Stel je voor dat je geen idee meer hebt wie je bent. Je oude leven is verdwenen en je beschikt ineens over allerlei vreemde krachten. In New York, de stad waarin je verblijft, waart een virus rond dat mensen in mutanten verandert. Van zulke dingen word je boos, en dat is Alex Mercer dan ook. De game Prototype vertelt het verhaal van deze gewone man, die door een onbekende oorzaak in een soort superman met allerlei interessante krachten is veranderd.
Getest op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor: PlayStation 3, pc
Alex mag dan een rare speling van de wetenschap zijn, hij houdt er bakken vol handige trucjes op na, waaronder shapeshiften, waarbij hij de identiteit van een ander overneemt. Deze mogelijkheid speelt een belangrijke rol in het verhaal van het spel, dat draait om Alex' speurtocht naar zijn identiteit. Omdat hij geen geheugen meer heeft, 'absorbeert' hij het geheugen van anderen. Van elke persoon die Alex heeft geabsorbeerd kan hij de gedaante overnemen. Dat zal in bepaalde missies van cruciaal belang zijn, bijvoorbeeld als Alex zijn weg langs talloze vijanden moet zien te vinden zonder daarbij te kunnen vechten. Ook het absorberen van mensen die niet zijn betrokken bij het verhaal is zinvol, omdat zo de health bar van Alex wordt aangevuld.
Bijna vliegen
Behalve de mogelijkheid om verschillende identiteiten aan te nemen heeft Alex nog veel meer fysieke eigenschappen waar menig seriemoordenaar jaloers op zou zijn. Zo heeft zwaartekracht bijna geen vat op Alex; hij rent tegen gebouwen op alsof het niks is, hij kan zo ver springen dat het op vliegen lijkt en hij kan al 'glidend' een tijd in de lucht blijven hangen. Bovendien kan Alex zijn armen en handen in wapens veranderen. Tijdens onze speelsessie zagen we zijn handen onder meer veranderen in een groot zwaard en in gigantische knotsen, waar hij harde tikken mee uit kon delen. Behalve buitengewone krachten heeft Alex ook vaardigheden met een wat traditioneler karakter. Zo kan hij alle wapens gebruiken die hij op de grond aantreft. In het level dat wij konden spelen waren dat voornamelijk machinegeweren en bazooka's. De gameplay moet het niet echt van dit onderdeel van het spel hebben, maar zodra de superkrachten van Alex even wegvallen zul je de normale wapens nodig hebben.
De kracht van de gameplay van Prototype zit echter niet in het gebruik van wapens. Het moge duidelijk zijn dat met name de speciale krachten van Alex Mercer de basis vormen voor de actievolle gameplay in het spel. De mogelijkheden hiervan konden we ten volle uitproberen in een van de eerste levels in het spel, waarin Alex in het chaotische New York City terecht is gekomen en voor het eerst met zijn krachten om leert gaan. Binnen no-time vlogen we door de lucht, hakten we vijanden doormidden en sprongen we van wolkenkrabbers af.
Chaos
Voor we daar dieper op in gaan is het echter goed om even te bekijken wat er precies om Alex heen gebeurt. De setting kent vier partijen. Allereerst is er het leger, dat de straten onder controle probeert te houden. De soldaten maken jacht op Alex maar ook op mutanten - de bewoners die zijn geïnfecteerd met het geheimzinnige virus dat New York in zijn greep houdt. Dan zijn er nog de onschuldige, niet-besmette burgers die over straat rennen, op zoek naar veiligheid die ze niet zullen vinden. Alex komt als vierde partij midden in deze chaos terecht, en raad eens? Alles mag kapot!
Mutanten en soldaten vormen een directe bedreiging voor Alex en zijn dus een logisch doelwit. Burgers zijn minder gevaarlijk, maar ze leveren wel health op en dus zullen ook zij kennismaken met de wrede gewoontes van Alex. Dat begint met wat simpele klappen, maar al snel leer je de betere moves te gebruiken, waardoor je effectiever te werk kunt gaan tegen sterkere vijanden. In het level dat we speelden moesten we het onder meer opnenem tegen tanks en helikopters die het op Alex hadden voorzien. Door in de lucht te springen en met een gigantische slam bovenop een tank te knallen, werden ze in één klap uitgeschakeld.
Creativiteit
Helikopters zijn wat lastiger te raken, omdat Alex er niet zomaar naartoe kan springen. Hier ligt wat uitdaging. Je zult al snel een manier hebben gevonden om ze uit te schakelen, bijvoorbeeld door auto's op te pakken en ze ernaartoe te slingeren. De lol van Protoype zit echter juist in het ontdekken van zoveel mogelijk manieren om je vijanden uit te schakelen. Zo klommen wij met Alex, voorzien van een bazooka, op het dak van een wolkenkrabber. Tijdens de sprong naar beneden schoten we vanuit de lucht twee helikopters neer, om vervolgens met een zwaard boven op een derde heli te landen, die daarop ook explodeerde. Creatief, effectief en zeer spectaculair.
Spectaculair is Prototype op alle fronten. Alex is pijlsnel, en in combinatie met de mogelijkheid om haast letterlijk door de straten te vliegen zorgt dat voor veel actie in een hoog tempo. Het gaat soms zo snel dat je de coördinatie soms een beetje kwijtraakt. Het spel heeft echter nergens last van, de framerate lijkt volstrekt niet te lijden onder de vele actie, ondanks dat er soms meer op het scherm gebeurt dan je zelf goed en wel bij kunt houden.
Snel en dynamisch
Dat het spel vloeiend blijft lopen wordt voor een deel geholpen door de graphics, die er weliswaar goed uitzien maar die geen gelijke tred houden met topgames op dat gebied. Wie echter voorbij de kwaliteit van de beelden kijkt, ziet sterke animaties. Alex beweegt op een zeer realistische manier, of hij nu naar beneden glijdt of tegen een gebouw op rent. Dit draagt bij aan de snelle, dynamische uitstraling van Prototype, dat ons in de korte speelsessie die we kregen alvast flink wist te grijpen.