Door Willem de Moor

Redacteur

Aluminium tikgenot met aspiraties

OnePlus Keyboard 81 Pro Review

20-09-2023 • 06:00

115

Singlepage-opmaak

Conclusie

Waarom zou je een toetsenbord van 250 euro kopen als je ook een toetsenbord van twee tientjes kunt kopen, dat dan ook nog eens een numpad heeft? Om die vraag voor jezelf te beantwoorden, moet je eigenlijk het verschil voelen. Waar een goedkoop wegwerptoetsenbord weliswaar werkt, voelt het niet echt lekker aan om op te tikken. Dat is bij een toetsenbord als de OnePlus Keyboard 81 Pro, of de K81 Pro zo je wilt, wel anders. Van het uiterlijk tot het tikken oogt en voelt dit toetsenbord heerlijk luxe aan.

Er zijn geen ratelgeluiten die je van goedkope, plastic toetsenborden kent. Enkel de spatiebalk zou nog een fractie stiller mogen, maar dat komt voornamelijk door zijn afmetingen. De aanslag geeft een fijn geluid, een beetje zoals het portier van een dure auto zich verhoudt tot een koekblik. Ik zou wel de iets lichtere aanslag van een lineaire switch prefereren, maar niets staat je in de weg om de Keychron-branded switches door je eigen favorieten te vervangen.

OnePlus heeft in ieder geval enorm zijn best gedaan een solide toetsenbord op de markt te brengen, waarmee het niet in de valkuil trapt om maar met een willekeurige fabrikant voor de laagste prijs een branded toetsenbord uit te brengen. Samen met de OnePlus-community heeft het bedrijf goed geluisterd naar de wensen van zijn gebruikers en eigenschappen gekozen die een toetsenbord fijn om te gebruiken maken. Een extreem zware ge-cnc'de aluminium behuizing, gasketmounts, hotswappable switches, een afneembare kabel, een draaiknop en via QMK/VIA programmeerbare firmware maken de K81 Pro tot een bijzonder fijn toetsenbord.

Alleen die prijs, die is wel pittig. Let wel, een premiumtoetsenbord kost een hoop geld en 250 euro is totaal niet gek, maar het is wel meer dan de Q1 Pro van Keychron. De K81 Pro is daar sterk op gebaseerd, en de K1 Pro is aanzienlijk goedkoper, maar heeft een iets andere afwerking. Zo is het profiel van de keycaps met Keychrons eigen KSA-profiel afwijkend en het grootste uiterlijke verschil is het ontbreken van de beugel waarmee je de K81 Pro in hoogte verstelt.

Wil je een luxe toetsenbord waar je niets meer aan hoeft te doen, maar waarmee je die mogelijkheid voor de toekomst wel hebt, dan is de K81 Pro uitstekend geschikt voor je. Heb je niets met de OnePlus-branding of geen behoefte aan een beugel, of koop je je toetsenbord liever barebone, zodat je er je eigen switches en keycaps op kunt zetten, dan is de vergelijkbare Q1 Pro een aanrader en nog goedkoper ook. Hou je enorm van rgb-verlichting of van toetsenborden met numpad, dan is de OnePlus K81 Pro geen aanrader. De meegeleverde keycaps laten geen licht door, waardoor de rgb-verlichting niet supergoed zichtbaar is, en met een 75%-formaat heb je geen standaard navigatiecluster of numpad.

Pluspunten

  • Zware kwaliteit behuizing
  • Prettige aanslag
  • Premiumfeatures
  • QMK/VIA-programmeerbaar

Minpunten

  • Iets duurder dan vergelijkbare Q1 Pro
  • Alleen lineaire variant heeft Marble Mallow-keycaps
  • OnePlus Keyboard 81 Pro - Winter Bonfire
  • OnePlus Keyboard 81 Pro - Summer Breeze

Reacties (115)

115
115
37
0
0
62
Wijzig sortering
Ik had bij mijn Keychron veel last van problemen met de verbinding. Regelmatig werden er random toetsen geregistreerd en bleef de input softwarematig “plakken”.

MacOS, Windows, firmware update, vervangend model, nieuwe pc tussendoor, steeds opnieuw dezelfde problemen. Kwam door BT, bedraad nergens last van.
Keychron K5 hier en zelfde issues met BT, zeer slechte tot soms helemaal geen toets registratie. Het voelt soms alsof het toetsenbord uit 'slaapstand' oid moet komen.

Ik gebruik deze zakelijk maar dit is mijn eerste en laatste Keychron bord.
Mogelijk is dat ook echt zo, dat hij uit slaapstand moet komen. Probeer dit eens: https://keychronsupport.z...-disable-Auto-Sleep-Mode-
Dat doen ze ook, als je uitlogt of herstart bijv. dan wacht het board op een toets aanslag. Bluetooth lampje knippert en dan kan je typen, heb er verder geen issues mee.
Ik heb deze functie nu o.b.v. de tip van @Finraziel uitgezet.
Ben nog niet weer van de plek geweest maar ga het eens testen straks.
Ik heb reeds 2 keychron toetsenborden (De K8 en K9 pro) en op beide modellen geen last van dit euvel. For the record, ik werk nu ongeveer 2 maanden iedere dag op die dingen, afhankelijk van mijn locatie. Ik denk dat je misschien een "bad batch" had?
Gebruik je het ook draadloos? Ik ben al tijdje opzoek naar een mechanisch keyboard, liefst draadloos. Maar ik lees zoveel issues met BT over keychron dat ik eerder het idee heb dat mensen die er geen last van hebben geluk hebben met een "good batch" dan andersom.

Bedraad lijken er minder problemen te zijn, dat wel. Zoek zelf eigenlijk een strak mechanisch keyboard met metalen frame, backlight met shinethrough caps en weining backlight 'bleed' onder te toetsen door en draadloos (2.4ghz) bluetooth lees en hoor ik teveel issues mee met latency en instabiliteit.

Tot nu toe nog niet kunnen vinden (op een aantal zeer opzichte 'gamer' toetsenborden na).
Ik heb een K8 Pro voor thuis. Gebruik ik zowel zakelijk als privé en bedraad. Geen problemen.

Voor naar kantoor gebruik ik de K3 Pro. Deze gebruik ik altijd draadloos. Totaal geen problemen mee. Merk dat ik als programmeur wel liever een TKL heb zoals de Keychron K1 Pro. Zit nog te dimdammen om die te bestellen om mee te nemen.
De K9 gebruik ik uitsluitend via Bluetooth, op een HP Elitebook G9
De K8 is grotendeels bedraad maar af en toe niet, en tot nog toe geen enkel probleem gehad. Hiervoor heb ik een Rapoo mini keyboard gehad en die was zo vreselijk slecht qua latency en gezeik dat ik hem meerdere malen door de kamer heb gesmeten.
de default keycaps zijn niet transparant, mijn switches wel. Backlight is niet storend met dichte caps, de bodem is in mijn geval zwart en dus ook niet vreselijk opzichtig qua licht. Als 2.4 ghz een harde eis is dan wordt het lastig, gok ik.
Puur bij toeval een net eentje gevonden (en besteld) :)

https://nuphy.com/collect...v2?variant=40671476645997

vanwege introductie V2 model gratis shine through keycap set, 2.4ghz (met 1000hz polling), BT5 en USBC, aluminium frame, wat ik uit fotos van de V1 kan zien ook weining light bleed onder de keycaps door (wel wat uiteraard).
Enige foutloze draadloze mechanische toetsenbord in mijn ervaring is de G915 TKL van logitech gebleken. Keychron echt garbage zowel in bouwkwaliteit als verbinding. Werk nu met een Akko die ook via dongle connect, maar is niet zo foutloos in performance als hoe logitech het voor elkaar krijgt. Maarja dan zit je weer met gare software en matige switches en keycaps...

Perfecte wireless oplossingen nog niet getroffen.
Ik heb (echt letterlijk 5 minuten geleden :p) deze besteld van NuPhy:
https://nuphy.com/collect...v2?variant=40671476645997

Met shinethrough caps, brown switches, 2.4ghz dongle (met 1000hz refresh rate), BT5 en USBC. De accu is ook ruim 2x groter dan de Keychrons (~1500mAh vs 4000mAh wat ik lees).

Ben heel benieuwd.

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 22 juli 2024 15:25]

Goh, dat probleem heb ik totaal niet met twee verschillende Keycrons op twee laptops. Thuis heb ik de keyboards bedraad in gebruik, maar op kantoordagen gaat er een mee die ik dan via Bluetooth gebruik de hele dag en nooit problemen met de verbinding. Alleen dat hij standaard na een tijdje in een slaapstand komt en het een paar seconden duurt voor de connectie hersteld is, maar dat kun je uitzetten.
Ik herken dat probleem inderdaad ook. Ik had last van storende apparaten om me heen en heb een laag aluminiumfolie tussen mijn laptop en de standaard en nou werkt het 'prima'. Heel af en toe nog last van die lag. Wel erg irritant, inderdaad. :)
Dit probleem heb ik ook met de K5! Vaak werkt de BT verbinding prima, maar soms is het ook dramatisch. Best vervelend want zo kun je eigenlijk niet op die verbinding vertrouwen.
Ik heb veel toetsenborden (en veel gehad), waaronder een Keychron. Dit was 'by far' het meest teleurstellende toetsenbord dat ik ooit heb gehad. Ontzettend wiebelige toetsen, en typte dan ook totaal niet prettig. Daarnaast maakte het ook nog eens een heel onprettig geluid. Ik vind dit toetsenbord er erg mooi uit zien en de indeling ziet er ook goed uit. Maar zou toch erg huiverig zijn om dit te kopen ivm mijn ervaring met Keychron.
Was dat een regulier K-model of al een K Pro of Q-model? Die laatste 2 zijn qua kwaliteit merkbaar beter. Betere stabilizers en PBT keycaps ipv ABS. Dat maakte voor mij een wereld van verschil in beleving.

Met de V modellen ben ik niet bekend. Lijkt op iets tussen de reguliere K en K Pro.
Het was een Keychron K3 Ultra-slim, in 2021. Ik was op dat moment gewend aan een Leopold FC660M, in de zelfde prijsklasse.
Klinkt eerlijk gezegd alsof je bluetooth niet goed is. Ik herken de problemen, maar mijn bluetooth heeft ook vaker problemen met andere apparaten. Ik gebruik een goedkoop USB dongeltje in mijn desktop.
Op twee verschillende machines en met andere BT apparaten geen issues. Als het al aan BT ligt dan aan de BT van het toetsenbord.
Indien de antennes van je draadloze module dichtbij USB 3.0 poorten zitten kan dit voor interferentie zorgen op de 2.4Ghz band. Ik heb zo ook last gehad van extreem laag bereik, tot ik een losse antenne met kabel gebruikte.

Bron: https://www.usb.org/sites/default/files/327216.pdf
ja, maar met andere BT devices geen issues en de problemen komen ook zowel bij een macbook als bij de windows desktop voor. Nieuwe Dell ramplank erbij en daar geen issues mee. Het was echt het keyboard zelf waar het issue in zat. Misschien is in dat model de BT module niet goed.
Ik kan dit beamen! Bluetooth is verschrikkelijk, maar verder prima bord. Wil voortaan wel met een 2.4Ghz dongle i.p.v. Bluetooth.
Ergonomie = -10

Ik snap echt niet wat mensen hier comfortabel aan vinden. Ik heb al jaren Microsoft Natural Ergo toetsenborden, paar jaar terug is dit de Sculpt versie geworden. De Natural Ergo in azerty is een ramp om te vinden en is alleen nog franse Azerty.

Ik wou gewoon eens kijken omdat er "alu..." in de titel stond.

Als jij een hele dag aan een toetsenbord zit, ik zou het echt niet meer kunnen zo een rechthoekige plank. Eenmaal je wat ergonomisch geprobeerd hebt, dan wil je zo een plankje niet meer om te werken.

Om te gamen is het wat anders misschien. Daar is het wel gemakkelijker lijkt me. Maarja ik heb gewoon naast mijn toetsenbord zo een razer tartarus staan. Vroeger was dat een nostromo speedpad van Belkin dacht ik. Dusja mijn toetsenbord gebruik ik niet om te gamen, of ik moet echt een tekort hebben aan knoppen en dan nog, dan zou dat alleen zijn voor acties die je heel weinig doet in game.
Qua ergonomie en vooral steun/pootjes begrijp ik het sowies nooit hoe men dat kan aanprijzen. Er is niets natuurlijks aan het naar je toe krommen van een toetsenbord. Zelf op kantoor de Microsoft Sculpt, met de negative tilt raiser aan de voorkant.
Nu hebben al deze (hoge) mechanische toetsenborden minstens een polssteun nodig om die 2 centimeter hoogte terug te winnen.
Ik heb ook de sculpt comfort al jaren in gebruik, na een hele reekts toetsenborden vond ik dat de beste.
In het begin had ik ook de voorste pootjes omhoog, dan heb je afhangende handen, wat mij fijner voelde en natuurlijker leek. Maar toen kwam ergo langs en die zei dat dat niet goed is en je hooguit de achterste pootjes omhoog mag doen, snap ik niks van, dan zit je juist met geknikte polsen.

Ik vrees de dag dat die kapot gaat want de bedrade versie is alweer nergens meer te krijgen en de draadloze is 2x zo duur (€75).

[Reactie gewijzigd door Rogers op 22 juli 2024 15:25]

Ja nu ben ik dan lost. Er is geen "dit is juiste ergonomie" plaatje waar je ziet dat de pootjes open zijn. Zoals je zegt, steek je handen vooruit en je pols hangt naar beneden. Moet natuurlijk wel zo zijn dat je arm dan al op hoogte zit en niet eerst naar boven moet en bij de pols weer naar beneden kinkt.
(op sommige foto's zie je mensen met de pols _niet_ eens steunend, maar dat moet toch wel wat energie kosten.
Het zal wel een professional zijn die ergo dude maar ik geloof er vrij weinig van.
Nooit pootjes gebruiken idd, maar je armsteunen goed afstellen. Gelijk met het tafelblad.
Ik ben zelf fysiotherapeut en ik kan je vertellen dat jouw oplossing beter is dan die van de ergotherapeut. Continue je polsen omhoog houden is veel zwaarder dan ze een beetje laten afhangen.

Over wat een goede houding is tijdens je werkdag kan ik wel een uur of 2 over volpraten. Maar de essentie is:
1. Probeer zo fit mogelijk te zijn. Dus veel sporten en bewegen naast je werk.
2. Verander zo vaak van houding als je maar kan. Een sta bureau kan daarin een mooie aanvulling zijn.

Dit slaat vooral op mensen met een zittend beroep.
Die tips zijn erg algemeen en doen weinig voor het simpele feit dat ze geen goede zit- of typhouding bevorderen.
Fit zijn en bewegen kunnen (lange tijd) voorkomen dat je last krijgt en van houding veranderen bevordert eerder onnatuurlijke houdingen van nek, rug, armen en polsen. Mensen veranderen automatisch van houding omdat de zitpositie ongemak veroorzaakt.
Bij de verstaalbare bureaus waar mensen regelmatig staand werken (met het idee dat ze daar goed aan doen) zie je juist dat bureau en monitors niet op de juiste hoogte staan en het een onhandige positie is om te typen of muizen.

Er zijn overigens ook werplekken genoeg die totaal niet aan te passen zijn. Ik zie nog vaak genoeg bureaus met vaste poten, ouderwetse of vreselijk goedkope 'ergonomische' stoelen waar geen fatsoenlijke zithouding op in te stellen is en allerlei bouwsels om de monitor op de juiste hoogte te zetten op werkplekken waar mensen de hele dag zitten.
En het dan raar vinden dat ze na een tijdje klachten krijgen.

Mensen met een zittend beroep moeten zorgen dat ze regelmatig even een wandelingetje maken. Minimaal ieder uur even van die stoel af en bij voorkeur van de werkplek weg. Als is het maar om koffie te halen.
Als er al zoiets is als de juiste houding om achter een beeldscherm te zitten is het per definitie slecht om een houding langer dan 30 minuten aan te houden.

Het argument dat iemand van houding gaat veranderen wannee iemand oncomfortabel is gaat niet op wanneer je geconcentreerd met een taak bezig bent. Je hersenen focussen zich op de taak en blokkeren de overige signalen. Luisteren, voelen etc worden allemaal naar de achtergrond verplaatst. Wanneer dit niet gebeurd zou je je nooit goed op je taak kunnen richten/focussen. Je hebt dan een concentratie stoornis zoals adhd.

Ik durf zelfs te beweren dat er maar weinig slechte werkhouding en zijn.

Je suggestie over het loopje buiten klopt zeker en ligt in het verlengde van mijn verhaal van de andere houding aannemen. Maar het menselijk lichaam is geëvolueerd om dagelijks enorm veel te bewegen en harde leefomstandigheden te doorstaan.

Als je werkdag voor 80% uit beeldschermwerk bestaat kan je er eigenlijk niet onderuit dat je ongezond werk hebt.
Het argument dat iemand van houding gaat veranderen wannee iemand oncomfortabel is gaat niet op wanneer je geconcentreerd met een taak bezig bent. Je hersenen focussen zich op de taak en blokkeren de overige signalen. Luisteren, voelen etc worden allemaal naar de achtergrond verplaatst.
Sorry, maar dat is simpelweg niet hoe de hersenen werken.
Je kunt er bewust voor kiezen om bepaalde signalen te negeren maar signalen van duidelijk ongemak of pijn onderbreken juist je focus, Het is een ingebouwde functie om schade aan je lichaam te voorkomen.
Mensen bij wie de focus onderbroken wordt door een telefoon die rinkelt of als iemand hun naam noemt of als er iets op de grond valt hebben niet allemaal ADHD of een stoornis,
Ik heb ook niet gezegd of gesuggereerd dat wannneer je met je werk bezig bent en je focus wordt onderbroken dat je meteen ADHD hebt.

Als je Fysiotherapeut of ergotherapeut bent wil ik je best een pb'tje sturen met wat recente informatie die het tegendeel bewijst van wat je zegt.
Ik werk ook al ca. 20 jaar alleen nog met natural keyboards. Erg prettig. Ik ben er mee begonnen een periode van veel stress en veel tikwerk. Dat is inmiddels al lang niet meer het geval, maar het natural keyboard heb ik behouden.
Ms maakt mooie tobos inderdaad, ik mis het eerste model in de line-up - beroemt om de problemen met de e toets maar wat jammer dat ze niet meer te krijgen zijn. De nieuwere vind ik wat minder maar een mechanisch natural keyboard - nou dat zou echt geweldig zijn…
Ik zit nu 30+ jaar achter een toetsenbord en de laatste ~ 10 daarvan met een 60% zelfbouw bordje. Geen last van rsi oid. Heb ooit een zogenaamd natural ding gehad, maar dat is niet voor mij.
Ergonomie is persoonlijk. Ik werk altijd met normale toetsenborden en muizen en heb helemaal nergens last van. Geen zere polsen of RSI of wat dan ook.

Ik heb ooit met een Microsoft ergonomisch toetsenbord moeten werken, maar ik werd er helemaal niet blij van. Het typt gewoon helemaal niet lekker. Het zijn ook allemaal goedkope rubber dome toetsenborden ivp. mechanisch.
...
Als jij een hele dag aan een toetsenbord zit, ik zou het echt niet meer kunnen zo een rechthoekige plank. Eenmaal je wat ergonomisch geprobeerd hebt, dan wil je zo een plankje niet meer om te werken.
...
Ik denk dat dat nogal afhangt van persoon tot persoon...

Ik denk dat omdat men hetzelfde beweert over ergonomische muizen... Wel, ik heb ergonomische muizen geprobeerd, én trackbals (volledige zoals een Kensington Orbit scroll, of muizen met duimtrackball en ook van die halfrechtopstaande muizen), ook allemaal in naam van ergonomie en het zelfs wekenlang tijd gegeven om aan gewoon te worden...

...maar ben toch ook terug overgestapt naar gewone "standaard" muizen... Meer zelfs; ik kreeg bij sommige van die dingen meer en sneller last in m'n pols of duim dan van een normale muis.

..."meer tijd geven" hoor ik je denken, dat kan, maar als je na 2 weken dagelijks gebruik nog steeds niet de voordelige effecten van een ergonomisch toestel voelt -en in tegendeel meer last hebt dan anders- vallen er wel wat vraagtekens te zetten bij het doel... als een ergonomische stoel 2 weken oncomfortabele inlooptijd (inzittijd? :) ) zou hebben, zou niemand 'm kopen.

Dat zulke toestellen voor veel mensen wél ideaal zijn zal ik niet betwisten... ergonomisch toetsenbord heb ik zelfs nog nooit geprobeerd dus zou goed kunnen zijn dat me dat goed bevalt... maar ik voel niet (meer) de noodzaak om het uit te testen. Persoonlijk heb ik dan ook totaal geen last met langdurig en dagelijks gebruik van een standaard toetsenbord.

Bijkomend neveneffect voor die dingen is dat er een relatief kleine markt voor is en zodoende wordt er een pak minder middelen naar gegooid in R&D en sales, je hebt aanzienlijk minder keuze (je Azerty-verhaal idd.) en diegenen die je wel vindt hebben vaak al verouderde tech wanneer ze nog maar net nieuw uitkomen, tegen een nog steeds vrij hoge -want ja; ergonomisch- prijs...
Die dingen worden vaak wel geadverteerd als superhigh-tech en hypermodern, maar de realiteit is vaak anders... Weet niet wat voor switches en sensoren er in de nieuwste, modernste -maar wel niche- ergonomische muizen/trackballs of keyboards zit maar ik verwacht er niet veel van.
Ik heb zo een vertical geprobeer van Anker en gebruik ik ook op school als ik les geef
Thuis gebruik ik zo een logitech mx vertical. Is wel wat zwaar. Om te gamen (niet zo vaak) gebruik ik een razer basilisk ultimate, omdat die toch een pak lichter is. Maar qua muisgebruik, ik ken heel veel shortcuts en gebruik pas een muis als het echt nodig is

Trackball is nooit mijn ding geweest, maar ben er zeker van dat als ik het een dag of 2-3 moest gebruiken ik er wel zou kunnen aan wennen

Ik heb dus ooit last gehad van rsi, door slechte houding, en met een ergonomisch toetsenbord leer je dat dus gewoon af, zeker die ergo's. Tevens is het ook ideaal voor mensen die niet kunnen typen. Daarom opper ik stellig voor het gebruik van zo een toetsenbord voor mensen die leren typen. Maar dat is mijn idee. Veel mensen vinden het raar en als ik vroeger consultant was nam ik altijd mijn eigen toetsenbord mee, en dat moet iedereen eens proberen uiteraard :)
Ja idd, als je specifieke klachten hebt is het wel goed om de gewoonte die je die klachten gaf, af te leren, daarin helpt zo'n ergo tobo wellicht wel goed.

Typen aanleren weet ik eigenlijk niet: ik heb het gevoel -maar kan me vergissen- dat het steeds best is om iets aan te leren op een standaard-versie (ook qua hardware) om pas later over te stappen op iets meer persoonlijks... enfin, m'n dochter (10) leert nu ook typen -en dat gaat echt goed- via een oud tobo-tje van mezelf thuis, of op school gewoon via de tobo van d'r chromebook... ik ga ze later zeker adviseren om haar eigen weg te zoeken in wat ze leuk vind om te gebruiken en wat niet, sowieso.
Veel mensen vinden het raar en als ik vroeger consultant was nam ik altijd mijn eigen toetsenbord mee, en dat moet iedereen eens proberen uiteraard :)
Wel, dat vind ik dan weer totaal niet raar en ik doe het zelf ook al jaren... ik werk 3 op 5 thuis, voor de 2 op 5 dat ik nog fysiek naar het werk ga, hebben we geen vast bureel, toen ze onze input vroegen over wat moet er wel en niet door ons (werkgever) beschikbaar worden gesteld op de werkplek, was mijn eerste opmerking dat ik geen muis of toetsenbord wil delen: enerzijds uit hygiënische overwegingen (yup, ik zie sommige collega's hun tobo en muis en ik denk "no, no, nonono, daar kom ik niet aan") maar ook gewoon omdat ik al jaar-en-dag mijn eigen aangekochte muis gebruik die me aanzienlijk productiever maakt in m'n werk door instelbare macros, zijwaarst scrollen met magspeed etc... dingen dat die standaard-prullen niet hebben, dingen die mij mjn werk aanzienlijk sneller laten uitvoeren...
Die trackballs zijn idd ondingen.
Ik gebruik nu een goede (gaming) muis die ik met beide handen kan gebruiken. En een Wacom met touch of pen. Daarmee kan ik afwisselend muizen.
Mwah, heb er niet zo'n last van eerlijk gezegd.

Heb vandaag en eergisteren de hele dag achter een 75% zoals deze in de review gezeten. Werkelijk geen centje pijn.
Op kantoor gebruik ik doorgaans een 65% van Parallel Limited, ook geen probleem mee.

Neemt niet weg dat ik Ergo borden ook wel kan waarderen, maar zeker niet alle varianten. Arisu layout, zoals de Q8, maar dan zonder de "normalisaties" die ze gedaan hebben bijvoorbeeld. Maar ook de Corne https://github.com/foostan/crkbd lijkt voor mij gemaakt wat de plaatsing van de toetsen betreft.

Heb dan ook de Type K besteld: https://oblotzky.industries/products/type-k-anodized-black
Maar voor alsnog, normale staggered toetsenborden zijn geen probleem.

Persoonlijk pas ik altijd de layout van een toetsenbord wel aan, daardoor vervallen heel wat opties. Ik wil zo namelijk een split backspace. Dan wordt de toets boven de (ANSI) enter een backspace, daar rechts boven een delete en de backslash zit daar prima links naast. Ook zie ik graag m'n Esc naast de 1 en de Tilde daarboven, waar bij een fullsize normaal bord de Esc zit. Capslock verruilen voor een CTRL bevalt mij ook wel.

Goed, gamen op een Corne, omdat er geen reguliere numrow op zit, is voor sommige games onhandig. Maar op een Arisu / Alice bord is dat niet zo'n punt met wat gewenning. Heb inmiddels toch wat borden in de verzameling, dus een probleem is eigenlijk niet, kan altijd even wisselen.
Heb ondertussen redelijk wat verschillende layouts geprobeerd, ook in het ergonomische spectrum, en tja, de MS Natural Ergo krijgt van mij de -10. Nah, ok, eerder een -6, maar toch. Tis persoonlijk, zeg maar.
Wel een Home maar geen End key? Of moet ik dan die functie aan de rotary switch toekennen, en met mijn pink proberen daaraan te draaien? Ik wil er nog niet op tikken als ik 250 EU toe zou krijgen. Hebben ze eigenlijk wel gekeken naar de telemetrie-gegevens van de beoogde doelgroep?
Misschien zit jij gewoon niet in de doelgroep? Niet iedereen gebruikt de end key... Je kritiek klinkt een beetje alsof je klaagt dat er geen numeriek eiland is... Tja, dan moet je een andere lay-out kiezen.
Een home en end key worden nog steeds vrij vaak op de terminal gebruikt om naar het begin of einde van je commando te gaan, het dan wel hebben van een home toets, maar niet zijn bijbehorende end toets is dan vrij twijfelachtig.

Doet mijn logitech MX Mechanical Mini toch een stuk beter

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 15:25]

Ja ik zeg niet dat de knop geen functie heeft :)
Maar ik gebruik hem maar zelden hoor... Zo af en toe in Excel (maar niet vaak genoeg dat ik nu niet twijfel over of het nou klopt dat ctrl-end je naar de onderste rij brengt... meestal voldoet mijn scrolwiel), maar ik zou hem niet echt missen als hij niet op mijn keyboard zou zitten. De terminal daar kom ik niet zo vaak... als je geen IT beheerder bent (of je tweakershart je er naar toe stuurt) heb je daar meestal niet zoveel te zoeken.
Dat is dus het mooie van die QMK / VIA software. Die schrijft jouw persoonlijke instellingen in de eprom van het bord.

Persoonlijk gebruik ik altijd rechter Alt of een toetst daar in de buurt voor een layer, aka FN.

Ben inmiddels al jaren gewend aan FN + pijltjes voor m'n nav cluster. Dat zit dan op een veel ergonomischere plaats, en de FN knop voelt als een soort shift aan: up / down + FN zijn dan pg up / down.
links / rechts + FN zijn dan home / end.

Vervolgens kan je dan die 3 knoppen + rotary voor andere dingen gebruiken. B.v. voor Insert, volume, etc. Ook mouse-scroll aan de draaiknop toekennen is prettig, voor als je b.v. door een pagina heen wilt lezen. Je muis is mobiel, maar je bord staat rots vast, dus je grijpt eerder raak bij die knop dan bij je scrollwiel.

Tja, de mechanical mini... Ook een 75%, maar de FN rij niet gegroepeerd boven de numrow is ehh, iets waar je van moet houden. Low profile, choc... ook een voorkeur. Als ik zou moeten kiezen, dan zou ik van deze gereviewde Keycron alsmede van die logitech ook wat ongelukkig worden. Maar bij dze One+ kan je de layout tenminste naar eigen hand zetten.
Dat is gewoon inherent aan de formfactor. Ik heb een soortgelijk toetsenbordje (van €55) met end ipv home. Maar fn+end heb ik dus ingesteld dat dit home is.
lollig, ik heb home gemapt op fn+end - gebruik je vaak maar is dus relatief eenvoudig op te lossen.

Enige is dat ik elke keer weer de weg kwijtraak in de mapping software, maar dat noem ik dan maar onkunde.
Je kunt met de bijgeleverde software iedere key remappen zoals je dat zelf wilt, ook kun je hele sets aan keycaps met de juiste labels los bijkopen, dus als je graag een End key wilt dan vervang je m gewoon :)
Keychron maakt leuke bordjes. En €250 lijkt veel, maar als je in de rabbithole van custom keyboards duikt kan het nog veel duurder.
Zelf heb ik een bescheiden Keychron C1 TKL | witte backlight | gateron brown switches. Was maar €76.
Ik merk wel dat ik toch veel 'bottom out' terwijl dat niet de bedoeling is? Misschien moet ik andere switches proberen.
En ik mis mn numpad een beetje. Maar dat is gauw opgelost door een losse erbij te kopen.
Dat hangt er ook vanaf wat je wilt bereiken. Als je stil wilt typen kun je beter niet te veel in de bottom out zitten.
Zelf gebruik ik long-pole switches om juist eerder in de bottom out te zitten om het geluid te versterken. 😄
Ik merk wel dat ik toch veel 'bottom out' terwijl dat niet de bedoeling is?
Dat is vooral voorkeur en een klein stukje "efficiëntie". In zekere zin is het verspilde moeite om de toets verder in te drukken dan zijn actuation point, dus is het efficiënter om dat niet te doen. Of je daar in de praktijk wat van merkt is natuurlijk sterk afhankelijk van hoeveel moeite je moet doen om het te voorkomen.

Ik zou me er als ik jou was niet druk om maken tenzij je het idee hebt dat je er last van hebt, bijv. omdat het iets luider is of niet lekker typt.
Ik heb nu ruim 12 jaar een DasKeyboard voor destijds 110 euro. Nog een keertje de keycaps vervangen voor 10 euro. Dus zit op iets minder dan een euro per maand, de kosten vallen mij enorm mee juist ;)
Leuke review en vooral de "test resultaten" zijn erg interessant. Voor het eerst dat ik een meer in diepte review zie van de verschillende switches. Opvallend dat er verschillen in resultaten zijn ondanks dat dezelfde switches gebruikt zijn? Verder misschien wel interessant om ook een paar laptop keyboards in het vergelijk mee te nemen, iets waar menig gebruiker wellicht meer mee bekend is.

Zelf heb ik een Logitech MX Mechanical en ben ik er zeer over te spreken. Wat voor mij in de review ontbreekt is de "wiggle" van een key. Mij viel het namelijk erg op dat de keycaps kunnen roteren, en voor een keyboard die zoveel kost had ik dat eigenlijk niet verwacht en vind ik het zelf ook niet echt getuigen van kwaliteit. Nou heeft het verder geen effect op mijn typvaardigheid.

Misschien qua test resultaat zou het ook wel interessant zijn om menselijke feedback, idealiter van een secretaresse te krijgen. Deze zijn vaak getrained in veel/langdurig/snel te typen en ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hun ervaring en hun gemiddelde aanslag snelheid.
Eigenlijk wat je dan test, zijn de switches, en niet het toetsenbord. Bij een review van een toetsenbord waarbij de switches hot-swappable zijn (tenminste, dat mag ik hopen bij een model van 250 euro) zou de nadruk niet zozeer op de switches moeten liggen, maar op de layout, look & feel, soliditeit van het bord en extra features die je niet zonder meer kunt vervangen.

Keycaps en switches kun je vervangen tussen de 15 en 70 euro, je kunt zelfs bij Keychron een proefsetje kopen waar alle gangbare switches van 1 merk in zitten.

Ikzelf ben meer dan tevreden over keychron toetsenborden, ik heb zelf de K8 en K9 pro met aluminium body en red optical switches. Dit typt boterzacht, wat mijn voorkeur heeft omdat ik al 15 jaar tevreden op hetzelfde dome keyboard zit te rammen.

En nee, ik ben niet gesponsord, gewoon een tevreden klant, en dankzij dit merk een klein beetje keyboard nerd geworden.

[Reactie gewijzigd door StackMySwitchUp op 22 juli 2024 15:25]

Persoonlijk vind ik de test resultaten van dit soort borden totaal on interessant, het is een test van de switch immers.

Accentuatie op 1,8 of 2,0 of 2,2 mm... achja, wat zou het. Dit maakt in de praktijk dus totaal niet uit.

Switches zijn uiteindelijk een voorkeur. Je kan een beetje naar de force grafiek kijken bij tactiles / clickies en dan heb je een idee van het profiel, maar uiteindelijk moet het je maar net liggen in het soort bord.
Soms heb ik fantastische botique switches, ingesmeerd met PTFE vet, springveren vervangen door een heerlijk gewicht, ook ingesmeerd met olie, noem maar op... En dan stop ik ze in een bord en dat staat het me toch niet aan. Of is het geluid niet prettig, zijn ze toch te zwaar / te licht, etc.

Wiggle / Wobble is inderdaad bijzonder storend, maar ook dat is persoonlijk. Sommige mensen geven er helemaal niets om. Ik houd persoonlijk van hogere keycaps: SA, MG, KAT, dat soort profielen. En daarbij doet wobble afbreuk aan het gebruiksgevoel. Sommige mensen vinden het heerlijk dat ze hun caps tegen elkaar kunnen rammelen, ik gruwel daarvan.

Aanslag snelheid van iemand op een keyboard is niet altijd een zinnige maatvoering. Ik heb borden die ik niet zo prettig vind maar waar ik wel nét iets sneller op kan typen. Maar ik merk ook dat als ik gewoon lang niet van bord wissel en deze een maand of langer gebruik dat de snelheid omhoog gaat.

Zo heb ik vanochtend even op een Corne gewerkt (Ergo 40%): Tijdje niet gedaan en nu lag m'n aanslag snelheid op misschien 90WPM. Vervolgens terug op een Paragon ("normale" 75% layout) en dan zit ik rond de 130WPM. De helling van een bord, de hoogte van de voorrand, van de caps, de switches, het speelt er allemaal in mee, maar ik denk dat er weinig mensen zijn die een custom bouwen op dat te optimaliseren.

Heel veel van de factoren kom je alleen achter door experimentatie. Maar het moment dat je daarmee aa n de gang gaat heb je straks net als ik, opeens 80 sets aan switches, voor honderden euro's aan keycaps en voor duizenden euro's aan customs liggen...
Anoniem: 113730 20 september 2023 07:27
Leuk voor thuis, maar naast een collega die de hele dag op z’n toetsenbord zit te typen zou ik gillend gek worden!
Ik werk altijd vanuit thuis en ben een liefhebben van de Cherry mx blue. Ik heb een extra toetsenbord aan zijkant met laptopstijl toetsen, voor als ik aan het bellen ben, video-call doe of een video moet opnemen.
Naast dat er iets op het beeldscherm verschijnt wordt het bericht ook direct in morse code verzonden. Dat is toch ook wat waard? Je kan dan je collega direct wijzen op typefouten! ;)
'Nee Henk, het is niet 'hij wilt'! Onthoud dat nou eens een keer!'

:P
Ahh, :)

Helaas krijg ik alleen maar foutmeldingen door in de bovenkamer van die morse! 8)7
Doe dit, op een redelijk vriendelijk bordje, nu al vele jaren collega's aan. Afhankelijk van hoe je em opbouwt kan een custom kwa geluid even stil zijn of stiller dan een normaal €9 Logitech plankje.
Juist als je de moeite neemt om het (afgrijselijke geratel) van stabilisatoren te verhelpen en het bord goed in elkaar zit met kwalitatief goede caps en switches wordt het soms zelfs "prettig" om naar te luisteren.
De rubberen voetjes aan de onderkant hebben ook zin ter geluidsdemping lijkt mij toch?
Met alle respect voor de gamers onder ons die de waarde dan wel zullen zien van dit keyboard maar ik blijf 250 euro abnormaal geld vinden voor een platvloers gezegd tikplankje. Vind dan ook de vergelijking van Tweakers met een keyboard van 2 tientjes een beetje krom. Er bestaat ook nog wel de gulden middenweg zeker als ik dan kijk naar de non-gaming keyboards.

Sinds nu ongeveer 3 jaar gebruik ik zelf een Logitech MX keys keyboard wat ook grotendeels uit aluminium bestaat. Qua bouwkwaliteit kan dit toetsenboard zeker wel concureren met die Oneplus dus dat vind ik al niet echt een argument. De toetsen op zich, oke, dat kan wel een punt zijn maar ook dat ligt weer aan persoonlijke voorkeur.

Zelf heb ik enkele toetsenboarden met mechanische keys uitgeprobeerd maar ik dat niet prettig typen vond door de toch diepere aanslag. Even voor de duidelijkheid dat ik keyboards met diverse soorten mechanische keys uitgeprobeerd heb van o.a. Corsair. De Logitech heeft een vrij korte en lichte aanslag wat ik dan heel prettig vind vooral met 10 vingers blind typen.
Verbazend dat zoveel mensen 250 euro blijkbaar acceptabel vinden voor een toetsenbord als dit.
Als je een beetje slim shopt kun je een vergelijkbaar model halen voor minder dan de helft.
Weet iemand een merk, dat toetsenborden maakt en verkoopt waar HEEL veel toetsten op zitten ?
F1-24, Geen FN toets en layers, Mediakeys die alleen voor media zijn enzovoorts....
Ik wil helemaal geen mini toetsenbord, en ik wordt al helemaal gek als ik de FN toets constant moet gebruiken...
Alles vanaf en groter dan 75% toetsenborden heb je gewoon F reeks erop zitten.
Probeer eens een IBM Model F-122 te vinden en zet er een Soarer's Converter in... Welkom typegenot EN 122 knoppen (incl. F13-F24 en extra knopjes links van de tab).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.