Logitech claimt dat de Touch de formaten mp3, flac, wav, aiff, wma, Ogg Vorbis, he-aac v2, hd-aac en Apple Lossless ondersteunt. Via transcodering zouden ook wma Lossless, ape, mpc en WavPack afgespeeld kunnen worden, en voor streaming audio zou ondersteuning voor mp3, Ogg Vorbis, he-aac v2 en wma aanwezig zijn.
We hebben de claims getoetst met een muzieknummer dat we in alle genoemde formaten hebben omgezet. Vanaf een pc in het netwerk konden alle bestandsformaten zonder problemen afgespeeld worden en hetzelfde gold voor weergave vanaf een externe usb-schijf. Zoals eerder gemeld, leverde de weergave van Apple Lossless en mpc vanaf een sd-kaart wel problemen op.
Bij het testen van enkele radiostations die in de ondersteunde formaten streamen, kwamen we geen problemen tegen.
We schreven al over de mogelijkheid om via Flickr foto's te streamen en uiteraard kan op de lcd ook album art worden vertoond. De gebruiker kan echter ook door zijn eigen collectie foto's en afbeeldingen browsen of deze in een slideshow weergeven. Dit kan vanaf usb-opslag en sd-kaart. De speler toonde zonder problemen jpeg-, gif-, bmp- en png-bestanden.
Geluidskwaliteit
De Squeezebox Duet en Classic blinken in hun prijscategorie uit als het op de geluidskwaliteit aankomt, en Logitech heeft op dit onderdeel bij de Touch gelukkig niet bezuinigd. We gebruikten wederom een wav-bestand van de Autechre-remix van Jimi Tenors 'Take me baby', dat veel dynamiek, complex hoog en extreem laag bevat. We horen geen verschil met de eerdere Squeezebox-modellen. Net als de Squeezebox Duet gebruikt de Touch de 24bits Wolfson-dac. De Squeezebox Classic gebruikte een 24bits Burr-Brown-dac.
Update: we zagen de WM8974G van Wolfson voor de dac aan maar dit blijkt niet het geval te zijn. De dac is de AK4420 van AKM Semiconductor. Deze 24bits dac is van hogere kwaliteit dan die van Wolfson en Burr-Brown aangezien de chip audio met een samplerate van maximaal 192kHz ondersteunt. Bij de Touch is ondersteuning voor 96kHz-audio aanwezig waar dit bij de Duet en Classic maximaal 44,1kHz was.
Hoewel de Touch waarschijnlijk in eerste instantie niet de aandacht van audiofielen heeft, bezit het model een eigenschap die audiofanaten zeker zal aanspreken en die de speler met kop en schouders boven de concurrentie in dit prijssegment doet uitstijgen. De Touch kan namelijk digitale audio weergeven zonder deze te resamplen, tot en met 24bits audio met samplerates van 88,2kHz of 96kHz. Meestal is zulke bit transparancy voorbehouden aan high-end audioapparatuur. De Touch kan overigens bestanden met een nog hogere samplefrequentie dan 96kHz afspelen, maar converteert dan wel naar de helft van die frequentie.
Verbruik
Onze Voltcraft-meter gaf aan dat de Touch in zijn idle-stand 3,3W verbruikt en tijdens het afspelen van muziek 3,8W nodig heeft. Dat is minder dan de Classic, die in de ruststand 6,5W verstookt en tijdens audioweergave 6,8W. Dit is opvallend, aangezien de Classic slechts een monochroom scherm met een resolutie van 320x32 heeft. Het gaat echter om een vacuum fluorescent display-scherm dat op volle brightness erg helder is maar dan ook meer verbruikt. Bovendien komt de Classic uit 2005. Sindsdien heeft Logitech duidelijk progressie gemaakt.
Binnenkant
We hebben de Touch ook nog even gedemonteerd en we kwamen er onder andere achter dat het aparaat is uitgerust met een MCIMX353-multimediaprocessor van Freescale met een kloksnelheid van 532MHz. Rechtsbovenin troffen we de ambient-lightsensor aan, waarmee de brightness automatisch aan de lichtinval kan worden aangepast. Ook zijn er infraroodsensoren die de aanwezigheid van een gebruiker kunnen detecteren en de speler dan uit de slaapstand kunnen halen. Opvallend was dat linksonderin een microfoontje verstopt zit. Het is onduidelijk waar deze voor dient.
:fill(white)/i/1279183500.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1279183501.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1279183502.jpeg?f=thumb)