€ 176,- bij bol

TP-Link Deco X50 (3-pack) Review

25 januari 2023, laatste update op 26 januari 2023, 2.751 views Rapporteer

Aangeraden door installateur van een grote ISP haha. Hij had ze ook en na de app te laten zien was ik verkocht. Na zelf onderzoek gedaan te hebben waren deze inderdaad prijs kwaliteit zeeer goed. Met 20% korting een pak van 3 bij bol kunnen kopen voor ongeveer 200 euro

Pluspunten

• Prijs
  • 3 poorten per pod
  • Design is lekker neutraal
  • Wifi bereik en snelheid
  • App werkt goed
  • Easy setup

Minpunten

• Verbinden niet door switch heen
  • Prijs Homeshield Pro

Op moment van setup was het niet mogelijk de pods door een switch heen te verbinden. Ik moest 1 pod direct in de modem steken en de andere twee moesten direct in de eerste steken om met elkaar te kunnen praten. Als ze binnen wifi bereik van de 1e waren kregen ze wel gewoon verbinding.

Bereik is goed. Signaal kwam door 2 vloeren heen, maar als je dan alleen van de mesh gebruik maakt zou het signaal voor mij dan te langzaam/onbetrouwbaar zijn. Mesh functie is voor mij dus meh, want ik heb (liever) een ethernet backhaul; alle pods hebben een netwerkkabel die internet aanlevert. Ideaal dat ze dan nog 2 poorten over hebben om andere apparaten van bedraad internet te voorzien!

Wit, mat en rond design is heel neutraal. Past heel goed in heel veel huizen denk ik, in tegenstelling tot bv het aanbod van asus wat nu meer zwart/shiny/gamer design is.

App detecteert als er een nieuwe firmware is en is makkelijk te updaten. App werkt heel goed. Geen rare dingen gezien nog na een dagje intensief gebruik en veel gezoek in de app.

Aanrader.

Heb jij ook een TP-Link Deco X50 (3-pack)?

Wat is "door een switch heen" verbinden?

Heb je je (Ziggo) modem in bridge mode laten zetten?
Nee, ik heb een (kleine netgear) switch op de modem aangesloten en het geprobeerd met de 2 pods in de switch. Terwijl 1 pod direct in de modem zat, zonder andere kabels in deze pod.

Verder nog niets anders kunnen proberen door tijdgebrek, kabellengtes (van/naar modem/switch/main-pod/etc) en opzoektijd. Gezien dit mijn eerste keer is een wat uitgebreider netwerk op te zetten waardeer ik elke tip (als je die hebt) heel erg!

Ik weet toevallig dat mijn modem niet in bridge modus te zetten is , maar er was wel iets anders mogelijk om een dedicated router aan te sluiten. De termen ontgaan mij even. Het enige was dan dat de ip range maar ~200 unieke ips kan leveren oid.

[Reactie gewijzigd door Breinier op 22 juli 2024 22:13]

Ik heb het oudere model de M5 maar deze kunnen net zoals de M4 die Ziggo zelf levert in "Wifi-Router" modus of in "Access Point" modus ingesteld staan. Dan blijft het Ziggo modem of je eigen router, mocht die in bridge modus staan, alle modem zaken (zoals DHCP, DNS etc.) gewoon afhandelen.
De deco's kunnen dan ook gewoon op een switch aangesloten worden.
Zoals @Breinier vermeld, verwacht de hoofd Deco unit dat je deze direct met een netwerkkabel aan je modem verbind. Of deze in Bridge of Router modus staat maakt niet uit. Zelf heb ik mijn Ziggo modem in Bridge modus staan en doet mijn X50 nu alle router functies (DHCP, WIFI, Port Forwarding etc).

Toevallig heb ik gisteren een los exemplaar gekocht en geïnstalleerd. Hierbij kwam ik ook tegen hetzelfde euvel aan. De hoofd Deco moet een directe kabelverbinding hebben naar het modem anders wilt hij geen internetverbinding opzetten.

Opzich is dit geen probleem gezien de extra poorten die op de X50 zitten. Zo kan je dan direct vanaf je x50 een kabel doorlussen naar een switch waarop je andere Deco units en/of andere devices zitten.
Bedankt voor de tip! Ik ga vanavond proberen de switch op de met de modem verbonden pod aan te sluiten. Denk je dat dit ook werkt als de modem niet in bridge staat of krijg ik dan problemen als alles via die pod gaat? Dus eigenlijk voornamelijk via de switch die op die pod aangesloten zit, maar ook mogelijk via de modem omdat ik niet genoeg poorten op de switch heb.
Dat zou prima moeten werken. Ik weet alleen niet of de pod (Deco) automatisch je DHCP server van je modem herkent en dus zelf geen DHCP server wordt. Als hij dat niet doet dan heb je 2 DHCP servers in je netwerk die mogelijk verschillende adressen gaan uitzetten. Maar ik denk dat TP-Link daar wel aan gedacht heeft. Ik denk dat dat ook juist een reden is dat je direct met je modem moet verbinden.

Dus je netwerk zal er zo uit zien:

Modem --->Pod (Deco1)--->Switch--->andere deco's/hardware
Bijzonder wat ik hier lees. Ik heb een TP ax1800 set met 3 stuks X20 aangesloten zoals Wylana en dat werkt prima, kan me niet voorstellen dat dit met een nieuwere set niet zou kunnen...
Ik ga eerdaags mijn nieuwe Nokia XS-2426G-B glasvezelmodem van Delta installeren.
Ook heb ik een 3-packs Deco M5 pods ontvangen.
Ik zit nu bij Ziggo en daarvan heb ik 5 Ziggo TP-pods (zeskantig die je handig, zo in het stopcontact kan steken).
Nu heb ik een paar vragen:
Kan ik deze 5 pods gebruiken in plaats van de Deco M5 pods of zijn deze apparaten afgestemd op de modems van Ziggo? Deze pods van Ziggo bevallen uitstekend en heb door het hele huis een prima wifi dekking. Zelfs in de tuin is het perfect.
Opmerking: deze Ziggo-pods komen niet voor in het lijstje van de Deco-app.
Heeft iemand ervaring met de Nokia Xs-2426G-B modem?

Zie graag reacties tegemoet.
De wifi access points die ik van mijn isp kreeg zijn alleen compatibel met hun modem, maar geen idee hoe dat bij andere zit.
Oké. Daarom vraag ik het ook. De Deco M5 kan je bij elke modem gebruiken. Ik hoopte dat ik de Ziggo pods hergebruiken kan.
Je kan proberen er een bij buren of vrienden in het netwerk te hangen
Goede tip, ga ik proberen.
Zit er nu wel of geen wired backhaul op?
Wel. Elke pod heeft 3 poorten. 1 daarvan kan je gebruiken voor de backhaul.