Door Willem de Moor

Redacteur

Cooler Masters Silencio 550-behuizing getest

Conclusie

Cooler Master heeft met de Silencio 550 een waardige opvolger voor de Sileo op de markt gezet. Vergeleken met het eerder bekeken prototype zijn er geen schokkende veranderingen doorgevoerd. Hier en daar is wel wat verbeterd en mooier afgewerkt: zo zijn de frontpanel-kabels netjes in het zwart gestoken en is de coating van het staal wat aangepast.

De behuizing is netjes afgewerkt en heeft een chique uitstraling. Dat is ook aan de binnenkant te zien: naast de zwart meegespoten binnenzijde zijn ook de foam paddings netjes aangebracht. Dat was met de Sileo een ander verhaal: daar leek het meer alsof een standaardbehuizing achteraf van geluidsisolatie was voorzien.

De geluidsisolatie van de Silencio werkt uitstekend: we hebben in de recente geschiedenis geen stillere kasten in ons testlab gehad. De isolatie heeft echter ook een keerzijde: niet alleen het geluid, maar ook de warmte wordt in de behuizing gevangen. Voor een high-end systeem is de Silencio dan ook al snel te warm, maar een niet-overgeklokt systeem, gezien de beperkte ruimte bij voorkeur in een micro-atx-jasje, zal zich prima in de behuizing thuisvoelen.

Schoonheidsfoutjes zijn er evenwel nog steeds: de dikke foam beperkt de ruimte voor zowel kabelmanagement als cpu-koeler. Het op hun plaats schuiven van de zijpanelen is dan ook lang niet altijd even eenvoudig. Ook de ruimte voor kabels, vooral bij de voeding, is beperkt en voor kabelmanagement is weinig ruimte gereserveerd. Daar staan echter wel aardige features tegenover, zoals een sd-kaart-lezer in het frontpanel en een 3,5"-hotswap-bay.

De prijs moet geen al te groot struikelblok vormen: met een prijskaartje van 70 tot 80 euro is de behuizing iets meer dan een tientje duurder dan zijn voorganger. Voor dat extra tientje wordt een veel beter afgewerkte behuizing geleverd, die vooral erg stil, maar niet bijster koel is.

In hetzelfde prijssegment lijkt de Antec Sonata Proto een goede concurrent. De Sonata Elite, de Sonata III en de Sonata IV zijn alledrie duurder, hoewel de laatste twee wel al een voeding aan boord hebben.

Reacties (60)

Wijzig sortering
Ik heb een kast van een onbekend merk, met een niet optimale airflow, maar die houd de systeem temp zelfs koeler als deze, de CPU word gekoeld door een Freezer 7 Pro van Arctic, deze draait op standaard 800rpm, een GTS250 van XFX met actieve koeling (word erg warm onder load). Deze kast was toen €20,00 voor een dikke €70,00 verwacht ik een kast die toch het systeem koeler houd als geheel.

Kort: Voor mij te duur voor te weinig.
Mooie kast. Jammer dat de airflow niet echt geweldig is. Met één fan aan de achterkant redt je het tegenwoordig niet echt.

Toch vind ik de temperaturen meevallen. 19 en 26 voor GPU en CPU respectievelijk op idle is toch laag? Ik weet zeker dat 90% van de gebruikers met een hogere idle temperatuur zitten. Overigens is 1000 RPM met de standaardkoeler van de I7 heel erg laag. Dan koelt ie bijna helemaal niet aangezien het een standaardkoeler is. Natuurlijk is ie dan stil. Zelfs in een metalen bakkie van 30 euro hoor je hem dan niet. :P Zelf moet ik de cooler altijd op 1800RPM houden om de temperaturen op lange termijn niet boven de 70c te laten komen. Daarnaast wordt de I7 gewoon een stuk warmer dan een I5 of I3.

Nette kast in ieder geval. Als ik nog geen Antec Sonata Elite had gekocht was het deze geworden.
Ik heb al veel high end computers gehad zonder extra kast ventilators, en toch heb ik totaal geen last gehad van hoge temperaturen door gebrek aan airflow.

Op dit moment staat hier een i7 860 met een AMD 5870 staan die beiden flink heet worden, maar toch heb ik nergens een ventilator hangen. Toch heb ik nergens last van. De max temperatuur van de hardware wordt niet overschreden, dan vind ik een extra ventilator ook niet nodig. Is alleen maar extra lawaai. En bovendien als die kastventilators echt de temperaturen moeten verlagen dan moeten deze hoorbaar draaien.


Naar mijn mening wordt airflow vaak zwaar overdreven.
Door het gebrek aan airflow, gaat de 5870 zelf harder ronddraaien.
Hetzelfde geldt voor de cpu, dus een extra casefan voor de airflow kan het systeem stiller maken, of in ieder geval de toon hoogte veranderen.

120mm of 140mm casefans zijn nauwelijks hoorbaar, maar die kleine ventilatortjes op de videokaart / processor zijn bijna altijd aardig irritant.

Maar om een kast goed stil te maken zijn meer dingen nodig dan stille ventilatoren.
Harde-schijven zijn ook vaak de boosdoener bij een lawaaiig systeem.
Daarom is het belangrijk dat ze gedempt worden en niet vast aan de behuizing zitten.
De fan van mijn 5870 draait idle op 21% zowel met als zonder case fan. Dus die gaat niet harder draaien zonder extra case fan...

Op mijn cpu heb ik een niet-originele koeler geplaatst, ook die is nauwelijks hoorbaar.

Als ik een 120mm case fan plaats dan heeft deze pas nut als hij boven de geluidsproductie van de rest van het systeem uitkomt, en dan hebben we het maar over 5 graden Celsius minder in temperatuur.
Ja met de huidige power-management features van moderne Mobo's, graka's en CPU's moet je natuurlijk ook niet idle-temps/-speeds vergelijken, maar als de boel - langere tijd - onder load staat; b.v. tijdens gamen. En dan nog het liefst tijdens een warme zomerdag. Dan merk je zo 7~10C verschil met 1 stille case-fan hoor (met bijbehorende geluidsvoordelen) !
Precies. Mijn systeem blijft stil, ook als ik game of de pc stress; dat met een I7920 op 4Ghz :)
Ben ik niet helemaal met je eens. Met een standaart Aopen kastje werdt het fris houden van een opgefokt (2700Mhz) AMDXP systeem af een behoorlijk probleem. Na een half uur volle belasting was het verschil tussen de kamer ttemperatuur en kast temperauur bijna 20 graden. (beide met een losse temperatuur sensor gemeten).

Niet alleen het fris houden van de grote warmtebronnen maar ook de kleine warmtebronnen wordt dan een probleem. Chipsets, mosfets, hardeschijven en geheugenreepjes werden toen in de regel nog niet actief gekoeld.

Na aanpassingen aan de kast en kabel management zaten er meer fans in maar konden ze ook zachter. Dus de totale geluidsoverlast was minder.
Tijdens de benches bedroeg de omgevingstemperatuur 20 graden Celcius en de gemeten geluidsdruk was 34,1dBA. Alle hieronder gegeven temperaturen zijn verschilwaarden ten opzichte van de omgevingstemperatuur.
;)
Dus 39 en 46 graden.
Mja de gegeven temps zijn het verschil met de omgevingstemperatuur, als ik het goed begrijp. Dus moet je er nog 20 graden bij optellen :)
Mooie kast. Jammer dat de airflow niet echt geweldig is. Met één fan aan de achterkant redt je het tegenwoordig niet echt.

Ligt er natuurlijk heel erg aan wat er aan hardware gebruikt wordt. een simpel internet pctje red zich prima met 1 fan in de behuizing en in op de cpu.

Gamers die geld hebben om er een kaart in te doen van €200 hebben ook wel geld om er een fan bij te kopen voor een paar eurotjes

btw. op de afbeelding staat ook een fan in de voorkant
Ben ik de enige die deze kast immens veel vind lijken op de Fractal Design Define R3 (http://www.fractal-design.com/?view=product&prod=48)? Die kast is welliswaar beter maar gelijkenis te over met deze.
Ik ben zelf in het bezit van een Refine R3 en inderdaad heeft deze Silencio er wel wat van weg. Aan de andere kant, beide kasten moeten interessant zijn voor mensen die een strakke kast zonder poespas willen, die daarbij ook nog stil is. Dan kom je al snel op een design als dit uit ;)
Ik val wel onder die categorie. De Refine R3 heeft (lelijke) roostertjes aan de zijkant en bovenkant, dat is eigenlijk het grootste verschil wat uiterlijk betreft. Verder is deze kast wat meer future-proof met zijn usb-3.0 poort.

Over de review: misschien is het leuk om te vermelden dat het over de 'extreme' editie van de CPU-koeler gaat: deze is 160 mm hoog terwijl de 'performa' 152 mm is. Mijn scythe mugen 2 (158 mm) past er hopelijk dus net wel in.

Edit: nog een verschil is dat de R3 schuim aan de bovenkant van de kast, terwijl de Cooler Master dat niet heeft.
Als we even de review van de R2 erbij halen (reviews: Fractal Design: Define R2, minder is meer?) zien we dat de Cooler Master stiller en koeler is. Dit kan natuurlijk liggen aan de verschillende GPU.

Samenvatting: R3 heeft betere cable management, mindere looks, mindere koeling en is een tientje duurder. Waarom zou hij beter zijn?

[Reactie gewijzigd door lvdheijd op 23 mei 2011 17:42]

Nee hoor, dat was ook het eerste dat mij opviel, maar dan de R2, die ik zelf heb, die mooier is.
Ben er heel tevreden over, en die is ook erg stil, staat onder het buro, maar wel in het zicht en ik hoor hem niet, wat wil je nog meer?
(hij is wel overgeclockt, AMD Phenom X2 2800@3200)
Ik mis in deze review eigenlijk een korte vergelijking van de prestaties met andere kasten. Aangezien er al veel kasten bij t.net gereviewed zijn lijkt het me een kleine moeite om ook de resultaten daarvan naast elkaar te zetten. Zo kan je duidelijk zien of deze kast inderdaad een goede kast is.

Verder wel een mooie kast voor een schappelijke prijs. Nadeel is dat er wel een voeding bij moet. Bij Antec zit er standaard al een erg goede voeding bij.
"Goede kast"is natuurlijk erg subjectief. Daarnaast is een kast die vandaag bijzonder hoog scoort omwille van nieuwe features morgen de standaard. Mocht je dit soort reviews naast elkaar zetten dan moet je dit doen met een delta van maximaal 1 kwartaal. Kasten van vorig jaar vergelijken met die van nu kan eigenlijk niet. Mocht een kast van verleden jaar hetzelfde scoren als een kast van mei 2011 dan zou dat betekenen dat de kast van mei 2011 eigenlijk minder is dan die van vorig jaar.
Innovatie is niet in statische benches bij te houden, prijs en vormgeving evenmin.
Een mooie kast is subjectief, iedereen heeft natuurlijk een andere smaak. Dat iets goed is of niet, is meestal op feiten, vergelijkingen en het doel waarvoor het gebruikt gaat worden gebasseerd.

Natuurlijk kan je kasten van vorig jaar wel mee vergelijken, je moet echt niet denken dat alle nieuwe kasten bolstaan van de innovatie en nieuwe technologieën. Veel (budget) merken pakken voor een nieuwe kast alleen een nieuw frontje en passen beetje de afmetingen en aan-knop aan.

Een Cooler Master Cosmos 1000 is ondertussen ook weer bijna 3 jaar oud, maar in mijn ogen doet die kast niks onder voor de 'moderne' (high-end?) kasten. En qua innovatie en techniek mist het helemaal niets.

Buiten misschien de USB 3.0 poort zie ik geen nieuwe features? Behalve de vormgeving natuurlijk. Het dempend materiaal van binnen bestond ook al lang.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 286416 op 23 mei 2011 20:02]

Iets hoeft niet persé helemaal nieuw te zijn of allemaal nieuwe features te hebben om goed te zijn? het is leuk als er wat nieuws word bedacht maar bedenken om het maken van een nieuwe kast is onzin natuurlijk. Een goede kast doet gewoon wat die moet doen, deze is dus gemaakt om stil te zijn, niet om een crossfire/SLI met dikke cpu + oc erover te huisvesten maar de wat minder sterke pc's van mensen die niet zo op geluid van de pc gesteld zijn.
Dat zeg ik ook helemaal niet, het was een reactie op de post van Maddog MCHare? ;)
Kast ziet er goed uit, alleen is het jammer dat de USB 3.0 poort naar de achterkant geleid moet worden en niet op het moederbord geplaatst kan worden. Nieuwe moederborden van MSI en Asus(?) hebben ze al wel, maar er zijn gewoon (bijna) geen mogelijkheden voor het aansluiten van interne USB3.0 apparaten.
Dan knip je de usb connector er toch af? en soldeer je die op een interne usb3.0 connector... Beetje moeilijk doen maarja het is wel mogelijk.
Breedte en dieptematen zijn omgewisseld.

Verder is het ook wel interessant te weten wat de maximale videokaartlengte is voor een behuizing. In dit geval met en zonder drivecage.
Dat zou ik ook graag willen weten, als je videokaart niet past met de drivecage dan is het niet interessant om die kast te kopen.
Leuk dat die kast zo stil is, maar omdat hij zoveel warmte vasthoudt moet je alsnog je fans harder laten draaien.
En dat maakt weer herrie waardoor het voordeel van de stille kast weer teniet wordt gedaan, lijkt mij?
Leuk dat die kast zo stil is, maar omdat hij zoveel warmte vasthoudt moet je alsnog je fans harder laten draaien.
En dat maakt weer herrie waardoor het voordeel van de stille kast weer teniet wordt gedaan, lijkt mij?
Volgende keer even goed lezen wat er staat.
met de cpu-koeler op de 1000rpm-stand is de behuizing nauwelijks hoorbaar en ook met de fan op 1600rpm komt de decibelmeter niet boven de 40dBA.

[Reactie gewijzigd door -ION- op 23 mei 2011 10:53]

Geen foto's van een kast met inhoud? Ik ben dan bijvoorbeeld wel benieuwd hoe die CPU koeler er in zit.
Mee eens. Ik wil graag ook wat foto's van de kast met alle componenten er in. Kan ik gelijk zien hoe goed/slecht de kabel management is.

Ik ben wel geïnteresseerd in deze kast omdat ik een stille kast zoek met een beetje meer mogelijkheid voor kabel management. Ik heb nu een CM Elite 335, maar deze is gemaakt van heel dun aluminium en gaat dus resoneren en laat veel geluid door. Deze kast heeft ook geen enkele vorm van kabel management.

De "slechte" koel prestaties van deze kast maken mij niet zo veel uit omdat ik niet van plan ben om te gaan overklokken en omdat m'n systeem toch niet al te warm is (i5 750 undervolted).
Passen lange videokaarten in deze kast?

Ik ben aan het rondkijken voor onderdelen voor een nieuwe computer en kwam erachter dat een 11 inch videokaart niet past in de Antec Solo bijvoorbeeld (deze ondersteunt videokaarten die maximaal ongeveer 9 inch lang zijn).
Ja dat staat ook in het artikel: je dient dan drivebay voor de extra schijven eruit halen door twee schroeven los te draaien.
Ik vind het alsnog een 'flinke' prijs gezien de prestaties. Alleen de stilte lijkt een groot pluspunt. Persoonlijk vind ik de Xigmatec Asgard nog steeds een hele goed budget kast die ook nog de helft van het geld kost.
De Antec 300 was 20 euro goedkoper, en miste alleen die paar schuimpies. Nu, laat dat spul geen drol kosten voor de fabrikanten. Wat mij opviel bij mijn kast, Lain Li A71b, is dat het bitumenschuim op de zijpanelen bij mij iig geen ruk uitmaakte qua geluidsproduktie. Alleen aan de voorzijde, daar kan ik een verschil horen. Daar heb ik dan ook mijn schuim zitten, die van de zijpanelen heb ik weer weggehaald.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee