Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 93 reacties

Conclusie

Ook bij de aanschaf van een 990FX-moederbord geldt dat persoonlijke voorkeuren van grote invloed zijn. Wie sterk hecht aan prestaties, is met het bord van Asus veelal het best uit. Wanneer het energieverbruik belangrijk is, wordt de keus lastiger: idle is Gigabyte het zuinigst, maar onder belasting is dat toch weer de Sabertooth.

Op het i/o-paneel zijn de verschillen niet groot, hoewel de Sabertooth een coaxiale s/pdif-aansluiting mist. Ook heeft dat bord slechts één esata-poort, waar de andere borden er ieder twee hebben. Daar staat weer tegenover dat de Sabertooth twaalf usb 2.0- en twee usb 3.0-poorten telt. MSI maakt zich er met respectievelijk zes en twee stuks wat gemakkelijker vanaf en Gigabyte heeft er maar twee usb 2.0-poorten meer. Alle borden hebben één firewire- en één ethernetaansluiting. Voor de liefhebbers van wat oudere invoerapparatuur heeft MSI zich onderscheiden met twee ps/2-poorten.

Alle drie de borden hebben onboard headers voor twee usb 3.0-poorten, een firewire-aansluiting en vier usb-poorten - de Gigabyte heeft zelfs headers voor zes usb 2.0-poorten aan boord. De MSI is voorzien van zes sata-600-poorten, terwijl de andere twee fabrikanten een extra controller gebruiken om twee extra poorten te kunnen bieden.

Gigabytes UD7-bord mist een pci-express x1-slot, waar de borden van Asus en MSI er daar respectievelijk één en twee van hebben. Elk bord is voorzien van een enkel pci-slot, maar Gigabyte onderscheidt zich met het aantal pci-express x16-slots: dat zijn er maar liefst zes, tegenover vier bij de concurrenten. Van die zes zijn er echter maar twee ook elektrisch als x16-slots uitgevoerd, waarmee het aantal volwaardige x16-slots even groot is als bij Asus en MSI. De overige vier x16-slots van de Gigabyte zijn elektrisch uitgevoerd als twee x4- en twee x8-slots. Bij de Sabertooth en GD80 zijn de twee extra x16-sleuven in feite x8-slots.

Wie kaarten in sli of crossfire wil gebruiken, heeft wellicht meer aan de flexibiliteit van de UD7. Dat bord lijkt, samen met de MSI, het geschiktst voor overklokkers dankzij post-leds en onboard power- en resetbuttons. Omdat ook de prijzen behoorlijk vergelijkbaar zijn, zal de persoonlijke smaak dus de doorslag moeten geven.  

 Asus Sabertooth 990FXGigabyte GA-990FXA-UD7MSI 990FXA-GD80
  Asus Sabertooth 990FX Gigabyte GA-990FXA-UD7 MSI 990FXA-GD80
Prestaties Score: 5Score: 4Score: 4
Prijs Score: 4Score: 4Score: 4
Layout Score: 4Score: 4Score: 4
Algemene beoordeling Score: 5Score: 4Score: 4
Featureset Score: 5Score: 5Score: 5
 Tweakers zegt: 10Tweakers zegt: 8Tweakers zegt: 8

990FX-review moederborden990FX-review moederborden990FX-review moederborden990FX-review moederborden990FX-review moederborden990FX-review moederborden

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:


Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (93)

Jammer dat moederborden meestal maar één keer getest worden. Het kan zijn dat met nieuwere bios versies de borden weer wat sneller worden en dat de uiteindelijke prestaties dichter bij elkaar liggen of zelfs een bord sneller word dan het andere.

Valt me net binnen, niet te vergeten dat Asus nou samenwerkt met AMD op het gebied van vroegtijdige biosontwikkeling bij het ontwerpen van chipsets. Ze zouden mogelijk een tijdelijk voordeel hebben bij de eerste lanceringen van de borden.

De prijs vind ik overigens wel iets aan de hoge kant voor AMD borden, dan zijn het wel FX borden, welke de duurste borden uit de series zijn.
Ik vraag me af of het een lichte indicatie is over de totale prestatie van het platform, dus Zambezi ( Bulldozer ) en de 990FX chipset, die dus mogelijk niet tegenvalt. Normaal zijn ook de high end borden van AMD wel iets goedkoper, 1 of 2 tientjes.

[Reactie gewijzigd door dreee op 22 juli 2011 20:18]

Mooie Review. op site van asus staat dat het moederbord wel 2 esata poorten heeft, maar dat er 1 een power esata poort is.
Je kan op de foto zelfs duidelijk zien dat ze allemaal 2 eSATA hebben. Zowel links als rechts van de USB3.0 poorten bij de Sabertooth zijn eSATA. Groen en rood.
Ook bij de audio aansluitingen wordt beweerd dat de Sabertooth geen analoog heeft, maar wat zie je op de backplane? Duidelijk mini-jack aansluitingen voor analoog!
Firewire komt eveneens niet overeen: 2x firewire bij Sabertooth? Ik zie er maar 1 op de backplane. Er is geen woord over een eventuele headers voor firewire op alle 3 de borden terwijl hier wel voor USB over wordt gesproken.
Komen de foto's die hier staan wel overeen met de bordjes die getest zijn?

Daarbij staat er bij de specs van MSI, onder RAID-modi, geen info. Maar op de website staat er dit:
- SATA III 1~6 support RAID 0, 1, 5, 10 mode by AMD® SB950
Geloofwaardigheid van Tweakers is hier twijfelachtig als je het mij vraagt, iig als het om de hardware specs gaat.

@Youri10:
Power eSATA poort? Ik ken alleen USB/eSATA combo poorten, is dat hetzelfde?
@Youri10:
Power eSATA poort? Ik ken alleen USB/eSATA combo poorten, is dat hetzelfde?
Niet helemaal.
Powered eSATA is een poort die ook stroom kan leveren aan bijvoorbeeld een eSATA flashdrive (net zoals een USBstick).

USB/eSATA poorten doen ongeveer hetzelfde, maar die pakt de stroom van de USBpoort om stroom te leveren aan de eSATA poort, maar biedt tegelijkertijd ook de mogelijkheid om er een USBapparaat in te steken.

In de praktijk werkt het dus grotendeels op dezelfde manier, en implementeren steeds meer fabrikanten de 2e variant, omdat het op die manier gemakkelijk is om 2 in 1 te bieden.
power esata is volgens mij het zelfde als usb/esata combo poort en je kan er volgens mij als je pc uit staat nog stroom door heen laten voor het opladen van je smartphone of iets dergelijks.
Nee, dat staat er compleet los van, dat heeft enkel te maken met het feit of er 5V standby op die poorten blijft staan of niet.
Daar ben ik ook wel benieuwd naar, ben zelf in het bezit van de 890FXA van MSI en vraag me af of ik de overstap moet maken.
Ik meen namelijk ergens gelezen te hebben dat 990FX een rebrand is van de 890FX....
Staat in het artikel uitgelegd hè. Met de huidige generatie AM3-processoren zit er dan ook geen noemenswaardig verschil voor je in. De overstap is vooral nuttig voor je als je dus zeker bent dat je een AM3+ CPU (/ Bulldozer) gaat halen. Jouw 890FXA biedt ook alle functies die de nieuwe 990FX-borden hebben als je bij je oude processor blijft.

Persoonlijk zit ik ook te twijfelen. Ik heb nu een Asus Crosshair IV Formula, wat ook een 890FX is. Deze overstijgt qua functies de in de review besproken borden (zo zijn er op het backpanel bijv. knoppen voor CMOS reset e.d.). Ook wordt erin sommige berichten gerept dat bepaalde moederborden (waaronder mijn C4F) een BIOS-update hebben waardoor de nieuwe AM3+-processoren wel zouden werken, maar met een beperkt aantal functies. Ik ga dus afwachten wat deze precies inhouden en of het überhaupt gaat werken *(er wordt namelijk gerept over AM3+-processoren, en niet zoals veel artikelen doen vermelden Bulldozer-processoren).

Wel is het zo dat er in de review besproken moederborden eigenlijk de high-end is voor 990FX. Er zijn nu ook al wat nieuwe 990FX-moederborden te vinden voor een veel lagere prijs. Zo heb je voor onder de 120 euro al de Gigabyte GA-990FXA-UD3, die qua functies niet veel onderdoet voor zo'n grotere broer, de UD7. Dat vind ik toch wel interessant., maar dat moet ook wel aangezien de S1155-moederborden ook al rond die prijs zitten.

De nieuwe kleurstelling van de fabrikanten kan ik trouwens wel waarderen, vooral die van Gigabyte, maar elk bord ziet er tegenwoordig wel fraai uit.

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 22 juli 2011 09:38]

Dan kun je nog de Asus Crosshair V Formula nemen. Die heeft ROG Connect, en de CMOS resetknop op het i/o-panel.

Dit moederbord is zo'n 8 euro duurder dan de Sabertooth.
De Crosshair V Formula kan maar in triple-CFX of triple-SLI staan met 1 keer 16 lanes en 2 keer 8 lanes.
De Sabertooth daarintegen kan quad-CFX of quad-SLI aan, maar dan wel met 1 keer 16 lanes, 2 keer 8 lanes en 1 keer 4 lanes.

Linkje:
pricewatch: Asus Crosshair V Formula
Twee USB 3.0 is wel heel erg magertjes, jammer. Ik had wel iets meer verwacht.
Toch een reden voor mij om niet te gaan upgraden. Ik heb geen zin in kopen van losse kaartjes voor meer usb3.0 poorten.

Ik zie net dat dit alleen geldt voor de MSI, de asus heeft wel 4 poorten. Wat voor mij wel voldoende is.

[Reactie gewijzigd door ericva2 op 22 juli 2011 09:41]

Hoeveel USB 3.0 apparaten heb jij dan? Je muis, tb, stickies of printer hebben het echt niet nodig hoor.

Ik heb zelf 2 van die poorten maar er zit niets in, wel leuk om te hebben als er een keer een snelle mobiele hdd langs komt maar verder....

Voorlopig kost USB 3.0 gewoon geld (extra controller op het mobo), En zelfs op een high-end bord zie ik de meerwaarde(>2 poorten) niet, liever een bord dat 15 euro goedkoper is.

Natuurlijk komt het vanzelf wel als meer apparaten nuttig gebruik maken van 3.0, en dan zullen de chipsets ook meer poorten ondersteunen zodat er geen extra controllers nodig zijn.
Tot die tijd kan die 1 gebruiker op de 1000 high-end bord altijd nog een los kaartje kopen, beter dan die andere 999 gebruikers laten betalen voor iets wat ze nooit zullen gebruiken.
Intel heeft mede daarom helemaal nog geen usb3.0 chipsets uitgebracht, pas de opvolger van de huidige Sandy-Bridge chipset krijgt het mee.
Tja ik kijk niet wat ik nu nodig heb maar in de nabije toekomst. Tegenwoordig zijn er al usb3 en portable HD's te koop met behoorlijk hogere doorvoersnelheden. De nabije toekomst zullen alleen maar meer apparaten bijkomen die deze interface nuttig gebruiken.
Als je alleen naar nu kijkt dan ben ik met je eens dat twee voldoende is.
1: USB3 en portable HDD's had ik al genoemd, en denk je echt dat het waarschijnlijk is dat je er regelmatig echt 3 of meer tegelijk gaat aansluiten?

2: Waarom ga je niet upgraden op het moment dat "De nabije toekomst" er ook echt is, mobo met dergelijke feature sets worden alleen maar goedkoper, koop hem desnoods dus tegelijk met je 3 USB3 HDD's.
(overigens zou ik persoonlijk toch voor eSata kiezen met HDD's)
een goede USB geheugenstick zoals die van Sharkoon doet anders wel 130 MB/s lezen en schrijven, denk niet dat je met USB 2.0 dat gaat halen. dus het gebruik lijkt mij zeker nuttig.

Voor mij een uitkomst met een aangekochte en nog te leveren mediaspeler met USB 3/0 poort;) Als je met tb een Terrabyte hard disk bedoeld dan werkt dit ook stukken rapper met een USB 3.0 behuizing en usb 3.0 poort

http://www.sharkoon.com/?...t/flexi-drive-extreme-duo
Ja leuk, maar dan heb je aan twee poorten toch ook zat voor de komende paar jaar. Die externe HDD laat je waarschijnlijk niet hele dagen in de USB3 geprikt staan, dus dan zou je aan twee redelijk ondersteunde USB3 poorten (via chipset of goede chip) genoeg moeten hebben. Volgens mij ging het in dit threadje daar toch om?

Persoonlijk houd ik het liever op eSATA, aangezien ik op meer apparaten eSATA heb zitten dan USB3 en eSATA 6 komt ook vast snel die dan toch weer een tikkeltje sneller is dan USB3. :)
De vraag is natuurlijk hoeveel externe apparaten je wilt gebruiken die een USB3 aansluiting goed kunnen gebruiken. Voor het meeste spul, behalve opslag, is USB2 echt voldoende. Ik ben het wel met je eens dat twee wel het absolute minimum is, twee externe harde schijven lijkt me toch wel functioneel. Ik zou dus inderdaad zeggen dat drie eigenlijk beter is, voor de occasional usb stick. Aan de andere kant is een hub (in je monitor bijvoorbeeld) daar sowieso handiger voor.
Wat ik belangrijker vind is of dit weer externe chipjes van NEC zijn (meer overhead en meer energieverbruik), of geintegreerde functionaliteit in de chipset.
met de header op het moederbord heb je 4 USB 3.0 poorten
Awesome! Ik heb blijkbaar de goede keus gemaakt bij het kopen van de Sabertooth :)

Ik kan het hebben gemist, maar wat voor mij de doorslag gaf was de uEFI BIOS van de Asus. De Gigabyte heeft dit sowieso niet (van de MSI weet ik het niet zeker). Daar lees ik hier niets over.
Gigabyte heeft inderdaad geen zuivere uefi bios. Maar de meeste functies van dat bios hebben ze wel ;-). Ze hebben het bios in die mate aangepast dat het de meeste functies heeft van uefi. Wil je een mooie grafische interface, dat hebben ze geloof ik via windows.
uEFI maakt sommige dingen juist niet sneller, het kan met 32Bit windows ook alles trager maken door trage BIOS emulatie.

en ook sommige audio/video hardware kan ook trager worden door bios emulatie.
bijna alle borden met een 9xx serie chipset en intel 6x hebben uEFI.
why else have 32MB flash?

[Reactie gewijzigd door stewie op 22 juli 2011 10:31]

Dat lijkt inderdaad wel zo te zijn. Maar je weet nooit zeker of de verschillen in resultaten ook zo blijven. Het zou zo maar kunnen dat een bios-update de prestatieverschillen serk verminderd.
Prijzen en prestaties dicht bij elkaar, maar het UD7 bord van GigaByte heeft de meeste aansluitingen, vooral voor storage dus de uiteindelijke keuze lijkt me best simpel : Het GigaByte bord :)
Ik laat mij sowieso nooit leiden door prestaties.
Deze zijn bij gelijke chipsets vrijwel niet terug te zien in gebruik.
Waar kan dat snelheids verschil door gemaakt worden.
Dan heb ik het niet over brakke controler chips die af en toe gebruikt worden.

Kortere signaal banen?
Bios optimalisatie?
Gebruikte koper kwaliteit?
Stiekeme (minimale) OC's om er in reviews beter uit te komen?

Nee, ik ga eerst voor de features en vervolgens voor de layout van een moederbord.
Daarna de prijs, en van wat daaruit overblijft, heb ik een merk voorkeur.

[Reactie gewijzigd door Double-X-L op 22 juli 2011 11:16]

Prijzen en aansluitingen dicht bij elkaar, maar het bord van Asus heeft constant de beste prestaties, dus de uiteindelijke keuze lijkt me best simpel : Het Asus bord :)
Nou, in ieder geval niet voor casefans. 1 header op een high-end bord, diep treurig en gewoon onacceptabel. Misschien kan iemand Gigabyte vertellen dat er tegenwoordig in een beetje kast zo 3 a 4 fans zitten.
ik heb er anders maar twee, 1 x 250 mm en 1 x 110mm koelt prima en lekker stil;) en dat met twee Gigabyte Radeons 4850 passief gekoeld die behoorlijk heet worden. 4 geheugenrepen en 8 sata schijven en een quad core 4 x 2.8 Ghz..

[Reactie gewijzigd door Kees de Jong op 23 juli 2011 05:19]

Als je eens wat beter naar de screenshots zou kijken zie je dat er totaal 4 fan headers zijn (inclusief CPU en PWR fan headers).
Iets wat blijkbaar niet heeft meegeweegd lijkt me het feit dat de Sabertooth (1) geen SLI ondersteund en (2) een inferieure expansion slot layout heeft.
Ik zou zondermeer voor de UD7 kiezen, vanwege die 2 punten.
Ok, 1 header waar je de snelheid van kunt regelen dan. Die andere 2 draaien altijd 100% voluit en kunnen niet geregeld worden. Wat mij betreft nutteloos.

Die ene regelbare header heeft overigens nog een klein addertje onder het gras: het is een 4-pin aansluiting dus je zou denken dat er ook pwm-fans op kunnen. Maar dat heeft geen zin want 1 van de 4 pinnetjes zit er gewoon voor jan-met-de-korte-achternaam.

Dat er op een mATX budget bordje maar 1 fanheader zit kan ik nog inkomen. Maar op een high-end bord...tja, je bespaart toch weer mooi een hele dollar op een voltageregel-circuitje.

[Reactie gewijzigd door coffeejunkee op 25 juli 2011 17:33]

Hebben jullie de core unlock functie van oc genie getest op het msi bord? Daar ben ik benieuwd naar eerlijk gezegd.
Er valt niets te unlocken aan een X6 1100T. Maar zoizo is dat een feature die al erg lang door ieder am3 en nu 3+mobo ondersteund wordt, en ik heb nog nooit gehoord dat het niet werkt.
Je kunt het gaan vergelijken met de netwerkkaart, niemand test meer of ze "echt" werken.
En dat laatste is toch wel interessant. Testen wat het verschil in latencie is.
Bijna alle moderne netwerkkaarten reageren binnen 100 microseconden (*) op binnenkomende data. Tenzij je HPC doet op een cluster, ga je daar niets van merken. De meeste vertragingen treden op in de software en het netwerk.

* Interrupt moderatie rond de ~ 10000 IRQs/sec.
de functie werkt zeer goed. Maar het kan zijn dat de cpu waarvan jij de extra core wilt unlocken niet zo goed werk. Die extra core is en blijft een uitgeschakelde core. En hoewel de laatste tijd er zeer veel cores probleemloos kunnen unlocked worden, is dat geen garantie ;-).

Soms helpt het wel als je een core unlocked, en de boel een beetje underclocked.
Ik vindt het stroomverbruik van gemiddeld 90W idle best hoog, maar dat zal wel voor een groot deel door de videokaart komen. Als je computer 24/7 aanstaat dan kost dat volgens de vuistregel van 2 euro per Watt per jaar, 180 euro/jr.
De Sandybridge machine die ik laatst bouwde had een verbuik van 24W idle. Dat was wel met onboard graphics, maar dat scheelt toch mooi 132 euro/jaar!
Niet alleen de videokaart, ook de flink overgespecificeerde voeding helpt hier wel aan mee. Een systeem dat niet boven de 400W uitkomt heeft niets aan een 850W voeding. Handiger is om daar een 450W of 500W voeding voor te pakken, dat is efficientiegewijs een stuk interessanter.
De videokaart is idd niet de zuinigste in idle maar de cpu gebruikt ook nog aardig wat. Deze heeft nl. nog geen power-gating zoals de Intel cpu's. Bulldozer moet dat wel krijgen en als het goed is gaat er dus nog het nodige vanaf (zeg 15-20W). Echt zuinig zijn ze dan nog steeds niet, maar dat blijf je houden met high-end mobo's.
Weer een geweldige slechte revieuw van tweakers.net
een totaal niets zeggende revieuw met een paar standaard testjes klaar.
Dit is 180 euro per moederboard neus je van de zalm gemaakt om over te clocken en sli/ crossfire opstellingen
tweakers net wij gaan een paar testjes doen voor dagelijks gebruik?
die testjes van dagelijk gebruik doe je om goedkope low end main boards met igp of systemen met maar 1 video kaart.
de plank wordt zo als altijd hier op tweakers totaal mis geslagen wat is het doel van een mainboard van 180 euro? waar zit die extra 100 euro in? Jullie halen tevens heel leuk aan dat het precies de zelfde chipset is als de oude 8 serie neem de dan mee in de review als base reference .
tevens er wordt totaal geen aandacht besteed aan heel veel punten.
1. stabiliteit en overclocken
2. core unlocken
3 de bios wordt 0,0 aandacht besteed, wel heel belangrijk voor dit soort OC boarden voltage stapjes frequenties bedienings- gemak ect ect
4 aan features 0,0 aandacht besteed
5 aan mee geleverde software wordt 0,0 aandacht besteed. de gebruiksvriendelijkheid komt ook niet aanbod.
6 video kaarten in dual of tripple setups daar moeten deze boarden in uit blinken 0,0 aandacht aan besteed
7 vergelijk de chipset ook met stapje lager model wat rechtvaardigt die 100 euro extra

me neefje van 12 had een beter artikel kunnen schrijven. triest zeer trieste review doe het goed en uitgebreid of doe het gewoon niet!

(kleine spel correctie uitgevoerd)

[Reactie gewijzigd door Red_inc op 24 juli 2011 09:29]

Mijn neefje van 12 had een betere reactie kunnen formuleren, maar je hebt gelijk, een high-end bord ga je niet testen alsof het een mainstream bord is.
Zelf vind ik de hele review wat prematuur, het zegt nog vrij weinig tot Bulldozer er daadwerkelijk is.
Wat mij het ergste steekt is dat ze niet de 8 serie en een goedkope 9 serie we bij genomen hebben om mensen te informeren wat ze nu precies kopen ten opzichte van wat ze nu al hebben als een 8 serie precies het zelfde is als de 9 serie is alleen een rebrand en een extra power pin in de socket heeft gekregen. wat is de meer waarde van een erg duur moederboard? ik weet gigabyte is voor clocken het stabielste , maar Asus heeft de fijnste bediening in de bios dat soort dingen moeten gewoon aan bod komen.

idd bulldozer chips zit iedereen op te wachten maar tot die tijd kan best wel even met een black edition 6 CORE chip wel wat test gedaan worden om te kijken wie er nu echt king of the hill is . welk systeem het stabielste draait. en de hoogste clock neer kan zetten.
Mooie review! Toch apart dat het moederbord van Gigabyte nog een tientje duurder is als die van Asus. En dat terwijl de Sabertooth betere prestaties levert. Dan is mijn keuze snel gemaakt...
De mijne ook voor die 10 euro meer kies ik voor goede support en uiteindelijk dus het goede product.
Sorry, maar mag ik vragen waar je extra support voor nodig hebt bij een Mobo? Als die kapot is heb je garantie en wordt die gerepareerd (ook Asus doet dat, kan ik uit ervaring zeggen).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True