Ik heb nu sinds begin december de Samsung Omnia Qwerty in mijn bezit en ik vond dat lang genoeg om mijn eerste review te schrijven. Mijn telefoons hiervoor waren een Samsung D900 en een Nokia N82. Omdat de Nokia N82 was gestolen, moest ik snel een nieuw toestel hebben, en doordat ik op dat moment niet goed in de materie zat liet ik mij op aanraden van de Hi-verkoper een Samsung Omnia Qwerty aansmeren.
Mijn eerste indruk van het toestel was goed. Je kon kiezen tussen twee interfaces van Samsung, Work of Life. Ik koos voor de work interface omdat deze er simpeler uitzag. Echter bleek de snelheid van de Omnia Qwerty al snel tegen te vallen. Simpele dingen als Berichten openen (threaded sms) duurden een eeuwigheid. Na een maand had ik er al bijna genoeg van, totdat ik SPB Mobile Shell ontdekte. Deze schil verborg alles wat van Samsung was, en was daardoor een stuk sneller dan de gewone interface.
Ervaringen van een normale schoolwerkdag
Wekker
De wekker. Van mijn Nokia N82 gebruikte ik altijd de wekker die erin zat. Op de wekker van de Samsung kan ik echter niet bouwen. Ik ben een behoorlijk vaste slaper, en snooze dan ook vele malen. Bij de Samsung is echter in één touchknop de wekker uit te zetten, waardoor ik mij dikwijls verslapen heb.
Surfen
Ik begin 's ochtends een beetje met surfen. Ik heb zonet een test gedaan: en de tijd tussen unlocken en de frontpage van tweakers (mobiele versie) duurt ongeveer 20 seconden onder 3G. Dit is niet storend traag, maar bijvoorbeeld een Iphone (waar dit toestel mee te vergelijken zou zijn) is een stuk sneller. (ik gebruik overigens Opera Mobile Browser 10 (beta))
Bereik en geluid
Het bereik van de Samsung i.c.m. Hi is uitstekend. Ik heb vrijwel altijd volledig bereik en als ik in discotheken zit is het voor mij nog zeer goed te doen om te smsen. Ook het belgeluid is uitstekend, kraakhelder. Ik heb echter nooit een goede WiFi verbinding kunnen behouden hier thuis, na verloop van tijd verliest hij verbinding (veel minder dan N82)
Sms
Hoewel dit toestel een toetsenbord bezit, betrap ik me erop dat ik vaker op het onscreen toetsenbord typ, dan op het fysieke toetsenbord. Dit komt vooral dat, wanneer ik het toetsenbord uitschuif, het toestel er 5 seconden over doet om naar Landscape modus te switchen. Bovendien schuift het scherm niet 45° mee (zoals bij een Nokia N97), maar liggen toetsenbord en scherm op dezelfde hoogte. Ook is het toetsenbord erg gevoelig voor typfouten.
Mail, Office, synchronisatie
Nu kom ik bij de sterke punten van dit toestel. Het instellen van de mail is zeer makkelijk, en e-mailberichten worden ook bijna meteen binnengehaald. Het gebruik van Office is heel handig (vooral om te lezen), en als je outlook gebruikt op je computer, is het heel makkelijk om je contacten en agenda te synchroniseren.
Scherm
Het scherm is ontzettend helder, de kleuren spatten er werkelijk vanaf. Ik heb mijn helderheid altijd op het hoogst te staan, en als ik mijn toestel dan naast een iPhone 3G leg, is het verschil heel duidelijk te zien. Het touchgedeelte van het scherm is wel minder, hij is niet echt responsief. Wat dat betreft zet de iPhone deze Samsung op vier rondjes achterstand. Er zit nu echter ook een plek condens onder de glasplaat, maar dit is niet te zien als het scherm aanstaat.
Accu
De accu van de Samsung is vergelijkbaar met alle accu's van smartphones op dit moment. Na een dag gebruik ben ik aan het einde ongeveer op 45%, dan laad ik hem dus 's nachts weer op.
Camera
De 5 megapixelcamera van de Samsung maakt soms hele scherpe foto's met de autofocus. Maar ook hier geldt weer, dat de Nokia N82 veel scherpere foto's maakte, dan dat deze ooit heeft gemaakt.
Betrouwbaarheid
Nu komt het grootste minpunt van deze telefoon. Hij valt regelmatig gewoon uit, als hij problemen heeft om verbinding te vinden of iets dergelijks.(Ionder andere tijdens het schrijven van deze review) Als de telefoon uitvalt ontvang ik smsjes die ik op dat moment had moeten krijgen niet meer, wat rare situaties oplevert met je vriendin onder andere. Ook moet ik een Softreset gebruiken om hem weer aan de praat te krijgen.
Apps
Windows Mobile heeft niet zoveel apps als Android of de iPhone. Toch heb ik niet het gevoel dat ik ze mis. Ik mis wel een Pingapp (whatsapp) of een hyves app, maar er valt zonder te leven. De applicaties die er zijn werken allemaal wel goed (facebook, twitter, telegraaf en trein). Het handige is wel, dat de applicaties te installeren zijn op de geheugenkaart. In de marketplace zijn nauwelijks applicaties te vinden, als je eenmaal weet waar je moet zoeken, is het uiteindelijk goed te doen.
Snelheid
Snelheid? Een ramp. Dit komt vooral door het geheugenlek dat de samsung heeft. Als ik mijn telefoon een dag aan heb gehad, dan kan het zomaar zijn dat ik als ik een foto wil nemen, de camera niet opgestart krijg omdat er niet genoeg geheugen vrij is. Op dat moment staat in taakbeheer niets open!!! Multi-tasking (toch het grote voordeel van Windows Mobile) is dan ook niet mogelijk, apps worden zonder pardon afgesloten, zelfs muziekluisteren en tegelijk een smsje sturen is er niet bij! De indruk wordt gewekt dat de Samsung toch te weinig RAM geheugen heeft meegekregen.
Op dit moment ben ik overall gematigd tevreden over mijn telefoon. Vooral de onbetrouwbaarheid is heel erg vervelend. Ik ben de afgelopen tijd erg aan het twijfelen om over te stappen naar een HTC Desire, maar toch heb ik nog niet zo snel afscheid genomen van deze telefoon.
Aanvulling volgt snel!