Gezondheidsfuncties
De Watch GT-modellen zijn sterk gericht op sport en gezondheid, en op dat vlak doet Huawei het bijzonder goed. Het horloge biedt een groot aantal sportprofielen en kan, in tegenstelling tot veel andere horloges in deze prijsklasse, ook gekoppeld worden met externe sensors, zoals hartslagmeters, maar ook met cadans- en powermeters voor fietsen en zelfs met indoorfietstrainers. De Watch GT 4 meet, als je dat wilt, continu hartslag en stress, en, met intervallen, je bloedzuurstofsaturatie en huidtemperatuur. Het horloge telt daarnaast uiteraard stappen, en meet en analyseert je slaap, inclusief slaapfasen.
De Watch GT 4 en de Health-app op je smartphone geven daarbij goede inzichten. Het meten van slaapduur doet de Watch GT 4 goed; het nieuwe TrueSleep 3.0-algoritme herkent zeer nauwkeurig wanneer je in slaap valt en ontwaakt. Over de analyse van slaapfasen kan ik weinig zeggen; ik heb geen goede referentie om het horloge tegen af te zetten. Wel lijkt de data grotendeels overeen te komen met Fitbit-data, een van de betere platforms als het om slaapanalyse gaat. De Health-app geeft ook een slaapscore die, in mijn geval, goed overeenkomt met hoe ik mijn slaap zelf zou beoordelen. Ook geeft de app inzicht in je slaap over een langere periode en geeft hij tips om beter te slapen. De Watch GT 4 biedt daarnaast de mogelijkheid om ‘ademhalingsanalyse’ tijdens slaap uit te voeren, waarmee slaapapneu gedetecteerd moet worden. Opvallend is dat het horloge deze functie automatisch uitschakelt als je de gegevens zeven dagen niet bekijkt. Dit wordt gedaan om de accu te sparen, maar heel gebruiksvriendelijk is het niet.
Sport
Voor sportanalyse werkte Huawei tot een aantal jaar geleden samen met Firstbeat Analytics, maar sinds dat bedrijf door Garmin is overgenomen, lijkt die samenwerking beëindigd. Huawei lijkt echter niet vergeten wat het van Firstbeat geleerd heeft. Analyse van zaken als aerobe en anaerobe trainingsbelasting en herstelbehoeften zijn ook in de GT 4 te vinden en lijken sterk op wat Garmin op dat vlak biedt. De Watch GT 4 houdt ook jouw progressie over een langere periode bij en geeft voor hardlopers bijvoorbeeld ook een schatting van de lactaatdrempel en VO₂ max.
Alle sport- en gezondheidsdata komt standaard in de Health-app terecht, waarbij je er expliciet voor kunt kiezen om deze al dan niet naar de servers van Huawei te uploaden. Nadeel is dat je alle info kwijt bent als je de app deïnstalleert of je telefoon kwijtraakt; voordeel is uiteraard dat jouw gegevens niet naar Huawei geüpload worden. Kies je ervoor deze gegevens wél te uploaden of heb je dat eerder gedaan, dan is er ook een knop in de app om al jouw gegevens uit de cloud te verwijderen.
Wil je gegevens delen met andere apps, dan kan dat beperkt. Activiteiten kunnen gesynchroniseerd worden met Adidas Running, Komoot en Strava. Dat laatste kreeg ik echter niet voor elkaar. Hoewel beide apps gekoppeld waren, kwamen trainingen tijdens de testperiode niet daadwerkelijk in mijn Strava-account terecht. Uiteindelijk lukte het me wel om data via een omweg in Strava te krijgen, met de HealthSync-app voor Android, maar ideaal is dat niet.
De Watch GT 4 is voorzien van Huaweis nieuwste TrueSeen 5.5-hartslagsensor. Huawei staat bekend om zijn nauwkeurige optische hartslagmeters en deze nieuwe sensor belooft de beste tot nu toe te zijn. Ik heb het horloge de afgelopen tijd tijdens tientallen activiteiten gebruikt, waaronder hardloopsessies met intervallen, krachttraining en fietsritten op de weg, in bossen en op mountainbikeparcours. Hieronder zie je resultaten van enkele van die activiteiten met de Watch GT 4 in groen, vergeleken met een Garmin Epix 2 met optische hartslagmeter in rood en de Garmin Forerunner 964 gekoppeld aan een ECG-borstband als referentie in zwart. De korte conclusie is dat de optische hartslagmeter van de Watch GT 4 zeer goed is. Om heel snelle veranderingen van hartslag te meten, blijft een ECG-band de beste optie, maar de GT 4 komt goed mee.
Dualband-gps
Ook de positieregistratie van de Watch GT 4 is goed. Het horloge heeft een dualband-gps-ontvanger die ervoor zorgt dat de positiebepaling ook in lastige omstandigheden, zoals onder bomen met veel bladeren en tussen hoogbouw, goed overeind blijft. In vergelijking met de veel duurdere Garmin Epix Pro, die ook over dualband-gps beschikt, lijkt de Watch GT 4 iets meer smoothing uit te voeren, waardoor bochtjes wat ronder lopen en je soms iets lijkt af te snijden, maar over het geheel gezien is de gps-registratie heel goed, ook tussen de hoogbouw in het centrum van Rotterdam.
:strip_exif()/i/2006411744.jpeg?f=imagearticlefull)