Inleiding
Als de meest gespeelde singleplayergame ooit op Steam is Black Myth: Wukong de laatste tijd een veelbesproken onderwerp. Het spel is daarnaast behoorlijk zwaar om vloeiend op de pc te kunnen spelen. Met de reeks uitgebrachte patches werd het tijd om in de prestaties van deze game te duiken om zo te zien of de studio Game Science zijn grote hit inmiddels wat heeft weten te polijsten.
Black Myth: Wukong is een actie-rpg met Dark Souls-achtige gameplayelementen. Het verhaal is gebaseerd op het Chinese verhaal 'De reis naar het westen'. De game volgt de mythische figuur Sun Wukong, een aap met bovennatuurlijke krachten. Game Science maakt voor het spel gebruik van Unreal Engine 5. Naast de upscalingtechnieken DLSS, FSR en XeSS van respectievelijk Nvidia, AMD en Intel heeft de studio ook ondersteuning toegevoegd voor Temporal Super Resolution. Opvallend is dat het spel daarbij standaard altijd upscaling probeert in te schakelen. Verder kan framegeneration gebruikt worden als er een ondersteunde kaart van Nvidia of AMD aanwezig is, en kan uitgebreide raytracing ook nog ingeschakeld worden.
Kan nog iets meer polijstwerk gebruiken
Voor dit artikel hebben we Black Myth: Wukong met de nieuwste 1.0.9.15179-patch getest, die op 23 september werd gepubliceerd. Voorafgaand aan de resultaten op de komende pagina's kan ik alvast verklappen dat het spel in bepaalde opzichten nog niet helemaal 'af' voelt. Bij veel pc-games zie je in Windows Taakbeheer de naam van het spel verschijnen tijdens het draaien, maar bij Black Myth: Wukong is dat een ietwat cryptische 'b1-Win64-Shipping.exe'. Als de firewall vervolgens vraagt of 'b1' toegang mag tot een netwerk, dan wordt alleen door het icoontje van het spel duidelijk om welk programma het hier gaat.
Daarnaast heeft het spel vooralsnog geen echte fullscreenmodus. In plaatst daarvan draait het in borderless of in windowed mode. Dat leverde op de door ons gebruikte hardwareconfiguraties geen directe problemen op, maar in sommige gevallen kan een monitor met een variabele verversingsfrequentie deze functie niet goed gebruiken als er geen fullscreenmodus beschikbaar is.
Systeemeisen
De opgegeven systeemeisen van Black Myth: Wukong zijn best opvallend. De genoemde minimaal vereiste videokaarten zijn in de meeste games behoorlijk aan elkaar gewaagd, maar de aanbevolen RX 5700 XT is doorgaans echt wel wat sneller dan de aanbevolen RTX 2060 en Arc A750. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat de systeemeisen gebaseerd zijn op het gebruik van de beschikbare upscalingtechnieken.
Keuze uit de genoemde DirectX-versies 11 en 12 zijn in het menu niet terug te vinden en ook het spel opstarten in de Compatibility Mode verandert daar niks aan. Natuurlijk sluit dat niet uit dat de game mogelijk in een DX11-modus kán draaien als er geen DX12-compatible hardware is gevonden, maar helemaal duidelijk wordt dit niet. Ten slotte is de vereiste 130GB aan opslagruimte fors, maar voor een moderne game eigenlijk ook geen uitzondering meer.
Pc-specs Black Myth: Wukong |
Minimum |
Aanbevolen |
Videokaart |
GeForce GTX 1060 Radeon RX 580 8GB |
GeForce RTX 2060 Radeon RX 5700 XT Arc A750 |
Processor |
Core i5-8400 Ryzen 5 1600 |
Core i7-9700 Ryzen 5 5500 |
Werkgeheugen |
16GB |
Besturingssysteem |
Windows 10 64bit |
DirectX |
DX11 |
DX12 |
Opslag |
130GB (ssd aanbevolen) |
Beeldkwaliteit en testmethode
Black Myth: Wukong heeft zoals hiervoor besproken ondersteuning voor verschillende upscalingtechnieken. De enige manier om het spel daadwerkelijk op native resolutie te draaien, is het gebruik van TSR in combinatie met een Super Resolution van 100 instellen. Bij gebruik van DLSS, FSR of XeSS wordt er, ook met die slider helemaal naar rechts, alsnog op een lagere resolutie gerenderd. Bovendien verschilt het per upscalingtechniek om welke resoluties dat gaat, wat een van de redenen is dat we voor deze benchmark testen op native resolutie. Omdat de framerates als gevolg daarvan laag uitkomen, hebben we niet hoger dan de Very High-preset getest voor dit artikel.
De verschillen in beeldkwaliteit tussen de grafische presets zijn soms behoorlijk aanwezig. De kwaliteit van textures, vegetatie, schaduwen en belichting gaan er allemaal flink op vooruit met zowel de stap van Medium naar High als de stap van High naar Very High. Toch zien we dat er qua textures soms nog gevallen bij zitten die ook op de hogere presets nog wazig ogen, voornamelijk als deze verder zijn uitvergroot. Met de reeks individuele grafische instellingen kun je zelf uiteraard de optimale instellingen uitkiezen.
Testmethode
Voor deze losse gamebenchmarks meten we de prestaties met verschillende referentiesystemen. De gebruikte videokaarten zijn gekozen op basis van zoveel mogelijk vergelijkbare gemiddelde prestaties van modellen uit dezelfde generatie. Bij de processorselectie hebben we primair de rekenkracht en gemiddelde gamingprestaties goed laten aansluiten op de overige hardware, in plaats van op een uiterst snel model, dat pc-gamers met onderstaande videokaarten niet vaak in een eigen pc hebben zitten.
De pc-versie van Black Myth: Wukong is getest met patch 1.0.9.15179 van 23 september. Als gpu-drivers hebben we de op het moment van testen nieuwste drivers gebruikt. Voor GeForce-kaarten is dat 561.09 en voor Radeon-kaarten is driver 24.20.11.01 gebruikt. Voor Intel Arc is driver 101.6078 gebruikt. Al deze drivers hebben volgens de fabrikanten ondersteuning en optimalisaties ingebakken voor het spel. De benchmarks op de volgende pagina's zijn allemaal zonder actieve upscalingtechnieken gedraaid.
Black Myth: Wukong heeft een ingebouwde benchmark, wat makkelijk een redelijk accuraat beeld geeft van de gemiddelde prestaties in het spel. Voor dit artikel hebben we echter zelf een in-game test gedraaid, voornamelijk omdat de cpu-belasting en het vram-gebruik wat lager liggen bij de ingebouwde benchmark dan tijdens het spelen van de game. Onze test bestaat uit een negentig seconden durende benchmark tijdens de proloog van het verhaal, waarin je als speler wordt geconfronteerd met het leger van Erlang Shen.
De prestaties op de komende pagina's zijn opgedeeld in twee stukken. Eerst bespreken we de gemiddelde framerates en het 99e percentiel van de frametimes, omgerekend naar fps. Voor een uitgebreidere analyse is er vervolgens een percentielgrafiek die een overzicht geeft van de consistentie van deze frametimes.
Prestaties instapgame-pc
Op onze instapgame-pc testen we op 1080p-resolutie, waarvoor we zowel de GeForce RTX 2070 als de Radeon RX 5700 gebruiken. Dit draaien we in combinatie met een Ryzen 5 3600X en 16GB DDR4-3200-geheugen.
Gemiddelde framerates bij presets
Gemiddeld 60fps halen in Black Myth: Wukong zit er met dit systeem niet in, zelfs niet op Medium-instellingen. Met de High-preset komen de RTX 2070 en RX 5700 zo rond de 45fps uit en dat zakt op Very High nog een stuk verder in. Opvallend is dat de 99p-waarden, in de grafieken genoteerd als minimum fps, ook erg laag zijn. Op alle geteste presets worden de videokaarten vrijwel constant 100 procent belast, terwijl de cpu-belasting bij geen van de cores boven de 70 procent komt tijdens onze test.
Frametimes
Waar we bij deze grafiek op zoek zijn naar een horizontale, vlakke lijn, laat Black Myth: Wukong juist iets heel anders zien. In de hogere percentielen nemen de frametimes behoorlijk toe en AMD heeft daar nog iets meer last van dan Nvidia. Op Very High-instellingen is er al vanaf het 75e percentiel een kleine toename te zien voor beide fabrikanten. Op Medium en High is dat niet zo, maar ook daar stijgen de frametimes vanaf het 90e percentiel, wat een minder consistente ervaring tot gevolg heeft.
Prestaties midrangegame-pc
Op onze midrangegame-pc testen we op 1440p-resolutie, waarvoor we de GeForce RTX 3070, Radeon RX 6750 XT en Arc A770 gebruiken. Dit draaien we in combinatie met een Ryzen 7 5700X en 16GB DDR4-3600-geheugen.
Gemiddelde framerates bij presets
Met de Medium-preset lukt het de RTX 3070 en RX 6750 XT nog om gemiddeld 60fps te halen. Schakelen we meer grafisch detail in, dan lukt dat al niet meer. Op Very High komt de Radeon-kaart op 40fps uit; de GeForce-tegenhanger zit daar een paar frames boven. De Intel Arc-kaart moet het dan doen met 30fps, wat op deze settings procentueel de kleinste achterstand oplevert. De Arc A770 heeft bij lagere grafische presets meer last van een overhead van Intels driver. Opnieuw zien we dat de minimum fps op Very High ook de hardste klappen krijgt.
Frametimes
Niet alleen met het instapsysteem met de Ryzen 5 3600X, maar ook op dit midrangesysteem met de Ryzen 7 5700X zien we flink stijgende lijnen in het rechterdeel van de grafieken. Bij de hogere percentielen lopen de frametimes dus ook met een snellere cpu nog aardig op. Door de resultaten van de A770 lijkt het alsof AMD dichter op Nvidia zit dan daadwerkelijk het geval is. Maar de frametimes van de GeForce-kaart liggen al gauw 10 procent lager dan bij de Radeon. Bovendien houdt het groene kamp deze in de hoogste percentielen nog iets beter in bedwang.
Prestaties high-end game-pc
Op onze high-end game-pc testen we op 4k-resolutie, waarvoor we de GeForce RTX 4080 Super en Radeon RX 7900 XTX gebruiken. Dit draaien we in combinatie met een overgeklokte Intel Core i9-13900K met 32GB DDR5-7200-geheugen.
Gemiddelde framerates bij presets
Ook op erg snelle videokaarten wil Black Myth: Wukong maar niet echt soepel lopen als je op hoge resolutie en settings wilt spelen. Zo komen op Very High-settings de RTX 4080 Super en de RX 7900 XTX tot zo'n 35fps. Op High en Medium gaat dat gelukkig al wat beter, al loopt het spel daar mogelijk tegen een andere beperking aan, die voorkomt dat de framerate hoger uitkomt. De processorbelasting lijkt daarin niet de schuldige: de zwaarst belaste core komt op maximaal 45 procent uit.
Frametimes
In de frametimes zien we dat ook op deze snelle hardware er geen mooie horizontale lijn in onze grafiek verschijnt. Nog meer dan op de langzamere systemen is er juist een vrij constante stijging in de frametimes te zien bij de hogere percentielen, met name op Very High.
Tot slot
Black Myth: Wukong heeft zich op de pc niet alleen in de spotlights weten te plaatsen vanwege de grote populariteit van de game, ook is het spel opmerkelijk zwaar om te draaien. De opgegeven systeemeisen verhullen dit enigszins, doordat de ontwikkelaar aanstuurt op het standaard inschakelen van upscalingtechnieken en het gebruik van framegeneration. Omdat de implementaties van de gpu-fabrikanten verschillen in het aantal gerenderde pixels, hebben we voor deze benchmark Black Myth: Wukong op native resolutie getest.
Zonder upscaling komen de framerates in Wukong niet bijster hoog uit. Met Medium-instellingen zien we gemiddelde framerates die net iets boven de 60 liggen, met de Very High-preset blijft daar amper meer dan de helft van over. En dan hebben we de optie voor raytracing nog niet eens ingeschakeld. Daar staat tegenover dat de game er op hoge grafische settings vaak mooi uitziet, al zijn sommige textures ook dan nog wat beperkt in detail als je ze van dichtbij bekijkt. Upscaling en framegeneration zijn dus meestal echt nodig om Wukong vloeiend te draaien, maar helaas in de huidige implementatie niet geschikt om mee te benchmarken. Lastig is daarbij dat vooral op lagere resoluties makkelijk zichtbare artefacten optreden, met name rondom complexe of bewegende objecten en bij vacht of haar van alle personages. Ook zal niet elke speler de extra inputlatency als gevolg van framegeneration bij een lage basisframerate acceptabel vinden.
Of we met toekomstige patches nog significante prestatieverbeteringen in Black Myth: Wukong gaan zien, is natuurlijk afwachten. Het op Unreal Engine 5 draaiende spel verlost de speler met kunstmatige ingrepen van beperkte prestaties, wat bij steeds meer recent uitgebrachte titels het geval lijkt te zijn. Dat is een relatief makkelijk middel om naar te grijpen, maar het is te hopen dat dit niet een standaardoplossing gaat worden om grafisch extreme complexiteit te verantwoorden en uitgebreidere optimalisaties over te slaan.
/i/2006963910.png?f=imagenormal)