De markt voor touchscreentelefoons raakt steeds voller, en voor de mobieltjesfabrikanten wordt het daarom belangrijker om toestellen met iets bijzonders uit te brengen. Vooral op het gebied van vormgeving is het lastig om iets unieks te bedenken, omdat de voorkant door het scherm wordt gedomineerd.
Vandaar dat fabrikanten hun heil zoeken in andere vormgevingselementen. Zo koos HTC bij zijn Android-toestel Hero ervoor om een 'kin' in te bouwen en dat te benadrukken als unieke feature van het toestel. Met zijn Crystal gooit LG het over een andere boeg: het traditionele keypad is doorzichtig gemaakt en daarnaast zijn er functies aan toegevoegd. Zo dient het voor handschriftherkenning en als touchpad in de browser, maar ook voor het inzoomen op onder meer foto's.
De Crystal is inmiddels al even op de markt, maar de vraag blijft hoe LG dit voor elkaar heeft gekregen. Betreft het doorzichtige keypad echt een nieuwe techniek of maakt de fabrikant slim gebruik van technieken die al langer in telefoons zitten om het te presenteren als iets nieuws?
Prijzen en specificaties
Merk en type
Merk
LG
Type
GD900 Crystal
Form factor
slider
Besturingssysteem
LG-OS met S-Class-interface
Taal
Nederlands
Processor en geheugen
Cpu (pda/gsm)
AMD + 3d graphics-processor
Snelheid
onbekend
Geheugenkaarttype (gsm)
sd-micro
Ram
onbekend
Intern geheugen (pda/gsm)
1,5GB
Kleur
Kleur
zilver
Gewicht en omvang
Gewicht
108g
Lengte
105mm
Breedte
52mm
Dikte
13mm
Accu
Gesprekstijd
6u
Standby-tijd
300u
Accucapaciteit
1000mAh
Accutype
Li-ion
Netwerk
Mobiele netwerken
edge, gprs, gsm, hsdpa, hspa
Verbinding (wifi)
802.11b, 802.11g
Frequentiebereik (gsm/umts)
850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Functies
Berichten
e-mail, mms, sms
Gsm-functies
agenda, calculator, handsfree, tril, wekker
Verbindingsmogelijkheden
Verbinding (telefoon)
bluetooth 2.1, usb 2.0, fm-radio, fm-transmitter
Beeldscherm
Kleurendiepte
32bit
Schermresolutie
480x800 pixels
Schermdiagonaal
3,0"
Schermtechniek
capacitief
Camera
Resolutie
5 megapixels
Zoom
1x
Multimedia
Ringtone
polyphonic, truetone (mp3)
Audioformaten
aac, aac+, mp3, wma
Videoformaten
divX 6, xvid
Gps-chipset
a-gps
Accessoires
Meegeleverde accessoires
datakabel, bedrade headset, oplader
Eerste indruk
Het toetsenbord van een toestel is meestal niet het meest opvallende deel van een telefoon, maar bij de Crystal ligt dat anders. Het eerste wat je doet is het toestel uitschuiven en uitproberen. Want behalve het transparante keypad is er niets onderscheidends aan de Crystal: LG heeft zelf al met de Arena en Viewty Smart twee toestellen die erop lijken.
Het moet gezegd: het transparante toetsenbord van de Crystal is een regelrechte eyecatcher. Op straat, in de trein en op andere plekken waar een gebruiker het toestel uit zijn zak haalt en uitschuift, valt het toestel op.
Wat ook snel opvalt, is dat er een grote bedreiging bestaat voor de transparantie van het keypad: de vingers. Zowel de voor- als achterkant van het transparante toetsenbord zijn bijzonder gevoelig voor vingerafdrukken, die er vervolgens slechts met moeite weer van af te poetsen zijn.
Doorzichtige keypad en hardware
Het is natuurlijk leuk om een telefoon uit te proberen op de manier waarop dat is bedoeld, maar al snel begonnen onze handen toch wat te kriebelen. Hardware bekijk je als rechtgeaarde tweaker van buiten én van binnen, dus lag de LG-telefoon na een halfuur schroeven in losse onderdelen op tafel.
Elke nieuwe telefoon is in principe leuk genoeg om uit elkaar te halen, maar in het geval van de Crystal waren er twee andere redenen om dat te doen. Ten eerste was op die manier goed te zien welke techniek er schuilgaat achter het transparante keypad. Ten tweede heeft LG nooit bekendgemaakt welke chipset de GD900 aandrijft, alleen dat er dedicated processor is om de 3d-graphics van de S-Class-interface van rekenkracht te voorzien.
Keypad
Het keypad blijkt eigenlijk dezelfde techniek te bevatten als een touchscreen, met een wezenlijk verschil: het keypad kan geen informatie weergeven. Daarmee komt het nog het dichtst bij de techniek die in een touchpad op een laptop zit, maar dan in doorzichtige vorm. De verwerking van input werkt precies hetzelfde als bij elk ander touchscreen: met een digitizer. De grid, die vaak te zien is bij dergelijke schermen, bleek bij de Crystal echter onzichtbaar.
De input op het keypad wordt verwerkt via een connector, die via een metalen rand aan de zijkant, waaraan ook de slider vastzit, aan de rest van het toestel wordt doorgegeven.
De verlichting van de toetsen gebeurt via de zijkant. In de zijkanten en de onderkant bevindt zicht een 'ononderbroken' lichtbron: het licht komt niet uit een of twee punten, maar wordt zeer egaal verdeeld. Hoe LG dat precies voor elkaar heeft gekregen, viel niet te achterhalen zonder het toestel permanente schade toe te brengen. Wel zijn aan de bovenkant van het keypad twee leds te zien.
De cijfers van het toetsenbord lichten op zodra ze aangelicht worden door het led-licht dat over het keypad wordt verspreid. Op die manier lijkt het alsof de toetsen van achtergrondverlichting zijn voorzien, terwijl de verlichting feitelijk niet achter, maar boven, onder en naast de toetsen zit.
Chipset
De Crystal heeft een aparte processor aan boord voor het aansturen van de de graphics. Dat gebeurt met een AMD Imageon, al staat niet op de chip vermeld welk type het is. LG gebruikt al langer AMD-processors, Zo zat in de eerste Prada-telefoon uit 2007 ook een AMD Imageon.
Een Infineon PMB8878, oftewel een X-Gold 608, vormt het hart van de Crystal. Deze cpu, die een maximale kloksnelheid heeft van 312MHz, regelt ook het netwerkverkeer. Zoals in de specificaties vermeld staat, kan de cpu hsdpa aan tot een maximum van 7,2Mbps. De processor heeft een ARM926EJ-S-core, gebaseerd op de ARM9-architectuur. Dezelfde processor wordt door onder meer Sony Ericsson voor zijn featurephones gebruikt.
Slider
De slider van de Crystal beweegt via een draaimechanisme dat midden in het toestel zit. Het draaiwieltje moet ervoor zorgen dat de slider soepel en op de juiste manier omhoog en omlaag kan schuiven.
Vernuftig is de wijze waarop LG de wifi-antenne heeft weggewerkt: die zit aan de zijkant van de slider, in een van de twee onderdelen die via een schuifmechanisme de slider op zijn plek houden.
Uiterlijk en netwerk
Uiterlijk
LG heeft er alles aan gedaan om de behuizing van de Crystal clean te houden. Een wirwar aan aansluitingen en knopjes ontbreekt dan ook op het toestel.
Boven het scherm zijn de speaker en een camera voor videobellen te vinden. Aan de bovenkant van het scherm bevindt zich naast het LG-logo de nabijheidssensor, die detecteert of het toestel zich bij een oor bevindt. Als dat zo is, wordt het scherm uitgeschakeld.
Er zitten geen hardwareknoppen op de Crystal. Onder het scherm, onder een kunststof plaat met een motiefje van geborsteld staal, zit een touchpad met drie knoppen: een bel- en ophangknop met daartussen een knop om een taakbeheerder weer te geven.
Aan de linkerkant zit een aansluiting voor de datakabel en lader. Daar moeten ook headsets op aangesloten worden. Deze eigen aansluiting van LG, een soort variant op micro-usb - al is het daarmee niet compatibel - zit weggewerkt achter een schuifklepje. Aan de bovenkant zit een Aan/Uit-knop.
Aan de rechterzijkant zitten de volumeknoppen, die van hetzelfde materiaal zijn gemaakt en in dezelfde kleur zijn uitgevoerd als de rest van de zijkant. Daardoor vallen ze vrijwel weg. Ook zit er een metalen cameraknop, die iets minder wegvalt. Aan de onderkant zit niets, behalve een knopje om het accuklepje los te krijgen.
Aan de achterkant, achter de slider, zit de camera, die door een led-flitser wordt vergezeld. Het achter de slider stoppen van de camera verkleint de kans op stof op de lens. Een nadeel hiervan is wel dat het toestel altijd uitgeschoven moet zijn voordat de foto kan worden gemaakt. Bij het nemen van een snel snapshot kan de daarvoor benodigde extra handeling hinderlijk zijn.
Onder de achterklep zijn uiteraard de ingangen te vinden voor de simkaart, de sdhc-kaart en de accu. Wie een simkaart in het toestel wil doen, moet de accu eruit halen. De sdhc-kaart kan geplaatst en verwijderd worden zonder de accu eruit te halen. Niet dat het plaatsen van het kaartje makkelijk is: het zal voor de meeste mensen even prutsen zijn voordat ze het kaartje erin hebben. Niet voor niets heeft LG op de achterklep een sticker geplakt met een stap-voor-stap-uitleg voor het plaatsen van het geheugenkaartje.
Scherm
Het touchscreen van de Crystal is van het capacitieve type, net als dat van bijvoorbeeld de iPhone en de T-Mobile G1. Dat betekent dat het kan reageren op lichte aanrakingen, maar ook dat het niet reageert op een nagel of een gewone stylus. Wel zijn er, veelal onder de naam 'iPhone stylus', pennetjes te koop die wel met capacitieve touchscreens werken.
Het scherm reageert goed: een lichte aanraking is genoeg om de Crystal tot actie te bewegen. Veel druk zetten hoeft dan ook eigenlijk nooit. Het scherm kan ook goed onderscheid maken tussen drukken en vegen: tijdens de review kwamen er geen problemen met verkeerd begrepen gebaren.
Wel lijkt het scherm soms niet altijd even nauwkeurig te zijn. Dat wreekt zich vooral tijdens het typen. Daarbij gebeurt het niet zelden dat een letter wordt geregistreerd zonder dat die is aangeraakt.
Het scherm kent een bonus: multitouch. In- en uitzoomen in de browser of bij het bekijken van foto's gaat 'iPhone-style': door een pinchbeweging. De implementatie van het zoomen is wel een stuk minder soepel dan die van de iPhone: inzoomen gaat niet vloeiend, maar trapsgewijs.
Snelheid
De Crystal zit vol met allerhande eyecandy: zo zijn er draaiende kubussen, caroussels met muziek of contactpersonen en op- en neer springende icoontjes. Dat is de reden waarom er twee processors in de Crystal zitten: eentje voor het gewone werk en eentje speciaal voor de 3d-graphics.
Over de snelheid van het toestel valt dan ook weinig te klagen. De graphics zien er goed uit en menu's komen snel tevoorschijn. Overigens blijkt bij het opstarten van zwaardere applicaties, zoals Google Maps, dat de cpu, waarvan de kloksnelheid en type niet bekend is, het niet altijd bij kan benen. Het afsluiten van applicaties gaat wel razendsnel. Al met al is de Crystal een van de snelste telefoons momenteel op de markt.
Accu
In de Crystal zit een lithium-ion-accu, de LGIP-520N, met een capaciteit van 1000mAh. Deze accu doet het gezien de omstandigheden zeker niet slecht. Opladen duurt een tot anderhalf uur. Na 24 uur spelen, waarbij onder meer wifi aanstond, de muziekspeler geregeld werd opgestart, verschillende applicaties werden gedraaid en spelletjes werden gespeeld, had de accu het grootste deel van zijn lading verloren. Vanwege de beperkte testtijd kon de accu niet verder worden getest, maar 'anderhalf tot twee dagen bij gemiddeld gebruik' lijkt een redelijke schatting van de accuduur.
Netwerk
De Crystal heeft een functie die nog niet algemeen wordt toegepast op een telefoon: een fm-zender, die muziek kan overzenden naar bijvoorbeeld een autoradio. Een leuke toevoeging, al valt het te betwijfelen of veel mensen deze zullen gebruiken: de geluidskwaliteit van de muziek over de FM-zender is stukken minder dan bij gebruik van de headset, maar wellicht zal het voor veel mensen toch voldoen.
De nieuwe LG heeft 3g en wifi. Dat laatste is een prettige toevoeging. Zoals later ter sprake zal komen laat de snelheid van de browser te wensen over. Het verbinden van het toestel met een wifi-netwerk gaat overigens kinderlijk eenvoudig: netwerk selecteren, sleutel invoeren en klaar is Kees. Het bereik van de wifi-ontvanger bleek in orde: netwerken waren te ontvangen waar dat zo hoorde te zijn.
Belkwaliteit
Niet onbelangrijk is de belkwaliteit van de Crystal. De geluidskwaliteit tijdens een telefoongesprek is goed. De stem van degene aan de andere kant van de lijn komt vrij helder door, en voor de gesprekspartner is de Crystal-gebruiker goed te verstaan.
Software
Basisschermen
De Crystal is het derde toestel met de nieuwe S-Class-interface van LG. De S-Class is de luxere versie van A-Class, de interface die onder meer te vinden was op de Cookie. Het grote verschil zit in de effecten: S-Class ziet er veel gelikter uit.
De interface bestaat uit vier basisschermen: een scherm waarin negen snelkoppelingen kunnen worden geplaatst, een scherm met widgets, een contactenscherm en een scherm met muziek en foto's. Door naar links en rechts te vegen kan de gebruiker een volgend basisscherm oproepen. Door op de Multitasking-knop te drukken, komen de vier schermen als kubussen tevoorschijn. Daarbij dringt zich nadrukkelijk een overeenkomst op met de panels van de Xperia X1 van Sony Ericsson.
De plaatjes op die kubus zijn geen live-plaatjes, maar standaardplaatjes. Bij het drukken op een scherm wordt het standaardplaatje groter, waarna het wordt vervangen door je eigen basisscherm. Dat proces neemt vier seconden in beslag, ongeveer even lang als het activeren van een panel op de Xperia X1 van Sony Ericsson, die ongeveer hetzelfde grafische effect laat zien.
Contactpersonen, foto's en muzieknummers kunnen aan een basisscherm worden toegevoegd door ze als favoriet aan te merken. Het toevoegen van favorieten gaat door op een van de al aanwezige favorieten te drukken en vast te houden. Dan opent zich een scherm waar de favorieten beheerd kunnen worden. Het beheer hiervan gaat verrassend eenvoudig. De contacten, liedjes en foto's worden standaard geplaatst in een carrousel, die gedraaid kan worden door over het scherm te vegen.
De muziek, foto's en contactpersonen openen niet in de bijbehorende applicatie, maar krijgen een eigen widget op het basisscherm. Dat is een fijne en snelle toepassing, die de basisschermen nog enig nut verleent. Voor het overige is het namelijk de vraag waarom iemand vier basisschermen zouden willen gebruiken: waar snelkoppelingen naar contactpersonen nog nuttig zouden kunnen zijn, kunnen we ons lastig voorstellen dat gebruikers enkele favoriete liedjes op een speciaal daarvoor bedoeld basisscherm zouden willen plaatsen.
Terwijl de basisschermen gelijkenis vertonen met de panels van Sony Ericsson, doet de onderste rij iconen een beetje aan een andere smartphone denken. Op alle basisschermen staan dezelfde vier iconen onderaan in een donkere band. De vier iconen hebben wel een andere functie dan bij de iPhone: de plaatjes vormen een snelkoppeling naar respectievelijk een scherm om een nummer te draaien, de applicatie voor het beheer van contactpersonen, de inbox voor sms'jes, en het hoofdmenu.
Het scherm dat tevoorschijn komt als het scherm vergrendeld is, kan weergeven of er gemiste oproepen of nieuwe berichten zijn. Daarnaast staat een knop die vastgehouden moet worden om het scherm te ontgrendelen. Ontgrendelen kan ook door de Aan/Uit-knop twee keer kort in te drukken, en dat is wat riskant, want daardoor is er een kans dat de Crystal gaat broekzakbellen. Na het ontgrendelen biedt het toestel direct de mogelijkheid om een nieuw bericht of gemiste oproep te lezen.
Een prettige toevoeging aan de interface is het menu dat verschijnt als de gebruiker bovenin het scherm op de menubalk klikt: dan rolt een scherm naar beneden dat enigszins doet denken aan de notificatiebalk van Android. Daarin kunnen bluetooth en wifi worden in- en uitgeschakeld, en staan eveneens notificaties van gemiste gesprekken en nieuwe berichten. Ook staan er snelkoppelingen naar de alarmapplicatie en de muziekspeler, en verder kan er in dat menu een profiel worden ingesteld.
Hoofdmenu
Het hoofdmenu wijkt tamelijk af van wat jarenlang in telefoons is gebruikt. In de A-Class-interface was al een vierdeling in het menu, en in de S-Class is dat verder uitgebouwd. Het hoofdmenu bestaat nu uit vier rijen van vier icoontjes. De vier rijen zijn Communicatie, Organiser, Multimedia en Instellingen. Door over de icoontjes naar links te vegen komen de overige functies van het menu tevoorschijn: je schuift als het ware door het menu.
Na enige gewennig werkt dat wel prettig, maar het zou handiger zijn geweest als er een optie aanwezig was om alle functies in een categorie op een scherm weer te geven: mocht je even niet weten of het gezochte item onder Organiser of Multimedia staat, dan blijf je vegen.
Het meest opmerkelijke is het hoofdmenu in de landscape-modus. In dat geval staan wél in een keer alle iconen op het scherm, maar ontbreekt de tekst, waardoor de gebruiker een onoverzichtelijke kleurenkermis ziet. Een gebruiker moet erg goed met de betekenis van de plaatjes bekend zijn wil dit scherm bruikbaar zijn.
Typen
Typen is niet makkelijk op de Crystal. Vooral het qwerty-toetsenbord in landscape-modus is eigenlijk te klein om prettig op te kunnen typen. Ook na enige tijd van gewenning bleek het lastig de juiste letters te raken en bleef het aantal typfouten relatief hoog. Gebruikers die meer dan enkele weken met het toetsenbord werken, zullen er waarschijnlijk aan wennen en iets beter kunnen typen.
In de portrait-modus zit een onscreen numeriek toetsenbord, met T9. Daarmee gaat het invoeren van tekst al een stuk beter, maar er zijn nog een paar minpunten. Ten eerste lijkt T9 met enige regelmaat vanzelf uit te gaan, waardoor hij vaak weer ingeschakeld moet worden. Bovendien leidt een klein typfoutje al tot frustratie, omdat er dan ineens alleen symbolen in beeld staan: vlak naast de '9' zit het knopje om de layout van het toetsenbord te wisselen.
Onder de onscreen toetsenborden is die van de Crystal een van de minste, al zullen veel mensen er voldoende mee uit de voeten kunnen voor licht dagelijks gebruik. Wie verslaafd is aan sms'en of mobiel e-mailen kan de Crystal echter beter links laten liggen.
Browser
Wie graag browst op zijn mobiel, gebruikt de ingebouwde browser van de Crystal alleen om Opera Mini te downloaden. De standaardbrowser, gemaakt door Netfront, is namelijk een klein drama.
Aan de interface ligt het niet: die kan er nog mee door. Bij het opstarten laat de browser een menu zien met een aantal keuzes, waaronder een Favorieten-menu, een snelkoppeling naar de startpagina en een snelkoppeling om handmatig een adres in te voeren.
De interface van de pagina zelf is gebaseerd op icoontjes: onderaan het scherm staan vijf plaatjes: Terug, Vooruit, Verversen/Stoppen, Favorieten en Tabs. De interface doet denken aan Mobile Safari en Opera Mobile.
Het grote pijnpunt zit in het laden van pagina's. Zelfs over een snel wifi-netwerk doet de browser er erg lang over om een pagina binnen te halen. De browser is ronduit traag en dat werkt onprettig.
De browser is een van de applicaties die kan profiteren van de multitouchtoepassing van de Crystal. Het zoomen gaat echter niet altijd goed. De browser doet er een aantal seconden over voor hij in de gaten heeft dat de gebruiker wil zoomen, met frustratie tot gevolg.
Foto's
De Crystal heeft een degelijke 8-megapixelcamera aan boord. Ondanks de hoge resolutie verricht de camera geen wonderen. De camera doet zijn werk goed en levert alleszins redelijke foto's af, maar kan niet tippen aan cameratelefoons van de concurrentie of aan LG's eigen cameratelefoon, de Viewty Smart. Dat neemt niet weg dat, vooral onder ideale lichtomstandigheden, de camera van de Crystal voor veel gebruikers wel zal voldoen.
Foto's kunnen teruggekeken worden in de Galerij. De foto's staan standaard gesorteerd op datum. Als de galerij in landscape-modus wordt gedraaid, vallen de foto's van het scherm en komen ze vervolgens weer op: een leuk effect. In landscape worden de foto's in een Cover Flow-achtige rij weergegeven.
Muziek
De Koreaanse fabrikant adverteerde breeduit met de muziekmogelijkheden van de LG Arena, maar de Crystal heeft op dit gebied precies hetzelfde aan boord. Zo beschikt het toestel over Dolby Mobile, wat voor beter geluid moet zorgen. Op de geluidskwaliteit is weinig aan te merken en met de bijgeleverde headset is het geluid uitstekend. Vooral met behulp van de uitgebreide equalizer is een goede geluidskwaliteit te behalen.
Wie echter in de veronderstelling verkeert dat een Crystal-gebruiker zijn mp3-speler kan defenestreren, heeft het mis. De Crystal heeft namelijk een draak van een muziekspeler. De bediening is lastig: de Play-knop is voor op een capacitief touchscreen klein, waardoor in de meeste gevallen een paar keer gedrukt moet worden voordat een liedje gaat spelen.
Als de gebruiker de muziek eenmaal aan het spelen heeft gekregen, dan is er nog een ander groot minpunt: om de speler te minimaliseren, moet in veel gevallen een aantal keer op de Back-knop op het scherm worden gedrukt: een totaal overbodige handeling. Een druk op de rode soft-button onderaan het scherm doet de muziekspeler helemaal sluiten, waarbij de muziek stopt.
Een ander serieus minpunt van de muziekspeler is dat er niet doorgespoeld kan worden naar een willekeurig punt in de muziekopname. Wie een dj-set op zijn telefoon zet, heeft daarom pech: die sets duren vaak een uur tot anderhalf uur, en doorspoelen gaat enorm traag. Waar veel muziekspelers op een touchscreen de mogelijkheid bieden om naar een willekeurig punt in een nummer te gaan door een balletje op de voortgangsbalk te verslepen, lukt dat bij de Crystal niet.
Daarmee zijn we nog niet klaar. De zoekfunctie van de muziekspeler kan alleen zoeken op het begin van een bestandsnaam. Als een liedje van een cd dus met een tracknummer begint, kun je alleen met een tracknummer het liedje achterhalen. Bovendien is de gehele interface van de muziekspeler rommelig en onoverzichtelijk. Juist vanwege de uitstekende geluidskwaliteit van het toestel is het jammer dat de speler van de Crystal zo matig van kwaliteit is.
Games
Op de Crystal staan onder de naam MToy negen bewegingsgevoelige games: zes meer dan op de Arena. Die games zijn best aardig, al staan ze het niet garant voor uren speelplezier. De games hebben geen grote verslavingsfactor, maar ze zijn leuk om anderen te showen wat de telefoon kan.
De spelletjes behoeven wel een waarschuwing. Wie gaat proberen om een virtueel pingpongballetje hoog te houden met zijn telefoon, kan in het openbaar vervoer of op feestjes voor idioot worden aangezien.
Nog een andere kleine noot is hier op zijn plaats: de illustraties op deze pagina zijn van de LG Arena, het eerste toestel met S-Class-interface. De interfaces van beide toestellen zijn echter zo goed als identiek.
Kortom
Het transparante keypad van de Crystal laat gemakkelijk door zich heen kijken, maar de vraag is hoeveel gebruikers de bedoelingen van LG met dit onderdeel ook echt doorzien: het keypad is niet alleen een noviteit op het punt van design, maar de manier waarop de telefoon zich via het keypad laat besturen, is vernuftig en goed doordacht.
Wie voor het eerst de S-Class-interface van de Crystal ziet, moet aan de iPhone denken. De vier iconen die standaard onderaan het scherm staan; de effecten bij het openen en sluiten van een programma; de manier van presentatie van het hoofdmenu, met vier keer vier rijen van vierkante iconen; de Cover-Flow-achtige interface van de Galerij in landscape-modus: veel van de Crystal lijkt op Apples smartphone geïnspireerd. Zelfs in het multitasking-menu, een onderdeel dat de iPhone ontbeert, is het LG gelukt om een Apple-effect in te bouwen: het op en neer springen van icoontjes van actieve programma's, zoals in het dock van Mac Os X. Dat neemt niet weg dat er ook een paar originele effecten zijn, zoals de foto's die in de Galerij van het scherm afglijden.
Tel daarbij op dat de Crystal een uitstraling heeft die veel mensen aanspreekt, en je hebt een fijn toestel. Bovenal geeft de Crystal, samen met de BL40 NewChocolate, weer hoe LG zich wil onderscheiden in de sterk concurrerende telecommarkt: door toestellen te maken die qua vormgeving duidelijk afwijken van de rest.
Dit is toch al een enorm 'oud' toestel? Tenminste, in de 'fast moving mobile market'?
Edit: pricewatch: LG GD900 Crystal Transparant, grafiekje prijshistorie lijkt dit wel te bevestigen. Maakt natuurlijk niet uit... maar raar moment voor een frontpage review?
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 174951 op 18 november 2009 13:09]
Wellicht duurde het een hele tijd voordat LG een review-model wilde opsturen? Bang voor het kritische oog van T.net ^^
OT: Ik blijf dat transparant toetsenbord heel nice vinden, dacht dat een "hele zooi" elektronica onder moest zitten. * afraca snapt het nog steeds niet helemaal
Voor de rest niet zo'n geweldige telefoon...... Ben niet meer zo'n LG fan, al had de chocolate een mooi design voor z'n tijd.
Eigenlijk heel simpel:
In het glas van het toetsenbord zijn de cijfers e.d. ge-etst. Die lichten op als er licht door het glas heen schijnt.
De input gebeurt gewoon met een soort touch-screen principe, zoals de iPhone oid...
300 uur standbytijd? Betekent dat nu dat de batterij binnen 12 a 13 dagen leegloopt wanneer het toestel uit staat, of dat hij zo lang mee gaat wanneer je hem verder niet aanraakt? Ik blijf het een slechte indicatie geven.
Dit is een complete non indicatie van hoe lang dit toestel met de batterijen meegaat. Stand-by tijd is hoogstens 4 dagen zonder gebruik.
Deze indicaties komen uit tests van de fabrikant waar het main printje aangesloten is op een goede batterij zonder ook maar iets eraan. zonder scherm, zonder netwerk, zonder memory card etc.
Neem nagenoeg indicatietijden maar met een zak zout en deel het maar door 3 of 4..
'anderhalf tot twee dagen bij gemiddeld gebruik' lijkt een redelijke schatting van de accuduur.
Dit is hetgeen mij nog altijd weerhoudt om een smartphone te kopen: de snelheid waarmee de batterij leeggezopen wordt. Zo goed als elke dag je telefoon moeten opladen... en als je het eens iets intensiever gebruikt, bestaat er de kans dat 'ie de avond niet meer haalt.
Nokia batterijen zijn wel heel goed. Ik doe ongeveer 3-4 dagen met mijn E71 en dat is bij normaal gebruik: bellen, sms en internet. 's Nachts staat de telefoon ook aan.
Ik heb Xperia X1 van SE, en daar draait WM 6.1 op. Toch doe ik er ruim een week mee (24/7 aan), ook als ik em gewoon gebruik (ik bel wel weinig, maar internet/tomtom/sms etc gebruik ik dagelijks)
Dus ik denk dat je gewoon of een hele zware gebruiker bent, of dat je eens een ander merk moet proberen. ;-)
Ruim een week is misschien wel overdreven? Ik heb zelf een X1 en daar doe ik hoogstens 3 tot 4 dagen mee op 1 acculading. Dat is ook bij relatief weinig gebruik..
De Crystal heeft een functie die nog niet algemeen wordt toegepast op een telefoon: een fm-zender, die muziek kan overzenden naar bijvoorbeeld een autoradio. Een leuke toevoeging, al valt het te betwijfelen of veel mensen deze zullen gebruiken: de geluidskwaliteit van de muziek over de FM-zender is stukken minder dan bij gebruik van de headset, maar wellicht zal het voor veel mensen toch voldoen.
Ik kan mij alleen voorstellen dat het handig is een FMzender te hebben voor gebruik om draadloos te bellen en de speakers van je auto dus te gebruiken. Dit is wellicht ook handig als de telefoon een GPS heeft. Het zal dus ZEKER niet om de muziek gaan maar om de spraak.
ik heb de KM900 (de Arena) en op vakantie op een grieks eiland waar de aanwezige radio zenders om de haveklap weg vielen hebben we ons prima vermaakt met mijn telefoon als "cd speler" dmv de fm-zender. als de batterij helemaal opgeladen was kon ik er 2 dagen mee doen, dat is +/- 8 uur auto rijden geregeld de tijd controleren en een paar fotoos maken. de 2de avond viel hij bijna uit.
tevens over de batterij:
al zeer snel zegt het toestel dat de batterij vol is en ik hem af moet koppelen, doe ik dit dan gaat het toestel ongeveer een dag mee. laat ik hem echter aan de oplader hangen voor een complete nacht dan gaat het toestel ongeveer 3 dagen mee.
edit: verduidelijking
[Reactie gewijzigd door skoozie op 19 november 2009 09:32]
Het is zeker handig, ik heb geen aux-in op mijn autoradio en mijn autoradio herkent het signaal van de telefoon en schakelt dan automatisch over op bellen. Het vreet wel batterij.
Ik heb en LG Arena en daar ben ik zeer tevreden over, totaal geen problemen mee en het ding is nog nooit vastgelopen ofzo (je moet overigens wel vodafone branded firmware gebruiken, de andere firmware's zitten vol bugs..). op de arena is het wel mogenlijk om in eens naar het midden van een liedje te gaan en het zal hier ook wel mogelijk op zijn, aangezien de software precies hetzelfde is.
@ C-Gate : de arena heeft ook 2 procesors (een voor graphics en een voor de rest)
edit: dat de browser langzaam is klopt maar daarbij word vergeten dat de resolutie van de lg browser dubbel zo hoog is als die van opera of de Iphone
[Reactie gewijzigd door buzzert_nl op 18 november 2009 19:25]
klopt, ik heb de LG Arena ook, dus ik kan wel spreken uit ervaring dat de vodaphone software voor de phone uitstekend werkt, en voor mij vergeleken met de standaard geinstalleerd firmware mij een veel betere batterijlevensduur gaf
inderdaad.. ik ben blij dat ik van die LG viewty af ben en nu een htc touch pro 2 heb. 1000 maal fijner in gebruik. Ik kon trouwens deze ook kiezen als nieuwe telefoon, maar omdat het een LG is heb ik hem voorbij laten gaan..
leuke review, ik herken wel een aantal dingen met mijn eigen LG toestel. Ik heb sinds kort een LG GT500 (is vreemd genoeg overigens niet terug te vinden op de support site van LG maar is vergelijkbaar met de cooky) en die heeft een aantal vergelijkbare problemen. Zo gaat mijn toestel soms ook spontaan uit en werkt de browser niet altijd even lekker. Wat ik ook een nadeel vind is dat LG gebruik maakt van zijn eigen vage besturingssysteem waarmee veel applicaties helaas niet compatible zijn.
Eerlijk gezegd vindt ik de uitstraling van de LG zo chaotisch. De kleuren van de iconen en de ruimte daartussen komt bij mij zo onoverzichtelijk over. Jammer. De hardware ziet er dan wel weer goed uit.
"maar de vraag is hoeveel gebruikers de bedoelingen van LG met dit onderdeel ook echt doorzien: het keypad is niet alleen een noviteit op het punt van design, maar de manier waarop de telefoon zich via het keypad laat besturen, is vernuftig en goed doordacht"
Wat wordt met bovenstaand citaat bedoelt? Ik zie het idd alleen als een noviteit op het punt van design. Wat is er vernuftig aan de besturing van de telefoon door het doorzichtige keypad?
Dat je precies dezelfde gestures kan maken die je ook op het touchscreen zou kunnen maken. Nutteloos dus, want dat doe je dus gewoon op het scherm. Of je moet een neat-freak zijn die zijn scherm graag niet betast.
Persoonlijk snap ik niet waarom je een doorzichtig keypad wilt hebben en waarom je je telefoon wilt laten opvallen. Vooral als het ding er zo uit ziet: Ik heb nog niemand gehoord die dit ding eigenlijk echt mooi vind. En dat zit het hem er in dat het toestel gewoon niet mooi afgewerkt is: Harde stijl overgangen, raar achterklepje dat deels transperant is, de kierende slider rail, de camera en omgeving en het grote voorhoofd boven het scherm: Alles bij elkaar niet zo mooi. En hetgeen dat het em juist moet doen, het keypad, is een vingerafdruk magneet...
Al met al een beetje jammer dus dit toestel. En ik vraag me daarom ook eigenlijk af of dergelijke toestellen wel hier op tweakers moeten worden behandeld. Het ding is namelijk kwa software ook niet erg geavanceerd.
En ik vraag me daarom ook eigenlijk af of dergelijke toestellen wel hier op tweakers moeten worden behandeld.
Tis een interessant stukje techniek? En het is volgens mij de eerste S-Class review hier. Dattie lelijk is ben ik met je eens
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details