Door Jurian Ubachs

Redacteur

Je eigen avontuur op Arrakis

Dune: Awakening Preview

20-06-2024 • 18:30

65

Singlepage-opmaak

Persoonlijke ontwikkeling en de Deep Desert

Voor nu ben je dus aangewezen op lopen, rijden en vliegen om te komen waar je moet zijn. Die bestemming kan op verschillende plekken op de wereld zijn. In de wereld zagen we namelijk een specifieke map van acht bij acht kilometer, genaamd Hagga Basin. Die map kun je echter verlaten. Je komt dan in de Overland Map terecht. Zo kun je naar andere delen van de wereld reizen, waaronder de Deep Desert. Die map is aanzienlijk groter en biedt de speler allerlei interessante uitdagingen. De Deep Desert ligt vol rijkdommen, maar ook vol gevaren. Niet alleen zwerven hier de grootste zandwormen rond, de hele Deep Desert is ook een pvp-gebied. De game is grotendeels player-versus-enemies, maar in dit deel kunnen spelers elkaar dus ook te lijf gaan. De Deep Desert verandert daarbij wekelijks. Een grote storm passeert dan, waardoor de lay-out en alle interessante plaatsen volledig veranderen.

Diepe kloof

Spelen in de Deep Desert is dus niet iets wat je snel zult doen. De focus ligt meer op missies in de veiligere gebieden, hoewel 'veilig' op de vijandige planeet Arrakis altijd een betrekkelijk begrip is. Dat blijkt wel als de speler in de demo op avontuur gaat in het wrak van een gecrasht schip. Legers van de Harkonnen en House Atreides strijden rond dat schip, maar daar hebben we nu even geen boodschap aan, want er liggen rijkdommen te wachten. Op weg naar het schip worden we verrast door een enorm diepe kloof, waarin we moeten afdalen omdat het schip helemaal op de bodem ligt. Dit geeft een mooi voorproefje van hoe veelzijdig de spelwereld belooft te worden. Dat moet trouwens ook blijken uit de variatie in omgevingen. We kennen natuurlijk de woestijnachtige omgeving van Arrakis, maar volgens de makers zijn er ook gebieden met heel andere biomen. Daarvan hebben we tot nu toe nog niet veel gezien.

Dune: Awakening

De social hubs hebben we op Summer Game Fest niet voorbij zien komen.

Tijdens de missie in het wrak krijgt de speler wat weerstand van bandieten, die vaak te vinden zijn op dit soort locaties. Dat is niet per se vervelend, want verslagen vijanden zijn bronnen van water. Water is op Arrakis een zeer waardevolle grondstof en menselijke lichamen hebben daar aardig wat van aan boord. De spelwereld verbergt echter ook allerlei zeldzame en minder zeldzame grondstoffen. Die kun je binnenhalen met je miningtool en daar is een minigame omheen gebouwd. Tijdens het minen kun je een patroon tekenen, wat ervoor zorgt dat je sneller en effectiever mijnt. Dit proces heet ‘active mining’ en Funcom hoopt dat het een normaal gesproken saai onderdeel van games op deze manier iets leuker maakt.

Blauwdrukken opnieuw vinden

Naast grondstoffen kun je op locaties als neergestorte schepen ook blauwdrukken vinden waarmee je speciale wapens of voorwerpen kunt maken. Dat werkt in Dune: Awakening op een interessante manier. Wanneer je een blauwdruk vindt, kun je daar eenmaal het wapen mee maken dat daarbij hoort. Je verliest daarna die blauwdruk. Wanneer je dat wapen vervolgens verliest of wanneer het stuk gaat, heb je dat wapen niet meer. De enige manier om zo’n wapen dan weer terug te krijgen, is om de benodigde blauwdruk opnieuw te vinden in de spelwereld. Dat is interessant omdat het afwijkt van de norm, maar het is de vraag of dit beter is. Het voelt omslachtig om, als je eenmaal een favoriet wapen hebt, steeds dezelfde blauwdruk te moeten zoeken in de spelwereld. Ik zou daar na een tijdje wel flauw van worden.

Verschillende skilltrees

In de game kun je je als speler specialiseren in allerlei soorten vaardigheden. Er zijn vijf afzonderlijke skilltrees waarin je kunt investeren; mede door de hulp van verschillende mentors kun je jezelf verbeteren als bijvoorbeeld Sword Master, Planetologist, Mentat of Trooper. In de skilltree speel je zo techniques en abilities vrij. De abilities zijn actief te gebruiken en staan voor speciale aanvallen, terwijl de techniques passieve buffs zijn die je bij je kunt dragen. Je kunt abilities en techniques uit verschillende skilltrees combineren en, als je lang genoeg speelt, ook alle onderdelen van elke skilltree te pakken krijgen. Je hebt dus alle vrijheid om je personage naar eigen inzicht op te bouwen.