Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Reacties (89)

Wijzig sortering
Leuke review mensen.
Moet wel zeggen wij hebben in de winkel het oude model een hele lange tijd gehad en er is gewoon een te kleine markt voor.
Te weinig mensen geven maar even 200+ euro aan een apperaat uit met dit soort specs ze zien de waarde er vaak gewoon niet van in ondanks dat het prachtige apperaten zijn.
Yup hier net zo, ik geef dan liever wat meer uit en zet een goede mediabox op elke kamer zodat iedereen muziek en film kan afspelen i.p.v. alleen maar muziek.

Daarbij interesseert me een touchscreen trouwens ook totaal niet, gewoon lekker alles met de afstandbediening is prima.
Er zijn dan een paar problemen:
Al die totaal oplossingen gebruiken de televisie om te laten zien wat je aan het doen bent, ik wil de televisie niet aan hebben staan als ik naar muziek luister...
Al die totaal oplossingen zijn gewoon kwalitatief minder, ze kunnen alles, maar net niet goed genoeg.
Dat klopt niet helemaal.
Ik heb bijvoorbeeld een Popcorn C200 en een Dvico M6500-A.
Bij de Popcorn C200 heb ik een groot LCD op de voorkant zitten waarop ik duidelijk kan zien wat ik aan het doen ben. (Bij de Dvico niet).
De TV hoeft dus niet aan om muziek te luisteren.

Daarnaast heb ik nog een denon ipod dock (wireless met stand) aangesloten op mijn Denon AVR-4308A receiver in mijn "muziek" kamer. Daarnaast kan ik nog muziek over het netwerk afspelen door middel van de Denon.
Ik heb zelf ook een C200 en het ingebouwde display is echt onbruikbaar.

Na het lezen van deze recensie zit ik er over te denken om ook een squeezebox aan te schaffen, ik speel veel muziek en ben nu gedwongen om de tv vaak zinloos aan te laten staan.
Ik vraag me alleen af of de squeezebox ook de files die op de popcorn staan kan benaderen.
Exact mijn gedachte !
Zo irritant als je de TV aan moet zetten om een PM3 album aan te zetten. En dan soms ook nog de nog irritantere "special effects" die je tijdens het afspelen krijgt te zien.....
Ik vind deze squeezebox een erg mooi ding, die mogelijk mijn iPod zal gaan vervangen als jukebox in de woonkamer
Er zijn anders genoeg ruimtes bij mij thuis waar ik wel muziek zou willen, maar echt geen video hoef te kijken. Daarnaast is een ander groot voordeel van de Squyeezeboxen dat je ze allemaal aan elkaar kunt koppelen zodat ze overal hetzelfde gesynchroniseerd afspelen.

Gelukkig is er ook softsqueeze / squeezeslave. Dat is een software implementatie die je gewoon op je htpc kunt draaien zodat je je htpc ook op kunt nemen in je squeeze netwerk. (Ik wacht nog steeds op een goede integratie van squeezeslave met XBMC)
Nadeel van die totaal oplossingen zijn vaak dat je je TV ervoor moet aanzetten. Wil je wat muziek opzetten dan is zo'n apparaat ideaal. 200 Euro is echter wel wat veel.
Ligt eraan waarmee je het vergelijkt. Een beetje cd-speler bijvoorbeeld kost al gauw veel meer dan 200 euro.
Er is ook een high end audio oplossing voor squeezebox. Aleen blijkt het voor squeezebox lastig om een simpel low end concept neer te zetten. Classic minus zeg maar. Merkwaardig dat het oordeel over dit product nog zo positief uitvalt, terwijl de enige vernieuwing ook in het artikel als tamelijk zinloos wordt aangemerkt.
+1Anoniem: 303253
@miw17 juli 2010 12:39
Er zijn meer vernieuwingen en verbeteringen. Zo heb je nu een grafisch LCD scherm waarop je de covers krijgt te zien en geeft het nog wel wat extra mogelijkheden met Flickr etc. Heb zelf de Boom en mis toch wel een grafisch scherm. Daarbij is deze ook nog is 2x zo zuinig.

Om er daarom gelijk een negatief oordeel uit te slingeren omdat het touchscreen niet heel veel toevoegt vind ik ook een beetje kort door de bocht er is meer vernieuwing en deze is niet slechter als de Classic. Het blijft een mooi en goed apparaat dat niet onderdoet bij de Classic en gewoon net wat meer geeft/bied. Daarbij bestond de classis al 7 jaar, dus een beetje vernieuwing is ook nooit weg.
Hier ben ik het mee eens. Mensen willen tegenwoordig een totaaloplossing en ik denk dat alleen puur audio ingestelde mensen zoiets willen kopen. Of mensen met geld teveel.

Ondanks zijn prijs vind ik het een prachtig apparaat. Zodra het huisje er is komt er 1. Goede review jongens! Ondanks dat ik geen geld teveel heb ;)

[Reactie gewijzigd door virtualJac op 16 juli 2010 09:32]

De reden voor mij om de Duet aan te schaffen was juist omdat ik een mediaplayer voor voornamelijk audio zocht, zonder dat ik daarvoor m'n tv moet aanzetten om door een of ander menu te bladeren. De Touch heb ik ook overwogen, maar net als in de review was mijn conclusie dat ik waarschijnlijk meer gebruik zou maken van de afstandsbediening dan van het touchscreen. Gebruiksgemak gaat voor mij boven alles, da's ook de belangrijkste reden dat ik geen "alles-in-een" videospeler heb; deze zijn na al die jaren ontwikkeling nog steeds te buggy en onhandig.
Op de slaapkamer heb ik al een televisie die vanaf 't netwerk media kan streamen.
Zo'n zelfde (maar groter) gaat er ook in de huiskamer komen. Nadeel is dat je bij muziek ook altijd beeld (en dus licht) hebt, maar ik hoef dus geen totaaloplossing meer.

Een kleine Squeezebox is daarom, ook vanwege z'n klok, ideaal als aanvulling.
De prijs is wel stevig, maar ik vind het een overweging waard.
Mooi apparaat, maar stevig aan de prijs. Bijna 300 euro is toch een hoop geld voor een netwerk/usb audiospeler met touchscreen. Heb je bijv. ook een Ipod touch voor die ver hetzelfde kan. Aansluitingen zijn natuurlijk wel minder op de Ipod. Maartoch.

[Reactie gewijzigd door maartend op 16 juli 2010 09:25]

+1Anoniem: 243667
@maartend16 juli 2010 09:54
Ik neem aan dat de DAC in die Ipod inferieur is aan een 24 bits Burr-Brown of Wolfson. Voor een CD speler met een dergelijk DAC betaal(de) je al snel 500 euro.

Ik bedoel dus alleen de meerwaarde aan te geven van een dergelijk apparaat als de Squeezebox tov een MP3-speler.

Het linkje van Moreasy geeft aan dat de DAC respectabel is, maar een goede vergelijking blijft uit. Je zal het zodoende zelf moeten luisteren of het die 300 euro waard is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243667 op 16 juli 2010 10:12]

De chip is slechts een klein onderdeel van de geluidskwaliteit.
Een kleine opmerking ten aanzien van het DAC. Het lijkt alsof het gebruik Wolfson kwaliteit garandeerd, maar Wolfson heeft verschillende DAC's in de aanbieding. De eerder door squeezebox gebruikte WM8501 verschilt met de iPods WM8711 waar de squeezbox een voor line output ontworpen model heeft en de iPod een hoofdtelefoon.

Best wel logisch. En audiofiel zijn ze allebei niet.

Daarvoor heeft Wolfson de WM8740 serie voor. Deze is zeer geliefd onder de audiofiel voor de betaalbare kwaliteit. De fiel met een brede portomonnee zoekt een l-out (current out) DAC in absurd dure apparaten.

Genoeg termen voorlopig. Mijn punt was dat je niet naar het merk DAC moet kijken en dat je kwaliteit van verschillende apparaten niet 1:1 kan vergelijken.
Heb je bijv. ook een Ipod touch voor die ver hetzelfde kan.
Met een iPod touch is het niet mogelijk om een multi room audio systeem met centrale opslag in elkaar te zetten die volledig te besturen is vanaf elk device, maar ook via de webinterface en apps op andere devices.
Jawel, dat kan wel, maar dan heb je nog wel voor elke aparte kamer een Airport Express nodig (voor AirTunes). Deze kosten ongeveer 90 euro.
Hmm, ik had toch liever een afstandsbediening met touch mogelijkheid gehad en een squeezebox zonder scherm. Als je nu een squeezebox maakt die je bijvoorbeeld via wifi kan bedienen dan heb je ook geen IR sensor nodig en kun je het ding heel erg klein maken, zo klein zelfs dat het ding niet veel groter hoeft te zijn dan de aansluit mogelijkheden voor de verschillende in en uitgangen. De USB mogelijkheid mag van mij dan vervallen. Als je dat een beetje handig in deeld dan kun je makkelijk het hele ding achter je audio installatie verstoppen. Omdat je geen scherm hebt kun je flink besparen op de componenten en het energie verbruik.

De afstandsbediening zou dan eerder in de buurt komen van het huidige Logitech Harmony top model dat je een volwaardige touch screen afstandsbediening bied met de mogelijkheid zo'n beetje ieder apparaat dat je wil aan te sturen. Al moet ik wel zeggen dat de instel mogelijkheden via de Logitech software redelijk beperkt zijn.
Het top model Harmony mag overigens ook wel eens een update krijgen met een jaloerse blik op de veel al erg mooie Apple ontwerpen, die wel stevig aan voelen waar Logitech zich nog te vaak van plastic en goedkoop aanvoelende materialen bediend wat toch flink afbreuk doet aan hun producten.
eh, koop een duet en een tweedehands ipod touch en je bent klaar, werkt alleen maar via wifi, de squeezebox kan je in een kast stoppen
Punt wat ik ook eerder al aangaf een beetje en later zat ik ook precies over deze combo te denken. Heb je een touchscreen dat je kunt bedienen vanuit je bank. Ik denk toch dat ik dan eerder voor die combinatie zou gaan.
koop een smartq5 en zet er android op en voila, je dromen zijn klaar.. je kunt ook gewoon via de webinterface werken met je syeezebox server.
Wat is het de meerwaarde van deze oplossing en een Apple Airport Express (gekoppeld via optical aan een receiver of via USB-powered speakers), een iTunes PC/Mac die de audio naar de Express stuurt en voor de bediening een iPod Touch of iPhone met Apple's Remote app?

Is bij mij thuis een heerlijke oplossing; elke (bad)kamer waar ik muziek wil heb ik toch al een Airport Express (voor WiFi in WDS en remote printers) alwaar ik een USB speaker kitje op aangesloten heb. Via mijn iPhone kan ik kiezen tussen de speakers waar ik muziek wil hebben (1 of meerdere) en zie ik alà iTunes alles in remote op mijn iPhone.
Alles wat je noemt als voordeel van de Apple Airport Express oplossing kan hiermee ook, echter zonder iTunes te moeten gebruiken een goede NAS is voldoende.
Verder kun je de touch overal mee aansturen... via een webbrowser, via een app die draait op android of de iphone, via de afstandbediening en via het touchscreen.
Via plugins op squeezeboxserver kan ik o.a.:
  • RSS feeds op het ding tonen
  • De weersverwachting laten zien.
  • Dynamische afspeellijsten gebruiken
  • Domitica applicaties aansturen
Ik kan muziek afspelen per ruimte of ruimtes groeperen...
Er is vziw maar 1 fabrikant die dezelfde functionaliteit biedt qua muziek etc. en dat is Sonos.
USB speaker kitje... :X
en niet te vergeten.. de geluidskwaliteit van de Logitechs ligt op een heel andere peil dan die van de Apple oplossing. Die klinkt heel aardig maar daar stopt het ook.
Een aantal voordelen tov jouw oplossing: een atom based headless linux bos is voldoende om squeezebox server te draaien, en al je squeezeboxen te voeden. Dit verbruikt echt heel weinig stroom. SB server kan dan ook nog je server automatisch in standby laten gaan, en weer wekken als er een alarm afgaat of een wol pakketje sturen als je iets wil luisteren.
Squeezeboxserver is extreem gebruikdsvriendelijk en geeft je heel veel mogelijkheden qua afspelen en configuratie tov iTunes: syncen van alle sb's zodat over je hele huis hetzelfde klinkt of overal iets anders, wekalarmen, fancy web interface (handig bij gebrek aan Symbian app), rss feeds op je sb, ...
Zeer hoge wife approval factor: ik gaf mijn vrouw de afstandsbediening van onze classic, en 5 minuten later was ze aan het browsen en had ze al playlisten gemaakt. Vandaar dat uitbreiding met een boom in de slaapkamer snel gebeurd was :)
Ik zie zo'n touch best nog wel staan in de badkamer, waar een afstandsbediening redelijk wat verdrinkingsgevaar loopt.
Dit gaat niet zozeer over de Touch, maar meer over het squeezebox concept:
Voor op de Android en ik vermoed iPhone zijn er ook prima bedieningsmogelijkheden, dan kan je gewoon via je telefoon alles afspelen, wekker instellen etc.
Ook handig is dat je dan via deze applicaties nummers/albums direct kan downloaden naar je telefoon.

Voordeel is dan ook dat je voor een goedkopere variant kan gaan (squeezebox radio bijvoorbeeld) en toch de handige bediening van een touchscreen.

Daarnaast kan je natuurlijk meerdere Systemen in je huis synchroniseren dat ze allemaal hetzelfde tegelijk afspelen...

[Reactie gewijzigd door DRaakje op 16 juli 2010 09:17]

Klopt, en voor de mensen die al een thuis-servertje hebben draaien die op de versterker is aangesloten kan het zelfs helemaal zonder extra hardware. De SqueezeCenter software is vrij beschikbaar en heeft naast SqueezeBox output ook de mogelijkheid om de output naar een server proces (SqueezeSlave) te versturen. Door beiden op dezelfde machine te draaien en dan een control app op je telefoon te zetten (bijvoorbeeld iPeng op de iPhone ziet er erg mooi uit) heb je alle voordelen van het SqueezeCenter systeem, zonder dat je maar 1 euro extra aan hardware uit hoeft te geven.

Wat ik mis in de review is wat informatie over de SqueezeCenter web interface, waarmee je playlists kan maken, als player control dient, en zo'n beetje elk aspect van de server en speler kunt configureren. Ik ben nooit een groot fan geweest van web-interfaces om dingen op afstand aan te sturen, maar de web UI van SqueezeCenter zit zo goed in elkaar dat het gewoon super werkt. Heb je bijvoorbeeld een iPad dan kan je ook prima met de webinterface uit de voeten (op een smartphone helaas niet vanwege te weinig schermruimte). Een ander leuk punt van SqueezeCenter dat misschien de moeite van het vermelden waard is, is dat de server ingebouwde ondersteuning heeft voor meerdere squeezeboxen tegelijk, en deze met elkaar kan synchroniseren zodat ze altijd precies tegelijk hetzelfde afspelen. Op die manier kun je er meerdere in je huis (of misschien nog zinvoller: winkel, cafe, etc) plaatsen, en in elke ruimte dezelfde muziek afspelen, zonder overal audio kabels naartoe te hoeven leggen. Last but not least is het totaal irrelevant dat de player geen wireless-n ondersteunt. De hoogste data rate die je ooit naar het apparaat gaat sturen zal waarschijnlijk 320 kbit/s zijn, dus zelfs wireless-g is eigenlijk al overkill.

Alles bij elkaar een super product, prima hardware, prima software, open, uitbreidbaar, flexibel, en zeer redelijk geprijsd vind ik zelf. Echt een aanrader. Ik heb zelf de Classic, maar als ik het zo lees is de Touch weer net zo goed.
Klopt, en voor de mensen die al een thuis-servertje hebben draaien die op de versterker is aangesloten kan het zelfs helemaal zonder extra hardware
behalve dan de squeezebox touch, dat is je extra hardware. :)

Het enige wat ik mis is dat dit niet wireless is. Ik wil nou juist geen ethernet kabel hoeven trekken richting m'n stereo. (daarom heb ik nu een extra airport express die via optisch naar de versterker gaat, en z'n ethernet poort geeft dan ook ethernet aan de BD speler)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 18 juli 2010 11:57]

behalve dan de squeezebox touch, dat is je extra hardware
Nee zonder squeezebox had ik het over. Als je al een computertje hebt draaien dat op je versterker zit aangesloten, dan heb je niet per se een squeezebox nodig. De server kan je zo installeren, en in plaats van een squeezebox draai je dan een software client (squeezeslave) die gewoon over de audio hardware van je server output. Voor de bediening gebruik je dan de webinterface of een smartphone client.
Dit is volledig wireless!
Onze Voltcraft-meter gaf aan dat de Touch in zijn idle-stand 3,3W verbruikt en tijdens het afspelen van muziek 3,8W nodig heeft. Dat is minder dan de Classic, die in de ruststand 6,5W verstookt en tijdens audioweergave 6,8W. Dit is opvallend, aangezien de Classic slechts een monochroom led-scherm heeft, maar dat apparaat stamt wel uit 2005. Sindsdien heeft Logitech duidelijk progressie gemaakt
De Classic heeft dan ook geen LED maar VFD scherm, die gebruiken iets meer stroom, maar is wel enorm helder en onder iedere hoek goed te lezen. De VFD kan je overigens dimmen waardoor ie minder stroom gebruikt.
Toch blijf ik het opvallend vinden dat een kleuren-lcd met hogere resolutie minder verbruikt dan een monochroom scherm. Helderheid en kijkhoek van de Classic zijn echter wel twee pluspunten idd.

Tekst mbt VFD aangepast overigens.
Het kan ook aan de adapter liggen, de moderne switching exemplaren zijn zuiniger dan de ouderwetse met trafo die met niks doen al warm worden.
De classic heeft ook een switch voeding
Er wordt gesproken over een 24bits Wolfson-dac. Waar is die voor nodig? Ik heb er zelf niet zo veel verstand van, maar ik zou zeggen:
# MP3 = digitaal
# decoderen van MP3 naar digitaal signaal
# digitaal signaal doorsturen via optische kabel, ook digitaal.

Komt toch geen analoog bij kijken?
Of is het zo dat er een DA-AD conversie plaatsvindt bij het omzeten naar een optisch signaal?
Of wordt het alleen gebruikt voor de tulip/coax aansluiting?
uhm, om geluid over de analoge links/rechts tulp-uitgang (én de hoofdtelefoonaansluiting) te kunnen produceren richting een ouderwetse stereo-installatie (of een hoofdtelefoon) zonder digitale ingang misschien?

dat laatste dus wat je noemt denk ik ;)

[Reactie gewijzigd door moreasy op 16 juli 2010 11:14]

Mooi spul!
Strakke review ook.

nummer Tape me baby moet denk ik Take me baby zijn

en verder: is er iets bekend over het stroomverbruik van die dingen?
ook op de logitech website kan ik er zo niks over vinden
Het apparaat verbruikte met de brightness op de hoogste stand en muziek afspelend 3,8W. In rust-stand gaf de meter 3,3W aan. Zoals in het artikel staat. ;)
oeps, heb ik daar toch overheen gelezen, thanks :p

edit: 3.8W is best netjes trouwens :)

[Reactie gewijzigd door SirLenz0rlot op 16 juli 2010 09:53]

In combinatie met de Spotify plugin is dit apparaat helemaal ideaal, werkt perfect :)

En ook ik gebruik de afstandsbediening amper. Of de touchscreen, of gewoon vanuit de browser.
Heb je vor Spotify nog steeds een Squeezeserver nodig? Of is er inmiddels al een plugin o.i.d beschikbaar voor de Touch waarmee ke Spotify playlist kan afspelen?

Nadeel van de vorige Squeezeboxen is namelijk dat je een server nodig hebt. Deze Touch heeft dat niet nodig. Maar wat ik gevonden heb over Spotify plugins dat deze wel weer een server nodig zou hebben... klopt dat?
ja voor de zelf ontwikkelde Spotify plugin ( door de community dus: namelijk: Triode ) is een Linux of Windows server nodig. Als Logitech dit zelf gaat doen kan het via het mysqueezebox netwerk.
In combinatie met de spotify plugin: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=79706
is het een geweldig apparaat.
Ik ben het trouwens absoluut niet eens met
Hoewel het apparaat Touch in zijn naam draagt, zal de afstandbediening dus niet de alternatieve maar de primaire manier van bedienen zijn.
De afstandbediening gebruikte ik de eerste week en nu alleen nog maar de touch. Daar speelt zeker mee dat snel kiezen op het touckeyboard te prefereren is boven het gedoe met schuivende lettertjes.
In combinatie met een Boom in de keuken die synchroon loopt een topcombinatie. Aanrader dus!


edit: wat ik trouwens mis in het artikel is de gebruikte firmware versie. Daar zitten inmiddels grote verschillen in. Voor degenen die het willen uit proberen hier alle versies:
http://downloads.slimdevices.com/nightly/index.php

de 7.5.1 en 7.5.2 zijn de standaard versies waarbij de 7.6 versie specifiek geschikt zou zijn voor de sparc en zeer lichte NAS boxen
7.4 niet meer gebruiken, is verouderd.

[Reactie gewijzigd door SED op 16 juli 2010 13:54]

Dan koop je een Squeezebox receiver en gebruik je je telefoon om hem te bedienen!
Ik heb zelf een Duet gekocht. Was daar zo over te spreken dat ik er nu nog 4 receivers en een Boom (in de keuken, geen kabels!) bij heb gekocht. Ik heb 1 Controller maar moet zeggen dat Squueze Commander op mijn Android makkelijker en sneller werkt dan de Controller van logitech zelf.

Off topic: Ik heb ook een harmony 1100 en naar mijn idee is hij briljant. Toegeven dat je de software af en toe een beetje moet helpen. (Eerst de stroom aan en dan de TV, niet andersom) Maar als je hem eenmaal klaar hebt, kan zelfs je vriendin een DVD kijken zonder daar 5 afstandsbedieningen voor te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Boeing op 16 juli 2010 10:52]

Ik heb sinds eind vorig jaar ook een Duet. Als ik had geweten dat ik enkele weken later een Android Phone (Motorola Milestone) zou aanschaffen, dan had ik waarschijnlijk alleen een losse receiver gekocht.

Met een Android phone (squeeze commander) is mijn Squeezebox goed te bedienen. Puur uit gemakzucht pak ik wel gewoon m'n Duet controller, dan hoef ik namelijk geen app op te starten. :+

De Touch biedt - voor mij - geen meerwaarde ten op zichte van de Duet. Ik zal dus zeer zeker niet upgraden.

[Reactie gewijzigd door Mawlana op 17 juli 2010 10:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True