We hebben alle meshsets die we in deze round-up behandelen, getest in onze nieuwe meshwifitestopstelling. De testscenario's waarvan we de resultaten tonen, bespreken we ook in dat artikel, op deze pagina. Bij de resultaten van de tests zullen we naar het testscenario op die pagina terugverwijzen voor meer informatie over hoe we de meetgegevens hebben verzameld. Naast de sets die we in deze round-up behandelen, hebben we de testresultaten van een oudere meshset opgenomen: de TP-Link Deco M4. Dit is een populair product van de afgelopen jaren en dus in veel huishoudens te vinden, onder andere doordat Ziggo het heeft geleverd als meshoplossing. De testresultaten van de M4 bespreken we niet, maar ze staan er ter referentie.
Backhaultests
In deze scenario’s meten we de datadoorvoer van de draadloze backhaul. Dat is een van de belangrijkste eigenschappen als je satellieten draadloos opstelt, want dat maakt alle clients op de satelliet afhankelijk van de kwaliteit van de backhaulverbinding. Naast de doorvoersnelheid meten we de responstijd die een draadloze hop over de backhaul toevoegt. Die komt boven op de responstijd van de draadloze clientverbinding achter de satelliet. Uitgebreide informatie over deze testscenario's vind je hier.
Doorvoersnelheid - Maximale backhauldoorvoer over een en twee satellieten
In dit scenario testen we de overdrachtsnelheid van de backhaul tussen de satellieten. We meten de snelheid tussen de router en de eerste satelliet, en tussen de router en de tweede satelliet die draadloos verbonden is met de eerste.
Eén hop
We zien hier dat in de downlinktests, dus van de router naar de satelliet, de TP-Link Deco X50 en de Netgear Orbi RBK762-meshset het best scoren. De backhaulverbinding wordt bij beide sets eerder begrensd door de bedrade aansluiting dan de draadloze link. De ASUS ZenWifi XD5 biedt met 771Mbit/s iets minder doorvoer dan de rest. De Frits Mesh Set heeft een 2,5Gbit/s-aansluiting aan boord, maar die is voor clients op de mesh niet van levensbelang, want deze router sluit de gelederen van de round-up met een backhauldoorvoer van 623Mbit/s.
In de uplinkrichting, dus van de satelliet naar de router, zien we dat eigenlijk alle sets een fractie minder snel scoren, behalve de Fritz Mesh Set, die in de tegenovergestelde verkeersrichting 175Mbit/s aan doorvoersnelheid verliest.
Twee hops
De doorvoer over twee hops toont grote verschillen. De Frits Mesh Set ontbreekt in deze resultaten omdat de set die we bekijken, uit twee apparaten bestaat. Ditmaal vinden we de ZenWifi XD5 aan de top van de resultaten; die presteert marginaal beter dan de Orbi RBK762. De Orbi beschikt dan wel over een aparte backhaulradio in elke satelliet, maar de 'middelste' satelliet zal zijn radiotijd toch moeten verdelen om te communiceren met de twee overige satellieten. Ten opzichte van de ZenWifi XD5 en Deco X50 met de gedeelde radio's zie je in dit scenario maar weinig voordeel in de resultaten. Dat beeld moeten we wel nuanceren, want zonder actieve draadloze clients zijn deze resultaten een beetje vertekend. Zodra er clientverkeer afgehandeld moet worden op de tweede satelliet, zal dat direct invloed hebben op de backhaulsnelheid van de Deco en ZenWifi XD5. Bij de Orbi zal de backhaulsnelheid ondanks clientverkeer overeind blijven.
Doorvoersnelheid - Backhaul Rate vs. range tussen node 2 en 1 (hoofdnode)
Alle sets laten een net, geleidelijk verloop zien van de bandbreedte als de demping oploopt tussen router en satelliet. Een paar sets gooien hoge ogen dankzij hun radioconfiguratie. Toch zie je ook duidelijk dat je de satellieten in de praktijk niet te ver van elkaar moet plaatsen, omdat de snelheid van de backhaulverbindingen zeker na 21dB demping rap wegzakt. Met name de ASUS XD5 en Frits Mesh Set verliezen snelheid als de demping oploopt voorbij dit punt. Toch reikt de Frits Mesh Set, samen met de Orbi RBK762s, het verst. In de uplinkrichting komt hetzelfde beeld naar voren; weer is de XD5 samen met de Fritz niet de snelste en biedt de Fritz opnieuw een lang bereik bij veel demping.
Doorvoersnelheid - Backhaul Rate vs. range tussen node 3 en 2 (satelliet)
Zodra we een 'draadloze sprong' toevoegen, zien we dat de snelheden bij alle sets minimaal halveren. Opvallend is dat de Deco X50 over de hele linie een stuk meer doorvoersnelheid biedt dan de rest. Zeker ten opzichte van de Orbi 762 is dit opvallend. Wel geldt hierbij nogmaals de nuance dat de Deco X50 de backhaul deelt met het clientnetwerk. Deze snelheden worden dus enkel gehaald als de tussenliggende satelliet zijn radiotijd volledig aan het backhaulnetwerk kan wijden.
Doorvoersnelheid - Backhaul Rate vs. range tussen router en verste satelliet (totaalbereik)
Opnieuw zien we de X50 in deze test goed presteren. Over de hele linie weet de set van TP-Link de meeste doorvoer te bieden. Ook hier zien we dat de doorvoersnelheden na 21dB demping stevig in elkaar zakken. Bij 27dB demping, waar alle resultaten samenkomen, is het bergafwaarts voor de Orbi. Bij de eerstvolgende stap in demping laat hij geen resultaten meer noteren. Dat kan een effect zijn van de dedicated backhaulradio. Deze werkt op 5GHz en heeft wellicht geen mogelijkheid om gebruik te maken van de 2,4GHz-radioband als de demping te ver oploopt. De set verliest dan de verbinding, waar de XD5 en X50 nog wel wat datadoorvoer bieden, hoewel je niet al te veel moet eisen van die verbinding. Deze twee slagen er uiteindelijk in om een verbinding tot aan de zwaarste dempingstap te behouden, waarbij de set van ASUS net wat meer bandbreedte weet te leveren.