Door Sjef Weller

Redacteur audio en tv

Kunst met een kleine kijkhoek

TCL A300 Pro Nxtframe-tv Review

18-12-2024 • 06:00

29

Singlepage-opmaak

Uiterlijk, aansluitingen en kunstfuncties

(In) de doos

De TCL A300 Pro Nxtframe wordt geleverd in een doos van ongebleekt karton. De tv en bijgeleverde speakers zijn verpakt in een kunststof zak, met daaromheen piepschuim (polystyreen) dat niet biologisch afbreekbaar is. De verpakking bevat naast het scherm, de speakers en de muurbeugel ook een afstandsbediening, een netsnoer en een poster met installatie-instructies. De handleiding is online beschikbaar.

De schermranden van tv’s lijken steeds dunner te worden, maar bij Samsungs The Frame is een opvallende lijst juist onderdeel van de charme, en dat zien we nu ook bij de Nxtframe. Standaard is de tv volledig uitgevoerd in gebroken wit, inclusief de achterkant en het vaste frame rond het matte scherm. Dat frame is overal 10mm breed en 20mm dik. De tv bolt naar achteren nog ietsjes uit, maar is nergens dikker dan 30mm. Dankzij het bredere frame is de beeldloze rand in het scherm met 1mm een stuk smaller dan gebruikelijk.

Net als bij Samsungs The Frame-televisies kun je ook lijsten in een andere tint bestellen. Op dit moment vermeldt TCL drie verschillende frames met houtlook op zijn website: eentje in muntkleur, een donkerbruine variant en een lichtbruine lijst. Die laatste wordt alvast meegeleverd bij de tv, de andere twee kun je apart aanschaffen. Deze plastic frames zijn voorzien van magneetjes, waarmee je ze in vier stukken aan de bezels van de tv bevestigt. Dat magneetsysteem maakt het eenvoudig om van lijst te wisselen, maar zorgt ook dat je de lijstdelen makkelijk onbedoeld uit het lood tikt.

uiterlijk met zonder lijst TCL A300 Prouiterlijk met zonder lijst TCL A300 Prouiterlijk met zonder lijst TCL A300 Pro

Het apparaat is ontworpen om strak langs de muur te worden gehangen. TCL levert daarvoor zijn eigen wandbeugel mee. Gebruik je liever een andere muurbeugel, dan wordt dat nog best lastig; de tv heeft geen VESA-schroefgaten. Voor deze review leverde TCL de 55A300 Pro Nxtframe met twee witte tafelpootjes. Deze pootjes moet je normaliter los aanschaffen. Wil je de tv liever niet ophangen, dan kun je hem ook op een los verkrijgbare schildersezelstandaard plaatsen. Deze TCL Movable Stand staat op wieltjes en is dus verrijdbaar, en heeft ook een ingebouwde houder voor de bij de tv geleverde soundbar. Een van de holle pootjes functioneert daarbij als kabelgoot. Wat de voetjes en de standaard in Nederland moeten kosten, is nog niet duidelijk. In de VS wordt de Movable Stand echter aangeboden voor pakweg 500 dollar, terwijl de tafelvoeten 50 dollar kosten.

De bij de A300 Pro geleverde soundbar en subwoofer hebben dezelfde crèmewitte kleurstelling als de televisie. De twee speakers sluit je met een kabel aan op het stopcontact, maar verder communiceren ze draadloos met de televisie. Wel raadt TCL aan om de subwoofer binnen drie meter van het scherm te plaatsen. Op de lijst van de tv prijkt nergens het logo van de tv-fabrikant, maar links onder de televisie prijkt nog wel een IR-ontvangerblokje met statusled, waarop het TCL-logo is geplaatst. Dit blokje kun je dieper in de tv klikken, waarna je een stuk preciezer moet richten met de afstandsbediening, maar helemaal in de tv verdwijnen doet het niet. Ook zie je het TCL-logo terug op de soundbar, evenals het logo van audiofabrikant Bang & Olufsen. De soundbar wordt geleverd met schroeven en beugels, waarmee je deze onder de tv aan de muur of aan de Movable Stand kunt hangen. Hoewel de hele set een uniform design heeft, met één kleur voor alle apparaten, worden beide speakers met witte stroombekabeling geleverd, terwijl de tv zelf een zwart voedingssnoer heeft.

Aansluitingen

Samsung levert zijn recente The Frame-televisies met een One Connect Box. Die box, waar alle aansluitingen op zitten, verbind je met één snoer met de tv en dat geeft een opgeruimd resultaat. TCL blijft iets dichter bij huis en plaatst alle aansluitingen gewoon op de tv zelf. Bij de Nxtframe zitten ze op een rijtje in een min of meer centrale nis aan de achterkant, inclusief de stroomaansluiting met achtconnector. Ze wijzen allemaal omlaag, zodat de tv vlak tegen de wand past. Onder in de aansluitingennis zitten enkele diepere goten om de kabelspaghetti in goede banen te leiden.

De tv voorziet in vier HDMI-poorten, waarvan er twee overweg kunnen met de maximale HDMI 2.1-doorvoer van 48Gbps. Deze poorten ondersteunen 4k-gamebeelden met vrr, met een maximale refreshrate van 144Hz. Wel doet een van deze twee aansluitingen ook dienst als (e-)arc-poort. Nu zul je deze niet snel nodig hebben om geluid uit te sturen, omdat de tv al geleverd wordt met een draadloze soundbar en subwoofer. Maar mocht je in de toekomst bijvoorbeeld toch een externe AV-receiver aansluiten via deze HDMI-poort, dan houd je dus nog maar één full-bandwidth HDMI-poort over. De overige twee HDMI-poorten ondersteunen slechts vrr tot 60Hz.

Verder heeft de tv nog een USB-poort, een LAN-aansluiting, aansluitingen voor kabel, antenne en satelliet, een CI-sleuf en een optische uitgang voor digitale audio. Een hoofdtelefoonuitgang ontbreekt, maar een draadloze hoofdtelefoon kan wel worden gekoppeld via bluetooth. Ook heeft de tv uiteraard wifi aan boord en ondersteunt deze zowel Apple AirPlay 2 als Chromecast. Op de meegeleverde soundbar troffen we eveneens een USB-poort aan, maar die is volgens TCL puur bestemd voor onderhoud.

TCl A300 Pro aansluitingenTCl A300 Pro aansluitingen

Afstandsbediening

Dit jaar hebben we twee verschillende afstandsbedieningen gezien bij TCL-tv’s. De goedkopere modellen worden geleverd met een vrij lange, zwarte bediening van plastic, compleet met fysieke nummer- en kleurcodeknoppen. Bij luxere tv’s levert TCL een compactere zapstok zonder nummer- of kleurknoppen, die deels van metaal is gemaakt. De afstandsbediening van de A300 Pro lijkt een mix van die twee. Hij is pakweg even groot als de luxe bediening en mist dan ook de nummer- en kleurcodeknoppen. Dat werkt wat omslachtig als je gewend bent om kanaalnummers in te voeren, in plaats van slechts vooruit of achteruit te zappen. Bovendien zijn ook hier de volume- en muteknoppen aan de rechterzijkant geplaatst. De bediening voelt met zijn behuizing van gerecycled en gespikkeld wit plastic echter aan als de goedkopere 2024-afstandsbediening.

Met zijn afgeronde hoeken ligt de bediening, die werkt op twee AAA-batterijen, prima in de hand. Hoewel TCL de reclameachtige sneltoetsen niet helemaal bij het grofvuil heeft gezet, zitten er nu nog maar twee op: een voor Netflix en een voor YouTube. Omdat de achtergrond van deze reclameknoppen wit is, net als de meeste andere knoppen op deze afstandsbediening, ogen ze bovendien niet al te schreeuwerig.

Verder beschikt de bediening over een profielknop om snel van gebruiker te kunnen wisselen. Interessanter voor deze tv is echter de knop helemaal links bovenaan: hiermee ga je direct naar de Art-app om een kunstwerk op het scherm te toveren.

TCL A300 Pro afstandsbedieningTCL A300 Pro afstandsbedieningTCL A300 Pro afstandsbediening

Kunstfuncties

In tegenstelling tot wat Samsung heeft gedaan met The Frame, biedt TCL geen betaald kunstabonnement aan voor zijn Nxtframe-tv’s. Wel heb je via de tv gratis toegang tot een bibliotheek aan kunstwerken. Het gaat daarbij onder meer om werken van bekende schilders als Van Gogh en Monet. TCL laat weten het aanbod maandelijks bij te werken, maar je hebt niet zo’n ruime keuze uit bekende schilderijen als bij de betaalde Samsung-dienst.

Naast deze bestaande werken kun je ook kiezen uit werken die door AI zijn gegenereerd. Daarvoor kies je eerst een bepaalde stijl, zoals de schilderstijl van Van Gogh, om vervolgens twee woorden te kiezen uit een vaste selectie steekwoorden. Het resulterende ‘kunstwerk’ kun je vervolgens opslaan en in je afspeellijst opnemen, of je kunt de AI een nieuwe poging laten doen.

TCL A300 Pro AI-kunst

In plaats van statische afbeeldingen kun je ook bewegende beelden laten weergeven. Denk aan een video van een onderwaterwereld vol kleurrijke vissen of beelden van een bos vol bomen die wuiven in de wind, begeleid door muzak. Interessanter vinden we de Masterpieces Alive-collectie, waarin je geanimeerde versies vindt van de kunstwerken uit TCL’s aanbod. Zo kun je kijken naar Van Goghs Sterrennacht boven de Rhône, terwijl er allerlei vuurwerk afgaat in die sterrenhemel. In Claude Monets Jeanne Marie Lecadre in de tuin zie je de bomen heen en weer wiegen in de bries, terwijl er lichte tuingeluiden door de begeleidende klassieke muziek heen klinken. Nadeel van deze bewegende beelden is dat hierbij steeds een animatie van enkele seconden wordt herhaald. Telkens als zo’n animatie opnieuw start, zie je het beeld verspringen of even haperen.

Naast statische en bewegende schilderijen kun je ook fotografische kunst op het scherm tonen of je eigen fotobibliotheek inpluggen en afspelen. Alle kunst kun je op volledig scherm laten tonen, maar je kunt de werken ook kleiner laten weergeven door een virtuele passe-partout uit te kiezen. Daarnaast is de achtergrondkleur van de Art-app zelf in drie tinten (lichter wit, donkerder wit en donkergrijs) in te stellen om deze te matchen met de kleur van de muur of het behang achter de tv.

TCL A300 Pro kunstappTCL A300 Pro kunstappTCL A300 Pro kunstappTCL A300 Pro kunstappTCL A300 Pro kunstapp