Door Tomas Hochstenbach en Luke van Drie

Intel vs. AMD nu ook bij pc-handhelds

MSI Claw met Intel Core Ultra Preview

10-01-2024 • 06:00

138

MSI Claw Preview

Pc-gamen op een handheld wordt steeds populairder. Sinds Valve dit concept voor het eerst succesvol heeft uitgewerkt met de Steam Deck, hebben we inmiddels diverse concurrenten gezien, waarvan de ASUS ROG Ally waarschijnlijk de bekendste is. Vrijwel alle pc-handhelds hebben gemeen dat ze gebruikmaken van een AMD-apu. MSI gooit het met de Claw, die het op de CES presenteert, over een andere boeg; deze handheld heeft de nieuwste Intel-chip als kloppend hart.

Vanbuiten vrijwel hetzelfde, maar vanbinnen totaal anders

Als je hem van een afstandje bekijkt, zou je de MSI Claw moeiteloos kunnen verwarren met een van de andere handhelds. Zeker met de ROG Ally zijn er veel overeenkomsten. De voorkant wordt bij beide apparaten gesierd door een 7"-scherm met een 1080p-resolutie en een 120Hz-refreshrate, aan weerszijden voorzien van een joystick en knoppen die de Xbox-filosofie volgen. De MSI Claw is als geheel net wat breder, maar tenzij je ze naast elkaar houdt, valt dat amper op.

MSI Claw

Het grote hardwarematige verschil wordt gevormd door de gebruikte processor. Dat is, afhankelijk van de variant die je koopt, maximaal een Intel Core Ultra 7 155H. Het is een van de luxere 28W-processors uit de in december geïntroduceerde Meteor Lake-serie van het blauwe kamp, met zes P-cores, tien E-cores en een Intel Arc-gpu met acht Xe-cores. Dat laatste is voor dit apparaat een wezenlijke specificatie; volgens de fabrikant zijn de geïntegreerde graphics van de nieuwste generatie dubbel zo snel als die van de vorige, wat deze cpu's opeens een serieuze optie voor dit soort apparaten maakt. In de Claw mag de processor overigens maximaal 30W gebruiken als het apparaat op de accu werkt; aan de lader kan dat maximaal 45W worden.

Steam Deck OLED ASUS ROG Ally MSI Claw
Scherm 7" 800p 90Hz 7" 1080p 120Hz 7" 1080p 120Hz
Processor AMD Zen 2 AMD Ryzen Z1 Extreme Max. Intel Core Ultra 7 155H
Geheugen 16GB Lpddr5 16GB Lpddr5 16GB Lpddr5
Opslag 512GB / 1TB 512GB 512GB / 1TB
OS SteamOS Windows 11 Windows 11
Poorten USB-C, audiojack USB-C, audiojack Thunderbolt 4, audiojack
Accu 50Wh 40Wh 53Wh
Afmetingen 29,8x11,7x4,9cm 28,0x11,1x2,1cm 29,4x11,7x2,1cm
Gewicht 640g 608g 675g
Vanafprijs 569 euro 599 euro 699 dollar

Prestaties en accuduur

Wat de prestaties betreft mogen we volgens MSI een vergelijkbaar niveau verwachten als de ROG Ally. Omdat sommige games lekkerder draaien op de Intel Arc-architectuur dan andere, zullen er games zijn waarin de AMD Ryzen Z1 Extreme-soc in de Ally sneller is, maar ook games waarin de Intel-gpu het wint. Volgens MSI is die laatste groep games in interne tests ruimschoots in de meerderheid, maar dat is iets wat we in de toekomst zelf willen onderzoeken in ons testlab. Tijdens mijn demosessie kon ik kort aan de slag met de game Assassin's Creed Mirage, het nieuwste deel in de serie. Op de native 1080p-resolutie en met de kwaliteitsinstellingen op 'low' leverde dat een stabiele framerate van 30 tot 32fps op

Wel zou het ingame stroomgebruik vrijwel altijd flink lager liggen dan bij de concurrentie met een AMD-processor. In combinatie met de relatief grote accu moet dat tot een bovengemiddelde accuduur leiden. Volgens MSI houdt de accu het bij volledige belasting gemakkelijk twee uur uit, waar de ROG Ally er in onze review na anderhalf uur gamen al de brui aan gaf.

Aansluitingen en koeling

Een bijkomend voordeel van de Intel-processor is dat ondersteuning voor Thunderbolt 4 is ingebouwd. De USB-C-poort, die je net als bij de andere handhelds ook gebruikt om de MSI Claw op te laden, is daardoor erg veelzijdig. Je kunt snel bestanden overpompen, video uitvoeren of een dockingstation aansluiten. Om dat laatste punt kracht bij te zetten, werkt MSI ook aan een eigen dock voor de Claw, waarmee je de beschikking krijgt over onder meer twee USB-A-poorten, twee USB-C-poorten, een monitoruitgang en een bedrade netwerkpoort. Een beetje knullig is wel dat de Thunderbolt-poort gewoon aan de bovenkant van het apparaat zit, en je dus alsnog een kabeltje in moet prikken om de Claw te verbinden met het dock. Van echt 'docken' is dus geen sprake.

MSI Claw poorten

De Intel-processor zit in het midden van het apparaat, waar je de behuizing in principe niet met je handen aanraakt, en wordt gekoeld door twee heatpipes die elk naar een eigen ventilator toe lopen. De warme lucht verlaat de Claw aan de bovenkant. Op de plekken waar je de handheld vasthoudt, werd hij tijdens onze demosessie niet meer dan lauwwarm.

MSI Claw koeling

Software

Net als de ROG Ally draait de MSI Claw op Windows 11, een besturingssysteem dat niet primair voor bediening met touch en een gamepad is ontworpen. Om de bediening van het apparaat te vergemakkelijken, heeft MSI eigen software ontwikkeld onder de naam MSI Center M. Daarin kun je games van allerlei verschillende diensten toevoegen om ze snel te kunnen openen. Een mogelijke bron is uiteraard Steam, maar ook Microsofts gamewinkel en de Epic Games Store behoren tot de ondersteunde platforms. Verder biedt de software makkelijker te bedienen interfaces voor veelgebruikte instellingen, zoals die voor wifi en bluetooth.

De werking van de software doet opnieuw erg denken aan die van de ROG Ally. Met kleine knopjes links en rechts van het scherm kun je ofwel een snelmenu met de belangrijkste instellingen ofwel de volledige MSI Center M-interface oproepen. Het snelmenu overlapt slechts een deel van het scherm en is na het aanpassen van de gewenste instelling met een druk op de knop ook zo weer weg.

MSI Claw software

Upgradebaarheid, prijzen en beschikbaarheid

Gevraagd naar repareer- en upgradebaarheid zegt de fabrikant dat de ssd in de MSI Claw eenvoudig te vervangen is, waarvoor zoals gebruikelijk in deze formfactor een M.2 2230-formaat wordt gebruikt. Door de populariteit van deze maat ssd's in handhelds, wordt het aanbod daarin in rap tempo groter. Verder is de handheld voorzien van halleffectjoysticks, die lang mee moeten gaan zonder stickdrift. Echte nadruk op repareerbaarheid door de eindgebruiker zelf, waar Valve met de Steam Deck flink op inzet, is er vooralsnog niet.

Er komen drie versies van de MSI Claw beschikbaar, al is nog niet duidelijk of die ook allemaal in Nederland en België verkocht zullen worden. De basisuitvoering bevat een Intel Core Ultra 5-processor en een 512GB-ssd. Deze editie gaat 699 dollar kosten. Voor 50 dollar meer maak je van die processor een Core Ultra 7-chip en voor een totale prijs van 799 dollar vervangt MSI de ssd door een groter 1TB-exemplaar. In euro's is alleen de prijs van het basismodel al bekend; die gaat 829 euro kosten. De MSI Claw moet eind februari in de winkels liggen.

Reacties (138)

138
136
59
4
0
60
Wijzig sortering
Het is jammer om te zien dat er zich niemand anders dan Valve aan SteamOS durft te wagen. Windows nemen lijkt hier de "easy way out" en niet echt vernieuwend.
Als ik me niet vergis, is de laatste update van SteamOS niet open source. Dus dan draai je altijd een oude versie wat niet ideaal is. Bovendien is SteamOS een harde limiet wanneer je niet-steam games wil spelen. Heb zelf een steam deck en ben helemaal verliefd op het ding, maar ik mis gamepass en merk dat games van andere launchers heel vaak niet goed draaien. Dat zijn toch twee enorme minpunten die je op een Windows handheld niet hebt.
Zelf dacht ik ook er aan om een steam deck te kopen maar ik zie hier dat het scherm 800p is, Valt dat heel erg op qua qualiteit? wat is jou ervaring hier mee.
Nee. 800p op 7" is prima te doen IMHO. Hogere resolutie heeft niet echt nut, tenzij je oude games of 2d indie games speelt. De hardware is niet krachtig genoeg om een moderne AAA game op 1080p te spelen of soms op de laagste settings. Nou, dan prefereer ik liever 720p of 800p met hogere settings. Maar op het 7" scherm zien low settings er beter uit dan dezelfde low settings op een 55" TV of een 27" monitor.

Ik zou het niet doen als je altijd op 4k/60FPS speelt en met dezelfde (onrealistische) verwachting een handheld aanschaft. Ook wanneer je al onpasselijk wordt van de kleinste artefact in het beeld, dan is een handheld niets voor je, want FSR 1, 2 of 3 moeten (vaak) aan bij de moderne AAA games.

Edit: zinsconstructie verbeterd.

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 23 juli 2024 11:19]

Ik zou het niet doen als je altijd op 4k/60FPS speelt en met dezelfde (onrealistische) verwachting een handheld aanschaft.
Cyberpunk ga ik natuurlijk niet spelen op de steam deck ;). Wel kleinere games dus geen games waar je echt iets aan hebt op 4k. Voor de wat zwaardere games heb ik mijn PC die alles makkelijk op max graphics kan draaien.

Vooral ga ik waarschijnlijk games spelen op de steam deck als Factorio, Project zomboid, Terraria? Deze games zullen wel een heel stuk anders spelen zonder muis en toetsenbord. En eventueel games als no mans sky als die dat aan kan.

[Reactie gewijzigd door Milanobrotchen op 23 juli 2024 11:19]

Als je spellen uit je huidige collectie wil spelen op een Deck zou ik vooral eens proberen die met een controller te proberen. Ik merk bij mezelf dat ik spellen verdeel in controller of muis+kb en dus of op mijn desktop of op Deck speel.
[...]


Cyberpunk ga ik natuurlijk niet spelen op de steam deck ;).
Cyberpunk werkt meer dan uitstekend op de steam deck uit ervaring.
Speel momenteel dat spel elke dag wel eventjes op de deck.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 23 juli 2024 11:19]

Ik dacht dat eerst ook, maar de kwaliteit op zo'n klein scherm is goed en hoger dan 720p heb je niet nodig. Hoe groter het scherm of monitor hoe meer pixels je nodig hebt voor scherpte.
Als ik me niet vergis, is de laatste update van SteamOS niet open source.
Wat? Bron?
Bovendien is SteamOS een harde limiet wanneer je niet-steam games wil spelen. Heb zelf een steam deck en ben helemaal verliefd op het ding, maar ik mis gamepass en merk dat games van andere launchers heel vaak niet goed draaien. Dat zijn toch twee enorme minpunten die je op een Windows handheld niet hebt.
GoG en (gratis) Epic spellen draaien bij mij prima zonder de originele launchers, met Proton-GE.

Verder zie ik keuze niet als een nadeel. Op een Steam Deck kan je Windows 11 draaien. Op een andere handheld kan je niet zomaar SteamOS draaien met de integratie waar de Deck van geniet.

Wel fijn om te zien dat de Steam Deck de markt voor PC gaming handhelds heeft opengebroken. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 11:19]

Bron is random comments en topics op reddit en steamcommunity die ik heb zien passeren.

Een voorbeeldje: https://steamcommunity.co...ns/0/3806158166968682117/
Ook op wikipedia staat dat het open source is met closed components (wat dus niet open source is :)). https://en.wikipedia.org/wiki/SteamOS
Bron is random comments en topics op reddit en steamcommunity die ik heb zien passeren.
Mijn advies is om minder willekeurige ongegronde claims op het internet voor waar aan te nemen en meer eigen onderzoek te doen. De broncode van de laatste versie van SteamOS ("Holo") is hier te vinden.
Ook op wikipedia staat dat het open source is met closed components (wat dus niet open source is :)). https://en.wikipedia.org/wiki/SteamOS
De Steam-client (applicatie) is niet opensource. Dat is niets nieuws, en die kan je los zien van SteamOS omdat je die ook onder andere smaakjes van Linux kan draaien.

Dat iets meegeleverd wordt met een opensource besturingssysteem houdt niet in dat dat onderdeel opensource hoeft te zijn. Denk alleen al aan de berg firmware blobs die nodig is om een stuk hardware te laten werken. De reden dat Wikipedia SteamOS oormerkt als "Open source base system with closed source components" is omdat SteamOS de nadruk legt op Steam als applicatie, waar bij andere distributies meegeleverde closed-source onderdelen slechts ter ondersteuning worden gebruikt.

Alle onderdelen die Valve voor SteamOS ontwikkelt bovenop Arch Linux worden opensource uitgegeven. Daarmee is het besturingssysteem net zo opensource als Arch Linux en andere bekende distributies.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 11:19]

Natuurlijk bevat het gehele OS closed components. De steam launcher is namelijk close source en het is goed mogelijk dat ze niet om een closed source firmware heen kunnen van bijv een wifi chip. Dit is niet meer of minder closed source dan elke andere PC met een arch linux install.

Valve doet het juist goed wat betreft het ondersteunen van open source. Ja, in de laatste steamOS update zal misschien code zitten die nog niet in mainline beschikbaar is. Maar, wetende hoeveel tijd en moeite het kost om code te prepareren zodat het geaccepteerd wordt door een community van develpers, is dat niet heel gek. Het is in dat soort gevallen een kwestie van tijd.

2 voorbeelden van slecht de afgelopen week waar Valve actief bijdraagd aan de community:
https://www.phoronix.com/news/RADV-Experimental-Xfer-Queues
https://www.phoronix.com/news/Linux-6.8-HID-Steam-Nintendo
Je kan Steam gewoon pratend krijgen met een Chimera/Nobara Steamdeck edition installatie. Alle controllers werken, power saving modes, de hele reutemeteut.

Dus dat ontkracht je argument wel een beetje.

Het enige voordeel (mits je SteamOS daadwerkelijk beter vind) is dat het op een Steamdeck out of the box is geinstalleerd.
[...]


Wat? Bron?


[...]


GoG en (gratis) Epic spellen draaien bij mij prima zonder de originele launchers, met Proton-GE.

Verder zie ik keuze niet als een nadeel. Op een Steam Deck kan je Windows 11 draaien. Op een andere handheld kan je niet zomaar SteamOS draaien met de integratie waar de Deck van geniet.

Wel fijn om te zien dat de Steam Deck de markt voor PC gaming handhelds heeft opengebroken. :)
Gog lukt mij hier anders niet, ook niet met offline installers die openen geeneens
Gebruik voor GOG en EPIC games Heroic launcher (zie software package). Daarmee installeer je direct de spellen met met Linux support. Mogelijk dat je een windows installatie bestanden probeert te openen, dat werkt niet onder Linux zonder Proton.
Met een beetje tinkering en youtube vids, is steamos prima te omzeilen.
Games van battle.net EA en ubisoft zijn prima te installeren, middels omwegen.

en ze draaien prima. Het is echt niet voor iedereen, maar Windows in een handheld is net zo min niet voor iedereen. de steamdeck met SteamOS komt het dichtste bij een echte handheld ervaring.
Met een beetje tinkering en youtube vids, is steamos prima te omzeilen.
Is het omzeilen, of gebruiken? Hoe beperkt SteamOS je in je doen en laten?
Steam OS heeft geen standard optie om makkelijk dingen van een ander te installeren. Alles wat binnen Steam staat werkt geweldig. maar daar buiten is een drama. Windows is hier veel liever in natuurlijk.

De workaround, is de launcher van een ander installeren via Steam OS.(downloaden via steamOS desktop, handmatig toevoegen als game aan je steam library, SteamOS handheld starten, installeren dmv de geschikte Linux versie, en de installer zet dan de benodigde windows bestanden en structuur in de door steamos aangegeven folder. Dan kan je de launcher openen en de game installeren dmv de launcher zelf. de game toevoegen als game in je library. Vanaf dit moment kan je de game via SteamOS handheld starten als zijnde een steam game.)

Ooit werd er gesproken over een dual boot launcher voor de steamdeck. maar ik heb er geen vertrouwen in dat steam dit nog gaat releasen. Dit zou alle handhelds een stuk beter maken. De Lenovo legion go, icm steamos en dual boot Windows, zou in mijn optiek het beste van beide werelden zijn.

Het moment dat een game EAC heeft, dan werkt linux niet. omdat EAC in al zijn wijsheid Linux nog steeds niet ondersteund.

om een voorbeeld te geven. Wildlands, Breakpoint, Genshin impact, Diablo 4.
Toffe games voor de steamdeck, grafisch verouderd waardoor ze tof draaien. maar drama om geïnstalleerd te krijgen. Windows heeft hier dan wel weer een step up. Division zou ook vet zijn, maar ik geloof dat deze werd tegen gehouden door EAC.


Het is niet alleen maar slecht, een typerend voordeel van de steamdeck tov een andere handheld.(uit mijn ervaring).
Als ik dan bijvoorbeeld naar Guild Wars 2 kijk. een game origineel buiten steam om, nu op steam. Die maakt enorm goed gebruik van de aanwezige controls. Steamcontroller layout is slechts een emulator. Met 1 knop indrukken kan je alle andere knoppen een andere functie geven. Voor een MMORPG met een niet al te grote behoefte aan veel knoppen en skills. is dit ideaal. Wat mij betreft krijgt Guild Wars 2 een Platinum rating voor de Steamdeck(nu nog Gold). Maar deze game heeft behoefte aan die 2 touch pads. En zonder de button emulator, is het spel niet te spelen op de handheld.

[Reactie gewijzigd door Beat The Best op 23 juli 2024 11:19]

Steam OS heeft geen standard optie om makkelijk dingen van een ander te installeren. Alles wat binnen Steam staat werkt geweldig. maar daar buiten is een drama.

De workaround, is de launcher van een ander installeren via Steam OS.
Dus je kan niet iets makkelijk installeren via SteamOS, behalve als je het installeert via SteamOS? :?

SteamOS wordt geleverd met Discover, wat gebruikt kan worden om Flatpak packages van (o.a.) Flathub te installeren. Dat dekt al 90% van zaken af. Voor de rest zijn er one-shot scripts om zaken te vergemakkelijken. Onder Windows moet je ook zaken handmatig installeren, dus echt moeilijker is het niet. Het is anders omdat je het niet gewend bent.
Ooit werd er gesproken over een dual boot launcher voor de steamdeck. maar ik heb er geen vertrouwen in dat steam dit nog gaat releasen.
Waarom zou Valve (niet Steam) dat uitgeven, als je dat ook prima zelf kan installeren? Ondersteunt Microsoft dual-booting tussen Windows en Linux? ;)

De Steam Deck is een PC. Als je het enkel gebruikt als een console, dan blijf je binnen Steam's ecosysteem. Als je meer wilt, dan accepteer je de vrijheid en verantwoordelijkheid die horen bij het gebruik van een general-purpose computer waar de gebruiker degene met de macht is. Het enige dat je Valve kan verwijten is dat ze vrijheid van keuze geven, en deze keuze is niet verkeerd wanneer de standaardkeuze (blijf binnen het ecosysteem) prima is voor de massa.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 11:19]

In mijn optiek beperkt het enorm, en dat heb ik zelf zeer onderschat. Dit is dan ook de reden waarom ik mijn deck nu meestal thuis laat. Spellen die voorheen werkten werken opeens niet meer etc etc etc

[Reactie gewijzigd door HellboyFromHell op 23 juli 2024 11:19]

Spellen die voorheen werkten werken opeens niet meer etc etc etc
Je krijgt al het gereedschap om (met name niet-ondersteunde) spellen werkend te houden. Zo kan je bijvoorbeeld de gebruikte Protonversie per spel vastzetten.
Daarbij heeft iemand anders in 99.9% van de gevallen al het werk sowieso altijd al voor je gedaan. Voor ieder spel is er ergens wel iemand die je stap voor stap uitlegt hoe je het aan de praat moet krijgen. Afgezien van de Anti-Cheat onzin ben ik nog niets tegengekomen wat ik niet aan de praat heb kunnen krijgen. Zelfs als developers er geen zin in hebben.

Neem Konami, heeft net MGS2 en MGS3 uitgebracht en dan werkt het geluid niet juist op de Steam Deck. Waarom niet? Een missende DLL. Geen probleem, heeft het internet al voor je uitgevonden. Even de DLL plaatsen, een override in je game opstartsettings en voila, game werkt weer perfect.

Is het altijd plug 'n' play? Nee. Maar tegelijk is het -zeker voor een Tweaker- ook echt geen echte moeite om een game werkend te krijgen.
Wat een heleboel reageerders niet schijnen te begrijpen is dat niet iedereen - tweaker, techneut, fröbelaar of niet - zin heeft om extra acties te moeten ondernemen om een game aan de praat te krijgen. Out of the box installeren en spelen heeft wat mij betreft nog steeds de voorkeur. Internet afstruinen, zoeken naar dll's whatever... liever niet. Ooit vond ik het ook tof om met custom roms e.d. te rotzooien. Die tijd heb ik gehad. Ik ben allang blij dat de tijd dat het "noodzakelijk" was om sites zoals gamecopyworld.com en XDA Developers en dergelijke te bezoeken ver achter mij ligt.

Maar zelfs bij een handheld-artikel gaat het uiteindelijk weer over de Linux-Windows discussie en zijn het voornamelijk Linux-fans die het om een of andere reden verheffend vinden dat zij Linux gebruiken en een afkeer hebben van Windows.

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 23 juli 2024 11:19]

Je lijkt het punt niet te begrijpen. Als je gewoon de games koopt vanuit het ecosysteem (Steam interface op stream deck) dan hoef je op geen enkele manier te ''prusten. Je ziet geen Linux, het is gebruiksvriendelijker als het ooit op Windows zou kunnen zijn.
Ja, niet alle games die je in theorie zou kunnen spelen zijn zo te installeren/spelen. Wil je nou nét die games perse spelen, dan kán dat vaak wel, maar moet je wat buiten de lijntjes kleuren, en dan is het minder gebruiksvriendelijk. Je kan er zelfs gewoon Windows op zetten. Dat kan je toch geen nadeel noemen van de Deck.
Maar in de basis, out of the box is de console ervaring is gewoon goed. En je kan ook geen xbox games op de ps5 spelen alhoewel het grotendeels dezelfde hardware betreft.
Ik speel geen moderne (multiplayer) games met ant-cheat en zo. Maar er is tot nog toe geen enkele spel dat ik niet aan de praat heb gekregen op de Steam Deck. ...En dan heb ik het over zo'n 50 games op GoG, 250+ op Epic en 275+ op Steam en daar zitten ook games van Ubisoft en EA tussen met ook nog eens hun eigen launchers. Van hele oude tot hele nieuwe games: ze doen het gewoon.
De enige spellen die bij mij stoppen met werken, zijn degene met een 3rd party launcher (EA, 2K Games, Ubisoft) die dan een update heeft of achteraf toegevoegd wordt (2K launcher werd toegevoegd aan oude games zoals Bioshock), en niet de game of SteamOS zelf die stuk gaan. Meestal is dat tijdelijk en lost een proton-experimental update dit wel op na een paar dagen. Alleen werken die launchers heel vaak ook niet graag offline, dus zijn die games eigenlijk al ongeschikt om buitenshuis te spelen.

Heel vervelend als je net één specifieke game wilt spelen die dan geblokkeerd zit, maar ik heb op mijn Steam Deck nog 40 andere games die dan wel werken. Mijn playthrough van Mass Effect Legendary Edition heb ik één keer een paar dagen moeten onderbreken toen Origin vervangen werd door de EA app.
Makkelijk te gebruiken, middels de volgende stappen voor een software:

1. Ga naar de desktop omgeving op de Steam Deck. Download een stuk software.
2. Add de software setup to Steam.
3. Zet compatibility op een recente Proton versie.
4. Start de setup.
5. De software installeert.
6. Sluit de setup.
7. Ga naar /home/deck/.steam/steam/steamapps/compatdata/ en sorteer op de laatst gewijzigde data. Dat is de folder waarin de software is geïnstalleerd. Ga in die folder naar het installatie pad van de software (B.v. C:/Program Files/...) en zoek de .exe.
8. Voeg de software .exe toe aan Steam.
9. Zet compatibility op een recente Proton versie.
10. Nu kun je de software starten onder Steam met Steam input en alles d'r op en d'r an.

Zo kun je ook game launchers/ storefronts toevoegen, zoals Epic, GoG Galaxy, Ubisoft etc. noem ze maar op. Dan kun je via die game launchers net als op Windows gewoon je games installeren. Ik heb zo de Epic games store en de GoG Galaxy store ook draaien met beide een hoeveelheid aan games.

Ik heb op dezelfde wijze Vortex Mod Manager geïnstalleerd en via Vortex .NET 6.0, VC_Redist 2022 en Skyrim SE GoG versie geïnstalleerd en gemod. Op het moment zo'n 178 mods. Draait prima. Idem dito voor Daggerfall Unity, Morrowind, Fallout 3 en 4, Oblivion, The Witcher 3 Goty Classic, etc.

Ik had een dual boot met windows vanwege de modding en nog wat fotobewerkingssoftware, maar ik ben inmiddels helemaal over naar SteamOS. Wat mij betreft komt er geen Windows meer in!

Edit: Het enige wat ik nog niet aan de praat gekregen heb, is Reshade en ENB. Maar ik zal mij daar nog eens verder in verdiepen.

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 23 juli 2024 11:19]

Wat bedoel je met harde limiet in steamOS? Als je in desktop mode een ander spel installeert kan je de .exe toch gewoon toevoegen als non steam game waarna je ook niet-steam games kunt spelen zolang proton ondersteund wordt? Zelfs zonder proton kan je nog vooruit als je een andere linux schil wil gebruiken om het te openen.
Steam Deck draait SteamOS 3.0 en SteamOS die vrij beschikbaar is is SteamOS 2.0

Tot op heden kan je SteamOS 3.0 nog niet zelf draaien op eigen apparatuur, wil je SteamOS 3.0 dan moet je een Steam Deck halen.
Windows is dat ook niet. Ik denk als Msi of Asus Valve even opbelt, dat Valve maar wat graag met hen zou samenwerken.
Dat snap ik dus ook niet de hele tijd. Het is bewezen werkzaam en zou zoveel meer ondersteuning vanuit een grotere community kunnen krijgen als men zich hier eens op focust. Het lijkt alsof Microsoft ook hier een flinke vinger in de pap wilt hebben om steamos weg te drukken wat wel heel erg jammer zou zijn. Want dat games wel degelijk goed onder linux kunnen draaien is nu toch wel aardig bewezen.
Het probleem is dat SteamOS de winkel van Valve is. Je wil als bedrijf zijnde niet op die manier de concurrent in de hand spelen en afhankelijk van ze zijn.

Microsoft is neutraler in die zin. Die maken immers geen handheld. Fabrikanten leggen hun eigen schil over Windows, kunnen zelf games verkopen. Qua marktwerking is dat voor deze partijen veel interessanter.

Er word hier heel negatief gedaan over Windows maar als je ervaringen over de ROG Ally leest werkt het allemaal heel goed en gebruikers zijn juist blij dat ze ALLE stores makkelijk kunnen installeren en niet alleen Steam.
die maken mss geen handheld, maar die hebben wel gewoon ook een gamestore met spellen van hun dus in welk opzicht is dit anders? Gezien het trackrecord van MS zou ik zelf durven stellen dat je dat net niet wilt op je handheld. Er is overigens een reden voor die schil die fabrikanten (closed source btw) over Windows leggen, dat ding schaalt voor geen meter goed naar die kleine schermpjes met nog steeds rare zaken in de bediening zonder die extra laag. En dat staat dan los van het feit dat Windows (vooralsnog) niet geweldig goed omgaat met de resources van die handheld consoles, en je wilt je batterij toch een beetje kunnen gebruiken onderweg gok ik.

Ik heb in mijn leven nog niet veel mensen MS neutraal weten noemen :+
De batterijduur heeft meer met het wattage van de SoC te maken dan met het OS. De ROG Ally gaat inderdaad minder lang mee maar heeft ook een veel zwaardere chip (30W vs 15W).

Microsoft heeft inderdaad een eigen store, maar de kans dat gebruikers alleen maar uit de Microsoft store kopen zie ik niet als reëel, terwijl dat met Steam Deck (mede omdat niks is ontworpen voor Linux) een werkelijkheid is.
Het os heeft best veel te maken met wat de soc bezig is, dus ergo ook hoe die benut en belast wordt. En hoe die wordt belast als je bepaalde taken aan het doen bent. Dit kan je perfect testen door een laptop op verschillende OS'en te benchmarken. Of door een smartphone op twee verschillende android versies te testen. Als jouw statement zou kloppen zou dat zowat gelijk moeten zijn en dat is het niet.

Nu ik ben zelf even gaan zoeken, en op Windows is het beter (steamdeck); met bepaalde benchmarks heb je 45 minuten meer.
Het probleem is dat SteamOS de winkel van Valve is. Je wil als bedrijf zijnde niet op die manier de concurrent in de hand spelen en afhankelijk van ze zijn.
SteamOS is niet de winkel van Valve. SteamOS is het OS wat op de steamdeck draait, en kan ook prima op andere handhelds draaien.
Microsoft is neutraler in die zin. Die maken immers geen handheld. Fabrikanten leggen hun eigen schil over Windows, kunnen zelf games verkopen. Qua marktwerking is dat voor deze partijen veel interessanter.
Het is ook interessanter omdat het veel minder engineering vereist om een handheld op basis van windows 11 te bouwen. Doe er een desktop appje bij en klaar is kees. Het is gewoon lelijk en goedkoop. Armory crate van ROG bijvoorbeeld is echt een gedrocht van jewelste, en op basis van de screenshots die ik nu zie van MSI zal het niet veel beter zijn. Dat is nogal een groot contrast met het native handheld OS van de steamdeck.
Er word hier heel negatief gedaan over Windows maar als je ervaringen over de ROG Ally leest werkt het allemaal heel goed en gebruikers zijn juist blij dat ze ALLE stores makkelijk kunnen installeren en niet alleen Steam.
SteamOS is open source, niets houdt een andere fabrikant tegen om het te forken en support voor andere stores toe te voegen.
SteamOS is open source, niets houdt een andere fabrikant tegen om het te forken en support voor andere stores toe te voegen.
Behalve hoe vreselijk onpraktisch dat is? De games en applicaties zijn ontworpen voor Windows. Game Pass bijvoorbeeld ga je echt niet werkend krijgen op Linux.

Ja, alles kan in theorie geport worden, maar in de praktijk is SteamOS gewoon een vendor lock-in. Er is een enorme bias op Tweakers zodra het over Valve gaat. Stel je even voor dat Origin 80% marktaandeel had en met een OriginOS kwam voor handhelds dat nergens mee compatible is. Dan zou niemand suggereren dat iedereen maar even alles port.

Maar als het over Valve gaat word alle concurrentie ineens de grond in geboort, worden de voordelen weggezet als nutteloos en de "problemen" uitvergroot.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 11:19]

Behalve hoe vreselijk onpraktisch dat is? De games en applicaties zijn ontworpen voor Windows. Game Pass bijvoorbeeld ga je echt niet werkend krijgen op Linux.
Ik zou niet weten waarom niet. Steam werkt ook gewoon native op zowel linux als windows en die applicatie is heel wat complexer dan de xbox client. En dan moet je ook nog eens bedenken dan de R&D capaciteit van microsoft vele malen groter is dan die van valve.
Ja, alles kan in theorie geport worden, maar in de praktijk is SteamOS gewoon een vendor lock-in.
Wat bedoel je daarmee? SteamOS kan op iedere handheld draaien.
Er is een enorme bias op Tweakers zodra het over Valve gaat. Stel je even voor dat Origin 80% marktaandeel had en met een OriginOS kwam voor handhelds dat nergens mee compatible is. Dan zou niemand suggereren dat iedereen maar even alles port.
Het is geen bias, Valve doet alles gewoon beter. Open source OS gebaseerd op arch linux. Custom chip ontwikkeld met AMD. Native handheld OS. Het is bijna nintendo niveau, zo goed is de integratie.
Steam werkt native op SteamOS omdat Valve daar tijd en moeite heeft ingestoken om dat werkende te krijgen. En waarom zou MS de gamepass brengen naar een platform dat niet het hunne is, welk voordeel heeft men daar mee?

En niets belet Valve om Steam op Windows dezelfde ervaring te geven als Steam op SteamOS. En dan is je voordeel van SteamOS ook gewoon volledig weg maar heb je wel alle voordelen van alle software te kunnen starten die compatibel is met Windows, en dat is direct een heel stuk meer dan met Linux.
En waarom zou MS de gamepass brengen naar een platform dat niet het hunne is, welk voordeel heeft men daar mee?
Dan verkopen ze meer games. Maar het hoeft van mij niet hoor, gamepas games kan ik ook gewoon op steam spelen.
En niets belet Valve om Steam op Windows dezelfde ervaring te geven als Steam op SteamOS.
Je hebt al big picture mode. Dat komt redelijk in de buurt.
En dan is je voordeel van SteamOS ook gewoon volledig weg maar heb je wel alle voordelen van alle software te kunnen starten die compatibel is met Windows, en dat is direct een heel stuk meer dan met Linux.
SteamOS is geen applicatie he. Met steamOS heb je ook alle voordelen van linux, zoals lage overhead en mogelijkheid om low level drivers te schrijven en de kernel zelf aan te passen. Daarnaast is het een native handheld OS. Je start steamOS op, en je zit in een soort nintendo/console achtige omgeving. Op windows moet je naar armory crate oid. En qua software, tsja proton kan praktisch alles draaien.
Dan installeer je toch gewoon Windows 10 of 11 op de Steam Deck! Werkt prima, mits je Steam Deck Tools installeert. Dan heb je nagenoeg dezelfde functionaliteit als Steam. Je controllers en pads werken dan ook in GoG, Gamepass, Epic, Ubisoft, EA, .... launcher games. Ik heb bijna 1.5 jaar zo gedual boot tussen Win11 en SteamOS. Windows op de Steam Deck is beter dan op al die andere handhelds. Reden? TRACKPADS!

Je kunt dan ook gewoon games met anti-cheat spelen die niet draaien onder SteamOS.

Er zit alleen geen Radeon Adrenalin Software bij de Steam Deck Windows APU drivers. Doch ik installeerde de https://www.amernimezone.com/ driver. Dan kun je die software wel installeren.

Er is altijd wel een weg. :)
Windows gebruikt onnodig extra systeem bronnen, dan is linux of proton gewoon efficiënter. En daarbij komt dat steam een grote user en support base heeft. Deze “namaak” steamdecks zullen vast niet de langdurige ondersteuning genieten die de steamdeck wel heeft.
Valve heeft SteamOS zo enorm geoptimaliseerd dat het een hele logische keuze is om bij SteamOS te blijven hangen. Ik hoop dat meer fabrikanten dat in gaan zien en van Windows zullen afstappen. Het is ook niet logisch om zo'n zwaar OS als Windows op een ''mini'' tablet te draaien. Natuurlijk, Windows kan je ook optimaliseren, maar ik denk niet zo straks als Valve met Linux heeft kunnen doen.
Ik ben even kwijt waar ik het gezien heb, maar in een YouTube video werd gezegd dat Valve bevestigd had dat ze nog steeds steam os als losse release uit willen brengen, maar dat dezelfde devs die daarvoor nodig zijn vooral bezig geweest zijn met de voorbereiding van de oled deck. Wellicht dat er nu dus weer meer voortgang gemaakt kan worden met een generieke release waardoor je het zelf op andere hardware kan installeren (op een officiële manier dan). En wellicht dat er dan ook meer andere fabrikanten volgen die het er gelijk opzetten.
Als je op Steamdeck/SteamOS andere dingen wil doen dan Steam, kom je al snel in allerlei krochten van het systeem uit met hidden folders en obscure nummers. Dan geef ik toch de voorkeur aan Windows.
Want jij wil zeggen dat als je Windows draait, alles meteen soepel loopt

Ik durf wel te wedden als je die vergelijking gaat maken je uiteindelijk meer problemen hebt met Windows
En dan bedoel ik niet alleen in gaming, maar ook gewoon de hele interface die niet bedoeld is voor Touch
Toch lijkt men best te spreken over de software van de ROG Ally en is het inderdaad een stuk makkelijker om andere launchers te installeren.

Ik begrijp dat Valve veel fans heeft maar zo'n drama is Windows gewoon niet en er zitten grote voordelen aan. Wie wil er geen vrije keuze van winkels? Lekker gratis games halen bij Epic (en nooit iets kopen :+ ).
Dat kan ook prima op de Steam Deck onder WIndows 10 of 11 of SteamOS. Ik heb ook 250+ (gratis) games op de Epic store, zo'n 50 in de GoG store. Ze doen het allemaal prima op de Steam Deck zowel onder SteamOS of Windows.

Mensen schijnen te vergeten dat je heel gemakkelijk Windows 10/11 kunt installeren op de Steam Deck. Installeer dan ook Steam Deck Tools en je kunt gewoon ook games buiten de Steam store bedienen met je Steam Deck controls en trackpads. Je hebt dan ook nagenoeg dezelfde TDP, FPS, etc. functionaliteit als in SteamOS.

Ik heb 1.5 jaar gedual boot met Windows 11, maar ben nu volledig over naar SteamOS.
Dat is toch precies het punt? De Deck is prima, maar soms is Windows gewoon handiger.
Ik heb net een Ally gekocht, gisteren ontvangen en hij ligt voor mijn neus. Mijn ervaring is dat het prima te doen is met Windows. Ik heb Mw3 net aan de praat en die draait echt als een zonnetje. Ik kan alle stores installeren. En gezien ik een game pc heb kom ik er wel uit. Mocht ik wat zaken moeten configureren heb ik daar geen moeite mee. Daarom koos ik de Ally en niet de Oled SteamDeck, en ik ben erg tevreden over mijn Ally. Ik ben gewend van pc ook wel eens wat zaken te tweaken.
Ah! Het is duidelijk. Meneer heeft geen zin om wat energie te steken in het verbreden van zijn kennis!
Wat doe jij dan op Tweakers.net als je niet wilt tweaken? :+

Je kunt ook gewoon Windows 10 en 11 installeren op de Steam Deck. Installeer dan ook Steam Deck Tools, dan werken de controls ook in de Gamepass en alle andere stores, games of software.

Klaar.
Wat een onzin. Tweakers is al zo'n 10 jaar niet meer het platform van alleen techneuten met een soldeerbout in de hand gelijmd. Het gaat hier puur om het gemak, elke handleiding voor de Epic Games Store, emulator of Xbox Store heeft een titel als 'volg deze makkelijke 66 stappen', die vervolgens niet makkelijk zijn, maar diep de verborgen folders en folders met nummers in duiken.
Sorry, dat is gewoon niet toegankelijk voor de reguliere gebruiker. Ik gebruik mijn SD dan ook alleen voor Steam en ben daar blij mee. Maar om nou te zeggen dat dat een enorme reclame is voor Steam OS/Linux? Nee.
Hahaha!

Ik zou niet weten waarom SteamOS/Linux reclame nodig heeft.
Is de voornaamste reden niet dat cracked games draaien op Windows wat makkelijker is dan op SteamOS? Is vast mogelijk op de SteamDeck, maar ik verwacht dat je dan een andere image moet flashen oid?
Nee, hoor. Je gebruikt volledig dezelfde games. Er is alleen een verangingslaag, Proton genaamd, die Windows functionaliteit vervangt en ervoor zorgt dat de games of andere software werkt. ...En dat doet het vaak efficiënter dan Windows zelf.
Dat weet ik, maar een vriend van mij heeft juist geen Steamdeck gehaald zodat hij ook cracked/torrented games kan spelen. Heb er zelf geen hoor, dus is een oprechte vraag :)
volgens mij is de versie die op de steam deck draait ook helemaal niet beschikbaar en is de versie ervoor heftig oud inmiddels.

Ik snap prima waarom niemand aan SteamOS beginnen wil.
SteamOS is heel specifiek gericht op de huidige hardware van de Steamdeck. Voor een andere OEM met andere hardware zou deze of zelf een hoop werk moeten verzetten of Valve moet de software bijwerken. Blijkbaar is het Valve en een andere OEM nog niet gelukt om hier afspraken over te maken of dit werk te doen.

Voor nu is het voor Valve misschien niet interessant om andere OEM's te veel te helpen maar als ze zich liever richten op de store is er best een kans dat de Steamdeck 2 de laatste is en dat ze het aan andere partijen overlaten.
SteamOS is alleen maar beschikbaar op de Steam Deck en door Valve nog niet vrijgegeven voor overige devices.
"A few moments later" https://tweakers.net/nieuws/217448/ayaneo-werkt-aan-eerste-third-party-pc-handheld-met-steamos.html.

Ik ben zelf ook geen fan van Windows, en ik vond SteamOS echt een verademing, zowel op de SteamDeck als op een desktop. Je kunt vast wel iets van Holoiso of ChimeraOS op de Claw/Ally/Legion krijgen trouwens, maar het zou inderdaad fijn zijn er als er meer mogelijkheden "out of the box" waren.
Waar baseer je op dat er weinig potentiële markt is en dat er "nauwelijks een klein deukje" gemaakt is door de Steam Deck? Ze hebben officieel "meerdere miljoenen" SteamDecks verkocht voor de OLED versie geïntroduceerd werd: https://www.theverge.com/2023/11/9/23954205/valve-steam-deck-multiple-millions. Vermoedelijk zitten ze nu ergens tussen de 3 en 4 miljoen stuks. Natuurlijk wordt de Switch of PS5 vaker verkocht, maar door het feit dat de Steam Deck maandenlang uitverkocht/moeilijk te krijgen was kun je concluderen dat het beter is gegaan dan verwacht.
Dat Linux een heel klein marktaandeel heeft zal niemand ontkennen. Maar van Linux is inmiddels 40% SteamOS https://store.steampowered.com/hwsurvey/Steam-Hardware-Software-Survey-Welcome-to-Steam?platform=linux. Een systeem dat op welgeteld één apparaat officieel verkrijgbaar is, is dus de grootste van alle Linux distro's.

En dat het merendeel van de SteamDecks Windows zou draaien is een wel heel hard uit je duim gezogen conclusie. Ik heb toevallig Windows geprobeerd op mijn Steam Deck, en dat werkte echt totaal niet. Natuurlijk zijn er genoeg gebruikers die dualboot doen, en gezien de goede prijs/kwaliteit van de Steam Deck zal zelfs een echte Windows fan het wellicht puur Windows doen, maar dat een gemiddelde gamer een Steam Deck koopt om er Windows op te zetten lijkt me niet aannemelijk. Nog los van het feit dat games op de Steam Deck bij de lagere wattages vergelijkbaar presteren met de krachtigere Windows handhelds. Waarom zou je in godsnaam een OS gebruiken dat aantoonbaar mindere prestaties oplevert op die hardware?

Maar oke. De onnozele discussie is leuk geweest. Hoewel ik vooral een consolegamer ben, geef ik graag toe dat ik erg gecharmeerd ben van de Steam Deck. Omdat het nagenoeg een console ervaring is, met mogelijkheden tot meer zoals op een PC. Maar jouw anti Linux/SteamOS/Steam Deck bias gaat een beetje te ver. Je confirmation bias is echt bizar.

Succes met haten op het product en het OS dat jouw favoriete producten en OS dwingt om beter te worden.
Ik heb nooit gezegd wat ik van Linux en/of SteamDeck vind. Dat is enkel in jouw hoofd. Steamdeck is een interessant product, Linux is uitermate bruikbaar voor toepassingen waar het voor ontwikkeld/bedoeld is.

De statistieken geven echter iets anders aan dan wat jij denkt/meent. Steam heeft ongeveer 132 millioen gebruikers, van de ruim 2 millioen welke Linux gebruiken zijn 850K SteamOS gebruikers. Daaruit volgt dat het merendeel van de "meerdere miljoenen" (jouw woorden) gebruikers van Steamdeck niet van SteamOS gebruik maken. Dat zijn feiten en geen "onnozele discussie"
Het grote voordeel van SteamOS is het pause-resume wat perfect werkt. Midden in een game stuk je op de power knop. Later zet je hem weer aan en je gaat gewoon direct verder waar je gebleven bent.

800p is voor mij een prima resolutie voor een handheld, hoeft de GPU minder hard te werken, gaat de accu ook veel langer mee.
De Steam Deck is inderdaad qua OS gewoon een flinke stap boven Windows qua handheld gebruik. Hopelijk komt Windows binnenkort met een goede handheld lay-out en functionaliteit, wellicht op de Xbox gebaseerd, want dat is wel hard nodig.

Waar de Steam Deck nog meer in uitblinkt m.i. is dat ze de enige zijn die snappen waar een handheld om draait, en dat is het feit dat het een handheld moet zijn. Ze hebben een 15W TDP CPU met (OLED versie) een 50Wh batterij, waardoor je afhankelijk van het spel tenminste ook best lang kunt gamen zonder naast een stopcontact te moeten zitten. Deze Claw ook weer, 30W TDP, 1080p 120Hz en dan een 53Wh batterij. Je hoeft geen wiskunde te kennen om te snappen wat dat in vergelijking met elkaar doet.

Competitief zijn op specs is bij een handheld niet het hoogste cijfertje wint, immers, en dat hebben MSI, Lenovo en ASUS nog niet helemaal gesnapt wat mij betreft.
Heb me lang afgevraagd of we de Deck "Gabe Boy" of "Gabe Gear" moeten willen noemen. Zoals jij het stelt is het overduidelijk het eerste.

Hoe indrukwekkend de Lynx en Game Gear destijds ook waren, ze trokken aan het kortste eind. Valve lijkt hier duidelijk een weloverwogen keuze gemaakt te hebben.
Een beetje vreemd om daar inderdaad niks over te lezen. Al sinds de PSP is het de norm voor handhelds, voor mij persoonlijk tenminste. Ik ga er dan ook blind van uit dat de MSI Claw dit ook gewoon ondersteunt. Als dat niet het geval is, is het meteen een red flag.

De resume optie in combinatie met de betrouwbare cloud saving en synchronisatie van Steam, maakt het echt een heel fijn systeem.
Met Windows 11 op de Steam Deck werkt pause-resume ook gewoon was mijn ervaring.
Mijn voorkeur gaat toch nog steeds uit naar 720p en de optie tot 40 FPS/Hz op een handheld. Ten behoeve van de batterijduur.

Vind dat een prima keuze van Valve.
Die optie is er nog steeds op deze (en andere) handhelds.
Over “een prima keuze” gesproken,
Je weet dat je gewoon zelf een lage resolutie en framerate kunt kiezen in de instellingen?
Net zoals je op je steam deck in de instellingen voor lage textures en effecten kiest.
Als je dat kan, dan kan je trouwens ook gewoon de resolutie verlagen. Dat je op een steam deck niets hoger dan 720 (800) P kunt weergeven is puur omdat het voor hen goedkoper was om een low res scherm in te kopen
Je weet dat je gewoon zelf een lage resolutie en framerate kunt kiezen in de instellingen?
Ja zeker, maar dan moeten er alsnog 2X zoveel pixels worden opgelicht op het scherm toch? En dat scherm trekt de batterij nu eenmaal snel leeg.
Dat je op een steam deck niets hoger dan 720 (800) P kunt weergeven is puur omdat het voor hen goedkoper was om een low res scherm in te kopen
Ook mee eens. Dat maakte m’n 64GB Steam Deck lekker betaalbaar :)
Hogere resolutie schermen gebruiken iets meer inderdaad maar dat verschil is niet zo groot, vooral niet als de rest van het apparaat al 25 watt weg trekt, dan vallen die paar watt van het scherm er bij in het niet.

Overigens heb ik de resolutie van de steam deck eigenlijk nooit echt als beperking ervaren dus wat dat betreft mis ik de hogere resolutie ook niet. Een heel enkele keer dat tekst wat scherper had gemogen maar bij de meeste games merk ik er niks van.
Een paar Watt op 25 Watt is 10% van het verbruik en dus echt niet zo verwaarloosbaar als het lijkt, wat mij betreft.
Een paar watt voor het volledige scherm verbruik, niet het verschil tussen HD en FHD, dat verschil is veel kleiner nog :)
is puur omdat het voor hen goedkoper was om een low res scherm in te kopen
Puur..? heeft niks te maken met het feit dat de hardware niet echt geschikt is voor hogere resolutie gaming?
Was fijn geweest om je game pc erheen te steam linken anders
Assassin's Creed Mirage, het nieuwste deel in de serie. Op de native 1080p-resolutie en met de kwaliteitsinstellingen op 'low' leverde dat een stabiele framerate van 30 tot 32fps op
Sorry hoor maar ~35fps met asc op1080p is wel bizar veel lager dan een handheld met een current gen amd 7840u met een tdp van 28w. (Vrijwel alle huidige handhelds van nu hebben deze cpu) Daar haal je gemakkelijk tussen de 50 - 60 fps gem, of rond de 40 op med/high settings. Jullie zeggen hier dat de performance zo’n beetje gelijk zal zijn, maar de ene game (wss een best case scenario) die dan getest mocht worden al zoveel slechter is, dan verwacht ik niet veel van deze intel generatie in de handheld gaming wereld.

[Reactie gewijzigd door HellboyFromHell op 23 juli 2024 11:19]

Dit is dan ook een Intel CPU die moet concurreren met een specifiek voor handhelds ontwikkelde AM Z1 Extreme, niet de voor laptops ontwikkelde 7840u.

Uiteraard concurreren ze op functioneel niveau wel (de meeste klanten zullen het zien als "Switch pc"), maar de 7840u heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen. (zo is een 15W TDP als minimum meer dan de 9-10W die je met een Z1 kan instellen)

Daarnaast valt over de performance weinig te zeggen zonder de instellingen van de game zelf te zien. Resolutie is een ding, maar deze mobiele versies hebben het (op elke resolutie) zwaar met GPU - en CPU-intensieve instellingen (high quality anti aliasing bijvoorbeeld)

[Reactie gewijzigd door pagani op 23 juli 2024 11:19]

Ik kan nu asc mirage opstarten op mijn 7840u handheld en op 28 watt zetten (gpd win 4, om een beeld te schetsen dat ding is even groot als een switch lite). Settings op preset high op zn native 1080p beeldscherm. Mijn minimale fps zal miss een enkele keer net boven de 35 komen als totale minimum. Benchmark vertellen uiteraard het hele verhaal maar de zin:
kwaliteitsinstellingen op 'low' leverde dat een stabiele framerate van 30 tot 32fps op
Is oprecht om te huilen.
Het is voor de meeste nog ongekend (en niet raar) dat mobiele gaming handhelds zulke prestaties kunnen behalen maar het is tegenwoordig wel zo, de 7840u behaald oprecht het dubbele aan prestaties, is echt een beest apu.
Deze msi is nog niet eens uit en loopt qua prestatie al een generatie achter.

[Reactie gewijzigd door HellboyFromHell op 23 juli 2024 11:19]

Ik denk dat we voor de conclusies waarschijnlijk nog even moeten wachten, Tweakers bericht inderdaad dit, en dat komt ook op sommige andere outlets terug, terwijl anderen termen gebruiken als 'buttery smooth'.

Bijvoorbeeld Toms:
The demo unit I tested didn’t have an on-screen frame rate counter, but to my discerning gamer eye, Assassin’s Creed Mirage ran buttery smooth. That’s not the most graphically demanding game out there, so I’m curious to see how resource hogs like Cyberpunk 2077 and Red Dead Redemption 2 run on this machine.
Of Andriod Authority
I spent the better part of an hour pushing the Claw through a few different titles, including the graphics-heavy Assassin’s Creed Mirage and the side-scrolling Sonic Superstars. Both ran smoothly throughout the demo, and I never felt like the Claw’s battery was draining away too quickly. I only noticed a little bit of stuttering when I unplugged the Claw from its power source, but even then, it picked back up to speed after a few seconds.
Maar ook daar zie je alweer verschillen tussen de outlets. Toms noemt Mirage 'not the most graphically demanding', terwijl AA het heeft over 'graphics-heavy'.

Er lijkt dus zeker wat verdeeldheid te zijn tussen de verschillende outlets over de performance van de Claw.
Als je naar het menu ging vanuit de game, zag je een grafiek met de framerate over de laatste periode - ik meen 30 of 60 seconden. Wellicht hadden andere media dat niet door, maar je kon dus vrij eenvoudig de prestaties inzien.
Dat is dan inderdaad handig, ik vraag me dan wel af waar de verschillen tussen de verschillende outlets vandaan komen in wat lijkt dezelfde demo te zijn. Want zelfs zonder FPS counter (of juist met) zou ik 1080P Low @ 30 FPS niet snel omschrijven als 'Buttery Smooth', en dat moet een doorgewinterde tech journalist zoals je die zou verwachten bij een outlet als Tom's toch ook direct door moeten hebben.

Misschien verschillende settings tussen de verschillende devices? Ik weet natuurlijk niet hoeveel devices er klaar lagen voor de pers en hoeveel 'overlap' er was qua het 'delen' van een device.
Waar is de Legion Go in de vergelijking? Mijn ziens verreweg de beste handheld op dit moment.

Edit: snap niet zo goed waarom deze reactie als 'irrelevant' wordt bestempeld. Zoveel handhelds zijn er niet en de Legion Go heeft wat duidelijk onderscheidende eigenschappen.

[Reactie gewijzigd door Skating_vince op 23 juli 2024 11:19]

Mag ik vragen waarom? Oprechte nieuwsgierigheid. Ik heb voor nu alleen nog maar de Steam Deck vastgehouden en niets gespeeld, dus misschien moet ik zelf ook meer onderzoek doen.
Op papier. Heb de Legion gehad maar toch ingeruild voor de steamdeck. Vond windows prettig en het scherm lekker groot. De batterij gaat wel als een malle leeg en vond hem niet zo lekker in de hand. De prijs is erg hoog. Daarnaast is oled op de deck een mooi voordeel. Prijs/kwaliteit is deck oled de winnaar.
Ja, er is zeker een stukje persoonlijke voorkeur. De batterij los ik op met een goede powerbank en voor mij ligt hij prima in de hand.

Wat ik fijn vind is de kickstand met de afneembare controllers. Ik kan hem daarmee overal neerzetten en spelen of de Go aan de TV hangen en op de bank verder spelen met de losse controllers.

De FPS mode vind ik ook handig als ik bij vrienden coop games ga spelen die fijner spelen met een muis. De dubbele USB-C aansluiting is handig voor laden en het aansluiten van een scherm (kan je ook oplossen met een goede HUB natuurlijk).

Vooral bij in house streaming is de hoge resolutie met het grote scherm echt top!
Beetje Switch idee dus
Ik had graag ook de korte vergelijking gezien met de Lenovo Legion Go.
Ik ben juist overgestapt op de Lenovo Legion Go vanwege het grotere scherm wat ik als zeer prettig ervaar. 7" was voor mij net iets aan de kleine kant.
Wel zou het ingame stroomgebruik vrijwel altijd flink lager liggen dan bij de concurrentie met een AMD-processor.
Als je het puur over de Ally en legion go hebt, misschien... Als je de deck meeneemt in dat verhaal en al helemaal de oled deck dan no fucking way! De deck is absolute alleenheerser als het op accuduur aankomt. Dat is bij zware games al zo maar bij lichtere games loopt dat voordeel enorm op en ik denk niet dat deze Intel handheld er ook maar bij in de buurt kan komen.

Verder ben ik ook behoorlijk sceptisch over de prestaties van dit ding. Voor veel mensen is een handheld als dit ideaal om juist wat oudere games te spelen maar dat zijn nou net de games waar Intels ARC gpu's meer moeite mee hebben. Speel je alleen nieuwe dx12 titels dan geloof ik best dat ze heel goed mee kunnen komen of soms zelfs het beter doen, maar als oudere games soms veel slechter presteren of zelfs niet goed werken dan zou ik me er niet aan willen branden.

Edit: puntje wat ik net vergat... Vind dat verhaal over het vooral van de thunderbolt aansluiting ook wat gebrekkig... Alles wat daar staat kan ook gewoon met een steam deck volgens mij. Misschien is het handig voor een egpu?

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 11:19]

Wel zou het ingame stroomgebruik vrijwel altijd flink lager liggen dan bij de concurrentie met een AMD-processor. In combinatie met de relatief grote accu moet dat tot een bovengemiddelde accuduur leiden. Volgens MSI houdt de accu het bij volledige belasting gemakkelijk twee uur uit, waar de ROG Ally er in onze review na anderhalf uur gamen al de brui aan gaf.
Een simpele rekensom levert dan op dat het ingame stroomverbruik ongeveer gelijk is aan dat van het apparaat van asus.
Weer eentje die ik niet overweeg. Ik ben in bezit van een Steamdeck.
Maar SteamOS en op zijn minst 1 trackpad(liefst 2) zijn een minimaal vereiste voor mij om hem te willen overwegen.

De steamOS overlay heeft zulke mooie controller opties voor die trackpads dat het een gemis is om deze niet te gebruiken.

Goed om te zien dat de nintendo switch eindelijk wat concurentie heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.