Bij een pc is het upgraden van de videokaart een stuk makkelijker dan overstappen naar een nieuwe processor met een nieuw moederbord. Het zal dus best weleens voorkomen dat je jouw game-pc van een snellere videokaart voorziet terwijl je de oude processor nog wat langer blijft gebruiken. Hoe de videokaarten van Nvidia, Intel en AMD zich verhouden in zo'n scenario, hebben we in dit artikel uitgezocht.
Radeon vereist geen snelle processor
Samengevat komt het erop neer dat AMD in de geteste games minder afhankelijk is van de processor dan Nvidia en Intel. De Radeon RX 6700 XT toont een veel minder groot prestatieverschil als de snelste processor uit deze vergelijking wordt vervangen door de langzaamste. Met de traagste cpu is de RX 6700 XT zelfs sneller dan de RTX 3070. Het lijkt er dus echt op dat de driver overhead van AMD de laagste is. Van de geteste games illustreert Spider-Man Remastered dit waarschijnlijk het beste. Die lagere overhead is ook in het energiegebruik terug te zien, wat bij Shadow of the Tomb Raider het meeste opvalt. Heb je een iets ouder gamesysteem en overweeg je een gpu-upgrade, dan haal je met een Radeon-kaart dus het meeste uit je investering.
GeForce gaat niet zomaar aan het werk
Waar de RX 6700 XT relatief weinig profijt heeft van snellere processors, geldt het tegenovergestelde voor de RTX 3070. Een trage cpu stemt het GeForce-kamp niet bepaald vrolijk, maar een echt rappe gamingprocessor zoals de Ryzen 7 5800X3D kan de RTX 3070 fors helpen. In alle geteste games is op ultra-instellingen de RTX 3070 dan ook de snelste videokaart van het drietal.
Een stapje terug naar de Ryzen 5 5600 is soms ook al snel genoeg, zoals The Callisto Protocol en F1 laten zien. In Shadow of the Tomb Raider komt de RX 6700 XT dan echter gelijk uit met de RTX 3070, en in Spider-Man Remastered is de AMD-kaart zelfs sneller. Die laatste twee games hebben niet per definitie een voorkeur voor Radeon-hardware, aangezien de RTX 3070 in combinatie met de 5800X3D ook daar de snelste blijft.
Arc-driver hangt aan de cpu
De Intel Arc A770 zet resultaten neer die per game en grafische setting uiteenlopen. In The Callisto Protocol op ultra schaalt de Arc niet verder met iets snellers dan een Ryzen 5 3600. Daarbij liggen Intels prestaties bovendien niet zo gek ver van die van AMD. In F1 zien we echter lage framerates in vergelijking met de concurrentie, en dit schaalt stroef door met snellere processors, wat een indicatie is dat de driver niet bepaald meewerkt. De A770 lijkt vooral door de traagste processor te worden tegengehouden, en ziet tegelijkertijd relatief weinig verbetering met de snelste cpu die we in de vergelijking hebben meegenomen.
Met dit artikel hebben we geprobeerd om meer inzicht te geven in de prestaties van de genoemde drie videokaarten met vier verschillende, in snelheid variërende processors. Vanwege deze behoorlijke rits hardwarecombinaties is het aantal geteste games beperkt gebleven, en bovendien draaien ze allemaal op DirectX 12. Daarnaast is er voor dit artikel enkel met Ryzen-processors getest. Voor een opvolgend artikel willen we daarom ook Intel-processors en DirectX 11-games onder de loep nemen, om te achterhalen hoe de verhoudingen tussen Nvidia, Intel en AMD dan zijn. Heb je suggesties voor DX11-games die je daar graag in terug ziet komen? Laat het weten in de reacties.