Door Olaf Weijers

Redacteur

Sneller surfen in drukke wifiomgevingen

TP-Link XE75 Pro Review

03-09-2024 • 06:00

104

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De TP-Link Deco XE75 Pro is voor de prijs goed uitgerust. Zowel met als zonder clients die 6GHz ondersteunen, kun je met de set gebruikmaken van de voordelen van de 6GHz-radioband. De set is sneller dan de X50 die we eerder bekeken, maar als je de set met een draadloze backhaul gebruikt, blijft de clientdoorvoer achter ten opzichte van de theoretische maximumdoorvoer. De 6GHz-mogelijkheden zijn vooral interessant als je de set draadloos gaat gebruiken in een omgeving die drukbezet is met andere wifinetwerken. De 2,5Gbit/s-aansluiting maakt de XE75 Pro interessant als je een internetverbinding hebt die sneller is dan 1Gbit/s. Om er gebruik van te maken, moet je een goede draadloze verbinding met de hoofdnode maken of je client met een netwerkkabel verbinden.

Getest

TP-Link Deco XE75 Pro, 3 pack

Prijs bij publicatie: € 369,-

Vanaf € 359,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Vaste lezers van Tweakers zal het niet ontgaan zijn dat we een vernieuwde wifitestopstelling hebben, waarin we nu ook meshapparatuur kunnen testen. Eerder trapten we af met een meshround-up van betaalbare meshapparatuur en bekeken we de eigenschappen van een accesspoint voor buitenshuis. In deze review kijken we naar een van de populairdere meshkits in de Pricewatch van dit moment: de TP-Link XE75. Deze kit is in een normale en Pro-variant verkrijgbaar, waarbij de laatste op elke satelliet een snelle ethernetaansluiting heeft van 2,5Gbit/s.

Het speerpunt van de XE75-meshkit is de 6GHz-radio, die standaard als dedicated backhaul wordt ingezet. Hiermee ontwijk je de veelgebruikte 5GHz- en 2,4GHz-band en scheid je clientverkeer en backhaulverkeer van elkaar, wat voordeel oplevert ten opzichte van sets die geen aparte radio voor de backhaul hebben.

Gebruik je het accesspoint bedraad, dan heb je voor je moderne clients een 6GHz-netwerk ter beschikking dat nog profiteert van weinig interferentie.

We leggen de XE75 Pro het vuur aan de schenen en kijken wat de 6GHz-band toevoegt aan een meshkit in verschillende scenario's. De XE75 Pro is duurder dan de XE75 door de 2,5Gbit/s-aansluiting. Is dit de meerprijs waard?

TP-Link Deco XE75 Pro

De hardware

De XE75 Pro-set wordt geleverd in een kartonnen doos met fullcolourbedrukte omdoos. De verpakking bevat drie meshnodes met bijbehorende voedingsadapter, een snelstarthandleiding, garantieboekjes en een netwerkkabel.

De voedingsadapters hebben een uitgangsspanning van 12V en kunnen maximaal 18W leveren. De kabellengte is met 150cm voldoende lang om niet heel afhankelijk te zijn van gunstig geplaatste wandcontactdozen.

Op elke satelliet zijn aan de zijkant drie ethernetaansluitingen aangebracht. Eén aansluiting heeft een maximumsnelheid van 2,5Gbit/s, de andere twee maximaal 1Gbit/s. Naast de ethernetaansluitingen zit de voedingsaansluiting en onderop de satelliet zit een gaatje om de resetknop in te prikken met een pinnetje.

Deco XE75 - Voor- en achterzijdeDeco XE75 - Voor- en achterzijde

De drie nodes zijn aan de buiten- en binnenkant gelijk aan elkaar. Er is dus geen aangewezen ‘hoofdnode’ waarop je de internetaansluiting inplugt. Ook op de satellieten is er geen aansluiting gemarkeerd als internetaansluiting; de set detecteert automatisch welke aansluiting is verbonden met internet.

De onder- en bovenzijde van de satelliet zijn geperforeerd om een passieve luchtstroom toe te laten die de hardware koelt. De hardware aan de binnenzijde wordt aangevoerd door Broadcoms BCM6756-soc, die een 1,7GHz-Arm Cortex-A7 met vier rekenkernen bevat, naast een wifiradio met 2x2-ondersteuning en een maximumbandbreedte van 160MHz. De ingebouwde radio heeft ondersteuning voor alle drie de wifiradiobanden: 2,4GHz, 5GHz en 6GHz en is voorzien van een frontendmodule die kan worden ingezet op de 2,4GHz-frequentieband. De soc bevat ook een 2,5Gbit/s-ethernetcontroller die gekoppeld is aan de snelle ethernetaansluiting. De twee overige ethernetaansluitingen staan worden aangestuurd door de Realtek RTL8211F.

Installatie en instellingsmogelijkheden

De XE75 Pro is onderdeel van de Deco-productlijn, die we eerder ook al in onze meshround-up bekeken. De installatie is vrij eenvoudig en vereist weinig kennis van netwerken omdat de Deco-app alles voor je instelt. Dat leidt ook tot beperkte controle over geavanceerde instelmogelijkheden, zoals welk wifikanaal de set gebruikt.

De XE75 Pro kan ingesteld worden in accesspointmodus, waarbij de satellieten bedraad of draadloos metTP-Link Deco XE75 Pro elkaar verbinden om een meshwifinetwerk te creëren waarbinnen clients naadloos kunnen roamen. Standaard is de set ingesteld op routermodus, waarbij een van de satellieten ook de internetverbinding beheert. In tegenstelling tot sets van andere merken is er geen aangewezen satelliet meegeleverd; alle satellieten in de set kunnen als router fungeren. Op de satellieten is ook geen aansluiting gemarkeerd als internet- of interne-netwerkaansluiting. Je kunt de kabels er gewoon inprikken waarna de set vanzelf ontdekt welke kabel er voor de internetverbinding moet worden gebruikt.

In de praktijk werkt dat probleemloos met huis-tuin-en-keukeninternetverbindingen, maar bij een aparte opstelling is het belangrijk om te weten dat de Deco (terecht) terughoudend is met het uitsturen van pakketten op poorten waarvan nog niet is bepaald of deze bij het interne netwerk of internet thuishoren. Dat kan in een exotische set-up ertoe leiden dat, bijvoorbeeld na een stroomstoring, niet goed kan worden bepaald welke poort bij het internet hoort, waardoor bedrade clients achter de satellieten geen verbinding meer kunnen krijgen met het netwerk. De beheerder van zo’n set-up zal overigens niet snel bouwen op de routerfunctionaliteit van de Deco, vooral door de beperkte instelmogelijkheden, maar moet rekening houden met het feit dat de set in een ingewikkeldere netwerktopologie mogelijk niet goed meespeelt.

Geen basisrouter

De Deco’s bieden weliswaar niet zoveel diepgang in de instelmogelijkheden, maar het apparaat is geen basisrouter zonder geavanceerde opties. Er is vlanondersteuning om je iptv-signaal naar de juiste poort door te sturen voor je tv-ontvanger. Je kunt het macadres klonen van je oude router voor bijvoorbeeld een nukkig kabelmodem. Ook kan de router fungeren als vpn-client of -server en ddns-services bijwerken. Er is een optie voor een geïsoleerd gastennetwerk met optionele bandbreedtebeperking en een iot-netwerk op 2,4GHz voor smarthomeapparatuur. In het laatste geval is het voordeel vooral dat je een draadloos netwerk biedt met veel bereik zonder fratsen als bandsteering en roaming, waarvan die apparatuur vaak niet profiteert en soms zelfs niet ondersteunt.

Deco mesh appDeco mesh appDeco mesh appDeco mesh appDeco mesh appDeco mesh app

De instelmogelijkheden bieden een aantal belangrijke opties waarvan je per stuk zult moeten inschatten of ze benodigd zijn om optimaal gebruik te maken van de Deco-set in je eigen omgeving. De standaardinstellingen schakelen een aantal instellingen uit die prestatiewinst kunnen opleveren, maar niet in alle situaties goed werken en zelfs een negatieve uitwerking kunnen hebben op oudere netwerkclients; dat is dan ook de reden dat het aan de gebruiker wordt overgelaten om te kiezen hoe deze opties worden afgesteld. Dit geldt bijvoorbeeld voor de snelleroamingoptie (802.11r), de 5GHz-kanaalbreedte en de keuze hoe je de 6GHz-radio gebruikt (shared of dedicated backhaul). Er is dus potentieel wat winst te behalen door te experimenteren met deze opties.

Aparte backhaul

Als je de Deco’s bekabeld aansluit, wat we aanraden, heb je voor je clients drie radiobanden, 2,4GHz, 5GHz en 6GHz, tot je beschikking. Met die drie radiobanden zijn er voor de XE75 Pro ook meerdere mogelijkheden om een draadloze meshverbinding te onderhouden tussen de satellieten. Standaard gebruikt de set de 6GHz-band voor de verbinding tussen de satellieten. Dat betekent dat clients gebruikmaken van de 5GHz- en 2,4GHz-band.

TP-Link Deco XE75Omdat signalen op 6GHz makkelijker gedempt worden dan op 5GHz, stelt dat in theorie meer eisen aan de plaatsing van de satellieten om de demping op de backhaulverbinding niet te groot te laten worden. In de praktijk is de 6GHz-band minder drukgebruikt dan de 5GHz-band, waardoor de resultaten in drukke omgevingen met veel andere netwerken beter kunnen uitvallen door het gebrek aan ruis. Dat voordeel is van tijdelijke aard. In de toekomst zal de naburige ruis op 6GHz minder ver reiken dan de ruis op andere frequentiegebieden.

Als de verbinding op 6GHz niet meer toereikend is, valt de set terug op 2,4GHz en 5GHz voor het backhaulgebruik. Dat betekent niet dat het 6GHz-netwerk dan beschikbaar wordt voor clients. Je kunt de 6GHz-band wel handmatig instellen voor clientgebruik en dat is aan te raden. We zien in de resultaten dat de set voor het backhaulgebruik relatief snel terugvalt van 6GHz naar 5GHz, wat betekent dat de 6GHz-band anders onbenut blijft. Daarnaast betekent het openen van de radioband voor netwerkclients niet dat er geen backhaulverkeer meer plaats kan vinden op 6GHz, maar de radiotijd zal wel gedeeld moeten worden met clients.

Testresultaten: backhaul

We hebben de TP-Link Deco XE75 Pro getest in onze nieuwe meshwifitestopstelling. De testscenario's waarvan we de resultaten tonen, bespreken we op deze pagina. Naast de sets die we in deze review behandelen, hebben we de testresultaten van een andere meshset opgenomen: de TP-Link Deco X50. De Deco X50 beschikt grotendeels over dezelfde hardware, afgezien van de 6GHz-radio en 2,5Gbit/s-ethernetaansluiting.

De draadloze backhaulverbinding van de XE75 Pro kan op twee standen worden ingesteld: dedicated, ofwel vastgezet op de 6GHz-radioband, en shared, ofwel mogelijk actief op alle radiobanden. Zoals eerder in het hoofdstuk 'Installatie en instellingsmogelijkheden' werd uitgelegd, kan de backhaul in beide standen gebruikmaken van alle frequentiebanden. We hebben de XE75 Pro in beide standen getest en daar waar de verschillen relevant kunnen zijn, tonen we beide resultaten.

Backhaultests

In deze scenario’s meten we de datadoorvoer van de draadloze backhaul. Dat is een van de belangrijkste eigenschappen als je satellieten draadloos opstelt, want dat maakt alle clients op de satelliet afhankelijk van de kwaliteit van de backhaulverbinding. Naast de doorvoersnelheid meten we de responstijd die een draadloze hop over de backhaul toevoegt. Die komt boven op de responstijd van de draadloze clientverbinding achter de satelliet. Uitgebreide informatie over deze testscenario's vind je hier.

Doorvoersnelheid: maximale backhauldoorvoer over één en twee satellieten

In dit scenario testen we de overdrachtsnelheid van de backhaul tussen de satellieten. We meten de snelheid tussen de router en de eerste satelliet, en tussen de router en de tweede satelliet die draadloos verbonden is met de eerste.

Eén hop

  • Downlink
  • Uplink

De XE75 Pro toont door zijn 2,5Gbit/s-aansluiting de werkelijke snelheid van de backhaul. Die verschilt niet veel tussen de twee backhaulmodi aangezien de set bij weinig demping altijd zal kiezen om de backhaul op 6GHz te laten functioneren.

Twee hops

  • Downlink
  • Uplink

Een verbinding die over een draadloze backhaul via een satelliet loopt, ondervindt daar invloed van. De 'middelste' satelliet moet tegelijk verkeer ontvangen en doorsturen naar de volgende node, wat de radiotijd en dus bandbreedte halveert. De verschillen tussen de twee backhaulmodi van de XE75 Pro zijn niet erg groot. De doorvoersnelheid valt in dit scenario onder de 1Gbit/s, waardoor de backhaulkwaliteit nu vergeleken kan worden met die van de X50. In beide gevallen presteert de XE75 Pro op dit gebied beter dan de X50, maar je zou een iets hogere doorvoer verwachten als je uitgaat van halvering van de bandbreedte. Misschien speelt overhead op beide verbindingen hier een rol, maar dat is uiteindelijk slechts een wilde gok.

Doorvoersnelheid: backhaul rate versus range tussen node 2 en 1 (hoofdnode)

  • Downlink - Node 2 ➜ Node 1
  • Uplink - Node 2 ➜ Node 1

De gemeten doorvoer van de XE75 Pro is bij beide backhaulmodi goed vergelijkbaar. De set zal ook bij een shared backhaul niet snel van de 6GHz-band afwijken. Uit de resultaten blijkt ook dat de kwaliteit van de backhaulverbinding van de X50 niet zo optimaal is als zou kunnen. De 5GHz-prestaties van de backhaul van de X50 zouden die van de XE75 Pro moeten overstijgen omdat je op deze band minder snel effect ondervindt van demping. Dat zou moeten betekenen dat de X50 net voorbij 15dB toegevoegde demping gelimiteerd zou moeten zijn door de 1Gbit/s-netwerkaansluiting, maar de prestaties nemen al af voor die dempingsstap bereikt is.

Doorvoersnelheid: backhaul rate versus range tussen node 3 en 2 (satelliet)

  • Downlink - Node 3 ➜| Node 2 ➜ Node 1
  • Uplink - Node 3 ➜| Node 2 ➜ Node 1

Bij een backhaulverbinding met een tussenstap via een draadloos verbonden satelliet zakken de prestaties van beide sets in. De doorvoer van beide sets komt dichter bij elkaar te liggen, maar nog steeds heeft de XE75 Pro de overhand, hoewel de sets, zeker bij een stevigere demping, in een gelijk speelveld terecht zouden moeten komen; voor beide zou de 5GHz-band de beste prestaties moeten bieden.

Doorvoersnelheid: backhaul rate versus range tussen router en verste satelliet (totaalbereik)

  • Downlink - Node 3 ➜| Node 2 ➜| Node 1
  • Uplink - Node 3 ➜| Node 2 ➜| Node 1

In het scenario waar we het totale bereik van de set op de proef stellen, zien we wederom dat de prestaties van de X50 achterblijven. Met name voorbij de 25dB toegevoegde demping tussen beide satellietparen biedt de XE75 Pro op de derde satelliet een stuk meer doorvoer dan de X50.

Testresultaten: clientnetwerk

Maximale clientdoorvoer over één, twee en drie hops

In deze test meten we de maximale doorvoer die je kunt halen met een client die verbonden is met het meshnetwerk. We meten de doorvoer direct op de router en via de satellieten over één of twee draadloze backhaulverbindingen.

Aangepaste resultaten

Update 25-9-2024

Tijdens werkzaamheden aan onze wifitestopstelling bleek dat meshsatellieten maar via één stream met andere nodes konden communiceren, waardoor niet in alle gevallen optimale prestaties behaald werden. We hebben dit probleem in de testopstelling opgelost, waardoor voornamelijk communicatie tussen de tweede en derde client nu betere doorvoerresultaten oplevert. Dit artikel is inmiddels geüpdatet met de nieuwe resultaten. De resultaatbespreking en de conclusie zijn daar waar nodig herzien.

  • 2,4GHz - Downlink
  • 2,4GHz - Uplink

Op 2,4GHz dansen de resultaten van de XE75 Pro rondom die van de X50. Op de hoofdnode lijken de 2,4GHz-prestaties in beide richtingen een beetje tegen te vallen. Dat de node beter kan presteren zien we aan de resultaten van de client op de overige twee satellieten, waar de doorvoer hoger is. De snelheid op alle drie de nodes nadert uiteindelijk wel de maximale snelheid die de 2,4GHz-band kan bieden.

  • 5GHz - Downlink
  • 5GHz - Uplink

Op 5GHz zien we dat de maximale snelheden die de client kan halen stevig dalen via een draadloos verbonden satelliet. Voor de X50 is dat goed te verklaren doordat de radio van de draadloze backhaul op de satellieten gedeeld wordt met het clientnetwerk. De radio kan maar één verbinding tegelijk onderhouden, waardoor de beschikbare radiotijd en daarmee dus ook de bandbreedte halveert voor beide netwerken.

De resultaten van de XE75 Pro zijn wat raadselachtiger. Hij beschikt over een extra radio waarmee het backhaulverkeer afgehandeld kan worden op 6GHz, waardoor de clientdoorvoer in theorie maximaal zou moeten zijn op 5GHz. In de backhaultest zien we dat de 6GHz-backhaulverbinding tussen node 1 en 2 1Gbit/s moet kunnen halen en ook via de 5GHz-radio op node 1 kan de client een verbinding bieden die die snelheid ruim overstijgt.

We hebben tijdens het testen gekeken met de spectrumanalyzer en zien daarop dat de set ondanks de 'dedicated backhaul'-instelling alsnog gebruikmaakt van alle radiobanden voor het backhaulverkeer. Omschakelen van deze instelling zorgt ervoor dat de 6GHz-radioband ook voor het clientnetwerk ingezet kan worden en dat lijkt ook het enige verschil in gedrag. Misschien is de vertaling van de functie niet helemaal gegaan zoals het moet, maar de instelling lijkt meer invloed te hebben op het gedrag van de 6GHz-radio dan op dat van de backhaul. Je kunt de 6GHz-radio toewijden aan de backhaul, maar dan blijft deze ook van andere radiobanden gebruikmaken.

Het aparte backhaulgedrag heeft dus nogal wat invloed op de prestaties. Het zorgt ervoor dat de doorvoerprestaties van het 5GHz-netwerk op de derde node na twee sprongen over de draadloze backhaul ongeveer gelijk zijn aan de doorvoer op 2,4GHz. Uiteindelijk blijft een verbinding over waar je best nog wat mee kunt. Je hoeft je bij deze bandbreedte nog lang geen zorgen te maken over stotterende Netflix-video's, maar het is wel zonde dat de set niet de vruchten plukt van de aparte backhaulradio.

  • 6GHz - Downlink
  • 6GHz - Uplink

Ook op 6GHz zien we ook dat de snelheid lager wordt bij elke hop. In dit geval is dat beter verklaarbaar. De enige stand waarop clients gebruik kunnen maken van het 6GHz-netwerk is de sharedbackhaulmodus. De set gebruikt voor de backhaul nog steeds de de 6GHz-band, maar deelt die met de clients, met duidelijke invloed op de doorvoerprestaties.

Latency - client ➜ node 1
Modem en router Minimum- / Gemiddelde latency in ms (lager is beter)
TP-Link Deco XE75 Pro
2,00 1,58
ASUS ZenWiFi XD5
3,00 2,04
TP-Link Deco M4
3,00 2,50
TP-Link Deco X50
5,00 2,55
Orbi RBK762
7,00 3,42
FRITZ! Mesh Set 4060 + 3000 AX
5,00 4,24
Latency - client ➜ node 2 ➜ node 1
Modem en router Minimum- / Gemiddelde latency in ms (lager is beter)
TP-Link Deco XE75 Pro
6,00 3,42
ASUS ZenWiFi XD5
6,00 4,24
FRITZ! Mesh Set 4060 + 3000 AX
7,00 4,86
TP-Link Deco M4
9,00 6,20
Orbi RBK762
9,00 6,22
TP-Link Deco X50
11,00 7,58
Latency - client ➜ node 3 ➜ node 2 ➜ node 1
Modem en router Minimum- / Gemiddelde latency in ms (lager is beter)
TP-Link Deco XE75 Pro
6,00 4,06
ASUS ZenWiFi XD5
8,00 4,07
TP-Link Deco M4
12,00 8,30
Orbi RBK762
14,00 8,96
TP-Link Deco X50
19,00 11,24

De reactiesnelheid van de Deco XE75 Pro is in vergelijking met de andere sets die we tot nu toe hebben getest, uitmuntend. Vooral het verschil ten opzichte van de X50 is groot. Een extra draadloze sprong voegt vanzelfsprekend extra vertraging toe op de verbinding, maar de XE75 lijkt dat tot een minimum te beperken. De prestaties op de tweede en derde satelliet zijn gemiddeld zelfs gelijk, al is de laagste waarde uiteraard gemeten op de tweede satelliet.

Testresultaten: opgenomen vermogen

We hebben het energiegebruik van de meshkits gemeten. Dat doen we apart op de router en op de satelliet, omdat het verbruik van beide kan verschillen door verschillen in functionaliteit. We meten de apparatuur in rust, terwijl ze met elkaar verbonden zijn met een redelijke onderlinge afstand. We observeren het opgenomen vermogen gedurende een minuut en noteren vervolgens het gemiddelde als resultaat.

  • Opgenomen vermogen router
  • Opgenomen vermogen satelliet
Opgenomen vermogen router
Modem en router Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
ASUS ZenWiFi XD5
4,3
TP-Link Deco M4
5,3
TP-Link Deco X50
6,4
TP-Link Deco XE75 Pro
6,7
Netgear Orbi RBK760
7,6
AVM FRITZ! Mesh Set
10,0
Opgenomen vermogen satelliet
Modem en router Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
ASUS ZenWiFi XD5
4,0
TP-Link Deco M4
4,2
TP-Link Deco X50
5,2
TP-Link Deco XE75 Pro
5,6
AVM FRITZ! Mesh Set
6,2
Netgear Orbi RBK760
6,3
TP-Link Deco X50-Outdoor
6,5

Ten opzichte van de andere sets die we getest hebben, valt het opgenomen vermogen van de Deco XE75 Pro precies in de middenmoot. De satellieten en router verbruiken iets meer dan die van de Deco X50, wat te verklaren is door de extra wifiradio die aanwezig is. De hele set verbruikt bij elkaar opgeteld zo'n 18W in rust, waarvan de kosten op jaarbasis neerkomen op 42 euro bij een kWh-prijs van 27 cent.

Conclusie

De TP-Link Deco XE75 Pro heeft in theorie een hele goede uitrusting. Nog niet iedereen beschikt over clients die gebruik kunnen maken van de 6GHz-band, maar met deze set zou je die niet nodig hebben om voordeel te behalen van de extra ruimte die de radioband biedt.

In de praktijk overstijgen de prestaties van de XE75 Pro die van de X50 met dezelfde hardware. De set heeft dus zeker ook in de praktijk voordelen, maar in sommige scenario's, zoals de clientdoorvoer over een draadloos verbonden satelliet, lijkt de set meer snelheid in te leveren dan je zou verwachten met een toegewezen draadloze backhaul. Dat komt doordat de set ondanks de aparte 6GHz-radio nog steeds alle radiobanden inzet voor het backhaulverkeer.

Netwerken op de 6GHz-band lijden onder een hoger prestatieverval bij dezelfde demping ten opzichte van netwerken die gebruikmaken van 5GHz. In theorie zou een backhaul op 5GHz dus betere doorvoer moeten bieden bij gelijke afstand van de nodes. In de praktijk hangt dat echter erg af van interferentie, die op 5GHz in een drukkere woonomgeving nagenoeg altijd aanwezig is. Zeker in een drukkere wifiomgeving is de XE75 Pro daarom interessant als je er niet aan ontkomt om de set zonder bedrade backhaul te gebruiken.

Het instelgemak is groot, maar zoals we vaker zien bij meshapparatuur, is het instellingsniveau matig. Gebruikersgemak heeft duidelijk voorrang op instelmogelijkheden. Dat gaat gelukkig niet helemaal ten koste van de uitgebreidere mogelijkheden die je verwacht van een router; de XE75 Pro bevat zo'n beetje alle normale functies die je van een internetrouter en accesspoint verwacht, maar de functionaliteit en hoe uitgebreid je de functies kunt afstellen, is voor de netwerkfreak waarschijnlijk te beperkt.

Kortom, een makkelijk instelbare set die een deel van de voordelen van 6GHz-wifi in huis brengt. Sommige prestaties, vooral de clientdoorvoer achter draadloze satellieten, laten nog wel wat te wensen over. Ten opzichte van de Deco X50, die afgezien van de 6GHz-radio en 2,5Gbit/s-aansluiting dezelfde specificaties heeft, levert de XE75 Pro absoluut betere prestaties. Dat verschil zal met name oplopen in drukke wifi-omgevingen. Het prijsverschil van 180 euro tussen de twee sets met drie satellieten is wel fors. Tussen de 'normale' XE75 en de Pro variant is het prijsverschil 40 euro. Voor drie snelle ethernetaansluitingen extra valt de meerprijs van de XE75 Pro mee, al zijn de omstandigheden waaronder je die snellere aansluiting kunt benutten met name aan de bedrade kant van het netwerk. Een draadloze client haalt in theorie enkel pal naast de hoofdnode meer dan 1Gbit/s aan doorvoer. Je zult met daarom name voor jezelf moeten bepalen of het snelheidsverschil de meerprijs ten opzichte van de XE75, of andere mesh-set zonder 6GHz-ondersteuning waard is.

Reacties (104)

104
104
55
1
0
41
Wijzig sortering
Veelal kun je bij dit soort apparaten niet eens instellen dat ze op 2.4 GHz alleen 1, 6 en 11 mogen gebruiken of op 5 GHz 80 MHz kanalen.
Met overlap van kanalen, tusseliggende namelijk, een behoorlijke hoeveelheid interferentie veroorzakend, en een puinhoop in de ether als zenders dicht op elkaar staan zoals in flats en appartementen complexen.

[Reactie gewijzigd door Henno Keers op 3 september 2024 12:02]

precies, mijn buurman is er zo eentje, 3 access point die alle kanalen in beslag nemen. Hij snapt er geen hol van als je vraagt of ie z'n ap anders in wil stellen. Bij KPN aangegeven dat hun klant storing veroorzaakt, maar die doen niets.
Bij KPN aangegeven dat hun klant storing veroorzaakt
Wat voor verstoring veroorzaakt hij dan?
Een gemiddelde babyfoon of RF-draadloze speakers veroorzaken in mijn ervaring meer ruis op de wifi-kanalen. (Daar heb ik ooit veel problemen mee gehad met instabiele Wifi (dus dat hij steeds uitviel/bevroor. Ik heb nooit uitval gehad door een ander access point.))

Het is helaas heel duidelijk dat Wifi toen het ontworpen was, geen rekening hield met de populariteit die het nu geniet. Ik ben geen radio-specialist, maar ik heb wel is begrepen dat het zelfs beter is, als iedereen op dezelfde kanalen zit, dan dat je direct naast elkaar zit.

Ofwel. Je kunt beter samen met je buren kanalen 3, 7 en 11, dan dat de één op 3 en de ander op 4 zetten. Daarmee verstoor je de frequenties zelf omdat ze zo dicht op elkaar zitten (De radiogolf zelf wordt verstoord als de zend-frequenties te dicht op elkaar zitten)
Dit zorgt er dan natuurlijk voor dat je op de 2.4 GHz band slechts 3 kanalen ter beschikking hebt op 20MHz. (3 loopt van 1 tot 5, 7 van 5 tot 9, en 11 van 9 tot 13.) Ook vallen de frequenties van kanaal 1, 2 12 en 13 buiten de formele Wifi-frequenties en zijn er dus apparaten die daar niet lekker lopen. (al zal dat tegenwoordig in de praktijk loslopen, kun je er wel tegen aan lopen) Ik heb zelf ervaring gehad met apparaten die het niet deden op Wifi kanaal 1 en 2 (oude iPhones van vroeger.)

Anyway. In de breedste zin spelen er natuurlijk meerdere problemen mee. Heel veel van die wifi-apparatuur staat veel te hard te schreeuwen. Het zou veel beter zijn als iedereen één of twee kleine access points per verdieping heeft en die heel zachtjes heeft staan, in plaats van 3 magnetrons verdeeld over het huis die ook nog is draadloos met elkaar staan te roepen. Ik heb zelf gewoon een paar gaten tussen de verdiepingen geboord en zo m'n access points bekabeld met elkaar verbonden. Nou is dit niet voor iedereen een optie natuurlijk. (allicht dat het in monumentale panden of huurhuizen niet zomaar mag?)
Nou zal het vast heel erg verschillen per woning en woonsituatie. Niet iedereen heeft Wifi op zolder nodig. Sommige mensen hebben Wifi in de tuin nodig. De een heeft betonnen/goed geïsoleerd huis. De ander heeft hout/gips van binnen. Allemaal factoren, waardoor je nooit een algemeen iets kunt stellen.
Zoals je het al beschrijft, alle kanalen in gebruiken zodat er voor de buurt weinig over blijft.

Ik gebruik nu een aantal 5Ghz kanalen, maar ideaal is dat niet ivm de vele radar verstoringen door vlieg oefeningen ( de ap houdt daar rekening mee)
Zoals je het al beschrijft, alle kanalen in gebruiken zodat er voor de buurt weinig over blijft.
Dat toch geen verstoring? Het is niet zo dat als hij kanaal 3 gebruikt, dat jij die dan niet kunt gebruiken. Dat werkt prima. Sterker nog. Je kunt waarschijnlijk dan zelfs beter ook kanaal 3 gebruiken dan kanaal 4.
Het is hooguit vervelend dat als hij een "gemod" access point heeft en dat die dan als met 50Watt staat uit te zenden (dus dat heel de wijk hem ziet ;) )
In het slechtste geval gebruikt hij kanaal op de tweede verdieping en jij op de begane grond? (of andersom. Je snapt waar ik naartoe wil)

In de praktijk zijn inderdaad maar een paar 5GHz kanalen beschikbaar die zowel binnen als buiten kunt gebruiken. De rest zijn DFS-kanalen die je dus beter niet 'buiten' kunt gebruiken. Ofwel. Als je hem niet te hard zet loopt het we los. Afhankelijk van waar je woont kan dit inderdaad een gedoe zijn.
Ik zou hier aan willen toevoegen dat hier ook iets heel anders kan spelen. @fenrirs Geeft aan met legacy 2.4ghz apparaten te werken, waar hij nu problemen mee ondervind.

Ikzelf heb exact diezelfde ervaring, maar met een heel andere oorzaak. Ik gebruik een logitech UE smart radio. Een prachtig ding, met ingebouwd 2.4ghz b/g wifi (legacy inmiddels). Werkte op zich prima, totdat de buren, wifi6 (802.11ax) apparatuur in gebruik namen. En dat was het einde van de ue smart radio. Wifi werd compleet onbruikbaar en ik heb de radio toen maar icm een wet610n gebruikt op 5ghz (wel weer een "kastje" erbij.)

Conclusie: er is legacy wifi apparatuur die heel slecht tegen wifi 6 signalen kunnen, en daardoor vrijwel onbruikbaar worden. Vraag me niet naar de technische duiding, die heb ik niet, enkel ervaring en een logitech forum vol met diezelfde ervaring. Wie hier meer over wil lezen, verwijs ik naar het logitech forum.

Voor de logitech radio is er inmiddels, dankzij de enorme userbase, custom firmware die het probleem (deels) oplost (nog niet perfect). Maar voor veel legacy 2.4ghz wifi apparatuur is die oplossing er niet. Kortom: het probleem van @fenrirs hoeft niet perse de wifi vd buren te zijn, het kan ook zijn eigen oude 2.4ghz apparatuur zijn die deze moderne wifi signalen niet verdragen.
Je vergeet hier wel dat 1 apparaat tegelijk met de router kan praten over 1 specifiek kanaal.
Dit geldt ook voor je buren.
Als iedereen op het zelfde kanaal gaat zitten word het steeds langzamer omdat je op elkaar aan het wachten bent tot je mag praten met je router/ router terug mag praten.
Helemaal als er een legacy appraat verbonden is word je gehele wifi trager en dat van je buren ook, alles past zich dan aan op dat ene apparaat.
ff kort door de bocht
Mijn access point houdt geen rekening met de access point van de buren. Die hebben alleen ruis van elkaar. Als ik op 3 zit en mijn buurman op 4, hebben we even goed ruis van elkaar. Sterker nog. De frequenties verstoren elkaar waardoor de signaalkwaliteit (harmonisch) omlaag gaat.

Maar goed. Al met al zou het gewoon het beste zijn als iedereen meerdere access points in huis heeft die heel zachtjes staan. Dat ze idealiter niet je huis uit komen. (Of in elk geval niet drie huizen verder bereiken 😊).
Zeker in grotere appartementencomplexen is dit echt een ding.
Inderdaad! In-room ap's die puur de kamer dekken
Dat zou het mooiste zijn natuurlijk, maar dat gaat dan wel een prijzige aangelegenheid worden als je ook wil kunnen roamen door je huis. Je hoeft niet per se helemaal niets van je buren te zien. Ik schreef 'je huis niet uitkomen', maar dan bedoel ik natuurlijk 'minimaal je huis uit komen.'
Veroorzaken die APs dan daadwerkelijk storing? Want zeuren dat je buren Wi-Fi gebruiken is natuurlijk nogal flauw.

Een boel mensen hebben één of meerdere APs die één of meerdere kanalen gebruiken, dat is immers hoe je voor stabiele Wi-Fi dekking zorgt. Doen alsof je buren iets vreemds aan het doen zijn, om vervolgens bij KPN te gaan zeuren, vind ik nogal kleinzerig. En zoals je ook gemerkt hebt, denkt KPN daar net zo over.

Draadloze interferentie bij Wi-Fi is gewoon een inherente beperking van de technologie, dat los je niet op door minder kanalen te gebruiken. Je verkleint de kans daarop wellicht, maar je zult dat waarschijnlijk alleen merken in een omgeving waar überhaupt weinig Wi-Fi netwerken zijn.

Daarnaast kan ik me persoonlijk moeilijk voorstellen dat je daadwerkelijk hinder ondervindt van de Wi-Fi van je buren, tenzij je exclusief 2.4Ghz gebruikt, je in een kartonnen huis woont, of zelf geen fatsoenlijk (mesh) netwerk opgezet hebt. Maar goed, dat ligt wellicht aan mijn beperkte voorstellingsvermogen.
Veroorzaken die APs dan daadwerkelijk storing? Want zeuren dat je buren Wi-Fi gebruiken is natuurlijk nogal flauw.
Is dat flauw, dat wij hele brakke wifi hebben omdat de buren alle mogelijke kanalen gebruiken? Ik neem aan dat jij dan ook zou proberen te overleggen met je buren.
Een boel mensen hebben één of meerdere APs die één of meerdere kanalen gebruiken, dat is immers hoe je voor stabiele Wi-Fi dekking zorgt. Doen alsof je buren iets vreemds aan het doen zijn, om vervolgens bij KPN te gaan zeuren, vind ik nogal kleinzerig. En zoals je ook gemerkt hebt, denkt KPN daar net zo over.
Ik doe niet alsof ze iets vreemds aan het doen zijn en geef bij KPN slechts aan dat HUN klant bij MIJ, mijn, ook KPN, aansluiting, onbruikbaar maakt. Mijn vraag aan KPN was dat ook hoe ZIJ dat gaan oplossen. Daarmlijkt nu schot in te komen overigens.
Draadloze interferentie bij Wi-Fi is gewoon een inherente beperking van de technologie, dat los je niet op door minder kanalen te gebruiken. Je verkleint de kans daarop wellicht, maar je zult dat waarschijnlijk alleen merken in een omgeving waar überhaupt weinig Wi-Fi netwerken zijn.
Probleem is echter dat buur gewoon 4 access points heeft blazen op alle kanalen, zonder rekening te houden met 'de buurt'. (andere buur heeft er ook last van) Als het nou nog 5Ghz was dat niet door de muur heen komt, maar helaas, die kennis heeft hij niet en sommige van onze apparatuur ondersteund ook alleen 2.4 Ghz. Ik ga geen A2 foto printer wegdoen omwille van de buur.
Daarnaast kan ik me persoonlijk moeilijk voorstellen dat je daadwerkelijk hinder ondervindt van de Wi-Fi van je buren, tenzij je exclusief 2.4Ghz gebruikt, je in een kartonnen huis woont, of zelf geen fatsoenlijk (mesh) netwerk opgezet hebt. Maar goed, dat ligt wellicht aan mijn beperkte voorstellingsvermogen.
Dat ligt inderdaad aan je beperkte voorstellingsvermogen. Oude huizen zijn vrij lek als het gaat om 2.4 Ghz. De 5 Ghz band is hier behoorlijk verstoord door radar, zie ook de AVM uitleg en ook hier

Om e.e.a. te verbeteren zou ik dus een behoorlijke investering moeten gaan doen.

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 3 september 2024 11:12]

Je verwijt de buurman heel, maar begrijp je de materie zelf wel goed? Je kan 5GHz kanalen 36 t/m 48 vrij gebruiken zonder radarinterferentie. Dat artikel geldt alleen voor de hogere DFS frequenties.

Daarnaast is wat jij "vol blazen" noemt waarschijnlijk enkel de signaalsterkte. Pas als deze verbinding volledig gebruikt wordt ervaar jij problemen, en dat is dan meestal verminderde doorvoer. Echter gebruikt vrijwel niemand z'n verbinding continu voor 100%. Het lijkt me nagenoeg uitgesloten dat jij niet kan printen (wat bijna geen bandbreedte vereist) vanwege de APs van de buurman.

Ik durf met bijna 100% zekerheid te stellen dat jouw wifi niet brak is vanwege je buurman.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 3 september 2024 11:46]

Ach ja, ze zijn van KPN komen meten (voormalig XS4All medewerker overigens). Die zal er wel niks van weten.

36-48 worden ook door de buren gebruik en door de slechte muren ‘zie’ je die gewoon. Maar goed, het staat je vrij om advies vanaf afstand te geven. Praktijk is wat weerbarstiger
Ik gok dat het grootste probleem het hidden node problem is: https://en.wikipedia.org/wiki/Hidden_node_problem. Opzich werkt de WiFi spec goed met veel devices op dezelfde band en zou alles fair moeten worden verdeeld. Maar ja in dit geval gebeurt dat dus niet, de enige oplossing die je dan hebt als de buren niet meewerken is je node verplaatsen in de richting van hun nodes. Zodat A overlapt met C, of jouw AP meer power geven zodat C ook jou CTS messages binnen krijgt.

Maar ja dat zijn natuurlijk allemaal oplossingen die niet optimaal zijn, het beste is dat iedereen gewoon hun signaal sterkte zo zet als ze nodig zouden hebben.
Het 5GHz signaal wordt veel meer gedempt dan 2,4GHz en bovendien is de beschikbare bandbreedte veel groter. Het is bijna onmogelijk dat jouw wifi-problemen door jouw buurman veroorzaakt worden. Schakel zelf gewoon over op 5GHz.
Zit ook op 5Ghz, maar niet alle apparaten die ik heb kunnen daar mee omgaan. Moet ik die dan maar weg doen?
Die zal er wel niks van weten.
Dat zou goed kunnen. KPN heeft zowel themaspecialisten in dienst als mensen die weten hoe ze een kabel in een gat moeten prikken.
Ze hebben zowel radio-specialisten als mensen die weten welke knop ze moeten indrukken op hun meet-apparaatje en vervolgens weten wat ze moeten doen omdat het apparaatje code abc of xyz teruggeeft. Dat gaat alle kanten op. (Dit geldt ook voor voormalig XS4ALL-medewerkers).
door de slechte muren ‘zie’ je die gewoon.
Maar heb je er functioneel ook last van? Ik zie hier op het moment ook 31 access points (inclusief omvormers van zonnepanelen). Mijn wifi is prima. Ik heb nergens last van.

Edit: Kleine nuance op die 31. Ik zie niet het verschil tussen een access point dat alleen 2.4 GHz, alleen 5GHz of beiden (met andere namen) doet. Het zijn er dus fysiek minder. (Als ik alleen al naar mezelf kijk, zijn alle drie m'n access points zowel 2.4GHz als 5GHz.)

[Reactie gewijzigd door lenwar op 4 september 2024 11:36]

Veel mensen overschatten behoorlijk hoe groot de storing van wifi netwerken van de buren is (en onderschatten hoe groot de storing is van RF apparaten wat een SSID scanner niet oppikt)

De grootste storing zijn non-wifi apparaten, die zie je niet met je SSID scanner maar leveren wel de grootste problemen op. De deurbel, video babyfoon, dect telefoon zijn hier de usual suspects. Gelukkig is dit bijna altijd 2.4Ghz spul.

5Ghz is een stuk schoner gelukkig, mede omdat het lastig door muren heengaat. Hier kom je vooral andere Wifi clients tegen (en weer/verkeer radars). Of je buren op hetzelfde kanaal zitten zegt niet zoveel, het gaat erom hoe hard je het kan ontvangen en hoeveel verkeer ze veroorzaken.

Daarnaast: Als je meerdere clients op je eigen AP hebt zitten dan geeft dit een vergelijkbare "storing" dan clients op buren wifi.
Maar nogmaals: Wifi clients zijn niet zo erg, die houden rekening met elkaar. Babyfoons die zijn erg, die rammen gewoon.

Kijk maar op deze website en kijk hoe het spectrum bij wifi clients of een babyfoon eruit ziet
https://www.acrylicwifi.c...a-interference-and-noise/

[Reactie gewijzigd door laurens0619 op 3 september 2024 16:42]

Dank je wel voor de link. Baby monitor is hier gelukkig niet meer nodig, magnetron is een vies woord hier in huis (partner is souschef) en deurbel heeft een ouderwetsch draadje

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 3 september 2024 18:37]

Nu maar hopen je buren ook ;)
Maar dit is vooral 2.4 storing en op 5ghz komt het veeel minder voor. Als je op 5ghz problemen hebt is dat meestal een dekking (maar 1 ap bv) of dfs probleem
Bij mij was in het verleden een setje 'draadloze speakers' het probleem. De 'surround speakers' waren draadloos. Die werden met RF aangestuurd. (op de 2.4GHz band). Ik had maanden/jaren brakke wifi (haperde, viel uit, enz.). Ik had me er bij neergelegd omdat ik dacht dat het gewoon te druk was in m'n flat.


Toen viel het me ineens op dat de Wifi niet lekker ging op het moment dat de TV aan stond (en daarmee dus de surround set). Ook de speakers haperde HEEL af en toe wel is. Toen was ik dus de handleiding van m'n surroundsetje is gaan doorspitten en zag ik welke frequenties m'n setje gebruikte (ik kon '4 kanalen' kiezen). Ik had hem toen dus op een ander kanaal gezet en m'n Wifi op een kanaal. Daarna nooit meer problemen gehad.

Dit is ondertussen 15 jaar geleden ofzo, maar het is me we bijgebleven.
(( Ter volledigheid. Het was een Philips HTS5000W - Memories!! :) ))
Even los van dat de buren ‘alle kanalen’ gebruiken. Hoe is jouw wifi dan ‘brak’? Heb je regelmatig uitval? Of een instabiele verbinding? Of wel. Wat zijn je functioneel toetsbare problemen dan?

Dat met die 5GHz inderdaad lastig zijn als je in een gebied woont met veel vliegverkeer en andere radars en je huis van bovenaf niet goed geïsoleerd is daarvoor. Dat is ook niet even 123 geregeld. Maar is dat over het hele bruikbare 5GHz DFS spectrum? Ik weet eigenlijk niet hoe daar precies zit. Of zijn er wel een aantal kanalen bruikbaar?
Je mag toch gewoon overleggen met de buren om de wifi beetje op elkaar af te stemmen? Met name de 2,4 GHz band komt nogal makkelijk door de muren heen. Die band heb ik zelf expres op 20 MHz gezet en op een vast kanaal, in de hoop dat andere routers in de omgeving daar dan positief op reageren. Het helpt ook enorm om de signaalsterkte terug te schroeven. Die staat altijd maximaal maar zeker met 2,4 GHz is dat meestal helemaal niet nodig. Hier thuis staat die op 50% en dat levert prima dekking op met die band. Het zou fabrikanten sieren als ze die band standaard op 20 MHz zetten. Apparaten die alleen 2,4 GHz ondersteunen zijn doorgaans toch geen apparaten die het van de snelheid moeten hebben.

De 5 GHz band heb ik op 40 MHz staan. 6 GHz staat op de maximale 160 MHz maar daar zendt nog niemand op uit in de buurt dus dat maakt niet uit. Thuis ondersteunen alle telefoons het en in de laptops heb ik voor een paar tientjes zelf Intel AX210 kaartjes gezet zodat die er ook prima gebruik van kunnen maken.

Het verbaast me wel dat 6 GHz zo langzaam ingeburgerd raakt maar ik klaag uiteraard niet. Van mij mag het nog lang zo blijven. Ik hoop dat de EU de rest van die band nog een keer vrijgeeft. Dan hebben we net als in de VS zoveel kanalen beschikbaar dat we zelfs met 160 MHz kanaalbreedtes geen enkel probleem meer hebben. Al zie je met wifi 7 al kanaalbreedtes van 320 MHz en wie weet met wifi 8 wel 640 MHz. Dan zitten we weer met het oude probleem. Eigenlijk is het wel vreemd dat wel het zendvermogen wordt gereguleerd maar niet bijv de kanaalbreedte. Daar mag wat mij betreft wel eens naar gekeken worden.

[Reactie gewijzigd door watabstract op 3 september 2024 18:31]

Als je 6 Ghz wilt gebruiken zul je minimaal een AX210 kaartje moeten gebruiken, maar verder natuurlijk mooi dat het mogelijk is een gedeelte van bestaande apparatuur te upgraden om hier gebruik van te maken.

Ik vind het jammer dat hetzelfde helaas niet mogelijk is met access points.
Maar zo gek is dit toch niet? Die AP's gaan elke op het beste spectrum zitten, lees het minst drukke. Dus juist niet op dezelfde band. Het basis idee achter wifi is dat het een gedeeld spectrum is.

Het komt op mij over alsof jij een probleem hebt en de schuld daarvoor bij de buurman legt op basis van een logica die niet klopt. Je hebt echt geen volledig vrij kanaal nodig om een goede snelheid en een betrouwbare verbinding te halen. Dus je hoeft ook niet met de hele buurt af te gaan spreken wie welk kanaal gaat vrijhouden om de boel snel en stabiel te krijgen.

Wat als je zelf zo'n mesh set eens neerzet?
Je hebt echt geen volledig vrij kanaal nodig om een goede snelheid en een betrouwbare verbinding te halen.
Wat als je zelf zo'n mesh set eens neerzet?
Ik leg de schuld niet zozeer bij de buurman, maar meneer gebruikt gewoon ALLE beschikbare kanalen op de 2.4 Ghz band, met ook nog eens spul dat heel hard schreeuwt. Let wel, voor hemzelf OOK niet ideaal.

Ik heb nu een eigen mesh draaien op de 5Ghz band, maar zoals boven aangegeven is dat niet ideaal door DFS en sommige 2.4 Ghz only apparatuur, dus regelmatig verstoring en lage snelheden.

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 3 september 2024 11:20]

Wifi 7 is de oplossing, 6E zou ook al een hoop helpen, maar dan kan je beter op wifi 7 gaan zitten. Je hebt (mits je wifi 7 ontvangers gebruikt) MLO, dat houdt in dat je alle banden tegelijk door elkaar heen kan gebruiken voor één verbinding. De 6Ghz band is heerlijk rustig. De apparaten die enkel 2.4 doen zal je niet constant gebruiken, dus als je laptops etc voorziet van iig een wifi 6E of wifi 7 ontvanger dan heb je al veel minder last. 5 en 6Ghz komen in een oud huis ook door een paar muren heen, wel ten koste van de snelheid, maar het zal vast beter zijn dan het nu is.
Ook stoort het netwerk van de buurman vooral als hij erop bezig is, als er niets wordt verzonden hebben jouw AP's alle ruimte om data te versturen. Als je altijd problemen ervaart, ook als hij niet bezig is, dan zit het probleem waarschijnlijk ergens anders in. Mocht het probleem echt bij je buren liggen, dan bestaat er ook nog EM/EMF beperkend behang, doe dat tegen de wand richting je buren en er komt amper wifi doorheen.
Laat het ik het anders formuleren. Stel ik rijdt nu naar je buurman en trek daar die set uit het stroom. Welk probleem dat jij nu hebt ga je in jouw gedachtegang daarmee oplossen. Ik verwacht namelijk identieke performance.
Waarom maak jij je zo druk over je buurman? Hij doet niets verkeerd. Bovendien wordt wifi niet ineens onbruikbaar omdat iemand anders dezelfde frequentie gebruikt. En als je je wifisignaal zo belangrijk vindt, waarom gebruik je dan überhaupt 2,4GHz en niet 5GHz? Laat je buurman aub met rust.
Hou toch op, je hebt geen idee. Misschien vind jij het prima als iemand met 4 aps het hele spectrum, incl 36-48, inneemt. Ik ben niet de enige die er last van heeft.

Ja, ik heb wel connectie, gebruik ook 5ghz, maar niet het comfort wat zou kunnen zijn. Jij vind het vast ook niet erg als jouw buren hun fietsen in je voortuin parkeren, de auto’s alle parkeerplaatsen innemen en zijn kliko’s op jouw oprit staan?
En voordat je hierop in gaat, dat is een figuurlijk voorbeeld.

Ook de technici van KPN onderkennen dit overigens, dus het is niet zomaar gezeur om gezeur en het is ook niet zo dat we niks geprobeerd hebben.

Maar goed, het is makkelijk praten als je er zelf geen last van hebt

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 3 september 2024 12:30]

Mijn voortuin is mijn voortuin. Het frequentiespectrum in de lucht is niet van mij of van jou. Moderne apparatuur kan prima omgaan met meerdere netwerken en interferentie. En op 5GHz heb je al veel minder last van interferentie.
Kan je hem niet vragen of jij hem erbij kan helpen?
Type is niet erg benaderbaar, heeft ptss en is snel op teentjes getrapt. Inmiddels wel normaal contact met z’n vrouw. Die was wel bereid om de schreeuwende HP printer met onze hulp met een kabel aan te sluiten op de AP. Dat is al iets

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 3 september 2024 10:37]

Van een printer die soms een broadcast doet heb je echt 0 last hoor.
Last krijg je pas na veel verkeer op een band. En dat zie je/kpn niet met een ssid scanner maar heb je een soectrum analyzer voor nodig
Technisch gezien is het beter voor hem om ieder AP op andere kanalen te hebben zitten, dan storen ze elkaar niet. Je wilt nooit al je APs op dezelfde kanalen hebben. Heel sociaal tov. de rest van de buurt is het niet, maargoed, dat is een ander verhaal.
Ga je ook Honda bellen als een buurman te hard door de buurt rijdt? Snap KPN heel goed dat ze zich niet gaan bezig houden met hoe iemand zijn eigen netwerk inregelt, dan blijven ze bezig in elk flat gebouw.

Het is al aantal keer gezegd, maar ik kan me niet voorstellen dat het door 1 buurman komt, mogelijk door combinatie van factoren van buren met babyfoon/veel netwerken en/of andere apparatuur. Kan je eens toelichten wat die XS4ALL monteur heeft gemeten en hoelang dit geleden is? Het is namelijk zeer zeldzaam dat monteurs apparatuur bij zich hebben en daar kennis van hebben om wifi netwerken te meten. Ben dus wel benieuwd wat ze hebben gedaan en hoe.
Gebruikt tp-link nog steeds een abonnement structuur om alle features van zo’n mesh systeem te mogen gebruiken?
Dat was voor mij destijds de reden om tp-link vaarwel te zeggen.
Ja als je alle (veiligheids) features wil hebben heb je een abonnement nodig.

Voor mij zijn deze apparaturen een stuk beter dan de ziggo kastjes die ik hiervoor had (zeskantige).

Werken allemaal met wifi backhaul. Ja de snelheid via sateliet is beduidend lager. Echter ik hoef geen kabels te leggen door het hele huis.
Dat is grappig, ik heb van Ziggo juist een TP link Deco setje in bruikleen gekregen om het wifisignaal te verbeteren. Waarschijnlijk hebben ze al door dat de Ziggo kastjes niet goed werken?
Hangt af van welk modem je hebt welke set je krijgt, zoals met heel veel spullen werkt Ziggo vaak met meerdere fabrikanten. Zal vast iets zijn voor pricing als zijnde onderhandeling en om te voorkomen dat je bij 1 partij zit als er issues zijn. Verder leveren ze die Ziggo kastjes nog gewoon, dus dat zal het niet zijn.
Een handje vol features zoals antivirus en een aantal ouderlijk toezicht functies zitten in een abonnement. Maar alle basis features en normale beveiligingsfuncties zitten niet in een abbo. Ook een deel van de ouderlijk toezicht functies niet. Persoonlijk heb ik bij mijn deco set nog nooit de noodzaak gezien een abbo te nemen, die extra features gebruik ik niet.
Precies. Sommige functies vereisen wel een account, maar is ook logisch (remote management bijvoorbeeld) omdat het een extra laag aan beveiliging toevoegt, maar een abo is daarvoor niet nodig.
Voor het netwerkgedeeldte niet. Er is iets aan 'anti-virus' en oudertoezicht als premium opties. Maar je wordt niet qua functionaliteit genekt als je geen abonnement neemt.
Inderdaad. Er zijn twee nadelen van dit systeem, geldt voor de hele nieuwe Deco lijn (ik heb zelf de X60 als vervanging van de M4). Jammer dat dit niet genoemd is in de review, terwijl het eerste punt in eerdere Deco reviews WEL aan de orde is gekomen.

1. Abonnement nodig m.n. om de uitgebreide parental control features te gebruiken (voor de M4 was dit niet nodig)
2. Indien je meerdere Deco's aan elkaar verbindt d.m.v. switches, dan MOET je een bepaalde netwerk topologie in acht nemen, anders werkt het niet (dit heeft mij zelf heel veel hoofdbrekens gekost).
- Deco (hoofdrouter) - switch - Deco (satelliet) werkt wel
- Deco (hoofdrouter) - switch - switch - Deco (satelliet) werkt niet
In een situatie met wired backhaul en switches op elke plek waar ook een Deco staat (zoals bij mij, want dat is ook de plek met niet-wireless apparatuur), is dit lastig. Misschien dat deze beperking er bij de XE75 Pro niet meer is, maar bij de X60 wel.
Ik vraag me af of deze wifi punten wel snel zijn. 1 jaar geleden de Deco x60 gekocht. Ik hoef geen speciale settings, enkel snel en stabiel internet. Maar vindt het alsnog matig. Ik heb soms dat de verbinding 1 tot 5 sec ‘vast zit/hapert’, dan zet ik de wifi uit omdat mobiel internet eigenlijk altijd sneller reageert (en vaak ook 300mbit of meer). Het voelt gewoon dat wifi soms in slaapstand gaat en dan een paar sec nodig heeft om weer wakker te worden. Overigens heb ik 3 punten op elke verdieping (bedraad) in een oud huis (met maar ongeveer 5 andere wifi netwerken in de buurt). Ik vraag me af of je dit niet hebt bij wifi punten van 400e+ en/of wat het kan zijn bij mij. Ik heb helaas dit haperen ook nergens in een review gezien wanneer je dit wel of niet hebt.
Ik heb zelf een X50, maar herken het probleem wat jij omschrijft totaal niet. Het werkt altijd zonder vertragingen (de main Deco staat in wifi-router stand trouwens en de beide satellieten zijn aangesloten op de main Deco zonder switch oid).

De X75 (Pro) is eigenlijk voornamelijk interessant wanneer je gebruik wil maken van de draadloze backhaul. Wanneer je alles goed bekabeld aangesloten hebt (dus >= Cat 5e) biedt de X75 {Pro) niet veel meerwaarde. Ja, het beidt de 6GHz-band maar er zijn nog maar weinig clients die daar (goed) gebruik van maken.
iPhone toevallig? Ik heb een x50 en alles werkt goed, behalve mijn iPhone. Die heeft op sommige plekken wel moeite met de deco.
Mijn ervaring vroeger was, dat iPhones het lekker doen op Wifi-kanaal 1 en 2. Allicht heeft dat er mee te maken? Alleen iPhones hadden dit probleem. Dit is overigens wel echt een tijd geleden (de iPhone 5s was de laatste waarmee ik dat had. Ik gebruik nu dus kanaal 1/2 niet meer sindsdien)
Ik heb dit probleem dus ook met de X20 (v1) - Dell laptops geen enkel probleem, S23 op basis van Android ook niet maar Iphones en Ipads werken niet prettig samen. Veelal lange laadtijden en of onbetrouwbare verbinding. Heb van alles getest maar overweeg de X20's te vervangen in het huis helaas.
Ik heb ook de x50 en ik heb dit niet. Wat je wel kan proberen is dual band uitzetten. en 5ghz en 2.4ghz op losse SSID's te zetten. Door de 2.4ghz op het gastnetwerk te laten.
Ook hier heb ik een huis met 4 verdiepingen en allemaal X50's. Ik heb zelden problemen en de verbinding is stabiel. Intern roamen gaat ook uitstekend.
Daarnaast op een andere locatie heb ik 2x X60 en dat loopt wel goed.

Wat ik wel merk is dat, als er een nieuwe update klaar staat, dat de auto update niet vanzelf gaat en dat soms een deco niet meer wil verbinden. Na een handmatige update loopt het weer.
Momenteel een hoop Unifi AP's in huis waar ik niet altijd even tevreden over ben, ook buiten.
Zit erg te twijfelen om over te gaan op een DECO set, maar mijn hele huis is bedraad dus twijfel of dit niet een beetje overdreven is dan.
Misschien eens kijken naar Grandstream. GWN7665 AP's heb ik goede ervaringen mee. En ze hebben ingebouwde controller.
Wat is je ontevredenheid mbt Unifi? Ligt toe!
Van Unifi's prosumer status naar consumer gaan lijkt me niet een geeigende stap.
Ik heb deze stap ook gemaakt van unifi naar Deco en sindsdien netwerk stuk stabieler :)
Als je bedraad backbone hebt is een XE75 overkill. Dan is een X50 prima (of zelfs een X10 als je cheap wil doen)
Top apparaten, heb deze nu een tijdje in gebruik en ben er zeer tevreden over, kan deze alleen maar aanraden. Nog nooit wifi problemen gehad en altijd snel internet en bijna overal in huis de volle snelheid. En zelfs Quest 3 wireless spelen werkt probleemloos.
Kan het signaal goed door muren penetreren? Ik heb een paar AP's gekocht (van een ander merk), maar ben er erg ontevreden over, na 2 muren blijft er nauwelijks internet over. Ook valt de verbinding met regelmaat weg.
Ligt ook een beetje aan je muur lijkt me. Hout/steen. Veel/weinig kabels/leidingen. Veel mensen zetten hun wifi punt in de meterkast, want daar komt de kabel binnen en dan staat hij niet in de weg, maar dat schijnt ongeveer de slechtste plek te zijn om goed bereik te hebben.
Ik heb een TP Link beneden en een TP link op zolder, wel beiden bedraad aangesloten. Maar op de middenverdieping is het Wifi signaal dusdanig goed dat ik daar niet nog een TP link hoef te plaatsen. In mijn (jaren 70) huis kan het signaal dus goed door de muren en vloeren penetreren. Maar in jouw huis kan dat weer anders zijn.
Bij mij komt die prima door de muren heen, maar ik heb geen nieuwbouw (1970) dus niet echt te vergelijken.
Doen ze het tegenwoordig nou ook beter qua standaard instellingen? Alle TP-Link meuq welke ik tegen kom gaat lekker op andere 2,4GHz kanalen dan 1, 6 of 11 zitten en soms ook nog eens 40MHz breed. Echt tenenkrommend. Ik hoop dat ze die ontwerpers destijds een klapje in het nekje gegeven hebben en het nu beter doen, qua standaard config.

[Reactie gewijzigd door Shaggy_NL op 3 september 2024 12:11]

1, 6 of 11 is juist wat je wil, daarop stapelen. Problematisch zijn er die er met 40 MHz op gaan staan, zoals je schrijft, en veel anderen die gewoon op 4, 7 of 9 gaan zitten...
Ja, nee. Dat bedoel ik ook. Ze gaan op vanalles zitten, en bij toeval dan op 1, 6 of 11.
Kun je bij deze deco’s in AP mode wel vrij het wifi kanaal en de bandbreedte instellen?
Ben het niet tegengekomen in de instellingen.
Betwijfel of ze zoiets ooit gaan open zetten eigenlijk maar dat is een ander verhaal.
Nee bij geen enkele Deco kun je zelf het kanaal kiezen. Al kun je wel kanaal optimalisatie doen waarmee de set zelf gaat kijken welk kanaal het meeste "vrij" is van interferentie.
Toch een groot gemis. Meeste mesh systemen, wellicht zelfs alle?, missen die optie. Die kanaaloptimalisatie is vrij kansloos. Mijn Deco’s switchen meestal tussen twee kanalen.
Ik heb een set van 3 XE75's en die bieden over drie verdiepingen prima bereik en snelheid. Wel lukt het mij niet om wired backhaul voor elkaar te krijgen; telkens valt hij terug op wifi backhaul tussen satelliet 1 en 2. Terwijl ik de boel conform spec heb aangesloten:
main - switch (met loop detection aan / uit)
- sat1
- sat2

maar snelheid is prima verder.

[Reactie gewijzigd door desmond op 3 september 2024 09:23]

Wired backhaul moet je aansluiten via de main deco óf je moet in router modus draaien zo ver ik mij herriner. Tevens werkt de backhaul niet over elke switch, zoals de ingebouwde switch in de ziggo modem.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 3 september 2024 11:10]

Klopt, dus nieuwe switch aangeschaft maar niet gewenste resultaat bereikt. Zodra het weer omslaat besteed ik er maar weer eens een regenachtige zondag aan. :-)
Heb de x20 Deco set en die zaten allemaal los bekabeld aangesloten op de Giga connectbox van Ziggo (vierkante modem) en dat werkte prima. Nu op mijn Delta modem het zelfde alles zit aangesloten rechtstreeks op de modem.

Soms zelfs een netgear switchje er tussen en ik zie alle apparatuur in mijn Deco app die aangesloten zit in mijn hele huis.

Dus het is niet bij elke Ziggo modem dat het niet zou werken.
Heel eerlijk is het niet echt te volgen. Zelf heb ik namelijk gehad dat het via de Ziggo modem niet werkte en via een TP link switch wél en daarbij draait de boel in AP modus. Vervolgens bij mijn moeder kreeg ik het totaal niet aan de praat. Speciaal de D-link switches vervangen voor TP-Link, werkte het alsnog niet. Toen bleek dat het volgens de handleiding alleen in Router mode gaat werken. Router mode aangezet en werkt als een trein. Maar bij mij thuis werkt het tot heden prima in AP modus ook al kan dat officieel niet.
Ik heb mijn X20’s ook aangesloten zoals @Joenino en dan werkt de wired backhaul. Overigens is die manier van aansluiten, alle deco’s op de router, niet zoals TP-Link het voorschrijft. Werkt wel prima hier.
Stel ik gebruik deze set draadloos. Communiceren de sets dan onderling middels een aparte band (6 ghz)? Is dit de wireless backhaul die ten goede komt door die extra 6 ghz band? Ik maak dit niet duidelijk op uit het artikel.

Er is op elke satelliet maar één 2,5 gigabit poort. Stel ik zou gebruik willen maken van deze aansluiting en maximale snelheid als ik een 2 gigabit abonnement afsluit bij de provider. Hoe zorg ik ervoor dat alle drie de satellieten worden aangesloten via deze 2,5 gigabit poort? In de praktijk is er toch altijd de beperking van maximaal 1 gigabit omdat het hoofd satelliet verbonden is via kabel middels de 2,5 gigabit poort? Dit betekent dat voor beide satellieten de 2,5 gigabit poort al is gebruikt. Hoe krijg ik de derde satelliet aangesloten via deze poort?

En dan nog.. als ik de internetkabel van het modem van de provider in de hoofd satelliet druk. Doe ik dit dan in de 1 gigabit poort of 2,5 gigabit? Als ik het in de 2,5 doe kan ik vervolgens de overige 2 satellieten niet aansluiten op de 2,5 gigabit omdat die van de hoofd satelliet al in gebruik is.

Kortom: in alle gevallen zou je toch maximaal 1 gigabit halen?
Stel ik gebruik deze set draadloos. Communiceren de sets dan onderling middels een aparte band (6 ghz)?
Inderdaad, de communicatie tussen de satellieten is die wireless-backhaul. De set doet zijn best om hiervoor zoveel mogelijk de 6GHz-band te gebruiken, al zal bij een slechte onderlinge verbinding ook naar 5 of 2,4GHz overgeschakeld kunnen worden.
Kortom: in alle gevallen zou je toch maximaal 1 gigabit halen?
Het aantal scenario's waarin je de 1Gbit/s kunt overstijgen zijn niet zo groot. Zoals in het artikel wordt genoemd kan een draadloze client op 5GHz (of 6GHz met de gedeelde backhaulmodus) met de hoofdnode een verbinding opzetten die de 1Gbit/s overstijgt. Dat wel onder vrij ideale omstandigheden, dus nagenoeg bovenop de router.

De tweede omstandigheid, maar die geldt meer aan de internetzijde, is dat er twee clients bedraad verbonden kunnen worden met de 1Gbit/s aansluitingen en bij elkaar opgeteld de internetverbinding met meer dan 1Gbit/s kunnen belasten.

Daarnaast heeft een 2,5Gbit/s verbinding potentieel nog wat voordeel op het gebied van latency, al telt dat met name bij grote drukte op de verbinding; Dit omdat de pakketten in de buffer rapper worden verwerkt.
Ik dacht aan volgende opstelling:
Modem/router 2,5Gbps -> 2,5Gbps switch -> iedere satelliet op de 2,5Ghz poort aansluiten. Kan ik via deze een mesh opzetten die het maximale potentieel van elk AP halen, of moeten de satellieten steeds achter de XE75 pro hoofdsatelliet komen?
Dat is inderdaad ook een optie. De Deco-sets zijn wel een beetje 'picky' met welke switches ze samenwerken..
edit: Wellicht ten overvloede maar met deze topologie zal de internetverbinding wel begrensd zijn op 1Gbit/s omdat de 2,5Gbit/s-aansluiting aan het interne netwerk is toegewezen.

[Reactie gewijzigd door OlafWeijers op 8 september 2024 13:40]

Soms verbaasd het me dat dit soort setjes zo populair zijn onder de deze groep (bezoekers van Tweakers). Ik heb geen persoonlijke ervaring met TP-link (en dergelijke setjes), maar als ik het zo zie, zie ik voornamelijk interfaces met veel beperkingen en commerciële features waar men al-dan-niet op zit te wachten. En dan ook nog een bedrag waarvan ik denk 'poe...' (plus dan ook nog is vage abonnementjes op zaken waarvan ik denk 'hoe dan'? Alle webcommunicatie is tegenwoordig eind-tot-eind versleuteld met zaken als https. Hoe wilt een router/accesspoint dan gaan virusscannen e.d., anders dan een DNS-lijst of bewust als man-in-the-middle in te stellen via tools).

Ik had verwacht dat er op dit platform veel meer mensen op systemen zoals Unifi zouden zitten. Nou is Unifi ook zeker niet zaligmakend hoor, maar het oogt wel aanzienlijk flexibeler dan wat ik zo zie van TP-Link en dat in ongeveer dezelfde prijsklasse. Nou vereist Unifi wel iets meer kennis dan TP-Link en niet iedereen heeft echt netwerkkennis natuurlijk, maar dan nog....
Unifi is veel duurder en ingewikkelder. Voor de meeste mensen biedt het geen voordelen.
Veel duurder valt wel mee, maar dat terzijde. Sterker nog. Als ik de 370 euro van dit setje bekijk... Daar kun je al een redelijke prosumer set van samenstellen met Unifi en dan ben je ook nog is modulair uitbreidbaar. (dus dan kun je wanneer nodig voor een aantal tientjes uitbreiden)

Zoals ik inderdaad al schreef moet je wel meer kennis van zaken hebben om eruit te halen wat er in zit, maar in de praktijk valt dit ook wel mee. Je bent al snel opgestart en dan gebruik je hetzelfde als wat je met dit setje kunt/doet.

Maar inderdaad. Unifi is functioneel al snel complete overkill voor velen.
Ik denk zelf dat deze TP-Link setjes ook al overkill zijn voor velen, alleen dan ook nog is vrij duur zijn voor de potentiële voordelen die je eruit kunt halen.
De goedkoopste AP van Unifi met 6GHz is €185: uitvoering: Ubiquiti UniFi U7 Pro

3x €185 = €555
3x XE75 Pro = €368

Bijna €200 duurder, en dan heb je nog geen eens een controller. Is toch echt significant duurder of mis ik iets?
Dan heb je helemaal gelijk:

Die 6GHz had ik inderdaad geen rekening mee gehouden.

Overigens. Je kijkt nu alleen naar de access points. Het TP-link setje is ook een router. Met alleen Unifi zou je er ook nog een losse router bij moeten zetten omdat de wifi-routers van Unifi op dit moment geen 6GHz versie hebben.,
95% van de mensen hebben die extra instellingen totaal niet nodig, het werkt perfect. Aansluiten en makkelijk app, easy setup, ga zo maar door. En performance gewoon top en nooit problemen, heerlijk.
Dat snap ik direct, maar dan vind ik die TP-link setjes weer complete overkill. Erg veel geld voor iets waarvan je de opties dan niet gebruikt.

Ik snap zeker de voordelen van het 'plug-en-play' gevoel hoor :), maar dan zijn er goedkopere oplossingen te bedenken.
En performance gewoon top en nooit problemen, heerlijk.
Performance is voor 95% van de mensen ook helemaal niet relevant. Zolang Netfilx het doet op de tablet/laptop is het prima voor die 95%. Stabiliteit is wel een ding natuurlijk. "Hij moet 't gewoon doen!"

Dit gezegd hebbende zijn bezoekers van dit platform vaak (heel erg) afwijkend van de '95%' waar de rest van de bevolking onder valt qua wensen e.d.


N.B. Ik zeg ook zeker niet dat TP-Link geen goed product is. Verre van dat. Maar ik snap alleen de populariteit onder de Tweakers-bezoekers niet :).
Ik had verwacht dat er op dit platform veel meer mensen op systemen zoals Unifi zouden zitten. Nou is Unifi ook zeker niet zaligmakend hoor, maar het oogt wel aanzienlijk flexibeler dan wat ik zo zie van TP-Link en dat in ongeveer dezelfde prijsklasse. Nou vereist Unifi wel iets meer kennis dan TP-Link en niet iedereen heeft echt netwerkkennis natuurlijk, maar dan nog....
Omdat Unify in mijn ervaring geen goede meshoplossingen heeft. Je moet daar zelf aan de slag met minimum rssi instellingen en dan is alsnog je eindervaring qua roaming slechter dan bij zo'n kant en klare TP-Link Deco set.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.