Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Samsung Omnia Qwerty: baas boven baas?

18-09-2009 • 09:30

77

Multipage-opmaak

Inleiding

Van alle telefoonfabrikanten introduceert Samsung het grootste aantal nieuwe toestellen: soms lijkt het wel alsof de Zuid-Koreaanse fabrikant elke maand met een nieuw arsenaal modellen de markt gaat bestormen. In augustus kondigde Samsung niet minder dan vier nieuwe topmodellen voor de Nederlandse markt aan: de Pixon12, die Samsungs eerste 12-megapixeltelefoon is, de i7500 Galaxy - zijn eerste Android-toestel - en de Windows Mobile-smartphones Omnia II en Omnia Qwerty.

De laatste is voor veel mensen waarschijnlijk het interessantst: het is de eerste Omnia-smartphone met uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. Hoewel telefoonfabrikanten nog altijd claimen dat toestellen met qwerty-toetsenbord vooral voor de zakelijke markt bedoeld zijn, trok HTC eerder dit jaar met zijn Touch Pro2 veel interesse van consumenten. Met de Omnia Qwerty wil Samsung onder meer dit toestel beconcurreren.

Qwerty van Omnia QwertyWaar Samsung alle media-aandacht en marketing op de Omnia II lijkt te richten, heeft de Omnia Qwerty de potentie om een 'stil succes' te worden in het portfolio van de Koreanen. De specificaties van de twee toestellen zijn vrijwel gelijk: de Omnia II heeft alleen een iets groter scherm, 3,5" tegenover 3,7", terwijl de Qwerty een uitschuifbaar toetsenbord heeft. Bovendien is de Qwerty een stuk goedkoper: het toestel kost in de losse verkoop ongeveer honderd euro minder.

Tweakers.net mocht de Omnia Qwerty als allereerste Nederlandse telecomsite uitgebreid uitproberen. In deze review gaan we niet alleen in op het ontwerp en het gebruik van het toestel, maar besteden we ook aandacht aan de vraag of de 800MHz-processor van Samsung het werken met Windows Mobile inderdaad anders maakt.

Samsung Omnia Qwerty

Prijzen en specificaties

Specificaties

Merk en type
Merk Samsung
Productserie Omnia
Type B7610 Omnia Qwerty
Form factor
slider
Besturingssysteem Windows Mobile 6.1 Professional
Taal Nederlands
Processor en geheugen
Cpu Samsung S3C6410
Snelheid 800MHz
Geheugenkaarttype (gsm) Secure Digital Micro
Ram 256MB
Intern geheugen (pda/gsm) 1GB
Kleur
Kleuren zwart
Gewicht en omvang
Gewicht 159g
Lengte 113mm
Breedte 58mm
Dikte 16mm
Accu
Gesprekstijd niet opgegeven
Stand-by-tijd niet opgegeven
Capaciteit 1500mAh
Netwerk
Mobiele netwerken edge, gprs, gsm, hsdpa
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz, 2100MHz
Functies
Berichten sms, mms
Verbindingsmogelijkheden
Verbinding (telefoon) bluetooth 2.0, usb 2.0
Beeldscherm
Schermresolutie 800x480 pixels
Schermdiagonaal 3,5"
Camera
Resolutie 5 megapixels
Multimedia
Audio-ingang 3,5mm
Audioformaten aac, amr-wb, eaac, midi, mp3, mpeg 4, wav, wma
Videoformaten 3gp, mpeg 4, wmv

De hardware ontleed

De Omnia Qwerty bevat naar verluidt dezelfde chipsets als de Jét. Samsung maakte reclame voor de Jét met slogans die verwezen naar de snelle 800MHz-chipset en naar de 'twee verschillende processors' die erin zitten. We waren benieuwd of dat bij de Omnia Qwerty ook zo zou zijn, en maakten het toestel daarom even open.

Interne foto's Samsung Omnia Qwerty

Chipsets

Interne foto's Samsung Omnia Qwerty

De Omnia Qwerty wordt in één klap de snelste Windows Mobile-smartphone op de Nederlandse markt: de Samsung S3C6410-chip heeft een op 800MHz draaiende ARM11-core. Dat is volgens de specificaties van de chipset ook de maximale kloksnelheid. Volgens Samsung kan de chip ondergeklokt worden naar 533 of 667MHz, al is niet duidelijk hoe zich dat verhoudt tot de tweede cpu. In het instellingenmenu is een onderdeel Prestaties opgenomen, dat op Auto, Hoog, Normaal en Laag kan worden gezet.

De chipset ondersteunt OpenGL ES 2.0, een techniek die vloeiende 3d-graphics mogelijk maakt. Omdat de Qualcomm MSM7xxx-chipsets in veel andere recente Windows Mobile-toestellen die techniek niet ondersteunen, zijn games en applicaties die gebruikmaken van OpenGL ES 2.0 nog nauwelijks te vinden. Het door Samsung meegeleverde spelletje Dobbelstenen stelt in elk geval zwaar teleur. De graphics zien er niet goed uit en de software maakt op het oog niet eens gebruik van OpenGL. Dat is een gemiste kans voor Samsung, dat door het meeleveren van goed uitgekiende games de kracht van de smartphone had kunnen laten zien.

Op 'concurrent' Omnia II zit overigens wél een feature die OpenGL aanspreekt: een kubus waar multimedia-content mee geselecteerd kan worden. Die kubus lijkt vooral als eyecandy te dienen het selecteren van content via de normale menu's gaat vele malen sneller en is veel duidelijker.

De Omnia Qwerty is in theorie anderhalf keer zo snel als recente HTC's met Windows Mobile, die allemaal een - eveneens op de ARM11-core gebaseerde - Qualcomm MSM72xx-chipset aan boord hebben met een kloksnelheid van 528MHz.

Samsung heeft waarschijnlijk vooral uit marketing-overwegingen voor de 800MHz-ARM11-chipset gekozen. Bij het eerste toestel met deze cpu, de Jét, werd de kloksnelheid uitdrukkelijk als verkoopargument gebruikt; zelfs de naam, Jét, moest iets van snelheid uitstralen. Samsung had ook kunnen kiezen voor de Omap3430 van Texas Instruments. Deze processor draait veelal weliswaar op slechts 600MHz, maar is door zijn nieuwere Cortex A8-core desondanks tot betere prestaties in staat. Samsung heeft de Omap3430 zelfs al gebruikt, in de i8910 HD.

Waarschijnlijk blijft de Omnia Qwerty niet lang de Windows Mobile-smartphone met de snelste chipset. Het ziet ernaar uit dat Toshiba in het vierde kwartaal de TG01 op de markt gaat brengen. Deze telefoon zou voorzien zijn van een Qualcomm Snapdragon-chipset, waarvan de cpu draait op 1GHz.

Daar staat tegenover dat de Qwerty is uitgerust met twee chipsets. De tweede chipset is een combinatie van de RTR6285-ontvanger en MSM6246-processor. Deze chips werden enkele jaren geleden door chipbakker Qualcomm in de markt gezet als 'budgetmodellen'.

Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty

Terwijl de RTR6285 kan zorgen voor de ontvangst van onder meer hsdpa en gps, is de MSM6246 daadwerkelijk een volledige tweede chipset, die zijn kracht ontleent aan een ARM9-core. Chipsets met dezelfde core werden onder meer toegepast in Sony Ericssons van enkele jaren geleden. De maximale kloksnelheid is 450MHz, maar veel fabrikanten klokken deze chip veel langzamer, rond de 200MHz. Het is nog onduidelijk welke functie deze chipset in de Omnia Qwerty heeft, en ook de kloksnelheid is nog niet bekend.

Slider

De slider voelt duurzaam en solide aan. De speling is erg klein en het is zo goed als onmogelijk de slider in het midden 'vast' te zetten: hij klapt zichzelf op elk punt dicht of open.

Het materiaal ziet er stevig uit. Twee stalen draden verbinden het qwerty-toetsenbord met de rest van het toestel. In theorie zou de slider ook nog moeten werken als een van de staaldraden afbreekt, al zal er in dat geval meer speling ontstaan. De slider wekt in elk geval de indruk tegen een stootje te kunnen en enkele jaren mee te kunnen gaan.

Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty

Prestaties en processorkracht

Met zijn kloksnelheid van 800MHz en dedicated gpu zou je kunnen verwachten dat de Omnia Qwerty aanzienlijk sneller is dan de concurrentie. Die verwachting hebben we via enkele kleine testen trachten te toetsen, waarbij de Omnia Qwerty werd vergeleken met zijn voorganger Omnia, enkele andere Windows Mobile-toestellen en toestellen met een ander platform, zoals de i8910 HD van Samsung zelf en Apples iPhone.

Opstarttijd in seconden (minder is beter)
Samsung i8910 HD
****
25,41
Samsung Star
****
28,92
Nokia N97
*****
34,62
Samsung Omnia Qwerty
********
57,11
Samsung Omnia II
*********
64,26
HTC Touch Diamond
**********
72,43

Het is een klassieke klacht: Windows Mobile-smartphones kunnen er lang over doen om op gang te komen. Veelal zitten gebruikers een tijdje naar het groene opstartscherm van Windows Mobile te turen voordat het toestel klaar is voor gebruik.

De Omnia Qwerty moet het in deze test dan ook afleggen tegen alle telefoons met een ander platform. Samsungs eigen OS voor goedkopere toestellen blijkt veel sneller - al is dat platform dan ook veel lichter. Zo start de Star tweemaal zo snel op als de Qwerty. Opvallend is ook het verschil met Symbian: de N97 heeft geen indrukwekkende processor aan boord, maar is binnen 35 seconden klaar voor gebruik. De Qwerty heeft er bijna een minuut voor nodig.

De nieuwe Omnia is overigens wel veel sneller klaar dan de Touch Diamond van HTC. Alle recente HTC's maken gebruik van hetzelfde type chipset: een MSM72xx-chipset van Qualcomm met een ARM11-core op 528MHz. De Samsung-cpu draait op 800MHz en bij het opstarten levert dat een snelheidswinst op van zo'n 15 seconden, bijna een vijfde van het totaal.

Laadtijd Tweakers.net in seconden (minder is beter)
Apple iPhone 3GS
**
4,37
Samsung i8910 HD
*****
10,25
Samsung Omnia II
*****
10,30
Nokia N97
*****
10,81
Samsung Omnia Qwerty
******
12,31
HTC Touch Diamond
**********
22,32

Voor deze test is op de Omnia Qwerty de Opera 9.5-browser gebruikt, die Samsung zelf beschouwt als 'standaardbrowser' van het toestel. Overigens is Internet Explorer veel sneller klaar: in nauwelijks negen seconden is de frontpage geladen, maar Tweakers.net geeft dan wel de melding dat de gebruiker 'een verouderde browser' gebruikt die 'niet meer door Tweakers.net wordt ondersteund'. Dat komt omdat de mobiele IE-browser zich gedraagt als IE6.

Met Opera Mobile doet de Qwerty er meer dan zeventien seconden over om de pagina te laden, al moet daarbij worden aangetekend dat na zeven seconden de pagina al bekeken kon worden: de rest van de tijd was nodig om het logo en de plaatjes bij de reviews te laden. De prestaties van Opera Mobile, dat ook op de Touch Diamond langzaam lijkt te zijn, vallen tegen ten opzichte van browsers op andere platformen. Safari op iPhone OS blijft voorlopig veruit de snelste, al is de browser op de i8910 HD ook snel.

Foto maken in seconden (minder is beter)
Samsung Star
*****
5,35
Samsung Omnia Qwerty
*****
5,65
Nokia N97
******
6,34
Samsung Omnia II
*******
7,14
Samsung i8910 HD
********
8,17
HTC Touch Diamond
**********
10,76

Bij deze test wordt de foto-applicatie opgestart vanaf het bureaublad en wordt een foto gemaakt. Zodra de foto op het scherm wordt getoond, wordt de stopwatch stilgezet.

Met deze test kan de Qwerty eindelijk zijn kracht laten zien. Alleen de veel lichtere fotosoftware van Samsungs eigen Star, die bovendien slechts een 3,2-megapixelcamera heeft, is sneller. De 5-megapixelcamera van de Qwerty is met 5,65 seconden wel veel rapper dan de i8910 HD en de Nokia N97.

Het scrollen door foto's, iets dat veel van de processor vraagt, gaat redelijk vlug, maar helemaal snel en vloeiend is het niet. Een ander hinderlijk puntje - dat overigens bij veel smartphones voorkomt - is dat het toestel langzaam aanvoelt als het net uit standby is gehaald. Zo heeft de Qwerty lange tijd niet in de gaten dat het toestel gekanteld is en het displaybeeld dus in landscape-modus moet worden getoond.

Uiterlijk en netwerk

Omnia Qwerty

Uiterlijk

De hoeken van het toestel hebben een ronde vorm en boven het scherm zit in een uitsparing de luidspreker, met daarnaast enkele sensoren en een camera die gebruikt kan worden voor videobellen. Onder het 3,5"-touchscreen zitten drie knoppen: een ronde Clear-knop, een belknop en een knop om op te hangen. De knoppen zijn klein en breed gehouden om de afmetingen van het toestel gering te houden. Door de ronde vorm van de middelste knop heeft die de vorm van een abstracte glimlach.

Het toestel is in vergelijking met zijn mogelijk grootste concurrent, de HTC Touch Pro2, iets kleiner. Met zijn dikte van 16mm en gewicht van 13 gram is het een van de meest compacte smartphones met uitschuifbaar toetsenbord op de markt.

Aan de rechterzijkant zitten enkele knoppen, waaronder knop om het scherm te ver- en ontgrendelen. Aan de linkerzijkant zit, onder de volumeknoppen, een knop met de tekst w&l. Deze letters staan voor Werk en Lifestyle, de twee modi waartussen gebruikers kunnen schakelen.

Samsung Omnia Qwerty Samsung Omnia Qwerty Samsung Omnia Qwerty Samsung Omnia Qwerty

Op de achterkant van de Omnia Qwerty is een rode gloed te zien, die we eerder bij bepaalde typen televisies van Samsung tegenkwamen, en lopen vier dunne rode golvende lijntjes. Aan de rechterbovenkant zit overigens nog een kleine verrassing verborgen: een stylus.

Achterkant Omnia Qwerty

De lengte en breedte van de Omnia Qwerty, die lang bekendstond onder de codenaam Louvre, vallen mee, al voelt het toestel wel wat dik en zwaar aan. Dat is de prijs die gebruikers betalen voor het kunnen beschikken over een fysiek qwerty-toetsenbord.

Toetsenbord

Het toetsenbord heeft vier regels, waarbij de bovenste regel een dubbelfunctie heeft om cijfers en letters te typen. Op de onderste regel zijn ook een terug-knop en een sneltoets geplaatst. Met deze laatste toets kan een apart menu geopend worden om een bericht, sms of kalender-item te maken, of een zoekactie te starten.

De layout van het toetsenbord had beter gekund. Hoewel het na enige oefening best goed typt, kent het enkele structurele tekortkomingen. Een daarvan is dat de spatiebalk aan de kleine kant is. De gebruiker moet daardoor goed 'mikken', wat juist bij de spatiebalk onhandig is: het is de meest gebruikte toets en veel mensen zijn door het werken op andere toetsenborden juist een brede spatiebalk gewend.

Een ander punt is dat de bovenste toetsenrij erg dicht tegen de rand aan zit, waardoor de vingers soms moeite hebben om die letters en cijfers te bereiken. Daarnaast zijn de letters zo goed als vlak en zit er geen tussenruimtes tussen de toetsen, wat het typen moeilijker maakt.

De Omnia Qwerty heeft een beter toetsenbord dan de Nokia N97, maar moet op het gebied van typen toch zijn meerdere erkennen in de HTC Touch Pro2, die op dit moment van het beste fysieke toetsenbord voorzien is.

Omnia Qwerty - qwerty

Het toetsenbord zelf is een rubberachtige plaat. De toetsen zijn daardoor niet van elkaar gescheiden, maar zitten letterlijk allemaal aan elkaar. Waarschijnlijk is dit goedkoper dan het produceren van een toetsenbord met aparte toetsen.

De input wordt ontvangen op een van de printplaten van het toestel: daar zitten onder de toetsen de knopjes die daadwerkelijk worden ingedrukt. Die knoppen zijn fors kleiner dan de toetsen zelf, waardoor de randen van de toetsen minder gevoelig zijn dan het midden. Dat geldt niet voor de spatiebalk: die heeft twee contactknopjes onder het rubber.

Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty

Accu

Omnia QwertySamsung levert een 1500mAh-accu mee met de Omnia Qwerty. De relatief grote accucapaciteit is meer dan welkom: smartphones staan niet bepaald bekend om hun grote uithoudingsvermogen. Door alle mogelijkheden en toepassingen moeten veel toestellen binnen een dag alweer aan de lader, zeker als het toestel intensief gebruikt wordt.

Toch vindt de Koreaanse fabrikant dat Samsung-toestellen een voorsprong hebben op de concurrentie. De smartphones zijn uitgerust met amoled-schermen, die minder stroom verbruiken dan even grote lcd-varianten. Daardoor zouden Samsungs langer mee moeten gaan óf het met een kleinere accu het even lang uithouden als de concurrentie.

Door middel van het eerder besproken Prestatie-tooltje zou in theorie de accutijd verlengd kunnen worden. Het verschil is echter bij dagelijks gebruik nauwelijks waar te nemen.

Dat neemt niet weg dat de accu voor smartphonebegrippen redelijk ruim bemeten is. Bij zeer intensief gebruik - met wifi, bluetooth en 3g aan en volop bellen en mailen - is de accu na een dag aan het eind van zijn Latijn. Bij iets minder intensief gebruik is twee of drie dagen goed mogelijk. Wat wel opvalt is dat, net als bij veel HTC's, het niet gebruiken van wifi de accutijd drastisch kan verlengen: vooral het browsen via wifi trekt een flinke wissel op de accuduur.

Belkwaliteit en netwerken

Bij Samung valt er zelden iets aan te merken op de belkwaliteit en dat is logisch: de Koreaanse fabrikant maakt al jaren vele soorten telefoons en is inmiddels uitgegroeid tot op een na grootste mobieltjesfabrikant ter wereld.

Daarom verbaast het ons niet dat de belkwaliteit van de Omnia Qwerty in orde is. Onder bepaalde omstandigheden, vooral als zowel de gebruiker als degene die hij belt zich in een lawaaiige omgeving bevindt, kan de geluidskwaliteit afnemen, maar de verstaanbaarheid blijft onder alle omstandigheden ruimschoots acceptabel.

Naast gprs, umts en hsdpa is de Omnia Qwerty, zoals vrijwel alle moderne smartphones, ook voorzien van de draadloze technieken wifi, gps en bluetooth. Alles werkt naar behoren: de eerste keer dat gps actief is - de cold fix - duurt het drie minuten voordat de exacte locatie van het toestel is achterhaald. Daarna duurt het in goede omstandigheden tussen de zeven en vijftien seconden voordat er een fix is.

Omdat de Omnia Qwerty draait op Windows Mobile, is er een grote verscheidenheid aan applicaties verkrijgbaar die gebruik maken van gps, waaronder veel navigatieprogramma's. In de voor de review gebruikte rom zaten dergelijke applicaties niet.

Software en interface

Windows Mobile

Bij de lancering is de Omnia Qwerty uitgerust met Windows Mobile 6.1. Erg lang zal dat echter niet duren. Gebruikers kunnen vanaf het moment dat Windows Mobile 6.5 uitkomt, hun toestel gratis van een upgrade naar dit vernieuwde OS voorzien.

Samsung heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de Omnia-lijn inmiddels is bedoeld voor Windows Mobile-toestellen. Oorspronkelijk werd de i8910 HD aangekondigd als OmniaHD, maar later is die naam aangepast, omdat het verwarrend zou werken. Over verwarring gesproken: de i8910 wordt in sommige delen van de wereld toch onder de naam OmniaHD verkocht.

Bij de upgrade naar 6.5 krijgen gebruikers overigens niet de beschikking over het nieuwe homescreen van Windows Mobile: Samsung heeft dat vervangen door de eigen interface, die ook geschikt is voor versie 6.5 van Microsofts mobiele besturingssysteem.

Touchwiz

Samsung rust zijn nieuwere toestellen uit met zijn eigen Touchwiz-interface, een interface die ook op Symbian en Samsungs eigen OS draait. Touchwiz is aanbeland bij versie 2.0, die de nodige verbeteringen biedt.

Ten eerste staan er nu Nederlandse widgets: onder andere Nu.nl, De Telegraaf en Buienradar hebben een eigen widget in Touchwiz. Toch stelt dat niet heel veel voor: op het bureaublad staat dan een icoontje in de vorm van een logo. Dat icoontje is een link naar de mobiele website. Die wordt overigens geopend in Opera Mobile 9.5, en dus niet in Internet Explorer Mobile, de standaardbrowser van Windows Mobile. Ook kunnen rss-feeds toegevoegd worden als widget: een welkome toevoeging.

Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610

Samsung heeft wel de bedoeling in toekomstige versies van Touchwiz 'echte' Nederlandse widgets te gaan gebruiken. De daarbij horende sdk is inmiddels uit, waardoor de weg naar de ontwikkeling ervan open ligt. Volgens Samsung moeten widgets op het bureaublad en applicaties 'naar elkaar toegroeien', waarmee de Koreanen lijken te doelen op wat HTC heeft geïmplementeerd in zijn Sense-interface voor Android.

Een van de onderdelen van Touchwiz is de set van drie bureaubladen, die elk volgestopt kunnen worden met widgets. Die bureaubladen zijn zo goed als identiek als aan de eerdere versie van Touchwiz.

Behalve het bureaublad vervangt Touchwiz nu ook de indeling van het menu. Samsung heeft het hoofdmenu ingedeeld in vier categorieën, waar met een veegbeweging tussen gewisseld kan worden. Ook Windows Marketplace kan via het Samsung-menu benaderd worden. Daarnaast zijn alle instellingen aan te passen zonder de standaardinterface van Windows Mobile tegen te komen.

Overigens zijn die menu's helemaal zelf in te delen en aan te passen. Het menu blijft ook intact als Windows Mobile 6.5 uitkomt, waarin Microsoft een nieuwe hoofdmenu met 'honingraatstructuur' heeft gestopt. De honingraat is daar later door Microsoft uitgehaald, maar de plaatsing van de iconen is hetzelfde gebleven.

Werk-modus

De Omnia Qwerty heeft bovendien nog een extraatje ten opzichte van de Omnia II: een Werk-interface. Via het menu kan tussen de normale interface en de Werk-interface gewisseld worden. De Werk-interface heeft een donkerdere en luxere uitstraling. De widgets op het bureaublad staan bovendien niet willekeurig op bureaubladen, maar in een scrollbare lijst. Door eenvoudig door de lijst te scrollen kunnen zaken als het lezen van nieuwe berichten en rss-feeds, het selecteren van foto-contacten en het aan- en uitzetten van wifi en bluetooth gekozen worden.

Jammer is wel dat het oproepen van de Werk-interface eigenlijk wat te lang duurt. Het kan al snel een seconde of 25 duren voordat de Omnia Qwerty is omgezet naar de andere interface, die overigens enigszins vergelijkbaar is met Scenes in HTC Sense en de profielen in Nokia's E-series.

Wie eenmaal de Werk-interface voor zich heeft, zal echter niet snel meer terugwillen naar de 'gewone' Touchwiz. De scrollbare lijst werkt veel prettiger dan de drie bureaubladen en Touchwiz ziet er in de donkerder kleuren strakker en mooier uit. Bovendien is de interface gebruiksvriendelijker, overzichtelijker en handiger.

Samsung Omnia Qwerty B7610 interface Samsung Omnia Qwerty B7610 interface Samsung Omnia Qwerty B7610 interface

Applicaties

Samsung heeft veel eigen applicaties meegeleverd op de Omnia Qwerty. De handigste is Taak Wisselen, een grafische taakbeheerder. De interface doet een beetje denken aan Exposé op Mac OS X en de Panels van Sony Ericsson op de Xperia X1 en X2. Alle openstaande programma's staan met thumbnails op een rijtje. Onderaan staat het laatst afgespeelde liedje van Touch Player, de muziekspeler van Samsung. In Taak Wisselen kunnen taken individueel beëindigd, maar ook kan alles in één keer gesloten worden.

Samsung Omnia Qwerty B7610 interface Samsung Omnia Qwerty B7610 interface

Voor het overige heeft Samsung vooral software toegevoegd die standaardapplicaties van Windows Mobile vervangen en meer geschikt maken voor het gebruik met vingers. Zo is er de muziekspeler Touch Player en vinden we de Touch-Agenda. Ook heeft Samsung een eigen rss-lezer toegevoegd. Voor internetten is Opera Mobile beschikbaar.

Al die onderdelen bij elkaar zorgen ervoor dat de gebruiker niet of nauwelijks te maken zal krijgen met de standaardinterface van Windows Mobile. Veel gebruikers zullen dat als voordeel zien.

Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610

Het enige nadeel van deze aanpak is dat de software, ondanks de 800MHz-processor, hier en daar wat traag is. Soms werkt het scrollen niet lekker of blijft de telefoon even hangen. Ook het starten van een applicatie kan lang duren, tot een seconde of zeven, en dat kan bij de gebruiker irritatie opwekken. Het is wel belangrijk hierbij aan te tekenen dat de gebruikte software niet de definitieve versie was: op de met dezelfde hardware en software uitgeruste Omnia II was van de genoemde haperingen weinig meer te merken.

Daarnaast heeft Samsung de hele layout van standaardonderdelen van Windows Mobile onder handen genomen. De popups voor opties en de Outlook Mobile zijn donker met witte letters, in plaats van wit met zwarte letters. De menu-popups zijn wat groter gemaakt, zodat ze beter met de vinger te bedienen zijn. Dat maakt dat de Qwerty-gebruiker slechts zelden naar de stylus hoeft te grijpen.

Ook heeft Samsung het eigen onscreen qwerty-toetsenbord in de software meegeleverd. Dat is handig voor het invoeren van korte teksten als het toestel niet is uitgeschoven. Het onscreen-toetsenbord van de Qwerty moet het afleggen tegen het vergelijkbare keyboard van HTC: de toetsen laten zich net iets minder lekker raken en het effect waarbij de ingetoetste letter eventjes groter wordt gemaakt, werkt op de Samsung net iets minder goed. Voor het invoeren van langere teksten is dat niet van belang, omdat daarvoor doorgaans het fysieke toetsenbord zal worden gebruikt.

De gebruikte software op het reviewtoestel was niet final: het is daarom denkbaar dat de software die op de retailtoestellen zit, op enkele punten iets afwijkt van de software zoals die hier beschreven is.

Conclusie

In de lange lijst van toestellen die Samsung dit jaar op de markt brengt, is het lastig om op voorhand aan te wijzen welke toestellen tot een verkoopsucces kunnen uitgroeien. Waar de Jét, Star en i8910 HD het goed deden, mislukte het enigszins met de Ultratouch.

Toch zijn er goede argumenten te geven waarom de Omnia Qwerty, ondanks het gebrek aan promotie, een groot succes kan worden. Ten eerste is daar de prijs: voor iets meer dan 400 euro krijgt de gebruiker een groot touchscreen, een uitschuifbaar toetsenbord, een upgrade naar Windows Mobile 6.5 en Samsungs eigen interface. Ter vergelijking: de Touch Pro2 biedt vrijwel hetzelfde voor bijna honderd euro meer.

Ten tweede is de Qwerty een goed Windows Mobile-toestel. Het heeft met de 800Mhz-cpu van Samsung een rappe processor, hoewel het waarschijnlijk nog sneller had gekund met een Cortex A8-chipset. Ten opzichte van andere Windows Mobile-toestellen, waaronder veel HTC-modellen, presteert de Omnia Qwerty beter.

Toch kunnen enkele factoren het succes van de Qwerty in de weg staan. Dat is onder meer de concurrentie van de Omnia II, die krachtiger gepromoot wordt, een nog iets groter scherm heeft en een iets gelikter uiterlijk, hoewel de Omnia Qwerty er allerminst slecht uitziet. Een ander minpunt is dat het fysieke toetsenbord een zwakke layout heeft, bijvoorbeeld ten opzichte van de Pro2. Ook voelt het toestel enigszins dik en zwaar aan, wat potentiële kopers in de winkel kan afschrikken.

Als we de balans opmaken, mogen we zeggen dat Samsung met de Omnia Qwerty een veelbelovende smartphone op de markt heeft gezet. Het toestel kan zich met gemak van andere Windows Mobile-smartphones onderscheiden door zijn looks, prestaties en software. En in het huidige, drukke smartphonelandschap is dat goud waard.

Samsung Omnia QwertyPluspunten:
+ Goed uiterlijk
+ Snelle chipset
+ Uitstekende eigen interface in Werk-modus

Minpunten:
- Voelt wat dik en zwaar aan
- Layout fysiek toetsenbord had beter gekund

Gallery

Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Interface Samsung Omnia Qwerty B7610 Samsung Omnia Qwerty B7610 interface Samsung Omnia Qwerty B7610 interface Samsung Omnia Qwerty B7610 interface Samsung Omnia Qwerty B7610 interface Samsung Omnia Qwerty B7610 interface Samsung Omnia Qwerty - Componisten Samsung Omnia Qwerty smile Samsung Omnia Qwerty Samsung Omnia Qwerty Samsung Omnia Qwerty Samsung Omnia Qwerty Omnia Qwerty - rode achterkant Omnia Qwerty - qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia Qwerty
Samsung Omnia Pro Samsung Omnia Pro Samsung Omnia Pro Samsung Omnia ProInterne foto's Samsung Omnia Qwerty Interne foto's Samsung Omnia QwertySamsung Omnia Pro

Reacties (77)

77
75
34
2
1
10
Wijzig sortering
Ik heb dit prachtapparaat al een aantal maanden (net als de Omnia II, met verschillende software revisies), overigens draait de mijne wel al 6.5. Ook een Touch Pro 2 behoort tot mijn arsenaal.

Ik wil dan ook graag wat meningen delen ;)

De B7610 is snel. Erg snel. Na wat gebruik van de B7610 is gebruik van de Touch Pro 2 erg frustrerend vanwege de traagheid ervan (die ligt nu dus stof te happen). Vooral "shiny" user interfaces, 2D, etc is razend snel. De Samsung software in mijn samples was soms wat traag of laggy, maar ik garandeer je dat dit aan de software ligt, en bij elke revisie wordt die beter. Bij de final is dit zo goed als verdwenen.

Over 3D valt een stuk meer te zeggen dan er in deze review gezegd is. OpenGL ES 2.0 wordt inderdaad ondersteund, maar ook een OpenGL ES 1.1 emu is present. Dit werkt echter net iets anders dan bij HTC, en dus werken bestaande GL programma's vaak niet. Op Modaco zijn er mensen bezig een compatibility layer te bouwen. Dit staat op dit moment echter even op pauze omdat de performance te laag voor de specs lijkt, en ze aan het uitzoeken zijn waarom dat zo is.

Ook de originele Omnia heb ik veel gebruikt, en dat was eigenlijk maar een vervelend ding geplaagd met veel problemen. Dit gevoel heb ik zeker niet bij de Omnia II en Pro.

Ik zie ook een vraag over de USB. Het is zeker niet MicroUSB. Of het MiniUSB is weet ik niet, maar het is iig wel dezelfde aansluiting als op de originele Omnia.

Ik heb ook even een video afspeel test gedaan. Eerst geprobeerd met wat MKV's maar die kreeg ik zelfs met CorePlayer niet aan de praat. Uiteindelijk getest met:

top.gear.s13e06.ws.pdtv.xvid-river.avi
640x352, 25fps, 1574kbps

CorePlayer met de hoogste kwaliteits instellingen, DirectDraw als renderer, benchmark komt uit op 120%. Bij normaal afspelen geen enkele stottering, en geen screentearing. Al met al een veel betere video ervaring dan de TP2 en andere zooi van dezelfde HTC generatie.

Overigens moet er bij gezegd worden dat de bijgeleverde (Samsung) Touch Player gebruik kan maken van acceleratie die CorePlayer niet gebruikt. Jammer genoeg heeft Touch Player geen benchmark functie. Zo heb ik ook een video getest die een vriend van me speciaal gemaakt heeft om playback performance te testen. Deze speelt net niet vloeiend af in CorePlayer, maar wel perfect in Touch Player. Waar het limiet voor Touch Player ligt is onbekend, alleen is het vooralsnog jammer dat deze nog geen MKV ondersteund. Dit zal in alle waarschijnlijkheid wel komen, aangezien deze apparaten DivX certified zijn de nieuwe DivX MKV als container gaat gebruiken (ook goed nieuws voor PS3 eigenaren, dat).

Al met al kan ik zeggen dat dit op dit moment met stip het beste Windows Mobile apparaat is wat ik in mijn bezit heb (en ik heb er nogal wat) of waar ik mee gespeeld heb - echt veel beter dan de TP2.

Met oog op de TG01, Toshiba is legendarisch slecht met support en patches voor zijn WM smartphones. Vooralsnog lijkt dit door te zetten bij de TG01, waar ook nog veel over geklaagd wordt. Ik heb ook een tijd lang met de TG01 gespeeld, en deze is naar mijn gevoel wel iets sneller, maar ook een aardige factor 'brakker'. Ik zou zeker de Omnia II en de Pro verkiezen boven de TG01.

Het is jammer van de 1176 ipv een Cortex-A8. Dat kan Samsung nog duur komen te staan met zicht op de HTC Leo (Touch Pro 3).

Ook moet nog even de nadruk gelegd worden op het feit dat de processor VFP ondersteunt - FPU voor ARM. Hiermee zijn floating point berekeningen ongeveer 60x sneller dan zonder VFP (software-floats zijn de duivel). Jammer genoeg is hier in Windows Mobile vooralsnog nauwelijks support voor. Je kunt je wellicht voorstellen dat als CoreAVC VFP gaat ondersteunen de benchmarks opeens een stuk hoger gaan worden. De Windows Mobile kernel moet "gepatcht" worden om dit standaard te ondersteunen, tot dusver lijkt het of dat nog niet gebeurd is. Wellicht bij een update of custom ROM. (Zolang dit niet gebeurd kan er slechts één programma tegelijk gebruik maken van VFP, en moet deze dat zelf verzorgen). Het is waarschijnlijk dat dit in WM7 standaard ondersteund gaat worden (en wellicht zelfs een vereiste gaat zijn!)

Pro
- Snel^2
- VFP
- Geweldige video performance

Con
- Geen XDA "support"
- 3D moet nog bezien worden
- Geen Cortex-A8
Is er een alternatief voor XDA ?
Een aantal... onder andere Modaco lijkt aan Samsung te doen.

(Alle respect voor de hackers op XDA, maar de admins...)
Ik zie ook een vraag over de USB. Het is zeker niet MicroUSB. Of het MiniUSB is weet ik niet, maar het is iig wel dezelfde aansluiting als op de originele Omnia.

Ik kan je gelijk even corrigeren , het is wel MicroUSB, Ik heb heb deze omnia qwerty sinds kort (17-9-2009) en hij heeft de zelfde aansluiting als mijn nokia 5610 express music, welke een MicroUSB aansluiting heeft. Mijn Nokiakabel past en werkt op de Omnia Qwerty.

Tevens is het niet dezelfde aansluiting als de originele omnia, die heb ik nl ook en deze heeft een hele andere connector.
Typisch... Is bij mijn sample niet het geval :)
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @BoomSmurf18 september 2009 13:44
Probeerde je een dm te sturen, maar dat gaat niet. Mailen kan ook niet. Zou je mij een mail willen sturen, Boomsmurf? Mijn mailadres vind je door op mn naam te klikken ;) Ik hoop dat je me wilt helpen toekomstige reviews nog beter te maken :)
Mooie post.
Aangezien jij eenzelfde telefoon hebt met WM 6.5 een paar vraagjes:

Is de opstarttijd van WM 6.5 vergelijkbaar met de gemeten waarde voor WM 6.1 door Tweakers ?

Geeft de Tweakers.net site als je de nieuwe Internet Explorer browser van Windows Mobile 6.5 gebruikt ook een waarschuwing dat de browser verouderd is ?
Jammer dat er geen GPS op zit. Anders zou ik hem graag willen kopen.
GPS is denk ik gewoon een onderdeel wat op elke smartphone zou moeten zitten, scheelt je weer een Tom Tom.
Gps zit er bij mijn weten gewoon in. Zie ook nieuwemobiel.nl
Bewegingssensor zit er ook in.

Het nieuwste wat de phones van nu zullen moeten hebben is een digitaal compas.
Op dit moment is de Hero de bekendste met digitaal compas. Digitaal compas kan de gps aanvullen (die de richting alleen bepaald adhv verplaatsing) door de richting precies door te geven vanaf een stilstaande positie.


Mijn volgende phone: qwerty, gps, compas, bewegingssensor, windows mobile. Dan wordt ik pas blij. Deze is nog niet beschikbaar volgens mij, of weet iemand hier een voorbeeld van :)

Edit: ondertussen uitgezocht en er zit een digitaal compas in. Zie link

[Reactie gewijzigd door Get!em op 24 juli 2024 13:11]

Anoniem: 119722 @Get!em18 september 2009 11:58
Mijn volgende phone: qwerty, gps, compas, bewegingssensor, windows mobile. Dan wordt ik pas blij. Deze is nog niet beschikbaar volgens mij, of weet iemand hier een voorbeeld van
Vele devices hebben iets uit bovenstaand lijstje. Maar niet alles tegelijk.
De Omnia Qwerty ziet er inieder geval fraai uit en de specs ook.
Kan een mogelijk opvolger worden voor mijn Omnia I omdat ik ook wel graag een keyboardje heb.
Een digitaal kompas is er wel als software-matige aanvulling. Maar is natuurlijk niet zoals in Android devices.

Zelf mis ik nog iets belangrijks in je lijstje, een lichtsensor. Ik wil buiten ook graag iets zien en ik weet niet of die Omnia Qwerty die heeft.Het ziet er wel naar uit linksboven dacht ik hem te zien. Rechtsboven is volgens mij een front camera.

Ik hoop wel dat ze afstappen van hn eigen adapter/hoofdtelefoon-aansluiting. Ik heb liever ext-usb.Ik heb de review even snel doorgekeken maar lees over die aansluiting niets Of ik kijk er overheen :?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 24 juli 2024 13:11]

Licht sensor zit er ook op, en er zit een 3,5mm jack ingang op voor je oordopjes. :)
G1 was veel eerder dan de hero hoor ;) en voglens mij heeft de nieuwste Iphone hem ook al... Oftewel alle Android/OSX (hoe het ook heet) toestellen van dit jaar en enkele windows toestellen... Zit dus heus wel op 90% van alle neiuwe smartphones :)
Ik zeg ook niet dat een andere telefoon het eerder had of dat andere telefoons het niet hebben. Ik weet best dat Iphone, en g1 er ook wel een hebben, maar ik doelde meer op bekendheid en toepasbaarheid.
Qwerty: CHECK
GPS: CHECK
Lightsensor: CHECK
Compas: CHECK
Bewegingssensor: CHECK
Windows Mobile: CHECK.

Het antwoord lijkt me duidelijk :)

[Reactie gewijzigd door BoomSmurf op 24 juli 2024 13:11]

Zou inderdaad duidelijk zijn als alles CHECK is. Echter, ik kan nog geen duidelijkheid krijgen over Compas. Kun jij een link geven waar dit genoemd staat? Zowel hier, Samsung support website als nieuwemobiel en andere websites noemen dit nergens.
\Windows\CompassTest.exe... Wellicht wil Arnoud bevestigen of dat ook op zijn apparaat zit?

Of het ergens in de specs staat? Geen flauw idee. Ook is er nog geen API beschikbaar om er gebruik van de maken, al verwacht ik dat dat wel snel gaat gebeuren. (Overigens zijn er helemaal geen publieke officiele APIs voor de HTC WM's, die zijn allemaal 'bij elkaar gehackt').

Ofwel, het is de vraag hoe bruikbaar het uiteindelijk is, maar erop zit 'ie (net als op de Omnia II), in ieder geval op het apparaat wat ik heb. Ik heb wel ergens het gerucht gehoord dat MS voor al deze dingen een API gaat uitbrengen, maar of dat waar is en wanneer...

Ik ben de term even kwijt, maar de compas-tech die in al deze apparaten zit is niet echt heel accuraat en erg gevoelig voor elektromagnetische storing, als ik het me goed herinner.

[Reactie gewijzigd door BoomSmurf op 24 juli 2024 13:11]

Dank voor het opzoeken. Zelf ondertussen ook de link gevonden:
Compastest

Inderdaad is het compass gevoelig voor de straling. Al testen mee gedaan (Hero), waar dit het meest mee te maken heeft.

Jammer inderdaad dat de API nog niet beschikbaar is, maar dat zal snel genoeg duidelijk worden hoop ik.
De Samsung Glaxy heeft ook een digitaal kompas. ;)
Hij is al beschikbaar in verschillende vodafone winkels. Andere winkels weet ik nog niet.

(mijn zuster wil 'm hebben, en wil daarbij haar vodafone abbo verlengen, vandaar.)
Ook jammer dat er geen cursor-ding op de voorkant zit, echt super makkelijk voor het scrollen en games zonder het hele toetsenbord uit te moeten klappen. Mijn oude casio pda had dat al, maar die nieuwe windows-mobile apparaatjes missen het allemaal! De eerste met fatsoenlijk scherm en cursortoetsen koop ik.
Xperia heeft een scrollachtige knop in het midden. Als je hier overheen wrijft scrolt het beeld in die richting. Ik weet niet of dat dit echt is wat je bedoelt, maar voor browsen etc. is het zeker een handige toevoeging.
Verder nette specs, ben alleen zelf geen Samsung-fan. Die interface ziet er wel veel beter uit dan de standaard WM 6.1 interface, dat is zonder puntnagels/stylus echt een ramp. Het is ook jammer dat WM zo lomp/zwaar is dat smartphone's zelfs met deze specs er moeite mee hebben. Wel weer erg fijn is de mate waarin je WM kan aanpassen aan je eigen wensen.
stond niet in de specs bij de review. omdat het werd beschreven als een verbindingsmogelijkheid ging ik er vanuit dat er een spelfout in stond en dat het GPRS moest zijn.
Er zit wel GPS in, de reviewer heeft het zelfs nog over de tijd dat het duurt voor er een cold-fix is. :)
kennelijk heb ik daar overheen gelezen, want ik kan mij niet herinneren dat het er stond toen ik die eerste post plaatste
Lezen! Nee, ff serieus ik snap je. Er wordt alleen op ingegaan tijdens de hardware-ontleding :)
Terwijl de RTR6285 kan zorgen voor de ontvangst van onder meer hsdpa en gps,
Er wordt verder idd, met geen woord over gerept, dat is mijn inziens toch een stukje wat ze hebben laten liggen in de review; Heeft het toestel snel een fix op GPS? Werkt de software lekker op het apparaat? etc etc

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 24 juli 2024 13:11]

Waarom hebben jullie in godsnaam deze telefoon met WM 6.1 erop gereviewed terwijl vrijwel iederen deze telefoon met WM 6.5 zal gaan gebruiken.

Daarmee zijn alle benchmarks en veel opmerkingen over de de snelheid van software zo goed als nutteloos.

Hier bijvoorbeeld een review van het broertje (de Omnia II i8000 met een veel mooier OLED scherm maar geen keyboard) maar dan wel al met windows mobile 6.5
http://www.gsmarena.com/s...0_omnia_ii-review-388.php

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 24 juli 2024 13:11]

kun je wel lezen of hou je jezelf gewoon dom? er staat dat ze een toestel hebben gereviewd wat nog niet de 'final' aan boord heeft. aangezien de final nog gereleased moet worden kunnen ze dat moeilijk reviewen he?!
Begrijp je nou wel wat ik bedoel of hou je jezelf gewoon dom ?

Als er nu nog geen final is van WM 6.5 voor deze specifiek telefoon dan vraag je als redactie toch om een versie met een RC candidate of nog beter je wacht een paar weken ipv van de telefoon te reviewen met een OS versie die over twee weken toch obsolete is.
Andere reviewers kunnen blijkbaar wel Samsung telefoons met WM 6.5 krijgen om te reviewen
De review van GSM Arena is gedaan met de Omnia II, dit is de Omnia Qwerty: de softwareontwikkeling daarvoor ligt een paar slagen achter, omdat het toestel later uit is gekomen. Bovendien is GSM Arena Engels en doen zaken met Engelstalige afdelingen van Samsung - dat scheelt een vertaalslag en dus tijd.

Samsung heeft de nieuwste Nederlandstalige rom erop gezet, voor hij bij ons op de redactie is gekomen - deze bevatte nog enkele schoonheidsfoutjes, die ik aan Samsung heb gemeld. Het was op diverse punten duidelijk dat er nog aan gesleuteld ging worden voordat het toestel in de winkel zou komen.

Ik vermoed dus dat de Nederlandstalige 6.5-rom van de Qwerty nog lang niet klaar is. Hoewel WM 6.5 op 6 oktober uitkomt, is nog onbekend wanneer toestellen echt een update krijgen. Dat kan oktober zijn, maar ook uitlopen tot november of december - en dan is het logisch dat die rom nog niet klaar is. Wachten met een zeer uitgebreide review die we als eerste NL-site online kunnen plaatsen, ligt daarom niet voor de hand.
Gaan jullie dan wel een update doen als WM 6.5 er wel is ?

Je hebt dan ten minste vergelijkings materiaal op dezelfde telefoon
Behalve de opstarttijd, tijd om foto's te maken en het laden van een pagina, ben ik ook benieuwd naar een kleine benchmark waar bijvoorbeeld een encoded video fragment middels CorePlayer wordt gebruikt. Er zit een optie benchmark in CorePlayer.
Ja zaken als de foto kwaliteit (met en zonder flits), GPS fix, of een youtube filmpje vloeiend kan worden afgespeeld via 3G, etc. Dat is toch ook wel belangrijk, maar daar is niet naar gekeken helaas..

edit: nou ja: ik zie 1 gemaakte foto in de galleij staan..
Persoonlijk lijkt me het wel een aardig toestel, maar het toetsenbord is nogal een deal breaker: volledige vlak en dan is het nauwelijks bruikbaar. Op met HTC TyTNII is het al niet ideaal met die geringe bobbles in de toetsen en dit lijkt me nog erger.

[Reactie gewijzigd door Atomsk op 24 juli 2024 13:11]

Wat ik me wel afvroeg is welke usb aansluiting er nu opzit..

Is dat nu MicroUSB of MiniUSB ?
is MicroUSB... zie de site van Samsung
Als ik "Windows Mobile 6.1" lees, reist bij mij natuurlijk direct de vraag of en wanneer zo'n ding dan upgradable gaat zijn naar winmob 6.5 of zelfs 7.0... Iemand die daar opheldering over kan/mag/wil geven? :)
Als ik het me goed herinner is dat eind october / begin november (6.5). In sommige landen ligt ie vanaf dan ook pas in de winkel. Of 'ie ooit een 7 versie krijgt is niet bekend.

[Reactie gewijzigd door BoomSmurf op 24 juli 2024 13:11]

Maar kun je em er dan ook mee updaten? Want als ie met 6.1 geleverd en kort erna komt 6.5 uit, dan wil ik natuurlijk een update.
Toetsenbord is het begin zeker wennen, op mn TytnII had ik ook het idee dat alles te klein was. Maar je leert er mee om gaan als je het maar regelmatig gebruikt. Het is geen computertoetsenbord dus je moet af en toe iets toegeven. En: je typt er sms-jes mee die een beperkte lengte hebben en nog wat andere korte teksten. Maar je gaat er niet mee tekstverwerken.
Ik vind het vreemd dat de HTC Touch Pro 2 niet wordt meegenomen in de review daar jullie meermaals aangeven dat dit misschien wel de grootste concurrent van de Omnia Qwerty kan worden.

Ik als Touch Pro 2 gebruiker had toch graag gezien hoe de Omnia Qwerty presteert tegenover mijn telefoontje.

[Reactie gewijzigd door rickjehh op 24 juli 2024 13:11]

Slightly off-topic maar:
De UltraTouch geen succes? Ten tijde van de release van dat toestel was ik nog werkzaam bij een telecomretailer, en dat ding ging als een trein. Ik zie ook zeer regelmatig mensen met het toestel rondlopen.

OT: Jammer dat in de vergelijking het andere toestel met qwerty wat succesvol was onder consumenten niet is meegenomen: De S-E Xperia. Dit toestel is nog steeds een van de belangrijkere concurrenten van de Omnia Qwerty.
Ik hoop dat deze Omnia niet zoveel storingen heeft als de eerst Samsung Omnia. Die gaf erg veel problemen, zowel software als hardware gerelateerd.
http://www.samsungmobile....werty-b7610-specification

hier staat dat er een amoled scherm in zit, maakt dat nog verschil?
Dat hebben andere smartphones van Samsung ook... Zie ook het hoofdstukje "Uiterlijk en netwerk" van deze review...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.