Door Olaf Weijers

Redacteur

Duurder is wel degelijk vaak sneller

Meshwifisets rond 300 euro - Round-up

11-07-2024 • 13:00

151

Singlepage-opmaak

Testresultaten - Clientnetwerk

Aangepaste resultaten

Update 04-10-2024

Tijdens werkzaamheden aan onze wifitestopstelling bleek dat meshsatellieten maar via één stream met andere nodes konden communiceren, waardoor niet in alle gevallen optimale prestaties behaald werden. We hebben dit probleem in de testopstelling opgelost, waardoor voornamelijk communicatie tussen de tweede en derde client nu betere doorvoerresultaten oplevert. Dit artikel is inmiddels geüpdatet met de nieuwe resultaten. De resultaatbespreking en de conclusie zijn daar waar nodig herzien.

Maximale clientdoorvoer over een, twee en drie hops

In deze test meten we de maximale doorvoer die je kunt halen met een client die verbonden is met het meshnetwerk. We meten de doorvoer direct op de router en via de satellieten over een of twee draadloze backhaulverbindingen.

2,4GHz

  • 2,4GHz - Downlink
  • 2,4GHz - Uplink

De Fritz Mesh-set zet prima resultaten neer op 2,4GHz. Op de router zelf behaalt de client het maximum wat deze radioband aan doorvoer kan leveren. Een sprongetje verder, op node 2, meten we die snelheid ook, met 426Mbit/s doorvoer voor de client. Dat is 1Mbit/s lager dan de resultaten op de 4060-router: nagenoeg perfect en sneller dan alle overige deelnemers.

De TP-Link X50 laat wat doorvoersnelheid liggen op 2,4GHz; op geen van de satellieten worden de maximumprestaties behaald die de radioband realistisch kan leveren. De doorvoersnelheid op de derde satelliet is gelijk aan de snelheid die je op de hoofdnode behaalt, een prima resultaat.

De ZenWiFi XD5 laat de maximale prestaties niet goed meten: de router schakelde de kanaalbreedte om naar 20MHz, waardoor de bandbreedte van het 2,4GHz-netwerk ook halveert. Je zult die kanaalbreedte ook in de praktijk gebruiken, dus problematisch is het gedrag niet; het zorgt enkel voor onvergelijkbare resultaten. De lat ligt minder hoog, maar de set weet de beperkte bandbreedte wel op alle nodes aan te bieden; in dat opzicht zijn de resultaten dus oké.

De Orbi RBK763S behaalt niet de maximale snelheid van de band, maar levert wel op alle drie de nodes dezelfde bandbreedte van zo'n 340Mbit/s. Vergeleken met de FritzBox, die pakweg 425Mbit/s kan leveren, is dat bijna 100Mbit/s minder doorvoer.

De TP-Link Deco M4-set gebruikt een oudere wifistandaard en dat zie je duidelijk in de resultaten. De doorvoer op de derde node is wat beperkt ten opzichte van de eerste twee. De set zal voornamelijk zijn 5GHz-radio inzetten om het verkeer te transporteren over de backhaul. In het laatste scenario over twee backhaulhops moet de middelste satelliet zowel verzenden als ontvangen, wat vermoedelijk de bottleneck is die de verbinding op de derde node beperkt.

5GHz

  • 5GHz - Downlink
  • 5GHz - Uplink

In de maximale doorvoertest op de 5GHz-band verwachten we op node 1 de hoogste doorvoer, aangezien het verkeer niet over een draadloze backhaul getransporteerd hoeft te worden. Een deelnemer blijft een beetje achter: de Fritz Mesh Set. Dat is niet verbazend, want de 5GHz-clientradio van de 4060-router uit deze set ondersteunt maximaal 80MHz-kanaalbreedte. In theorie is dat goed voor 1200Mbit/s, maar doordat er overhead optreedt, haal je in de praktijk wat minder. We meten 916Mbit/s doorvoersnelheid en dat is exact dezelfde snelheid die de 4060-router twee jaar terug liet noteren in een round-up. wat misschien iets zegt over de stabiliteit van het apparaat.

De ASUS ZenWiFi XD5, TP-Link X50 en Netgear Orbi RBK763S bieden meer draadloze doorvoersnelheid dan we kunnen meten. Deze zijn beperkt door de 1Gbit/s ethernetaansluiting en daardoor in de praktijk begrensd op 945Mbit/s.

Op de tweede node worden de verschillen groter. De Netgear Orbi RBK763S blijft onverstoord doorvoer leveren aangezien deze set over een aparte backhaulradio beschikt. Hierdoor kan de satelliet zonder compromis backhaulverkeer en clientverkeer simultaan afhandelen. De andere set met een aparte backhaulradio, de Fritz Mesh Set, laat wel een steekje vallen, met een gehalveerde bandbreedte ten opzichte van de snelheid op de eerste node. De set scoort niet veel sneller dan de ZenWiFi XD5, die door de gedeelde backhaulradio meer dan de helft van de snelheid inlevert. De bandbreedtes die behaald worden doen vermoeden dat beide sets hun backhaul hebben verbonden via de 2,4GHz-radio.

De TP-Link Deco X50 laat een stuk meer snelheid noteren ondanks de gelijke radioconfiguratie: meer dan de helft van de 5GHz-snelheid. Dat doet vermoeden dat deze de backhaulverbinding naast de 5GHz-band ook op de 2,4GHz-band laat opereren, met positieve resultaten.

Ruis

Best Effort - Client op satelliet

  • 2.4GHz
  • 5.0GHz
  • 5.0GHz DFS

De ruistest op 2,4GHz zit een aantal testdeelnemers dwars. Beide TP-Link Deco-sets gebruiken de 2,4GHz voor hun backhaulverbinding en verliezen dus een gedeelte van de doorvoersnelheid. Voor de X50 is dit 190Mbit/s. De FritzBox toont wederom duidelijk dat de backhaul op de 2,4GHz-band functioneert, want de router raakt 160Mbit/s doorvoersnelheid kwijt als we ruis toevoegen op dezelfde radioband. De XD5 verliest met 30Mbit/s nauwelijks doorvoersnelheid en de Orbi RBK763S wordt alleen maar sterker van ruis: die scoort 10Mbit/s meer dan in de normale doorvoertest.

Op 5GHz met ruis op de band voor de clients zien we dat de TP-Link X50 onbereikbaar is geworden, terwijl de overige deelnemers aan de test eigenlijk geen verdere nadelige effecten ondervinden. Bij ruis op het DFS-segment van de band, waarvan backhaulverbindingen vaak gebruikmaken, zien we duidelijk welke sets dat wel en welke dat niet doen. De Orbi RBK763S en X50 hebben allebei aardig last van de ruis: zowel de doorvoersnelheid als de stabiliteit van de verbinding hebben eronder te leiden. Interessant is dat de X50 iets beter presteert dan de Orbi 760 RBK763S, wellicht doordat deze wederom gedeeltelijk terugvalt op de 2,4GHz-band.

Latency

Latency - client ➜ node 1
Modem en router Minimum- / Gemiddelde latency in ms (lager is beter)
ASUS ZenWiFi XD5
3,00 2,04
TP-Link Deco M4
3,00 2,50
TP-Link Deco X50
5,00 2,55
Orbi RBK762
7,00 3,42
FRITZ! Mesh Set 4060 + 3000 AX
5,00 4,24
Latency - client ➜ node 2 ➜ node 1
Modem en router Minimum- / Gemiddelde latency in ms (lager is beter)
ASUS ZenWiFi XD5
6,00 4,24
FRITZ! Mesh Set 4060 + 3000 AX
7,00 4,86
TP-Link Deco M4
9,00 6,20
Orbi RBK762
9,00 6,22
TP-Link Deco X50
11,00 7,58
Latency - client ➜ node 3 ➜ node 2 ➜ node 1
Modem en router Minimum- / Gemiddelde latency in ms (lager is beter)
ASUS ZenWiFi XD5
8,00 4,07
TP-Link Deco M4
12,00 8,30
Orbi RBK762
14,00 8,96
TP-Link Deco X50
19,00 11,24

De responstijd loopt nogal uiteen bij de verschillende sets. Direct op de router zien we bij alle deelnemers dat de reactietijd binnen de perken blijft. De ZenWiFi XD5 scoort het best met gemiddeld 3ms en vertoont zelfs een uitschieter naar 2,04ms. De Deco X50 en Fritz Mesh Set laten 5ms latency noteren. Een stapje verder, op de eerste satelliet, zien we dat die extra draadloze sprong gemiddeld 2ms extra responstijd toevoegt op de Fritz Mesh Set en Orbi RBK763S. De extra sprong voegt op de ZenWiFi XD5 3ms meer vertraging toe, maar door de snelle basisrespons is dit nog steeds het snelste resultaat van de vier. De Deco X50 scoort slechter. Hierbij wordt de responstijd meer dan verdubbeld. Achter in het netwerk, op de derde satelliet, zien we de responstijd die de Deco biedt, weer bijna verdubbelen. Daarmee blijft de set ten opzichte van de ZenWiFi XD5 stevig achter en worden antwoorden gemiddeld 11ms later afgeleverd. De Orbi-set blijft tussen die twee steken met een reactietijd van 14ms.