Door Arnoud Wokke en Tijs Hofmans

Zeven techboeken voor de zomer

Van chips tot start-ups

24-06-2024 • 06:00

78

Singlepage-opmaak

De zijderoute naar de gevangenis

American kingpin

Nick Bilton
American Kingpin
Uitgeverij Portfolio, 328 pagina's

American Kingpin

Iedereen doet weleens iets in zijn of haar jeugd waar hij of zij later spijt van krijgt. Misschien heb je weleens een verkeersbord meegenomen, tijdens een tussenuur gepoold en bier gedronken in een kroeg, of een steen door een ruit gegooid. Maar heb je ook weleens min of meer per ongeluk een drugsimperium op poten gezet?

Toch is dat precies wat er gebeurde met Ross Ulbricht, de Amerikaanse student die de darkwebsite Silk Road oprichtte. Hij kwam niet uit de drugswereld en had zelf alleen marijuana gebruikt toen hij de site oprichtte. Hij kweekte paddo's om in elk geval één verkoper op de site te hebben.

Het boek, inderdaad van dezelfde auteur als Hatching Twitter, legt uit hoe Ulbricht daar kwam: hij kreeg in zijn adolescentie libertarische ideeën, de ideologie dat mensen ultieme vrijheid hebben om te doen en laten wat ze willen, zonder inmenging van overheden. Daarom vond hij dat iedereen het recht had om de drugs te gebruiken die ze wilden.

adminpaneel Silk Road
Adminpaneel Silk Road

Het boek heeft twee duidelijke perspectieven: dat van Ulbricht, die zijn site snel ziet groeien en al snel een manager is van een illegaal miljoenenimperium. Hierbij komt hij voor morele keuzes te staan, zoals of mensen nieren mogen verkopen op het platform, of wapens zijn toegestaan en of crewleden die over de schreef gaan mogen blijven leven.

Het andere perspectief is dat van de opsporingsdiensten. Na de eerste media-aandacht wordt de oprichter van Silk Road bij diverse diensten het focuspunt van meerdere onderzoeken. Het punt is dat niemand weet wie het is.

In de loop van het boek sluit het net zich steeds verder rond Dread Pirate Roberts, zoals Ulbricht zich noemt, tot aan de uiteindelijke arrestatie. Vervolgens is de rechtszaak een relatief kleine voetnoot, waarin Ulbricht levenslang krijgt.

Het leest als een spannend boek, vooral doordat Ulbricht lange tijd niet in beeld is bij de speurneuzen. Uiteraard vraagt dit om een verfilmde versie en die is er ook: de serie staat al enige tijd op Netflix. Het is een onderhoudend boek, hoewel de technologie achter Silk Road er bekaaid van afkomt. Uiteindelijk gaat het weinig over de technologie en infrastructuur achter Silk Road, maar meer over Ulbricht, zijn relaties en liefdesleven, en de personages aan de kant van het recht. Het is een logische keuze, maar als je een technisch kijkje achter de schermen bij deze dienst hoopt te krijgen, dan is dit niet het boek daarvoor. Het is wel onderhoudend en lekker leesvoer.