Per toeval viel onze vakantie in Amerika samen met de lancering van de Samsung Galaxy Tab 10.1 (P7510). Vrijdag 17 juni stond ik om 10:05 EST aan de balie van een Best Buy in Boston en na de eerste drie weken leek het mij een mooi moment om een review te schrijven. De technische specificaties zijn al uitgebreid aan bod gekomen in de
review van Tweakers.net, dus ik wilde me in deze review beperken tot mijn ervaringen.
iPad 2
Tijdens onze vakantie heb ik een paar dagen een iPad 2 kunnen lenen en hoewel ik al maanden als een news junk het Internet afstruinde op zoek naar nieuws over de tab, was ik toch erg onder de indruk van de iPad 2.
Het algemeen bekend dat de iPad geen Flash ondersteund; ik was dan ook erg benieuwd of en hoe een paar van mijn favoriete sites het zouden doen:
The Daily Show: de filmpjes doen het niet op Safari en met Skyfire waren slechts een beperkt aantal filmpjes te zien.
Firing Squad: geen van de browsers konden de flash filmpjes spelen.
Hardware
De tab is dun, echt dun. Het was zelfs even wennen hoe ik hem vast moest houden. Tip: als je hem in portrait mode vast houdt, zorg dan dat de aan en uit knop rechtsboven zit. Als je de knoppen links onder plaatst dan raak je het nog wel eens per ongeluk aan.
Het scherm ziet er geweldig uit. Één van de belangrijkste redenen voor mijn keuze voor deze tab t.o.v. de iPad is de scherm verhouding. 4:3 (van de iPad) is wellicht prettiger voor het lezen, want het komt dichter in de buurt van de 2^1/2:1 (van een A4 pagina), maar 16:10 (van de tab) is veel prettiger voor het kijken van video's (bij films in 16:9 is het oppervlakte van de tab ongeveer 23% groter dan bij de iPad waar je veel ruimte verliest door zwarte balken). Ik schiet al mijn foto's in 3:2, dus die zouden beter passen op de iPad (het scherm oppervlakte bij tab is ongeveer 9% kleiner bij deze verhouding).
In Amerika kreeg ik alleen de Amerikaanse stekker bij de transformator, maar in Nederland bleek een audio video netsnoer op de interne aansluiting te passen.
De batterij wordt bij video's zwaar belast. Door de weeks gebruik ik de tab vooral voor het lezen en dan moet ik de tab om de dag opladen. In het weekeinde gebruik ik veel Google Talk met video en Youtube (tijdens het koken) waardoor ik hem iedere nacht moet opladen.
Netwerk
De tab ondersteund 802.11n. Zelf heb ik alleen 802.11g in huis en voor mijn Internet verbinding is dat voldoende (ik haal dezelfde snelheid in speedtest.nl met de tab als met een PC aangesloten met Gigabit UTP).
De extra snelheid had ik wellicht wel kunnen gebruiken voor de communicatie met een Windows netwerk share. Voor het opzetten van de CIFS verbinding heb ik ES File Explorer gebruikt.
Google applications
GMail: Voor de tab gebruikte ik de webclient van Gmail, omdat MS Outlook niet de labels en bijbehorende regels ondersteunde. De mail client van de tab ondersteund beide wel, waardoor ik efficient door mijn e-mail scan. De tab ondersteund geen gedelegeerde accounts; je moet iedere account met het wachtwoord eenmalig aanmelden.
Google Maps: De 3D gebouwen zijn supergaaf (in Boston, Amsterdam blijkt nog niet te zijn gemodelleerd). Het is prettig dat Google Maps ook toegang heeft tot je adresboek, waardoor je makkelijk het huis van je vrienden kunt vinden. De spraakherkenning werkte in Boston erg goed; in Nederland alleen met de Engelse namen.
Google Talk: Werkt goed, maar verwacht geen HD (720p) beeld. Je heb met de tab wel ongekende bewegingsvrijheid. Mijn dochter kan bijna lopen en met een tab in de hand kan ik haar makkelijk volgen zodat haar oma kan meegenieten. Tip: koop er ook één voor je ouders of je beste vriend en je zult merken dat je niet meer belt, maar Google Talk met video gebruikt.
Apps
Voorlopig zijn er veel meer apps voor de iPad dan voor Android. Het enige wat ik hieraan kan toevoegen is dat de apps die ik wilde hebben ook voor de Android beschikbaar waren. Zo gebruik ik de app van het Financieel Dagblad om de krant te lezen op mijn tab i.p.v. op mijn computer (via mijn werk heb ik een eigen inlogcode zodat ik electronisch versie kan lezen). Tevens hoef ik de PC Magazine ook niet meer op mijn monitor te lezen (het blad wordt niet meer op papier uitgegeven en ik kreeg een inlogcode voor Zinio.)
Af en toe wil een applicatie nog wel eens crashen en zul je de keuze krijgen voor een "force close". Ik vind het jammer, maar de tab blijft gewoon draaien dus je start de app daarna gewoon weer op en leest weer verder.
Tip: ik lees graag in portrait mode en ook nog wel eens in bed. Als je de auto rotate uit zet, dan loop je niet het risico dat het scherm per ongeluk naar landscape omschakeld.
Waar ik genoegen mee moest nemen
Beperkt geheugen: De tab heeft geen USB en geen (micro) SD aansluitingen. Voor mijn behoeftes is 16 GB voldoende, maar ik vind het een groot gemis dat ik niet (direct) de foto's van mijn fototoestel kan overzetten naar de tab. Ik snij vaak de foto's bij en ik zou het praktisch hebben gevonden als ik dat bijvoorbeeld al op vakantie kon doen. (Dit is op te lossen met een optionele adapter.)
Geen HDMI uit: Als je de tab wilt aansluiten op je TV, dan zal je een aparte stekker moeten kopen, want er zit geen (mini) HDMI uit op de tab. Ik had verwacht dat ik vaak The Daily Show onder het koken kon kijken op de TV in de keuken. Het lijkt erop dat Samsung vereist dat je in zo'n geval zowel een standaard koopt als een aparte stekker.
Geen MKV ondersteuning: De tab kan net als alle andere Tegra 2 tablet PC's en de iPad 1 en 2 geen MKV afspelen. (Om precies te zijn, de Tegra 2 ondersteund geen high profile mkv, waardoor je gedwongen bent om filmpjes van het Internet eerst te converteren.)
Prijs
Als je toevallig op vakantie gaat naar Amerika, dan kost een Samsung Galaxy Tab 10.1 (16GB, Wifi only) slechts €385 ($499,99 + sales tax). De prijs en de introductiedatum voor Nederland zijn nog niet bekend.