Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Veel sporthorloge voor weinig geld

Garmin Forerunner 165 Review

03-07-2024 • 06:00

128

Singlepage-opmaak

Uiterlijk, bediening en oledscherm

De Forerunner 165 lijkt uiterlijk sterk op eerdere Forerunners. Het ronde scherm is gevat in een behuizing met links drie en rechts twee knoppen. De kast van het horloge heeft een diagonaal van 43mm en is gemaakt van 'glasvezelversterkt polymeer', ofwel stevig kunststof. Dat is minder luxueus dan rvs of titanium, maar zorgt er wel voor dat het klokje maar 39g weegt en dus lekker licht is. De matte behuizing ziet er bovendien chic uit en hoewel kunststof uiteraard minder krasvast is dan metaal, is de kast van mijn testhorloge na een maand intensief gebruik nog als nieuw. Het horloge wordt geleverd met flexibele siliconenbandjes met standaard 20mm-snelsluitingen, waardoor je ze gemakkelijk kunt wisselen voor bandjes van andere merken.

De Forerunner 165 is voorzien van een 1,2"-touchscreen waarmee je gemakkelijk door de menu's van het horloge kunt navigeren, maar heeft daarnaast dus vijf fysieke knoppen. Dat laatste lijkt misschien ouderwets, maar is in de praktijk ideaal tijdens het sporten. Met de up-, down-, start/stop-, lap- en menuknoppen bedien je het horloge namelijk ook feilloos met bezwete vingers, in een regenbui en zelfs tijdens het zwemmen, terwijl een touchscreen in dergelijke situaties lastig of niet werkt. Garmin heeft de menu-interface bovendien zo opgebouwd dat je het touchscreen helemaal niet hoeft te gebruiken als je dat niet wilt. Alles kan met knopbediening en je kunt de touchfunctie ook helemaal uitschakelen om te voorkomen dat het horloge per ongeluk op een aanraking van het scherm reageert.

Definitief over naar oled

Wat het meest in het oog springt bij de Forerunners uit de nieuwe x65-sere, is dat ze allemaal gebruikmaken van amoledschermen, waar eerdere modellen transflectieve memory-in-pixeldisplays gebruikten. Garmin lijkt de overstap naar oledschermen daarmee definitief gemaakt te hebben. Die overstap heeft voor- en nadelen. De voordelen van oled mogen bekend zijn; de schermen zijn kleurrijk, in helderheid goed aanpasbaar aan het omgevingslicht en kunnen een hoge resolutie hebben. Nadeel is dat oledschermen relatief veel energie gebruiken, vooral als ze helder moeten oplichten. Daarnaast kan het lastig zijn om oleds in fel zonlicht af te lezen, hoewel de huidige generatie schermen zo helder is dat dit in de praktijk geen probleem meer is.

Transflectieve schermen hebben in direct zonlicht echter nog altijd een streepje voor. Doordat dit schermtype invallend licht reflecteert om het scherm zichtbaar te maken, wordt de afleesbaarheid alleen maar beter als er meer licht op valt. Een ander voordeel van transflectieve schermen is dat ze zeer energiezuinig zijn en vrijwel geen energie gebruiken als ze een statisch beeld weergeven. Transflectieve schermen zijn in de basis always-on en horloges met deze technologie kunnen desondanks makkelijk een week meegaan op een acculading.

Garmin Forerunner 165
Garmin Forerunner 165

Garmin vindt dus dat we inmiddels op het punt zijn aangekomen dat de voordelen van oled zwaarder wegen dan de nadelen en daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Na jaren horloges met transflectieve schermen gebruikt te hebben, ben ik inmiddels ruim op het punt dat ik oled fijner vindt. Het scherm van de Forerunner 165 bevestigt dat. Het 1,2" grote scherm heeft een resolutie van 390x390 pixels en een prima helderheid die in drie stappen aanpasbaar is, waarbij het horloge zich ook automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Standaard werkt het scherm in raise-to-wakemodus, waarbij het scherm uitgeschakeld is totdat je je pols naar je gezicht draait. Het is ook mogelijk het scherm always-on te gebruiken, maar dat heeft uiteraard gevolgen voor de accuduur. Het enige nadeel van het scherm van de Forerunner 165 is wat mij betreft de toplaag. Deze is gemaakt van 'chemisch gehard glas' dat in de praktijk helaas niet zo hard blijkt. Na een maand gebruik zijn op mijn testexemplaar diverse kleine krasjes zichtbaar. Gebruik van een screenprotector is dus aan te raden.