Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung moet zich zorgen maken

Pixel 9 Pro Fold versus Galaxy Z Fold6

12-09-2024 • 06:00

98

Singlepage-opmaak

Multitasking, softwarefeatures en AI

Het eerste dat opvalt als je beide foldables naast elkaar opent, is dat er bij de Pixel meer op het scherm past. Dit merk je bijvoorbeeld in de browser, maar valt bijvoorbeeld ook goed te zien bij de YouTube-app. Die laat op de Pixel 9 Pro Fold drie kolommen aan thumbnails zien en bij de Galaxy Z Fold6 twee kolommen. Althans, als je het scharnier van de Fold6 verticaal houdt, wat in het dagelijkse gebruik de meest voor de hand liggende manier is om de telefoon vast te houden. Door de Fold6 een kwartslag te draaien komt er ruimte vrij voor een derde kolom, maar door de horizontale vouw zul je bij het scrollen dan constant over die rand heen vegen met je vinger, wat niet fijn voelt.

Omdat de Pixel nagenoeg vierkant is, maakt het voor de weergave van apps niet uit in welke oriëntatie je de telefoon vasthoudt. Dat werkt in de praktijk een stuk fijner omdat je niet hoeft na te denken over hoe je de telefoon vasthoudt. De Fold6 heeft in het instellingenmenu de mogelijkheid om het zoomniveau van de interface aan te passen, maar dit lijkt alleen effect te hebben op tekst en niet daadwerkelijk meer interface-elementen op het scherm weer te geven.

Google Pixel 9 Pro Fold vs Samsung Galaxy Z Fold 6Google Pixel 9 Pro Fold vs Samsung Galaxy Z Fold 6Google Pixel 9 Pro Fold vs Samsung Galaxy Z Fold 6 - TweakersGoogle Pixel 9 Pro Fold vs Samsung Galaxy Z Fold 6 - Tweakers

Bij de Pixel 9 Pro Fold (links) past in de standaardoriëntatie meer op het scherm dan bij de Galaxy Z Fold6.

De combinatie van het grotere scherm, de andere beeldverhouding en deze software-instelling maakt dat de Pixel 9 Pro Fold veel meer als een kleine tablet aanvoelt dan Samsungs foldable. De verschillende keuzes met betrekking tot de beeldverhouding hebben ook invloed als je apps gelijktijdig naast elkaar draait. Bij de Fold6 voelt het allemaal wat krap en langwerpig aan, terwijl je bij de Pixel 9 Pro Fold meer het gevoel hebt naar twee volwaardige apps te kijken.

Google Pixel 9 Pro Fold vs Samsung Galaxy Z Fold 6 - side-by-side appsGoogle Pixel 9 Pro Fold vs Samsung Galaxy Z Fold 6 - side-by-side apps

Dit alles kun je redelijk eenvoudig oplossen door de Galaxy Z Fold6 altijd een kwartslag te draaien. Dan lever je wel in op verticale ruimte en zul je bij apps waarin je veel scrollt constant de horizontale vouw in het scherm voelen, dus dit is niet zonder nadelen. Samsung heeft de Fold6 ten opzichte van de Fold5 al een stukje breder gemaakt en wat ons betreft mogen ze bij de volgende generatie nog een flinke stap verder in die richting zetten, iets wat volgens geruchten ook gaat gebeuren. Voor nu geven we duidelijk de voorkeur aan het formaat en de beeldverhouding van de Pixel. Overigens is het bij de Fold6 ook mogelijk om drie apps tegelijk op het scherm te hebben, maar je houdt dan zo weinig schermruimte over dat het eigenlijk nergens op slaat.

Multitasking

Beide telefoons bieden zoals gezegd de mogelijkheid om apps naast elkaar te draaien en veelgebruikte combinaties van apps kunnen als preset opgeslagen worden. Samsung geeft de optie om apps langs een verticale of een horizontale lijn te splitsen en maakt het heel eenvoudig om tussen deze twee standen te wisselen. Door op de lijn tussen de twee apps te tikken krijg je drie icoontjes te zien: 'swap de positie van de twee apps', 'wissel tussen een horizontale en verticale split' en 'sla deze appcombinatie op als favoriet'.

Bij de Pixel kun je via een vergelijkbare interface de posities van de apps wisselen en favorieten aanmaken, maar het is niet mogelijk om te kiezen tussen een horizontale of verticale splitsing. Dat is dan weer gekoppeld aan de fysieke oriëntatie waarin je de telefoon vasthoudt. Apps zullen altijd aan weerszijden van het scharnier gepositioneerd worden. Wil je de twee apps dus boven en onder in het scherm, dan zul je de telefoon een kwartslag moeten draaien. Omdat de Pixel 9 Pro Fold nagenoeg vierkant is, hadden we het logischer en fijner gevonden als Google de keuze aan de gebruiker zou overlaten.

Google Pixel 9 Pro Fold vs Samsung Galaxy Z Fold 6 - losse venstersGoogle Pixel 9 Pro Fold vs Samsung Galaxy Z Fold 6 - losse vensters

Googles Play Store in een los venster. Bij de Pixel 9 Pro Fold (links) kan dit alleen via een ontwikkelaarsinstelling.

Wat ook beter is geregeld bij de foldable van Samsung, is de mogelijkheid om apps in een venster uit te voeren, net als op een laptop of desktop. De vraag is wel in hoeverre dit nuttig is op een scherm van dit formaat. Voor deze review heb ik ermee zitten spelen, maar ik kan me geen situatie voorstellen waarin dit echt handig zou zijn. Dat kan natuurlijk wel zo zijn als je de Fold6 aansluit op een externe monitor en gebruikmaakt van de DeX-desktopinterface. De Pixel 9 Pro Fold biedt deze optie voor losse vensters standaard niet, al kan deze wel geactiveerd worden vanuit de ontwikkelaarsinstellingen.

Beide telefoons bieden een taakbalk waarop je veelgebruikte apps en appcombinaties kunt vastzetten. Bij Samsung roep je de taakbalk op door lang net boven de onderste schermrand te drukken. Dat moet je dan wel meer richting de zijkant doen, want in het midden van het scherm roep je Circle to Search ermee op en dat kan dus makkelijk misgaan. Bij de Pixel open je de taakbalk door kort van onder naar boven te swipen en dat blijkt in de praktijk minder foutgevoelig. Bij beide telefoons kun je er ook voor kiezen de taakbalk permanent te tonen.

Google Pixel 9 Pro Fold vs Samsung Galaxy Z Fold 6 - taakbalkenGoogle Pixel 9 Pro Fold vs Samsung Galaxy Z Fold 6 - taakbalken

Niet elke Android-app is even goed geoptimaliseerd voor de vierkantere schermen van deze telefoons. Gelukkig kun je bij zowel de Fold6 als Pixel 9 Pro Fold per app een aspectratio forceren. Daarbij heb je de keuze uit fullscreen, 16:9 en 4:3 bij Samsung en fullscreen, 3:2 en het halve scherm bij Google. Tot slot bieden beide telefoons de optie om apps direct op het voorste scherm te tonen als de telefoon dichtgeklapt wordt. Bij Samsung is dat gedrag per app in te stellen, bij Google heb je de keuze uit nooit, altijd of via een swipe omhoog nadat de telefoon is dichtgeklapt.

Artificial Intelligence

Geen apparaat is in 2024 compleet zonder AI-features. Die van de Pixel hebben we al beschreven in onze review van de reguliere Pixel 9-serie en helaas is een deel van die features nog niet beschikbaar in de Benelux. Hoewel we wel met de Magic Editor kunnen spelen, die nu ook via prompting nieuwe elementen aan een foto kan toevoegen, en ook bijvoorbeeld Gemini Live beschikbaar is, kunnen we nog niet aan de slag met Pixel Studio, de Screenshots-app of Call Notes.

Dat laatste, gesprekken transcriberen, kan bij de Galaxy Z Fold6 ook niet. Wel is het daar mogelijk om gesprekken realtime te laten vertalen, al werkt dit helaas niet in het Nederlands. Verder bevat de Galaxy AI-suite onder andere een spraakrecorder met transcriptiefunctie, ook terug te vinden op de Pixel; daarnaast zijn er Chathulp, die kan assisteren bij het schrijven van teksten, een functie die websites samenvat en verschillende manieren om foto's te bewerken.

Vooral met die laatste feature heb ik mij prima vermaakt. Via 'Sketch to image' kun je iets bovenop een bestaande foto tekenen en vervolgen laten omzetten naar iets dat realistischer oogt. Denk dan bijvoorbeeld aan een simpel brilletje op een gezicht. Met Portrait Studio kun je op basis van een foto van een persoon een gestileerde versie maken, zoals een sketch of 3d-cartoon. Écht goed wordt de gelijkenis op basis van mijn ervaring nooit, maar je kunt duidelijk zien wie het voor moet stellen.

Sketch to Image op de Galaxy Z Fold6Sketch to Image op de Galaxy Z Fold6
Portrait StudioPortrait StudioPortrait Studio

Google zet hier zijn Magic Editor met Reimagine As tegenover. Door delen van de foto te selecteren en prompts op te geven, is het mogelijk nieuwe voorwerpen te genereren. Dat kan, afhankelijk van de foto, redelijk realistische resultaten opleveren.

Magic Editor op de Pixel 9 Pro FoldMagic Editor op de Pixel 9 Pro FoldMagic Editor op de Pixel 9 Pro FoldMagic Editor op de Pixel 9 Pro Fold

Verschillende bewerkingen met Googles Magic Editor

Al deze features hebben natuurlijk vrij weinig meer met fotografie te maken en er zijn genoeg vragen te stellen over het ethische aspect van dit soort functies. Hoewel zowel Samsungs als Googles software bepaalde zaken niet genereert, zoals dingen die te maken hebben met geweld, blijken die systemen niet waterdicht en online zijn er genoeg voorbeelden te vinden van twijfelachtige bewerkingen. Samsung voegt een zichtbaar watermerk aan de foto toe, maar die is er eenvoudig af te croppen als je kwade bedoelingen hebt.

Beide foldables draaien Android 14, waarbij Samsung natuurlijk zijn OneUI-skin gebruikt en Google iets dichter bij 'stock'-Android blijft. Beide fabrikanten beloven de toestellen zeven jaar te voorzien van updates, dus je zit gebakken tot en met Android 21. Bij de Pixel 9 Pro Fold zullen die updates wat eerder beschikbaar komen dan bij de Fold6.