Inleiding
Philips kondigde de high-end PFL9706-televisie al in maart 2011 aan, maar tot na de zomer waren alleen de midrange-modellen uit de 6606- en 7606-series beschikbaar. In september werd de 9706 op de IFA-beurs opnieuw gepresenteerd en in oktober kwam dit toestel op de markt.
De 9706 heeft net als de voorgaande 9705 een full-led backlight en is uitgerust met een nieuw filter voor het paneel om reflecties tegen te gaan. In combinatie met de backlight moet dat voor een zeer diepe zwartweergave zorgen.
De tv heeft ook een nieuwe speakerconfiguratie, waarbij de luidsprekers in de voet zijn verwerkt, en Philips heeft het toestel eindelijk voorzien van uitgebreide kalibratiemogelijkheden voor witbalans en kleur.
Tweakers.net onderzocht de 46PFL9706 en keek onder andere naar de nieuwe features van Philips' jongste topmodel.

Frisse behuizing
De 9706 is een frisse verschijning. Dat komt vooral door de witte achterkant, die van stevig plastic is gemaakt - een heel verschil met de matzwarte achterkant van de 9705. Aan de achterkant zien we ook de Ambilight-led-strips aan bovenkant en de zijkanten. Alleen de 9000-tv's zijn uitgerust met dit Ambilight Spectra 3-systeem; de overige modellen met Ambilight hebben alleen led-strips aan de zijkanten.
Vanwege het gebruik van een full-led backlight is de tv 43mm dik. Dat is iets dikker dan de meeste lcd-tv's, maar het toestel kan dat hebben. We vinden het ontwerp van de 9706 toch al strakker dan dat van zijn voorganger. Zo heeft het toestel nog steeds een drie centimeter brede bezel van geborsteld aluminium, maar de dunne, doorzichtige acrylrand daaromheen is verdwenen. De bezel steekt ongeveer 3mm boven het paneel uit.
Op de onderste bezel staaat het beeldmerk van Philips, en daaronder heeft de 9706 een brede uitstulping. Bij de 9705 waren in een zelfde balk de tiptoetsen en de speakers geplaatst. Bij de PFL9706 heeft Philips dat anders opgelost.
:fill(white)/i/1327930332.jpeg?f=thumb)
Voet met speakers
De geheel nieuw ontworpen voet van de 9706 heeft de vorm van een vliegtuigvleugel waarbij de achterkant het dikst is. De voet is van wit plastic, maar wordt vrijwel geheel bedekt door een 2mm dikke toplaag van geborsteld aluminium.
In de voet zijn de speakers verwerkt. De lagetonenspeakers zijn naar onderen gericht, terwijl de midden- en hoge tonen uit schuin naar voren staande openingen links- en rechtsvoor komen. Dit zou een beter, ruimtelijker klankbeeld moeten opleveren dan het indirecte geluid van de naar beneden gerichte speakers in de schermbehuizing van traditionelere tv's.
Net als bij de 7606 zorgt een enkele staander van gegoten aluminium voor de verbinding tussen scherm en voet. Deze wordt in de voet gehaakt en daar met een dikke inbusschroef vastgezet, terwijl het scherm met twee schroeven wordt bevestigd. De staander fungeert tevens als draaipunt. Audio wordt via een kabeltje met een propriëtaire connector naar de voet gestuurd.
Deze halsconstructie is niet alleen elegant, maar ook goed op zijn taak berekend. Er kan nog een wit opzetstuk op de hals worden geklikt om kabels mee te geleiden.
:fill(white)/i/1327926559.jpeg?f=thumb)
Intern
Als we het plastic achterpaneel - dat overigens niet is voorzien van elektromagnetische afscherming - verwijderen, dan zien we een wat rommeliger innerlijk dan we gewend zijn. Er lopen veel draadjes en kabels tussen de verschillende printplaten, het paneel en de Ambilight-leds. Veel van deze bekabeling is nodig voor de aansturing van de led-backlight en het Ambilight-systeem. De elektronica wordt passief gekoeld; op de belangrijkste chips zitten kleine koelblokjes. Voor de stevigheid zijn twee metalen profielen tegen het paneel gemonteerd.
:fill(white)/i/1329181475.jpeg?f=thumb)
Aansluitingen
De aansluitingen van de 9706 wijzen naar opzij, naar onderen en naar achteren. Opvallend is dat een satellietaansluiting ontbreekt. Ook wijzen de aansluitingen voor component video direct naar achteren, wat erop wijst dat Philips deze uitgang definitief naar het tweede plan verwezen heeft. Ook een van de vier hdmi-poorten wijst trouwens recht naar achteren, net als de koptelefoonuitgang.
Aan de zijkant zien we achtereenvolgens een hdmi-poort, twee usb-poorten, een sd-kaartslot en een CI+-slot dat is goedgekeurd door Ziggo en UPC. Naar beneden gericht zijn de aansluitingen voor ethernet, optische s/pdif, een breakout-kabel voor scart, tweemaal hdmi waarvan er een arc-compatibel is, pc-audio, antenne en vga.


Afstandsbediening
De afstandsbediening van de 9706 heeft precies dezelfde indeling als die van de eerder geteste 7606, maar bij het topmodel van Philips is de remote geheel in aluminium uitgevoerd.
De achterkant bezorgt ons kippenvel - en niet van de positieve soort. Dit komt door de structuur van de gegoten aluminium schaal, die niet lekker aanvoelt. Ook is de remote hierdoor behoorlijk glad, waardoor hij het gevoel geeft dat hij elk moment uit je handen kan schieten.
Ook hadden we graag een knopje gezien om tussen 2d- en 3d-weergave te schakelen. Omdat hiervoor ook geen menu-optie is, moet een 3d-blu-ray opnieuw gestart worden om voor de 2d- of 3d-weergave te kunnen kiezen. De langwerpige knoppen voelen wel prettig aan, ondanks de wat korte travel.
Bijzonder prettig is dat je de remote zowat elke kant op kan richten om de tv te bedienen. Toch maakt de Philips-tv gebruik van infrarood voor de communicatie.
Minder reflecties
Moth-eye-filter
Philips heeft het paneel van de PFL9706 voorzien van een nieuw filter dat reflecties van externe lichtbronnen zou moeten verminderen. Philips noemt dit het Moth-eye-filter, naar de structuur van ogen van dat insect. Onder een microscoop lijkt het oppervlak van het nieuwe filter bezaaid met dunne, hoge kegeltjes. Deze moeten het invallende licht maximaal verstrooien.
Dit filter blijkt goed te werken. Het paneel oogt volledig zwart als de tv uitstaat, en zorgt voor een hoog contrast als het toestel in bedrijf is. Anti-reflectiefilms bestaan al langer, maar met nieuwe productiemethoden zijn de resultaten nog altijd te verbeteren.

Een nadeel is dat het scherm vanwege de microstructuur van het Moth-Eye-filter zeer gevoelig voor vlekken is. Met gewoon wrijven zijn de vlekken niet te verwijderen: daarvoor moet met een meegeleverd doekje en een glasreiniger op alcoholbasis worden gepoetst.
Uitgebreid kalibratiepalet
Tot voor kort hadden Philips-tv's veel minder mogelijkheden om de witbalans en de kleuren aan te passen. Er was maar één rgb-grijswaardeninstelling, terwijl concurrenten twee- of zelfs tienpunts witbalanskalibratie boden, en aanpassing van het kleurbereik was helemaal niet mogelijk.
Philips' nieuwe high-end-toestellen, specifiek de 8706 en de hier geteste 9706, hebben wel een geavanceerd kleurbeheersysteem. Voor alle primaire en secundaire kleuren zijn de tint en de verzadiging afzonderlijk in te stellen. De helderheid van de kleuren is niet los af te regelen, maar eerlijkheidshalve moeten we daarbij zeggen dat bijvoorbeeld Samsung en LG die mogelijkheid ook niet bieden. Bij het instellen wordt overigens niet aangegeven of je nu met de Hue of de Saturation bezig bent, dus als je dat niet onthoudt, moet je een submenu'tje terug - dat is geen groot probleem, maar wel vervelend.
De mogelijkheden om de witbalans in te stellen zijn helaas nog steeds beperkt. Er zijn twee afzonderlijke rgb-instellingen, een voor de lcd en een voor de backlight. Die laatste heeft al bij kleine aanpassingen een groot effect, zodat we die uiteindelijk maar met rust hebben gelaten.
Nieuw zijn de Day- en Night-modi, die volgens de ISF-specificaties zorgen dat witbalans, gamma en kleurbereik zoveel mogelijk overeenstemmen met de Rec.709-hdtv-specificatie. Vreemd genoeg konden we de ISF-instellingen niet 'locken', wat door de ISF wel vereist wordt.
De Ambilight-kleuren kunnen ook gekalibreerd worden. Dat lijkt wat zinloos, maar maakt dat het Ambilight-systeem ook gebruikt kan worden als neutral bias-verlichting: dat moet zorgen dat het contrast tussen het tv-beeld en het oppervlak eromheen minder groot is. Dat is rustiger voor de ogen.
:fill(white)/i/1329183213.jpeg?f=thumb)
Sneller menu
Het indeling van het menu van de 9706 is niet gewijzigd, maar ten opzichte van eerdere modellen voelt het menu dankzij een snellere processor veel sneller aan. Hoewel dat prettiger werkt, hadden we toch ook graag gezien dat het menu was versimpeld: je bent nu vijf kliks verder voor je wat zinnigs kan wijzigen.
Het liefst hadden we gezien dat Philips het snelmenu, benaderbaar via de Options-knop op de remote, nuttiger had gebruikt, maar dat bevat voornamelijk bijzaken als Ambilight. Wel prettig is dat bij het instellen van zaken als de helderheid, de tv niet na enige tijd terugspringt naar het hoofdmenu. Vooral bij het kalibreren kan zo rustig gekeken worden welk effect een bepaalde instelling heeft.
Op de valreep hebben we nog even een firmware-update voor de tv geïnstalleerd - deze Q5551-0.14.38.6-software zorgt er helaas weer voor dat het menu trager werkt.
Smart TV
De nieuwe firmware bevat wel weer een nieuw jasje voor de online-omgeving van Philips. Net als Samsung en LG noemt Philips deze omgeving Smart TV, maar in feite is het Net TV met een iets aangepaste interface. Zo kunnen apps in de onderste balk verplaatst of verwijderd worden. Linksboven wordt het beeld van de actieve bron getoond, terwijl het vlak rechtsboven voor reclame is gereserveerd.
Het aanbod van tv-apps is op het eerste gezicht nauwelijks anders dan bij Net TV. Wel nieuw zijn de apps om de tv met een smartphone of een tablet te bedienen.
Kalibratie
Philips gebruikt in zijn high-end-tv's al enkele jaren panelen van Sharp en ook de 9706 is hierop geen uitzondering. De pixelstructuur van het paneel is, zoals de macrofoto hiernaast laat zien, duidelijk die van de uv2a-schermen van Sharp.
Deze technologie is goed voor een goede zwartwaarde en dus voor een hoog contrast, terwijl het energieverbruik van deze panelen laag is. De kijkhoeken van de uv2a-panelen zijn echter minder goed dan de ips- en s-pva-panelen van concurrenten als LG, Samsung en Panasonic.
Sharp heeft wel panelen met de Quattron-technologie, die een betere kleurweergave moeten produceren dankzij een vierde, gele subpixel. De fabrikant houdt die technologie nog altijd voor zichzelf; ook de 9706 heeft alleen rode, groene en blauwe subpixels.
Fabrieksinstellingen
Voor we de kalibratieprocedure starten, kijken we eerst naar de basisinstellingen in de Cinema-stand. Deze stand zal voornamelijk worden gebruikt om films mee te bekijken.
Net als eerdere modellen heeft de PFL9706 een gecombineerde setting voor de Backlight en Contrast. Met de standaardwaarde van 55 levert deze Backlight Contrast-instelling een helderheid van 183cd/m² op. Deze waarde is prima geschikt voor situaties met wat meer omgevingslicht, maar 's avonds is dat te veel.
De beeldverscherping staat in de Cinema-modus standaard op standje 2 en dat is bij de weergave van hogeresolutiebeelden nogal zinloos. Ook staat het beeldformaat standaard op Auto Fill; dat kan in het ergste geval zorgen voor beeldonscherpte en verkeerde verhoudingen. Unscaled was voor films een betere keuze geweest.
Uit de eerste metingen blijkt dat een effen grijs beeld met ruim vijf procent te weinig rood en bijna vijf procent te veel groen wordt weergegeven. Het blauw zit slechts licht boven de honderdprocentslijn. In de grafiek zien we wel dat de rgb-levels redelijk constant zijn, zodat de eenpunts grijswaardenkalibratie toch een acceptabel resultaat kan opleveren.

De kleurfouten van de primaire en secundaire kleuren zouden nog iets lager kunnen zijn, maar de deltaE94-waarden blijven allemaal onder de zichtbaarheidsgrens. Daar zou in theorie niets aan gewijzigd hoeven te worden.

Kalibratie
Om te kijken waartoe het paneel in staat is, willen we de invloed van local dimming zoveel mogelijk beperken, dus schakelen we de Dynamic Backlight-functie uit.
We hebben metingen in de Cinema-modus en de ISF Night-modus uitgevoerd en beide modi ontlopen elkaar niet veel als het om witbalans en kleurfouten gaat. Vanwege het grotere aantal instellingsmogelijkheden bij de ISF Night-modus gaan we daarmee verder.
We hebben allereerst de brightness teruggezet van 50 naar 36. Verder hebben we de Backlight Contrast verlaagd van 55 naar 30. Dit levert een helderheid om van 122cd/m². Voor een donkere kamer moet deze waarde ongeveer tussen 120cd/m² en 140cd/m² in zitten.
Hoewel we alleen de rgb-instelling voor de grijswaardenkalibratie gebruikten en de backlight-rgb-instellingen hebben gelaten voor wat ze zijn, konden we de witbalans zonder al te veel problemen keurig afregelen.

Philips heeft zijn kleurbeheersysteem helaas zo ontworpen dat de zogeheten lightness-waarde van de primaire en secundaire kleuren niet ingesteld kan worden. Wel kunnen de kleurfouten met de hue- en saturation-settings nog verkleind worden. De kleurverzadiging van het blauw hebben we niet heel goed kunnen krijgen, maar de uiteindelijke kleurfout is lager dan in de uitgangssituatie.

We zijn uiteindelijk tot de volgende instellingen gekomen:
Basisinstellingen |
Backlight Contrast |
30 |
Brightness |
49 |
Color |
50 |
Sharpness |
0 |
Gamma |
0 |
Witbalans |
rgb |
126, 111, 68 |
CMS-instellingen |
rygcbm-hue |
-1, +3, +5, +1, +4, +1 |
rygcbm-saturation |
+2, +4, +7, 0, 0, +4 |
Local dimming
Net als de vorige 9000-modellen heeft de 9706 een full-led backlight, zodat fijnmazige local dimming mogelijk is. Het is niet bekend in hoeveel zones de ledverlichting is onderverdeeld. Het zijn er vermoedelijk aardig wat, omdat er zeer weinig 'vlekkerigheid' rond contrastrijke overgangen te zien is. Ook met wat grotere kijkhoeken blijft dit euvel van localdimmingschermen binnen de perken.
De implementatie vertoont wat eigenaardigheden. Zo wordt met de Dynamic Backlight-standen ook de maximale helderheid gewijzigd, maar de Backlight Contrast-instelling verandert niet mee. Die moet dus handmatig worden bijgesteld als je de Dynamic Backlight-stand aanpast of uitzet.
Als we de brightness in de Dynamic Backlight-stand 'Best Picture' op 29 instellen, levert dat een helderheid van 106cd/m² op - en bij een waarde van 30 knalt de helderheid ineens naar 203cd/m². De Best Power- en Standard-standen zijn beter in te stellen, maar bij alle Dynamic Backlight-standen is de brightness-instelling op zijn zachtst gezegd grof.
Het bekijken van films met Dynamic Backlight op Standard is wel erg prettig. De zwarte balken boven en onder veel films zijn echt zwart, en onder een hoek is de backlight bleeding minder zichtbaar dan zonder local dimming. Wel gaat er wat schaduwdetail verloren. Dat bleek ook al uit de gamma-metingen, die bij de local-dimmingstanden duidelijk boven de beoogde 2,2 uitkwamen. Mogelijk is dat met een aanpassing van de gamma-instelling in het menu nog te verhelpen, maar een fabrikant zou het de consument niet zo moeilijk moeten maken.
Beeldeigenschappen
De achilleshiel van deze tv zijn de kijkhoeken. Vanweg het gebruik van een uv2a-paneel van Sharp is al vanaf een hoek van dertig graden een duidelijke afname van de kleurverzadiging merkbaar. Ook treedt er een gammaverschuiving op, waardoor schaduwen iets lichter worden weergegeven en het contrast afneemt.
Hopelijk werkt Sharp aan het verbeteren van zijn uv2a-technologie en dan met name op het gebied van kijkhoeken, want op dat vlak schiet de technologie echt te kort. Op de CES-beurs had Sharp het echter alleen over formaten en niet over de technologie erachter, zodat we mogen aannemen dat de kijkhoeken van Sharps lcd's in 2012 hetzelfde zullen zijn als in 2011.
:fill(white)/i/1328194177.jpeg?f=thumb)
Uniformiteit
Om de lichtuniformiteit en backlight bleeding van het scherm te beoordelen, meten we de helderheid van de afzonderlijke vakjes van een 5x5-schaakbordpatroon. Op basis daarvan kunnen we de uniformiteit en de contrastverhouding van het scherm beoordelen. We hebben de metingen zowel in de Standard Dynamic Backlight als zonder local dimming uitgevoerd.

Dynamic Backlight: Off
Vanwege de plaatsing van de leds achter het paneel en de afstand van de leds tot het paneel verwachten we geen problemen bij de uniformiteit. Dat blijkt te kloppen: de full-led backlight zorgt voor een goede lichtverdeling met een verschil tussen de randen en het centrum van maximaal 15cd/m². Andere tv's doen het op dit punt slechter. Ook de zwartwaarde is met een gemiddelde van iets meer dan 0,03cd/m2 opvallend laag.

Dynamic Backlight: Standard
De goede resultaten met Dynamic Backlight op Off worden nog overtroffen als Dynamic Backlight op Standard gezet wordt. De helderheidsverdeling blijft ongeveer gelijk, en de led-zones zijn klein genoeg om het zwart wat te dimmen. De zwartwaarde wordt daarmee nog eens gehalveerd.
Het gebruik van local dimming bij de 9706 brengt het gevaar met zich mee dat fijne schaduwdetails verloren kunnen gaan. Aangezien het paneel van zichzelf al een uitstekende zwartwaarde heeft, is het geen doodzonde om de Dynamic Backlight uit te laten.
Bewegingscompensatie
Philips is behoorlijk trots op zijn Perfect Natural Motion-technologie om bewegend beeld vloeiender en scherper weer te geven. Dat Philips hiervoor redelijk wat rekenkracht heeft uitgetrokken, blijkt wel uit meerdere testscènes die we gebruiken. Bij een ervan worden snelle vertikale en diagonale pans van gebouwen gemaakt. Als PNM uitstaat levert het hakkelende 24Hz-bronmateriaal vooral hoofdpijn op, maar al met de PNM-stand 'Minimum' worden de bewegingen vloeiend. De standen 'Medium' en 'Maximum' maken het resultaat alleen maar beter.
Het beeld is met PNM vloeiender, maar ook scherper. Zo zijn afbeeldingen op een voorbijrijdende bus in de 'Off'-stand wat vaag, maar met PNM is het net alsof de camera opeens scherpstelt.
Ook bij een scène uit de animatiefilm Happy Feet weten de twee hoogste standen van de bewegingscompensatie het vloeiendste beeld te tonen, al is daarbij wel een lichte halo rond de kop van een ronddraaiende pinguin te zien. Bij deze blu-ray-film zouden we, net als bij de andere testbeelden, de 'Minimum'-stand links laten liggen.
Input lag
Vanaf nu gebruiken we voor de metingen voor de input lag, de vertraging die de beeldprocessing van de tv introduceert, de SMTT 2.0-software. Deze is beduidend nauwkeuriger dan de Input Lag Test van Flatpanelshd die we eerder gebruikten.
Door de Iiyama crt-monitor, die geen lag heeft, en Philips-hdtv in 'clone mode' te zetten, kan aan de hand van het verschil van de tijden de input lag bepaald worden. Die is bij de PFL9706 in de Game-beeldmodus zeer laag: wij kwamen uit op 23ms met de 'PC Mode'-instelling op 'Off', terwijl met die laatste optie aan de gemiddelde input lag uitkwam op 19ms. Snel genoeg dus om rap op te gamen.

HQV-tests
Het diagonaalfilter van de PFL9706 kan goed met het 1080i-bronmateriaal van de HQV 2.0-testdisc uit de voeten. Bij de ronddraaiende witte balk op een donkere achtergrond is rond de normaal een lichte rimpeling merkbaar, maar deze overgang is niet storend. Ook bij de grijswaardenwaaier is alleen wat stairstepping zichtbaar als de waaiers bijna horizontaal staan. De overige waaierbladen zien er bij het ronddraaien scherp uit.


Bij de Film Resolution-test, een scène met een horizontale pan van een American Football-stadion, wordt de 3:2-cadans wel herkend, maar de 2:2-versie niet. Ook de andere cadansen van HQV 2.0 worden door de tv niet herkend en dat 1080i-bronmateriaal wordt dan ook met de helft van de vertikale resolutie getoond.
De test met de horizontaal en vertikaal scrollende tekst geeft aan hoe goed een tv om kan gaan met 24p-bronmateriaal met daaroverheen een tekstoverlay met een andere framerate. De 9706 heeft geen problemen met de vertikaal scrollende tekst, maar de horizontale tekst levert wat problemen op. Zonder Perfect Natural Motion is de bewegingsresolutie van de letters lager, wat niet zo lekker kijkt; met PNM lijken de letters scherper maar wordt ook een hapering geïntroduceerd.
De ruisreductie van 'random noise' is al vanaf de 'Minimum'-stand redelijk effectief, maar van compressieruis heeft de 9706 duidelijk geen kaas gegeten. Geen van de ruisreductiestanden kan dat verhelpen.
Energieverbruik
Vanwege de manier waarop local dimming bij de 9706 werkt, is het lastig om het energieverbruik van de verschillende Dynamic Backlight-standen met elkaar te vergelijken. De output van de leds verschilt immers per stand, terwijl de Backlight Contrast-instelling gelijk blijft. Bovendien is de helderheid vooral bij de agressieve Best Picture-stand niet nauwkeurig in te stellen. Het interessantst zijn de waarden bij het 5x5-schaakbordpatroon. Daar zien we dat het energieverbruik afneemt bij oplopende Dynamic Backlight-standen.
Een gemiddeld energieverbruik - zonder local dimming - van ongeveer 64W is in elk geval erg goed voor een 46"-scherm, maar daar staan de uv2a-panelen van Sharp dus ook om bekend. Bij vertoning van 3d-films wordt het energieverbruik bijna verdubbeld tot ongeveer 127,7W. Het aanzetten van Ambilight kost nog eens een watt of elf extra. Wordt de Cinema-instelling out-of-the-box gebruikt, dan toont de meter een energieverbruik van ongeveer 86,8W.
Dynamic Backlight | 100% wit | 5x5 | 100% zwart | Film* |
Off |
64,4W |
64W |
62,9W |
64,5W |
Standard |
68,7W |
65,1W |
47,9W |
68,8W |
Best Power |
69,2W |
62,3W |
47,9W |
68,8W |
Best Picture |
60,3W |
58W |
47,8W
|
60,4W |
*) Avatar: Title 5, Chapter: 13, 00:49:26
De PFL9706 beschikt overigens wel over een lichtsensor waarmee automatisch de juiste helderheid wordt gekozen, ook als een van de Dynamic Backlight-standen is geactiveerd.
3d en Dual View Gaming
Bij de weergave van 3d-filmmateriaal zijn we geen rare dingen tegengekomen. De tv weet een geloofwaardig 3d-beeld te presenteren, al is er wel wat flikkering merkbaar vanwege het 24Hz-bronmateriaal en de actieve 3d-brillen. Hier hebben de meeste tv's met actieve 3d-ondersteuning last van. Er is wel wat crosstalk te bespeuren en dat is bij onderstaande foto's onder meer te zien aan een schaduwrandje rond de octopus.
:fill(white)/i/1329184684.jpeg?f=thumb)
De Perfect Natural Motion-technologie kan de 3d-beelden overigens wat vloeiender weergeven. Dat bleek in de praktijk merkbaar rustiger voor de ogen te zijn, en een beeldfoutje hier en daar nemen we dan op de koop toe.
3d-bril
Philips heeft zijn actieve 3d-bril vernieuwd. Het 3D Max-model is lichter geworden, onder meer dankzij de dunne plastic pootjes. Deze zijn voorzien van een rubber gripvlakje, waardoor ze beter achter de oren blijven zitten. Door het geringe gewicht aan de achterkant is de bril wel wat uit balans. De neusvleugeltjes, van hetzelfde zachte materiaal, zijn wat dikker en zijn ook met een normale bril redelijk comfortabel te dragen.
De nieuwe bril wordt van energie voorzien met een knoopcel, die met een meegeleverde micro-usb-kabel kan worden opgeladen. De zeer kleine aan-uitknop zit rechts op de bovenkant en als er vijf seconden geen 3d-signaal ontvangen is, schakelt de bril zichzelf uit om energie te besparen.
Ons testexemplaar liet in bedrijf wel een elektronisch brommetje horen. Het is te hopen dat dat een incidenteel probleem is en geen ontwerpfout.
De menu's zijn ook in de 3d-modus goed te bedienen. In tegenstelling tot veel andere 3d-hdtv's biedt de 9706 toegang tot de meeste instellingen die ook in 2d beschikbaar zijn. De 3d-instellingen kunnen apart worden opgeslagen.

Dual View Gaming
De 9706 ondersteunt Dual View Gaming, waarmee het mogelijk is om met twee personen op één scherm te gamen, zonder dat die van elkaar kunnen zien waar ze zich in het spel mee bezighouden. Uiteraard moet de game wel splitscreen-multiplayer ondersteunen.
We hebben de Dual View Gaming-technologie geprobeerd in combinatie met de arcade-racegame ModNation Racers. Bij deze game kunnen maximaal vier speler in splitscreen tegen elkaar racen. Aangezien de tv alleen side-by-side- en top/bottom-splitscreen ondersteunt, konden we Dual View Gaming maar met twee spelers tegelijk uitproberen.
De halvering van de resolutie bij Dual View Gaming is duidelijk merkbaar, maar anders dan bij de soortgelijke oplossing van LG voor passieve 3d-tv's, zijn er geen storende zwarte lijntjes in beeld. Het halfhoge splitscreen-beeld wordt netjes opgeschaald, en na het afsluiten van het spel wordt automatisch naar 2d teruggeschakeld.
Waar we bij 3d-films geen grote problemen met crosstalk tegenkwamen, was dat bij Dual View Gaming wel goed zichtbaar: het beeld van de ene speler schijnt licht door in het beeld van de andere speler. Waarschijnlijk heeft Philips omwille van hoge framerates enkele crosstalk-beperkende maatregelen achterwege gelaten.
Specificaties
Merk en Type |
Merk |
Philips |
Type |
46PFL9706H |
Beeldeigenschappen |
Schermdiagonaal |
46" |
Hd-specificatie |
full hd
|
Hertz |
1200Hz Perfect Motion Rate
|
Beeldhelderheid |
500cd/m² |
Beeldverhouding |
16:9 |
Beeldoptimalisatie |
Perfect Pixel HD Engine |
Beeldtechniek |
Televisietype |
lcd |
Backlight |
full-led
|
Resolutie
|
1920x1080
|
Local dimming |
ja |
Contrastverhouding (dynamisch) |
150.000.000:1 |
Online features |
Internettelevisie |
Smart TV |
Social media |
Facebook, Twitter |
Omroepen on demand |
RTL Gemist, Uitzending gemist |
Overige online content |
webbrowser, Nu.nl, Picasa, Videoland on demand, Youtube |
Verbinding |
Tuner type |
analoog, dvb-c, dvb-c hd, dvb-t2, dvb-t hd |
Common Interface |
CI+ |
Video-ingangen |
component video, D-sub, 4x hdmi, scart |
Dlna |
ja |
Ethernet |
100Mbps |
Usb |
usb 2.0 |
Wlan |
802.11b, 802.11g, 802.11n |
Geluid |
Speakers |
intern stereo |
Speakervermogen (RMS) |
20W |
Uiterlijk |
Kleur |
zilver |
Energie |
Stroomverbruik |
86W |
Stroomverbruik (stand-by) |
0,1W |
Afmetingen |
Hoogte |
718mm |
Hoogte (zonder voet) |
660mm |
Breedte |
1083mm |
Diepte |
244mm |
Diepte (zonder voet) |
39mm |
Gewicht |
20kg |
Overig |
Teletekstpagina's in geheugen |
1200 |
Beugelbevestiging |
Vesa 200x300mm |
Introductiejaar |
2011 |
Concurrentie en conclusie
Concurrentie
Als full-led backlights en local dimming geen vereisten zijn, dan zijn er genoeg goedkopere alternatieven voor de 9706 op te noemen. Een daarvan is Philips' eigen 8606-serie. Deze toestellen hebben een edge-lit led-backlight maar verder lijken de specificaties sterk op die van de 9706. Zo hebben beide modellen speakers in de voet en zijn ze beide voorzien van de nieuwe kalibratiemogelijkheden.
De 8606 heeft echter een dynamische beeldverversingsfrequentie van 800Hz Perfect Motion Rate, terwijl de PFL9706 bewegingsonscherpte met 1200Hz Perfect Motion Rate te lijf gaat. Beide schermen hebben overigens een 200Hz-paneel; de Perfect Motion Rate-cijfers zijn ook gebaseerd op zaken als backlight scanning en interpolatietechnieken. Bovendien heeft de 9706 Ambilight-leds aan de bovenkant en de 8606 niet.
Verder heeft de 8606 een ander ontwerp met zwarte bezels en een glazen afdekplaat, en tot slot is deze tv ongeveer 500 euro goedkoper.
Is local dimming wel van belang, dan zijn er twee alternatieven: de LW980S van LG en de Bravia HX920 van Sony. De eerste legt het duidelijk af tegen de PFL9706. Niet alleen heeft de LW980s beduidend minder led-zones dan de Philips-tv, ook zijn deze eerder zichtbaar, vooral als onder een hoek naar de tv gekeken wordt.
Ook is local dimming bij de LG-tv echt nodig om het grijzige zwart van het ips-scherm wat diepte te geven, terwijl de zwartwaarden van de Philips-display ook zonder local dimming laag zijn. Wel is de LG-tv goedkoper, en de Zuid-Koreaanse fabrikant biedt een moderner online platform en betere ingebouwde mediaspelerfunctionaliteit.
De Bravia HX920 heeft net als de LW980s veel minder led-zones dan de 9706, maar valt onder meer op door de Gorilla Glass-plaat voor het paneel. Samen met de bijzondere speakervoet levert dat een aparte verschijning op. Ook op het gebied van witbalans en kleuren heeft Sony het goed voor elkaar. Het online app-platform en de mediaspelerfunctionaliteit zijn vergelijkbaar met die van de Philips, en wederom minder dan die van de LG.
In dit rijtje hoort eigenlijk ook het topmodel van Samsung, de D8000. Deze tv heeft een zeer dunne bezel, een goede 3d-weergave en moderne online mogelijkheden. Ook kan dit toestel de meeste gangbare mediaformaten afspelen. Een nadeel is echter de nogal aanwezige clouding; deze tv heeft een edge-lit backlight.
Conclusie
De Philips 46PFL9706 heeft een aangenaam uiterlijk, een uniforme full-led backlight en een nieuw kalibratiesysteem. Vanwege de goede zwartwaarden van het paneel is het activeren van local dimming niet eens nodig, al zorgt dit systeem wel voor betere contrastwaarden. Verder is het toestel uitgerust met Ambilight, waarmee Philips nog altijd een unieke feature in huis heeft. Net als bij eerdere 9000-modellen zijn aan drie zijden led-strips geplaatst, wat een egaal schijnsel op de muur achter het toestel oplevert.
Een nadeel blijft de beperkte kijkhoek. De kleuren verliezen al snel hun kleurverzadiging als van de loodlijn van het scherm wordt afgeweken, en dat is toch jammer voor zo'n dure tv. Verder heeft Philips wat steken heeft laten vallen bij de halfslachtige wijzigingen van de gebruikersinterface van Net TV, dat nu Smart TV heet, en bij de remote die niet prettig in de hand ligt. Ook hadden we meer verwacht van de mediaspelerfunctionaliteit. De core business is echter goed verzorgd en Philips mag zich van ons dan ook gerust op de borst kloppen.