Concurrentie
Als full-led backlights en local dimming geen vereisten zijn, dan zijn er genoeg goedkopere alternatieven voor de 9706 op te noemen. Een daarvan is Philips' eigen 8606-serie. Deze toestellen hebben een edge-lit led-backlight maar verder lijken de specificaties sterk op die van de 9706. Zo hebben beide modellen speakers in de voet en zijn ze beide voorzien van de nieuwe kalibratiemogelijkheden.
De 8606 heeft echter een dynamische beeldverversingsfrequentie van 800Hz Perfect Motion Rate, terwijl de PFL9706 bewegingsonscherpte met 1200Hz Perfect Motion Rate te lijf gaat. Beide schermen hebben overigens een 200Hz-paneel; de Perfect Motion Rate-cijfers zijn ook gebaseerd op zaken als backlight scanning en interpolatietechnieken. Bovendien heeft de 9706 Ambilight-leds aan de bovenkant en de 8606 niet.
Verder heeft de 8606 een ander ontwerp met zwarte bezels en een glazen afdekplaat, en tot slot is deze tv ongeveer 500 euro goedkoper.
Is local dimming wel van belang, dan zijn er twee alternatieven: de LW980S van LG en de Bravia HX920 van Sony. De eerste legt het duidelijk af tegen de PFL9706. Niet alleen heeft de LW980s beduidend minder led-zones dan de Philips-tv, ook zijn deze eerder zichtbaar, vooral als onder een hoek naar de tv gekeken wordt.
Ook is local dimming bij de LG-tv echt nodig om het grijzige zwart van het ips-scherm wat diepte te geven, terwijl de zwartwaarden van de Philips-display ook zonder local dimming laag zijn. Wel is de LG-tv goedkoper, en de Zuid-Koreaanse fabrikant biedt een moderner online platform en betere ingebouwde mediaspelerfunctionaliteit.
De Bravia HX920 heeft net als de LW980s veel minder led-zones dan de 9706, maar valt onder meer op door de Gorilla Glass-plaat voor het paneel. Samen met de bijzondere speakervoet levert dat een aparte verschijning op. Ook op het gebied van witbalans en kleuren heeft Sony het goed voor elkaar. Het online app-platform en de mediaspelerfunctionaliteit zijn vergelijkbaar met die van de Philips, en wederom minder dan die van de LG.
In dit rijtje hoort eigenlijk ook het topmodel van Samsung, de D8000. Deze tv heeft een zeer dunne bezel, een goede 3d-weergave en moderne online mogelijkheden. Ook kan dit toestel de meeste gangbare mediaformaten afspelen. Een nadeel is echter de nogal aanwezige clouding; deze tv heeft een edge-lit backlight.
Conclusie
De Philips 46PFL9706 heeft een aangenaam uiterlijk, een uniforme full-led backlight en een nieuw kalibratiesysteem. Vanwege de goede zwartwaarden van het paneel is het activeren van local dimming niet eens nodig, al zorgt dit systeem wel voor betere contrastwaarden. Verder is het toestel uitgerust met Ambilight, waarmee Philips nog altijd een unieke feature in huis heeft. Net als bij eerdere 9000-modellen zijn aan drie zijden led-strips geplaatst, wat een egaal schijnsel op de muur achter het toestel oplevert.
Een nadeel blijft de beperkte kijkhoek. De kleuren verliezen al snel hun kleurverzadiging als van de loodlijn van het scherm wordt afgeweken, en dat is toch jammer voor zo'n dure tv. Verder heeft Philips wat steken heeft laten vallen bij de halfslachtige wijzigingen van de gebruikersinterface van Net TV, dat nu Smart TV heet, en bij de remote die niet prettig in de hand ligt. Ook hadden we meer verwacht van de mediaspelerfunctionaliteit. De core business is echter goed verzorgd en Philips mag zich van ons dan ook gerust op de borst kloppen.