Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Reacties (99)

Wijzig sortering
Even buiten de regelrechte fouten die in het artikel staan, ik was verrast met de nieuwe interface. Microsoft toont aan dingen compleet anders te kunnen doen - en verandering moest er komen. Dit is een drastische verandering in vergelijking met de oude WM (waar ik nog steeds toch <3 voor heb).

Tegelijkertijd betekend deze grote verandering ook dat we niet zomaar aannames kunnen maken. Microsoft is in het verleden altijd sterk geweest met support for 3rd party devs, maar we kunnen niet aannemen dat het nog zo is.

Neem als voorbeeld het multitasken. Velen zien het hier somber bij in - en inderdaad, wat ze zelf zeggen klinkt niet erg positief. We weten echter weinig over de tech uiteindelijk in elkaar zit, maar een ding wat we wel weten is dat de engineers van MS ook niet op hun achterhoofd gevallen zijn (alleen hun managers ;)).

Ten eerste is WP7S wel degelijk een full multitasking OS. Het gaat hier natuurlijk om hoe 3rd party apps dat ook kunnen zijn.

Wat hebben ze nu gezegd? Ze zeggen dat applicaties op de achtergrond gepauzeerd worden. Om eerlijk te zijn, voor verreweg de meeste applicaties is dit prima, die hoeven niets te doen zolang je er niet naar kijkt. Er is niet gezegd dat applicaties niets kunnen doen op de achtergrond.

Bij de voorgaande WM versies is het zo dat je app gewoon lekker door draait en zijn ding doet. Jammer genoeg zijn er veel coders die weinig aandacht besteden aan de resources die een app gebruikt als deze niet op de voorgrond is. Je moet extra code toevoegen om je app het 'rustiger aan' te laten doen als deze niet gebruikt wordt maar wel draait.

Vanuit mijn (developer) oogpunt is het eigenlijk veel logischer (efficienter) een app 'by default' te laten pauzeren wanneer deze niet op de voorgrond draait. Als een app echt iets moet doen zelfs als deze niet op de voorgrond draait, dan zal de app dat kenbaar moeten maken aan het systeem. (Voor de WM 5/6 coders onder ons: min of meer net zoals code uitvoeren terwijl het scherm uitstaat).

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld een gescheiden background service en front-end. Veel van de applicaties die er zijn op dit moment die op de achtergrond moeten blijven draaien zouden op deze manier gescheiden kunnen worden (en eigenlijk 'moeten' al zie je dat niet vaak terug in bv XDA apps). Als het OS dynamisch deze achtergrond modules zou kunnen laden en vrijgeven, dan hoeft je front-end niet 'wakker' te zijn. Dit stelt het OS in staat om (ik noem maar iets) te gaan swappen en/of resources ergens anders aan te besteden. Want vergis je niet, bij de meeste 'minder goed geschreven' apps voor WM is de grootste 'resource-hog' de UI, en juist niet die code die constant uitgevoerd moet worden.

Ik noem maar wat dingen, en ik heb geen idee hoe het uiteindelijk in elkaar zit (dat weten we na MIX'10 pas), maar dit zijn mogelijk manieren van hoe background-processing voor 3rd party apps zou kunnen werken. Het is tenslotte wel Microsoft, en het blijft een CE-based systeem, dus ik kan me nauwelijks voorstellen dat ze dit soort multitasken echt zouden uitschakelen. Wat wel zeker is, is dat er een legio aan manieren zijn om veel efficienter met achterground-toepassingen om te gaan dan hoe het gebeurt in de huidige WM versies.

Wellicht is het allemaal een stuk minder dramatisch dan het lijkt op dit vlak, en gooit Microsoft het in dit geval simpel weg in een hoek waarmee developers geforceerd worden efficient met resources om te gaan, en het uiteindelijke resultaat eigenlijk min of meer op de huidige situatie lijkt, maar dan gewoon veel efficienter.

Als ze dit op een goede manier opgelost hebben, is dat zeker een marketing punt. Wellicht is het puur dat ze het gewoon niet slim geformuleerd hebben. Of wellicht zijn onze grootste nachtmerries werkelijkheid geworden... We zullen het zien. In ieder geval is dat maar een van de weinige punten waar de meeste devs op dit moment hun vraagtekens bij zetten.

Qua interface is zoals hierboven al eerder gezegd is alles goed anders. Ik heb nog mijn twijfels aan hoe lekker dit gaat werken in de praktijk, maar daar kan eigenlijk niemand een echte uitspraak over doen tot ze het geprobeerd hebben. Kwestie van afwachten en gebruiken.

Natuurlijk blijft het wel zo dat geliktheid aan efficientie af kan doen. Als een animatie een seconde duurt is dat te lang. Duurt deze echter 250ms dan is dit werkbaar, en lijken dingen vloeiend terwijl er ondertussen toch stiekem 250ms beschikbaar is om dingen in te laden. In 250ms kun je aardig wat berekeningen uitvoeren naast de animatie zelf.

Ook lijkt het tot noch toe in de video's e.d. dat om bij daadwerkelijke functionaliteit te komen je een aardig aantal clicks en swipes met doorlopen. Ik ben benieuwd hoe dat in de realiteit gaat werken.

Uit het artikel en het commentaar tot nu toe komen nog wat andere voor de hand liggende vragen, zoals hoe het zit met custom ROMs. Ook al zijn deze op dit moment gemeengoed moet je niet vergeten dat er aardig wat hackerij door een paar experts aan te pas komt voordat custom ROMs gemaakt en geladen kunnen worden voor een bepaald apparaat. Dat dit meestel redelijk snel na release gebeurt en het dus makkelijk lijkt betekend niet dat dat zo is. Dit verhaal zal voor WP7S niet anders zijn. Het zal initieel waarschijnlijk langer duren omdat er veel nieuws is, maar in de basis blijft het redelijk hetzelfde.

Een ander iets is de browser. Volgens de geruchten is deze op IE7 gebaseerd maar bevat ook al bepaalde elementen van IE8. Een soort IE7.5 dus. Hoe boeiend dat is, tja... Het zal waarschijnlijk niet Opera Mobile overtreffen.

Daarmee komen we aan op de vraag van (non-jailbreaked) 3rd party apps. Een ding is duidelijk, ze willen met WP7S een front maken, zeker tijdens de initiele release. Er wordt echter ook gesproken over dat het 'na een tijdje' wel mogelijk is voor OEMs om de interface te veranderen. Zo is er bijvoorbeeld ook al aangetoond dat bepaalde Sense builds code bevatten die checken of het OS WP7S is. Dit kan een aanleiding zijn om te bedenken dat (a) dit niveau van customization wel degelijk mogelijk is en (b) dat oudere WM code niet compleet incompatible is.

De grote vraag (voor mij dan) blijft in dit geval in hoeverre installeerbare 3rd party apps dit soort dingen ook kunnen doen (zonder jailbreak). Hoe 'restrictive' is het OS voor devs? Daar staat of valt een hoop mee, jammer genoeg moeten we nog even wachten voor we het weten.

Hopelijk blijven dingen als Opera Mobile en Sense mogelijk (dat de keus er is.. of het beter is is een tweede).

Iets wat me ook opviel is dat de "bel"/"ophangen" knoppen verdwenen zijn. Persoonlijk vind ik dat een kwalijke zaak bij een telefoon - bellen, daar is 'ie uitendelijk natuurlijk voor!

Maar goed, we zullen het allemaal zien binnenkort. (Jezus wat een lap tekst!)

[Reactie gewijzigd door BoomSmurf op 18 februari 2010 03:25]

Een ander iets is de browser. Volgens de geruchten is deze op IE7 gebaseerd maar bevat ook al bepaalde elementen van IE8.
IE8 herkent default geen telefoonnummers en adressen en dat doet deze browser wel volgens de video. Dus misschien mee 8.5
Zoals dat zo mooi als iets "nieuws" werd gebracht. :) Uiteraard is het wat je tegenwoordig verwacht, maar als je dat als feature moet aangeven, dan vraag ik mij af of er verder nu zoveel nieuws te zien is.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 18 februari 2010 10:37]

Ik denk dat de kracht van bijv. Android de integratie met Gmail, Calendar en Contacts is. Dat Dhr. Sonneveld niet kan beantwoorden of er sync mogelijkheden zijn boor bijv. contacten zegt mij genoeg. Het is heerlijk dat ik m'n contacten in Gmail kan regelen (bijv. profielfoto's toekennen) en dat ik luttele momenten later die foto zie als ik gebeld word.

Het scrollen in de interface komt de bruikbaarheid naar mijn idee zeker ten goede! Echter moet dat vind ik niet betekenen dat je meer clicks nodig hebt om een functie te bereiken.

Verder had ik wel wat meer over de browser willen horen. Er word in het artikel maar 1 zin aan besteed, namelijk dat het een niet gespecificeerde versie is van IE.
Het voordeel van W7PS zoals het nu lijkt te zijn, vind ik eigenlijk de manier waarop Microsoft het geheel onder controle probeert te houden. Men heeft al aangegeven meer te zien in het Apple model, eigen hard- en software en past dit tot op zeker hoogte toe. Nadeel kan idd zijn dat je sommige zaken gewoon niet meer kan doen, waarbij bijv. multitasking ook niet meer hetzelfde zal zijn als ik hem mag geloven. Dit kan je jammer vinden, feit is dat Apple heeft aangetoond dat het wel heel goed werkt voor de uiteindelijke gebruikers-ervaring. Google ondersteuning is hoe dan ook wel een must-have, zonder heb ik zeker geen interesse.
Uh, eigen hardware? Wat mij toch echt verbaasd is dat ik nog steeds weinig fabrikanten gehoord heb over Windows 7 Phone. Als je het aantal aankondigingen voor Android hoort staan ze mijlenver achter.

Dat multitasking daar onder zou moeten leiden is de grootste onzin die er is. Apple heeft dat zelf bewezen door de laatste update.

En dan nog die opmerking van die man over open standaarden...
Hij geeft dus aan dat de iPhone het wel goede laat ervaren (opslaan van de state enzo) ondanks de zeer beperkte multitasking zelf ;)

Ik ben van mening dat het niet goed is dus op mij mag je zeuren, wel is android geprobeerd bam bam bam van app naar app zonder enige vertraging, zonder herladen van pagina's zonder gezeur :) (heb wel 1 van de nieuwere modellen oudere hoewel mijn ervaring daar ook goed was zouden het wel wat minder goed/snel kunnen).
OK, kleine correctie: nieuws: 'Nieuw iPhone-OS heeft multitasking'

Is dus een gerucht. Maar het blijft onzin dat multitasking niet zou kunnen, of beperkt zou moeten worden. Ik kan me nog voorstellen dat Apple eerst de memory protection beter wil regelen voordat ze multitasking uitrollen. Dat is dan meer een marketing beslissing dan een beslissing omdat het zogenaamd niet zou kunnen.
Google bied voor de belangrijkste apps (calendar, contacts, gmail) beperkte activesync/exchange ondersteuning, iets wat altijd al goed werkte op eerdere versies van WiMo en in mindere mate ook op de iPhone. Lijkt me sterk dat dat gaat veranderen.

edit: wou ook nog even meegeven dat ik het gebrek aan multitasking een groot gemis vindt, ze hebben blijkbaar de grootste pijnpunten van hun OS aangepakt (interface/performance/media) maar laten een aantal traditioneel sterke punten vallen, waarvoor ik vroeger altijd voor WiMo koos: onder andere multitasking. Ik hou mijn hart vast wat betreft tweakbaarheid en vrij installeerbare apps.

[Reactie gewijzigd door x3n0ph0n op 17 februari 2010 15:25]

Ik snapte de vraag ook niet, is toch redelijk duidelijk dat als je exchange toe kan voegen je ook gewoon je contacten/agenda en mail met google kunt syncen, is niks google specifieks aan, als een andere willekeurige partij exchange zou ondersteunen dan zou die ook gewoon werken!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 februari 2010 15:59]

Ga je vooral veel huidige android gebruikers mee overhalen om over te stappen. Ik wil gewoon m'n google account invullen en klaar. Als dat wel kan op android in niet op WP7 , dan zal het geen WP7 worden. Aan de andere kant kan je ook geen live account gebruiken op een android (maar ja die waren natuurlijk eerst.)
Meneer weet het gewoon niet. Daar hoef je helemaal niets achter te zoeken. En niemand houdt third party ontwikkelaars tegen om een degelijke gmail programma te ontwikkelen dat alles kan wat jij wil.

Zoals meneer het al zei: volgende maand wordt alles duidelijk voor ontwikkelaars.

Doei
Ik bedoel niet per definitie de diensten van Google, maar meer dat een speerpunt van Android de sync mogelijkheden is en dat daar in 't interview over WP7S niet veel over terug komt.
Ik denk dat er zomaar eenzelfde integratie zou kunnen zijn met hun windows live diensten. Het is aardig logisch dat zij niet gmail op hun os op dezelfde manier gaan ondersteunen als google dat ook niet doet met Live op android.

En google zal voor gmail waarschijnlijk zelf een app moeten ontwikkelen.
Maar als je goed hebt gekeken zeggen ze dat het ActiveSync protocol wordt ondersteund. En google doet dat ook: http://www.google.com/sup...answer=138636&topic=14299

Dus lijkt mijn het geen probleem om bijvoorbeeld je contacten te syncen.
Precies, synchronisatie gaat via active sync, dus in te prikken bij alles wat dat ondersteunt, en dat is eigelijk alles.
De browser is inderdaad wel een belangrijk punt. Die van windows zelf was een beetje traag scheen het, opera of zo zou wel goed werken. Hopen dat dat ook verbeterd is, want volgens mij hebben ze te veel op uiterlijk gelet.
Ik vind de reactie op de vraag of de Zune HD naar Europa/Nederland komt wat vreemd. Omdat die features nu in WP7S zitten, zou een losse mp3 speler niet meer nodig zijn? Dat zou dus indirect het einde van de Zune mediaspelers moeten gaan betekenen dan?
Omdat die features nu in WP7S zitten, zou een losse mp3 speler niet meer nodig zijn? Dat zou dus indirect het einde van de Zune mediaspelers moeten gaan betekenen dan?
Er is natuurlijk weleen goot prjsverschil tussen en smartphone een een touch mp3 speler.
Een Zune HD heb je momenteel vanaf 180 dollar terwijl een dergelijke smartphone toch gauw 500 dollar of meer zal kosten.
Betekende de iPhone dan het einde van iPod Touch? Sorry, ik neem er niet graag Apple opnieuw bij maar het is het beste tegenargument ;)
Zit wel wat in maar hoeveel mensen met een iphone hebben OOK een ipod, de laatste smartphones (iphone/android en deze wimo versie) lenen zich prima voor het afspelen van muziek :) Aan de andere kant lok je met een zune ook weer mensen naar je telefoons :D

Hoewel ik zelf wel lekker vind om een MP3 speler te gebruiken, maarja dna koop ik geen dure (zoals een zune/ipod) maar 1 met lekker veel GB voor weinig... Mijne doet het ook makkelijk 20 uur non stop en weegt hooguit 50 gram en kan ik overal kwijt (creative zen mozaic 8Gb) en heeft een ingebouwde speaker (altijd leuk om mensen in de trein te irriteren (grapje))!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 februari 2010 16:33]

Sony en Samsung zijn zelfs nog betere voorbeelden. Die blijven ook nog laptops, fototoestellen, camcorders en mp3 spelers maken ook al heeft een smartphone die functies in huis.
Ik vind dat je helemaal gelijk hebt en ben het ook eens met GSamson, MS praat echt onzin hier. Er zijn genoeg mensen die wel een losse MP3 (of eigenlijk portable media) speler willen hebben die niet kan bellen. Langere batterijduur van een losse speler is een veelgehoord argument.
Microsoft moet naar mijn mening met iets revolutionairs komen om tegen Apple op te kunnen. Wat ik mis in zo goed als alle screenshots van Phone 7 is overzicht. Op de Iphone kan ik in 1 oogopslag precies zien hoeveel ongelezen mails, gemiste oproepen, ongelezen smsjes ik heb. Maar ook updates voor applicaties, uitnodigingen voor de agenda, facebook-mededelingen etc. Dat overzicht is iets wat ik mis.. Ik zie het niet als een Iphone-killer. Maar ten opzichte van WM6.5 is het sowieso een verbetering.

[Reactie gewijzigd door Bigfoot87 op 17 februari 2010 14:45]

Kijk hier http://www.engadget.com/2...-you-ever-wanted-to-know/

Meest linkse plaatje bovenaan. Overzicht. Ga maar kijken en kom terug en lees verder.

2 gemiste gesprekken, 3 nieuwe texts en 3 ongelezen emails.

Overzichtelijker kan niet!
Maar vervolgens staan Twitter, Explorer, allerlei contacts etc. allemaal weer daaronder of moet ik steeds naar rechts scrollen om uit te komen bij een plots opduikend overzicht. Ik zeg niet dat mij dit in daadwerkelijk gebruik gaat storen, maar zoals het nu overkomt vind ik dat minder prettig dan gewoon een duidelijk overzicht van apps.
@Bigfoot87

Als ik de (p)reviewsites moet geloven geeft Phone7 JUIST overzicht van AL deze zaken in bij elkaar. Daar waar de iPhone dat gebrekkig zou doen. Er is echter wel sprake van een ander soort ordening.

Zou wel een kwestie van gewenning zijn.
Een overzicht van alles bij elkaar wil ik niet denk ik... dat is o.a. het onrustige. Ik wil eerst bepalen wat ik wil zien en dan verder kijken.
Je homescreen is toch gewoon aan te passen, je kan het zo druk/rustig maken als je wilt, lijkt me dus dat jullie allebij je zin kunnen hebben als je wilt :)
Anderzijds mis ik op mijn iPhone wel iets in de trend van het home screen van Windows Mobile. Als ik wil weten of er iets in mijn agenda is moet ik eerst mijn Calendar openen, als ik wil zien wie mij gebeld heeft moet ik eerst naar phone gaan, ...

Je hebt wel iets van een getal in je iphone, maar je moet wel steeds de applicatie opstarten voor meer info, een handig overzicht is het m.i. dus niet. En sommige dingen verdwijnen als je je iPhone unlocked,of kan je niet snoozen,... daar schiet de iPhone nog altijd tekort vind ik
LockCalendar al geprobeerd? Kun je aankomende afspraken op je lockscreen laten zien :) Werkt alleen met jailbreak helaas.

[Reactie gewijzigd door StefanFlan op 17 februari 2010 16:29]

Dat kan ook bij WP7. Dat noemen ze de homepage 8)7 Waar denk je dat al die hubs ervoor zijn :)

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 17 februari 2010 14:51]

Punt is... overzicht. En daar geef ik Bigfoot wel enigzins gelijk in, dat is ook mijn indruk tot op heden, je scrolled van links naar rechts (je glijdt als het ware over een grote achtergrond) en echt rustig oogt dit allemaal niet. Onrust geeft een minder overzicht.
Zelf kan ik er nog niet aan wennen, het is nieuw, het is scrolly, het is gedurfd... en dat heb ik lange tijd gemist van MS. Maar practisch... ik heb dan gewoon liever iets wat meer straight-forward is, waar je snel even wat kan checken en klaar, dit is me iets te warrig en teveel gescroll. Ik ga het zeker eens uitproberen of dat ook echt zo voelt.

edit: En of iets er nu plots gelikter uitziet of niet, daar gaat het maar tot op zekere hoogte om. Bruikbaarheid en vooral intuitiviteit zijn veel belangrijker dan of iets er plots nieuwer uitziet. Dat is wat ik mij nog afvraag, focussed men nu niet teveel op de mooie animaties...

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 17 februari 2010 14:35]

Tja, het ziet er zeker niet verkeerd uit maar het is wel het bekende liedje... Of zoals de man in het filmpje (pagina 2) zegt: "Of course we support all those kind of features users expect today". En dan "We want all those products feel like a family", hebben ze dat nu ook in de gaten? En dus hebben ze vooral goed naar de concurrent gekeken, die toch eerst genadeloos door Balmer was afgebrand. Zelfs die zwarte shirtjes komen me nogal bekend voor.

In de mooie animaties zie ik wel veel haperingen, het scrollen gaat traag en je ziet hem enkele malen dezelfde beweging maken omdat er niks gebeurt.
Ben ik de eerste die gaat zeggen: "Dit kan komen omdat het een development build is". Maar het was mij inderdaad ook opgevallen, waarbij de camera steeds snel even wegdraait als er iets schokt.

Ook probeert men in het filmpje ook heel positief te doen over functies die al lang standaard zijn in andere telefoons (daarom is dat hele filmpje ook opgenomen met een side-kick, die leuk kan aangeven dat het allemaal geweldig is, waardoor de makke schapen gelijk zijn overtuigd).

Viel me om bovenstaande reden mee dat de meeste reacties hier gematigd zijn (en niet overdreven positief). Toch vind ik ten opzichten van WM6.5 dit een hele vooruitgang (1 die er al veel eerder had moeten zijn als je het mij vraagt, men heeft te lang WM proberen uit te melken tot het punt dat men echt weer eens wat moest doen).

Om nog even terug te komen op de haperingen op een 1ghz telefoon vind ik dit nou niet echt kunnen (ja dat zijn de minimale eisen, lijkt mij dat die dev phone daar ruim aan voldoet (vooral omdat je het de mensen wil laten zien)) om niet over het bugje te praten bij SMSjes waarbij de tekst tijdens het flippen achter de tijd/accumeter balk viel ;)

Alleen is het nog zien hoe leveranciers hier hun eigen draai aan willen geven, aangezien WM7 daar veel minder ruimte voor bied (er is geen app scherm waar apps kunnen worden opgestart, staat allemaal op dashboard zover ik zag)... In WM moest het wel en in Android is men ook redelijk vrij een eigen home te maken, zolang men maar het app menu in kan.

Het lijkt mij in WM7 toch stukken moeilijker, daarbij lijkt het me wel een must aangezien telefoonfabrikanten zich willen onderscheiden. Een eigen draai geven aan de voorkant die gelijk is aan het design van de applicaties lijkt me om die reden heel moeilijk, hooguit dat die widget thingies kunnen worden veranderd door de leverancier (en vast nog wel talloze andere nasty fancy interface hacks).

Al met al: De stap in de goede richting, te laat, maar het is Microsoft die toch nog wel wat markt heeft in 6.5, redelijke banden heeft met leveranciers (aangezien men nog steeds 6.5 phones maakt) dus het zal wel goed komen, al zie je mij niet overstappen, ik blijf heerlijk op android (al moet ik zeggen dat ik de simpelheid van WM7 wel heerlijk vind, maar misschien kijkt android nog eens een hoop af van WM7). Het is nu een kwestie van smaak wat je kiest WM7, Android, Maemo of iPhone (ja sorry de WM6.5 keuze vind ik echt niet meer kunnen, idem voor Symbian (miss ^2 weer)).

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 17 februari 2010 21:27]

Nu je het zegt ja, de camera draait idd even weg. :) Dat is nu precies waar ik dus een beetje bang voor ben... als dit de performance is (niet slecht, maar zeker niet stottervrij) op een telefoon met de benodigde specs... mmm, dan weet ik dus niet of ik die effectjes wel wil hebben. Een mobiel apparaat, onderweg, moet gewoon snappy zijn... niet teveel tijd in beslag nemen met animaties en niet teveel afleiden en dat zie ik nog niet helemaal mooi uitgekristalliseerd hier. Maar het is versie 1, zowiezo veel beter dan 6.x (maar dat was niet al te moeilijk) dus ik wacht rustig op versie 2.
Ik neem aan dat de schokkige nog wel gefixt word. ik ben nog steeds niet tegengesproken met mn opmerking "dat het een van de laatste stappen is om de software te optimaliseren".
Misschien wel, maar dat heb ik dus vaker gehoord. Als je een OS uit de doeken doet en er een hele showcase van maakt, then it better be good. En schokkerige performance valt direct op. Veel mensen lijken daar geen probleem mee te hebben, getuige ook de responses die ik vaak kreeg op het gewone WM (wat iedereen nu plots niks vind), maar ik stoor mij daar mateloos aan... ik zag dat in 2000 en eerder, het is nu 2010, dan wil ik gewoon een snappy OS.
Aangezien ze het op de Zune goed hebben gekregen zal dat op de telefoon toch ook wel lukken?
Een Zune hoeft lang niet zoveel te kunnen natuurlijk, dus ik wacht gewoon even af of ze dat lukt. Verder is het hun eigen hardware (de Zune) en gaat dit weer op allerlei apparaten waarvan we nog moeten afwachten hoe goed dat werkt.
Het is niet hun eigen hardware, hoogstens een referentieplatform gebaseerd op hun minimale eisen. En je kan/mag WP7S alleen gebruiken op een apparaat dat voldoet aan de (vrij strenge) hardware-specificaties die Microsoft bepaalt.
Dus WP7S zal op verschillende apparaten van fabrikanten nagenoeg even goed presteren, waarbij zelfs de slechtste apparaten nog steeds ruim voldoen aan de minimale eisen.
Ik ben wel stomverbaast/onder de indruk dat Microsoft het "nieuw,scolly en gedrurft' heeft gemaakt. Daarbij wil ik het woord uniek ook nog graag aan toevoegen want zo'n interface heb ik nog niet gezien op een telefoon.

Ik heb persoonlijk echt een vreselijke hekel gehad aan windows mobile 6.0 etc. Redelijk traag, ingewikkeld en het zag er naar mijn idee niet uit. Nu komen ze met een zo lijkt het snel/simpel en flashy besturingsysteem uit! 1-0 voor Microsoft 8-)
Op dit moment staat Microsoft achter, dus ik zou toch echt een andere stand dan 1-0 schrijven.
Windows Mobile 6.1 en .0 zijn waardeloze OSSen,.,, echter 6.5 is een geweldig lekker werkend systeem.

Heb het zelf op mijn Touch 2.
Wil niets anders meer.

Dus wat dat betreft staan ze niet meer achter.
Ik ben enthousiast. Natuurlijk moeten we kijken hoe dit in werkelijkheid zal werken. Maar eerste indruk is voor het eerst sinds lang positief over windows Mobile.

Het zou natuurlijk heel mooi zijn wanneer een Hubs API beschikbaar komt voor 3rd party developers, waarbij nieuwe hubs of extensies van Hubs gemaakt kunnen worden.
Je kan beter een MeeGo of Android telefoon kopen. Door open source initatieven te ondersteunen verbeter je de wereld in plaats van kapitalistische megacorporaties als Microsoft nog rijker te maken en die de vrijheid van de consument inperken om zichzelf te verrijken. Denk eens na: is het wel verstandig om de zakken te vullen van Microsoft. Is Microsoft wel zo'n goed bedrijf? Uit het verleden van Microsoft blijkt dat niet bepaald.

[Reactie gewijzigd door bobwarley op 17 februari 2010 21:45]

Net of dat Google niet aan zelfverrijking en aan beperking van vrijheden van de consument doet.

Sterker nog, ik durf best te beweren dat je gegevens bij MS veiliger zijn dan bij G.
G heeft als hoofd bron van inkomsten om dat voor al niet te doen.
Oh vertel me eens hoe Google onze vrijheid inperkt? Microsoft is een heel nasty bedrijf. Lees jij eerst nog maar eens door:

http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Microsoft

[Reactie gewijzigd door bobwarley op 17 februari 2010 22:29]

Ja, stick it to the Man! :z

Android komt ook van een "kapitalistische megacorporatie" (ik neem aan dat daar ook gelijk een waardeoordeel in zit). Achter vrijwel alle grote open source projecten zitten "kapitalistische megacorporaties" en dat is niet vanwege een of andere hippie ideologie, het is gewoon een business model.

Altijd leuk, mensen die open source software gebruiken als een morele verplichting zien. Het is geen doel op zichzelf, het is een middel. Waarom zou het een eindgebruiker ook maar iets moeten boeien of het OS open source is of niet? Iemand zegt dat ie positief is over WM7 en jij vertelt hem als een soort predikant van je FOSS religie dat dat verkeerd is? 8)7
Die Office skin die je ziet zit ook in de beta van Office 2010 die ik nu draai op het werk..
voor de rest ziet het er niet uit. Allemaal van die veel te grote plaatjes en het overzicht is idd ver te zoeken!!! ;(
Windows Mobile is altijd al een heel open en tweakbaar besturingssyteem geweest. Gaat dit met Windows Mobile 7 veranderen?

Je leest overal afwijkende vragen als het over onderwerpen gaat die men zelf nog niet in de media heeft gebracht. Ik weet dat volgende maand er weer een congres is waarbij er zal worden ingegaan op de dev-tools. Wat dat betreft is het wel een slimme "marketing-tactiek"; in plaats van alles in één keer bekend te maken doet men iedere keer een stukje. Steve Balmer heeft trouwens gezegd dat de telefoons uiterlijk kerst dit jaar op de mark zullen verschijnen. Dus het gaat nog wel even duren allemaal.

[edit]
Bron: http://www.microsoft.com/presspass/presskits/windowsphone/

[Reactie gewijzigd door WizX op 17 februari 2010 15:17]

Ik denk dat je nog wel gewoon kunt syncen incl contacts en agenda met gmail. Gmail ondersteund Activesync en dan kun je dus daar gewoon mee syncen. Kon met 6.5 ook en lijkt me dat dat dan ook gewoon met 7 werkt.
Ik vind de interface er fris uitzien, ik ben nog wel een beetje huiverige voor de homepage.

Ik hoop dat microsoft de sterke punten van wm6 er wel in laat, anders denk ik dat veel mensen teleurgesteld zullen zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True