Mede door de technische beperkingen was ook de bediening van games vroeger een heel stuk eenvoudiger. De controller van de SNES had een richtingsknop, vier knoppen bovenop en twee bumpers. Spelcomputer van voor die tijd zelfs nog minder. In een klassiek spel als Super Marioland heb je deze knoppen niet eens allemaal nodig. En daarom kon iedereen het spelen; jong, oud, beginner en gevorderde. Druk op A en je kunt springen… een kind kan de was doen. Uitspelen was uiteraard een ander verhaal, daarvoor moest je toch wel echt je best doen en de nodige uren investeren. Maar ook als je het spel voor het eerst in je handen had, was je binnen vijf minuten hooked. Moderne spellen als Splinter Cell zijn wat bediening betreft een stuk ingewikkelder dan vroeger. Een moderne controller heeft al snel drie bedieningssticks en tien bedieningsknoppen, die je vaak allemaal nodig hebt en dan heb ik het nog niet eens over combo’s.
Voor iemand die niet of nauwelijks uren doorbrengt met een spelcomputer is dat alles behalve eenvoudig. Lopen en camera bedienen tegelijkertijd? Stel je voor dat je dat vroeger in Contra moest doen… Om ervoor te zorgen dat het allemaal nog te behappen is, is de algemene moeilijkheidsgraad van het spel verlaagd of zelf aan passen, zodat je gemakkelijk voortgang kunt boeken. Ook is het spel heel erg vergefelijk als je doodgaat. Je laadt een savegame of begint opnieuw aan het begin van het level. Misschien dat ik daarom ook wel niks meer uitspeel tegenwoordig. Games zijn niet zo zeer gemakkelijk, ze zijn gewoon vaak erg voorspelbaar en niet uitdagend genoeg. Vroeger had je drie levens en als deze op waren, kon je helemaal opnieuw beginnen. Niks savegames, health packs of respawnen aan het begin van het level. Game Over.
Hard to learn, even harder to master
Om te stellen dat Demon’s Souls (en Dark Souls) lekker ‘ouderwets’ moeilijk zijn, gaat niet helemaal op. Beide games zijn op en top moderne games en zoals ik hierboven aangeef zijn er heel veel factoren die meespelen bij de bestempeling van een game als makkelijk of moeilijk. Wel is het zo dat deze spellen iets van je vragen dat je al lang niet meer nodig hebt gehad; je gezonde verstand. Laten we wel wezen, in een tijd dat veel mensen zich op Facebook een ongeluk zitten te klikken in de gameplay-arme Crapville-klonen en de mogelijkheid tot het kopen van extra zadeltassen voor je paard in een online mmog gezien wordt als een ‘feature’, zijn we natuurlijk wel een tikje lui geworden. Ja, ik ook. Vroeger zat ik weken, zo niet maanden aan de dezelfde games gekluisterd. Tegenwoordig is dat ondenkbaar. Als je vast zit in een spel, zoek je online naar oplossingen of cheats en als je er dan nog steeds niet uitkomt, download je gewoon weer een nieuwe game op Steam. Het past ook niet meer in ons leven, snelle kleine hapklare brokken aan informatie die via meer dan tien verschillende kanalen je leven binnenkomen… killing voor je concentratievermogen.
Net als vroeger
Dark Souls en Demon’s Souls vragen engagement. Uiteindelijk bieden ze net als alle andere games vermaak, maar de nadruk ligt op de ontwikkeling van jezelf, en niet zozeer de ontwikkeling van het personage of het verzamelen van een nóg groter en sterker wapen. Als je dood bent, dan was dat je eigen schuld en kun je daar niemand voor verantwoordelijk houden. Toen ik me zelf voor het eerst waagde aan Demon’s Souls, had ik een vinger al als voorzorg op de Eject-knop liggen. Maar niets is minder waar. Een uitgaging is leuk en na zes jaar World of Warcraft, wist ik na Demon’s Souls weer waarom ik al bijna dertig jaar games speel; de uitdaging. Kat in de mand, vriendin naar bed, gordijnen dicht en spelen maar totdat het buiten weer licht wordt. En dat is dan wel weer net als vroeger.
Titel | Dark Souls | ![]() |
Platform | Xbox 360, Playstation 3 | |
Ontwikkelaar | From Games | |
Uitgever | Namco Bandai Partners |
|
Releasedatum | 7 oktober 2011 |