Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Squeezebox Touch: waardige opvolger van de Classic?

16-07-2010 • 09:00

89

Multipage-opmaak

Langverwacht

De Squeezebox is een begrip als het om streaming audio gaat. De apparaten die oorspronkelijk door Slim Devices en ondertussen door Logitech worden geproduceerd, staan bekend om de goede kwaliteit van de geluidsweergave.

Begin 2009 testte Tweakers.net al de Squeezebox Duet, die indruk maakte met zijn afstandbediening met lcd: daarmee kon overal in een ruimte door de muziekcollectie worden gebladerd, terwijl albumhoezen en foto's op het kleine kleurenscherm konden worden getoond. De oudere Classic scoorde ook nog steeds punten met zijn goede geluidskwaliteit en zijn fraaie design, maar een beeldscherm ontbrak: in plaats daarvan had het apparaat een opvallende led-matrix voor de weergave.

Meer dan zeven jaar na de introductie van de Classic is er nu de Squeezebox Touch. Zoals de naam al zegt, heeft de nieuwe uitvoering een aanraakgevoelig kleuren-lcd, waarbij de grote vraag natuurlijk is of dat veel toevoegt aan een stationair apparaat als een audio-streamer. Uiteraard kijken we ook of Logitech nog meer veranderingen heeft doorgevoerd.Squeezebox Touch

Specificaties en prijzen

Merk en Type
Merk Logitech
Productserie Squeezebox
Type Touch
Eerste prijsvermelding woensdag 24 juni 2009
Audio
Audioformaten aac, aif, aiff, flac, mka, mp3, ogg, wav, wma
Verbindingen
Audio uit 2x rca/analoog, coaxiale en optische s/pdif
Hardeschijf bus
usb 2.0
Ethernet 100Mbps
Wlan 802.11b, 802.11g
Overig
DLNA nee

Squeezebox Touch

Eerste indruk

Wie meer wil weten over de mogelijkheden om met de Squeezebox vanaf internet en vanaf de pc te streamen, kan terecht bij onze eerdere test waarin we het verschil tussen het Squeezecenter en het Squeezenetwork uitleggen. Hou er wel rekening mee dat het Squeezecenter tegenwoordig Squeezebox Server heet, terwijl het Squeezenetwork is omgedoopt tot MySqueezebox.com.

Een jaar geleden leek Logitech al op het punt te staan om de Touch uit te brengen, maar de speler is pas sinds kort daadwerkelijk beschikbaar. Het uitstel schijnt veroorzaakt te zijn door problemen met de firmware. Er schijnt met name nog veel geschaafd te zijn aan de feature om usb-opslagmedia en sd-kaarten te kunnen indexeren en er soepel vanaf te kunnen streamen.

Squeezebox Touch

Bij het ontwerp van de Touch heeft Logitech het zichzelf makkelijk gemaakt: het bedrijf heeft het design van de Classic genomen en dit een beetje in de hoogte opgerekt. Daar is op zich niks mis mee is: de Classic zag er stijlvol uit. De bezels van de Touch-speler zijn wel vrij breed, wat enigszins afbreuk doet aan het design. Dat het apparaat helemaal van plastic is, valt meer op, ook al omdat de gebruiker de speler door de aanraakgevoelige bediening vaker van dichtbij ziet dan zijn touchscreenloze voorganger. Dit materiaalgebruik helpt om de prijs laag te houden, maar gevolg is wel dat het apparaat een wat goedkope indruk maakt.

De Touch maakt echter een degelijke indruk: aan de voorzijde en de zijkanten hebben we nergens speling in de behuizing kunnen vinden. Aan de achterkant constateerden we wel wat speling bij het insteken van aansluitingen: het hele paneel waar de aansluitingen zich bevinden bewoog een beetje mee. Ook lijkt de plastic laag voor het scherm gevoeliger voor krassen dan touchscreens waar een glasplaat voor zit.

De Touch leunt aan de achterzijde tegen een metalen steun. Deze heeft een rubberen onderlaag om schuiven te voorkomen, wat wel zo handig is bij een licht apparaat waar veelvuldig op gedrukt moet worden. De steun kan door schroefjes los te draaien worden verwijderd, maar de Touch is er niet op gebouwd om aan de wand te bevestigen. De aansluitingen zitten immers aan de achterzijde en zijn bovendien op een schuin vlak bevestigd, wat ervoor zorgt het apparaat alleen op relatief grote afstand van de muur bevestigd zou kunnen worden.

Squeezebox Touch

Touch of remote

Het centrale onderdeel is uiteraard de lcd. Dit scherm heeft een diagonaal van 4,3 inch en een resolutie van 480x272 beeldpunten. De kleuren zijn helder en hoesafbeeldingen en dergelijke worden mooi weergegeven; het scherm is glossy maar de spiegelingen vallen mee.

De lcd is een hele verbetering ten opzichte van het monochrome matrix-scherm van de Classic, dat er weliswaar erg retro-hip uitzag, maar waarop eigenlijk alleen tekst goed uit de verf kwam. Met de Touch haalt de koper meteen een fotolijstje in huis. In tegenstelling tot de lcd-afstandsbediening van de Duet is de Touch echter niet mobiel. Het is daarmee erg afhankelijk van de plaatsing van het apparaat of details van bijvoorbeeld albumhoezen goed te zien zijn.

Squeezebox Touch

De aanraakgevoelige bediening werkt uitstekend. Het capacitieve scherm registreert de vingeraanrakingen snel en nauwkeurig. Ook bij het typen op het virtuele toetsenbord liepen we niet tegen problemen aan. De beperkte omvang van het scherm en de relatief lage resolutie zorgen ervoor dat sommige icoontjes vrij klein zijn, maar op geen enkel moment hadden we moeite deze aan te klikken.

Hoewel de touch-implementatie dus uitstekend is, is deze bedieningsmethode toch verre van ideaal. Bij een streaming audiospeler bestaat de bediening immers uit eenvoudige, korte handelingen en dit is bij de Touch niet anders. Het is dan ook vrij omslachtig om hiervoor naar het apparaat toe te lopen: een afstandsbediening werkt immers zeker zo goed. Zelfs als de speler binnen handbereik staat, bijvoorbeeld op een bureau, zijn de fysieke knoppen van de afstandbediening aantrekkelijker voor het snel aanpassen van het volume, het spoelen en het skippen. Wie de Touch onder handbereik weet te plaatsen, kan hem wel als een handige controller gebruiken om eventuele andere Squeezeboxen in een netwerk te bedienen.

Afstandbediening

Hoewel het apparaat Touch in zijn naam draagt, zal de afstandbediening dus niet de alternatieve maar de primaire manier van bedienen zijn. De remote is in de meeste gevallen simpelweg handiger. Toch is de afstandbediening allesbehalve bijzonder. In vergelijking met de afstandbediening van de Classic is die van de Touch wat kleiner en lichter. Ook heeft Logitech het oppervlak rond de knoppen een ruwe laag gegeven, waardoor de remote fijner in de hand ligt. Er zijn echter geen nieuwe bedieningsknoppen toegevoegd en de layout is ook niet veranderd. Al met al is het een afstandbediening die zijn werk gewoon goed doet.

Squeezebox Touch

Interne server

De Touch kan draadloos verbinding maken met 802.11b/g-routers - wifi-n schittert door afwezigheid. Wel is er een ethernetaansluiting voor bedrade 10Mbps- of 100Mbps-netwerken. De verbinding met een draadloos netwerk is snel gemaakt; het invoeren van het netwerkwachtwoord kan met een onscreen toetsenbord.

Er zijn vier audio-uitgangen: analoge audio wordt uitgestuurd over een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en stereo-rca-uitgangen; voor digitale signalen zijn een optische en een coaxiale s/pdif-connector beschikbaar.

Squeezebox Touch

Usb en sd-kaart

De Squeezebox Touch kan muziek van externe bronnen zoals een pc of een nas afspelen. Erg handig is echter de aanwezigheid van de interne Squeezebox Server, die het mogelijk maakt om muziek via een usb-aansluiting of vanaf sd-kaarten weer te geven. De ingang voor sd-kaarten zit aan de zijkant, wat handig is, maar de usb-aansluiting zit aan de achterkant, wat bij veelvuldig gebruik lastig kan zijn.

Squeezebox TouchDe Touch ondersteunt alleen opslagmedia met fat32 of ntfs. Een externe 1,8"- of 2,5"-hdd kan zijn energie nog van de usb-aansluiting van de Touch betrekken, maar voor een externe 3,5"-schijf moet een adapter worden gebruikt.

Na insteken van de geheugenkaart of het aansluiten van een usb-opslagmedium, maakt de serversoftware een index van alle aanwezige bestanden. Dit kan even duren: bij aansluiten van een 1,8"-drive met 120GB aan muziekbestanden duurde het meer dan een kwartier. Een 2GB-sdkaart was binnen vijf minuten geïndexeerd. Het indexeren is gelukkig eenmalig. Na het maken van de index kan de gebruiker de media snel benaderen en door de inhoud browsen.

Bij het testen van de weergave liepen we wel tegen wat beperkingen aan. De interne server is beperkter van opzet dan de serversoftware voor nas- en desktop-systemen, en toont ook minder instellingen. Vanaf de sd-kaart kon het apparaat een testbestand in Apple Lossless- en mpc-formaten vreemd genoeg niet weergeven, waar dit via usb of pc geen probleem was.

Squeezebox Touch sdcard

Ook lukte het niet afspeellijsten met grote aantallen tracks vanaf sd-kaart of via usb af te spelen, terwijl het apparaat geen moeite had met kleinere playlists. Bovendien lukte het niet beide opslagmedia tegelijk te gebruiken voor muziekweergave. Wie foto's wil bekijken vanaf een sd-kaart en tegelijk muziek vanaf bijvoorbeeld een usb-stick wil afspelen, zal eerst de muziekdrager moeten aansluiten. De Touch-server wijst het afspelen van muziek namelijk toe aan het eerst verbonden medium, ongeacht of daar daadwerkelijk muziek op staat. Wel vlot werkt het wisselen tussen weergave vanaf enerzijds pc of nas en anderzijds sd-kaart of usb-apparaat.

Bediening en applicaties

Het menu van de Touch werkt net als die van eerdere Squeezebox-producten, maar Logitech heeft de mogelijkheid toegevoegd om met vingerbewegingen snel door menu's te scrollen of door een muzieknummer te spoelen. Verder zijn er wat swipe gestures: als je een sleepbeweging naar rechts maakt, keer je terug naar het home-scherm en als je naar links veegt, ga je naar het afspeelscherm.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Opvallend is dat de letters op het scherm bij gebruik van de remote groter worden, zodat ze van grotere afstand nog te lezen zijn. Ook de weergave van tekstinvoer is afhankelijk van de bedieningsmethode. Het virtuele toetsenbord van het touchscreen werkt prima, maar invoer via de remote gaat ook vrij vlot.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

In de touch-modus zijn bij het afspelen standaard de bedieningsmogelijkheden te zien die ook op de afstandbediening staan, zoals pauze, skippen van nummers, herhalen en de volumecontrols. Het schakelen tussen de weergave-modi is goed uitgewerkt en werkt vloeiend.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Als alternatief voor de user interface van het apparaat kan de speler worden bediend via de remote-control-optie van Mysqueezebox.com. De speler is zo ook met bijvoorbeeld een smartphone of iPod touch te bedienen, en er zijn ook diverse Android- en iPhone-apps die dit met een eigen interface mogelijk maken.

Applicaties

De plug-ins zijn bij de Classic niet van de grond gekomen op de manier waar Logitech waarschijnlijk op hoopte. Bij de Duet verschenen wel enkele opvallende apps van grote namen, zoals Flickr. Deze plug-in zien we bij de Touch terug en hij is handiger dan bij de Duet: het maakt van de speler een fotolijst die een slideshow kan streamen.

Het apps-model lijkt bij de Touch in meer opzichten beter uitgewerkt: naast de verwachte radio-apps als die van Deezer, Live365, SkyFM, SomaFM, Shoutcast en het Live Music Archive van het Internet Archive, zien we nu ook diensten van Amazon, Facebook en Odeo. Ook de band Queen geeft acte de présence: er is een app die foto's van de band en audiocommentaar bij tracks van het laatste album levert.

Squeezebox Touch apps

Bits and pieces

Logitech claimt dat de Touch de formaten mp3, flac, wav, aiff, wma, Ogg Vorbis, he-aac v2, hd-aac en Apple Lossless ondersteunt. Via transcodering zouden ook wma Lossless, ape, mpc en WavPack afgespeeld kunnen worden, en voor streaming audio zou ondersteuning voor mp3, Ogg Vorbis, he-aac v2 en wma aanwezig zijn.

We hebben de claims getoetst met een muzieknummer dat we in alle genoemde formaten hebben omgezet. Vanaf een pc in het netwerk konden alle bestandsformaten zonder problemen afgespeeld worden en hetzelfde gold voor weergave vanaf een externe usb-schijf. Zoals eerder gemeld, leverde de weergave van Apple Lossless en mpc vanaf een sd-kaart wel problemen op.

Bij het testen van enkele radiostations die in de ondersteunde formaten streamen, kwamen we geen problemen tegen.

We schreven al over de mogelijkheid om via Flickr foto's te streamen en uiteraard kan op de lcd ook album art worden vertoond. De gebruiker kan echter ook door zijn eigen collectie foto's en afbeeldingen browsen of deze in een slideshow weergeven. Dit kan vanaf usb-opslag en sd-kaart. De speler toonde zonder problemen jpeg-, gif-, bmp- en png-bestanden.

Squeezebox Touch

Geluidskwaliteit

De Squeezebox Duet en Classic blinken in hun prijscategorie uit als het op de geluidskwaliteit aankomt, en Logitech heeft op dit onderdeel bij de Touch gelukkig niet bezuinigd. We gebruikten wederom een wav-bestand van de Autechre-remix van Jimi Tenors 'Take me baby', dat veel dynamiek, complex hoog en extreem laag bevat. We horen geen verschil met de eerdere Squeezebox-modellen. Net als de Squeezebox Duet gebruikt de Touch de 24bits Wolfson-dac. De Squeezebox Classic gebruikte een 24bits Burr-Brown-dac.

Update: we zagen de WM8974G van Wolfson voor de dac aan maar dit blijkt niet het geval te zijn. De dac is de AK4420 van AKM Semiconductor. Deze 24bits dac is van hogere kwaliteit dan die van Wolfson en Burr-Brown aangezien de chip audio met een samplerate van maximaal 192kHz ondersteunt. Bij de Touch is ondersteuning voor 96kHz-audio aanwezig waar dit bij de Duet en Classic maximaal 44,1kHz was.

Hoewel de Touch waarschijnlijk in eerste instantie niet de aandacht van audiofielen heeft, bezit het model een eigenschap die audiofanaten zeker zal aanspreken en die de speler met kop en schouders boven de concurrentie in dit prijssegment doet uitstijgen. De Touch kan namelijk digitale audio weergeven zonder deze te resamplen, tot en met 24bits audio met samplerates van 88,2kHz of 96kHz. Meestal is zulke bit transparancy voorbehouden aan high-end audioapparatuur. De Touch kan overigens bestanden met een nog hogere samplefrequentie dan 96kHz afspelen, maar converteert dan wel naar de helft van die frequentie.

Verbruik

Onze Voltcraft-meter gaf aan dat de Touch in zijn idle-stand 3,3W verbruikt en tijdens het afspelen van muziek 3,8W nodig heeft. Dat is minder dan de Classic, die in de ruststand 6,5W verstookt en tijdens audioweergave 6,8W. Dit is opvallend, aangezien de Classic slechts een monochroom scherm met een resolutie van 320x32 heeft. Het gaat echter om een vacuum fluorescent display-scherm dat op volle brightness erg helder is maar dan ook meer verbruikt. Bovendien komt de Classic uit 2005. Sindsdien heeft Logitech duidelijk progressie gemaakt.

Binnenkant

We hebben de Touch ook nog even gedemonteerd en we kwamen er onder andere achter dat het aparaat is uitgerust met een MCIMX353-multimediaprocessor van Freescale met een kloksnelheid van 532MHz. Rechtsbovenin troffen we de ambient-lightsensor aan, waarmee de brightness automatisch aan de lichtinval kan worden aangepast. Ook zijn er infraroodsensoren die de aanwezigheid van een gebruiker kunnen detecteren en de speler dan uit de slaapstand kunnen halen. Opvallend was dat linksonderin een microfoontje verstopt zit. Het is onduidelijk waar deze voor dient.

Squeezebox Touch binnenwerk Squeezebox Touch binnenwerk Squeezebox Touch binnenwerk

Conclusie

Het is maar goed dat de Classic het zo lang heeft volgehouden, want de Squeezebox Touch heeft lang op zich laten wachten. Het wachten was echter de moeite waard, want Logitech heeft goed gebruik van de voortschrijdende technologie gemaakt en de nieuwe Squeezebox is al net zo'n klassieker als de Classic.

Er is uiteraard het een en ander op de speler aan te merken. De behuizing voelt bijvoorbeeld wat goedkoop aan. Ook is aanraakbediening een leuke feature, maar niet meer dan dat: veruit de meeste gebruikers zullen de speler met de remote bedienen. In dat opzicht had Logitech beter een uitgebreidere remote kunnen leveren - het bedrijf heeft op dat gebied een naam hoog te houden. Ook zou het geen slecht idee zijn geweest een goedkopere variant zonder touchscreen uit te brengen.

De handigste feature is de mogelijkheid om via usb en sd-kaart muziek en afbeeldingen weer te geven. De gebruiker kan nu een flinke muziekcollectie op een losse usb-schijf gebruiken en is niet langer gebonden aan computers of nas-systemen in een thuisnetwerk. Jammer is alleen dat Logitech, ondanks alle uitstel, kennelijk nog steeds wat plooien in het afspelen vanaf sd-kaarten moet gladstrijken, maar dat gaat gelukkig maar om een paar formaten.

De geluidskwaliteit is van hoog niveau, en bovendien kan het apparaat 24bits geluid met hoge samplerates zonder resampling uitsturen. Dit is een uitzonderlijke feature die vooral audiofielen zal aanspreken, maar ook voor andere gebruikers geldt dat ze hier veel baat bij hebben als ze hun audio-installatie upgraden. De gebruiker haalt voor de prijs van een mainstreamproduct in feite een speler met high-end features in huis.

Daarmee is de Squeezebox Touch een absolute aanrader. De doorsnee gebruiker kan zijn voordeel doen met het goed uitgewerkte Squeezebox-ecosysteem, de kleuren-lcd en de mogelijkheid direct vanaf een aangesloten opslagmedium af te spelen, terwijl de veeleisende user voor weinig geld een aparaat met high-end weergavemogelijkheden krijgt. En dat touchscreen - ach, dat is eigenlijk ook best leuk.

Squeezebox TouchPluspunten
+ Goede geluidskwaliteit
+ Squeezebox-interface is goed doorontwikkeld
+ Interne server voor afspelen van usb en sd
+ Bit transparancy

Minpunten
- Voelt wat goedkoop aan
- Touchscreen biedt weinig meerwaarde

Wij bedanken Wifimedia voor het beschikbaar stellen van de Squeezebox Touch.

Gallery

Squeezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox TouchSqueezebox Touch
Squeezebox Touch binnenwerk Squeezebox Touch binnenwerk Squeezebox Touch binnenwerk Squeezebox Touch sdcard Squeezebox Touch apps

Reacties (89)

89
89
61
0
0
15
Wijzig sortering
Leuke review mensen.
Moet wel zeggen wij hebben in de winkel het oude model een hele lange tijd gehad en er is gewoon een te kleine markt voor.
Te weinig mensen geven maar even 200+ euro aan een apperaat uit met dit soort specs ze zien de waarde er vaak gewoon niet van in ondanks dat het prachtige apperaten zijn.
Yup hier net zo, ik geef dan liever wat meer uit en zet een goede mediabox op elke kamer zodat iedereen muziek en film kan afspelen i.p.v. alleen maar muziek.

Daarbij interesseert me een touchscreen trouwens ook totaal niet, gewoon lekker alles met de afstandbediening is prima.
Er zijn dan een paar problemen:
Al die totaal oplossingen gebruiken de televisie om te laten zien wat je aan het doen bent, ik wil de televisie niet aan hebben staan als ik naar muziek luister...
Al die totaal oplossingen zijn gewoon kwalitatief minder, ze kunnen alles, maar net niet goed genoeg.
Dat klopt niet helemaal.
Ik heb bijvoorbeeld een Popcorn C200 en een Dvico M6500-A.
Bij de Popcorn C200 heb ik een groot LCD op de voorkant zitten waarop ik duidelijk kan zien wat ik aan het doen ben. (Bij de Dvico niet).
De TV hoeft dus niet aan om muziek te luisteren.

Daarnaast heb ik nog een denon ipod dock (wireless met stand) aangesloten op mijn Denon AVR-4308A receiver in mijn "muziek" kamer. Daarnaast kan ik nog muziek over het netwerk afspelen door middel van de Denon.
Ik heb zelf ook een C200 en het ingebouwde display is echt onbruikbaar.

Na het lezen van deze recensie zit ik er over te denken om ook een squeezebox aan te schaffen, ik speel veel muziek en ben nu gedwongen om de tv vaak zinloos aan te laten staan.
Ik vraag me alleen af of de squeezebox ook de files die op de popcorn staan kan benaderen.
Exact mijn gedachte !
Zo irritant als je de TV aan moet zetten om een PM3 album aan te zetten. En dan soms ook nog de nog irritantere "special effects" die je tijdens het afspelen krijgt te zien.....
Ik vind deze squeezebox een erg mooi ding, die mogelijk mijn iPod zal gaan vervangen als jukebox in de woonkamer
Janoz Moderator PRG/SEA @Passkes16 juli 2010 10:24
Er zijn anders genoeg ruimtes bij mij thuis waar ik wel muziek zou willen, maar echt geen video hoef te kijken. Daarnaast is een ander groot voordeel van de Squyeezeboxen dat je ze allemaal aan elkaar kunt koppelen zodat ze overal hetzelfde gesynchroniseerd afspelen.

Gelukkig is er ook softsqueeze / squeezeslave. Dat is een software implementatie die je gewoon op je htpc kunt draaien zodat je je htpc ook op kunt nemen in je squeeze netwerk. (Ik wacht nog steeds op een goede integratie van squeezeslave met XBMC)
Nadeel van die totaal oplossingen zijn vaak dat je je TV ervoor moet aanzetten. Wil je wat muziek opzetten dan is zo'n apparaat ideaal. 200 Euro is echter wel wat veel.
Ligt eraan waarmee je het vergelijkt. Een beetje cd-speler bijvoorbeeld kost al gauw veel meer dan 200 euro.
Er is ook een high end audio oplossing voor squeezebox. Aleen blijkt het voor squeezebox lastig om een simpel low end concept neer te zetten. Classic minus zeg maar. Merkwaardig dat het oordeel over dit product nog zo positief uitvalt, terwijl de enige vernieuwing ook in het artikel als tamelijk zinloos wordt aangemerkt.
Anoniem: 303253 @miw17 juli 2010 12:39
Er zijn meer vernieuwingen en verbeteringen. Zo heb je nu een grafisch LCD scherm waarop je de covers krijgt te zien en geeft het nog wel wat extra mogelijkheden met Flickr etc. Heb zelf de Boom en mis toch wel een grafisch scherm. Daarbij is deze ook nog is 2x zo zuinig.

Om er daarom gelijk een negatief oordeel uit te slingeren omdat het touchscreen niet heel veel toevoegt vind ik ook een beetje kort door de bocht er is meer vernieuwing en deze is niet slechter als de Classic. Het blijft een mooi en goed apparaat dat niet onderdoet bij de Classic en gewoon net wat meer geeft/bied. Daarbij bestond de classis al 7 jaar, dus een beetje vernieuwing is ook nooit weg.
Hier ben ik het mee eens. Mensen willen tegenwoordig een totaaloplossing en ik denk dat alleen puur audio ingestelde mensen zoiets willen kopen. Of mensen met geld teveel.

Ondanks zijn prijs vind ik het een prachtig apparaat. Zodra het huisje er is komt er 1. Goede review jongens! Ondanks dat ik geen geld teveel heb ;)

[Reactie gewijzigd door virtualJac op 22 juli 2024 15:15]

De reden voor mij om de Duet aan te schaffen was juist omdat ik een mediaplayer voor voornamelijk audio zocht, zonder dat ik daarvoor m'n tv moet aanzetten om door een of ander menu te bladeren. De Touch heb ik ook overwogen, maar net als in de review was mijn conclusie dat ik waarschijnlijk meer gebruik zou maken van de afstandsbediening dan van het touchscreen. Gebruiksgemak gaat voor mij boven alles, da's ook de belangrijkste reden dat ik geen "alles-in-een" videospeler heb; deze zijn na al die jaren ontwikkeling nog steeds te buggy en onhandig.
Op de slaapkamer heb ik al een televisie die vanaf 't netwerk media kan streamen.
Zo'n zelfde (maar groter) gaat er ook in de huiskamer komen. Nadeel is dat je bij muziek ook altijd beeld (en dus licht) hebt, maar ik hoef dus geen totaaloplossing meer.

Een kleine Squeezebox is daarom, ook vanwege z'n klok, ideaal als aanvulling.
De prijs is wel stevig, maar ik vind het een overweging waard.
Mooi apparaat, maar stevig aan de prijs. Bijna 300 euro is toch een hoop geld voor een netwerk/usb audiospeler met touchscreen. Heb je bijv. ook een Ipod touch voor die ver hetzelfde kan. Aansluitingen zijn natuurlijk wel minder op de Ipod. Maartoch.

[Reactie gewijzigd door maartend op 22 juli 2024 15:15]

Anoniem: 243667 @maartend16 juli 2010 09:54
Ik neem aan dat de DAC in die Ipod inferieur is aan een 24 bits Burr-Brown of Wolfson. Voor een CD speler met een dergelijk DAC betaal(de) je al snel 500 euro.

Ik bedoel dus alleen de meerwaarde aan te geven van een dergelijk apparaat als de Squeezebox tov een MP3-speler.

Het linkje van Moreasy geeft aan dat de DAC respectabel is, maar een goede vergelijking blijft uit. Je zal het zodoende zelf moeten luisteren of het die 300 euro waard is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243667 op 22 juli 2024 15:15]

De chip is slechts een klein onderdeel van de geluidskwaliteit.
Een kleine opmerking ten aanzien van het DAC. Het lijkt alsof het gebruik Wolfson kwaliteit garandeerd, maar Wolfson heeft verschillende DAC's in de aanbieding. De eerder door squeezebox gebruikte WM8501 verschilt met de iPods WM8711 waar de squeezbox een voor line output ontworpen model heeft en de iPod een hoofdtelefoon.

Best wel logisch. En audiofiel zijn ze allebei niet.

Daarvoor heeft Wolfson de WM8740 serie voor. Deze is zeer geliefd onder de audiofiel voor de betaalbare kwaliteit. De fiel met een brede portomonnee zoekt een l-out (current out) DAC in absurd dure apparaten.

Genoeg termen voorlopig. Mijn punt was dat je niet naar het merk DAC moet kijken en dat je kwaliteit van verschillende apparaten niet 1:1 kan vergelijken.
Janoz Moderator PRG/SEA @maartend16 juli 2010 10:19
Heb je bijv. ook een Ipod touch voor die ver hetzelfde kan.
Met een iPod touch is het niet mogelijk om een multi room audio systeem met centrale opslag in elkaar te zetten die volledig te besturen is vanaf elk device, maar ook via de webinterface en apps op andere devices.
Jawel, dat kan wel, maar dan heb je nog wel voor elke aparte kamer een Airport Express nodig (voor AirTunes). Deze kosten ongeveer 90 euro.
Hmm, ik had toch liever een afstandsbediening met touch mogelijkheid gehad en een squeezebox zonder scherm. Als je nu een squeezebox maakt die je bijvoorbeeld via wifi kan bedienen dan heb je ook geen IR sensor nodig en kun je het ding heel erg klein maken, zo klein zelfs dat het ding niet veel groter hoeft te zijn dan de aansluit mogelijkheden voor de verschillende in en uitgangen. De USB mogelijkheid mag van mij dan vervallen. Als je dat een beetje handig in deeld dan kun je makkelijk het hele ding achter je audio installatie verstoppen. Omdat je geen scherm hebt kun je flink besparen op de componenten en het energie verbruik.

De afstandsbediening zou dan eerder in de buurt komen van het huidige Logitech Harmony top model dat je een volwaardige touch screen afstandsbediening bied met de mogelijkheid zo'n beetje ieder apparaat dat je wil aan te sturen. Al moet ik wel zeggen dat de instel mogelijkheden via de Logitech software redelijk beperkt zijn.
Het top model Harmony mag overigens ook wel eens een update krijgen met een jaloerse blik op de veel al erg mooie Apple ontwerpen, die wel stevig aan voelen waar Logitech zich nog te vaak van plastic en goedkoop aanvoelende materialen bediend wat toch flink afbreuk doet aan hun producten.
eh, koop een duet en een tweedehands ipod touch en je bent klaar, werkt alleen maar via wifi, de squeezebox kan je in een kast stoppen
Punt wat ik ook eerder al aangaf een beetje en later zat ik ook precies over deze combo te denken. Heb je een touchscreen dat je kunt bedienen vanuit je bank. Ik denk toch dat ik dan eerder voor die combinatie zou gaan.
koop een smartq5 en zet er android op en voila, je dromen zijn klaar.. je kunt ook gewoon via de webinterface werken met je syeezebox server.
Wat is het de meerwaarde van deze oplossing en een Apple Airport Express (gekoppeld via optical aan een receiver of via USB-powered speakers), een iTunes PC/Mac die de audio naar de Express stuurt en voor de bediening een iPod Touch of iPhone met Apple's Remote app?

Is bij mij thuis een heerlijke oplossing; elke (bad)kamer waar ik muziek wil heb ik toch al een Airport Express (voor WiFi in WDS en remote printers) alwaar ik een USB speaker kitje op aangesloten heb. Via mijn iPhone kan ik kiezen tussen de speakers waar ik muziek wil hebben (1 of meerdere) en zie ik alà iTunes alles in remote op mijn iPhone.
Alles wat je noemt als voordeel van de Apple Airport Express oplossing kan hiermee ook, echter zonder iTunes te moeten gebruiken een goede NAS is voldoende.
Verder kun je de touch overal mee aansturen... via een webbrowser, via een app die draait op android of de iphone, via de afstandbediening en via het touchscreen.
Via plugins op squeezeboxserver kan ik o.a.:
  • RSS feeds op het ding tonen
  • De weersverwachting laten zien.
  • Dynamische afspeellijsten gebruiken
  • Domitica applicaties aansturen
Ik kan muziek afspelen per ruimte of ruimtes groeperen...
Er is vziw maar 1 fabrikant die dezelfde functionaliteit biedt qua muziek etc. en dat is Sonos.
USB speaker kitje... :X
en niet te vergeten.. de geluidskwaliteit van de Logitechs ligt op een heel andere peil dan die van de Apple oplossing. Die klinkt heel aardig maar daar stopt het ook.
Een aantal voordelen tov jouw oplossing: een atom based headless linux bos is voldoende om squeezebox server te draaien, en al je squeezeboxen te voeden. Dit verbruikt echt heel weinig stroom. SB server kan dan ook nog je server automatisch in standby laten gaan, en weer wekken als er een alarm afgaat of een wol pakketje sturen als je iets wil luisteren.
Squeezeboxserver is extreem gebruikdsvriendelijk en geeft je heel veel mogelijkheden qua afspelen en configuratie tov iTunes: syncen van alle sb's zodat over je hele huis hetzelfde klinkt of overal iets anders, wekalarmen, fancy web interface (handig bij gebrek aan Symbian app), rss feeds op je sb, ...
Zeer hoge wife approval factor: ik gaf mijn vrouw de afstandsbediening van onze classic, en 5 minuten later was ze aan het browsen en had ze al playlisten gemaakt. Vandaar dat uitbreiding met een boom in de slaapkamer snel gebeurd was :)
Ik zie zo'n touch best nog wel staan in de badkamer, waar een afstandsbediening redelijk wat verdrinkingsgevaar loopt.
Dit gaat niet zozeer over de Touch, maar meer over het squeezebox concept:
Voor op de Android en ik vermoed iPhone zijn er ook prima bedieningsmogelijkheden, dan kan je gewoon via je telefoon alles afspelen, wekker instellen etc.
Ook handig is dat je dan via deze applicaties nummers/albums direct kan downloaden naar je telefoon.

Voordeel is dan ook dat je voor een goedkopere variant kan gaan (squeezebox radio bijvoorbeeld) en toch de handige bediening van een touchscreen.

Daarnaast kan je natuurlijk meerdere Systemen in je huis synchroniseren dat ze allemaal hetzelfde tegelijk afspelen...

[Reactie gewijzigd door DRaakje op 22 juli 2024 15:15]

Klopt, en voor de mensen die al een thuis-servertje hebben draaien die op de versterker is aangesloten kan het zelfs helemaal zonder extra hardware. De SqueezeCenter software is vrij beschikbaar en heeft naast SqueezeBox output ook de mogelijkheid om de output naar een server proces (SqueezeSlave) te versturen. Door beiden op dezelfde machine te draaien en dan een control app op je telefoon te zetten (bijvoorbeeld iPeng op de iPhone ziet er erg mooi uit) heb je alle voordelen van het SqueezeCenter systeem, zonder dat je maar 1 euro extra aan hardware uit hoeft te geven.

Wat ik mis in de review is wat informatie over de SqueezeCenter web interface, waarmee je playlists kan maken, als player control dient, en zo'n beetje elk aspect van de server en speler kunt configureren. Ik ben nooit een groot fan geweest van web-interfaces om dingen op afstand aan te sturen, maar de web UI van SqueezeCenter zit zo goed in elkaar dat het gewoon super werkt. Heb je bijvoorbeeld een iPad dan kan je ook prima met de webinterface uit de voeten (op een smartphone helaas niet vanwege te weinig schermruimte). Een ander leuk punt van SqueezeCenter dat misschien de moeite van het vermelden waard is, is dat de server ingebouwde ondersteuning heeft voor meerdere squeezeboxen tegelijk, en deze met elkaar kan synchroniseren zodat ze altijd precies tegelijk hetzelfde afspelen. Op die manier kun je er meerdere in je huis (of misschien nog zinvoller: winkel, cafe, etc) plaatsen, en in elke ruimte dezelfde muziek afspelen, zonder overal audio kabels naartoe te hoeven leggen. Last but not least is het totaal irrelevant dat de player geen wireless-n ondersteunt. De hoogste data rate die je ooit naar het apparaat gaat sturen zal waarschijnlijk 320 kbit/s zijn, dus zelfs wireless-g is eigenlijk al overkill.

Alles bij elkaar een super product, prima hardware, prima software, open, uitbreidbaar, flexibel, en zeer redelijk geprijsd vind ik zelf. Echt een aanrader. Ik heb zelf de Classic, maar als ik het zo lees is de Touch weer net zo goed.
Klopt, en voor de mensen die al een thuis-servertje hebben draaien die op de versterker is aangesloten kan het zelfs helemaal zonder extra hardware
behalve dan de squeezebox touch, dat is je extra hardware. :)

Het enige wat ik mis is dat dit niet wireless is. Ik wil nou juist geen ethernet kabel hoeven trekken richting m'n stereo. (daarom heb ik nu een extra airport express die via optisch naar de versterker gaat, en z'n ethernet poort geeft dan ook ethernet aan de BD speler)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 22 juli 2024 15:15]

behalve dan de squeezebox touch, dat is je extra hardware
Nee zonder squeezebox had ik het over. Als je al een computertje hebt draaien dat op je versterker zit aangesloten, dan heb je niet per se een squeezebox nodig. De server kan je zo installeren, en in plaats van een squeezebox draai je dan een software client (squeezeslave) die gewoon over de audio hardware van je server output. Voor de bediening gebruik je dan de webinterface of een smartphone client.
Dit is volledig wireless!
Onze Voltcraft-meter gaf aan dat de Touch in zijn idle-stand 3,3W verbruikt en tijdens het afspelen van muziek 3,8W nodig heeft. Dat is minder dan de Classic, die in de ruststand 6,5W verstookt en tijdens audioweergave 6,8W. Dit is opvallend, aangezien de Classic slechts een monochroom led-scherm heeft, maar dat apparaat stamt wel uit 2005. Sindsdien heeft Logitech duidelijk progressie gemaakt
De Classic heeft dan ook geen LED maar VFD scherm, die gebruiken iets meer stroom, maar is wel enorm helder en onder iedere hoek goed te lezen. De VFD kan je overigens dimmen waardoor ie minder stroom gebruikt.
Toch blijf ik het opvallend vinden dat een kleuren-lcd met hogere resolutie minder verbruikt dan een monochroom scherm. Helderheid en kijkhoek van de Classic zijn echter wel twee pluspunten idd.

Tekst mbt VFD aangepast overigens.
Het kan ook aan de adapter liggen, de moderne switching exemplaren zijn zuiniger dan de ouderwetse met trafo die met niks doen al warm worden.
De classic heeft ook een switch voeding
Er wordt gesproken over een 24bits Wolfson-dac. Waar is die voor nodig? Ik heb er zelf niet zo veel verstand van, maar ik zou zeggen:
# MP3 = digitaal
# decoderen van MP3 naar digitaal signaal
# digitaal signaal doorsturen via optische kabel, ook digitaal.

Komt toch geen analoog bij kijken?
Of is het zo dat er een DA-AD conversie plaatsvindt bij het omzeten naar een optisch signaal?
Of wordt het alleen gebruikt voor de tulip/coax aansluiting?
uhm, om geluid over de analoge links/rechts tulp-uitgang (én de hoofdtelefoonaansluiting) te kunnen produceren richting een ouderwetse stereo-installatie (of een hoofdtelefoon) zonder digitale ingang misschien?

dat laatste dus wat je noemt denk ik ;)

[Reactie gewijzigd door moreasy op 22 juli 2024 15:15]

Mooi spul!
Strakke review ook.

nummer Tape me baby moet denk ik Take me baby zijn

en verder: is er iets bekend over het stroomverbruik van die dingen?
ook op de logitech website kan ik er zo niks over vinden
Het apparaat verbruikte met de brightness op de hoogste stand en muziek afspelend 3,8W. In rust-stand gaf de meter 3,3W aan. Zoals in het artikel staat. ;)
oeps, heb ik daar toch overheen gelezen, thanks :p

edit: 3.8W is best netjes trouwens :)

[Reactie gewijzigd door SirLenz0rlot op 22 juli 2024 15:15]

Anoniem: 333512 16 juli 2010 10:02
In combinatie met de Spotify plugin is dit apparaat helemaal ideaal, werkt perfect :)

En ook ik gebruik de afstandsbediening amper. Of de touchscreen, of gewoon vanuit de browser.
Heb je vor Spotify nog steeds een Squeezeserver nodig? Of is er inmiddels al een plugin o.i.d beschikbaar voor de Touch waarmee ke Spotify playlist kan afspelen?

Nadeel van de vorige Squeezeboxen is namelijk dat je een server nodig hebt. Deze Touch heeft dat niet nodig. Maar wat ik gevonden heb over Spotify plugins dat deze wel weer een server nodig zou hebben... klopt dat?
ja voor de zelf ontwikkelde Spotify plugin ( door de community dus: namelijk: Triode ) is een Linux of Windows server nodig. Als Logitech dit zelf gaat doen kan het via het mysqueezebox netwerk.
In combinatie met de spotify plugin: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=79706
is het een geweldig apparaat.
Ik ben het trouwens absoluut niet eens met
Hoewel het apparaat Touch in zijn naam draagt, zal de afstandbediening dus niet de alternatieve maar de primaire manier van bedienen zijn.
De afstandbediening gebruikte ik de eerste week en nu alleen nog maar de touch. Daar speelt zeker mee dat snel kiezen op het touckeyboard te prefereren is boven het gedoe met schuivende lettertjes.
In combinatie met een Boom in de keuken die synchroon loopt een topcombinatie. Aanrader dus!


edit: wat ik trouwens mis in het artikel is de gebruikte firmware versie. Daar zitten inmiddels grote verschillen in. Voor degenen die het willen uit proberen hier alle versies:
http://downloads.slimdevices.com/nightly/index.php

de 7.5.1 en 7.5.2 zijn de standaard versies waarbij de 7.6 versie specifiek geschikt zou zijn voor de sparc en zeer lichte NAS boxen
7.4 niet meer gebruiken, is verouderd.

[Reactie gewijzigd door SED op 22 juli 2024 15:15]

Dan koop je een Squeezebox receiver en gebruik je je telefoon om hem te bedienen!
Ik heb zelf een Duet gekocht. Was daar zo over te spreken dat ik er nu nog 4 receivers en een Boom (in de keuken, geen kabels!) bij heb gekocht. Ik heb 1 Controller maar moet zeggen dat Squueze Commander op mijn Android makkelijker en sneller werkt dan de Controller van logitech zelf.

Off topic: Ik heb ook een harmony 1100 en naar mijn idee is hij briljant. Toegeven dat je de software af en toe een beetje moet helpen. (Eerst de stroom aan en dan de TV, niet andersom) Maar als je hem eenmaal klaar hebt, kan zelfs je vriendin een DVD kijken zonder daar 5 afstandsbedieningen voor te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Boeing op 22 juli 2024 15:15]

Ik heb sinds eind vorig jaar ook een Duet. Als ik had geweten dat ik enkele weken later een Android Phone (Motorola Milestone) zou aanschaffen, dan had ik waarschijnlijk alleen een losse receiver gekocht.

Met een Android phone (squeeze commander) is mijn Squeezebox goed te bedienen. Puur uit gemakzucht pak ik wel gewoon m'n Duet controller, dan hoef ik namelijk geen app op te starten. :+

De Touch biedt - voor mij - geen meerwaarde ten op zichte van de Duet. Ik zal dus zeer zeker niet upgraden.

[Reactie gewijzigd door Mawlana op 22 juli 2024 15:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.