Van sport naar extreme sport
Natuurlijk: elke game zal eerst iets moeten bewijzen voordat de loftrompet gestoken kan worden. Toch zagen we allang aankomen dat Colin McRae Dirt 2 een topgame zou gaan worden. Die stelling hadden we ook wel blind durven aannemen, want laten we eerlijk zijn: Codemasters heeft de laatste jaren een ijzersterke reputatie opgebouwd als het gaat om racegames. Dirt was al goed, Race Driver Grid deed er nog eens een schepje bovenop en nu kunnen we zeggen dat de ontwikkeling van die twee games eigenlijk 'slechts' de opmaat was naar iets dat erg dicht in de buurt komt van - voor zover die bestaat - de ultieme racegame.
Getest op: PlayStation 3
Ook verkrijgbaar voor: Xbox 360, pc (december 2009)
Afwijkende versies: Nintendo Wii, PlayStation Portable, Nintendo DS
Colin McRae zelf mag ons dan alweer een tijdje geleden verlaten hebben, Codemasters zorgt ervoor dat de naam van de Schot in elk geval bij gamers nog lang over de tong zal gaan. Dirt 2 is de eerste game in het genre waar McRae helemaal niet meer aan heeft meegewerkt, reden waarom Codemasters er een eerbetoon aan de overleden rallylegende van heeft gemaakt. Dat wordt je in het begin van het spel duidelijk meegegeven, als je de eer hebt in een auto te kunnen stappen waarin Colin McRae zelf nog heeft gereden. Het is een mooi gebaar, zonder dat er in de rest van het spel te dramatisch wordt gedaan: het is een game, en aan een game hoor je plezier te beleven.
Een trailer als centrum
Dirt 2 is uiteraard de opvolger van Colin McRae Dirt en dat blijkt uit alle facetten van het spel. Toch is er in het spel genoeg ruimte voor vernieuwing, en die is voor een groot gedeelte te vinden in de structuur van het spel. Wat je ook aan het doen bent, alles loopt via je 'trailer', die het centrum van het spel vormt. Vanuit je trailer kun je wedstrijden in de Dirt Tour starten, maar ook je verzamelde, vrij te spelen voorwerpen bekijken of een multiplayer-sessie starten. Zodoende zou je de trailer kunnen zien als het hoofdmenu van het spel.
Die opzet heeft alles te maken met de veranderde achtergrond van het spel. Waar de nadruk in oudere Colin McRae Rally-games voornamelijk lag op de sportieve kant van het rallyracen, is dat accent met Dirt 2 duidelijk verschoven naar extreme sports. Die verschuiving werd in de eerste Dirt al ingezet, maar dat was vooral in de racetypes te merken. In Dirt 2 heeft Codemasters ook veel aandacht besteed aan wat er buiten de races gebeurt. Zodoende zijn traditionele menu's vrijwel afgezworen, kom je overal reclame tegen van merken die groot zijn in de wereld van extreme sports, en maken bekende namen als Dave Mirra, Ken Block en Travis Pastrana hun opwachting in het spel.
Races kiezen en auto's upgraden
De nieuwe achtergrond van het spel zal fans van de traditionele rallysport wellicht een beetje afschrikken. De tijd dat je een volledig kampioenschap in het World Rally Championship doorspeelde, ligt met Dirt 2 al ver achter ons. Wel zullen er diverse rally-stages verreden kunnen worden, maar niet in de vorm van een volledige rally, met de bijbehorende vijftien of meer etappes. Wie in deze rallygame dus namen als Sébastien Loeb en Petter Solberg verwacht, komt van een koude kermis thuis.
De afwezigheid van de traditionele WRC-licentie mag de pret echter niet drukken. Het jaarlijks recyclen van dezelfde content zou immers ook maar saai zijn, waarmee je de intrede van nieuwe vormen van rallysport in het spel ook positief kunt uitleggen. Dirt was al met die innovatie begonnen en Dirt 2 gaat er vrolijk mee door. Zo zul je een aantal nieuwe evenementen tegenkomen, die over het algemeen prima uit de verf komen. Gatecrasher, waarbij het erom gaat zoveel mogelijk bordjes omver te rijden terwijl je zo snel mogelijk een parcours aflegt, is wat ons betreft de minst leuke toevoeging, maar daarmee nog niet vervelend om te spelen. Het fijne aan Dirt 2 is echter dat je geen enkel evenement verplicht hoeft te rijden. Als je wil kun je dus vrijwel alle Gatecrasher-events links laten liggen.
Hevige strijd
Dat komt goed uit, want de overige racetypen zijn over het algemeen spectaculairder. Vooral de nieuwe afvalraces kenmerken zich door chaos en verbeten gevechten om maar niet op de laatste plaats te rijden. Elke twintig seconden valt er een auto weg, dus je kunt op je vingers natellen dat er, zodra er nog maar twee of drie coureurs over zijn, de strijd behoorlijk hevig zal zijn en fair play eventjes niet meer zo heel belangrijk is. Naast de nieuwe modi zijn de varianten die al uit Dirt bekend zijn, zoals Rallycross en Trailblazer, ook weer van de partij.
Een wezenlijke verandering is wel dat je in Dirt 2 niet langer voor vrijwel elk evenement een andere auto nodig hebt. Of het nu komt doordat het 'de' Colin McRae-auto is of niet, je kunt de auto waarmee je begint tot het einde van het spel voor diverse rallydisciplines gebruiken. Het enige dat je daarvoor moet doen is het upgraden van je auto wanneer je in de rally's een niveau omhoog gaat, en je moet je auto tegen een bepaald bedrag laten ombouwen als je een racetype voor je kiezen krijgt waar je auto op dat moment nog niet geschikt voor is. Deze opzet geldt voor een groot deel van de rally's, al gelden er af en toe bepaalde beperkingen die je toch dwingen een andere auto uit te kiezen.
Vanzelfsprekend?
Het spreekt vanzelf dat alle auto's in het spel een uniek gevoel met zich meebrengen en hun eigen eigenschappen hebben. Hoewel, is dat wel zo vanzelfsprekend? Je zou er inmiddels snel aan voorbij gaan, maar het blijft natuurlijk een enorme prestatie van de ontwikkelaars om zoveel totaal verschillende auto's op een geloofwaardige manier in het spel te stoppen. Als we dan toch een puntje van kritiek mogen geven: van alle auto's die we hebben bestuurd, voelde de buggy tijdens de Baja-races het minst lekker aan. We werden af en toe een beetje gek van de onbalans die de buggy in de bochten heeft. Overigens, een beetje van het gas afgaan doet daarbij al wonderen, dus het is ook een kwestie van gewenning.
Dirt Tour en online
Als de Dirt Tour íets goed voor elkaar heeft, is het wel variatie. Je zult in de praktijk zelden twee keer op rij hetzelfde racetype doen, tenzij je daar bewust voor kiest. De Dirt Tour is de belangrijkste modus in het spel. Je wordt aan het begin door Travis Pastrana in de wereld van de nieuwe rallysport geïntroduceerd. Je begint dan aan een toernee die je door diverse landen en wereldsteden zal voeren, met steeds weer andere rallyvarianten. Je begint in Londen, maar komt al snel, naarmate je meer ervaringspunten verdient, terecht in onder meer Kroatië, Maleisië, Utah en Los Angeles.
X-Games
De climax van die grote wereldtoernooien ligt per continent in de X-Games. Nadat je het beroemde toernooi hebt gewonnen in Azië en Europa, ligt de Amerikaanse versie te wachten. In het stadion in Los Angeles komt de flashy aanpak van Dirt 2 ook het best naar voren. Rallyetappes in de wildernis van Kroatië eindigen ook met vuurwerk, maar dat is toch wat minder op zijn plek dan in het stadion. De aanwezigheid van de X-Games-licentie onderstreept nogmaals de focus op extreme sports; het X-Games-toernooi is al jaren het belangrijkste toernooi in de wereld van extreme sporten.
Hoe voornaam de opbouw van de Dirt Tour ook is, niets is zo belangrijk als het racen zelf. Juist op dat punt weet Codemasters zich al jaren te onderscheiden, en het zal dan ook niemand verbazen dat Dirt 2 op dat punt weer dik in orde is. Eigenlijk is dat nog te zacht uitgedrukt, want het racen - uiteindelijk de basisgameplay van elke racegame - vormt een ijzersterke ruggengraat van Dirt 2. Een racegame kan nog zo mooi zijn uitgevoerd, hij valt door de mand als hij niet het vermogen heeft om de speler een gevoel van snelheid te geven. Dat onderdeel is in Dirt 2 niet minder dan fenomenaal goed uitgewerkt. We zaten vaak genoeg met flink wat adrenaline te racen op de momenten dat we op topsnelheid over zandweggetjes denderden...
Flashbacks
...en dat gaat ook wel eens fout, wat geen schande is, want zelfs de beste coureurs maken soms een foutje. Waar dat in Dirt nog resulteerde in het opnieuw moeten rijden van de race, maakt Dirt 2 gebruik van de terugspoel-feature die Codemasters in Race Driver Grid heeft geïntroduceerd. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad kun je een fout een aantal keer terugdraaien door een paar seconden terug in de tijd te gaan. Op het laagste niveau kun je dit vijf keer doen, terwijl je op het hoogste niveau de terugspoelknop geen enkele keer kunt indrukken. Daarbij kun je verder nog instellen of je wel of geen schade aan je auto wilt, of alleen cosmetische effecten wilt zien, zonder dat er iets aan het rijgedrag van de auto verandert. We adviseren alvast om, als je niet voor de volledige schade-effecten kiest, dan toch zeker voor de cosmetische effecten te gaan, want de schademodellen van de auto's in Dirt 2 zijn zeer de moeite waard. Dat wordt mogelijk gemaakt door de na Grid verder doorontwikkelde Ego-engine, die schade aan de auto's realistisch simuleert. Daarbij speelt ook de zwaartekrachtsimulatie een rol, die overigens eveneens prima verzorgd is, al kwamen we na sommige spectaculaire koprollen wel érg gemakkelijk weer op onze wielen terecht.
De engine toont zich ook in de graphics van zijn beste kant. Racegames van Codemasters zien er nooit slecht uit, en Dirt 2 doorbreekt die goede traditie niet. Integendeel, het spel ziet er prachtig uit en loopt als een zonnetje, op welk platform je ook speelt. Vooral het detailniveau is opvallend en verdient lof. Dat merk je op verschillende manieren. Rijd bijvoorbeeld eens tegen een tegenstander aan precies op het moment dat hij via de on-board radio tegen je aan het praten is. Je zult dan horen hoe hij 'live' een schreeuw van schrik door de radio slingert. Het is voor de game in zijn totaliteit misschien slechts een minuscuul detail, maar juist details als deze dragen bij aan het gevoel van 'echt' racen dat je bij het spelen van Dirt 2 krijgt.
Online racen
Mede dankzij de terugspoelmogelijkheid zul je in de singleplayer vaak nog wel kunnen herstellen van een foutje. Dat gaat je in de multiplayer-modus van Dirt 2 echter niet lukken. Het niveau ligt online normaal gesproken altijd al hoger dan offline, en dat zal in Dirt 2 niet anders zijn. Eén fout betekent dan ook vaak al dat je kansloos bent voor de overwinning. Dat ligt in diverse spelmodi, waarbij de andere tegenstanders slechts als 'ghost cars' aanwezig zijn, volledig aan jezelf. In andere spelmodi is het echter normaal om full contact te rijden, wat er nogal eens in kan resulteren dat je door een wat minder hard remmende deelnemer volledig de baan uit getorpedeerd wordt. Dit is in Rallycross wel en niet verboden; de variant laat weliswaar contact tussen de auto's toe, maar daar hoort het met volle snelheid een andere auto van de baan af beuken toch net niet bij. Gebeurt het toch, dan kan dat op dat moment het online spelplezier een tikje bederven, maar slimme racers zullen dit soort aanvaringen vast wel kunnen ontwijken, en anders zoek je na de race gewoon een andere lobby op, met - hopelijk - sportieve snelheidsduivels.
Conclusie
Of Colin McRae Dirt 2 voor iedereen de beste racegame ooit is, hangt uiteraard af van persoonlijke voorkeuren. Bovendien laten de verschillende racegames zich moeilijk met elkaar vergelijken, want het uitgangspunt kan per game volledig anders zijn. Dirt 2 is echter hoe dan ook een indrukwekkende racegame, die de al uitstekende reputatie van Codemasters op het gebied van racegames nog maar eens bevestigt. Het spel ziet er goed uit, speelt heerlijk en de Dirt Tour biedt genoeg variatie om spelers lange tijd vast te houden. De focus op extreme sports in plaats van het WRC zal niet iedereen bekoren, maar wij zijn absoluut niet teleurgesteld door deze keuze van Codemasters voor de Dirt-serie. Het spektakel dat de races meebrengen komt prima tot zijn recht en, niet onbelangrijk, ook de sfeer rond de races is klasse. Voor zover je kunt spreken van 'de beste racegame ooit', dan is dat in onze ogen voorlopig Dirt 2, al ligt met Forza 3 - dat overigens totaal niet met Dirt 2 te vergelijken is - de eerste uitdager al op de loer...
Pluspunten
+ Prima graphics
+ Hoog detailniveau
+ Speelt heerlijk
+ Veel variatie in racetypen
+ Gevoel van snelheid is top
Minpunten
- Full contact leidt online regelmatig tot teleurstelling
Cijfer: 9,0
Titel |
Colin McRae Dirt 2
|
 |
Platform |
Xbox 360, Playstation 3 |
Ontwikkelaar |
Codemasters |
Uitgever |
Codemasters |
Releasedatum |
9 september 2009 |
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
:fill(white)/i/1248425369.jpg?f=thumb)