Ultrahuman is een Indiaas bedrijf dat korter actief is dan Oura, maar inmiddels ook zijn tweede generatie ring op de markt heeft. De Ultrahuman Ring AIR die ik testte, is het nieuwste model, dat net als de Oura Rings slaap, herstel, activiteit en stress meet en je via de app actief tips geeft om je op afwijkende data en trends te wijzen, waarover straks meer.
De ring is direct via de site van Ultrahuman te koop, maar wordt ook via diverse andere webshops geleverd. De Ring AIR is verkrijgbaar in ‘raw titanium’, glanzend zwart, matgrijs, goud en zilver. Alle varianten kosten 379 euro. Ook Ultrahuman heeft een sizing kit die, in ieder geval als je de Ring AIR via Ultrahuman.com koopt, gratis wordt toegestuurd als onderdeel van het aankoopproces. Verzending van de sizing kit en ring vanuit India gaat snel. Wij ontvingen beide binnen enkele dagen na bestelling. De Ring AIR wordt geleverd met een oplaadpuck met een standaard USB-C-aansluiting. Het opladen van de ring duurt ongeveer anderhalf uur. De Size 12-ring die ik testte houdt het op een acculading net geen vijf dagen uit en scoort daarmee het slechtst van alle geteste ringen.
Drukke app
Het hoofdscherm van de Engelstalige Ultrahuman-app bestaat, net als dat van de Oura-app, uit verschillende kaarten waarvan de volgorde gedurende de dag wordt aangepast. ’s Morgens staan slaap- en herstelgegevens bovenaan en in de loop van de dag komen beweging en stress juist naar boven. De belangrijkste metrics die Ultrahuman toont zijn slaap, stress, ‘actief herstel’ en beweging, elk met een score op een schaal van nul tot honderd. Maar Ultrahuman toont daarnaast direct op het hoofdscherm nog veel meer data, zoals calorieën, stappen, rusthartslag, temperatuur, hrv (heart rate variability), slaaptekort of slaapoverzicht, je cardioleeftijd, VO2max, en het aantal ‘slimme doelen’ dat je vandaag al hebt behaald. Het hoofdscherm voelt hierdoor wat druk aan in vergelijking met dat van Oura.
Ultrahuman heeft daarnaast nog extra functionaliteit die het tot voor kort ook op het hoofdscherm toonde, maar recent heeft losgekoppeld en nu aanbiedt als powerplugs. Dit zijn losse modules die je aan of uit kunt zetten en die als kleine kaartjes bovenaan het hoofdscherm worden getoond. Er is bijvoorbeeld een powerplug voor vitamine D, waarbij de app op basis van jouw locatie en het weerbericht berekent aan hoeveel zonlicht je je bloot moet stellen. Er is ook een powerplug voor cafeïnegebruik, waarbij heel specifiek wordt aangegeven wanneer je wel en geen cafeïne mag nuttigen, en er is een vergelijkbare plug voor schermgebruik van je mobiele telefoon. De nerdyste powerplug is ongetwijfeld die voor je ‘circadian alignment’, oftewel het bijstellen van je biologische klok. Deze geeft met ‘phase advance’, ‘phase delay‘ en ‘circadian deadzone’ periodes van de dag aan waarin je wel of niet actief moet zijn als je vroeger of juist later wilt slapen. De meeste powerplugs zijn gratis, maar sommige door 'partners' ontwikkelde plug-ins zijn betaald. AFib-herkenning, kost bijvoorbeeld 4,90 dollar per maand.
Heel veel notificaties
:strip_exif()/i/2006958132.jpeg?f=imagenormal)
Gelukkig kun je die power plugs ook uitzetten, want voor elke plug die je activeert stuurt Ultrahuman je notificaties, en dan vaak meerdere per dag. De app grossiert sowieso in het sturen van meldingen, waarbij vaak onduidelijk is waarom je ze op een bepaald moment ontvangt. Zo kreeg ik tijdens mijn test regelmatig meldingen over slaapanalyses aan het begin van de middag, terwijl je die toch in de ochtend zou verwachten. Helaas is het (nog) niet mogelijk om in de app aan te geven voor welke statistieken je wel en voor welke je geen meldingen wilt ontvangen.
Inzichten en tips
De inzichten die Ultrahuman biedt zijn doorgaans goed, maar wel vrij nerdy. Waar Oura zijn best doet om voor iedereen begrijpelijke data en pasklare tips te geven, doet Ultrahuman dat niet. Sterker nog, veel grafieken zijn zo contra-intuïtief dat je echt de uitleg moet lezen om te snappen wat er wordt bedoeld.
De app geeft regelmatig tips in de vorm van ‘body signals’ die zogenaamd binnenkomen. Deze body signals zijn over het algemeen trends die de app waarneemt. Zo kreeg ik meldingen over (grote) veranderingen in hrv, dagelijkse stappen, algehele beweging en stress. Vaak zijn dit korte stukjes tekst met aanmoedigingen of tips, maar soms krijg je ook een hele lap tekst die niet uitnodigt tot lezen en in veel gevallen geen informatie bevat waar je echt actief iets mee kunt.
Net als Oura heeft Ultrahuman een vrij uitgebreide (audio)catalogus met meditatie- en slaapoefeningen ingebouwd, maar het biedt ook ingebouwde podcasts, korte uitlegvideo's over gezondheid, en meerdere collecties met work-outvideo’s aan. Ultrahuman belooft sinds kort ook automatisch activiteiten te herkennen en op te nemen, maar mijn ervaring is vooralsnog dat dit vaker niet dan wel werkt. Handmatig activiteiten opnemen gaat doorgaans wel goed, al ging ook dat af en toe mis tijdens mijn testperiode.
De inzichten en scores die Ultrahuman toont, lijken over het algemeen logisch en de meetresultaten lijken redelijk goed tot goed. Maar Ultrahuman moet de app blijven verbeteren en daarbij vooral overzichtelijker maken. Ik ben zelf bovengemiddeld geïnteresseerd in data, maar ook voor mij mag het, in ieder geval op het hoofdscherm, best iets minder.