Uiterlijk
LG heeft er alles aan gedaan om de behuizing van de Crystal clean te houden. Een wirwar aan aansluitingen en knopjes ontbreekt dan ook op het toestel.
Boven het scherm zijn de speaker en een camera voor videobellen te vinden. Aan de bovenkant van het scherm bevindt zich naast het LG-logo de nabijheidssensor, die detecteert of het toestel zich bij een oor bevindt. Als dat zo is, wordt het scherm uitgeschakeld.
Er zitten geen hardwareknoppen op de Crystal. Onder het scherm, onder een kunststof plaat met een motiefje van geborsteld staal, zit een touchpad met drie knoppen: een bel- en ophangknop met daartussen een knop om een taakbeheerder weer te geven.
Aan de linkerkant zit een aansluiting voor de datakabel en lader. Daar moeten ook headsets op aangesloten worden. Deze eigen aansluiting van LG, een soort variant op micro-usb - al is het daarmee niet compatibel - zit weggewerkt achter een schuifklepje. Aan de bovenkant zit een Aan/Uit-knop.
Aan de rechterzijkant zitten de volumeknoppen, die van hetzelfde materiaal zijn gemaakt en in dezelfde kleur zijn uitgevoerd als de rest van de zijkant. Daardoor vallen ze vrijwel weg. Ook zit er een metalen cameraknop, die iets minder wegvalt. Aan de onderkant zit niets, behalve een knopje om het accuklepje los te krijgen.
:fill(white)/i/1254735254.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1254735256.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1254735258.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1254735259.jpg?f=thumb)
Aan de achterkant, achter de slider, zit de camera, die door een led-flitser wordt vergezeld. Het achter de slider stoppen van de camera verkleint de kans op stof op de lens. Een nadeel hiervan is wel dat het toestel altijd uitgeschoven moet zijn voordat de foto kan worden gemaakt. Bij het nemen van een snel snapshot kan de daarvoor benodigde extra handeling hinderlijk zijn.
Onder de achterklep zijn uiteraard de ingangen te vinden voor de simkaart, de sdhc-kaart en de accu. Wie een simkaart in het toestel wil doen, moet de accu eruit halen. De sdhc-kaart kan geplaatst en verwijderd worden zonder de accu eruit te halen. Niet dat het plaatsen van het kaartje makkelijk is: het zal voor de meeste mensen even prutsen zijn voordat ze het kaartje erin hebben. Niet voor niets heeft LG op de achterklep een sticker geplakt met een stap-voor-stap-uitleg voor het plaatsen van het geheugenkaartje.
Scherm
Het touchscreen van de Crystal is van het capacitieve type, net als dat van bijvoorbeeld de iPhone en de T-Mobile G1. Dat betekent dat het kan reageren op lichte aanrakingen, maar ook dat het niet reageert op een nagel of een gewone stylus. Wel zijn er, veelal onder de naam 'iPhone stylus', pennetjes te koop die wel met capacitieve touchscreens werken.
Het scherm reageert goed: een lichte aanraking is genoeg om de Crystal tot actie te bewegen. Veel druk zetten hoeft dan ook eigenlijk nooit. Het scherm kan ook goed onderscheid maken tussen drukken en vegen: tijdens de review kwamen er geen problemen met verkeerd begrepen gebaren.
Wel lijkt het scherm soms niet altijd even nauwkeurig te zijn. Dat wreekt zich vooral tijdens het typen. Daarbij gebeurt het niet zelden dat een letter wordt geregistreerd zonder dat die is aangeraakt.
Het scherm kent een bonus: multitouch. In- en uitzoomen in de browser of bij het bekijken van foto's gaat 'iPhone-style': door een pinchbeweging. De implementatie van het zoomen is wel een stuk minder soepel dan die van de iPhone: inzoomen gaat niet vloeiend, maar trapsgewijs.
Snelheid
De Crystal zit vol met allerhande eyecandy: zo zijn er draaiende kubussen, caroussels met muziek of contactpersonen en op- en neer springende icoontjes. Dat is de reden waarom er twee processors in de Crystal zitten: eentje voor het gewone werk en eentje speciaal voor de 3d-graphics.
Over de snelheid van het toestel valt dan ook weinig te klagen. De graphics zien er goed uit en menu's komen snel tevoorschijn. Overigens blijkt bij het opstarten van zwaardere applicaties, zoals Google Maps, dat de cpu, waarvan de kloksnelheid en type niet bekend is, het niet altijd bij kan benen. Het afsluiten van applicaties gaat wel razendsnel. Al met al is de Crystal een van de snelste telefoons momenteel op de markt.
Accu
In de Crystal zit een lithium-ion-accu, de LGIP-520N, met een capaciteit van 1000mAh. Deze accu doet het gezien de omstandigheden zeker niet slecht. Opladen duurt een tot anderhalf uur. Na 24 uur spelen, waarbij onder meer wifi aanstond, de muziekspeler geregeld werd opgestart, verschillende applicaties werden gedraaid en spelletjes werden gespeeld, had de accu het grootste deel van zijn lading verloren. Vanwege de beperkte testtijd kon de accu niet verder worden getest, maar 'anderhalf tot twee dagen bij gemiddeld gebruik' lijkt een redelijke schatting van de accuduur.
Netwerk
De Crystal heeft een functie die nog niet algemeen wordt toegepast op een telefoon: een fm-zender, die muziek kan overzenden naar bijvoorbeeld een autoradio. Een leuke toevoeging, al valt het te betwijfelen of veel mensen deze zullen gebruiken: de geluidskwaliteit van de muziek over de FM-zender is stukken minder dan bij gebruik van de headset, maar wellicht zal het voor veel mensen toch voldoen.
De nieuwe LG heeft 3g en wifi. Dat laatste is een prettige toevoeging. Zoals later ter sprake zal komen laat de snelheid van de browser te wensen over. Het verbinden van het toestel met een wifi-netwerk gaat overigens kinderlijk eenvoudig: netwerk selecteren, sleutel invoeren en klaar is Kees. Het bereik van de wifi-ontvanger bleek in orde: netwerken waren te ontvangen waar dat zo hoorde te zijn.
Belkwaliteit
Niet onbelangrijk is de belkwaliteit van de Crystal. De geluidskwaliteit tijdens een telefoongesprek is goed. De stem van degene aan de andere kant van de lijn komt vrij helder door, en voor de gesprekspartner is de Crystal-gebruiker goed te verstaan.