Door Willem de Moor

Redacteur

De Sileo 500-behuizing beluisterd

16-02-2009 • 17:30

47

Singlepage-opmaak

Geluidsproductie en temperatuur


Geluidsproductie

Omdat Cooler Master de Sileo 500 als een 'zeer stille' kast op de markt zet, besloten we de proef op de som te nemen. Aangezien bij een echt high-end systeem de geluidsproductie niet van primair belang is, hebben we een midrange systeem in de kast gebouwd. Hierbij zijn installatiegemak en bouwkwaliteit van de behuizing getoetst, en is uiteraard de geluidsproductie kritisch beoordeeld.

Cooler Master Sileo

Het gebruikte testsysteem bestaat uit een passief gekoeld MSI Platinum SLI-bord, met daarop een Intel Q6700-cpu die door een OCZ Vendetta wordt gekoeld. De voeding is een Turbo-cool 860 van PC Power & Cooling en de videokaart is een eenvoudige 8800GT-kaart van Asus. Als hdd werd een op 7200rpm draaiende 165GB Hitachi Deskstar gebruikt, en voor het geheugen zijn twee reepjes Kingston-Valueram gekozen. Verder werd er een sata-dvd-brander ingebouwd.

Om de geluidsisolerende kwaliteiten van de Sileo-kast te beoordelen, werd het systeem eerst 'los' op de werktafel in elkaar gezet, waarna met een Voltcraft 322 geluidsdrukmeter de geluidsproductie van het testsysteem werd gemeten. Daarna werd dit systeem in de kast ingebouwd en werd de Voltcraft weer tevoorschijn gehaald. De nieuwe meting van de geluidsproductie leverde het benodigde vergelijkingsmateriaal op.

Op een afstand van twintig centimeter van de processorkoeler werd een geluidsproductie van 56 tot 58dBA gemeten. Met het systeem uitgeschakeld bedroeg het omgevingsgeluid 38,9dBA. Eenmaal ingebouwd in de Sileo 500 produceerde het systeem met een open zijpaneel een geluid van 59,3dBA. De hogere waarde werd waarschijnlijk veroorzaakt door de extra casefans. Met het zijpaneel op zijn plek werd aan de zijkant van de pc een geluidsdruk van 49,9dBA gemeten, terwijl de meter aan de voorkant 46,8dBA aangaf. Aan de achterkant van het systeem werd 56,1dBA gemeten.

Om de geluidsisolatie met een iets stillere koeler te meten, werd de OCZ Vendetta vervangen door Intels stock-koeler. Met de standaard Intel-koeler op zijn plaats produceerde het testsysteem 55,2dBA met het zijpaneel verwijderd, gemeten op twintig centimeter afstand van de processor. Op dezelfde afstand van de processorkoeler, maar met de zijkant van de behuizing gesloten, werd 50,3dBA gemeten. Aan de voorkant werd ditmaal 47,7dBA gemeten en aan de achterkant werd, op twintig centimeter afstand van de voeding, een geluidsdruk van 55,6dBA gemeten.

Warmteproductie

Een geluidsisolerende kast is bijzonder prettig in de huiskamer, maar de aanwezigheid van isolatiemateriaal mag er niet toe leiden dat de componenten hun warmte onvoldoende kwijt kunnen. Om na te gaan hoe de kast de temperatuur beïnvloedt, werden de temperaturen van de cpu, de gpu en de omgeving bemonsterd met SpeedFan 4.37. Hierbij werden de temperaturen van de onderdelen binnen de Sileo-behuizing gemeten en vergeleken met de temperaturen die het kastloze testsysteem rondom vertoonde. In beide opstellingen werden de temperaturen zowel onder belasting als onder idle gemeten.

Idle-temperaturen
Sileo, cpu 52
Zonder kast, cpu 42
Sileo, gpu 57
Zonder kast, gpu 44
Sileo, omgeving 47
Zonder kast, omgeving 33
Temperaturen in graden Celcius; lager is beter
Load-temperaturen
Sileo, cpu 60
Zonder kast, cpu 57
Sileo, gpu 58
Zonder kast, gpu 57
Sileo, omgeving 47
Zonder kast, omgeving 46
Temperaturen in graden Celcius; lager is beter

De temperatuurverschillen zijn onder idle-omstandigheden vrij uitgesproken: de temperatuur loopt in de Sileo-behuizing behoorlijk op vergeleken met die van een open opstelling. Onder load verdwijnen deze verschillen echter grotendeels en zijn de componenten binnen de kast slechts marginaal warmer dan daarbuiten.