Google heeft goed nagedacht over hoe Android op een tablet zou moeten werken en dat is te zien. Honeycomb werkt veel beter dan eerdere tabletversies van Android en kan de concurrentie met iOS 4.2, zoals dat op de iPad draait, probleemloos aan. De interface is zelfs beter geschikt.
Honeycomb is zelfs in deze gemankeerde prerelease-versie ontzettend snel. Het scrollen door de homescreens gaat soepel en zelfs met veel apps open blijft het toestel responsief. Een hoogtepunt is de browser, die in alles aanvoelt als de desktopversie van Chrome, met makkelijk bedienbare interface-elementen. Een blauwe balk geeft bij het laden van een pagina de progressie weer; de tabs staan aan de bovenkant van de browser en werken reuze handig.
Ook de interface met diverse elementen op een pagina - de e-mail-app heeft bijvoorbeeld zowel de inbox als een mailtje in één scherm - werkt gemakkelijk. Deze Panels-interface kan ook door ontwikkelaars gebruikt worden; dat maakt dat Honeycomb-apps geavanceerd in elkaar kunnen zitten en veel informatie kunnen tonen. Het is nu nog gissen wat ontwikkelaars met deze mogelijkheid gaan doen.
Wel valt op dat de meldingen niet altijd even groot zijn. Zeker op een 7"-tablet zijn de notificaties en bevestigingsvragen in popups niet zo groot als andere interface-elementen. Ook waren de teksten niet altijd even goed te lezen. Omdat de leesbaarheid van sommige andere meldingen weer wel goed bleek, gaat het mogelijk om een bug, die hopelijk voor de definitieve release wordt geplet.
Waar we ook heel blij mee zijn is dat de opstarttijd flink is verkort. Deed Android er bij versie 1.x nog makkelijk anderhalve minuut over om op gang te komen, nu is dat minder dan tien seconden. Dat is een meer dan behoorlijke verbetering.
Ook de multimedia-apps voor het bekijken van boeken en foto's zijn grondig op de schop genomen en werken nu vloeiend en soepel.
Het lockscreen is aangepast voor de grotere schermen van Honeycomb-tablets. Om de tablet van zijn vergrendeling te ontdoen, moet het slotje worden gepakt en uit een cirkel worden gesleept. Dat werkt goed en makkelijk, en mag van ons navolging op smartphones krijgen.