderdaad met je eens dat de score kaart een vertekend beeld geeft over de telefoon. De beoordeling had inderdaad wat hoger gemoeten in verhouding met de concurrentie en de resultaten. Maar aan de andere kant moet je ook het feit meenemen dat Sony wel laat is met het uitbrengen van deze telefoon. Maar relatief gezien daarmee zijn er wel wat conclusie fouten gemaakt in de review. Het verhaal was sterk en mooi, maar de conclusie en scorekaart ging jammer genoeg de andere kant op.
Maar aan de andere kant moet je ook het feit meenemen dat Sony wel laat is met het uitbrengen van deze telefoon.
Klopt maar heeft de stevigheid daardoor 1 ster minder als een iPhone? Of het scherm? :P Sommige factoren hebben gewoon niks met het te laat zijn te maken, en lijkt wel of die in mindering gebracht zijn oid...
Het klopt inderdaad dat ze wel wat laat zijn met het uitbrengen van deze telefoon. Sony is niet de eerste met een 720p scherm, geen bijzonder krachtige processor en geen android ICS. Daarnaast heeft het toestel wel zijn pluspunten in specs, NFC, de camera, mooi design. Het is de eerste keer dat voor mijn gevoel Sony weer eens concurrerend kan zijn op specs.

Aan de andere kant is het toestel over 1,5 maand weer verouderd, als de nieuwe line up van Samsung en HTC arriveert. Echter, als je per sé nu een nieuwe telefoon wilt, is het helemaal geen slechte keus. ;)
Veel mensen denken ook dat de xperia s probeert te concurreren met de aankomende high end smartphones zoals de htc one x en de samsung galaxy s3.
Dit is echter complete onzin als je kijkt naar de prijs klasse waar de xperia s zich in bevindt.
De prijs ligt rond de 440 euro ongeveer wat inhoud dat het concurreert met toestellen zoals de Samsung Galaxy S2 en de Nexus en ook de HTC sensation xe. En voor die prijs in vergelijking met de hiervoor genoemde toestellen is de xperia s een zeer mooi toestel.

Een aankomend toestel die wel kan concurreren met de xperia s is dan de htc one s die ongeveer in de zelfde prijs klasse ligt alleen deze heeft wel een lagere pixeldichtheid waar tegenover dan wel weer het amoled scherm staat. Ook heeft de one s wel de nieuwste snapdragon processor.
Wat mij persoonlijk zeer tegen viel aan de one s vergeleken met de xperia s is dat het niet uitbreidbare geheugen van de one s op 16gb ligt waar je dan 10 a 12 gb van overhoudt wat voor mij simpel weg te weinig is.
Qua prijs ligt het inderdaad meer in lijn met die toestellen, maar het is wel het topmodel van Sony dus zo gek is het ook weer niet om het met topmodellen van de andere fabrikanten te vergelijken. Anders moet je dus gaan concluderen dat Sony eigenlijk gewoon niet meedoet aan de top?
Anders moet je dus gaan concluderen dat Sony eigenlijk gewoon niet meedoet aan de top?]
Zo zou je het kunnen bekijken, maar ik denk dat Sony zich probeert te onderscheiden van de top en zich vooral focust op 'entertainment' en camera in plaats op gaming of pure snelheid.

[Reactie gewijzigd door HallonRubus op 15 maart 2012 14:17]

Precies, derhalve vind ik die opmerking in de review ook nogal dom.

Uiteraard zal de HTC One X en de S3 betere specs hebben maar ze zijn ook een aardig stuk duurder.

Je kunt niet een toestel vergelijken met een toestel van een ander merk welke meer dan 100 euro duurder is.
Je kunt het op 2 manieren doen, je kijkt naar wat kun je nog meer voor de prijs krijgen of wat kosten andere smartphones met dezelfde specs.

het is geloof ik ook al aangegeven door Sony dat er idd een software probleem is waardoor de accu leeg getrokken word. Zou handig geweest zijn als de reviewer contract opgenomen had met Sony hierover en dan achteraf het antwoord erin gezet had.


Sommige dingen in deze review vind ik best goed maar over het algemeen vind ik het een slechte review. Alsof de reviewer er geen zin/tijd voor had.

@Finraziel
Op het moment is dit het top model van Sony maar over een paar maanden komen ze met een nieuw top model.
Daarnaast kun je wel zeggen dat deze Sony minder is dan het top model van Samsung of HTC. Maar de S3 en One X zijn beide nog niet te koop.

[Reactie gewijzigd door Deadsy op 19 maart 2012 01:30]

Eerlijke review als ik het zo lees. De review bevestigd ook wel dat ik met dit toestel een juiste keuze heb gemaakt. Ik ben in afwachting van de levering, maar ben niet minder enthousiast geworden.

Camera, scherm en de geluidskwaliteit zijn voor mij de belangrijkste features van deze telefoon. Dat de hardware iets achterhaald is maakt me minder uit. Zeker de benchmarks vallen mij niet tegen. Nu hopen dat ze de batterijdrain op korte termijn oplossen.

Misschien lees ik er overheen, maar ik had ook wel een stukje tekst over de kijkhoek van het scherm verwacht. Vele ervaren dit als een minpuntje. Ben benieuwd wat jullie mening hier over is.
Ik heb zelf de Xperia S, en ik vind de kijkhoek niet erg slecht. Hij haalt het niet bij de iPhone 4 die ik hiervoor had, en het wit slaat een beetje uit bij grotere kijkhoeken, maar als er iemand mee wilt kijken gaat dat perfect.

De accutijd is wel waardeloos, die valt me echt tegen. Ik heb nu, meer dan ooit, de neiging om altijd een oplader mee te nemen.
Ik denk dat het inderdaad aan de software ligt. Ik heb op mijn 2011 Xperia neo ook wisselende accuduren gehad op verschillende firmwares. (Voor de insiders: .62 was beduidend slechter dan .42 en .58) Op de Sony ICS beta is het echter super voor mekaar. Ik hoop voor jou dat er binnenkort nog een bugfix komt of dat ICS wat eerder wordt gereleased.
Dat hoop ik dus ook. Ik heb hem nu ook een aantal dagen, accuduur valt me heel erg tegen. Hoop dus echt dat die met 4.0 verholpen kan worden.
Heb de telefoon sinds gisterochtend, ben gelijk aan de slag gegaan wbt de functies op de phone.
Alles werkt prima, vooral het aansluiten met HDMI aan je tv is geweldig, films, foto's en browsen werkt allemaal goed.
Wifi verbinding pakt ie snel evenals GPS positie.
Scherm is verschrikkelijk.......scherp! Moest zelfs even wennen aan de resolutie op een telefoon, maar hoe klein tekst ook is, je kan het blijven lezen, echt goed!
Cam is ook helemaal niks mis mee, hij zet standaard de resolutie op 9MP, je moet zelf de resolutie op 12MP zetten. Scheelt wel weer ruimte als je op 9MP schiet.

Al met al ben ik tot nu toe erg te spreken over de telefoon, ben benieuwd hoe het zometeen gaat als we toegang krijgen tot Playstation netwerk en Music unlimited.

Vond de review een beetje aan de negatieve kant eerlijk gezegd :( Kleine dingen werden echt als grote problemen beschreven, zoals de capacitieve knoppen. Echt geen moment problemen mee gehad.
Ik lees: "Nadelen zijn echter wel de grootte en de onorthodoxe locatie van de aan-uitknop, die je ook gebruikt om het scherm aan en uit te zetten."

Mijn Xperia ARC heeft bijvoorbeeld ook de knop aan de bovenkant, volgens mij had mijn X1 dat ook. Persoonlijk vind ik het juist een handige plaats. De knop op de Galaxy S2 bijvoorbeeld vind ik weer niet zo handig.


De waardering in aantal sterren van de accuduur begrijp ik niet als je leest dat deze juist enorm weinig afneemt bij een uur bellen. Ook bij het browsen scoort de S behoorlijk goed, net onder de iPhone 4S en ver boven de Galaxy S2.
Wellicht gaat dit over energieverbruik tijdens standby.


Ik ben het er wel mee eens dat de telefoon beter voorzien had kunnen worden van de gevoelige knoppen op de doorzichtige balk en het mooiere scherm (terwijl dit scherm al een van de beste is).
Dit zal waarschijnlijk te maken hebben dat deze telefoon eerst werd ontwikkeld van de nieuwe lijn, waarbij later de P weer een optimalisatie heeft gekregen. Dat kun je niet meer toepassen op een toestel dat op punt staat om op de markt te komen.

Of Sony dit jaar nog met een hoger top model gaat komen zou kunnen, maar normaliter brengt Sony rond maart zijn topmodel uit en later het jaar kan er een upgrade komen.
Sony heeft eigenlijk nooit de telefoons met de nieuwste processors, maar heeft wel een enorme optimalisatie, degelijkheid en gebruikersgemak waardoor deze juist erg goed mee kan (of beter) dan telefoons met de betere processor.

Het design spreekt me zeer aan. Ze mogen zo nog wel even door gaan.
Op Browsermark is hetzelfde beeld te zien. De Xperia S presteert net iets beter dan vergelijkbare toestellen en dat is, gegeven de hardwarespecificaties, een knappe prestatie.
Tja dat krijg je als de toestellen oude versies draaien... SGS2 haalt met een stock firmware (2.3.6) gewoon 90k of hoger geen 50k, met ICS (over een week ook hier) zelfs 120k.

En de Galaxy Note kan ook met 10 minuten laden een uur bellen en laad 2500Mah in ongeveer 3 uur (waarbij die op het laatste langzaam laad en op het begin dus snel met 1Amp per uur)...

PS bij de GLbenches misschien de resolutie in de tabel erbij zetten, erg belangrijk om het in perspectief te kunnen zetten, immers is het overzicht daarvoor ;) Tevens ben ik benieuwd welke versie er nou gebruikt is 2.1 is namelijk al 2x geupdate naar 2.1.1 en 2.1.2 die beide betere scores geven als de 2.1.0 versie waar de meeste toestellen mee getest zijn

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 maart 2012 10:57]

klopt, de mijne haalt in stock 2.3.6 100k
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True