Door Marc Rademaker

Redacteur

Asus G53/G73: opgefrist op pad

Conclusie

Uit de tests blijkt dat de nieuwe G73 beter presteert dan zijn voorganger, die al sinds februari op de markt is. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de drivers voor de mobiele HD 5870 zonder meer verbeterd zullen zijn ten opzichte van de software waar wij de vorige G73 mee testten. Het verschil is al met al niet helemaal verwaarloosbaar, maar ook niet indrukwekkend: de nieuwe G73 is een waardige opvolger, maar geen revolutionaire verbetering.

De behuizing bleef hetzelfde en de specificaties zijn voor een laptop nog steeds om van te smullen: een Core i7 740QM met 8GB geheugen en een GTX 460M zouden in een desktop niet misstaan. Het scherm is lekker groot, maar heeft wel als nadeel dat het als spiegel dienst doet door de glanzende coating. Het toetsenbord tikt fijn en de handen liggen vrij comfortabel op de zachte ondergrond. Een bijkomend pluspunt is dat de meeste lampjes uitgeschakeld kunnen worden.

De kleinere G53 presteert exact hetzelfde als de G73, aangezien ze er van binnen hetzelfde uitzien. De G53 is met zijn kleinere formaat mobieler, maar toch nauwelijks lichter. Het toetsenbord is even groot; de trackpad is wel iets kleiner, maar nog steeds prettig om mee te werken. De G53 is ook iets goedkoper, dus wie graag een iets kleinere laptop wil en een 15"-scherm groot genoeg vindt, heeft aan de G53 een goede koop.

Reacties (77)

Wijzig sortering
Anoniem: 372775
10 december 2010 09:11
Het is een leuke laptop als ik zo kijk naar de specs.

Ontwerp
Qua persoonlijke mening vindt ik hem eerder lomp ogen dan stevig eruitzien.
Het doet mij een beetje denken aan mijn Baikal IZH-61 luchtgeweer.

Niet dat het enige relatie heeft. Maar het materiaal oogt wel hetzelfde.
Vindt persoonlijk dat het apparaat met een dergelijk prijskaartje een wat luxere indruk mag wekken.

Kijk eens naar de Allienware apparaten. Dat is een goed voorbeeld van een prijzig apparaat maar wel iets wat oogt.

Als je een dusdanig bedrag uitgeeft voor een laptop. Dan denk ik ergens dat je wel wilt laten zien wat het beestje kan. En geen sleeper zeg maar.
Als je dat wil koop je wel gewoon een standaard pc denk ik. En laat dan de stickers achterwegen.


Prestaties

Dan komt het punt erbij kijken dat als ik als gamer een systeem zou willen kopen ik niet denk dat het een verstandige aankoop zou zijn.

Een i7 Quad core is een leuke CPU om te gamen. Een 1,7GHz variant daarentegen is ook wel goed.

Maarde i7 920 loopt het beestje voorbij. En om eerlijk te zijn als ik nu mijn keuze moest maken zou ik liever voor de i7 950 of i7 960 gaan. Of voor een Phenom II X4 975 / X6 T1090.

Om mijn statement even te ondersteunen het volgende linkje: http://www.cpubenchmark.n...Core+i7+740QM+%40+1.73GHz

Ik vindt het overigens dan typisch dat ze niet voor een wat zwaardere cpu gekozen hebben?
Als ze toch al een redelijk grove behuizing kiezen. Offer dan wat van de mobiliteit op? Ik denk overigens toch al niet dat de i7 740QM je een batterijduur geeft die een gemiddelde i5 mobile of AMD Turion je ook geeft.

Dus waarom niet een desktop variant van de i7 zoals de i7 960 en clock die terug waar moet??
Goedkoper... en krachtiger!

Waar ik op doel is dat het best wel prijzig wordt. En het feit dat je als gamer elk beetje prestatie wel kan gebruiken kan je voor eem 700 euro minder een veel zwaarder presterend systeem halen. Al dan niet in een standaard behuizing.

Maargoed het is dan de afweging., hoeveel is de mobiliteit je waard.
Wordt het 1800 euro uitgeven voor dat beetje extra mobiliteit? Of kies je voor de kracht van een fixed systeem.

Opslag
Nog een laatste note, is dat het apparaat is uitgerust met een 1TB 7200RPM harddisk.
Terwijl de vorige nog was uitgerust met 2 x 500GB 7200RPM in RAID 0 heeft dit ding dus één enkele harddisk.

Zelf ben ik een enthiausiast gebruiker van SSD's en wil eigenlijk niet meer zonder.
En het verbaasd mij dan ook zeer dat ze hier geen gebruik gemaakt hebben van SSD's? Een gewone 7200RPM harddisk trekt de responsiveness van het systeem bijzonder naar beneden.

Al had het geheel €200 meer gekost, ik denk dat als je 1800 euro wilt uittrekken voor een laptop. Dat €1999 ook nog wel had gemogen?? Maargoed dit is slechts een aanname van mijn kant.

Ondanks dat alles nog steeds vreem dat een 2x 500GB RAID 0 vervangen is door een enkele 1000GB non RAID. Dan liever de 2x 500GB of 2x 1000GB ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372775 op 10 december 2010 09:48]

Er zijn wel laptops met een Desktop core i7 CPU, zoals bij voorbeeld de Schenker U700 Ultra of de Clevo Devilmachine X7200 (what's in a name: as hot as hell? :) )

Deze laptops zijn IMHO in realiteit eerder verplaatsbare desktops met een UPS.
Bovendien zijn de power bricks groter dan een baksteen, zijn de laptops zelf minstens 7 cm dik en maken de 4 (!) blowers enorm veel achtergrond lawaai.

De Asus G53 en G73 zijn weliswaar iets minder snel maar wel een stuk praktischer IMHO.
Maarja... Koop je de laptop dan om het praktische nut?
De Hellmachine ofzoiets wat een gare naam.

Is een machine helemaal volgestopt met van alles en nogwat om een maar zo hoog mogelijke prestatie te behalen.

.... 2 x Fermi 480.... ofwel een draagbare kachel.
Maargoed de i960 die daarin zit vindt ik toch een stuk interessanter dan de processor die hierin verwerkt zit..
Ja een laptop koop je om het practisch nut.
Anders kan je net zo goed een desktop kopen.

Een gewone Core i7 960 zoals jij voorstelt verbruikt in zijn eentje al zowat 100W. Dus lijkt me voor een laptop qua stroomverbruik en warmte verschrikkelijk.
Zo'n laptop lijkt me anders niet echt praktisch. Volgens mij worden die Schenker U700 en die Clevo Devilmachine X7200 zo heet als mn open kacheltje, en dan is het natuurlijk geen LAPtop meer aangezien je die niet op je schoot gaat zetten. Daarnaast is het jammer dat dit soort laptops zo ongelofelijk zwaar zijn, je hebt pijn aan je rug voordat je de bestemming bereikt bent...

Mooie prestaties van dit machientje, maar niks voor mij.
Sommige mensen willen een portable workstation. Dus een laptop met de power van een desktop waarbij batterij duur onbelangrijk is.
Ik ben zo iemand. Dus zo zie je maar dat het praktisch nut van persoon tot persoon verschilt.

[Reactie gewijzigd door Benne op 16 december 2010 15:50]

Ik had liever ook gezien dat ze even gewacht hadden en er een Sandy Bridge ofzo ingezet hadden, zoveel laptops zijn er nog niet op dat platform. Laatst op de FP toch ook ergens een laptop met Sandy Bridge cpu en een GTX 460M. Die deed toch even 8000 punten meer als dit beestje. (EDIT: 3dmark06 that is)

Het uiterlijk, ik vind het een prachtig ding, die vormen zijn geweldig, maar het is geen laptop die ik mee zou nemen in de trein waar ik in de trein mee ga zitten gamen. Alleen al vanwege zijn overdone uiterlijk.

En inderdaad, er schijnen al 1TB harddisks te zijn voor laptops. Er zijn 2 plekken voor harddisks in deze laptop. Wat is dan 150 euro extra voor een SSD erbij?

[Reactie gewijzigd door FastFred op 12 december 2010 11:09]

Ik wel hier toch even een statement maken.
Je vergelijkt hier een laptop met een desktop.
Hoe kun je dan verwachten dat je desktop prestatie's moet hebben met een laptop?

Als je iets vergelijkt zul je het moeten doen met andere laptops en niet met desktop hardware.

Dus een i7 940QM kun je echt niet vergelijken met een i7 920..
Ook wordt in de review al vergeleken met videokaarten, GTX460M tegen GTS450, de GTS450 is een budget gamerkaartje.., een HD5870 (niet mobile) loopt dit dik voorbij, en de GTX460 ook..

Dus vergelijk het met een andere laptop specs en NIET met desktop specs, dus je reactie mbt dit stuk slaat nog kant nog wal..
Ik geef je inderdaad gelijk dat de vergelijking juister zou zijn, als je deze laptop met andere laptop specs vergelijkt. Maar om zijn reactie nu volledig irrelevant te beschouwen, daar heb ik toch de volgende mening over:

Dit geen laptop is die je op je schoot gaat houden om in de zetel wat te gaan youtuben. Dit is echt een bak die je op een tafel moet zetten om mee te werken (gamen). Het is dus eigenlijk een desktop die je sneller kan inpakken en verhuizen (meer een portable pc dan laptop ;) ).

Ik vind het meer gerechtvaardigd om dit te vergelijken met een desktop dan bijvoorbeeld een Macbook Air. Want reden waarom (de meeste) mensen dit kopen is om effectief de game ervaring te hebben die een desktop hen biedt, maar toch nog vrij mobiel blijft. Dan is het zeker eens een interessante vergelijking om te zien welke performance je verliest in ruil voor je mobiliteit.
Bij Mediamarkt de N73 bekeken die een 2-tal HDD's zou moeten kunnen bevatten.
Helaas bleek er wel ruimte te zijn voor twee maar helaas slechts één SATA slot aanwezig.
Ook 2 HDD's waarvan één ssd heeft mijn voorkeur
Ik heb de 1e generatie G73 en ben er tot op de dag van vandaag uiterst (meer dan) tevreden mee; ik heb wel beide HD's vervangen door 2 SSD's: dat scheelt 1,5 minuut opstarttijd lol.

Ik heb hiervan een uitgebreide eerste indruk gegeven destijds, 99% van de ervaringen komen overeen met dit bijgewerkt model, want de prestatieverschillen zijn wel erg minimaal te noemen!

Toplaptop!

[Reactie gewijzigd door BOEFJE_NL op 10 december 2010 10:23]

is het je inmiddels al gelukt om recentere drivers te vinden? In het verlden ook veel geklooid metAsus drivers, er zijn fora waar je tools kunt downloaden om je Asus variant aan de nVidia en ATI installatie .inf toe te voegen.
Heb je ook al eens geprobeerd om de ATI variant van Powermizer aan te zetten?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nauwelijks problemen heb met drivers en haal dan ook direct de nieuwste ati mobile catalyst binnen. In al die maanden is er 1 driver die voor een probleem zorgde.

Let er wel op dat ik een (eigen) schone installatie van Win7 erop heb gezet (ik kon de key van mijn laptoplicentie overzetten / gebruiken), dus niet (via) de hidden partition / ASUS versie. Ook nauwelijks ASUS hulpprogramma's geinstalleerd (vermijd ASUS update!). Het enige wat ik via ASUS heb geupdate is de bios, de rest via de fabrikanten websites zelf. Werkt prima! En houd altijd even de ASUS fora in de gaten voor ervaringen. Heb je andere vragen hoor ik die graag :+

[Reactie gewijzigd door BOEFJE_NL op 10 december 2010 10:22]

Ik heb het 73jh model met een i-520m en 4 gig geheugen.
De videokaart werkt met de standaard drivers inderdaad slecht. Had vaak crashes en degelijke. Je moet de bios flashen en dan kan je de laatste nieuwe divers van de amd site downloaden en werken deze zonder problemen. Ook heb ik nu mijn gpu clock op 775mhz en mijn memory op 1070mhz geklockt en draait dit zonder problemen :).

En btw heb een sdd er in gestoken en is echt een enorm verschil laptop start nu in +-15 sec. :P
Ik ben met je een een top lapie!!!!! ik had mijne in vs gehaald want daar kwam die eerder uit en je kon hem customizen (gelijk een i7 840QM) enigte nadeel vind ik is dat je kan je hdd's niet in raid draaien.

maar ff ontopic : in vs hebben ze all hele tijd geleden een update gekregen http://www.xoticpc.com/ad...h_result.php?keywords=g73 ze hebben zelf eentje met 3d vision van nvidia
Ja dat mag ook wel voor een laptop van een maand salaris :o
@pimpimmers,

Is dat zo? De info is niet erg duidelijk op het gebied, maar van buitenlandse ervaringen en reviews begreep ik dat de g73jw in het algemeen een 3D scherm had en Sibeamtechnologie.

In NL is er vrijwel geen duidelijke info beschikbaar wat er nu wel of niet op zit.

Dat zou erg tegenvallen dan. misschien moet ik de orde dan maar cancellen. :'(
Hier een video verschil tussen de G73JW-3D en de G73JW-A1.

Ik heb nog nergens gezien dat in de niet 3D versie een 3D scherm zit.
En zoals je in de video ziet zijn de schermen anders en is het scherm van de 3D versie veel helderder. Dit doen ze denk ik omdat met een 3D bil op alles veel donkerder is. Met een helderder scherm compenseer je dat weer.

En SiBEAM technology (WirelessHD) heb ik ook nog nergens gezien alleen in artikelen die gaan over de G73JW-3D op de Comptex 2010. Als je de specs bekijk op de Asus site of de manual download vind je ook helemaal niets terug van SiBEAM technology. En als het er in zat zouden ze dat natuurlijk heel groot er bij zetten.

Ik hoop dat die nog wel gaat komen en snel.
Ik kan u vertellen dat de 3de versie een top apparaat is, net uit de us laten komen.
Er zit geen wireless HD oid in (tenminste heb ik nog niet gevonden).
Ik heb hem eigenlijk gekocht voor video bewerking etc, maar met een game optie.
3d is lachen, maar ik heb metname de standaard 3d versie gekocht ivm 2x xt momentum hdd's
"De G53 en G73 zijn beiden voorzien van een chiclet-toetsenbord, dat erg fijn tikt."

Dat hoor ik nu ook voor het eerst. :) De typ-ervaring op chiclets zijn doorgaans slecht vergeleken met "normale" keyboards, dat is volgens mij wel een feit, ofniet?

Het design vindt ik trouwens heel bruut, less is more!
ben je niet mee eens ik heb zelf de g73 en toetsenbord is echt fijn het is bijna het zelfde als die van nieuwe macbooks
Doen die grote airvents aan de achterkant ook nog wat bijzonders dan? Of word de lucht nogsteeds van de onderkant weggehaald? Dat vind ik een van de grootste ontwerpfouten in de industrie, laptops die hun lucht van onder halen, werkt natuurlijk voor geen meter als je dat ding daadwerkelijk op je lap hebt staan.

Vind het wel mooie laptop, op dezelfde manier dat ik die slealth straaljager mooi vind.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 11 december 2010 12:29]

bij mijn eerste generatie g73 word de warme lucht via die gaten afgevoerd
Nu zie ik net dat asus weer met een nieuwe G73 op de proppen komt, namelijk de G73SW
specs:
CPU: i7-2630QM 2.0GHZ
GPU: Nvidia GTX 460M GDDR5
RAM: 8GB DDR3 1333
Hard Drive: Hybrid SSD 1TB
Optical Drive: 4X Blu-Ray Read/8X DVDRW Super Multi Combo

denk dat ik mijn aankoop dan toch maar een maand zal uitstellen, er zijn ook al benchmarks te vinden van een alienware met Core i7-2720QM, en ati 6900 deze notebook weet zo maar even 20155 punten te halen in 3dmark06!
Ati 6970 in een notebook is erg fijn! aan de andere kant,... zo blijf je bezig dus tja en die kost wellicht wat meer dan een 5870 model. of GTX460m, maar als je geen haast hebt zou ik inderdaad nog even de kat uit de boom kijken. edit: ik zie nu net dat je het over een Alienware hebt ... .weet je wat die krengen kosten ? die zijn mooi maar duur! voor velen een nadeel... prijs/prestatie is het leukste!
Daar geef ik je zeker gelijk in Mauss, maar deze alienware geeft een idee van wat we kunnen verwachten. en persoonlijk ga ik sowieso voor een asus g73 vind het design en de unieke stille manier van koeling gewoonweg brilliant, maar dat zal ik u niet moeten vertellen veronderstel ik :)
ik wacht nog even op de product aankondigingen op de CES begin januari. Op deze mobiele cpu benchmark list komen de 2e generatie Core i7 goed uit de bus. De benchmark waarden zelf zijn nog onder embargo, maar hebben de ranking van de nieuwe CPU's wel aangegeven. De nieuwe i7-2820QM zou volgens deze lijst een stuk beter presteren dan bijvoorbeeld een i7-940XM !

Aangezien ik de laptop vooral voor simulaties ga gebruiken, zijn een snellere CPU en CUDA support doorslaggevend voor me. Een nVidia 460M (of 5x0M upgrade) en een i7-2820QM (of beter) zouden daarvoor ideaal zijn.

Fijn dat de 15" versie nu ook eindelijk een 1920x1080 scherm heeft. Ik snapte echt niet dat 1366x768 werkbaar was op 15". Het enige voordeel daarvan is dat je fps omhoog schiet :)
agreed de nieuwe sandy bridge mobiele chips zij erg veelbelovend,
van 1,6 naar 2,2 ghz met een hogere ipc,
dus dat is een flinke toename in power. en dat is het low end model dat dus al sneller is dan de extreme versie.

dan is er nog GPU switching tussen integrated en dedicated (optimus en evt ati's versie)
dus langer batterij leven, en bij de buren HWI staat een benchmark van een alienware met een qm2720 en een radeon 6900m dat ding scoort 20.000 points in 3Dmark 06.
dat is evenveel als een i7 920 met een hd6850.... (21.000 punten)
das is echt wel lomp snel voor een laptop, (en hopelijk met gpu switching nog steeds decent batterijleven)

OT hoe langhoudt de accu het uit met surfen enzo,?
ik ga niet gamen op de accu maar een word docje tikken even wa opzoeken etc dat wel, hoelanggaat hij dan mee?
Is het eigenlijk niet zo dat de G53 de betere keuze is van de twee, zeker als je het belang van die 2 extra inches niet zo ziet. Want als ze verder qua specs hetzelfde zijn, dan zal die G53 vanwege de lagere resolutie in principe betere prestaties neerzetten in games, er blijft immer meer rekenkracht over...

Overigens... een GTX460m is toch niet sneller dan een HD5870?

@springtouwtje: Dan staat volgens mij niet juist in de specs, volgens de pricewatch is het 1600x900 en op de website van Asus staat nog steeds 1366x786

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 10 december 2010 11:58]

Dan zal ik wel in de war zijn met deze review :)
De GTX460M is in ieder geval sneller bij Far Cry 2
Far Cry 2 is dan ook een spel dat nogal Nvidia optimized is. Dit zie je in iedere benchmark terug, in iedere review. De mid-end Nvidia kaarten gaan de high-end kaarten van AMD met gemak voor bij ;)
@popolskuprosze.
In deze laptop zit niet 1 x 1TB maar ook 2 x 500GB. 2 SSH schijven van Seagate, met beide 4 GB SSD geheugen.
Je kan er eventueel eentje dus gewoon vervangen voor een 100 GB SSD oid als je dat zou willen. Maar deze schijven zijn al erg snel. Ik meen zelfs sneller dan de velociraptor.

De i7-9 serie is niet 200 euro goedkoper maar meer dan 1000 euro duurder. Dus hoe je er nu bij komt dat het een betere keus zou zijn. In de USA zijn dealers die de optie geven om er zo eentje in te zetten, maar wel erg veel duurder dus.
Uiteraard zullen (en mogen) ze dan wel presteren.

Jij vindt bijv. de Alienware machines mooier om te zien. Ik vind het ingetogene van deze veel mooier. Smaken verschillen zeg maar.

Ik begrijp je commentaar daarom niet zo.

Je kan altijd beter natuurlijk, maar persoonlijk vind ik het een heel mooi apparaat. Daarom heb ik 'm ook maar besteld.
Anoniem: 363752
10 december 2010 11:46
Toch even wachten op 2nd genaration i7 die half januari 2011 verkocht gaat worden.
Weet toevallig dat Acer eind januari / begin februari 17 inch modellen gaat aanbieden met combinatie van HDD en SSD en dit spreekt mij persoonlijk wel erg aan. Snelle 120/160GB SSD en daarnaast een 500/750GB HDD voor opslag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee